Sie sind auf Seite 1von 16

I.

STUDIU CANTITATIV PRIVIND UTILIZAREA TELEFONIEI FIXE SI IMPACTUL TELEFONIEI MOBILE ASUPRA TELEFONIEI FIXE (in randul persoanleor fizice, respectiv in randul persoanelor juridice)

SCOPUL STUDIULUI
Scopul acestui studiu a fost analiza comportamentului de utilizare a serviciilor de telefonie fixa si a serviciilor de telefonie mobila pentru fiecare categorie de utilizatori in parte persoane fizice, respectiv persoane juridice; s-a urmarit, in acelasi timp, si masurarea impactului pe care utilizarea serviciilor de telefonie mobila il are asupra modului de utilizare a serviciilor de telefonie fixa. Utilizatorii de telefonie-persoane fizice au fost definiti ca persoanele care fie au linie telefonica fixa in gospodarie, fie folosesc servicii de telefonie mobila care nu sunt platite de o firma nici macar partial. Utilizatorii de telefonie-persoane juridice au fost reprezentate de firme care folosesc cel putin un serviciu de telefonie.

1.UTILIZATORI-PERSOANE FIZICE

Obiectivele principale ale studiului


Pornind de la scopul principal al studiului, s-au masurat indicatori precum: tipurile de servicii de telefonie fixa si mobila utilizate (atat in randul utilizatorilor, cat si la nivel de gospodarii), evolutia utilizarii telefoniei (fixe sau mobile), motive pentru a nu utiliza servicii de telefonie fixa sau mobila, motive pentru a nu utiliza nici telefonia fixa, nici mobila, intentii de achizitionare a serviciilor de telefonie fixa/mobila in urmatoarele 12 luni, precum si motivele pentru care nu ar achizitiona aceste servicii. De asemenea, s-au analizat cheltuielile lunare cu serviciile de telefonie, obiceiurile de utilizare, furnizorii utilizati, cunoasterea politicii si tarifelor telefoniei fixe/mobile, loialitatea fata de furnizorul actual in cazul cresterii tarifelor, substituibilitatea telefoniei fixe cu cea mobila, atitudini fata de telefonia fixa si mobila.

Metodologie
Metoda de cercetare: sondaj la nivel national Populatia tinta: utilizatori de telefonie, definiti ca persoane care fie au linie telefonica fixa in
gospodarie, fie folosesc servicii de telefonie mobila care nu sunt platite de o firma nici macar partial.

Tehnica de colectare a datelor: interviuri fata in fata, respondentii fiind alesi pe baza unui Tehnica de esantionare: esantionare probabilistica non-proportionata stratificata, straturile fiind
regiunile istorice si gradul de urbanizare. Straturile sunt prezentate mai jos: Regiuni istorice: Bucuresti, Muntenia, Ardeal, Banat si Moldova. Gradul de urbanizare: Bucuresti, orase mari (peste 200,000 de locuitori), orase medii (50,000-200,000 locuitori) si orase mici (mai putin de 50,000 de locuitori) Marimea esantionului: 1044 utilizatori de telefonie Ponderarea datelor: datele au fost ponderate pentru a reda structura reala a populatiei. Perioada de colectare a datelor: 14 februarie 21 februarie 2004 chestionar de selectie1.

Principalele concluzii ale studiului


In 52.5% din gospodariile din Romania exista linie telefonica fixa, iar in 47.1% dintre gospodarii cel putin unul dintre membri foloseste servicii de telefonie mobila, indiferent cine suporta plata acestora. Aproximativ una din trei gospodarii fara linie telefonica fixa va instala in mod cert sau probabil linie telefonica fixa in urmatoarele 12 luni. Romtelecom ramane de departe prima optiune pentru telefonia fixa, cu toate ca pe piata au intrat si alti furnizori. Principala piedica in calea achizitionarii telefoniei fixe sau mobile o constituie costul ridicat al serviciilor, fie in ceea ce priveste investitia initiala, fie cheltuielile lunare.

Piata telefoniei fixe Obiceiuri de utilizare


Aproximativ trei sferturi din apelurile efectuate de pe telefonul fix sunt apeluri locale. Apelurile interjudetene reprezinta aproximativ 15% din apeluri si alte 8.2% din apeluri sunt efectuate catre retelele de telefonie mobila. Doar 2.0% din apelurile efectuate de pe telefonul fix de acasa sunt apeluri internationale.

Dintre cele 5133 de adrese vizitate de operatorii de teren pe parcursul activitatii de culegere a datelor, doar n 1785 de cazuri au putut fi completate chestionarele de selectie, restul reprezentand non-raspunsuri sau refuzuri ale celor contactati de a completa chestionarul de selectie. Pe baza celor 1785 de chestionare de selectie completate au fost inlaturate persoanele neeligibile. Au fost considerate neeligibile: Gospodariile in care nu este utilizat nici un tip de telefonie (nici fixa, nici mobila) Gospodariile fara linie telefonica fixa, in care persoana selectata nu utilizeaza servicii de telefonie mobila - Utilizatorii din gospodariile fara linie telefonica fixa care folosesc servicii de telefonie mobila platite partial sau total de firma la care lucreaza. n final, au fost selectati un numar de 1183 respondenti care au fost rugati sa completeze chestionarul principal (cel prin intermediul caruia sunt urmarite obiective studiului de fata). Numai 1072 au acceptat s completeze acest chestionar iar in urma studierii raspunsurilor doar 1044 chestionare au fost considerate valide.

Cheltuielile medii lunare pe gospodarie cu factura Romtelecom sunt de 490,300 ROL (TVA inclus). Majoritatea utilizatorilor de telefonie fixa stie ca in functie de momentul zilei, costul minutului in reteaua Romtelecom este diferit (90.8%), costul apelurilor locale este diferit de cel al apelurilor interjudetene (88.6%) si costul in reteaua Romtelecom este diferit de costul unui minut de pe fix pe mobil (90.7%). Doar aproximativ trei sferturi din respondenti stiu ca tarifele Romtelecom sunt diferite in weekend fata de zilele lucratoare, alti 14.8% dintre ei considera ca nu exista diferente, iar 15.1% nu au raspuns la aceasta intrebare. Intre un sfert si o treime dintre respondenti nu cunosc tarifele si politica Romtelecom cu privire la apelurile internationale, in principal deoarece nu efectueaza acest tip de apeluri. Cel putin 80% din utilizatorii de telefonie fixa care cunosc faptul ca tarifele Romtelecom sunt diferentiate in functie de momentul zilei considera ca cele mai reduse tarife sunt intre 22 si 6 a.m. Doar 30.2% dintre respondenti stiu ca tarifele sunt mai mici si intre 6 si 7 a.m. Aproximativ 60% dintre respondenti nu cunosc tarifele Romtelecom pentru apelurile locale fixfix in orele de varf, in timp ce aproximativ trei sferturi nu au putut mentiona costul apelurilor interjudetene sau pe mobil. Totusi, in opinia celor care au precizat un tarif, costul unui minut in orele de varf este, in medie, 1,500 lei pentru apelurile locale, 3,380 lei pentru apelurile interjudetene si aproape 8,000 lei pentru apelurile pe mobil.

Cunoasterea politicii si tarifelor Romtelecom

Beneficii asteptate in alegerea unui furnizor de telefonie fixa Utilizatorii de telefonie fixa sunt, in principal, interesati de pretul abonamentului in alegerea furnizorului de telefonie fixa (75,1%). De asemenea, ei sunt foarte sensibili la corectitudinea facturii (66,1%), tariful apelurilor locale (59,6%) si calitatea serviciului cu clienii (45,9%). Intentia de a inlocui Romtelecom cu alti furnizori de telefonie fixa

Aproape 70.0% dintre utilizatorii de linie fixa nu cunosc nici un alt furnizor de telefonie fixa in afara de Romtelecom. Alti 30.9% stiu ca au intrat si alti furnizori pe piata, cel mai cunoscut fiind Astral Telecom. 46.6% dintre utilizatorii de telefonie fixa ar lua in considerare inlocuirea Romtelecom cu un alt furnizor de servicii de telefonie fixa. Preturile reprezinta principalul motiv de insatisfactie fata de Romtelecom: astfel, 80.6% dintre utilizatorii care ar lua in considerare sa inlocuiasca Romtelecom sunt nemultumiti de pretul abonamentelor, 69.2% considera ca tarifele pentru apelurile locale fix fix sunt prea mari si 64.7% dintre respondenti percep tarifele apelurilor fix mobil ca fiind prea mari.

47.6% dintre utilizatorii de telefonie fixa care au luat in considerare inlocuirea Romtelecom nu sunt hotarati sa ia masuri in urmatoarele 12 luni. Pe de alta parte, restul utilizatorilor care in mod sigur sau probabil vor inlocui Romtelecomul in urmatoarele 12 luni, nu stiu ce alt furnizor sa aleaga in 60.2% din cazuri.

Piata telefoniei mobile Obiceiuri de utilizare aceeasi retea.


Convorbirile in aceeasi retea reprezinta de departe principala destinatie pentru utilizatorii de telefonie mobila: astfel, trei din patru apeluri efectuate de pe telefonul mobil personal sunt in

Apelurile in alte retele reprezinta doar 22.9% din volumul cumulat de convorbiri (16.6% sunt apeluri catre alte retele de telefonie mobila si 6.3% sunt pe telefonul fix). Apelurile internationale reprezinta 1.1% din apelurile efectuate de pe telefonul mobil personal. Gradul de cunoastere a tarifelor serviciilor de telefonie mobila
Ceva mai mult de jumatate din utilizatorii de telefonie mobila stiu daca serviciul are sau nu tarife diferentiate in functie de intervalele orare (63.6%). Aproximativ unul din trei utilizatori de telefonie mobila cunoaste tarifele pentru apelurile in retea. Pe de alta parte, 69.0 % dintre utilizatori fie nu au mentionat corect tarifele pentru serviciul folosit (47.5%), fie n-au mentionat nici un tarif (21.5%). Aproape 70% din utilizatorii de telefonie mobila stiu daca serviciul are sau nu tarife diferentiate in functie de reteaua in care suna.

Beneficii asteptate de la furnizorii de telefonie mobila

In cazul telefoniei mobile, utilizatorii sunt, mai ales, interesati de tariful apelurilor in interiorul retelei si de pretul abonamentului/cartelei. Aproximativ trei sferturi din utilizatorii de telefonie mobila nu s-au gandit niciodata la extinderea portofoliului de furnizori de telefonie mobila (75.5%). Pentru restul utilizatorilor tarifele mai avantajoase reprezinta principalul element care motiveaza utilizatorii de telefonie mobila sa ia in considerare achizitionarea de servicii de la alt furnizor decat cel actual. Dintre toti respondentii care au luat in considerare achizitia de servicii de telefonie mobila de la alt provider decat cel actual, mai mult de trei sferturi (78.2%) nu vor lua masuri in mod sigur sau probabil in urmatoarele 12 luni.

Considerarea extinderii portofoliului de furnizori de telefonie mobila

Substituibilitatea intre telefonia fixa si mobila


In ceea ce priveste variantele de apelare, aproape toti respondentii prefera sa sune de pe fix pe fix cand incearca sa comunice cu o persoana din acelasi judet (94.7%). In acelasi timp, aproximativ trei din patru respondenti suna de pe mobil pe mobil in aceeasi retea cand apeleaza o persoana din acelasi judet. Pe de alta parte, modalitatile preferate de a suna in alt judet sunt intr-o maniera similara fie de pe fix pe fix, fie de pe mobil pe mobil in aceeasi retea (69.2% si respectiv 66.4%). Se observa astfel ca respondentii suna intr-o masura mai mica de pe fix pe fix in alt judet comparativ cu apelurile intrajudetene. Telefonia fixa nu poate fi considerata un substitut pentru telefonia mobila din moment ce 56.1% dintre respondentii care utilizeaza ambele forme de comunicare (fixa si mobila) ar fi destul, mult sau foarte afectati daca ar trebui sa renunte la telefonul mobil si sa foloseasca doar telefonul fix, comparativ cu doar 25.9% din respondenti care ar fi afectati in aceeasi masura daca ar trebui sa renunte la telefonul fix si sa foloseasca doar telefonul mobil. Proportia utilizarii telefoniei fixe si mobile a ramas la fel in ultimele 12 luni pentru aproximativ jumatate din respondenti (48.6%). Totusi, se observa extinderea telefoniei mobile in detrimentul telefoniei fixe, din moment ce alti 39.3% dintre respondenti au afirmat ca vorbesc mai mult pe telefonul mobil si mai putin pe cel fix comparativ cu ultimul an. Utilizarea telefoniei mobile va continua sa creasca in detrimentul telefoniei fixe, din moment ce 30.9% dintre respondenti afirma ca vor vorbi mai mult pe telefonul mobil si mai putin pe telefonul fix. Pentru alti 60.8% dintre respondenti, proportia folosirii telefoniei fixe fata de cea mobila va ramane oarecum similara cu cea din anul curent si in urmatoarele 12 luni. Oferirea de modalitati alternative de contact, posibilitatea identificarii apelantului, accesibilitatea in orice loc, controlul costurilor si posibilitatea folosirii facilitatilor aparatului sunt principalele

trasaturi care diferentiaza, in opinia celor chestionati, telefonul mobil de cel fix. Pe de alta parte, telefonia fixa se diferentiaza prin faptul ca nu dauneaza sanatatii, presupune o investitie initiala redusa si are acoperire oriunde in tara.

2.UTILIZATORI PERSOANE JURIDICE

Obiectivele pricipale ale studiului


Pentru o imagine cat mai clara asupra comportamentului de utilizare a serviciilor de telefonie in cazul utilizatorilor persoane juridice s-a urmarit obtinerea unor informatii referitoare la: tipurile de servicii de telefonie fixa/ mobila utilizate, furnizorii de telefonie fixa/ mobila utilizati, cheltuielile medii lunare cu serviciile de telefonie fixa/ mobila si tendintele pe piata serviciilor de telefonie (evolutia cheltuielilor). S-au analizat, de asemenea, obiceiurile de utilizare a serviciilor de telefonie fixa/ mobila, politica de utilizare a telefoniei fixe/ mobile, beneficiile cautate la furnizorii de servicii de telefonie fixa/ mobila, nivelul de satisfactie fata de furnizorii de servicii de telefonie fixa/, substituibilitatea intre serviciile de telefonie fixa si mobila.

Metodologie
Metoda de cercetare: sondaj la nivel national Populatia tinta: firme inregistrate in Pagini Aurii, care folosesc servicii de telefonie fixa si/sau Tehnica de culegere a datelor: Prima faza (selectarea): interviuri telefonice
mobila. (persoane juridice) A doua faza: interviuri fata in fata cu persoana responsabila de achizitionarea serviciilor de telefonie Medoda de esantionare: esantion probabilistic neproportionat stratificat, unde principalele criterii de stratificare sunt regiunile istorice si gradul de urbanizare. Criteriile de stratificare au fost: Regiuni istorice: Bucuresti, Muntenia, Ardeal, Banat si Moldova Gradul de urbanizare: Bucuresti, orase mari (peste 200,000 locuitori), orase medii (intre 50,000 200,000 locuitori) si orase mici (sub 50,000 locuitori) Marimea esantionului: 681 firme Ponderarea datelor: datele au fost ponderate pentru a ajunge la structura reala a pietei tinta. Perioada de culegere a datelor: 26 ianuarie - 13 februarie, 2004

Principalele concluzii ale studiului


Servicii de telefonie utilizate de catre firme 1
Aproape toate firmele inregistrate in Pagini Aurii folosesc serviciile de telefonie fixa furnizate de Romtelecom (94.8%). De asemenea, marea majoritate a firmelor are acces la telefonia mobila (87.6%). Gradul de penetrare al serviciilor de telefonie Voice Over IP este foarte scazut (3.9%).

Toate firmele

Piata de telefonie fixa 2 Gradul de penetrare pe piata al furnizorilor de telefonie fixa


In general, firmele care utilizeaza servicii de telefonie fixa au ca furnizor Romtelecom (99.7%). Gradul de utilizare a furnizorilor alternativi de servicii de telefonie fixa este in continuare foarte scazut (Atlas Telecom 1.4%, RDS 1.1%, Astral Telecom 0.4%). In alegerea unui furnizor de servicii de telefonie fixa, firmele sunt interesate cel mai mult de tariful abonamentului (65.1%) si de calitatea serviciilor cu clientii (61.5%). Tariful apelurilor in interiorul si in afara retelei (54.5%, respectiv 48.1%) si calitatea/claritatea sunetului (52.0%) sunt alte beneficii asteptate de la un furnizor de servicii de telefonie fixa.

Beneficii cautate la furnizorii de servicii de telefonie fixa

Obiceiuri de schimbare

Mai mult de jumatate dintre firme au luat in considerare schimbarea actualului furnizor de servicii de telefonie fixa (56.5%). Principalul motiv sunt tarifele, considerate prea mari pentru apelurile fix-mobil (78.8%), pretul abonamentului (61.1%), pretul apelurilor fix-fix (53.65) si al apelurilor internationale (40.8%). 63.8% dintre firmele care s-au gandit sa schimbe actualul furnizor de servicii de telefonie fixa intentioneaza sa si faca aceasta schimbare in urmatoarele 12 luni. Cele mai multe dintre aceste firme ar alege ca furnizor Astral Telecom (22.1%) sau RDS (14.3%).

Tarifele mai mici in general fac ca firmele sa fie interesate in schimbarea furnizorului de telefonie fixa. In acelasi timp, abonamente mai ieftine, tarife mai mici pentru apelurile fix-mobil si o tehnologie mai avansata sunt elemente care ar putea influenta decizia de schimbare a furnizorului. Tarife mai mici pentru apelurile internationale si pentru accesul la Internet ar
determina intr-o masura mai mica firmele sa schimbe furnizorul de telefonie fixa.

Politica de utilizare a serviciilor de telefonie fixa

In 51.8% dintre firme, toti angajatii au acces la telefonia fixa. In alte 14.4% din cazuri, mai mult de jumatate dintre angajati folosesc servicii de telefonie fixa (intre 51% si 99% dintre angajati). 39.6% dintre firme nu au stabilit nici o restrictie sau recomandare de utilizare a telefoniei fixe, deci angajatii o pot utiliza liber. In alte 27.0% dintre firme nu sunt impuse restrictii dar exista anumite recomandari in legatura cu folosirea telefoniei fixe, iar in restul de 33.4% dintre firme accesul la telefonia fixa este restrictionat (dupa destinatia apelului, durata acestuia, credit etc). Mai mult de un sfert dintre firme (28.4%) au restrictionat apelurile de pe telefonia fixa in functie de destinatie. In cele mai multe cazuri aceste restrictii se fac pentru apelurile internationale (22.5%) si cele catre mobil (22.4%). In 62.4% dintre firmele care restrictioneaza apelurile de pe telefonia fixa, angajatii au alte posibilitati de a face aceste apeluri, si in cele mai multe cazuri alternativa o reprezinta telefonia mobila (50.5%).
2

Numai firmele care folosesc servicii de telefonie fixa clasica sau prin Voice over IP (nu prin VNP sau cartele pentru apeluri internationale)

Cheltuieli cu serviciile de telefonie fixa

Pentru 42.8% dintre firme, cheltuielile cu apelurile de pe fix pe mobil au inregistrat o crestere de-a lungul anului trecut. Pentru alte 32.2% dintre firme, cheltuielile cu apelurile de pe fix pe mobil au ramas la fel de-a lungul acestei perioade, in timp ce pentru restul de 18.2% au scazut. In medie, cheltuielile cu apelurile fix-mobil au crescut cu 5.3% in anul care a trecut. 40.5% din firme considera ca, in anul urmator, cheltuielile cu apelurile de pe fix pe mobil nu se vor schimba comparativ cu in prezent. O treime dintre ele prevad o crestere a acestor cheltuieli (34.7%), in timp ce restul de 19.0% asteapta o scadere in anul urmator. Pe baza estimarilor firmelor, cheltuielile cu apelurile fix-mobil vor creste cu 2.2% in urmatorul an.

Piata de telefonie mobila1 Gradul de penetrare pe piata si cotele de piata ale furnizorilor de telefonie mobila
Din punct de vedere al gradului de penetrare pe piata de telefonie mobila, Connex depaseste usor Orange, furnizand servicii de telefonie mobila la 59.3% dintre firme, in timp ce Orange furnizeaza servicii de telefonie mobila la 56.1% dintre firme. Urmeaza la mare distanta Zapp, care furnizeaza servicii la o cincime din firme (19.1%).

Beneficii cautate la furnizorii de servicii de telefonie mobila Acoperirea (63.8%) si tarifele apelurilor in retea (59.8%) sunt principalele beneficii cautate la furnizorii de servicii de telefonie mobila. Urmatoarele sunt calitatea serviciului clienti (51.9%), tarifele serviciilor postpaid si prepaid (49.3%) si tarifele apelurilor catre alte retele (48.2%). Politica de utilizare a serviciilor de telefonie mobila
In aproape o cincime (18.6%) din firme toti angajatii folosesc telefonia mobila. In alte 17.2% dintre firme, mai mult de jumatate din angajati folosesc telefonia mobila (intre 51% si 99% dintre angajati). Aproape jumatate din firme nu au stabilit nici o restrictie sau recomandare privind folosirea serviciilor de telefonie mobila, si ca urmare angajatii pot folosi in mod liber telefoanele mobile ale firmei (46.6% din firme). Alte 26.6% din firme au recomandat angajatilor lor sa foloseasca telefoanele mobile moderat, dar nu au impus nici o restrictie de utilizare, in timp ce restul de 26.8% au restrictionat anumite apeluri, in functie de destinatie, durata, credit etc. 15.4% dintre firme au restrictionat o parte dintre telefoanele mobile in functie de destinatia apelurilor. Restrictionarile in functie de destinatia apelurilor cel mai des folosite sunt cele pentru apelurile internationale (11.6%) si mobil-fix (9.0%). Un alt tip de restrictionare folosita este cea in care un anumit numar de minute sau o anumita suma este platita de firma, restul fiind suportat de catre angajat (10.5% dintre firme folosesc acest tip de restrictionare). In mai mult de jumatate dintre firmele in care exista restrictionari de utilizare a servicilor de telefonie mobila,
1

Numai firmele care folosesc servicii de telefonie mobila

angajatii au alte optiuni de a telefona (55.7%); cel mai des, alternativa la telefonia mobila o reprezinta telefonia fixa (53.6%).

Evolutia cheltuielilor cu serviciile de telefonie (2003-2005)1

Ca tendinta pe piata serviciilor de telefonie, telefonia wireless devine din ce in ce mai importanta pentru firme, in dezavantajul telefoniei fixe clasice (serviciile Romtelecom). In totalul cheltuielilor cu telefonia, firmele estimeaza o crestere cu 6.6% a cheltuielilor cu telefonia mobila in perioada 2003-2005 (de la 49.2% la 55.8% din total cheltuieli), aceasta ducand la o scadere cu 6.8% a cheltuielilor cu telefonia fixa clasica in aceeasi perioada (de la 50.6% la 43.8% din total cheltuieli). Pentru telefonia Voice over IP, schimbarea nu este semnificativa, firmele nefiind inca interesate in a cheltui mai mult cu astfel de servicii (cresterea asteptata este de 0.2% in perioada 20032005, de la 0.2% la 0.4% din totalul cheltuielilor cu serviciile telefonice).

Toate firmele

II.STUDIU CANTITATIV PRIVIND UTILIZAREA INTERNETULUI (in randul persoanelor fizice, respectiv in randul persoanelor juridice)

SCOPUL STUDIULUI
Scopul acestui studiu a fost analiza comportamentului de utilizare a Internetului in cazul fiecarei categorii de utilizatori - persoane fizice, respectiv persoane juridice. Analiza a fost efectuata in randul utilizatorilor de Internet (care acceseaza Internet-ul acasa sau in afara gospodariei), care au fost definiti ca persoane din mediul urban, cu varsta intre 15 si 50 de ani, a caror frecventa de utilizare a Internetului este de cel putin o data pe

saptamana.

1.UTILIZATORI-PERSOANE FIZICE

Obiectivele principale ale studiului


Studiul de piata s-a concentrat asupra urmatoarelor obiective principale: analiza marimii si structurii pietei, tipurile de conexiuni si furnizorii de Internet utilizati, interesul pentru alte tipuri de servicii Internet, evaluarea principalilor furnizori de conexiuni dial-up si dedicate si stabilirea profilului demografic al utilizatorului de Internet.

Metodologie
Metoda de cercetare: sondaj naional Populatia tinta: persoane intre 15 si 50 de ani, din mediu urban, utilizatori de Internet (in

gospopdarie sau in afara gospodariei) cel putin o data pe saptamana in ultimile 4 saptamani. Tehnica de colectare a datelor: interviuri fata in fata, respondentii fiind alesi pe baza unui chestionar de selectie. Tehnica de esantionare: esantionare probabilistica non-proporionata stratificata, principalele criterii se stratificare fiind regiunile istorice si gradul de urbanizare. Criteriile de stratificare sunt prezentate mai jos: Regiuni istorice: Bucuresti, Muntenia, Ardeal, Banat si Moldova. Gradul de urbanizare: Bucuresti, orase mari (peste 200,000 de locuitori), orase medii (50,000-200,000 locuitori) si orase mici (mai putin de 50,000 de locuitori) Marimea esantionului: 1068 utilizatori de Internet Ponderarea datelor: datele au fost ponderate pentru a reda structura reala a populatiei. Perioada de culegere a datelor: 8 14 februarie, 2004

10

Principalele concluzii ale studiului


Marimea si structura pietei
18.0% din populatia urbana, cu varsta intre 15 si 50 de ani foloseste Internetul cel putin o data pe saptamana. Dintre acestia, 7.5% dintre persoanele din mediul urban, cu varsta intre 15-50 de ani folosesc Internetul acasa. In 81.4% dintre gospodariile cu acces la Internet se foloseste o conexiune dial-up (linie telefonica fixa - 74.3%) si in 20.7% se folosesc conexiuni dedicate, in principal prin cablu TV (16.1%). Majoritatea utilizatorilor de dial-up (71.0%) cheltuiesc lunar 15 USD sau mai putin pentru accesul la Internet (inclusiv serviciul de telefonie), in timp ce 66.1% dintre utilizatorii de conexiuni dedicate cheltuiesc intre 5 si 25 USD pentru conexiunea la Internet. In ceea ce priveste numarul de conturi (sau porturi), marea majoritate a utilizatorilor de conexiuni dial-up si dedicate are un singur cont (sau port).

Obiceiuri de utilizare a Internetului

In general, persoanele care nu au acces la Internet in gospodarie il acceseaza de la un Internet Cafe sau la scoala/ serviciu. Internetul este utilizat in principal in scopuri personale, atat de catre cei care il utilizeaza acasa cat si de cei care il utilizeaza in afara gospodariei. Internetul este folosit in principal pentru email (88.7% dintre utilizatorii de Internet) si divertisment (74.4%).

Piata de conexiuni dial-up


Linia telefonica fixa este principalul tip de conexiune dial-up utilizata (in 91.3% dintre gospodariile in care exista conexiuni dial-up). Principalul furnizor de conexiuni dial-up este Xnet (71.0%), urmat la mare distanta de Easy Net (8.8%) si RDS (5.7%). 63.3% dintre utilizatorii de Internet cheltuiesc lunar 10 USD sau mai putin pe factura telefonica pentru accesul la Internet. Pentru 46.6% dintre utilizatorii de dial-up, ponderea lunara a cheltuielilor legate de Internet in factura telefonica este intre 20% si 40%. Interesul pentru conexiunile ISDN este destul de scazut, doar in 19.1% dintre gospodarii o astfel de conexiune va fi (categoric sau probabil) cumparata. In ceea ce priveste conexiunile dedicate, interesul este mai mare, in 37.0% dintre gospodarii exprimandu-se intentia (categorica sau probabila) de a achizitiona o astfel de conexiune in urmatoarele 12 luni.

Pretul si tariful abonamentului sunt cele mai importante atribute pentru un furnizor de servicii Internet. Alte atribute importante pentru un furnizor de conexiuni dial-up sunt: calitatea constanta a serviciilor, disponibilitatea retelei (nu e ocupata la conexiune), viteza de transfer a datelor si calitatea suportului tehnic.

11

Piata de conexiuni dedicate


Cele mai folosite conexiuni dedicate sunt cele prin cablu TV (77.6%). Conexiunile prin fibra optica sunt folosite de 14.2% dintre utilizatorii de conexiuni dedicate. Principalii furnizori de conexiuni dedicate sunt RDS (52.4%) si Astral Telecom (26.4%). Interesul pentru upgradarea largimii de banda este destul de scazut: in majoritatea cazurilor (66.6%), largimea de banda nu va fi (categoric sau probabil) upgradata. In ceea ce priveste upgradarea conexiunii dedicate, in 75.9% dintre gospodariile care folosesc in prezent o conexiune dedicata, o alta conexiune de acest fel nu va fi (categoric sau probabil) achizitionata in urmatoarele 12 luni. In cazul furnizorilor de conexiuni dedicate, pe langa atributele legate de pret (tarifele serviciului si preturile echipamentelor) care se regaseau si in cazul furnizorilor de conexiuni dial-up, un atribut important il reprezinta si viteza de transfer a datelor.

Obiceiuri de schimbare

Doar 11.0% dintre gospodarile care folosesc conexiuni la Internet au folosit in trecut alt tip de conexiuni. Acest lucru este mai probabil in cazul celor care folosesc conexiuni dedicate si mai putin probabil in cazul celor care folosesc conexiuni dial-up. Majoritatea celor care au trecut la utilizarea de conexiuni dedicate, au utilizat in trecut conexiuni dial-up prin linii telefonice fixe (80.4%). Marea majoritate a utilizatorilor de conexiuni dial-up (86.3%) si dedicate (62.9%) nu a schimbat niciodata furnizorul de servicii Internet. De asemenea, marea majoritate a utilizatorilor de Internet acasa nu intentioneaza sa schimbe furnizorul de servicii Internet (86.9% dintre utilizatorii de dial-up fata de un procent semnificativ mai mic din utilizatorii de conexiuni dial-up 60.7%).

12

2.UTILIZATORI-PERSOANE JURIDICE

Obiectivele principale ale studiului


Principalele obiective ale studiului au urmarit obtinerea unor informatii cu privire la: tipurile de servicii de Internet utilizate, obiceiurile de utilizare a Internetului, intentia de achizitie a altor tipuri de conexiuni si motivele determinante, beneficiile urmarite in alegerea furnizorilor de Internet. S-a analizat si care sunt furnizorii utilizati pentru servicii de Internet, satisfactia respondentilor fata de serviciile oferite de furnizorii actuali, loialitatea fata de furnizorii de Internet si profilul firmelor care utilizeaza serviciid de Internet.

Metodologie
Metoda de cercetare: sondaj la nivel naional Populatia tinta: companii listate in Pagini Aurii care folosesc servicii Internet. Tehnica de culegere a datelor: Prima faza (selectarea): interviuri telefonice

A doua faza: interviuri fata in fata cu persoana responsabila de achizitionarea serviciilor de telefonie Medoda de esantionare: esantion probabilistic neproportionat stratificat, unde principalele criterii de stratificare sunt regiunile istorice si gradul de urbanizare. Criteriile de stratificare au fost: Regiuni istorice: Bucuresti, Muntenia, Ardeal, Banat si Moldova Gradul de urbanizare: Bucuresti, orase mari (peste 200,000 locuitori), orase medii (intre 50,000 200,000 locuitori) si orase mici (sub 50,000 locuitori) Marimea esantionului: 650 firme Ponderarea datelor: datele au fost ponderate pentru a ajunge la structura reala a pietei tinta. Perioada de culegere a datelor: 26 ianuarie - 13 februarie, 2004

Principalele concluzii ale studiului


Marimea si structura pietei de servicii Internet
59.2% dintre companiile listate in Pagini Aurii folosesc Internetul ca modalitate de comunicare in afaceri.

Tipul de conexiune folosit

In ceea ce priveste tipul de conexiune folosit in prezent, aproape trei sferturi dintre companiile tinta folosesc conexiune dial-up (72.5%). In acelasi timp, ceva mai mult de un sfert dintre companii apeleaza la o conexiune dedicata (37.6%). Prin urmare, aproximativ 1 din 10 companii tinta foloseste in prezent atat conexiune dial-up cat si dedicata. Linia telefonica fixa e de departe

13

principala conexiune de dial-up folosita in prezent (61.9% dintre companii), in timp ce cablul TV e principalul tip de conexiune dedicata folosit (17.5%). Aproximativ trei din patru companii tinta nu au schimbat niciodata conexiunea la Internet folosita in prezent. Piata serviciilor Internet se indreapta spre cresterea folosirii serviciilor dedicate in urmatoarele 12 luni: practic, utilizarea serviciilor dedicate in randul companiilor este posibil sa creasca de la un procent de 37.6% de companii care utilizeaza in prezent servicii dedicate la 63.3% in urmatoarele 12 luni. Tipul de conexiune dedicata care se va dezvolta cel mai mult e totodata cel mai folosit si in prezent, si anume cablul TV (de la 17.5% la 32.2% in urmatoarele 12 luni). De asemenea, incidenta de utilizare a fibrei optice va creste de la 7.3% in prezent la 16.6% in randul companiilor tinta. Cresterea serviciilor dedicate se va realiza mai ales in detrimentul liniilor telefonice fixe.

Utilizarea furnizorilor de Internet

Aproximativ o treime din companiile tinta folosesc serviciile oferite de Connex (31.1%), mai ales datorita penetrarii ridicate a lui Xnet Free (23.5%). De asemenea, 22.7% din companiile tinta folosesc servicii furnizate de RDS. Jumatate din companii nu au schimbat niciodata furnizorul pe care-l folosesc in prezent (50.9%). Alte 25.1% din companile tinta au renuntat la un furnizor in trecut, in timp ce alte 20.7% au schimbat furnizorul de doua ori. Aproximativ o treime din companii vor schimba in mod cert sau probabil furnizorul in urmatoarele 6 luni (31.0% din companiile tinta). Principalul motiv pentru schimbarea furnizorului il constituie viteza de transfer nesatisfacatoare. Alte motive care determina schimbarea furnizorului actual se refera la tarifele mari, lipsa de fiabilitate a conexiunii oferite sau oferta inadecvata a tehnologiilor de conectare.

Evolutia utilizarii Internetului

Pentru alte aproximativ 66% dintre companii, folosirea Internetului a crescut, mai ales in randul companiilor care folosesc servicii dedicate. Pentru aproximativ o treime din companiile tinta folosirea Internetului a ramas constanta in ultimele 12 luni, mai ales in randul celor ce folosesc servicii dial-up. Pentru urmatoarele 12 luni folosirea Internetului inregistreaza un trend ascendent pentru aproximativ trei sferturi din companiile tinta (72.8%). Mai mult decat atat, 23.8% dintre companii afirma ca aceasta crestere va fi de cel putin 50%.

14

Piata serviciilor dial-up


Principalii furnizori folositi de companii care utilizeaza doar servicii dial-up sunt Xnet Free (33.1% din companiile care folosesc doar servicii dial-up), RDS (15.0%), Zapp (10.0%), FX Internet (7.3%) si Astral (6.7%). 28.8% dintre companiile care folosesc dial-up au acces gratuit la Internet prin conexiunea dialup pe care o folosesc. Cheltuielile medii lunare cu serviciile de dial-up sunt de 19 USD. Aproximativ un sfert din companiile care se conecteaza in prezent prin linie telefonica fixa sau prin GSM/ CDMA/ GPRS vor sa achizitioneze in urmatoarele 12 luni o conexiune ISDN (24.9%). Nevoia de a utiliza linia in acelasi timp pentru Internet, fax si date e principalul motiv pentru achizitionarea unei conexiuni ISDN. De asemenea, companiile care doresc sa achizitioneze o conexiune ISDN sunt interesate de viteza de transfer mai mare. 41.1% dintre companiile care folosesc doar servicii dial-up intentioneaza sa achizitioneze (probabil sau sigur) o conexiune dedicata in urmatoarele 12 luni. Principalul tip de conexiune dedicata care se doreste a fi achizitionata este de departe cablul TV (58.2% din companii). De asemenea, 24.4% din companiile interesate de conexiune dedicata vor sa achizitioneze o conexiune prin fibra optica.

retelei, viteza de transfer si pretul abonamentului. Piata serviciilor dedicate

Cele mai importante elemente in alegerea unui furnizor de servicii dial-up sunt disponibilitatea

RDS si Astral sunt furnizorii cei mai utilizati in randul firmelor care folosesc in prezent servicii dedicate (33.0% si respectiv 21.0% dintre companiile care folosesc doar servicii dedicate). Media lunara a cheltuielilor cu serviciile dedicate este de 86 USD. 64.8% dintre companiile care folosesc servicii dedicate si care stiu care e rata minima de transfer garantata, folosesc conexiune in banda ingusta (rata minima garantata este mai mica de 128 kbps), in timp ce restul de 35.2% folosesc conexiune in banda larga. In viitor2 36.4% dintre companile care doresc sa upgradeze la o anumita latime de banda vor folosi banda ingusta si 63.6% vor folosi banda larga. Ceva mai mult de jumatate din companiile care folosesc servicii dedicate nu sunt interesate de upgradarea vreuneia din conexiunile dedicate actuale (54.0%). Pe de alta parte, 31.0% din companii probabil sau sigur vor upgrada una din conexiunile dedicate, cel mai mare interes

S-a tinut cont de companiile care folosesc in prezent doar servicii dial-up si vor sa achizitioneze o conexiune dedicata cu o anumita latime de banda, companiile care vor sa upgradeze latimea de banda a uneia din conexiunile dedicate si de asemenea companiile care folosesc servicii dedicate si intentioneaza sa achizitioneze o conexiune dedicata cu o anumita latime de banda.

15

inregistrandu-se in randul companiilor care in prezent folosesc linii inchiriate Romtelecom pentru accesul la Internet. Aproape trei sferturi din companiile care folosesc servicii dedicate in prezent nu intentioneaza sa achizitioneze o alta conexiune dedicata in urmatoarele 12 luni (74.2%). Pe de alta parte, principalele tipuri de conexiune dedicata care se intentioneaza a fi achizitionate de catre firmele care sunt interesate in achizitia unei noi conexiuni dedicate sunt fibra optica si radio. Pentru companiile tinta, Internetul e un instrument de afaceri care trebuie sa functioneze la o viteza de transfer potrivita, la un pret convenabil si sa ofere servicii cu clientii (rezolvarea prompta a problemelor de retea, calitatea serviciului cu clientii si calitatea suportului tehnic) care sa asigure continuitatea afacerii.

16