You are on page 1of 7

HCS(Executive ) Preliminary

Geography
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1.Whichplanethasthelargestnumberofknownsatellites?
(A)Jupiter

(B)Saturn

(C)Neptune

(D)Noneoftheabove

2.WhoproposedtheInterstellardusthypothesis?
(A)OttoSchimidt

(B)Hoyle

(C)Russell

(D)Noneoftheabove

3.Onwhichplanetwouldonewitnesssunriseinthewest?
(A)Jupiter

(B)Venus

(C)Mercury

(D)Noneoftheabove

4.Whichatmosphericlayerliescloselyabovethetroposphere?
(A)Chemosphere

(B)Ionosphere

(C)Stratosphere
(D)Noneoftheabove

5.Thedisintegrationanddecompositionofrocksisknownas:
(A)Weathering

(B)Erosion

(C)Denudation
(D)Noneoftheabove

6.Hangingvalleysareformedduetotheactionof:
(A)Glacier

(B)Volcaniceruption
(C)Wavesofthesea
(D)Noneoftheabove

7.Whichwavecannotpassthroughliquidmaterials?
(A)Primarywaves
(B)Secondarywaves

(C)Surfacewaves
(D)Noneoftheabove

8.Whatisthegeneralextentoftheshadowzoneofanearthquake?
(A)Antipodeoftheepicenter

(B)Areaaroundtheantipodeoftheepicenterbutnottheantipodeitself.
(C)Anearthquakehasnoshadowzone.
(D)Noneoftheabove

9.Statesareformedduedynamicregionalmetamorphismof:
(A)Shales

(B)Clayrocks

(C)Limestone
(D)Noneoftheabove

10.Uppersilicatezoneisapartof:
(A)Mantle

(B)Core

(C)Crust

(D)Noneoftheabove

11.Whattypeofareasarecreatedbytheepirogenicmovements?
(A)Shields

(B)RiftValleys

(C)Alluvialplains
(D)Noneoftheabove

12.Whowasthefirstnavigatorwhohadsailedaroundtheearthandprovedthattheshapeofearthisround?
(A)JamesCook

(B)FerdinandMagellan
(C)VascodaGama
(D)Noneoftheabove

13.Whatarethelastsignsoftheactivenessofavolcano?
(A)Craters

(B)Geysers

(C)Fumaroles
(D)Noneoftheabove

14.Whosaidthatlandformsareafunctionofthestructure,processandstage?
(A)G.Taylor

(B)Penck

(C)Davis

(D)Noneoftheabove

15.Differentialheatingofouterandlowersheltsofarockcauses:
(A)Flaking

(B)Sheeting

(C)Exfoliation
(D)Noneoftheabove

16.Mostofthelandformsaremadethrough__________processes.
(A)Sudden

(B)Slowandlongcontinued
(C)Veryrapid
(D)Noneoftheabove

17.Whatisthenamegiventoaheterogeneousmassofrocksranginginsizefromclaytoboulder?
(A)Glacialtill
(B)Alluvium

(C)Loess

(D)Noneoftheabove

18.Theconceptofaridcycleferosionwaspostulatedfirstby:
(A)W.M.Davis

(B)L.C.King

(C)J.L.Rich

(D)Noneoftheabove
CHANDIGARH: SCO. 158, Top Floor, Sector - 24-D, 0172-5001341, 92163-17002.

HCS(Executive ) Preliminary

Geography
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
19.Whichoneisanelementofahillsideslope?
(A)Regur

(B)Nickpoint

(C)Freeface

(D)Noneoftheabove

20.Anergisa:
(A)Sandydesert

(B)Volcaniclake
(C)Glaciatedsurface
(D)Noneoftheabove

21.Theconditionfavourableforprecipitationis:
(A)Descendingair
(B)Coolingofair

(C)Lowmoisture
(D)oneoftheabove

22.Whoinventedthemercurybarometerandstatedthatairhasweight?
(A)EvangelistaTorricelli
(B)Galileo

(C)BlaiserPascal
(D)Noneoftheabove

23.Whichofthefollowinglayersintheatmosphere,reflectsbacktheshortradiowavestoEarth?
(A)Ozone

(B)Appleton

(C)Lonosphere
(D)Noneoftheabove

24.Thefogisa:
(A)Cumuluscloud
(B)Formofdew

(C)Lowstratuscloud (D)Noneoftheabove

25.BloodRainisassociatedwith:
(A)Gregale

(B)Mistral

(C)Sirocco

(D)Noneoftheabove

26.Whichofthefollowingisawaranddrylocalwind?
(A)Bora

(B)Blizzard

(C)SantaAna
(D)Noneoftheabove

27.Towhichgroupdothecirruscloudsbelong?
(A)Verylowlevel

(B)Mediumlevel

(C)Highlevel
(D)Noneoftheabove

28.Isothermalzoneoftheatmosphereliesin:
(A)UpperTroposphere
(B)LowerTroposphere
(C)LowerStratosphere (D)Noneoftheabove

29.Whatisthegeneraldirectionofthepolarfrontjetstream?
(A)Easterly

(B)Westerly

(C)Northerly
(D)Noneoftheabove

30.Thewindsystemintemperatecycloneis:
(A)Rotative

(B)Translator

(C)Convergent
(D)Noneoftheabove

31.Theinstrumentformakingaconstantrecordoftemperatureisthe:
(A)Hygrograph

(B)Barograph

(C)Thermograph
(D)Noneoftheabove

32.Verydeepbutlessextensivedepressionsarecalled:
(A)Deeps

(B)Canyons

(C)Gorges

(D)Noneoftheabove

33.WhichoozeismostabundantinAtlanticocean?
(A)Globigerina

(B)Diatom

(C)Radiolarian
(D)Noneoftheabove

34.Whichseaiscalledthesaltsea?
(A)DeadSea

(B)AralSea

(C)CaspianSea
(D)Noneoftheabove

35.InwhichoceanisMindanaodeeplocated?
(A)Indian

(B)Arctic

(C)Pacific

(D)Noneoftheabove

36.Whoisreferredtoasthefatherofmarinegeology?
(A)D.Matthews

(B)HarryHess

(C)F.P.Shepard
(D)Noneoftheabove
CHANDIGARH: SCO. 158, Top Floor, Sector - 24-D, 0172-5001341, 92163-17002.

HCS(Executive ) Preliminary

Geography
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
37.Theterm`coldwall'isassociatedwith:
(A)Equatorialcurrent
(B)Gulfstream

(C)Labradorcurrent

38.Eachwavehastwoparts.Theupperpartiscalled:
(A)Crest

(B)Syncline

(C)Anticline

39.Breakingwavesincoastalregionsarecalled:
(A)Sea

(B)Surf

(C)Swell

40.Whichmajorbiochorehasadominanceofthornybushes?
(A)Desert

(B)Savanna

(C)Forest

41.Whichofthefollowingsoilsisparentmaterialcontrolledsoilorder?
(A)Andisols

(B)Vertisols

(C)Histosols

42.Thetermecologywasfirstusedby:
(A)Tansley

(B)G.Taylor

(C)JeanBrunhes

43.Polyclimaxconceptwaspropoundedby:
(A)Clement

(B)Haecket

(C)Tansley

44.Thefactorwhichaffectsminingmostprofoundlyisthe:
(A)Geology

(B)Climate

(C)Capital

45.Whichamongthefollowingtribes,belongstotheKalahari?
(A)Hottentots

(B)Zulus

(C)Kirghis

46.Whichtypeofclimatemostsuitablefordairycattle?
(A)Temperate

(B)Tropical

(C)Monsoon

47.Classificationofhumanracesisdetermined
(A)Physique

(B)Colour

(C)Physiologicaltraits

48Whoamongthefollowingareconsideredasthemostprimitiveman?
(A)Eskimoes

(B)Pygmies

(C)Masais

49.WhatisthemostcommonlyusedbuildingMaterialindeserts?
(A)Bricks

(B)Wood

(C)Mudandclay

50.WorldPopulationDayiscelebratedonwhichofthefollowingdates?
(A)11May

(B)11July

(C)11April

51.Thethirdlargestconcentrationofpopulationoccursin:
(A)Africa

(B)SouthAmerica

(C)Eurasia

52.`MobilityTransitionModel'aboutmigrationwaspropoundedby:
(A)Clark

(B)Revenstein

(C)Zelinsky,W.

53.Thehighestdensityofagriculturalpopulationisfoundin:
(A)Java

(B)China

(C)India

54.Whichcountryproducesthemaximumpercentageofworld'stotalhydroelectricity?
(A)Brazil

(B)Canada

(C)US

(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove

(D)Noneoftheabove

(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove
(D)Noneoftheabove

CHANDIGARH: SCO. 158, Top Floor, Sector - 24-D, 0172-5001341, 92163-17002.

HCS(Executive ) Preliminary

Geography
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
55.Theleadingsulphurproducingcountryintheworldis:
(A)USSR

(B)USA

(C)UK

(D)Noneoftheabove

56.Whichofthefollowingisthemostimportantcropofsubsistenceagriculture?
(A)Wheat

(B)Maize

(C)Rice

(D)Noneoftheabove

57.ZouerrateminesinMoroccoareknownfor:
(A)Copper

(B)Bauxite

(C)Ironore

(D)Noneoftheabove

58.Whichofthefollowingsourcesofenergycanbeeasilytransported?
(A)Quartzite

(B)Monazite

(C)Thorianite
(D)Noneoftheabove

59.Thehuntergathererscalledsemangbelongto:
(A)China

(B)Kalahari

(C)Malaysia

(D)Noneoftheabove

60.Averysmallsettlementwithfewfacilitiesiscalleda:
(A)Town

(B)Hamlet

(C)Village

(D)Noneoftheabove

61.ThelargeranchesinAustraliaareknownas:
(A)Kraal

(B)Fazenda

(C)Stations

(D)Noneoftheabove

62.Whichofthefollowingisthemaincropofthetropicalmonsoonregion?
(A)Wheat

(B)Rice

(C)Maize

(D)Noneoftheabove

63.Theinteriorhighlandsarealsoknownas:
(A)Tundratype

(B)Sudantype

(C)Altaitype
(D)Noneoftheabove

64.WhichofthefollowingisthemosturbanizedcountryinSouthAmerica?
(A)Brazil

(B)Argentina

(C)Uruguay

(D)Noneoftheabove

65.TheAltaitypeofregionsextendin:
(A)TorridZone

(B)FrigidZone

(C)Warmtemperatezone(D)Noneoftheabove

66.WhichofthefollowingisthehighestmountainpeakinRussia?
(A)Ural

(B)Stanovoy

(C)Mt.Elbrus
(D)Noneoftheabove

67.Largeaccumulationofskeletonsofcoralsareknownas:
(A)Coralreefs

(B)Atolls

(C)Salinity

(D)Noneoftheabove

68.TheGrandcanyonislocatedin:
(A)ColoradoPlateau
(B)Rockies

(C)GreatPlains
(D)Noneoftheabove

69.WhichofthefollowingseaseparatesJapanfromtheAsianmainland?
(A)SeaofJapan

(B)YellowSea

(C)SouthChinaSea
(D)Noneoftheabove

70.BarindintheGangadeltaisanexampleof______________:
(A)Khadar

(B)Terairegion

(C)Bangar

(D)Noneoftheabove

71.WhichofthefollowingisthecapitalcityofIndonesia?
(A)Sumatra

(B)Jakarta

(C)Borneo

(D)Noneoftheabove

72.TheancientcapitalofJapanwas:
(A)Edo

(B)Kyoto

(C)Nagasaki

(D)Noneoftheabove
CHANDIGARH: SCO. 158, Top Floor, Sector - 24-D, 0172-5001341, 92163-17002.

HCS(Executive ) Preliminary

Geography
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
73.WhichofthefollowingriverflowsthroughBrazil?
(A)Amazon

(B)Meta

(C)Napo

(D)Noneoftheabove

74.ThemostextensivesoilcoverofIndiacomprise:
(A)Lateritesoil

(B)Alluvialsoil

(C)Blacksoil
(D)Noneoftheabove

75.WhichriverformsthefamousVictoriaFalls?
(A)Zaire

(B)Nile

(C)Zambezi

(D)Noneoftheabove

76.NearwhichscenicglacieristheAmarnathcavesituated?
(A)Siachen

(B)Nunkun

(C)Kalahoi

(D)Noneoftheabove

77.WhichofthefollowingriverswasearlierknownastheSorrowofBengal'?
(A)Hooghly

(B)Kosi

(C)Damodar
(D)Noneoftheabove

78.__________issituatedalongtheSabarmatiriver.
(A)Baroda

(B)Ahmedabad

(C)Gandhinagar
(D)Noneoftheabove

79.Whichstatehasthelargestacreageundersugarcane?
(A)UttarPradesh

(B)Bihar

(C)TamilNadu
(D)Noneoftheabove

80.WhichofthefollowingtreeisrelatedtotheTidalforests?
(A)Rozofarora

(B)Khejra

(C)Ebony

(D)Noneoftheabove

81.WhichofthefollowingplacesisfamousforsaltproductioninIndia?
(A)Anantpur

(B)Didwana

(C)Salem

(D)Noneoftheabove

82.MainreservesofManganesearedistributedin:
(A)MadhyaPradesh
(B)Rajasthan

(C)Gujarat

(D)Noneoftheabove

83.ThelargestcoalfieldinIndiais:
(A)Raniganj

(B)Jharia

(C)Bokaro

(D)Noneoftheabove

84.ThechalkHills,famousformagnesitearein__________district.
(A)Salem

(B)Bellary

(C)Mysore

(D)Noneoftheabove

85.Uraniumisminedin
(A)Bhatin,Jharkhand
(B)Jaduguda,Jharkhand
(C)Narwapahar,Jharkhand
(D)Alloftheabove

86.WhichofthefollowingcanalisbuiltinMadhyaPradesh?
(A)TandulaCanal

(B)SoneCanal

(C)ShardaCanal
(D)Noneoftheabove

87.Whichofthefollowingisknownasthe`CottonopolisofIndia'?
(A)Mumbai

(B)Surat

(C)Madurai

(D)Noneoftheabove

88.ThelowestdensityofpopulationinIndiaisrecordedinnortheasternstateof:
(A)Manipur

(B)ArunachalPradesh
(C)Mizoram

(D)Noneoftheabove

89.Whichofthefollowingstatesfirstintroducedthesubjectofenvironmenteducationintheschoolcurriculum?
(A)Kerala

(B)TamilNadu

(C)Maharashtra
(D)Noneoftheabove

90.InwhichStatetheMonsoonarrivesfirstinIndia?
(A)Assam

(B)Kerala

(C)Maharashtra
(D)Noneoftheabove
CHANDIGARH: SCO. 158, Top Floor, Sector - 24-D, 0172-5001341, 92163-17002.

HCS(Executive ) Preliminary

Geography
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
91.Thealuminumfactoryislocatedin:
(A)Jharia

(B)Muri

(C)Sindri

(D)Noneoftheabove

92.TheEnvironmentActwasintroducedin___________toprotecttheenvironment.
(A)1986

(B)1982

(C)1984

(D)Noneoftheabove

93.Whichofthefollowingrockisdifferentfromtheremainingothersonthebasisofitsmodeoforigin?
(A)Limestone

(B)Sandstone

(C)Marble

(D)Noneoftheabove

94.Whichofthefollowingprocesseshelpintheformationofriftvalley?
(A)Seismism

(B)Volcanism

(C)Faulting

(D)Noneoftheabove

95.WhichofthefollowingsoilsismostsuitableforthecultivationofcottoninIndia?
(A)RagnurSoil

(B)RedSoil

(C)LateriteSoil
(D)Noneoftheabove

96.Whichofthefollowingordergiventotheplanetsofsolarsystemonthebasisoftheirsizeiscorrect?
(A)Jupiter,Mercury,Neptune,Saturn
(B)Saturn,Jupiter,Mercury,Neptune
(D)Noneoftheabove
(C)Jupiter,Saturn,Neptune,Mercury

97.WhatisIsthmus?
(A)Themouthofariverwhereitjoinsthesea
(B)Anarrowstripoflandjoiningtwoseasoroceans
(C)Anarrowstripofseajoiningtwolands

(D)Noneoftheabove

98.WhichstateinIndiaisthelargestproducerofSaffron?
(A)HimachalPradeshy

(B)Jammu&Kashmir
(C)Gujarat

(D)Noneoftheabove

99.Inwhichstateis`RanaPratapSagar'atomicpowerplantlocated?
(A)Karnataka

(B)Rajasthan

(C)MadhyaPradesh
(D)Noneoftheabove

100.ThebiggestmeteorologicallaboratoryofIndiaislocatedin:
(A)Jaipur

(B)Pune

(C)Patna

(D)Noneoftheabove

AnswerKey

1
A

11
A

21
B

31
C

41
B

2
A

3
B

4
C

5
A

6
A

7
B

8
D

9
A

10
C

12
A

13
A

14
C

15
C

16
B

17
A

18
B

19
C

20
A

22
A

23
B

24
C

25
C

26
C

27
C

28
C

29
B

30
B

32
A

33
A

34
A

35
C

36
B

37
C

38
A

39
B

40
A

42
A

43
C

44
A

45
D

46
A

47
C

48
B

49
C

50
B

CHANDIGARH: SCO. 158, Top Floor, Sector - 24-D, 0172-5001341, 92163-17002.

HCS(Executive ) Preliminary

Geography
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------51
A

61
C

71
B

81
B

91
B

52
C

53
A

54
B

55
B

56
C

57
C

58
C

59
C

60
B

62
B

63
B

64
C

65
D

66
C

67
A

68
A

69
A

70
C

72
B

73
A

74
B

75
C

76
B

77
C

78
B

79
A

80
A

82
A

83
B

84
A

85
D

86
A

87
A

88
B

89
C

90
B

92
A

93
C

94
C

95
A

96
C

97
D

98
B

99
B

100
B

CHANDIGARH: SCO. 158, Top Floor, Sector - 24-D, 0172-5001341, 92163-17002.