Sie sind auf Seite 1von 15

UNIVERSITATEA DIN BUCURETI FACULTATEA DE JURNALISM I TIINELE COMUNICRII Anul universitar: 2006-2007 Disciplina: Genuri jurnalistice de radio Titular:

Lect.univ.dr. Liana Ionescu Anul de studiu: III IDD Semestrul I. Octombrie

TUTORAT I
PACHETUL RADIO INTERVIUL

TEMATIC PACHETUL RADIO


Tema 1.mbinarea dintre tire sau relatare i inserturi. Formule posibile, recomandate i nerecomandate. tire+insert; tire+relatare cu inserturi; tire+relatare n direct. Etapele elaborrii unui pachet radio. Aplicaie: Alctuii structura unui pachet radio privind starea cminelor la nceputul actualului an universitar. Explicai cum ai procedat. Tema 2. Modaliti de punere n valoare a inserturilor . Editarea computerizat a nregistrrilor audio (n sistem Cool Edit Pro). Aplicaie: Alctuii structura unui pachet radio referitor la un eveniment politic recent. Artai ce voci vei folosi ca inserturi. Care considerai c este punctul forte al acestui pachet radio?

INTERVIUL
Tema 3. Definiie. Caracteristici. Tipologii (Informativ, interpretativ, de personalitate. Interviul fa-n-fa i interviul prin telefon). Durata. Aplicaie: Analizai unui interviu cu o personalitate politic sau cultural, difuzat recent de post de radio cu larg audien. Ct de pertinente au fost ntrebrile i ct de concrete rspunsurile? Tema 4. Etapele realizrii interviului: alegerea temelor i a interlocutorului, documentarea, pregtirea ntrebrilor, desfurarea interviului. Editarea. Prelucrarea interviului ntr-o limb strin. Aplicaie: Realizai un interviu de 3-4 minute, pe o tem de actualitate. Explicai cum ai procedat. Obiectivele cursului : 1. nsuirea elementelor de compoziie specifice realizrii pachetului radio (tire, relatare, inserturi) si a interviului ca gen jurnalistic de radio. Se are n vedere ideea c interviul, ca gen jurnalistic, constituie, mpreun cu tirea, relatarea i reportajul, stlpii de rezisten ai emisiunilor informative de radio. 2. Se va pune accent pe nsuirea cerinelor i a tehnicilor specifice conceperii i realizrii pachetului radio (tire, relatare, insert) i a interviului. 3. Dobndirea abilitii de a analiza i comenta interviuri realizate la radio de jurnaliti profesioniti. Asimilarea standardelor profesionale nalte. 4. Deprinderea tehnicii de editare computerizat a nregistrrilor audio (n sistem Cool EditPro). 5. Conceperea i realizarea unui interviu ( de 3-4 min.).

PACHETUL RADIO Genuri informative de radio


Genurile jurnalistice se refer la forma de tratare jurnalistic. tirea transmite informaia de baz, fr a intra n detalii. Relatarea ofer explicaii, prezint motivaii i cauze. Interviul, bazat pe dialogul dintre jurnalist i interlocutorul su, prezint informaii, opinii, luri de poziii, conferind dinamism unui jurnal radio. Reportajul reunete impresii, elemente de atmosfer culese de pe teren, microinterviuri, dnd culoare emisiunilor radiofonice. Ancheta abordeaz teme bazate pe demersuri investigative proprii, dnd personalitate unui post de radio. Documentarul vine n completarea tirilor i a relatrilor, oferind informaii compacte despre un anumit subiect sau persoan. Un jurnal radio nu trebuie s se limiteze la a transmite tiri i relatri. Pentru a fi dinamic, pentru a trezi i menine interesul asculttorilor, jurnalul radio ar trebui s ofere informaii ntr-o palet ct mai divers de genuri jurnalistice.

Tema 1. mbinarea dintre tire sau relatare i inserturi.


Formule posibile Pachetul radio este imbinarea dintre informaiile pe care le prezint reporterul, sub form de tire sau relatare, i vocile care le susin. Pachetul radio este difuzat cu precdere n radiojurnale (sau jurnale radio), buletinul de tiri rezumndu-se, n mod obinuit, la difuzarea de tiri flash. Radiourile care in pasul cu vremurile difuzeaz scurte inserturi cu voci i n buletinele de tiri. Asocierea tirii scurte cu insertul le confer dinamism i atractivitate. Un pachet radio are o durat de pna la trei minute. n FM, el are o ntindere de circa dou minute i jumtate. Pachetul trebuie s conin cel puin dou voci, denumite n radio inserturi. In FM este recomandat folosirea mai multor voci (trei-patru), n cadrul aceluiai pachet. Acestea trebuie s aib aproximativ aceeai lungime, de maximum 20 de secunde. Firete c se pot difuza i voci cu o durat de 30 de secunde, dac ceea ce spun este foarte relevant pentru subiectul n discuie. Exist mai multe formule de realizare i prezentare a pachetului radio: - tirea este redactat i citit de reporter sau de redactorul-prezentator, dup care este ilustrat cu voci. - tirea este citit de redactorul-prezentator, care l introduce apoi pe reporter cu o relatare nregistrat, ce are intercalate vocile. (De reinut c reporterul trebuie introdus cu nume i prenume, i nu apelat doar pe numele mic. Familiarismele nui au locul ntr-un jurnal radio!). Durata optim a unei relatri este de maximum dou minute. Se poate recurge i la o relatare telefonic, nregistrat nainte de nceperea jurnalului, dac evenimentul s-a produs cu puin timp nainte de ora difuzrii jurnalului. n acest caz, relatarea este lipsit de inserturi.

tirea este citit de redactorul-prezentator, care l introduce apoi pe reporter. Acesta relateaz n direct, pe telefon, de la locul unde se produce evenimentul sau se fac declaraii de pres. O alt formul, folosit mai ales de posturile romneti, dar nerecomandat, este relatarea fcut de redactorul-prezentator pe baza unor surse secundare (agenii de pres, preluri de la alte posturi de radio), relatare care este lipsit de voci i de aceea poate fi plictisitoare pentru asculttor. Uneori, la fel de nerecomandabil, relatarea se face din birou, de ctre redactorul-prezentator i este ilustrat cu o voce la mna a doua, difuzat anterior de un alt post de radio sau de televiziune. In acest caz trebuie, n mod obligatoriu, precizat sursa. Ca o masur de protecie a exclusivitii deinerii unor declaraii, unele posturi de radio difuzeaz inserturile pe un fond muzical, ceea ce face total nepotrivit preluarea lor fr citarea sursei. Dac pachetul radio trateaz un subiect de politic extern, se poate realiza o relatare pe baza informaiilor oferite de ageniile internaionale de pres. Relatarea poate fi urmat de vocea unui comentator specializat n politic extern. n completarea relatrii se poate folosi i o voce, procurat de la CNN sau BBC World Service, care va fi tradus, pe post fiind difuzate n original doar nceputul i sfritul acesteia. Pachetul radio poate ncepe cu o tire bazat pe un citat (declaraie) i continua cu mai multe voci (inserturi) care constituie reacii la cele afirmate n declaraia creia i-a dat citire redactorul-prezentator. n final, se poate preciza numele reporterului care a colectat i selectat acele reacii. Pachetul radio poate ncepe i cu o voce sau cu un element de atmosfer, de exemplu scandrile sau rumoarea de la un miting, dup care reporterul citete tirea sau relateaz mai pe larg evenimentul. Dac se ncepe cu o declaraie, aceasta trebuie s aparin unei persoane foarte cunoscute, iar posesorul vocii s fac un anun important. Dup difuzarea insertului, reporterul sau redactorul prezentator trebuie s fac precizrile de rigoare cu privire la identitatea vorbitorului. Pachetul poate include apoi comentarii sau replici la declaraia fcut n insert. Nu este recomandabil ca pachetul s se ncheie cu o voce, ntruct aceasta ar suna ca o concluzie pe care i-o asum redacia. Nu este recomandat, din punctul de vedere al jurnalismului de radio, nici ca pachetul s se ncheie cu prezentarea celui/celei care tocmai a vorbit : L-ai ascultat pe X, preedintele asociaiei Y. Cel mai bine este ca, n finalul pachetului, reporterul fie s prezinte o informaie suplimentar relevant pentru subiectul tratat, fie s revin asupra unor informaii, fie s formuleze ateptri cu privire la evenimentul despre care a relatat.

Etapele elaborrii unui pachet radio Pachetul radio poate ncepe cu prezentarea informaiei n ordine cronologic sau cu afirmaia cea mai tare, cea mai relevant. n acest din urm caz, citarea afirmaiei de ctre reporter este urmat de vocea celui/celei care a fcut-o. Dup care urmeaz o nou intervenie a reporterului. Nu trebuie uitat c, fiind vorba despre un material jurnalistic pentru radio, pachetul trebuie s rein esenialul, exprimat ntr-o form concis. Elementele

redundante, nesemnificative pentru subiectul tratat nu au ce cuta n pachetul radio. Dup cum, mai multe teme puse n acelai pachet nu fac dect s creeze confuzie. Dac ntr-o sedin de guvern, de exemplu, au fost luate mai multe decizii importante, ele trebuie prezentate n pachete radio separate, avndu-se grij, totui, ca jurnalul s nu fie transformat ntr-o agend guvernamental. Reporterul stabilete mpreun cu productorul care sunt informaiile sau declaraiile pe care se va pune accentul. n funcie de aceast decizie, se ntocmete un plan al relatrii i se schieaz introducerea, aa numitul intro. Trebuie avut grij ca informaia din introducere s nu se regseasc i n prima fraz din relatare. Informaia din introducere fie poate fi repetat pe parcusul relatrii, dar cu alte cuvinte, fie poate fi reluat ntocmai n final, ca o concluzie. Dup elaborarea planului relatrii, reporterul ascult i selecteaz vocile. Cu acest prilej, poate consta c unele declaraii au fost nelese greit, i atunci se renun la ele; dup cum unele declaraii pot avea o relevan mai mare dect cea perceput la prima audiere. Acestea din urm vor fi incluse n relatare. Vocile selectate vor fi editate computerizat, n sistem Cool Edit Pro sau Sound Forge. Unul dintre inserturi poate fi i ceea ce se cheam vox pop (abreviere de la latinescul vox populi): nregistrarea unor opinii pe marginea unui subiect. Persoanele intervievate astfel rmn, n general, anonime. Important este punctul de vedere exprimat de acestea. Insertul cu vox pop are de obicei o durat de circa 30 de secunde, dar se poate prelungi pn la un minut. Urmeaz elaborarea textului, aa numitul script, i nregistrarea de ctre reporter, mpreun cu productorul, a ntregului pachet: voci plus link-uri (interventiile reporterului). Dac se constat c pachetul este prea lung, se poate renuna la o parte a relatrii, se pot scurta vocile, sau se poate renuna la una dintre voci, n cazul n care sunt mai mult de dou. Important este ca, prin scurtare, s nu fie rsturnat structura pachetului i s nu fie afectat sensul celor relatate. n cazul unui pachet radio care conine o relatare n direct, acesta capt din start mai mult dinamism i l conecteaz pe asculttor la evenimentele prezentate. Este recomandabil ca relatarea n direct s se desfoare sub forma unui dialog ntre redactorul-prezentator i reporterul aflat la faa locului. Prezentaorul formuleaz pe scurt informaia de la care se pornete, precizeaz ca la faa locului se afl reporterul X i i adreseaz acestuia o prim ntrebare. De obicei, ntrebrile sunt stabilite anterior de prezentator i reporter. Dac nu se procedeaz astfel i se mizeaz pe spontaneitatea reporterului, s-ar putea ca dialogul s fie compromis, mai ales n cazul n care reporterul este nceptor ori lipsit de experina relatrilor n direct. Pentru o relatare n direct este nevoie de reporteri special pregatii s vorbeasc liber, cu o dezvoltat capacitate de sintez, capabil s extrag esenialul dintr-un eveniment. La fel de important este ca prezentatorul s tie ce are de comunicat reporterul, nainte de intrarea n dialog cu acesta. Dac din dialog se impun ntrebri asupra crora nu s-a convenit iniial, ele pot fi formulate de prezentator, iar reporterul trebuie s se atepte i la alte ntrebri dect cele asupra crora s-a convenit. Este de dorit ca, n cazul n care nu cunoate rspunsul, reporterul s aib pregtite ieiri onorabile dintr-o asemenea situaie. Ceva de genul: Acestea sunt informaiile pe care le dein n acest moment, sau Voi reveni cu amnunte pe msur ce voi obine mai multe

informaii. n ultim instan, totul ine de exerciiu i de voina de a face jurnalism la standarde profesionale nalte. Relatarea n direct, sub forma dialogului cu prezentatorul, nu trebuie s conin rspunsuri mai lungi de 30 de secunde. Dac nu i se pun ntrebri, reporterul trebuie s condeseze informaia n circa un minut. Relatarea n direct poate fi asociat, n cadrul pachetului radio, cu opinia unui expert, vocea acestuia fiind nregistrat separat, nainte de emisie. Dac este vorba despre un subiect dramatic, cum ar fi o catastrof, relatarea n direct poate fi asociat cu voci ale unor martori, ale autoritilor care evalueaz situaia, voci nregistrate anterior momentului intrrii reporterului n direct, i editate n redacie. Nu trebuie uitat c, n cazul relatrii n direct, informaia prezentat trebuie sa aib un accentuat caracter de noutate. Reporterul s nu repete ceea ce asculttorul tie deja i s ncerce s nu abuzeze de banaliti. Dac nu a reuit s obin informaii noi cu privire la evenimentul despre care relateaz, reporterul trebuie s fac o descriere a locului, s redea unele elemente de atmosfer. i acum cteva cuvinte despre tonul relatrii, fie c este o relatare n direct sau una nregistrat. Dac vorbesc despre o catastrof, reporterii de posturile romneti au n general tendina de a adopta un ton pasional, de a vorbi precipitat, de a se implica mult prea mult emoional, de a fi patetici. Tonul cald i n acelai timp echilibrat, chiar detaat, i se potrivete cel mai bine reporterului de radio. S ne amintim numai ct sobrietate era n tonul ziaritilor englezi, inclusiv al celor de la posturile de radio, cnd relatau despre actele teroriste comise la metroul londonez, n vara lui 2005!

Tema 2. Modaliti de punere n valoare a inserturilor sonore. Editarea computerizat.


Vocile, cuprinse n inserturi, ilustreaz informaia enunat de reporter sau de prezentator, conferindu-i credibilitate. Vocile trebuie s vin n completarea tirii sau a relatrii, nu trebuie s se suprapun peste coninutul acestora. n nici un caz insertul nu trebuie s o repete n totalitate, ori cu aproximativ aceleai cuvinte, tirea. Dac este vorba despre un subiect controversat, inserturile trebuie s prezinte mai multe puncte de vedere aflate n disput i s aib aproximativ aceeai lungime. Dac prezentm principalele teme ale unei conferine de pres, este util s consemnm i opinia unui analist sau expert pe marginea celor declarate. Dac relatm despre iniiativa legislativ a unui partid, este indicat s prezentm, inclusiv cu voci, i reaciile altor formaiuni parlamentare fa de aceast iniiativ. Dac relatm dezbaterile parlamentare pe marginea unor subiecte fierbini, este de preferat de difuzm voci ale principalelor fore care se nfrunt pe subiectul n cauz. Important este ca reporterul s nu jongleze cu aceste voci n scopul manipulrii asculttorului, ci s acorde fiecreia, n msura n care este posibil, aceeai pondere, pentru a realiza un material jurnalistic echilibrat i echidistant. Vocile trebuie repartizate ct mai uniform n cadrul pachetului radio. Nu trebuie aglomerate la nceputul ori la sfritul acestuia. Nu este recomandabil nici ca reporterul s vorbeasc prea mult la nceputul materialului, iar vocea (insertul) s se lase ateptat. Alegerea ordinii n care sunt introduse vocile este la latitudinea reporterului. Criteriul de baz este relevana vocilor n raport cu unghiul de abordare a temei cuprinse

n tire sau relatare. n general, este aleas afirmaia cu cel mai mare caracter de noutate, inedit, chiar ocant, prin form i coninut. Important este i relevana pentru asculttor a informaiei purtate de voce. Dac informaia are un impact foarte larg, atunci se poate ncepe cu aceasta. Dac este o declaraie cu referire la Romnia, fcut de un nalt oficial strin, atunci ea va fi pe primul loc n ordinea vocilor coninute de pachetul radio. Se poate opta i pentru o introducere n ordine cronologic a vocilor, dar, n acest caz, exist riscul ca materialul jurnalistic s piard din atractivitate. Introducerea vocilor n ordine cronologic nu este deloc spectaculoas, de pild, n cazul relatrii pe marginea dezbaterilor unei moiuni de cenzur care a fost respins. Prezentarea, n ordine, a vocii partidului care susine moiunea, a rspunsului guvernului, a unei intervenii de la dezbateri i, n final, a vocii care anun rezultatul votului nu este o form jurnalistic atrgtoare. Mai interesant ar fi s se nceap cu vocea care anun respingerea moiunii, s fie apoi introduse voci din care s rezulte c dezbaterea nu a fost lipsit de tensiuni, eventual un dialog furtunos din cadrul dezbaterilor, dup care ar putea urma o voce din partea iniiatorului moiunii (un lider al opoziiei parlamentare) care ar putea fi ntrebat, de pild, despre utilitatea unei asemenea practici, despre scorul cu care moiunea a czut la vot (ateptat-neateptat). Prezena vocii autoritilor ntr-un material jurnalistic care o presupune este util, dar nu i foarte atrgtoare. De aceea, este de preferat ca vocea lor s nu fie plasat n deschiderea unui pachet radio. Un pachet radio pe tema unui miting sindical poate conine un insert de atmosfer, care red unele dintre nemulumirile protestarilor. Acesta poate fi situat la nceputul pachetului radio. Urmeaz o prim intervenie a reporterului, care descrie ceea ce se ntmpl. Un alt insert ar putea conine vocea unui lider sindical, care formuleaz, pe scurt i n ordinea importanei, principalele revendicri ale protestarilor. De asemenea, el poate puncta la sfrit, ntr-un alt insert, inteniile sindicalitilor n cazul n care nu le vor fi satisfcute revendicrile. Dac protestatarii poart negocieri cu oficialitile guvernamentale, atunci trebuie inclus, de obicei cu voce, i poziia acestora. Dac nu poate fi procurat, din diferite motive, o asemenea voce, atunci se poate face apel, pentru echilibrul materialului jurnalistic, la vocea unui analist sau a unui expert. Modul de introducere a vocilor este, de asemenea, important. Cea mai simpl formul este prezentarea numelui i a calitii persoanei (sau personalitii) care vorbete. Acestea trebuie obligatoriu s fie corecte, s corespund identitii vorbitorului. Altfel, reporterul comite o gaf fa de persoana n cauz i l induce n eroare pe asculttor. Confuzia este un semn clar de amatorism i superficialitate. Dac insertul este foarte scurt, dup derularea lui nu mai este nevoie s fie precizate numele i calitatea vorbitorului; cel mult, numele poate fi amintit n conexiune cu link-ul urmtor. Dac vocea aparine unui vnztor la un stand de cri, de exemplu, nu este nevoie s-i precizm numele, ci doar ocupaia. ntr-un material audio, calitatea vocilor este esenial. De aceea, vocile trebuie ascultate cu atenie i reinute, pentru a fi prelucrate, numai acelea care se aud foarte clar. Regula de baz este c vocile proaste NU se difuzeaz. Dac o voce este neclar, chiar dac o considerm foarte important pentru ilustrarea tirii, renunm la ea i o parafrazm. Dect o voce proast, mai bine o parafraz uor de perceput. Desigur, noile programe de editare computerizat a vocilor fac minuni i n cazul unor nregistrri mai

proaste din punct de vedere tehnic. Este de dorit, ns, fie i pentru faptul c n radio se lucreaz mereu sub presiunea timpului, s dispunem de voci ct mai bine nregistrate. Aparatele moderne, cu minidisc, sunt foarte utile n captarea unei voci la standarde tehnice corespunztoare. Ca s nu mai vorbim despre faptul c, prin posibilitatea de marca track-uri, putem repera foarte uor fragmentul de voce de care avem nevoie. Editarea computerizat a vocilor permite nlturarea pauzelor de respiraie, a blbelor, scurtarea unor fraze prea lungi ori neterminate. In final, vocea difuzat pe post trebuie s fie fluent. Nu att pentru a-l face pe interlocutor sau pe autorul unor declaraii politice mai detept, ct pentru a-l menaja pe asculttor i a-l determina s nu schimbe postul. Asculttorul radio apreciaz mesajele scurte, concise i clare. Uneori n pachet pot fi lsate n mod intenionat blbe ale interlocutorului, oftaturi, ezitri, cu scopul de a reda mai bine starea de spirit a acestuia, capacitatea lui de a rspunde la ntrebri, de a gsi soluii la o problem de interes general. Trntitul foilor pe birou de ctre un om politic atunci cnd este ntrebat despre posibila sa implicare ntrun fapt de corupie este un gest relevant pentru starea de nervozitate a acestuia. Includerea zgomotului produs de foi n pachetul radio indic, mai mult dect vorbele, lipsa de stpnire a politicianului n faa unor ntrebri incomode. O cascad de rs poate fi de asemenea relevant jurnalistic. Acel ha!ha!ha! caracteristic al preedintelui Bsescu este uneori mai semnificativ dect o declaraie. S ne amintim aici i de oftaturile i plnsul liderului PD, pe atunci, Traian Bsescu la retragerea din cursa pentru prezideniale a lui Theodor Stolojan, din 2004. Aproape c fceau inutile orice cuvinte. S mai reinem c efectul tuturor acestor sunete -fitul i trntitul foilor, oftatul, rsul - este cu att mai mare cu ct nregistrarea audio este mai bun, mai curat din punct de vedere tehnic. Avantajul editrii computerizate a vocilor este i acela c putem scurta foarte repede un insert atunci cnd este nevoie, de exemplu cnd pachetul radio este prea lung. Reporterul rezist cu greu tentaiei de a reda ct mai mult din vocea culeas, adesea, cu destul trud. i atunci, pregtete inseturi care, la montaj, fac ca pachetul s fie prea lung. Soluia, cum spuneam, este foarte la ndemn, datorit editrii computerizate. Se ascult cu atenie ntregul insert, se selecteaz partea pe care dorim s o nlturm i se d comanda de anulare. Important este ca, de fiecare dat dup ce am executat aceast operaiune, s revenim asupra locului n care s-a fcut desprinderea, pentru a verifica dac nu cumva am ters mai mult dect era necesar sau dac nu cumva am ters mai puin i au rmas sunete sau chiar cuvinte din segmentul la care am renunat. Se impune ascultarea ntregului insert rezultat i pentru a verifica dac are coeren. Aplicaie 1: Alctuii structura unui pachet radio privind starea cminelor studeneti la nceputul actualului an universitar. Explicai cum ai procedat. Aplicaie 2: Alctuii structura unui pachet radio referitor la un eveniment politic recent. Artai ce voci vei folosi ca inserturi. Care considerai c este punctul forte al acestui pachet radio?

INTERVIUL Tema 3. Caracteristici. Tipologii. Durat.


Interviul, ca gen jurnalistic, constituie, mpreun cu tirea, relatarea i reportajul, stlpii de rezisten ai emisiunilor informative de radio. Interviurile sunt difuzate cu precdere n radiojurnale, dar i n alte emisuni, cum ar fi cele de tip magazin. n acest caz, interviul devine o rubric de-sine-stttoare, ca, de exmplu, Interviul sptmnii, la Radio Europa Liber, Interviul dimineii, la BBC. Interviurile, mai ales cele bine realizate, sunt ascultate cu interes i cresc audiena postului. Interviurile pentru o emisiune informativ ncearc s lmureasc o problem. Reporterul i propune s afle de ce interlocutorul are o anumit poziie, o anumit opinie?; de ce politicianul are o anumit iniiativ?, de ce pocedez aa i nu altfel?; de ce studenii au ieit n strad?; de ce guvernul a luat o anumit msur? Atenie ns, reporterul s nu fie prea agresiv i s nu devin obositor pentru asculttor, n ncercarea de a-i prinde n corzi interlocutorul. Interviurile pot fi clasificate dup mai multe criterii, ceea ce face s existe mai multe tipologii. a) Dup coninut, interviurile radio se pot grupa, potrivit literaturii de specialitate, asemenea celor din presa scris, n trei categorii: informativ (sau factual), interpretativ (numit i de opinie) i interviul portret (sau de personalitate). Interviul informativ este cel mai des ntlnit n jurnalele de radio. Pentru a-i merita cu adevrat numele, el trebuie s ofere informaie nou, chiar inedit, de larg interes, s prezinte mrturii sau descrieri ale unor evenimente, s lmureasc o chestiune controversat (cum ar fi presupusa implicare a unui politician ntr-un scandal de corupie). Interviul interpretativ este cel n care reporterul i solicit interlocutorului s comenteze anumite fapte, declaraii, s aduc argumente n susinerea unui punct de vedere, s-i expun prerea cu privire la o anumit decizie, un eveniment, o declaraie, o problem controverat. Acestui tip de interviu i se subsumeaz interviul replic, des folosit in radio. Dac, de pild, un politician formuleaz o acuzaie la adresa altui politician, reporterul l poate intervieva pe cel vizat pentru a-i afla punctul de vedere. Interviul portret creaz o imagine a interlocutorului prin chiar cuvintele acestuia; relev aspecte mai puin cunoscute despre o personalitate; pune n lumin un om obinuit care are un hobby sau o realizare exemplar; prezint o persoan de succes (artist, sportiv, om de afaceri) ncercnd s afle de la ea ce simte, cum gndete, ce sperane are, care-i sunt proiectele imediate i de perspectiv. b) Unii autori (P.Ganz, 1988) clasific interviul audiovizual n: interviu mrturie (luat martorilor la un eveniment, pentru a obine mesajul esenial. Important este sa te asiguri ca persoana intervievat este cu adevrat un martor al evenimentului i anume un martor competent); interviu declaraie; interviu explicaie (luat unui expert, pentru lmurirea unei probleme, unui politician, pentru clarificarea unei declaraii, iniiative, demers); interviu document (n care fie se realizeaz portretul cuiva, fie sunt prezenate fapte, evenimente cu valoare de document). c) Dup modalitatea de difuzare: interviul nregistrat i interviul n direct.

Interviul nregistrat are avantajul c l elibereaz pe reporter de stresul unei transmisii live, c att ntrebrile ct i rspunsurile pot fi prelucrate, scurtate, pentru ca interviul s se ncadreze n timpul alocat. Pentru a deveni mai scurte i mai concise, ntrebrile pot fi reformulate. Trebuie avut ns mare grij ca rostirea lor s aib aproximativ acelai fundal sonor ca interviul. Ele nu trebuie citite ntr-un studio izolat fonic dac interviul a fost luat ntr-o sal de conferine sau ntr-un loc n care rzbtea atmosfera strzii. ntrebrile vor fi editate separat de interviu. Dac, din diferite motive, ntrebrile nu pot fi pstrate, se poate recurge la un urmtoarea formul: reporterul, aflat n studio, nregistreaz o fraz de tipul L-am ntrebat pe dl.X la ce nivel se situeaz economia subteran , dup care se introduce prin editare (montaj) rspunsul nregistrat. O dat adoptat aceast formul, ea trebuie meninut pn la sfritul interviului. Interviul n direct presupune mai mult experien din partea redactoruluiprezentator (sau a reporterului), un anumit exerciiu, simul timpului, pentru a se ncadra n minutele alocate, prezen de spirit, pentru a formula ntrebri n funcie de rspunsurile interlocutorului, a solicita exemple, detalii. Un bun om de radio nu rmne niciodat legat de ntrebrile pe care i le-a notat nainte de intrarea n emisie, ci se va adapta, din mers, cursului discuiei. d) Dup modul de realizare: interviul fa-n fa i interviul telefonic. Modul ideal de a realiza un interviu este ntlnirea fa-n-fa a reporterului cu interlocutorul. Acesta i d posibilitatea s comunice mai bine cu interlocutorul, s exploateze anumite aspecte ale ntlnirii directe: ambian, comportament, mod de adresare, disponibilitate ctre confesiuni, ctigarea ncrederii, o scurt discuie preliminar. Acest tip de interviu poate fi programat dinainte, de comun acord, sau poate fi realizat ad hoc, la locul producerii unui eveniment, dup o conferin de pres, pentru clarificarea unor declaraii, sintetizarea informaiilor prezentate sau pur i simplu din dorina reporterului de a avea o exclusivitate. Presat de timp, jurnalistul de radio este pus adesea n situaia de a realiza interviuri prin telefon. Sarcina nu este att de uoar pe ct ar putea prea. n primul rnd c o discuie telefonic nu se poate prelungi prea mult, ceea ce face ca reporterul s fie constrns s obin informaiile dorite ntr-un timp foarte scurt. Apoi, exist riscul ca dialogul s se ntrerup brusc, uneori tocmai cnd este mai interesant, fie din motive obiective, tehnice, fie pentru c interlocutorul, s zicem un politician, este incomodat de ntrebri i nchide pur i simplu telefonul. Dup care, reporterul ncearc n zadar s-l contacteze din nou. O alt dificultate a interviului telefonic ine de calitatea vocii. S-ar putea, fie ca aceasta s nu aib acurateea necesar pentru a fi difuzat pe post, fie s existe momente de ntrerupere a dialogului, mai ales atunci cnd interlocutorul vorbete de pe un telefon mobil. Dac nregistrarea nu este bun din punct de vedere tehnic, interviul este compromis i nu poate fi difuzat. Dar reporterul nu se poate da btut att de uor, mai ales dac interviul conine informaii importante. n astfel de cazuri, el l contacteaz din nou pe interlocutor i, cu scuzele de rigoare, i explic, pentru a nu-l dezamgi prea tare, c doar cteva dintre rspunsuri nu s-au nregistrat bine. Reporterul l roag s reia numai dou-trei rspunsuri, i anume pe cele pe care el le consider foarte interesante pentru asculttori. Este o cale de ieire dintr-o situaie delicat, uneori chiar disperat.

10

i n cazul interviului telefonic, unele ntrebri pot fi reluate, n ideea de a fi mai mai concise. nregistrarea ntrebrii reformulate trebuie fcut tot prin telefon, i nu ntr-o camer izolat fonic, nici mcar ntr-una obinuit; fundalul sonor trebuie s fie aproximativ acelai, pentru a nu da impresia de lucru contrafcut. Durata optim a unui interviu este n funcie de tipul acestuia. De obicei, un interviu ntr-un jurnal FM are circa 3 minute. Este indicat s conin circa 5-6 ntrebri i rspunsuri. Uneori acest lucru nu este posibil, fie pentru c interlocutorul vorbete mai lent, fie pentru c problema dezbtut este mai complex i nu poate fi explicat, clarificat n puine cuvinte. Interviul n jurnalul FM se poate prelungi pn la 5 minute, dac trateaz o tem fierbinte sau intervievatul este o personalitate (sau o persoan cu greutate). Un interviu-replic poate fi scurt, de circa un minut. Un interviu difuzat ntr-o emisiune-magazin poate avea 7 pn la 10 minute. n general reporterul nregistreaz mult mai mult dect va fi difuzat. Un reporter poate conveni de la nceput cu interlocutorul asupra duratei interviului, iar dac acesta tie s-i ordoneze ideile, nu se face risip de timp. Un reporter experimentat simte ct este nevoie s prelungeasc un interviu pentru a nu se ajunge la o inflaie de vorbe, care oricum nu vor fi difuzate. Durata final a interviului este stabilit de reporter, mpreun cu productorul.

Tema 4. Etapele realizrii interviului.


Alegerea temei i a interlocutorului. n mod obinuit, interlocutorul este ales n funcie de tema interviului. n cazul interviului de personalitate, firete c primul pas este alegerea interlocutorului, dup care se trece la formularea ntrebrilor, n funcie de competena acestuia i de aspectele pe care dorim s le reliefm. Tema trebuie s fie de interes actual, cu impact n rndul asculttorilor. Reporterul trebuie s tie exact ce urmrete s obin de la interlocutor n legatur cu tema propus. Documentarea prealabil. Formularea ntrebrilor. O condiie obligatorie pentru succesul unui interviu este ca reporterul s se documenteze temeinic nainte de a sta fa-n-fa cu interlocutorul. Un interviu se poate rata din mai multe motive. Eecul este ns garantat dac reporterul se prezint nepregtit la ntlnirea cu interlocutorul. Reporterul nepregtit nu va ti s conduc n aa fel discuia nct s obin maximum de informaii posibile. Mai mult, el va putea fi uor indus n eroare de interlocutor. Dac are de realizat un interviu de personalitate, reporterul trebuie s se informeze despre realizrile acelei personaliti i s citeasc ceea ce s-a scris despre ea. Dac interviul urmeaz s abordeze o tem de interes actual sau un subiect controversat, reporterul trebuie s cunoasc (ori mcar s fie iniiat n) evoluia problematicii respective, punctele de vedere formulate, s-i nsueasc aadar background-ul temei. Numai aa va putea s dein n permanen controlul discuiei. n redaciile bine echipate exist dosare tematice: Justiie, Corupie, Partide, Integrare, sau

11

dosare de personaliti, care cuprind o minim biografie a acestora, extrase de pres (interviuri, anchete). Pe parcursul documentrii, reporterul schieaz ntrebrile pe care le i le va pune interlocutorului. O dat ncheiat documentarea, el va ntocmi o list de ntrebri i le va memora pe cele mai importante. Lista de ntrebri o va pstra la ndemn n timpul interviului, ca msur de prevedere n cazul n care memoria i-ar juca o fest. Cele mai bune ntrebri sunt cele cu final deschis, care solicit explicaii, argumente i la care nu se poate rspunde cu da sau nu. Rspunsurile la ntrebrile nchise sunt adesea irelevante. Sunt acceptate n interviul radio ntrebrile care formuleaz o alternativ: Vei susine proiectul de lege al guvernului privind sau vei iniia un alt proiect?, precum i ntrebrile care presupun un rspuns exact: Cine?, Ce?, Unde?. ntrebrile trebuie formulate n aa fel nct s stimuleze rspunsuri interesante. Cum comentai? este cea mai simplist ntrebare pe care o poate pune un reporter. Ea dovedete lipsa de imaginaie a acestuia, i, de multe ori, necunoaterea problemei la care ncearc s afle un rspuns. La fel de banal i de nepotrivit ntr-un interviu este ntrebarea Ce prere avei?. Interlocutorul trebuie provocat s rspund i acest lucru nu se poate face prin ntrebri de o asemenea platitudine. Din pcate, le auzim, i nc de multe ori pe zi, la posturile romneti de radio i televiziune. Dincolo de platitudine, ntrebrile de acest tip l elimin practic pe reporter din interviu i las controlul discuiei la latitudinea interlocutorului. Acesta i poate da interviului turnura pe care o dorete. Dar, cum l provocm pe interlocutor? Cum putem fi incisivi, fr a fi agresivi? De exemplu, ntr-un interviu pe teme politice, amintim opiniile contrare celor ale intervievatului. ntr-un interviu portret, l ncurajm pe interlocutor s-i deruleze povestea. n ceea ce privete ordonarea ntrebrilor potrivit gradului de dificultate, exist diferite tactici. Se poate ncepe cu ntrebri mai simple, care nu-l pun n dificultate pe interlocutor, i merge gradat ctre ntrebrile mai incomode. O asemenea tactic cere ns timp, iar rezultatul este neinteresant din punctul de vedere al jurnalismului de radio. O asemenea formul este acceptabil numai dac interviul poate fi, dup nregistare, rsturnat, prin editarea computerizat, sau dac se va renuna la prima parte, reinnduse doar ntrebrile i rspunsurile finale. Unii jurnaliti sunt tentai s lase, deliberat, partea tare a interviului la sfrit. Ei mizeaz prea mult pe rbdarea i fidelitatea asculttorului, care de cele mai multe ori nu rspunde acestor ateptri. De aceea, este recomandabil ca un intreviu radio s nceap cu o ntrebare de atac menit s strneasc interesul asculttorului, chiar dac aceasta l pune n dificultate pe interlocutor. Se poate ncepe i cu o ntrebare de nclzire, nu prea dur, dup care se lanseaz ofensiva. Nu trebuie pierdut din vedere c dup dou-trei ntrebri banale, de complezen, i rspunsuri pe msur, asculttorul va fi tentat s schimbe postul. Este de asemenea important s fie meninut ritmul, s existe un anumit joc al ntrebrilor i rspunsurilor, o anumit tensiune, pentru ca interviul s capteze atenia pe toat durata lui. n nici un caz, reporterul nu trebuie s adreseze dintr-o dat un pachet de ntrebri. Pentru a nu plictisi asculttorul, interlocutorul nu trebuie lsat s vorbeasc mai mult de 40 de secunde. Dac o face, rspunsul lui trebuie scurtat la editare. Cum spuneam, reporterul trebuie s vin narmat cu ntrebri la ntlnirea cu intervievatul, dar asta nu nseamn c trebuie s rmn ncremenit n proiect. Un

12

interviu dinamic, bine realizat, poate s nu repecte ntocmai lista de ntrebri conceput anterior. O prim ntrebare i un prim rspuns i pot sugera reporterului o alt abordare a temei dect cea preconizat. El poate schimba, astfel, pe loc cursul interviului, adresnd ntrebri care nu se aflau pe list, solicitnd exemple. Rezultatul este adesea mult mai bun dect dac reporterul ar fi respectat ordinea iniial a ntrebrilor. Dac rspunsul aduce n discuie o problem pe care jurnalistul o avea n vedere pentru finalul interviului, nu trebuie s amne momentul, nici s spun Vreau s v ntreb despre asta, dar la sfrit, ci trebuie s formuleze ntrebarea legat de acea problem. Ce te faci ns dac interlocutorul, s zicem o oficialitate, solicit lista ntrebrilor nainte de realizarea propriu-zis a interviului i nu vrea s se abat de la ea cu nici un chip? Destul de greu de ieit dintr-o asemenea situaie. Reporterul trebuie s recurg la o ntreag art a diplomaiei pentru a-l scoate pe interlocutor din carapace. Fie mgulindu-l, fie explicndu-i c detaliile n plus nu au cum s-l afecteze, fie chiar contrariindu-l sau enervndu-l uor. Uneori persoanele intervievate, politicieni de exemplu, ocolesc rspunsul la ntrebare, vorbesc n cliee (limba de lemn) i nu spun nimic interesant. n aceste cazuri, reporterul trebuie s reformuleze ntrebarea sau s-i atrag atenia interlocutorului c nu rspunde la ntrebare. Reporterul poate face acest lucru chiar la microfon, nu numai off the record. Dac intervievatul persist s vorbeasc doar ca s se aud, reporterul poate ntrerupe interviul. n cazul n care consider necesar, poate lsa ua deschis pentru altdat, spunndu-i interlocutorului c este suficient material nregistrat, fr a-l lsa s neleag, de fapt, c rspunsurile sunt lipsite de substan. Lungimea ntrebrilor i a rspunsurilor. Un interviu radio trebuie s fie dinamic, s nu plictiseasc asculttorul. De aceea, nici ntrebrile i nici rspunsurile nu trebuie s fie prea lungi. Dac interlocutorul folosete fraze prea lungi ori fr final, el poate fi ntrerupt i rugat s reformuleze sintetic cea ce vrea s spun. I se poate reaminti c interviul este pentru radio, i nu pentru presa scris. Calitatea ntrebrilor. Dac ntrebarea este ambigu, rspunsul nu are cum s fie clar. Dac ntrebarea creaz confuzie, ea trebuie reformulat. Nu sunt recomandate nici ntrebrile care sugereaz rspunsul (Nu-i aa c v vei adresa justiiei ?), nici cele prea generale, (de tipul Ce impresii avei din cltoria la Bruxelles?), prin care interlocutorul este ndemnat s spun ceea ce crede el de cuviin, sau ce presupune c lar interesa pe asculttor. Nepotrivite pentru un interviu radio sunt i afirmaiile reporterului care in loc de ntrebri, ca i expunerea poziiei pe care reporterul o are fa de problema n discuie. Scopul interviului nu este ca jurnalistul s-i dea cu prerea, ci s afle opinii i informaii de la interlocutorul su. Nu trebuie pierdut din vedere c interviul radio este mai mult dect un set de ntrebri i rspunsuri. El presupune spontaneitate din partea reporterului, tiina de a conduce discuia pentru a afla maximum de informaie posibil, iar, acolo unde este cazul, diferite detalii legate de viaa, activitatea, pasiunile, preocuprile, experienele inedite ale interlocutorului. Interviul este practic o confruntare ntre reporter i interlocutor, n care reporterul trebuie s dea dovad de incisivitate i curiozitate, fr a se transforma ns ntr-un procuror sau inchizitor. Exist o art a interviului, care nu poate fi dobndit dect prin pregtire i exerciiu. Nu n ultimul rnd, n interviul radio, reporterul trebuie s tie s-i foloseasc vocea, s adopte un ton echilibrat, adecvat discuiei, s nu fie ptima ori nepoliticos cu

13

interlocutorul, chiar dac nu-i mprtete opiniile. Agresivitatea i ostilitatea nu au ce cuta nici mcar n ton. Dup cum nici un ton prea moale, o voce sufocat de emoie nu sunt indicate. O voce echilibrat, neutr este cel mai bun aliat al reporterului. ntr-un interviu radio, reporterul i d msura talentului i a profesionalismului. Desfurarea interviului radio Spre deosebire de interviul pentru presa scris, n cazul interviului radio trebuie avut mai mare grij pentru obinerea unei nregistrri de calitate. Acurateea vocii este esenial pentru reuita interviului. n acest scop, microfonul trebuie amplasat ct mai aproape de interlocutor i trebuie verificat, din cnd n cnd, la casc dac nregistrarea decurge normal. Verificarea modului n care se deruleaz nregistrarea trebuie fcut i n cazul unui interviu telefonic. Dac se produc zgomote (se trntete o u, claxoneaz o main, latr un cine), reporterul trebuie s-i cear intervievatului s reia rspunsul. n cazul unui interviu fa-n-fa, trebuie ales cel mai bun loc din punctul de vedere al intervievatului, pentru a fi realizat. Intervievatul trebuie s fie relaxat pentru a se putea concentra i a rspunde la ntrebri. Cel mai bun loc ar fi printre propriile lucruri, la el acas sau la biroul de lucru. Este foarte important ca jurnalistul s-i asculte interlocutorul, nu s fie preocupat de urmtoarea ntrebare n timp ce acesta vorbete. Jurnalistul trebuie s menin contactul vizual cu intervievatul, nu s rsfoiesc n permanen notiele. Numai dac urmrete cu atenie ce spune intervievatul, reporterul poate interveni cu o ntrebare suplimentar, poate clarifica anumii termeni, poate cere detalii, poate solicita exemple. Nu n ultimul rnd, urmrindu-l pe interlocutor, reporterul evit situaia jenant de a pune o ntrebare la care tocmai s-a rspuns. Pot fi pstrate cteva momente de tcere, pentru a-i permite intervievatului s-i organizeze gndurile. n timpul interviului, reporterul trebuie s fie cu ochii pe cronometrul minidiscului (sau al reportofonului), pentru ca discuia s nu se prelungeasc peste limitele necesare. El trebuie s-i dea de neles intervievatului cnd discuia este pe sfrite. Dac afirm Aceasta este ultima ntrebare, atunci, dup aceasta, nu trebuie s mai urmeze dect rspunsul. n practic se poate ntmpla ca tocmai ultimul rspuns s fie interesant, incitant, i atunci reporterul s simt nevoia unei intervenii i dup ultima ntrebare. n acest caz, situaia se corecteaz la editare. Este recomandabil ca reporterul s evite s trag concluzii. Ultimul cuvnt trebuie s l aib intervievatul, dup care nu pot urma dect, eventual, mulumirile reporterului pentru timpul acordat i informaiile oferite. Reporterii experimentai au un dezvoltat sim al finalului i tiu cnd s pun punct unui interviu. Editarea Inregistrarea trebuie ascultat cu atenie i selectate numai rspunsurile interesante, care comunic ceva, relevante pentru tema n discuie. n cazul n care sunt scurtate, pentru a fi la obiect sau din raiuni de timp, rspunsurile trebuie s-i pstreze coerena. Editarea se face n sistem computerizat, ceea ce permite o perfect ncadrare n timpul alocat, scoaterea blbelor, a pauzelor prea lungi, a elementelor redundante, a zgomotelor, dac exist.

14

Dac avem de editat un interviu ntr-o limb strin se procedeaz astfel: -se editeaz separat fiecare rspuns -se formuleaz din studio ntrebarea n limba romn sau se folosete formula Lam ntrebat pe dl X -se altur ntrebrii un fragment audio de circa 5-6 secunde din rspunsul intervievatului -se intr cu traducerea, avnd ca fundal rspunsul -n final se difuzeaz iari cteva cuvinte (5-6 secunde) reprezentnd partea ultim a rspunsului. Se procedeaz la fel cu urmtorul pachet ntrebare-rspuns. La sfrit trebuie ascultat cu atenie ntregul interviu astfel prelucrat, pentru a verifica dac mbinrile sunt corecte. Aplicaie 3: Analizai unui interviu cu o personalitate politic sau cultural, difuzat recent de post de radio cu larg audien. Ct de pertinente au fost ntrebrile i ct de concrete rspunsurile? .Aplicaie 4: Realizai un interviu de 3-4 minute, pe o tem de actualitate. Explicai cum ai procedat.

15