You are on page 1of 5

P.2.14. INSTALAIA DE RCIRE.

ASPECTE FUNCIONALE, SISTEME DE RCIRE, ELEMENTE COMPONENTE (POMPE, RCITOARE, VALVULE TERMOREGULATOARE)

1. GENERALITI PRIVIND RCIREA M.A.I. Gradul de rcire a cilindrilor, precum i organizarea raional a procesului de rcire influeneaz sensibil performanele dinamice, economice i de durabilitate ale m.a.i. Contactul fluidului proaspt cu pereii calzi ai cilindrului micoreaz gradul de umplere; n schimb o temperatur prea sczut a pereilor cilindrilor amplific pierderile de cldur i micoreaz randamentul indicat. La MAC, o temperatur mai ridicat a pereilor camerei de ardere uureaz autoaprinderea iar motorul funcioneaz mai linitit, cu o economicitate sporit. La MAS, o temperatur prea ridicat a pereilor favorizeaz apariia diferitelor forme de ardere anormal. Temperatura pieselor motorului influeneaz, de asemenea, pierderile mecanice. Dac nu se organizeaz raional circuitul fluidului de rcire, pot apare creteri locale de temperatur care duc la fisuri n chiulas sau blocul motor sau la arderea unor piese, precum pistonul i supapele. Att la temperaturi nalte, ct i la temperaturi joase, pelicula de ulei i pierde consistena: n primul caz datorit reducerii viscozitii, iar n al doilea caz din cauza dilurii uleiului cu fraciunile grele din combustibil, condensate pe oglinda cilindrului. n ambele cazuri, se intensific uzura pieselor prin frecare i se reduce durabilitatea motorului. Instalaia de rcire reprezint totalitatea agregatelor, aparatelor i dispozitivelor care asigur evacuarea unei fraciuni din cldura dezvoltat n cilindri prin arderea combustibilului. Sistemul de rcire utilizat se clasific n funcie de natura fluidului de rcire: a) cu aer; b) cu ap. i dup modul de vehiculare a acesteia n instalaie: a) natural; b) forat.

n domeniul motoarelor navale, se utilizeaz n exclusivitate sistemul de rcire forat, cu lichid. La rndul su, acesta poate fi: a) cu circuit deschis (cu un singur circuit); b) cu mai multe circuite. Sistemul de rcire cu circuit deschis folosete ca fluid de rcire apa din afara bordului. Utilizarea acestui sistem este limitat la navele fluviale de puteri mici, datorit aciunii corozive a fluidului asupra pieselor motorului i a diferenelor mari de temperatur ntre piese i fluid. Cea mai larg rspndire (aproape general) o are sistemul cu unul sau mai multe circuite nchise i un circuit deschis. La acestea, fluidele din circuitele nchise (apa, uleiul, combustibilul) sunt rcite la rndul lor n cadrul circuitului deschis de ctre apa din mediul n care navig nava. Larga utilizare a acestui sistem este datorat urmtoarelor avantaje: a) posibilitatea ca temperatura apei la intrarea n motor s fie meninut n jurul a 6570 0C, ceea ce asigur obinerea indicilor economici optimi ai motorului; b) rcirea uniform a motorului, ca urmare a diferenei de temperatur redus ntre ieirea i intrarea din i n motor a apei; c) posibilitatea prenclzirii motorului la pornire; d) mrirea durabilitii organelor rcite ale motorului, ca urmare a folosirii apei desalinizate; e) posibilitatea realizrii unui bloc motor comun pentru toi cilindrii. Realizarea instalaiilor de rcire ale m.a.i. trebuie s asigure urmtoarele deziderate: a) meninerea unei temperaturi aproximativ constante a apei n instalaie; b) greutate i gabarite reduse; c) consum redus de putere (cca. 1013% din puterea dezvoltat de motor); d) simplitate constructiv; e) fiabilitate ridicat. 2.INSTALAIA DE RCIRE CU MAI MULTE CIRCUITE

n cazul motoarelor navale de puteri mici i mijlocii, se utilizeaz instalaii de rcire alctuite dintr-un circuit nchis care asigur rcirea motorului - i un circuit deschis care realizeaz rcirea apei din circuitul nchis. La motoarele navale lente, de puteri ridicate, pe lng circuitul deschis se utilizeaz mai multe circuite nchise. O astfel de instalaie este prezentat n figura 2.111. Apa din mediul n care navigheaz nava intr prin una din cele dou prize 1 i filtrele 2 n magistrala de ap de mare. De aici este aspirat cu una din cele dou pompe 3 ale circuitului deschis i refulat prin rcitoarele de aer 4 i de ap 5,6 i 7. Tot cu ap de mare este rcit i uleiul de ungere, rcire care se realizeaz n schimbtorul de cldur 15 (exist i instalaii n care rcirea uleiului se asigur de ctre apa din circuitul nchis). Dup preluarea debitelor de cldur de la cele cinci schimbtoare, apa din circuitul deschis este evacuat peste bord prin intermediul valvulelor de sens unic 8. Pentru rcirea pistoanelor este folosit un circuit nchis, compus din tancul de expansiune 9, de unde apa desalinizat este aspirat de ctre una din pompele 10. n funcie de temperatura apei, controlat de ctre valvula termoregulatoare 19, refularea se realizeaz direct ctre motor sau indirect, prin intermediul schimbtorului de cldur 5, unde este rcit. Apa ajunge astfel la pistoane, preia cldura de la acestea i revine n tancul de expansiune 9 prin traseul 18. Rcirea cilindrilor motorului se realizeaz, la rndul ei, prin intermediul unui circuit nchis n care apa este vehiculat de ctre una dintre pompele 12. Ele aspir apa care a efectuat rcirea prin traseul 21 i o refuleaz spre valvula termoregulatoare 20. Aceasta regleaz traseul n funcie de temperatura apei: n cazul temperaturilor ridicate, apa trece n rcitorul 6, micorndu-i temperatura; n cazul temperaturilor sczute, apa trece direct spre colectorul de la baza cilindrilor. De aici, apa intr n motor, realizeaz rcirea cilindrilor i chiulaselor i reintr n circuit prin traseul 21. Circuitul apei prin motor se alege astfel nct el s nu se opun circulaiei libere a lichidului. Aceasta const n deplasarea lichidului de jos n sus deoarece, pe msur ce se nclzete, i micoreaz masa specific i se ridic spre partea superioar a circuitului. Totodat, alegerea sensului de circulaie de sus n jos ar determina tensiuni termice ridicate, deoarece apa care ar intra n motor cu temperaturi reduse ar veni n contact cu zonele cele mai calde ale motorului.
3

n timpul funcionrii, n circuit se pot forma bule de vapori i aer din diverse cauze: a) ocuri ale coloanei de lichid; b) ntreruperea coloanei de lichid n pomp; c) aspirarea aerului prin neetaneiti; d) vaporizarea datorit temperaturilor i presiunilor ridicate. Formarea acestor pungi de vapori i aer este periculoas, deoarece ea duce la supranclziri locale, cu formarea fisurilor i la zone calde n camera de ardere. Fenomenul este evitat prin sensul de circulaie adoptat i prin intermediul tubulaturilor 16 care asigur eliminarea vaporilor i aerului din instalaie. Prin intermediul tancului de expansiune 11, gazele pot ajunge astfel n atmosfer. Pierderile de lichid prin vaporizare sau neetaneiti sunt completate cu ap din tancul 11 prin traseul 22. Din acest motiv, tancul este frecvent denumit i tanc de compens. n sfrit, n schema din figura 2.111 este prezentat i circuitul nchis de rcire a pulverizatoarelor injectoarelor de combustibil. Acesta este format din tancul de expansiune 13, pompele14 i schimbtorul de cldur 7. n timpul funcionrii motorului, una dintre pompe refuleaz lichidul de rcire prin rcitor spre pulverizatoare, dup care, prin traseul 17, lichidul de rcire ajunge din nou n rezervorul 13. Ca lichide de rcire, la motoarele n doi timpi de puteri mari, alimentate cu combustibil greu, se folosete apa distilat. La motoarele de puteri medii, n doi sau patru timpi, se folosete combustibil cu viscozitate medie sau ulei din instalaia de ungere a motorului. La instalaia prezentat, motoarele auxiliare au instalaii de rcire proprii. Exist i instalaii avnd un singur circuit nchis att pentru M.P., ct i pentru M.A. i n cazul instalaiilor separate exist ns posibilitatea interconectrii circuitelor. Astfel, prin intermediul valvulelor 23, se poate realiza legtura cu instalaia de rcire a motoarelor auxiliare (pentru prenclzirea motorului principal) sau cu instalaiile mecanice de bord (santin, balast, incendiu etc.), n caz de avarie. n situaia n care tancul de expansiune comunic direct cu atmosfera, temperatura apei din circuit nu trebuie s depeasc 85-900C. Creterea acestei temperaturi are efecte benefice asupra economicitii i durabilitii motorului. Ca urmare se adopt n unele cazuri (la motoarele rapide ndeosebi) soluia meninerii n tancul de expansiune a unei
4

presiuni de cca. 1,2-1,3 bar, ceea ce asigur posibilitatea creterii temperaturii apei pn la cca. 105 0C (Temperatura de fierbere, n asemenea situaii, poate fi determinat cu relaia t f = 100 4 p ). Diferena de temperatur ntre ieirea i intrarea n motor nu trebuie s depeasc 10-15 0C. n sfrit, lichidele de rcire utilizate n circuitele nchise trebuie s posede urmtoarele proprieti: a) punct de ngheare redus; b) temperatur de fierbere ridicat; c) dependen redus a viscozitii fa de temperatur; d) stabilitate fizico-chimic; e) proprieti anticorosive bune; f) cldur specific ridicat. Circuitelor instalaiei de rcire trebuie s li se asigure o etaneitate perfect. n acest scop, mbinarea conductelor se realizeaz elastic, pentru preluarea deformaiilor termice, a vibraiilor i ocurilor (se utilizeaz mbinri din cauciuc i coliere de strngere). De asemenea, etanarea rotoarelor pompelor se realizeaz prin intermediul unor dispozitive speciale.