Sie sind auf Seite 1von 5

Armas Dumitru

Fia de lectura Biserica alb Ion Dru Biserica Alba

1.Titlul 2.Autorul 3. Specie 4.Cronotopul

Ion Dru
roman Ocolina,miez de noapte,toamna,trgul Ieilor,Constantinopol,aptezeci de primveri,Carpai,sfritul secolului al XVIII,noiembrie,Slcua,Neam,Rusia. Fluxul memoriei,relatarea la persoana a III-a,monologul interior, tenica detaliului,caracterizarea in paralel a personajelor.

5.Tehnici narative 6.Personaje centrale

Grigori Aleksandrovici Patiomkin favoritul cneaz i primul sfetnic al mprtesei Ecaterina. Ecaterina mprteasa Rusiei,care nu arunc vorbe n vnt fiind o fire rece. Printele Paisie Velicikovski stareul Dragomirnei cu barba pn la bru. Zarzrean btrnul armean care a zrit turcii ntrnd noaptea in trgul Ieilor. Rumeanev-Zadunaiski feldemeraul i guvernatorul Ucrainii. Ecaterina tinara femeie din Ocolina avea 6 copii,care apara demn bisericua. Taika om cu avere din Ocolina care facea uica din prune. Printele Ioan preot din Ocolina,era nscut i crescut la munte. Zubov tnarul favorit a mparatesei.

7. Exemple de caracterizare direct,citate din text.

Ecaterina era o tnr femeie ce Avea o voce joas i plin de unduiri frumoase,ritmice,tulburtoare. Un trup plinu ,vinos,cu coaps frumos mpletita.Mereu era ngrijirat de cele ce se ntmpl n Ocolina. Frumoas femeie,nalt,cu ochii mari,cprui.Crescut n vile nistrene cnd e vorba sa dea de urme cuiva,il scotea de sub pmnt. i era ruine c nu tie s citeasc.Era mama la 6 copii de care purta de grij,ca s aib copii ei cu ce se mbraca,s aiba o bucaic. O gospodin,care ii ducea lucrul pna la capt.Ecaterina era curjoas Sttea btu ndrtnica,care era dintre oamenii ce nu admit situii fr ieire. Era hotrt Fr a sta mult pe gnduri a i pait pragul sfntui alca.Ea trece prin infernul prin care a trece i poporul nostru. Cazacii o caracterizeaz pe Ecaterina, spunndu-i O fi ea dulce,dar prea pofticioas .Cnd a ieit sa scheme oameni la reconstrucia bisericii, cei din sat se opteau Ia uitai-v neavoastr ct e de mintoas,ia ascultai ce frumos vorbete. i le nir de parc ar ceti din carte! i are suflet de brbat,s nu credei! Ce, adic,e usor a sta de una singuric, cu ase copii pe malul Nistrului,pzindu-i satul? Unde mai pui ca e poate singura n Ocolina care ine pravila strbunilor.
Romanul Biserica Alb este mprit n 14 capitole fiecare din acestea include cte o istorioar.Aciunea se desfoar la sfritul sec. a XVIII-lea. n primul capitol Nimic sfnt actiunea se desfasoara in vechea capitala a Moldovei, in tirgul Iesilor. La un miez de noapte btrinul Zrzarean zreste cum intr cinci clareii n oras i asta e pare lui straniu. Al cincelea clare Zrzarean la cunoscut era Mahmud.n faa palatului se ntilneste cu Grigore Ghica amininundu-l c a venit dup capul lui.Astfel ntr-o zi Mustafa-bei s-a ntilnit cu Ghica noaptea la o cafea unde i a fost taiat capul domnitorului. n capitolul II Ora mblizirii cugetului l cunoastem pe Printele Pisie viaa sa,avea o viaa plina de suferine,molitve i cugetri.. Sufletul cauta un echilibrul de aceea ader la ora mblinzirii sufletului sftuindule pe toi ucenicii su c dupa rugciune sa mai ingduie o vreme n genunchi.n capitolul III Neprihanirea autorul ne vorbete despre lupta ntre cretini i musulmani,despre armata lui Rumeanev-Zadunaiski. Ajungnd la malul Nistrului ncercau sa treac rul prin diferite metode,astfel cercetau teritoriile.Lng mal armata a observat doua

8. Exemple de caracterizare indirect,citate din text.

9. Desfaurarea aciunii

petere i n una era foc. Acolo era Ecaterina facndu-i cunotint cu ea, ea a aratat bisericua din vrful dealului. Peste un timp Printele din Ocolina Vasile Gina cu toat lumea se refugia n padure,nsa numai Ecaterina nu a acceptat propunerea aceasta. Astfel printele Vasile a plecat lasndu-i lumnare i nite psalmui.n capitolul IV Fructul opritse povestete despre Patiomkin i Ecaterina in 1790 Petersburgul srbtorea caderea fortareei de la Oceacov.Discuia lor in Neam despre razboiul din Oceacov.Aici aflm c Ecaterina se plictisea s steie n biseric. i c Patiomkin era ndragostit n Ecaterina Dolgorukaia. n capitolul V Steaua de la Betleem aflm ca deja e iarna i e Crciunul. Aciunea se desfoar n satul Slcua. ntre doi muni pe unul stpna oastea cazacilor, iar pe alta oastea turcilor. n toat seara ei coborau din munte n satuc sa srbtoreze. Vestea cind a ajuns la Ecaterina a strnit groaz, peste un timp acestea doua popoare au nceput o lupt ntre ei.unde a fost ucis fiul sultanului Mahmud. ntr-o noapte preotul din Salcua s-a trezit vznd c satul arde, atunci ei au evadat n biserica unde s-au salvat femeiile cu copii, barbaii ngheint afar au murit toi. Astfel vestea aceasta despre satul care a fost sters a ajuns i la Patiomkin. n capitolul VII aflm despre bordeiul druit lu Ecaterina de Patiomkin,nsa n care n-a intrat deoarece a primit o scrisoare ca trebuie s plece.Patiomkin a aflat de noul favorit al lEcaterina acela era Zubov. n capitolul VIII Poamele pamntuluine ntoarcem din nou la Ocolina. Ieind din iarna Ecaterina cu copii si, nsa unul din copii Ni era bolnav,Ecaterina s-a rugat mult la Dumnezeu. n anul acesta a fost road de nemaipomenit de mult,ndeosebi via-de-vie,astfel toi din sat deja aveau vinul su numindu-l tulburel. Ecaterina hotarate ntr-o zi s plece prin sat s invite oameni la reconstruirea bisericuii,nsa fiinca la toi n curte era nevoita s serveasc vin pentru c s vin toti, ajungnd la Taica a mai servit i uic,dup aia copii au duso acas. A doua zi nimeni n-a venit la biseric, Ecaterina era dezamagit. n capitolul IX Facerea imposibilului dupa patru ani de rzboi Rusia a acupat biserici. Astfel a ajuns i la Ismail ducnd o lupta grea. In capitolul X Petrecere Imparateasca aflm despre ntilnirea lui Patiomkin cu Ecaterina la o petrecere organizat de Patiomkin unde a izbucnit neintelegerea ntre ei doi. Stnd la mas Ecaterina a dorit s cumpere moia Moghiliov de la Patiomkin nsa el ia refuzat, mintnd-o ca a vndut unui ofier. Astfel ea a plecat acas foarte rece.n urtoarele copitole aflm despre printele Ioan,relaia lui cu Ecaterina.Se construieste biserica cu ajutorul oamenilor,drumul lui Ioan n cautarea clopotului.

10.Prezentarea sfirsitului

ntr-o primavar preutul Ioan se ntoarcea acas cu acel clopot care a promis.Astfel el a legat clopotul dorind sa fie primul care va auzi sunetul.Biserica era frumoas i a captat i un altar. ntr-o buna zu unui om i sa furat calul i el a ntrerupt litugia. Cernd sa-l onoreze cu locul care-i se cuvine pentru ntemierea bisericii. Avnd o discuie cu printele Ioan a nteles ca toti sntem la fel.i trebuie sa fim unii.Astfel Biserica Alba continua s duc slujbi trezint o mare admiraie fat de sociotate. bura- A ploua mrunt i des; a burnia, a ri. ''harambasii''- Cpitan de hoi sau de haiduci. izul- Miros deosebit, specific, arom particular. felesag- Fel de a fi, de a se manifesta; fire, caracter, obicei. Conace''- Cas boiereasc la ar, pe o moie.

11.Vocabural

12.Expresii,cit ate:

tese ceea ce cu vremea se va numi Istorie. Se intimpla insa cazuri cind vseselia tisneste de n-o mai poti opri. Voda al nostru umbla in camasa de moarte. Umorul e dovada libertatii spiritului. Acolo unde sfirsesc darurile ceresti,acolo incep marile viclenii ale lumii... Pentru savirsirea pacatelor-vreme destula,pentru ispasirea lor-mai nimic. Daca cerul nu-l lumineaza pe om,nu-l va mai lumina nimeni.

13. Reflectii critice

Lung e drumul textului druian pn la suflarea vie a actorului n scen. Lung i anevoios, pentru cel ce vrea s fie stpn pe un spectacol dup piesele lui Ion Dru. Dar frumos e drumul acesta, cci te mbogete... Enigma dramaturgiei lui Dru e nsui sufletul autorului, pe care fiecare l sesizeaz, dar nu-l poate transpune aidoma scenic (Veniamin Apostol, actor i regizor)

n aproape ase decenii de activitate scriitorul Ion Dru ia rotunjit o formul; i-a ntregit un univers; i-a furit un nume; a impus nite tipologii.(...) Ceea ce nu putem s nu

recunoatem e faptul c n anii de uniformizare i nivelare a individualitilor creatoare Ion Dru nu i-a pierdut individualitatea (Eliza Botezatu, critic literar, profesor universitar)

Cocluzii,atitudini proprii Biserica Alb de Ion Druta


este un roman n care se oglindeste viata de pe timpul rzboiului. Ramanul dat ndeplineste toate trsturile definitorii ale unui roman. O mulime de personaje i fiecare cu istorioara sa: Ecaterina,Taica,Patiomkin,Parintele Paisie,Saltcov,Zrzrean i multe altele care mi-a creat o linie de subiect cu mai multe planuri,datorita crora romanul e mai captivant. M-a impresionat ca este descris viaa de pe timpul rzboiului, la sat cum valorofica unele marunisuri de exemplu; cnd pentru Nia avea dorina cea mai mare care putea sa-l renvie era simpl poam coapta. De asemenea este caracterizarea n paralel Ecaterina tnara femeie cu problemele de la sat,i Ecaterina mprteasa Rusiei. Ion Drua a descris foarte bine diferena din acestea doua persoane. Pun pre pe modurile de expunere naraiune+descriere,dialogul i monologul prezente in oper. Pentru a scoate n evidena toate calitile deosebite ale personajelor sale Ion Drua folosete tehnica detaliului,caracterizarea n paralel,fiinca acctentueaza viata unei simplu om i viata personalor de elit. Romanul are un echilubrul al su, derece din istorioarele complicate cu rzboi, recurge usor la istorioare de la ar. m concluzie pot s afirm ca citind romanul dat am aflat o parte din trecutul strmoilor, in care se oglindete toate suferintele,relatiile ntre oameni de pe timpul rzboiului.