Genießen Sie diesen Titel jetzt und Millionen mehr, in einer kostenlosen Testversion

Kostenlos für 30 Tage, dann für $9.99/Monat. Jederzeit kündbar.

Nicht verfügbarApel pentru condamnarea totalitarismului comunist
Derzeit bei Scribd nicht verfügbar

Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist

Weiter stöbern

Derzeit bei Scribd nicht verfügbar

Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist

Bewertungen:
5/5 (1 Bewertung)
Länge:
165 Seiten
1 Stunde
Herausgeber:
Freigegeben:
Sep 30, 2015
ISBN:
9786068260709
Format:
Buch

Beschreibung

„Întotdeauna, condamnarea unui regim totalitar este binevenită. Dacă pentru noi este tardivă, în schimb, pentru generațiile tinere de azi Și de mâine, cunoaȘterea adevărului despre acele vremuri este foarte importantă. Cu atât mai importantă, cu cât aici s-au petrecut ca număr Și bestialitate, cele mai cumplite crime din Europa comunizată.“ (Octav Bjoza)

„Un asemenea gest, chiar dacă produs atât de târziu, nu e deloc inutil, fie Și pentru că ar stimula memoria colectivă (de la noi Și din afara noastră), predispusă cum e la amnezie. Tinerimea, îndeosebi, s-ar cuveni să afle Și pe această cale, solemnă, că pericolul unei recidive totalitare, de tip comunist, persistă în spațiul dominat până nu demult de sovietici Și ne poate oferi surprize neplăcute, cum se întâmplă deja în proximitatea noastră.“ (Alexandru Zub)

„Puterea «doctrinară» a unei condamnări a comunismului de către Parlamentul României este superioară declarației prezidențiale. Este deci elementar să fie dorită o condamnare parlamentară: niciodată nu este «prea târziu». Prin natura ei, ar juca un rol complementar, eventual, de dezvoltare a ideilor din 2006, probabil, de reparare a unor detalii. Chiar aȘa trebuie prezentate lucrurile, nu prin opoziție cu ce s-a întâmplat acum opt ani. Ar fi penibil Și dăunător dacă cele două acțiuni politice ar intra în coliziune, în loc să se sprijine reciproc. DeȘi, cunoscând obiceiurile locului, nu ar fi chiar neaȘteptat.“ (Gabriel Andreescu)

„Mi se pare foarte important ca informațiile cuprinse în viitorul document să fie prezentate mai ales generațiilor tinere, să fie integrate în învățământ, să existe arhive foto Și video naționale larg accesibile Și care să ilustreze documentul prezentat. Mulți tineri nu au o imagine corectă despre realitatea reprezentată de acest regim criminal Și de aceea noi, societatea, trebuie să le asigurăm accesul la toate aceste informații. În plan politic consider că această condamnare a comunismului trebuie să facă pasul către sublinierea ataȘamentului pentru un model de societate democratică.“ (Călin Popescu Tăriceanu)

„Eu sper ca apelul domnului IlieȘiu să aibă un efect Și la nivel social, nu doar politic. FireȘte, există deja o condamnare a comunismului, chiar dacă nu de către Parlament Și chiar dacă influențată de anumite abordări partizane. [...] Niciodată nu este tardiv să ne amintim lucrurile rele din istorie, pentru a nu le mai repeta. Ce este important, repet, sunt faptele, mai mult decât deciziile simbolice. Pentru români, mai ales pentru noile generații, cred că cel mai important este să înțeleagă de ce este bună democrația, cu defectele sale, de ce este bună economia de piață Și de ce trebuie să prețuiască libertatea.“ (Victor Ponta)

Memoria colectivă antitotalitară este esențială pentru viitorul României. Putem ierta crimele comuniste, dar, pentru că acestea să nu se mai repete niciodată, nu avem voie să le uităm. (Sorin Ilieșiu)

Herausgeber:
Freigegeben:
Sep 30, 2015
ISBN:
9786068260709
Format:
Buch

Über den Autor


Ähnlich wie Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist

Ähnliche Bücher


Rezensionen

Was die anderen über Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist denken

5.0
1 Bewertungen / 0 Rezensionen
Wie hat es Ihnen gefallen?
Bewertung: 0 von 5 Sternen

Leser-Rezensionen