Genießen Sie diesen Titel jetzt und Millionen mehr, in einer kostenlosen Testversion

Kostenlos für 30 Tage, dann für $9.99/Monat. Jederzeit kündbar.

Äntligen smal!: Det enkla sättet att gå ner i vikt

Äntligen smal!: Det enkla sättet att gå ner i vikt

Vorschau lesen

Äntligen smal!: Det enkla sättet att gå ner i vikt

Länge:
213 Seiten
5 Stunden
Freigegeben:
Jul 17, 2013
ISBN:
9781782126867
Format:
Buch

Beschreibung

Allen Carrs kostråd gör att du kan tillåta dig att njuta av maten, hänge dig åt smakerna och ändå gå ner i vikt. Du kan äta dina favoriträtter, följa dina naturliga instinkter, slippa skuldkänslor och ånger, njuta av färsk mat, bli kvitt alla matsmältningsbesvär, återupptäcka dina smaklökar och låta aptiten bli din vägvisare. Äntligen icke-rökare har hjälpt miljontals rökare att fimpa för gott. Nu har Allen Carr med sin logik och sitt sunda förnuft inriktat sig på vår kost. Du slipper alla regler och förbud, du behöver bara följa några enkla principer som leder till ett hälsosammare ätande, ett större välbefinnande och en varaktig viktminskning.
Freigegeben:
Jul 17, 2013
ISBN:
9781782126867
Format:
Buch

Über den Autor

Allen Carr was born in 1934. The first in his family to enter the ‘professions’, he received articles from a prestigious firm of City accountants and began a career in a business he soon came to loathe. After filling a series of highly paid positions, punctuated by a two-year stint in the army as part of his country’s National Service programme, Allen reached the nadir of his disillusionment with accountancy. Fed up with the old boys’ network and complacent attitude, he took a completely different direction, starting a property development business, initially with a friend and later striking out on his own with his wife, Joyce. By this point in his life, Allen was chain-smoking 100 cigarettes a day, despite the fact that his older sister, Marion, and his father had died prematurely of lung cancer. After repeated failed attempts to stop smoking, Allen’s conversion into a non-smoker was as dramatic as it was totally unexpected. His discovery of the kernel of what would become the Easyway method brought about another life-changing decision: to dedicate his life to the fight against nicotine addiction. Allen made this decision in July 1983. Since then he has built Easyway into an international brand with clinics in over 20 countries across the world, and developed his method into the most effective stop smoking therapy currently available. In 2006 Allen was diagnosed with lung cancer and passed away that November.


Ähnlich wie Äntligen smal!

Ähnliche Artikel

Buchvorschau

Äntligen smal! - Allen Carr

Bray

1

EASYWAY – det enkla sättet att gå ner i vikt

Egentligen borde bokens titel ha varit Äntligen exakt så smal som du vill vara! Men det vore nog att skjuta över målet. Om du är som de flesta människor så är ditt problem att du är överviktig. Jag vill emellertid betona att min metod, som jag hädanefter kommer att kalla EASYWAY, är lika effektiv vare sig man vill gå upp eller ner i vikt. Faktum är att viktkontrollen är underordnad det som är den här bokens primära och helt igenom egoistiska syfte: helt enkelt ATT NJUTA AV LIVET!

Hur är det möjligt att njuta av livet om man ständigt känner sig trött och slö och upplever att man måste försaka något? Om man känner skuld och oro inför det självförvållade elände och den skada man åsamkar sig själv både mentalt och fysiskt genom att vara överviktig?

Du vet antagligen redan att jag blev berömd då jag för några år sedan upptäckte en metod som får människor att tycka att det är enkelt och till och med behagligt att sluta röka. I dag anses jag allmänt vara världsledande när det gäller att hjälpa människor att sluta röka. Faktum är att de rökare som har prövat och förstått min metod ser mig och mina utbildade terapeuter som de enda experterna på området.

Jag upptäckte senare att metoden, med ett anmärkningsvärt undantag, fungerade lika bra för alla typer av missbruk som i huvudsak är psykiskt betingade, vilket de flesta är, bland annat alkoholmissbruk och andra typer av drogmissbruk. Många som utger sig för att vara experter på drogmissbruk tror att det största problemet är det kemiska beroendet och de fysiska symtom som uppstår vid abstinens. Detta gör att de söker efter kemiska lösningar på problemet i form av substitut. Faktum är att den enkla och enda lösningen på alla typer av missbruksproblem ligger helt och hållet på det mentala planet.

Det kan inte ha undgått någon att viktkontroll är en mångmiljonaffär i dagens samhälle. Det går inte en vecka utan att någon känd person gör reklam för en video, en bok eller träningsapparat genom att visa ett träningsprogram eller en revolutionerande ny dietmetod som på ett mirakulöst sätt skall lösa ens viktproblem. Det finns mycket nära fysiska och psykologiska samband mellan att röka och att äta och ännu större likheter mellan att sluta röka och att gå ner i vikt. Både rökare och bantare upplever en sorts schizofreni och det pågår en ständig dragkamp i deras hjärnor. För rökarens del, å ena sidan – Det är äckligt och motbjudande, det förslavar och tar död på mig och det kostar en förmögenhet. Å andra sidan – Det är min glädje, mitt stöd och min vän. För den som håller diet, å ena sidan – Jag är fet, slö, osund, jag ser hemsk ut och jag mår så dåligt. Å andra sidan – Gud, vad jag älskar att äta! Jag förstår därför om du tror att jag bara hänger på trenden och utnyttjar mitt rykte.

Jag försäkrar dig att ingenting kan vara längre från sanningen. Tvärtom, det enda anmärkningsvärda undantaget som jag nämnde tidigare är viktkontroll. Jag har under många år hävdat att min metod inte passar för viktkontroll – men jag hade fel.

Jag kunde ha slagit mynt av mitt rykte. Jag har fått mängder av förfrågningar om att ge mitt stöd till olika produkter, bland annat bantningsmedel. Jag har avböjt allihop, inte därför att jag har så mycket pengar att jag inte behöver de stora penningsummorna, utan därför att jag sätter värde på mitt rykte och vill skydda det på samma sätt som en lejonhona skyddar sina ungar. Bortsett från det så har jag inte en enda gång sett en känd person göra reklam för en produkt utan att det har låtit som en bluff. Jag vill också göra klart att EASYWAY inte är reklam för någon annans idéer. Precis som ÄNTLIGEN ICKE-RÖKARE! DET LÄTTA SÄTTET ATT SLUTA RÖKA är det min metod, och precis på samma sätt som jag visste att min metod skulle fungera redan innan den hade testats och visat sig så effektiv, så kommer du när du har läst färdigt den här boken att veta att EASYWAY kommer att fungera för dig.

De flesta rökare brukar gå upp i vikt när de slutar röka, men jag gick faktiskt ner nästan 13 kilo på sex månader. Jag använde en kombination av ett regelbundet träningsprogram och F-Plan-dieten (fiberdieten). Jag visste mycket väl att jag använde både viljestyrka och disciplin. Trots detta njöt jag av processen. Den liknade väldigt mycket hur det är i början när man försöker sluta röka med viljestyrkemetoden. Så länge ens beslutsamhet är stark är man uppfylld av den där masochistiska självgoda känslan av att man kan motstå frestelsen. Allt gick bra så länge det viktigaste i mitt liv var att gå ner i vikt. Problemet var, precis som när man med viljans hjälp skall försöka sluta röka, att beslutsamheten började avta och när något viktigare inträffade så gick både träningen och dieten över styr och jag gick upp i vikt igen.

För de läsare som känner till min metod måste jag reda ut ett vanligt missförstånd. Eftersom jag är en viljestark person som tror på positivt tänkande har många människor den felaktiga föreställningen att min metod bygger på just viljestyrka och positivt tänkande. Det gör den inte alls. Jag var fullkomligt medveten om att jag är en person med mycket stark vilja och ett positivt tänkande långt innan jag utvecklade min metod. Men något som förbryllade mig var att så många andra rökare, mindre viljestarka än jag, kunde sluta röka med viljans hjälp när jag inte kunde det.

Jag tänker positivt eftersom det är förnuftigt att göra det. Att tänka positivt gör livet så mycket enklare och njutbarare. Men mitt positiva tänkande hjälpte mig inte att sluta röka och inte heller hade det hindrat mig från att lägga på mig minst 13 kilos övervikt!

Positivt tänkande innebär – Jag vet att jag beter mig dumt, så med viljestyrka och disciplin kommer jag att ta kontrollen och sluta bete mig så dumt. Jag tvivlar inte på att många människor har kunnat sluta röka och hålla vikten med hjälp av den sortens tänkande. Jag önskar dem lycka till. Allt jag kan säga är att den metoden aldrig har fungerat för mig och om den hade fungerat för dig skulle du inte läsa den här boken.

Nej, vad som gjorde att jag fortsatte att röka var varken negativt tänkande eller bristande viljestyrka. Det var förvirrat tänkande – den permanenta schizofreni som alla rökare lider av under hela sitt liv så länge de fortfarande röker. I en del av hjärnan hatar de att vara rökare, medan de i en annan del inte tror sig om att kunna njuta eller klara av livet utan en cigarett.

Det är exakt samma hatkärleksförhållande som överviktiga har till mat. Jag slutade inte röka på grund av positivt tänkande utan därför att jag började se klart. Jag förstod varför rökning bara var ett smart och raffinerat lurendrejeri och varför det bara var en illusion att rökningen förbättrade min livskvalitet och förmåga att hantera stress. Denna insikt gjorde att min förvirring gick över, vilket också schizofrenin och min lust att röka gjorde. Det behövdes ingen viljestyrka och inget positivt tänkande:

Det var enkelt!

Det är väldigt svårt att övertyga någon som har försökt hålla diet eller sluta röka med viljans hjälp att de kan lyckas utan att använda någon som helst viljestyrka. Det spelar ingen roll om du besitter viljestyrka eller inte. Det enda som är absolut nödvändigt är att du förstår varför du inte behöver använda viljestyrka när du använder EASYWAY. Det här är svårt att förklara – ett exempel kanske hjälper.

Föreställ dig att du är fånge i ett krigsläger. Du får besök av en läkare som börjar skälla på dig. Det är så fuktigt här inne att du riskerar att få lunginflammation. Dessutom är du klart undernärd. Förstår du inte hur bekymrade de är i din familj? De oroar sig för att du skall ta livet av dig. Du tycks ju vara en rätt så intelligent person, så varför kan du inte vara lite tillmötesgående och följa med mig hem? Vi skulle tycka att en sådan läkare var en fullkomlig idiot.

Det är exakt samma sak som när en läkare föreläser om rökningens risker för en rökare eller om hur farligt det är att vara tjock för en överviktig. Fången, rökaren och den överviktiga är redan medvetna om vilka skador deras situation för med sig. Faktum är att det vore logiskt att anta att de är mer medvetna om detta än den person som föreläser för dem, eftersom det är de själva som drabbas av obehaget.

Det är visserligen sant att med viljestyrka, disciplin och engagemang kan fången fly från krigslägret, rökaren sluta röka och den som äter för mycket gå ner i vikt. Det är ingen tvekan om att tusentals människor redan har gjort det. Jag tar av mig hatten för dem – de förtjänar våra gratulationer. Men jag intresserar mig mer för de fångar som, viljestarka eller inte, inte har lyckats fly. Vad fången verkligen behöver är inte en föreläsning, utan nyckeln till sitt fängelse. Rökare och överviktiga befinner sig i exakt samma situation. Det sista en överviktig behöver höra är en högtravande föreläsning av någon som förklarar att felaktiga matvanor leder till förlorad självrespekt, andfåddhet, energibrist, matsmältningsproblem, förstoppning, diarré, magbesvär, halsbränna, magsår, irritabel tarm, högt blodtryck, höga kolesterolhalter samt sjukdomar i hjärta, artärer, vener, mage, njurar, lever och tarmar, för att bara nämna några.

Det rökare egentligen behöver är att någon ger dem nyckeln så att de kan fly från nikotinfällan. Det var det jag gjorde. Det är därför min metod har blivit så framgångsrik. Den gör det lätt för rökare att sluta och det är därför den kallas EASYWAY.

Vad överviktiga verkligen behöver är nyckeln till att upptäcka att det är lätt att gå ner i vikt och att hålla vikten. Det är det jag nu har upptäckt och det är därför jag kallar den EASYWAY!

Du kanske invänder att det är vilseledande att jämföra rökare och överviktiga med krigsfångar, eftersom de senare har hamnat i fängelse på grund av krafter de inte rår över, medan ingen tvingar rökare att röka eller överviktiga att äta – det gör de själva. De har möjlighet att ta sig ur sitt fängelse och om de är dumma nog att inte göra det har de bara sig själva att skylla.

Faktum är att situationen är exakt densamma. De nedlåtande föreläsarna tycker kanske att vi är idioter. Vi ser oss själva som idioter, eftersom vi lika väl som de vet att det är vi själva som skapar problemen. Och faktum är att om du röker eller är överviktig, samtidigt som du är fullt medveten om att du håller på att förstöra ditt liv och inte har gjort några försök att göra någonting åt det, då är du en idiot. Men om du har försökt att göra något men inte lyckats, då är du ingen idiot. Du kanske känner dig som en och du kanske känner dig viljesvag. Har det egentligen någon betydelse att du själv är både fånge och fångvaktare? Det enda skälet till att du har misslyckats och fortfarande är kvar i fängelset som du har skapat åt dig själv är att du inte vet hur du skall kunna fly från det.

Om du vore en idiot skulle du inte läsa den här boken. Du läser den eftersom du är förtvivlat angelägen om att fly från fängelset. Sanningen är att rökare och överviktiga inte skapar sitt eget fängelse. Det har skapats åt dem genom den hjärntvätt som det västerländska samhället utsätter människor för, något som jag kommer att gå närmare in på längre fram. EASYWAY kommer att ge dig nyckeln så att du kan fly från detta fängelse.

Du behöver ingen viljestyrka

när du väl har fått nyckeln. Hade jag bestämt mig för att jag skulle utveckla EASYWAY? Nej! Inte mer än jag avsiktligt hade föresatt mig att utveckla ett enkelt sätt att sluta röka. Faktum är att jag upptäckte hur man kan sluta röka just när jag hade resignerat inför det faktum att jag aldrig skulle kunna sluta. Jag medger gärna att det var mer tur än skicklighet som gjorde att jag fann lösningen – detsamma gäller alla stora upptäckter – och jag tänkte att om det fanns en enkel lösning på viktproblemet skulle någon annan redan ha funnit den. Jag ansåg att jag befann mig i samma situation som en lotterivinnare. Om man vinner en gång i sitt liv har man haft en otrolig tur, och att förvänta sig att man skall vinna en gång till vore ren och skär idioti!

Så hur fann jag lösningen på viktproblemet? Det skedde till stor del på grund av den naturliga mentala process som ägde rum när jag hade löst problemet med rökningen och som öppnade mina sinnen. I större delen av mitt liv hade jag accepterat vissa fakta om rökning utan att ens ifrågasätta dem – att rökare röker eftersom de väljer att göra det, att de njuter av smaken av cigaretterna och att rökningen bara är en vana. Man behöver faktiskt inte vara någon Sherlock Holmes för att inse att den typen av påståenden är rent nonsens. Faktum är att det enda som behövdes var lite självanalys. Men nu sedan jag blivit van vid att ifrågasätta allt som anses vara vedertagna fakta upptäcker jag att jag inte kan avhålla mig från att ifrågasätta allting, det spelar ingen roll om det handlar om rökning, matvanor eller någonting annat.

Vi har blivit hjärntvättade av myndigheter och offentliga institutioner, särskilt av läkare, sjuksköterskor, dietister och barnavårdscentraler, att tro på vissa fakta om våra matvanor som uppenbarligen är rent nonsens och i många fall raka motsatsen till fakta.

Doktor Bray, som skrivit introduktionen till den här boken, sade i början att han var förvånad över att jag saknade medicinsk utbildning. Det är han inte ensam om. Jag insåg snart att denna brist på medicinska kunskaper inte bara var en stor fördel när det gällde att omvända rökare, utan också gav liknande fördelar när det gällde att finna en lösning på viktproblemet. En läkare är skyldig att koncentrera sig på de fysiska skador som både rökning och felaktiga matvanor leder till, men rökare och överätare röker och överäter inte för att det kan döda dem, lika lite som fångarna stannar kvar i fånglägret för att det förstör deras hälsa. Den enda rätta lösningen är att undanröja orsakerna till att vi röker eller äter för mycket, och det är det min metod gör.

Att jag inte har någon medicinsk utbildning ger mig en annan fördel. Jag behöver inte uppträda beskyddande mot dig. Jag behöver inte använda en medicinsk jargong eller blända dig med vetenskapliga resonemang. Jag är som du. Jag har varit i samma situation och jag har varit lika osäker på mig själv och upplevt samma frustration som du. Du kommer inte att behöva någon viljestyrka – eller något positivt tänkande. Men du kommer att upptäcka, precis som jag gjorde, att lösningen är så uppenbar, så otroligt enkel, att du kommer att fråga dig själv hur du kunde ha blivit så förd bakom ljuset under alla dessa år.

Det var i huvudsak tre saker som bevisade för mig att viktkontroll är precis lika enkelt och lättbegripligt som att sluta röka när man väl har förstått det hela.

Det ena var att jag blev av med den blockering som fick mig att tro att det enda undantaget för min metod var viktkontroll. Varför trodde jag att min metod inte skulle fungera för viktkontroll? Det berodde på att själva andemeningen i min sluta-rökametod är att det är enkelt att avstå helt och hållet, men att det krävs en oerhörd viljestyrka och disciplin för att minska på intaget av tobak. Om man skulle tillämpa denna maxim på ätandet skulle man mycket snart ha löst sina viktproblem, men också alla andra problem som man eventuellt hade.

Så vad var det som gjorde att min mentala blockering försvann så att jag kunde se sanningen? Vad var det som låg bakom blockeringen? Suget efter nikotin och suget efter mat leder båda till samma känsla av tomhet och osäkerhet. Och både när man röker och äter uppstår samma njutningskänsla när behovet tillfredsställs.

Men likheten mellan att röka och att äta är bara en illusion. De båda aktiviteterna är i själva verket varandras fullkomliga motsatser. Man röker därför att man har ett sug efter ett gift, vilket innebär att man till slut kommer att

Sie haben das Ende dieser Vorschau erreicht. Registrieren Sie sich, um mehr zu lesen!
Seite 1 von 1

Rezensionen

Was die anderen über Äntligen smal! denken

0
0 Bewertungen / 0 Rezensionen
Wie hat es Ihnen gefallen?
Bewertung: 0 von 5 Sternen

Leser-Rezensionen