Sie sind auf Seite 1von 7

TOPIC: WORD PROBLEMS (SYSTEM OF LINEAR EQUATION

IN TWO VARIABLES)
1. A collection of 105 coins consists of 1.00 peso and 5.00 pesos. If the total
value is 205.00 pesos, find the number of coins of each denomination in the
collection.
2. A merchant paid P48,000 for some dresses and shoes. He paid P400.00
for each dress and P1,000.00 for each pair of shoes. He sold the dresses at a
profit of 20% and the shoes at a profit of 50%. If his total profit was P18,000.
How many dresses and shoes did he buy?
3. The sum of two numbers is 115. The difference is -21. Find the numbers.
4. Two angles are complementary, one angle is 42 degrees more than half
the other. Find the angles.
5. A two digit number is 6 times the sum of its digits. The tens digit is 1
more than the units digit. Find the original number.
6. The sum of two numbers is 29. One number is 7 less than twice the other
number. Find the two numbers.
7. Eugene and Erick went to Jollibee to buy french-fries and hamburgers.
Eugene bought 6 hamburgers and 4 french-fries French fries for P330.00.
Erick bought 4 hamburgers and 9 french fries for P505.00. What is the cost
of each french-fries and each hamburgers?
8. Jeny has P1,490.00 in P20 bills and P50 bills. If she has 40 pieces in all,
how many of each denomination does she have?
9. A vending machine takes only nickels and dimes. There are 5 times as
many dimes as nickels in the machine. The face value of the coins is $4.40.
How many of each coin are in the machine.
10. A chemistry experiment calls for a 30% sulfuric acid solution. If the lab
supply room has only 50% and 20% sulfuric acid solution on hand, how much
of each should be mixed to obtain twelve liters of a 30% solution.
1 To suggest a topic e-mail reviewermath@yahoo.com. thanks
TOPIC: WORD PROBLEMS (SYSTEM OF LINEAR EQUATION
IN TWO VARIABLES)
SOLUTION
1. A collection of 105 coins consists of 1.00 peso and 5.00 pesos. If the total value is 205.00 pesos,
find the number of coins of each denomination in the collection.
Solution by elimination:
Let x = number of 1 peso coins
Y= number of 5 peso coins
( )
( )

'

+
+
2 205 5
1 105
equation y x
equation y x

Subtract the first equation from the second equation( equation 2 minus equation
1) , the result is
100 4 y
25 y
, substitute in the first equation
X + 25 = 105
80 x
Answer # 1: There are 80 1 peso coins and 25 5 peso coins.
2. A merchant paid P48,000 for some dresses and shoes. He paid P400.00 for each dress and
P1,000.00 for each pair of shoes. He sold the dresses at a profit of 20% and the shoes at a profit of
50%. If his total profit was P18,000. How many dresses and shoes did he buy?
Solution by elimination method:
Let x = number of dresses
Y = number of shoes
Equation:
( )( ) ( )( )

'

+
+
18000 1000 5 . 0 400 2 . 0 : 2 equation
48000 1000 400 : 1 equation
y x
y x
Divide equation 1 by 100 the result is

480 10 4 + y x
, call this equation 3
Simplify equation 2, the result is
18000 500 80 + y x
, divide this by 20, the result is
900 25 4 + y x
, call this equation 4
2 To suggest a topic e-mail reviewermath@yahoo.com. thanks
TOPIC: WORD PROBLEMS (SYSTEM OF LINEAR EQUATION
IN TWO VARIABLES)
Subtract equation 3 from equation 4
( )
420 15
480 10 4
900 25 4

+
+
y
y x
y x

28 y
, substitute in equation 3 and
solve for x.
480 10 4 + y x
becomes
( ) 480 28 10 4 + x
200 4 x
50 x
Answer #2: He buy 50 dresses and 28 shoes
3. The sum of two numbers is 115. The difference is -21. Find the numbers.
Solution by elimination method: Let x and y be the numbers

'


+
21 : 2 equation
115 : equation1
y x
y x
Subtract equation 2 from equation 1, the result is
( )
136 2
21
115


+
y
y x
y x
68 y
, substitute this in equation 1 and solve for x.
115 + y x
becomes
115 68 + x
47 x
Answer #3: The numbers are 68 and 47
4. Two angles are complementary, one angle is 42 degrees more than half the other. Find the angles.
Solution by substitution method: Let x and y be the measure of the angles

'

+
+
y x
y x
2
1
42 : equation2
90 : equation1
Substitute equation 2 in equation 1, the result is
90
2
1
42 +
,
_

+ y y , multiply both sides by 2 it becomes


180 2 84 + + y y
3 To suggest a topic e-mail reviewermath@yahoo.com. thanks
TOPIC: WORD PROBLEMS (SYSTEM OF LINEAR EQUATION
IN TWO VARIABLES)
180 3 84 + y
96 3 y
32 y
substitute this in equation 2
( ) 58 32
2
1
42 + x
Answer # 4: The measure of the angles are 32 and 58 degrees.
5. A two digit number is 6 times the sum of its digits. The tens digit is 1 more than the units digit.
Find the original number.
Solution by elimination method: Let x = units digit
Y = tens digit
The value of the number is x+10y .
( )

'

+
+ +
x y
y x y x
1 : 2 equation
6 10 : 1 equation
Simplify equation 1 it becomes,
y x y x 6 6 10 + +
0 4 5 y x
y x 4 5
( ) x x + 1 4 5 we substitute equation 2.
x x 4 4 5 +
4 x , therefore y=5.
Answer: The original number is 54.
6. The sum of two numbers is 29. One number is 7 less than twice the other number. Find the two
numbers.
Solution by substitution method: Let x and y be the numbers

'


+
7 2 : 2 equation
29 : 1 equation
y x
y x
Substitute equation 2 in equation 1, the result is
( ) 29 7 2 + y y
36 3 y
4 To suggest a topic e-mail reviewermath@yahoo.com. thanks
TOPIC: WORD PROBLEMS (SYSTEM OF LINEAR EQUATION
IN TWO VARIABLES)
12 y
, substitute this in equation 2 to solve for x.
( ) 7 12 2 x
17 x
Answer # 6 : The numbers are 17 and 12.
7. Eugene and Erick went to Jollibee to buy french-fries and hamburgers. Eugene bought 6
hamburgers and 4 french-fries French fries for P330.00. Erick bought 4 hamburgers and 9 frenchfriyes
for P505.00. What is the cost of each french-fries and each hamburgers?
Solution by elimination method: Let x = number of hamburgers
Y = number of French fries

'

+ +
+ +
4 equation this call , 1515 27 12 3 505 9 4 : 2 equation
3 equation this call , 660 8 12 2 330 4 6 : 1 equation
y x y x
y x y x

Subtract equation 3 from equation 4, the result is
( )
855 19
660 8 12
1515 27 12

+
+
y
y x
y x
45 y
, substitute this in equation 1 and solve for x,
( ) 330 45 4 6 + x
150 6 x
25 x
Answer #7: The cost of each hamburger is P25.00 and the cost of each French
fries is P45.00
8. Jeny has P1,490.00 in P20 bills and P50 bills. If she has 40 pieces in all, how many of each
denomination does she have?
Solution by elimination method: Let x= number of P20 bills
Y=number of P50 bills

'

+
+
1490 50 20 : 2 equation
40 : 1 equation
y x
y x
Multiply equation 1 by 20, the result is
800 20 20 + y x
, subtract this from equation 2, the result is
5 To suggest a topic e-mail reviewermath@yahoo.com. thanks
TOPIC: WORD PROBLEMS (SYSTEM OF LINEAR EQUATION
IN TWO VARIABLES)
( )
690 30
800 20 20
1490 50 20

+
+
y
y x
y x
23 y
, substitute this in equation 1, and solve for x.
40 23 + x
17 x
Answer #8: There are 17 P20 bills and 23 P50 bills
9. A vending machine takes only nickels and dimes. There are 5 times as many dimes as nickels in
the machine. The face value of the coins is $4.40. How many of each coin are in the machine.
Solution by elimination method: Let x = number of nickels
Y= number of dimes

'

40 . 4 10 . 05 . : equation2
x 5 y : equation1
y x
Multiply equation 2 by 100, the result is,
440 10 5 + y x
, then use equation 1 the result is
( ) 440 5 10 5 + x x
440 55 x
8 x , substitute in equation 1 and solve for y
( ) 8 5 y
40 y
Answer #9: There are 8 nickels and 40 dimes.
10. A chemistry experiment calls for a 30% sulfuric acid solution. If the lab supply
room has only 50% and 20% sulfuric acid solution on hand, how much of each
should be mixed to obtain twelve liters of a 30% solution.
Solution by elimination method: Let x = amount of 50% sulfuric acid solution in
liters
Y = amount of 20% sulfuric acid solution
in liters
( ) ( ) ( )

'

+
+
12 3 . 0 2 . 0 5 . 0 : equation2
12 : equation1
y x
y x
Multiply equation 2 by 10, the result is,
36 2 5 + y x
, call this equation 4
6 To suggest a topic e-mail reviewermath@yahoo.com. thanks
TOPIC: WORD PROBLEMS (SYSTEM OF LINEAR EQUATION
IN TWO VARIABLES)
Multiply equation 1 by 2, the result is
24 2 2 + y x
, call this equation 5
Subtract equation 5 from equation 4, the result is
( )
12 3
24 2 2
36 2 5

+
+
x
y x
y x
4 x , substitute in equation 1 and solve for y, the result is
12 4 + y
8 y
Answer #10: They need 4 liters of 50% sulfuric acid and 8 liters of 20% sulfuric
acid.
7 To suggest a topic e-mail reviewermath@yahoo.com. thanks