Sie sind auf Seite 1von 14

GAT General Practice Test: Take GAT General Practice Test and be confident in actual GAT administrated by NTS

in many cities of Pakistan. NOTE: This is GAT-C where: English - 40 questions Analytical Reasoning - 30 questions Quantitative - 30 questions GAT General by NTS (Practice Paper) Sample - GAT-C Number of Questions: 100;; Time allowed: 120 minutes Negative Marking: No SYNONYMS
1. ANOMALY (Click on a word to know its meaning)

A. Normal B. Straight C. Irregularity D. Integrity E. None of these

2. ABSTRUSE

A. B. C. D.

Showy Evident To prove something Skillful E. Concealed

3. VACOUS

A. Stupid B. Truthfulness C. Ravenous D. Dreamer E. Confused

4. PRAGMATIC

A. Practical B. Magnetic C. Liar D. Arrogant E. Uncertain

5. PROBITY

A. B. C. D. E.

Probability Honesty Peaceful Carelessness Extraordinary

6. MINATORY

A. B. C. D. E.

Managing Moving Threatening Cheating None of these

7. TOUCHSTONE

A. Very hard stone B. Criteria C. Static D. Comfortable E. Path

8. ACRIMONIOUS

A. B. C. D.

Bitter Cheap Expensive Momentary E. Affection

9. BROOK

A. B. C. D. E.

Friend Tolerate Enemy Polish Fraud

10. SUCCINCT

A. Concise B. Tranquil C. Ratify D. Slowly

E. Superficial ....View Answers

ANTONYMS
11. FOE

A. B. C. D. E.

Friend Enemy Foul Fail Fraud

12. CONSENSUS

A. B. C. D. E.

Agreement Disagreement Quality Special case Bold

13. FECKLESS

A. B. C. D. E.

Weak Careful Careless Unlucky None of these

14. MELANCHOLY

A. B. C. D. E.

Sorrowful Happy Confused Convicted None of these

15. EMINENT

A. Famous B. Sad C. Imminent D. Happy E. Unknown

16. PARTISAN

A. Neutral B. Popular C. Biased D. Apart E. Stubborn

17. NEPOTISM

A. Query B. Favoritism C. Impartial D. Neophyte E. Nearness

18. ENIGMA A. Mystery

B. Postmortem C. Demise D. Understood E. Frightened

19. CAPRICIOUS A. Intrinsic

B. C. D. E.

Certain Rest Shaky Copy

20. AFFRONT

A. Praise B. To insult C. To face D. Confront E. To remove ....View Answers ANALOGIES


21. DETERIORATE : IMPROVE A. feckless : careless B. evanescent : exigent C. hope : hone D. accumulation : narrate E. obstinate : tractable

22. AGGRAVATE : ALLEVIATE A. later : precede B. urbane : naive C. evasive : wordy D. feeble : worker E. disavow : confront

23. VINDICTIVE: MERCY A. transient : fleeting B. elated : happy C. crestfallen : cognizant D. cajole : coax E. skeptical : trustfulness

24. ISLAND : ARCHIPELAGO

A. classroom : school B. student : teacher C. brook : building D. chary : cautious E. transport : transfer

25. FOND : DOTING A. chide : pillory B. doctrine : patient C. strut : walk D. levy : bevy E. time : search ....View Answers

Sentence Completion 26. I can __________ for his honesty and ability to work hard. A. bet B. promise C. vouch D. vow E. None of these

27. Job in this department __________ a lot of hard work. A. mean B. means

C. entails D. curtail

E. None of these

28. I cannot concentrate, here is too much __________. A. detraction B. distraction C. people D. sound E. contraction

29. This account is exempted from __________ charges. A. tax B. bevy C. levy D. interest E. taxation

30. I am afraid __________ cats. A. to B. from C. of D. with E. by .... View Answers Summary Completion During the later years of the American Revolution, the Articles of Confederation government was formed. This government (1)__________ severely from a lack of power. Each state distrusted (2)__________ and gave little authority to the central or federal government. The Articles of Confederation (3)__________ a government which could not raise money (4)__________ taxes, prevent Indian raids, or force the British out (5)__________ the United States. 31. A. B. C. D. E. damaged suffered fail diminished none of these

32.

A. B. C. D. E.

other the other others the others none of these

33. A. B. C. D. E. produced made obtained elected none of these

34. A. B. C. D. E. with from for to with the

35. A. B. C. D. with from for to E. of ....View Answers

Reading Comprehension Read the following passage carefully and answer the given questions Unemployment is an important index of economic slack and lost output, but it is much more than that. For the unemployed person, it is often a damaging affront to human dignity and sometimes a catastrophic blow to family life. Nor is this cost distributed in proportion to ability to bear it. It falls most heavily on the young, the semiskilled and unskilled, the black person, the older worker, and underemployed person in a low income rural area who is denied the option of securing more rewarding urban employment. The concentrated incidence of unemployment among specific groups in the population means far greater costs to society that can be measured simply in hours of involuntary idleness or dollars of income lost. The extra costs include disruption of the careers of young people, increased juvenile delinquency, and perpetuation of conditions which breed racial discrimination in employment and otherwise deny equality of opportunity. There is another and more subtle cost. The social and economic

strains of prolonged underutilization create strong pressures for cost-increasing solutions. On the side of labor, prolonged high unemployment leads to share-thework pressures for shorter hours, intensifies resistance to technological change and to rationalization of work rules. On the side of business, the weakness of markets leads to attempts to raise prices to cover high average overhead casts and to pressures for protection against foreign and domestic competition. ....View Answers 36. According to the passage, unemployment is an index of A. over utilization of capacity B. economic slack and lost output C. diminished resources D. the employment rate E. under capacity

37. While unemployment is damaging to many, it falls most heavily upon all except the A. black B. semiskilled C. unskilled D. underemployed E. white middle class

38. The cost to society of unemployment can be measured by all except A. lost incomes B. idleness C. juvenile delinquency D. disruption of careers E. the death rate

39. Serious unemployment leads labor groups to demand A. more jobs by having everyone work shorter hours B. higher wages to those employed C. no fire policies D. cost-cutting solutions E. higher social security payments

40. According to the passage, a typical business reaction to a recession is to press for A. higher unemployment insurance B. protection against imports C. government action D. restrictive business practices E. restraint against union activity ....View Answers

ANSWERS Answers: Synonyms 1. C 2. E 3. A 4. A 5. B 6. C 7. B 8. A 9. B 10. A Answers: Antonyms 11. A 12. B 13. B 14. B 15. E 16. A 17. C 18. D 19. B 20. A Answers: Anologies 21. E 22. A 23. E 24. A 25. A Answers: Sentence Completion 26. C 27. C 28. B 29. C 30. C Answers: Summary Completion

31. B 32. D 33. A 34. B 35. E Answers: Reading Comprehension 36. B 37. E 38. E 39. A 40. B About GAT General GAT Paper Distribution GAT General Schedule GAT Sample Paper GAT English Section Important Vocabulary > GAT Synonyms > GAT Antonyms > GAT Analogies GAT Sentence Completion GAT Word Choice GAT Grammar GAT Summary Completion Reading Comprehension GAT Analytical Reasoning GAT Quantitative Section GAT Practice Test Home | FPSC Lecturer Test | GRE Mathematics | A-Level Papers | Mathematics MCQs | Physics MCQs | Learn C# | IBA Test | Economics Notes

GAT General Word Choice Sample Questions: 1. It is expected that the assembly will _________ these treaties. A. force B. ratify C. notify D. signify E. check

2. Oil is mostly _________ by trucks in Pakistan. A. transfer B. transmit C. transport D. travel E. deliver

3. Bus _________ are going to increase.

A. B. C. D. E.

fees rates bills credits fares

4. Pakistani __________ met his counterpart in London. A. console B. counsel C. councel D. consul E. council

5. Children like to watch science __________ movies. A. fiction B. faction C. fraction D. fallacy E. friction

6. His believe that he could do this, is his __________. A. allusion B. illusion C. delusion D. depict E. addict

7. You are wearing an army's uniform, but the __________ is missing. A. epic B. epoch C. epithet D. epicure E. epaulet

8. University professors visit the website www.sheir.org and ___________ the data

against level of tests. A. inform B. appraise C. apprise D. amended

E. commended

9. We did not have __________ questions for the lecturer. A. none B. any C. some D. no E. more

10. Octopuses have not only large brains __________ also a well-developed nervous system. A. but B. and C. are D. and have E. or

11. The manager __________ everyone go home an hour early on Friday afternoon. A. allowed B. let C. permitted D. got E. asked

12. He came in Karachi __________ August 14, 2010. A. in B. on C. for D. from E. with

13. Bilal is not receiving the call. He is __________ at work. A. already B. still C. yet D. looking E. no longer

14. Bilal is getting __________ the car. A. out of B. out C. out from D. out through E. outside

15. Saad is travelling __________ the school. A. to B. towards C. off D. through E. None of these

16. They went __________ the rain. A. despite B. in spite C. under D. avoiding E. and enjoy

17. I was surprised by the large __________ people who came. A. number of B. amount of C. sum of D. total of E. some of

18. We cannot predict whether he will go on a picnic or not. He is so __________ . A. deletirious B. offensive C. feckless D. capricious

19. We cannot say anything about law and order situation in this city, because the city is highly __________ . A. unpredictable B. volatile C. dangerous D. baleful

20. He is __________ fame and money. He pursue research just as an amateur scientist. A. indifferent to B. enamoured of C. running for D. struggling for

ANSWERS 1. B 2. C 3. E 4. D 5. A 6. B 7. E 8. B 9. B 10. A 11. B 12. B 13. B 14. B 15. B 16. A 17. A 18. D 19. B 20. A