You are on page 1of 36

KATALOGU I PROVIMIT

GJEOGRAFI
PROVIMI I MATURS N GJIMNAZ
VITI SHKOLLOR 2010/2011

Katalogun e provimit e prgatitn:


Dr. Dragica Mijanoviq, Fakulteti Filozofik, Nikshiq
Miomir Radoviq, Enti pr Shkollim
Zoran Pejoviq, Gjimnazi Sllobodan Shkeroviq, Podgoric
Nikoll Dukaj, Gjimnazi25 Maji, Tuz
Dragoje Gjokiq, Qendra e Provimeve
Prktheu: Luigj Berisha

PRMBAJTJA

1. Hyrje ....................................................................................................................................4
2. Rregullat e provimit ...........................................................................................................5
3. Qllimet e prgjithshme t provimit .............................................................................6
4. Struktura e provimit ...........................................................................................................7
5. Programi i provimit .............................................................................................................8
6. Format e pyetjeve n test ........................................................................................... 16
7. Shembulli i testit me skem pr pikzim ......................................................................17
8. Shembulli i flets pr prgjigje n pyetje me zgjedhje t shumfisht...32
9. Literatura ...................................................................................33

1. HYRJE
Matura Shtetrore n sistemin arsimor t Malit t Zi fillon t futet n vitin shkollor
2010/2011 dhe paraqet kontrollimin ekstern t standardizuar t arritjeve shkollore t
nxnsve n fund t arsimimit katrvjear n gjimnaz. N baz t Ligjit pr gjimnazin,
(Fleta zyrtare e RMZ, nr. 64/02 e 28.11.2002, 49/07 e 10.08.2007 dhe 45/10 e
04.08.2010), Provimi i Maturs Shtetrore jepet n mnyr eksterne (neni 38), kurse pr
prgatitje t materialit t provimit dhe zbatimin e procedurs s Maturs Shtetrore
sht e ngarkuar Qendra e Provimeve.
N Maturn Shtetrore gjeografia sht lnd zgjedhse. Kontrollohen njohurit,
aftsit dhe shkathtsit t cilat bazohen n pjest kryesore t Programit t lnds, q
duhet ti din nxnsit n fund t vitit t katrt t gjimnazit.
N katalogun e provimit jan cekur qllimet e prgjithshme t provimit, sht
prshkruar struktura e provimit, kurse me formn e qllimeve t provimit saktsisht sht
thn prmbajtja e lnds q i nnshtrohet provimit. N t ndodhet edhe shembulli i
testit me skem pr vlersim.
Katalogu i provimit u kushtohet nxnsve dhe msimdhnsve.

2. rregullat
T gjith nxnsit t cilt e kan zgjedhur gjeografin si lnd zgjedhse n Matur,
do ta japin provimin me shkrim t njjtn dit dhe n t njjtn koh. sht parapar
q nxnsi t ulet vetm n bank dhe q rendi i bankave n dhoma t msimit t
jet i till q m s shumti n nj klas t vendosen 15 nxns.
Materiali i provimit do t paketohet n qese t veanta dhe t sigurta, t cilat do t
hapen para nxnsve menjher para fillimit t provimit.
N provim nuk lejohet
prezantimi i rrejshm
hapja e detyrave t provimit para kohs s lejuar
pengimi i nxnsve tjer
shfrytzimi i mjeteve t palejuara
dmtimi i shifrs n librezn e testimit
mosrespektimi i sinjalit pr prfundimin e provimit
Mjetet e lejuara: lapsi i thjesht, goma dhe lapsi kimik/stilolapsi dhe korrektori
(prmirsuesi).
Punimi i nxnsit/es duhet t jet i shkruar me laps kimik/stilolaps.
Pas provimit, punimi i nxnsit/es do t kthehet n Qendrn e Provimeve, ku do t
bhet vlersimi i tij.

3. QLLIMET E PRGJITHSHME T PROVIMIT


Qllimi i provimit t Maturs Shtetrore nga gjeografia sht q:
ti kontrolloj njohurit nga gjeografia dhe aftsit e fituara gjat shkollimit n
gjimnaz t prgjithshm, t cilat jan prkufizuar me standardet arsimore t
lnds dhe me kt katalog;
ta vrtetoj nse nxnsi ka njohuri pr proceset natyrore gjeografike,
proceset shoqrore gjeografike dhe dukurit n rrafshin vendor, rajonal e
planetar dhe ndikimin ndrmjet tyre;
ta vrtetoj nse nxnsi kupton dukurit kryesore gjeografike dhe proceset
prmes shembujve karakteristik t tyre dhe lidhjeve t shkakut dhe pasojs;
ta vrtetoj nse nxnsi kupton strukturat dhe proceset e rajoneve t
ndryshme n kuadr t sistemit global;
ta vrtetoj nse nxnsi sht i njohur me veorit gjeografike t Malit t Zi;
ta vrtetoj nse nxnsi ka njohuri pr veorit turistike t Malit t Zi dhe nse
ka raport t prgjegjshm ndaj vlerave t tij natyrore dhe kulturore;
ta kontrolloj nse nxnsi ka marr dije pr parandalim, mbrojtje dhe prparim
t mjedisit jetsor;
ti krahasoj njohurit, t arriturat dhe aftsit nga gjeografia n shkall
shkollore dhe at kombtare.

4. STRUKTURA E PROVIMIT
Provimi nga gjeografia zgjat prej 90 deri n 120 minuta. Numri maksimal i pikve
sht 100. Detyra q nuk sht zgjidhur sakt apo ajo q nuk sht kryer nuk sjell
pik negative.
Provimi prmban dy lloj detyrash:
a)
b)

detyrat me zgjedhje t shumfisht


detyrat e tipit t hapur
Tipat e detyrave

Numri i detyrave

detyrat me zgjedhje t shumfisht

15 - 20

detyrat e tipit t hapur

15 - 25

Lnda msimore nga gjeografia, e cila n gjimnaz msohet n vitin e 1- r dhe


t 2 - t, sht e ndar n tre kapituj. Pr plotsimin e standardit t Maturs nga
gjeografia nxnsit duhet t zgjedhin lndn e prgjithshme zgjedhse gjeografin
turistike, t ciln mund ta msojn n vitin e 3 - t dhe t 4 - rt.
Numri
rendor

Fusha

Prfaqsimi i
prmbajtjes %

Gjeografia fizike

20 - 40%

II

Gjeografia e Malit t Zi

15 - 25%

III

Bazat e gjeografis s bots

15 - 25%

IV

Gjeografia turistike

20 - 30%

5. PROGRAMI I PROVIMIT
1. GJEOGRAFIA FIZIKE
1.1 HYRJE N GJEOGRAFIN FIZIKE
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
1.1.1. ta prkufizoj lndn e prvetsuar dhe di ta bj ndarjen e gjeografis fizike;
1.1.2. ta kuptoj rndsin e gjeografis fizike dhe vendin e saj n sistemin e shkencave
t gjeografis;
1.1.3. ta theksoj ndrlikueshmrin dhe lllojllojshmrin e lidhjeve t elementeve t
mjedisit gjeografik dhe ndikimet n mes t tyre.

1.2. PLANETI TOK N GJITHSI


Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
1.2.1. ti prkufizoj nocionet themelore pr gjithsin;
1.2.2. ti interpretoj teorit e ndryshme pr krijimin e Toks dhe Gjithsis;
1.2.3. ti kuptoj dhe ti shpjegoj nocionet: vit drit , galaktika, Rruga e qumshtit;
1.2.4. ti caktoj dukurit themelore dhe proceset n Tok t kushtzuara me lvizjen e
saj, formn, madhsin dhe pjerrtsin e boshtit;
1.2.5. ta kuptoj llogaritjen kalendarike t kohs dhe zons kohore;
1.2.6. ta prshkruaj Hnn si satelit t Toks dhe ti kuptoj fazat e Hns.
1.3. KARTOGRAFIA
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
1.3.1. ta kuptoj nevojn dhe di ti dalloj metodat e paraqitjes s Toks (n hart,
glob, dhe n modele)
1.3.2. ti analizoj kuptimin, cilsit dhe elementet e harts gjeografike;
1.3.3. ti paraqes prmbajtjet gjeografike dhe ta kuptoj universalitetin e gjuhs
kartografike;
1.3.4. ti dalloj hartat gjeografike sipas prmbajtjes dhe prpjestimit;
1.3.5. ta kuptoj prdorimin e pamjeve t xhiruara nga aeroplani dhe pamjeve
satelitore n kartografi;
1.3.6. ti dshmoj aftsit e orjentimit n terren, me ndihm t harts dhe mjeteve tjera;
1.4. PRMBAJTJA E TOKS DHE ZHVILLIMI GJEOLOGJIK I SHTRESS S SAJ
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
1.4.1. ta analizoj prbrjen e brendshme t Toks;
1.4.2. ti caktoj cilsit fizike, prbrjen themelore t shtress s Toks;
1.4.3. ti dalloj pllakat kontinentale dhe pllakat oqeanike, ta vrej lvizjen e shtress;
1.4.4. ti identifikoj koht dhe periudhat gjeologjike dhe format m kryesore t tyre
(ndryshimet).

1.5. LITOSFERA
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
1.5.1. ti klasifikoj tipat themelore t shkmbinjve e mineraleve dhe ta shpjegoj
mnyrn e krijimit dhe cilsin e tyre;
1.5.2. ti identifikoj fuqit e brendshme t Toks dhe ta prshkruaj veprimin e tyre;
1.5.3. t raportoj pr lvizjet e orogjenezs dhe ti prmend format themelore t
relievit t krijuar nga to;
1.5.4. ta kuptoj ndrlikimin e vullkaneve dhe rndsin e tyre pr relievin dhe krijimin e
Toks;
1.5.5. ti numroj llojet themelore t vullkaneve dhe ti identifikoj zonat vullkanike n Tok;
1.5.6. ta kuptoj krijimin e lkundjeve, ti dalloj llojet e trmeteve dhe zonat e tyre;
1.5.7. ta analizoj ndikimin e fuqive t jashtme n reliev;
1.5.8. ta caktoj formn gjenetike dhe at klasifikuese t relievit (eroziv e akumulues,
siprfaqsor dhe nntoksor).
1.6. Pedosfera
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
1.6.1. ti dalloj faktort q ndikojn n formimin e toks (bazn gjeologjike, pjerrtsin,
klimn...);
1.6.2. ti dalloj llojet e toks dhe t informoj pr shtrirjen e saj;
1.6.3. ta analizoj tokn si kusht t ushqimit t popullats;
1.6.4. ti identifikoj format m t shpeshta t degradimit dhe masat mbrojtse.
1.7. Atmosfera
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
1.7.1. t informoj pr prbrjen dhe strukturn e atmosfers;
1.7.2. ta vlersoj ndikimin e faktorve gjeografik n klim;
1.7.3. ti analizoj elementet klimatike dhe varsin ndrmjet tyre;
1.7.4. ti identifikoj instrumentet pr matjen dhe ta prshkruaj mnyrn e paraqitjes s
parametrave kohor (parametrave meteorologjik);
1.7.5. ti identifikoj llojet klimatike n Tok;
1.7.6. ta analizoj ndikimin e njeriut n klim;
1.7.8. ta shpjegoj ndikimin e masave ajrore dhe fronteve n koh, ta caktoj mnyrn
e parashikimit dhe ti lexoj hartat sinoptike.
1.8. Hidrosfera
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
1.8.1. ta kuptoj rndsin e ujit dhe ti prkufizoj llojet e ujrave;
1.8.2. ta sqaroj rndsin e Detit botror n t shkuarn dhe n t tashmen;
1.8.3. ti analizoj cilsit fizike dhe kimike dhe ti sqaroj lvizjet e ujit t detit;
1.8.4. ti analizoj karakteristikat hidrologjike t ujrave n tok;
1.8.5. ti dalloj ujrat n tok dhe ta caktoj ndarjen e tyre;
1.8.6. ta kuptoj nevojn e ruajtjes dhe mbrojtjen e ujit.

1.9.

Biosfera

Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
1.9.1. ta kuptoj zonn gjeografike dhe shtrirjen e bots s gjall (vertikale dhe horizontale);
1.9.2. ti dalloj reliktet dhe llojet endemike;
1.9.3. ta vlersoj n mnyr kritike ndikimin e njeriut n shtrirjen e bots bimore dhe shtazore.
1.10. MJEDISI NATYROR DHE NJERIU
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
1.10.1. ta kuptoj kushtzimin ndrmjet njeriut dhe natyrs, ndikimin e mjedisit natyror n
shoqri n shkall vendore, rajonale dhe n shkall planetare;
1.10.2. ti vlersoj resurset natyrore, rezervat e tyre, prtritjen, shfrytzimin dhe mbrojtjen;
1.10.3. ta sqaroj rndsin e gjeodiversitetit dhe nevojn e mbrojtjes s tyre.

2. GJEOGRAFIA E MALIT T ZI
2.1. MALI I ZI, POZITA, MADHSIA, KUFIJT, RREGULLIMI SHTETROR
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.1.1. ta analizoj pozitn gjeografike t Malit t Zi;
2.1.2. ta identifikoj kufirin shtetror dhe madhsin e Malit t Zi;
2.1.3. t informoj pr ndryshimin e siprfaqes s Malit t Zi gjat historis;
2.1.4. ta analizoj rregullimin shtetror t Malit t Zi.
2.2. PRBRJA GJEOLOGJIKE DHE KARAKTERISTIKAT STRUKTURORE
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.2.1. ta prkufizoj nocionin veorit gjeologjike;
2.2.2. ti klasifikoj shkmbinjt themelor q marrin pjes n formimin e Malit t Zi, ta
sqaroj mnyrn e krijimit dhe veorit e tyre ;
2.2.3. ti identifikoj shkaqet e veprimtarive sizmike dhe ti veoj zonat sizmike n Mal t Zi.
2.3. RELIEVI I MALIT T ZI
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.3.1. ti klasifikoj format themelore t relievit fluvialo-denudiv dhe ta veoj shtrirjen e tyre;
2.3.2. ta kuptoj si dhe ku krijohet relievi eroziv dhe ti numroj format themelore t
relievit eroziv n Mal t Zi;
2.3.3. ti numroj format e relievit shkmbor dhe t jap sqarime pr krijimin e tyre;
2.3.4. t informoj pr shtrirjen e shkmbinjve dhe formave shkmbore t relievit n Mal
t Zi;
2.3.5. ti analizoj kushtet e ndryshme klimatike t cilat mundsuan formimin e relievit
glacial.;
2.3.6. ti identifikoj format e relievit akullnajor dhe ta numroj shtrirjen e tyre n Mal t Zi.

10

2.4. KLIMA E MALIT T ZI


Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.4.1. ti vlersoj faktort dhe elementet q ndikojn n klim n Mal t Zi;
2.4.2. ti dalloj fushat themelore t klims n Mal t Zi;
2.5. UJRAT E MALIT T ZI
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.5.1. ti prshkruaj karakteristikat themelore t pjess s Detit Adriatik q i takon Malit t Zi;
2.5.2. ta vlersoj rndsin ekonomike t Detit Adriatik pr Malin e Zi;
2.5.3. ta sqaroj ndikimin e mundsive klimatike dhe gjeologjike n formimin e rrjetit t
ujrave n Mal t Zi;
2.5.4. ta kuptoj se ka jan gurrat, burimet, krojet dhe burimet minerale;
2.5.5. ti analizoj faktort q ndikojn n pasurin e ujrave n Mal t Zi;
2.5.6. ta sqaroj mnyrn e krijimit t baseneve t liqeneve dhe ta caktoj pozitn e
liqeneve n Mal t Zi;
2.5.7. ta vlersoj rndsin ekonomike dhe turistike t ujrave toksor n Mal t Zi.
2.6. KARAKTERISTIKAT E FLORS DHE LLOJET E TOKS
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.6.1. ti identifikoj zonat e vegjetacionit n Mal t Zi;
2.6.2. ti analizoj llojet e toks dhe ta vlersoj ndikimin e tyre n prodhim;
2.7. RAJONET NATYRORE
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.7.1. ta prshkruaj hapsirn e rajonit bregdetar;
2.7.2. ti vlersoj karakteristikat ekonomike, turistike dhe mesdhetare t rajoneve ;
2.7.3. ta identifikoj hapsirn q prfshin rajoni malor;
2.7.4. ti analizoj veorit natyrore t rajonit malor;
2.7.5. ti kuptoj karakteristikat specifike t cilat e ndajn rajonin e fushgropave nga
rajonet tjera n Mal t Zi;
2.7.6. ti caktoj kufijt e zons shkmbore dhe ta sqaroj veorin e krijimit t saj;
2.7.7. t informoj pr shkaqet pr formimin e parqeve nacionale dhe ti numroj llojet
e parqeve nacionale;
2.7.8. ta vlersoj rndsin dhe rolin e parqeve nacionale n Mal t Zi.
2.8. SHTETI EKOLOGJIK
Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.8.1. ta kuptoj raportin njeri, shoqri ndaj natyrs;
2.8.2. ta kuptoj nocionin e shtetit ekologjik;
2.8.3. ti identifikoj problemet lidhur me mbrojtjen e mjedisit jetsor.

11

2.9. POPULLATA DHE VENDBANIMET N MAL T ZI


Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.9.1. ti njoh karakteristikat themelore demografike;
2.9.2. ti shpjegoj lvizjen natyrore, migrimet dhe strukturat e popullats s Malit t Zi;
2.9.3. ti dalloj vendbanimet sipas madhsis, llojeve dhe tipit t funksioneve;
2.9.4. ta analizoj procesin e urbanizimit;
2.9.5. ti sqaroj karakteristikat m t rndsishme t qendrave kryesore urbane t Malit t Zi;
2.9.6. ti identifikoj institucionet m t rndsishme t arsimit,shkencs dhe kulturs si dhe
manifestimet kryesore kulturore n Mal t Zi.
2 .10.

EKONOMIA E MALIT T ZI

Qllimet e provimit::
Nxnsi/ja tregon se di:
2.10.1. ta shpjegoj rolin e faktorve natyror dhe shoqror pr zhvillimin e bujqsis n
Mal t Zi;
2.10.2. ti numroj rajonet bujqsore dhe t rrfej pr to;
2.10.3. ti kuptoj shprehjet eko-ushqimi dhe marka e mallit;
2.10.4. ti vlersoj resurset natyrore dhe mundsit e afarizmit n Mal t Zi;
2.10.5. ti analizoj potencialet e xeheve n Mal t Zi;
2.10.6. ti analizoj degt industriale t rndsishme pr Malin e Zi;
2.10.7. ta kuptoj rolin dhe rndsin e komunikacionit n Mal t Zi dhe ta analizoj
hartn e komunikacionit;

3. BAZAT E GJEOGRAFIS S BOTS


3.1. EVROPA
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
3.1.1. ti caktoj karakteristikat natyrore-gjeografike t Evrops;
3.1.2. ta analizoj potencialin demografik n Evrop;
3.1.3. t konkludoj prse Evropa ka ekonomi t zhvilluar dhe prse sht prodhuese e
madhe e ushqimit;
3.1.4. ti kuptoj karakteristikat natyrore ndrmjet rajoneve t Evrops;
3.1.5. ti analizoj rajonet ekonomike m t zhvilluara dhe ato m pak t zhvilluara n
Evrop;
3.1.6. ta vlersoj rndsin e Bashkimit Evropian dhe proceseve integruese;
3.1.7. ti analizoj karakteristikat natyrore dhe ato shoqrore t vendeve m t
rndsishme t Evrops (Britanis s Madhe, Italis, Francs, Gjermanis dhe Rusis);
3.1.8. ti shpjegoj veorit natyrore dhe ato shoqrore t Evrops Juglindore;
3.1.9. ti analizoj karakteristikat natyrore dhe ato shoqrore t : Serbis, Bosnje Hercegovins,
Sllovenis, Kroacis, Maqedonis dhe t Shqipris.
3.2. AZIA
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
3.2.1. ti caktoj dallimet natyrore t Azis;
3.2.2. ti analizoj dallimet ekonomiko-shoqrore t Azis;
12

3.2.3. ta kuptoj arsyen pse Azia konsiderohet kontinent i dallimeve t mdha natyrore,
shoqrore dhe ekonomike;
3.2.4. ta analizoj ndarjen rajonale t Azis;
3.2.5. ti analizoj karakteristikat natyrore dhe shoqrore t vendeve m t rndsishme
t Azis (Indis, Kins dhe Japonis).
3.3. Afrika
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
3.3.1. ti caktoj karakteristikat natyrore dhe gjeografike t Afriks;
3.3.2. ti analizoj veorit shoqrore t Afriks;
3.3.3. ti analizoj dallimet natyrore dhe shoqrore ndrmjet rajoneve n Afrik;
3.3.4. ti shpjegoj kontrastet e pasuris natyrore dhe varfris s popullats;
3.4. AMERIKA VERIORE
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
3.4.1. ti caktoj dallimet natyrore dhe gjeografike t Ameriks Veriore;
3.4.2. ti analizoj dallimet shoqroro ekonomike t Ameriks Veriore;
3.4.3. ta sqaroj prse SHBA-t jan fuqi politike dhe ekonomike e Bots;
3.5. AMERIKA JUGORE DHE AMERIKA QENDRORE
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
3.5.1. ti caktoj dallimet natyrore dhe gjeografike t Ameriks Jugore dhe Ameriks
Qendrore;
3.5.2. ti analizoj dallimet shoqrore dhe ekonomike t Ameriks s Jugut dhe Ameriks
Qendrore;
3.5.3. ti analizoj dallimet natyrore dhe shoqrore n mes t rajoneve t Ameriks
Jugore dhe Ameriks Qendrore;
3.5.4. ti sqaroj marrdhniet natyrore dhe ato shoqroro-ekonomike t Brazilit dhe
Meksiks.
3.6. AUSTRALIA, OQEANIA DHE POLET
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
3.6.1. ti caktoj karakteristikat natyrore dhe gjeografike t Australis dhe Oqeanis;
3.6.2. ti analizoj karakteristikat shoqroro-ekonomike t Australis dhe Oqeanis;
3.6.3. ti analizoj karakteristikat gjeografike t Arktikut dhe Antarktids.
3.7. EKONOMIA E BOTS
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
3.7.1. ta kuptoj shprehjen globalizimi;
3.7.2. ti prkufizoj problemet bashkkohore globale dhe ti sqaroj ato;
3.7.3. ta kuptoj ndikimin e shkencs dhe futjen e teknologjive t reja n zhvillimin ekonomik;
3.7.4. ti numroj institucionet kryesore t bots.
13

4. GJEOGRAFIA TURISTIKE
4.1. HYRJE N GJEOGRAFIN TURISTIKE
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.1.1. ta prkufizoj lndn dhe detyrat e hulumtimit t gjeografis turistike dhe ta
sqaroj paraqitjen dhe zhvillimin e turizmit dhe rekreacionit;
4.1.2. ti dalloj elementet dhe faktort e zhvillimit t turizmit;
4.1.3. ti njoh motivet e lvizjeve turistike;
4.1.4. ti analizoj edhe shkencat tjera t cilat merren me turizm dhe lidhjen e tyre t
shkakut dhe ndrmjetsimit.
4.2. POZITA GJEOGRAFIKE TURISTIKE E MALIT T ZI
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.2.1. ta analizoj pozitn gjeografike t Malit t Zi;
4.2.2. ta shpjegoj rolin e komunikacionit n zhvillim t turizmit t Malit t Zi dhe ti
theksoj karakteristikat e kufijve dhe t pikave t kalimit kufitar.
4.3. MOTIVI BAZ I LVIZJEVE TURISTIKE
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.3.1. ti prkufizoj cilsit e Detit Adriatik dhe veorit e tij turistike;
4.3.2. ta prkufizoj klimn e bregdetit t Malit t Zi dhe ta sqaroj vlern e tij turistike;
4.3.3. ti analizoj potencialet natyrore dhe turistike t maleve n Mal t Zi;
4.3.4. ti prshkruaj kanjonet dhe ta theksoj vlern e tyre turistike;
4.3.5. ti numroj objektet speleologjike dhe ta sqaroj vlern e tyre turistike;
4.3.6. ti analizoj potencialet turistike t ujrave toksore (lumenjve, liqeneve, burimeve
minerale) si motive hidrografike shtes dhe t pavarura;
4.3.7. ti theksoj objektet atraktive hidrologjike dhe dukurit si dhe ta sqaroj vlern e
tyre turistike;
4.3.8. ti dalloj vlerat arkeologjike nga periudhat e ndryshme dhe ti krahasoj rajonet
turistike n Mal t zi n baz t grmimeve arkeologjike;
4.3.9. ta vlersoj trashgimin monumentale nga periudhat e ndryshme dhe ti
krahasoj rajonet turistike n baz t trashgimis monumentale;
4.3.10. ti analizoj veorit e trashgimis artistike dhe etnografike;
4.3.11. ti analizoj njsit rurale dhe ato urbane dhe ti theksoj vlerat e tyre turistike;
4.3.12. ti numroj manifestimet kryesore kulturore e argtuese dhe ta vlersoj peshn
e tyre turistike.
4.4. BAZA MATERJALE E QARKULLIMIT TURISTIK
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.4.1. ti analizoj kushtet e qarkullimit t trafikut;
4.4.2. ta klasifikoj vendosjen, kapacitetet hoteliere dhe kapacitetet tjera t qarkullimit turistik;
4.4.3. ta analizoj zhvillimin e rrjetit tregtar si baz materiale t zhvillimit t turizmit;
4.4.4. ta vlersoj rolin e popullats si faktor subjektiv pr zhvillimin e turizmit.

14

4.5. TURIZMI DHE DISA VEPRIMTARI SHTES


Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.5.1. ta shpjegoj rndsin e bujqsis si baz t resursit prodhues pr zhvillimin e turizmit;
4.5.2. ta analizoj rolin e turizmit n zhvillimin e tregtis, hotelieris dhe shkencs ;
4.5.3. ta vrej lidhjen e veprimtaris shtpiake dhe turizmit;
4.5.4. ta analizoj ndikimin e turizmit n lvizjet demografike.
4.6. FORMAT E LVIZJES TURISTIKE
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.6.1. ti prkufizoj format themelore t lvizjes turistike;
4.6.2. ta dalloj lvizjen sipas llojit t motivit;
4.6.3. ti dalloj lvizjet turistike dimrore dhe verore;
4.6.4. ti identifikoj format tjera t turizmit;
4.6.5. ti theksoj drejtimet m t rndsishme turistike n vend dhe jasht Malit t Zi;
4.6.6. ti caktoj zonat dhe lokalitetet potenciale t turizmit.
4.7. SASIA, DINAMIKA DHE STRUKTURA E QARKULLIMIT TURISTIK
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.7.1. ta analizoj qarkullimin turistik t vendit;
4.7.2. ta analizoj qarkullimin e jashtm turistik.
4.8. RAJONET DHE VENDET TURISTIKE N MAL T ZI
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.8.1. ta prkufizoj strukturn e brendshme t rajonit turistik bregdetar;
4.8.2. ta prkufizoj strukturn e brendshme t rajonit turistik malor;
4.8.3. ti analizoj parqet nacionale dhe ta vlersoj potencialin e tyre turistik;
4.8.4. ti analizoj vendbanimet qytetare si pasuri turistike;
4.8.5. ti identifikoj objektet e trashgimis botrore;
4.8.6. ti krahasoj rajonet turistike gjeografike t Malit t Zi.
4.9. MBROJTJA E NATYRS DHE TURIZMI
Qllimet e provimit:
Nxnsi/ja tregon se di:
4.9.1. ta vrej ndikimin e ndrmjetm t mbrojtjes s natyrs dhe zhvillimit t turizmit;
4.9.2. ta vlersoj t ardhmen e zhvillimit t turizmit n Mal t Zi;
4.9.3. ta caktoj zhvillimin potencial t turizmit sipas parimeve t qndrueshmris.

15

6. FORMAT E PYETJEVE N TEST


Testi prmban kto lloje t detyrave:
A. detyrat me zgjedhje t shumfisht
Nxnsi nga m tepr prgjigje t ofruara zgjedh nj ose m shum prgjigje
t sakta dhe rrethon shkronjn ose numrin para atyre prgjigjeve. Ktu jan
edhe pyetjet e bashkimit apo lidhjes, n t cilat duhet bashkuar kuptimet nga
dy kolonat paralele. Pran do pyetjeje sht dhn udhzimi pr mnyrn
e zgjidhjes. Pyetjet n test nga gjeografia jan radhitur ashtu q s pari jan
t vendosura pyetjet nga gjeografia fizike e pastaj nga gjeografia e Malit t Zi
dhe n fund ndodhen ato t gjeografis turistike. T gjitha format e pyetjeve
paraqiten n t gjith kapitujt. Pr shkak t rendit sipas kapitujve, si nj grup
pyetjesh t veanta, nuk jan radhitur pyetjet me zgjedhje t shumfisht.
Prgjigjet n pyetje me zgjedhje t shumfisht n t cilat krkohet t qarkosh,
prcillen n flet pr prgjigje, e cila ndodhet n faqen 32.
B. detyrat e tipit t hapur
Te kto detyra zgjidhja mund t jet:
1. prgjigjja e shkurtr zgjidhja sht nj fjal, fjalia e thjesht apo duhet t shkruash vitin;
2. prgjigjja m e gjat zgjidhja sht m e gjat dhe prbhet nga m shum fjali.

16

7. SHEMBULLI I TESTIT ME SKEM PR VLERSIM


1. Cilt nga planett e dhn u prkasin planetve t brendshme (Tipit t Toks):

1. Jupiteri
S
P

2. Merkuri
S
P

3. Urani
S
P

4. Venera
S
P

N list pr prgjigje duhet q pran numrit q shnon planetin ta vendosni shenjn X nse prgjigjja sht
e sakt (S) ose e pasakt (P).

4 pik

2. Hna sht e padukshme n:





1. kontraksion
2. konjuksjon
3. opozit
4. pozit

N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga katr prgjigjet e ofruara.

1 pik

3. Themeluesi i sistemit heliocentrik sht:





1. De Brah
2. Eratosteni
3. Koperniku
4. Ptolomeu

N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga katr prgjigjet e ofruara.

1 pik

4. Plotso fjalin:

Toka sht e shtypur n (1) ................................, kurse e fryr n (2)..................................


2 pik

5. Dy udhtar nisen pr t rrugtuar rreth Toks, i pari do t kaloi prmes ekuatorit,


kurse tjetri npr paralelen e 45-t.
1. Rrug m t gjat do t kaloj ai i cili kalon npr ekuator
2. Rrug m t gjat do t kaloj ai i cili kalon npr paralelen e 45
3. T dy udhtart do t kalojn gjatsin e njjt t rrugs
N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga tri prgjigjet e ofruara.

1 pik

17

6. N figur jan paraqitur pjest themelore t toks. Mbi vija pran numrit gjegjs
shkruaj emrin e asaj pjese.

1. .........................................................

2. .........................................................

2 pik

7. Shkruaj katr zonat m t rndsishme t vullkanit n Tok.

1. ..............................................................

2. ..............................................................

3. ..............................................................

4. ..............................................................

4 pik

8. Fuqive t jashtme bashkoju format gjegjse t relievit.


1. procesi abraziv

A. barhanet

2. erozioni fluvial

B. klifet

3. erozioni i akullt (glacial)

C. humnerat

4. erozioni krastik

D. derdhazat
E. lugjet

N kt detyr do kuptimi n kolonn e majt mund ti bashkoni vetm nj term nga kolona e djatht.
N list pr prgjigje duhet q pran numrit q tregon termin n kolonn e majt ta shnoni me nj X
shkronjn me prgjigje t sakt nga kolona e djatht. KUJDES - nj prgjigje n ann e djatht sht e
teprt.

4 pik

9. Fushat e presionit t prhershm t ajrit jan:





1.
2.
3.
4.

brezi ekuatorial
brezi i zons polare
zona subpolare
zona subtropike

S
S
S
S

P
P
P
P

N list pr prgjigje duhet q pran numrit rendor ta vendosni shenjn X nse prgjigjja sht e sakt
(S)ose e pasakt (P).

4 pik

18

10. Njehso temperaturn mesatare t dits nse gjat dits jan shnuar kto
temperatura: n orn 7:00 - 14C, n orn 14:00 - 26C, n orn 21:00 - 18C.
Vendi pr njehsim

Rezultati sht ......................................

1 pik

11. Errat e prhershme ndryshojn drejtim pr shkak t:


1. forms s toks
2. rotacionit
3. pengesave t relievit
N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga tri prgjigjet e ofruara.

1 pik

12. Elementeve klimatike bashkoju instrumentin pr matje.


1. shpejtsia e ajrit

2. reshjet

3. shtypja e ajrit

4. lagshtia e ajrit

A. anemometri

B. barometri

C. hidrografi
D. pluviografi

E. poligrafi

F. termometri

N kt detyr do kuptimi n kolonn e majt mund ti bashkoni vetm nj term nga kolona e djatht. N
list pr prgjigje duhet q pran numrit q tregon termin n kolonn e majt ta shnoni me nj X shkronjn
me prgjigje t sakt nga kolona e djatht. KUJDES - nj prgjigje n ann e djatht sht e teprt.

4 pik

13. Burimet riprodhuese t energjis jan:






1. energjia e fazave t detit


2. energjia e ers
3. nafta
4. fuqit e ujit
5. gazi toksor

S
S
S
S
S

P
P
P
P
P

N list pr prgjigje duhet q pran numrit rendor ta vendosni shenjn X nse prgjigjja sht e sakt (S)
ose e pasakt (P).

5 pik

19

14. Pika m jugore e Malit t Zi ndodhet n:





1.
2.
3.
4.

4139 gj.j.gj.
4139 gj.v.gj.
4139 gjat.l.gj.
4139 gjat.p.gj.

N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga katr prgjigjet e ofruara.

1 pik

15. Shkruaj format m t theksuara t erozionit fluvial n Mal t Zi.



1. forma m e theksuar akumuluese sht ...............................................................


2. forma m e theksuar erozive sht ...............................................................
2 pik

16. Cilt jan tre faktor t rndsishm q ndikojn n klimn e Malit t Zi?
1. ..............................................................

2. ..............................................................

3. ..............................................................
3 pik

17. N fillim t vitit n Mal t Zi numri i banorve ka qen 600 000 ( shifrn e kemi
rrumbullakuar pr shkak t njehsimit m t leht), gjat vitit kan lindur 8400 kurse
kan vdekur 6000 njerzi. Njehso numrin e banorve n fund t vitit, normn e
natalitetit, normn e mortalitetit dhe normn e shtimit natyrore (mos merr parasysh
njerzit q jan vendosur apo ata q jan shprngulur nga Mali i Zi).
Vendi pr njehsim

1. numri i banorve n fund t vitit ........................................

2. norma e natalitetit ........................................

3. norma e mortalitetit........................................

4. norma e shtimit natyror ........................................


4 pik

20

18. Mbi vija n fund t harts shkruaj emrat e lumenjve t pellgut t Detit t Zi, t cilt
n hart jan shnuar me numrat 1, 2, 3, 4 dhe 5.

3.

2.
1.

4.

5.

Lumenjt e pellgut t Detit t Zi

1. ..............................................................
2. ..............................................................

3. ..............................................................

4. ..............................................................
5. ..............................................................

5 pik

21

19. Shkruaj tri veori hidrologjike t fushgropave t zonave natyrore.


1. ..............................................................
2. ..............................................................

3. ..............................................................

3 pik

20. Me kujdes shiko hartn e komunave dhe qendrave komunale n Mal t Zi.
N hart jan shnuar vetm disa emrtime t qendrave komunale, detyra jote
sht q n kufijt e komunave t tyre t shkruash emrat e qendrave komunale t
Shavnikut, Beranit dhe Budvs.

BOSNJE E
HERCEGOVIN

SERBI
Plevle

KROACI

Andrievic

Herceg Novi

Podgoric

DETI ADRIATIK

SHQIPRI

3 pik

21. Plotso fjalin:


N Plevle qymyri eksploatohet n galerit (1)......................................................................... me
shfrytzimin e makinerive bashkkohore , kurse qymyri prdoret m s shumti pr
nevojat (2).........................................................................
2 pik

22

22. N aspektin gjeografiko- fizik, Evropa nuk sht kontinent. Shkruaj se n baz t
cilave veantive sht veuar ajo si kontinent n vete.

1.

.....................................................................................................................................................................

2.

.....................................................................................................................................................................

2 pik

23. Jan dhn disa objekte natyrore. Bashkoni ato me shtetet n t cilat ndodhen.



1. Bjellashnica
2. Brionet
3. Liqeni i Dorjanit
4. Liqeni i Paliqit

A. Bosnje e Hercegovin
B. Kroaci
C. Maqedoni
D. Slloveni
E. Serbi

N kt detyr do kuptimi n kolonn e majt mund ti bashkoni vetm nj term nga kolona e djatht. N
list pr prgjigje duhet q pran numrit q tregon termin n kolonn e majt ta shnoni me nj X shkronjn
me prgjigje t sakt nga kolona e djatht. KUJDES - nj prgjigje n ann e djatht sht e teprt.

4 pik

24. Mbi vija nn hart shkruani emrat e trsive natyrore t Francs t cilat n hart
jan shnuar me numrat 1, 2 dhe 3.

1. ..............................................................
2. ..............................................................

3. ..............................................................

3 pik

23

25. N t cilin kontinent mund ti ndajm tri rajone t mdha klimatike: subpolar,
kontinental dhe rajonin e monsumeve.
Ai kontinent sht ...................................................

1 pik

26. Cila nga hapsirat e mposhtme ka siprfaqe m t madhe nn pyje?





1. Afrika
2. Amerika Jugore
3. Federata Ruse
4. Amerika Veriore dhe Amerika Qendrore

N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga katr prgjigjet e ofruara.

1 pik

27. N hartn e paraqitur posht shkruani:




A. numrin 1 n vendin n t cilin sht selia e Parlamentit evropian


B. numrin 2 n vendin n t cilin sht selia e Komisionit dhe Kshillit evropian
C. numrin 3 n vendin n t cilin sht selia e Banks Qendrore t Evrops.

3 pik

24

28. Plotso fjalin:


N bregdetin jugor t ishujve t Japonis rrjedh (1).......................................................... Kuroshio,
kurse pran (2).......................................................... verilindore Ojashi.
2 pik

29. Brigjet e Afriks jan shum pak t prthyera , nuk ka gji t mdhenj, kurse gadishulli
i vetm q sht i madh sht ................................................................................
1 pik

30. Cili vend sht eksportuesi dhe cili sht importuesi m i madh n bot i mallit dhe i
shrbimeve?

1. Eksportuesi m i madh n bot i mallit dhe i shrbimeve sht


..............................................................................

2. Importuesi m i madh n bot i mallit dhe i shrbimeve sht

..............................................................................

2 pik

31. N relievin e Ameriks Jugore veohen tri trsi:


1. ..............................................................

2. ..............................................................

3. ..............................................................

3 pik

32. Numri m i madh i banorve t Brazilit n Amerik Jugore dhe Meksiks n Amerik
Qendrore sipas besimit fetar jan:



1. anglikan
2. baptist
3. t krishter
4. protenstan

N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga katr prgjigjet e ofruara.

1 pik

25

33. Bashko shkurtesat me emrtimet:


1. WHO
2. UNICEF
3. FAO
4. UNHCER

A. Agjencia e Specializuar e KB-s e cila merret me shtje


t Ushqimit dhe Bujqsis
B. Organizata e KB-s e cila merret me Refugjat
C. Organizata Botrore e Shndetsis
D. Organizata e KB-s pr Prkujdesje ndaj Fmijve
E. Organizata pr Arsimim, Shkenc dhe Kultur

N kt detyr do kuptimi n kolonn e majt mund ti bashkoni vetm nj term nga kolona e djatht. N
list pr prgjigje duhet q pran numrit q tregon termin n kolonn e majt ta shnoni me nj X shkronjn
me prgjigje t sakt nga kolona e djatht. KUJDES - nj prgjigje n ann e djatht sht e teprt.

4 pik

34. Plazhi m i madh n Mal t Zi sht:


1. Plazhi i Beiqit
2. Bularica
3. Jazi
4. Plazhi i Madh n Ulqin

N kt detyr vetm nj prgjigje sht e sakt. N flet pr prgjigje duhet ta shnosh me shenjn X
vetm nj nga katr prgjigjet e ofruara.

1 pik

35. Atraksion t veant turistik n Lumin Tara paraqet (1).................................................................


q zhvillohet nga (2)................................................................. deri n (3)....................................................
3 pik

36. Shkruaj parqet nacionale n Mal t Zi:

1. ..............................................................

2. ..............................................................
3. ..............................................................
4. ..............................................................

4 pik

37. Festivali m i vjetr n Herceg Novi sht.................................................................................., i cili


zhvillohet gjat janarit dhe shkurtit.

1 pik

26

38. Ndrtesa m e vjetr n Cetin sht ...............................................................


1 pik

39. Shkruaj objektet e trashgimis botrore n Mal t Zi.

1. ..............................................................

2. ..............................................................
2 pik

40. Akuatoriumi i Liqenit t Shkodrs sht regjistruar n regjistrin ...................................................


1 pik

41. Shkruaji katr karakteristika t turizmit t qndrueshm.


...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................

4 pik

42. Dokumenti kryesor strategjik i zhvillimit t turizmit n Mal t Zi sht


............................................................................................

1 pik

27

7. PRGJIGJET ME SKEM PR PIKZIM


1. Prgjigjet: 1. S;

2. P;

3. P;

4 S.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik.
2. Prgjigjja:

sht nn 2. konjuksioni

1 pik

3. Prgjigjja:

sht nn 3. Koperniku

1 pik

4. Prgjigjet: (1) polet



(2) ekuatori

1 pik
1 pik

5. Prgjigjja:

sht nn 1. Rrug m t gjat do t kaloj ai i cili kalon npr ekuator 1 pik

6. Prgjigjet: 1. brthama
2. mbshtjellsi i brthams

1 pik
1 pik

7. Prgjigjet: 1. Brezi i zjarrt i Paqsorit;


2. Zona e mesme atlantike;
3. Zona e Mesdheut;
4. Pllaka Lindore e Afriks.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik. Renditja nuk sht me rndsi.
8. Prgjigjet: 1. B; 2. D; 3. E; 4. C.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik
9. Prgjigjet: 1. P; 2. S; 3. P; 4. S.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik
10. Prgjigjja: temperatura mesatare sht 19C. 1 pik
11. Prgjigjja: 3. rotacionet

1 pik

12. Prgjigjet: 1. A; 2. D; 3. B; 4. C.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik
13. Prgjigjet: 1. S; 2. S; 3. P; 4. S; 5. P.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik
14. Odgovor: sht nn 2, 4139 gj.v.gj.

1 pik

15. Prgjigjet: 1. kaltrsia e Moras


2. kanjoni i Tars

1 pik
1 pik

16. Prgjigjet: 1. largsia nga deti



2. lartsia mbidetare
3. prthyeshmria e relievit
Renditja nuk sht me rndsi.

1 pik
1 pik
1 pik

17. Prgjigjet: 1. 602400 banor


2. 14
3. 10
4. 4

1 pik
1 pik
1 pik
1 pik

18. Prgjigjet: 1. Piva; 2. Tara; 3. Qehotina; 4. Limi; 5. Ibri.


Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik
28

19. Prgjigjja e dshirueshme:


1. Veoria hidrologjike e ksaj zone sht pasuria e ujrave (1 pik).
2. Ajo pasqyrohet si me sasi siprfaqsore ashtu edhe me sasi nntoksore t ujrave (1 pik).
3. N ant e luginave t cilat i presin thell glqerort, paraqiten burimet e shumta dhe
krojet (1 pik).
Renditja nuk sht me rndsi.
20. Prgjigjja

BOSNJE
E
HERCEGOVIN

Plevle

SERBI
Shavniku
Berani

Andrievic

KROACI
Herceg Novi

Podgoric

SHQIPRI
DETI
ADRIATIK

Pr do prgjigje t sakt n hart (Shavniku, Berani dhe Budva) nga 1 pik


21. Prgjigjet: (1) ditor (siprfaqsor)
(2) termocentralet

1 pik
1 pik

22. Prgjigjja e dshirueshme:


1. dallimeve civilizuese
2. dallimeve kulturore
Renditja nuk sht me rndsi.

1 pik
1 pik

29

23. Prgjigjet: 1. A; 2. B; 3. C; 4. E.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik
24. Prgjigjet: 1. Pirinejet
2. Alpet
3. Masivi qendror

1 pik
1 pik
1 pik

25. Prgjigjja: Azia

1 pik

26. Prgjigjja: sht nn 3, Federata ruse

1 pik

27. Prgjigjja:

Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik


28. Prgjigjet: (1) e nxeht
(2) e ftoht

30

1 pik
1 pik

29. Prgjigjja: Somalis

1 pik

30. Prgjigjet: 1. SHBA



2. SHBA

1 pik
1 pik

31. Prgjigjet: 1. rrafshnaltat n Lindje


2. fushat e mdha n brendi
3. vargmalet Anda n Perndim
Renditja nuk sht me rndsi.

1 pik
1 pik
1 pik

32. Prgjigjja: sht nn 3, t krishtert (katolikt)

1 pik

33. Prgjigjet: 1. E; 2. D; 3. A; 4. B.
Pr do prgjigje t sakt nga 1 pik
34. Prgjigjja: sht nn 4, Plazhi i Madh n Ulqin

1pik

35. Prgjigjet: (1) lundrimi me trap


(2) Gjurgjeviqa Tara
(3) Shqepan Pole

1 pik
1 pik
1 pik

36. Prgjigjet: 1. Biogradska gora


2. Durmitori
3. Llovqeni
4. Liqeni i Shkodrs
Renditja nuk sht me rndsi.

1 pik
1 pik
1 pik
1 pik

37. Prgjigjja: Festa e mimozs

1 pik

38. Prgjigjja: Kisha e vllahve

1 pik

39. Prgjigjet: 1. Durmitori me kanjonin e Tars


2. Kotorri me rrethin
Renditja nuk sht me rndsi.

1 pik
1 pik

40. Prgjigjja: Moali me pesh botrore

1 pik

41. Prgjigjja e dshirueshme: Turizmi i qndrueshm nnkupton udhtim (vizita) n


mjedise natyrore relativisht t ruajtura dhe pa ndrtime (1 pik) n mjedise me qllime
t veanta ku knaqesh me peisazhe (1 pik), n botn e gjall (1 pik) dhe n
manifestimet vendore dhe kulturore (1 pik ).
Gjithsej 4 pik
42. Prgjigjja: Master plani

1 pik

31

8. FLETA PR PRGJIGJE

PROVIMI I MATURS

Shno kshtu

FLETA PR PRGJIGJE

Gjeografia

Shifra e nxnsit

Shno kshtu

PROVIMI I MATURS

Shno kshtu

FLETA PR PRGJIGJE

Gjeografia

Shifra e nxnsit

Shno kshtu

32

9. LITERATURA
Literatura themelore:
Predrag Gjuroviq, Gojko Nikoliq, Aleksandar Petroviq, Mirjana Golluboviq Gjoegrafia
pr vitin e par t gjimnazit Enti pr Tekste dhe Mjete Msimore, Podgoric, 2007.
Predrag Gjuroviq, Osman Grgureviq, Mirella Gjuroviq, Aleksandar Petroviq Gjeografia
pr vitin e dyt t gjimnazit Enti pr Tekste dhe Mjete Msimore, Podgoric, 2007.
Dr. Zdravko N. Ivanoviq Gjeografia turistike pr vitin e tret t shkollave t mesme
profesionale - Qendra pr Arsimim Profesional, Podgoric, 2007.
Dr. Sllobodan Kasalica Sjever Crne Gore ( Veriu i Malit t Zi)( studim gjeografiko turistik ) Univerzitetska rije, Nikshiq 1988.
Dr. Stevan Nikoliq Priroda i turizam Crne Gore (Natyra dhe turizmi i Malit t Zi),
Podgoric 2000.
Enciklopedia e dijes , Gdje (Ku), Mlladinska knjiga, Lubjan Zagreb, 1990.
Prezantimet e internetit
Literatura e njohur ( Revistat:Gea, Toka dhe njerzit, Gjeografia nacionale)

33

Shnime:
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
34

35

Vaka urovia bb, 81 000 Podgorica


ic@iccg.edu.me, www.iccg.edu.me