You are on page 1of 5

Wass Albert - Mese a kk hegyekrl A nagy irtsrl, ahova az zek hajnalonknt legelni kijrtak, messzire ellthatott a szem.

Szles nagy vlgyek, hullmos dombhtak fltt tvoli hegyekig. Kkek voltak ott messze azok a hegyek, szpsgesen kkek. s a fiatal zek, kik ppen ltni tanultk a vilgot, megkrdeztk mindig anyjukat: Mirt kkek ott tl azok a hegyek? s az zanyk emlkezet ta, mindig ugyanazt feleltk ilyenkor: Mert ott nincs farkas s nincs rka. Nincsenek kutyk s nincsenek gonosz emberek. Csak bkessg van ott, nyugalom s csnd. Csupa lhere n a rteken, s soha sincsen tl. Szl nem jr arra, s a lomb nem hervad el. Nincsen h, fagy, csupn j meleg, nap nap utn. Azrt olyan kkek azok a hegyek. Akkor mirt nem megynk oda? krdezte meg erre valamennyi kis z emlkezet ta, aki csak ott ntt fl a nagy irtson. s valamennyi zanya, aki valaha is fiakat nevelt, ezt felelte erre: Nem lehet, fiacskm. Nem lehet. s shajtott hozz, vgyakoz szomorsggal, ahogy csak zanyk tudnak shajtani. Az zfiak legnagyobb rsze nem krdezskdtt tovbb. Belenyugodtak abba, hogy nem lehet. zek voltak, s az zek sorsa belenyugodni a vltozatlanba. De minden esztendben akadt egy-egy a nagy irts zfiai kztt, aki tovbb nyjtogatta vkonyka nyakt, meresztgette kvncsi kt szemt a kk hegyek fel, s tovbb krdezett. Mirt nem lehet? Ilyenkor az zanya, kinek ilyen kvncsi fiacskja volt, megbotrnkozva csapta htra a fleit, gy mondta: Nem lehet, mert nem lehet! s dobbantott is hozz a lbval, ahogy haragos zanyk szoktak. Olyan zfi, aki ebbe se nyugodott bele, egy ha akadt csak minden esztendben. Aki megkrdezte: Akkor honnan tudni, hogy mi van ott? Ha nem lehet oda menni s megnzni? Az zanya, akit ez a krds rt, elkomolyodva s nagyon titokzatos kppel ennyit felelt csupn: Onnan jttek volt az seink. Valamikor nagyon-nagyon rgen. Tbbet aztn nem mondott egy szt sem. Ha pedig a fiacskja ebbe se nyugodott bele, s tovbb merszelt krdezskdni, gy meglkte, hogy menten belesuppant egy tsks szederbokorba, s alaposan sszeszurklta magt benne. Tbbet aztn nem krdezskdtt senki a kk hegyek fell ll esztendig. Csak bmultk az zek hajnalonknt lmod nagy szemekkel a tvoli kk mesefldet, mely csupa des level lhert terem, ahol nincsen farkas s nincsen rka, nincsenek kutyk s gonosz emberek, nincsen szl, s nem hull le a lomb. Tlen, amikor zg frgeteg kavarta a havat, dideregve hzdtak ssze fagyos vackukon az irts zei, s lmodtak a messzi kk hegyekrl. Szemket lehunytk, hogy ne lssk maguk krl a jeges szrkesget, s gondolatban ott legeltek az rk-napfnyes lheremezkn, ahol nincsen tl soha, nem fznak s nem heznek az zek.

gy volt ez, mita csak zek ltek az erdben, s nem vltozott azta se semmi. Csak ppen egyszer. Egyszer trtnt valami. Egy fiatal zbak, egyike azoknak, akik nem nyugosznak bele, elhatrozta, hogy megkeresi az utat, mely visszavezet a messzi kk hegyekhez. Kerek esztendn t kszlt a nagy tra. Edzette magt. Nagyokat szaladt meredek hegyoldalakon. rkokat ugrott. Erstette izmait. Tervt nem rulta el senkinek, csak jtsztrsnak, egy msik fiatal znek. Mikor eljtt a tl, s vacogva kapartk egytt a havat lelem utn, biztatva mondogatta: Meglelem az utat, biztosan meglelem, s visszajvk rted. Nem fzunk tbbet s nem heznk tbbet. Napos lherseken legelnk rkk. Ha farkas ell bjtak, vagy csahos vadszkutyk kergettk ket, gy btortotta remeg kis trst: Ne flj, ott nem lesz tbb veszedelem. Ott nincsen farkas s nincsenek kutyk. Megkeresem az utat, meg n, s visszajvk rted! Eltelt a tl. Izmos fiatal bak lett belle. Szrke ruhjt levedlette, agancsa is kintt. Aztn egy szp, harmatos nyri hajnalon gy szlt trshoz, a karcs kis zsuthoz: Most elindulok. Vrj rem, mert visszajvk rted, s elviszlek magammal azokba a szp kk hegyekbe, ahol rk a csnd s a nyugalom, nincsen szl s nincs veszedelem, s nem hull le a lomb soha. Azzal elindult. Ment, ment, szemkzt a kk hegyekkel. Vlgybe le, dombra fel. Ment, mendeglt rteken, mezkn t. Patakokon s gerinceken t, ment, ment. Egy szp napon egy nagy folyhoz rt. Ahogy ott llt s nzdeglt, megltott a foly partjn egy vadmacskt. Hevert a napon s stott. J napot ksznt illedelmesen a fiatal zbak , hol lehet tmenni ezen a nagy vzen? A vadmacska rnzett s csodlkozott. A vzen? Ott lentebb, a fkon tl. De mirt akarsz tmenni? A kk hegyekhez megyek felelte bszkn az zbak. A kk hegyekhez? bmult r a vadmacska. Melyik kk hegyekhez? Ht van bellk tbb is? tdtt meg az zbak. Minden hegy kk felelte a macska, s stott. Tvedsz rzta meg az zbak a fejt , amelyiken n lakom, az nyron zld s tlen fehr! Igazn? lmkodott a vadmacska. Azt hittem, hogy csak nlunk van ez gy! Azzal nyjtzott s jra stott. Az zbak megkerlte a fkat, s meglelte a gzlt. tkelt a folyn. Nhny napra r a hegyek lbnl volt. Felnzett rjuk, s a szve boldogan vert. Itt vagyok ht vgre! Ugye, hogy megleltem az utat? Lent zld volt a hegy, nem kk. ppen olyan zld, mint odahaza. Bkkfk voltak rajta, s tisztsok. De fnt, egszen fnt kk volt igazn!

Elindult ht flfel. A tisztsokon f ntt, rendes f. Elvtve akadt lhere is kzte. Nem baj, gondolta magban, ha nem is tiszta lhere az egsz, ahogy anynk mondta. Fontos, hogy nincs tl s nincs veszedelem. Tetszett a hely. Szpek voltak az erdk, s a tisztsok is szpek. A forrsoknak j vize volt. Kivlasztott ht egy szp helyet magnak, s ott megtelepedett. Evett, ivott, hevert. Jl kipihenem magam hatrozta el , aztn visszamegyek, s elhozom t is. s mindenkit, aki jnni akar! Boldog volt. Szeretett volna belekiltani a vilgba: megleltem az utat a kk hegyekhez! Nincs tbb tl! Nincs tbb hezs, fzs! Nincs tbb veszedelem! Evett, ivott, pihent. Gynyrkdtt a beteljeslt lomban. Az id telt. Egy este aztn elhatrozta: Holnap elindulok vissza. Azon az estn hvs szl indult. jfl krl megeredt az es. Reggel is esett. Megvrom, mg kitisztul gondolta. Vrt. Az es esett. Nyirkos kdrongyok fityegtek a fkon. Szrke volt az g, szrke volt a fld. Bartsgtalan szl svtett az erdn. Vizes volt minden s hideg. A fiatal zbak elszomorodott kiss. gy ltszik, itt is van es. Nem baj vigasztalta magt , de nincsen tl s nincsen veszedelem. Ez a fontos. Nhny napig esett, aztn egy jszaka megfordult a szl. Cspsen ftylt a fk tetejn, s az gen megjelentek a csillagok. Napsts lesz megint! rvendezett a fiatal zbak. Reggel megmelegszem s indulok! Hajnalra valban kisttt a nap. De a f recsegett, amikor kilpett a tisztsra. Fehr volt s furcsn recsegett. Dbbenve hajolt le a fhz s megszagolta. Dr suttogta. Dr! s ahogy flemelte a fejt, megltott egy nyrft s a nyrfn nhny srga levelet. Sokig llt ott mozdulatlanul, s a srga leveleket nzte. Hirtelen tompa ts rte a lbt, s flbe csattant egy puskalvs. Egyetlen ugrssal a srben volt, s rohant flfel. Hta mgtt les hangon csaholt egy kutya. Futott, meneklt riadt rmlettel. Aztn valahol messze, bent az erd srjben megllt. Nzte a lbt. Vrzett. les fjdalom szaggatta a sebet. Lehajtott fejjel, sokig llt ott. Aztn lassan, bicegve lement a patakhoz, belegzolt a vzbe, s sokig, sokig llt ott. A kutya mr nem csaholt tbb. Mlysges csnd lt az erdn. Ksbb kisntiklt a patakbl, bevnszorgott a sr szedresbe s lefekdt. Napokig fekdt ott mozdulatlanul. Mikor az hsg lbra lltotta, bicegett. Evett, ivott, jra lefekdt. Napokig, napokig. Kzben megsrgultak krltte a

fk, s szelljrskor levelek hullottak. Nagy veres foltok leptk el a szedrest is, mintha valami lthatatlan ris vltott volna keresztl az erdn. Mire begygyult a seb, mr hszaga volt a szlnek. Kopasz gallyakat zrgettek a fk. Hegyek tetejt hasukkal sroltk a lompos, vndorl felhk. Lassan megindult lefel. Mire a srbl kirt, szllingzni kezdett a h is. A szlasban lihegve rohant el mellette egy idegen z. Fuss! Meneklj! kiltott oda rmlt lihegssel. A tls patakban farkasok jrnak! Egy j darabig egytt futottak, aztn egy gerincen az idegen z megllt. Nem lttalak mg erre. Hova val vagy? Messzire felelte a fiatal zbak lihegve. Szeme keresve nzett a tvolba, s lm, vlgyek s dombok szrke hullmain tl egyszerre megltta az otthoni hegyek halvny krvonalait. Onnan jttem mondta, s orrval a messzi hegyek fel bktt. A kk hegyekbl? dbbent re az idegen z. Megtdve hallotta a krdst, s ahogy jra oda nzett, valban kkek voltak a hegyek ott messze. Az otthoni hegyek. Kkek! Onnan blintott elszorult szvvel. Az nem lehet rzta meg a fejt hatrozottan a msik , ott nincsenek zek. Valamikor az seink jttek onnan. Ott nincs farkas s nincs rka. Nincsenek kutyk s nincsenek gonosz emberek. rk a bkessg, a nyugalom s a csnd. Csupa lhere terem a rteken, s soha sincsen tl. Szl nem jr arra, s lomb nem hervad el. Azrt olyan kkek azok a hegyek. Hazudsz, ha azt mondod, hogy onnan jttl! Azzal megvetleg elfordult tle s elment. Vissza se nzett. A fiatal bak mg llt egy darabig, s bmult, bmult, dbbenve a tvolban kdl kk hegyek fel. s egyszerre valami mrhetetlen nagy vgy fogta el, valami fjdalmas s szomor vgyakozs a rgi irts utn, az ismers szlasok, meghitt tisztsok, vdelmez srsgek utn. A patak utn, melynek fodros tkrben elszr nzegette nvekv agancst, a sr lomb kis feny utn, melynek vdelmben meghzdni j volt. s lassan, bicegve, lehajtott fejjel elindult a kk hegyek fel. A h akkor mg srbben hullott. Mire az erd aljra rt, mr fehr takar fdte a mezket is, mg szeme elltott, s a puha fehr hpelyhek percek alatt elfdtk a nyomt is, mintha csak arra se jrt volna soha. Fagyos tl volt, mire hazart. hes zek kapartk fzva a havat. Bicegve, lassan haladt az irtson flfel. Borzolt volt s sovny. A kis zsuta messzirl megltta, s rmtl csillog szemekkel rohant elbe a havon keresztl. Ht megtalltad? Ht igazn visszajttl rtem? Ugye, indulunk mris! Olyan rossz itt! Hideg van, s nincs mit enni! Ugye, elviszel innen az rk napstsbe, lhers rtekre, ugye elviszel? Az zbak megllt. Visszanzett a messzi kk hegyekre, s lehajtotta fejt. Anynknak igaza volt mondta halkan , nem lehet oda menni.

gy volt. s havazott.