Sie sind auf Seite 1von 258

PLAB 1 past papers 2002-2007 Jan 2007 Plab Theme on terminal care:

2011

1.pt with SVC Obs 2. Pateint with intractable hiccups 3.pateint with fugatinating breat ca 4.pateint with unable to cough up secretions. 5.A pateint of ca breat with pathological fracture Options: a) dexacmetasone tab b) bisphosphates. c) haloperidol d) metronidozole get e) hyoscine Theme on x-ray features of diff. diseases: 6. a person with htn, different bp in both arms and chest pain 7. a ptateint with diverticulosis long standing,came with abdominal pain incearing , bowel sounds not heard. 8. A person undergoes espohageal dilataion and the presents with pain in chest but abdomen was soft. 9.a person with post MI Options: a) normal cxr b) gas under diaphgram c) widening mediastinum d) free medisatinal gas Theme on cells of origin Options A. Adipocyte B. Neuroglial cells C. Plasma cells D. Megakaryoblast E. Skeletal muscle F. Lymphocytes G. Erythroblast H. Monocytes I. Schwann cells J. Neutrophil precursors K. Astrocytes 10. Lipoma 11. Glioblastoma multiforme 12. Myeloma 13. AML

PLAB 1 past papers 2002-2007 14. Rhabdomyosarcoma Theme on Psychiatry 15) A young girl complaints of sudden onset visual loss after witnesing an RTA the last day. 1.conversion disorder 2.somatization disorder. 16) A man thinks he has rash due to HIV...has been tested thrice...not convincd. 1.hypochondriasis 2.malingering THEME on feeding 17) A pt with signs of liver failure 18) A pt with parkinsonism having dysphagia OPTIONS 1-Total parentral nutrition 2-PEG 3-gluten free diet 4--low protein diet +antibiotics 5--nasogastric feeding Theme Mechanism of Disease Options A. Infection B. Allergy C. Genetic D. Immune process E. Chloride channel defect F. Alpha-1 antitrypsin def. 19. Asthma 20. Cystic fibrosis 21. Bronchiolitis Theme on Treatment Of Post MI Options: A-Atropine B-Pacemaker C-Streptokinase D-Altepase E-Valve replacement F-Nitrates G-Angiography H- Pacemaker replacement I- Naproxen J-Steroids 22. Myocardial infarction but no chest pain 23. Myocardial infarction with Heart block

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 24. Myocardial infarction with murmur 25. A pt. with chest pain, ECG showed T wave depression in L III, aVF & L II has pain & nausea for 2 hrs & it subsidies completely. Now he presents in the A & E after one hour. What do you give next. 26. A pt. develops chest pain, which subsides. He has an ejection systolic murmur, BP 110 /60-mmHg, low volume pulse. The Next step. 27. A pt. recovering from MI, collapses & O/E has a pulse of 36 / min. Next step. 28. A pt. develops pyrexia & pleural effusion one week after inferior Myocardial infarction. Theme on diagnosis of Upper GI diseases Options: A. Barrett's esophagus B. Achalasia cardia C. Plummer Vinson syndrome D. Scleroderma E. Hiatus Hernia F. Peptic ulcer G. Parkinsonism H. GORD 29. Transformation of squamous epithelium to columnar epithelium 30. A 50-year-old female presents with pallor and fatigue, blood smear shows microcytic and hypochromasia. She has post cricoid webs and has difficulty in swallowing. 31. A boy with dysphagia, an organ protrusion into the thoracic cavity 32. A layer of submucosal hyaloid fibrosis 33. Absent Aurbex myenteric pluxes in lower part of oesophagus SBA 34. A patient presents with pain in epigastrium, weight loss and on examination left supra clavicular lymph nods. Options: Gastric Ca Others Theme on GYN Management Options: A- Cervical smear B- Cervical biopsy C- Laporoscopy D- Per speculum exam E- Colposcopy 35- Lady with diagnosed CIN-1. CA cervix 6 months back now comes for follow up 36- Lady with CIN-2 diagnosed 6 month back now comes for follow up 37- Post menopausal women with bleeding & dyspareunia 38- Pre menopausal women with ectropion & bleeding

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 39-A 60 year old man with sudden onset calf pain on upper medial side..no swelling...he can dorsiflex and planter flex his foot easily. Options a) Ruptured popliteal cyst b) Gout c) Psudogout d) other options which I dont remember 40- A patient with oral ulcer and onantion there are white striae on it. Optios: lichen planus aphthous ulcer 41- 63 years old man with 20 years h/o smoking just retiered from minery profesion, now present with s/s of bladder cancer and on biopsy its transitional call carcinoma options: a) smoking b) minery 44- themes on unconsciousness in elderly...not very difficult...but very tricky!!! Theme on Diagnosis of cervical cancer Options A.Abdominal x-ray B.Cervical brush smear C.Cervical spatula smear D.Colposcopy and biopsy E.Cone biopsy F.Cystoscopy G.Examination under Anaesthesia H.Intravenous (IV) urogram I.Magnetic resonance imaging (MRI) J.Outpatient hysteroscopy K.Sigmoidoscopy L.Transvaginal ultrasound scan 45. A 54 year old woman is referred with irregular vaginal bleeding. Vaginal examination has proved impossible as she has never had a sexual relationship. She has diabetes and a body mass index (BMI) of 34 kg/m2 46. A 62 year old woman reports episodes of post menopausal bleeding and discharge. Two years ago, she had a negative smear but there is an obvious ulcer on her cervix. 47. A 44 year old healthy woman is referred with intermenstrual bleeding and discharge. At the age of 32 she was successfully treated for carcinoma in situ. She has had regular follow-up with no recurrence. A recent smear was negative.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

48. A 38 year old woman had a severely dyskaryotic cervical smear but visually and colposcopically her cervix appears normal. The repeat smear shows the same result.
2011

49.A 58 year old woman has a carcinoma of the cervix confined to the ectocervix. The uterus is mobile, no masses are palpable and her chest is clear. 50. A 26 year old woman has been promoted at work to a job that requires regular public speaking. she is worried and anxious about it and feels she will faint. single MOST USEFUL intervention a.CBT b.diazepam c.flouxetne d.psychoanallytic psychotherapy e.relaxation. Theme on reasons for heamaturia. 51.Old man on warfarin latest standard I.N.R about 1 or 2 presented with painless haematuria some mention of somkinf history also Diagnosis? 52. Old man on warfarin, I.N.R markedly deranged about 5 prsents with painless haematuria diagnosis? 53. Old man with history of renal colic and raised serum urate Diagnois? 54. Young child with recurrent heamaturia, think some some mention of throat Infection Diagnosis? Options a .warfarin overdose b. transitional cell CA c. Acute glomerulonephritis c. oxaliosis d. renal stones Theme on basis of diseases 55. Childhood asthma 56. Bronchiolitis 57. Emphysema in person who has had neonatal jaundice 58. Cystic fibrosis Options a. infection b. allergy c. alpha 1 anti trypsin deficiency d. Chlorine ion excess or something? Theme on lumps in neck 59. multiple discharging sinuses ,associated with night sweats, diagnosis?

PLAB 1 past papers 2002-2007 60. A person with symmetrical unilateral swelling behind angle of jaw, mumps had been ruled out diagnosis? 61. A supraclavicular swelling( very much suggesting virschows node)in old man with weight loss and abdominal pain ,diagnosis? 62. A supra clavicular lump with ipsilateral associated pleural effusion in aship yard worker,diagnosis? 63. A lump in midline between sternocleadomastoids invading the muscles ,moves with swallowing.,diagnosis? Options: a. thyriod ca b. gastric ca b. pleomorphic adenoma of salivary gland c. mesothelioma d. tuberculous adenitis

2011

theme on electrolyte imbalance 64. A girl presented with vomiting drowsy some other symptoms???? Na decrease by 2 points K by one point or so Glucose 5 mmol 65. A girl presented dehydrated, rapid breathing glycosuria Na and K increased Glucose 30mmol 66. A child with sever gastroenteritis Na and k both decreased 67. An old man on thiazides, K was decreased 68. A girl presented with multiple fractures and trauma after Rta is hypotensive???? forget rest Options: a. 5% Dextrose water b. Insulin with normal saline c. Potassium supplements with normal saline d. Oral potassium supplements e. Plasma expanders Theme on I.V access 69. 2 year old undergoes repeated attempts of IV cannulaization? Next step? 70. A 12 year old require resuscitation , hypotensive, failed IV cannulation. Options: a. Interroseous line. b. Cvp line c. Endotracheal intubation

PLAB 1 past papers 2002-2007 71. A girl with recurrent UTI, her urine is negative for culture and she is diagnosed as bilateral vasicoluretheral reflux? What would be management? a. Prophylactic antiobiotics b. reassurance c. surgery to correct 72. A man after prostatectomy, requires D.V.T prophylaxsis, what would be the range on I.N.R to be maintained? Options: a. INR 1 b. INR 2-3 c. INR 3-4 d. INR 4-5 73. A young woman having H.I.V, patchy bilateral lung shadows, what treatment to give? Options: a. Cotrimoxazole Theme on nerve injury 74. A patient on crutches...having difficulty in dorsiflexion and loss of sensation over index and middle finger...most likely nerve injured. Options: a) Median Nerve b) Radial Nerve c) Ulnar Nerve Theme on Trauma Organ a) urethra b) bladder c) spleen d) pancreas e) kidney f) diaphragm g) aorta h) liver 74. A person who met with a accident and is in A & E with pain in RUQ and hypotension. 73) A person after an accident when NGT was tried, not successful. And X rays were take on which tube coiled in side chest. Theme on burns...slightly twisted repeat theme.... 74. A child with 10% scald. 75. A child with dehydration with low BP Options: a) Intubation b) I/V fluids

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

SBA 75. A child having diarrhoea for 24 hrs. drowsy ,sunken eyes. and capillary refill decreased. a. bolus 20ml/kg. b. rehydrate over 24 hr. c. oral fluid.

2011

Theme on investigation of breast lump (little bit twisted) A. FNAC. B. MRI C. USG. D. Mammography. E. Stereotactic Biopsy. F. Stereotactic Fine needle biopsy. G. Excisional biopsy. H. Lumpectomy. 76. 77. 78. 79. A A A A pt. With fibrocystic disease with symptoms related with menses. pt. With breast lump but has morbid fear of needles. pt with no obvious palpable lump but with axillary lymph nodes. pt with retraction of nipple.

SBA 80. A child with orbital tumor, as understood from the history, or proptosis, what is the best investigation to be done Options: a) CT Scan SBA 81. A patient presenting with sudden onset of pain swelling in lid, proptosis and they were asking immediate management? options: a. iv morphine b. morphine pus antibiotics c. morphine plus emergency referral to opthamology team d. morphine plus referral to opd opthamology. Sba 82. A person present with pain in eye associated with backache i think a.conjuctivitis b.scleritis c.iritis theme on dyspepsia investigations:

PLAB 1 past papers 2002-2007

83. A patient 61 yrs old come with dyspepsia, weight loss and abdominal pain, what investigation will u do? 85. A person who has under gone fundoplication and endoscopy was normal what to do now? 86. A person 38 yrs old been self treating with antacids but nothing better, which test would u do? 87. A patient with Rh. Arthritis on NSAIDs, already taking PPI but still have dyspepsia, what investigation would you do? 88. A patient with barrats esophagus, what investigation would you like to do now? options: a.endoscopy. b.ambulatory oesophageal ph monitoring c.oesophageal manometry d.test for h pylori c gastrin levels theme on dementia: (repeated theme) 89. A women who had history of low mood ,sleep disturbance and presented this time with agitation and irritibilaty 90. A lady aged 61yrs years who was depressed and to doctors questions was answering "i dont know" 91. A person who is being asked for his age and he replied 80, but after that whatever question was asked about his life, etc. he replied same 80. options included: a. dspression with psychotic symptoms b. shizo effective c. major depression d. pseudo dementia SBA 92) A man who is HIV positive and has been seperated from other patients alone in a room. A doctor needs to see him. options a) put on the apron and mask, wash hands and open door then wear gloves. b)wash hands, wear gloves, wear mask and apron then open the door. c)wear mask and apron, open door, wash hands and wear gloves d)open door, wear gloves, then apron then mask and gloves. 93. pH-7.25 and Pco2 also reduced. options
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 a)metabolic acidosis b)metabolic alkalosis c)normal d)resp acidosis e)resp alkalosis. SBA on epistaxis 94. A young boy presents with acute nose bleed and is brought to the A and E, he is stable and talking. a) pinch the bridge of the nose b) reassure c) cotton in the nose d) pinch the soft part of the nose e) ice packs. 95. A patient with hydronephrosis due to stones....asking for management 96. A two year old kid who had a bead in his ear which was found out by otoscopy and he was irritated. A) remove under GA B) reassure C) syringing D) suction 97. A woman after delivery becomes very fearful and sleepless and avoids going out. Avoids eating something like that options 1postpartum psychoses 2.postpartum blues 3.postpartum depression 4.acute stress reaction [snip]. A lady presents with Floating stools n Lethargy diagnosis 1FBC 2TFTs 3Endomysial Antibodies 4stool examination 99. A young man presents with sudden onset of chest pain n breathlessness. There is reduced air entry on 1 side n trachea is deviated to the left..next step in management a chest drain on rt side b chest drain on lt side c chest xray

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 d needle thoracocentesis on rt side e needle thoracocentesis on lt side 100. A girl who was breast fed and became sick, probably jaundice, what should next be done options continue breast feeding discontinue it 101. A person suffering from some pneumonia like s/s and was allergic to pencillin. options amoxicillin ceftizadine clithromycin 102. A young girl who was suffering from itchy and scally rash on the extenser surfaces of her limbs, her aunt was also suffering from some skin problem. options eczema psoriasis 103. An old lady who is in a old house with other mates and had some rash on her back, and she is not in the condition to give you history. What next should be done? Options: a) check her hands (Scabies) 104. A lady who said that she is being controlled by some outside force who tells her to do every thing options dellusion thought insetion thought broadcasting acute anxiety 105. A person with epigastric pain radiating to back and on ct enhanced lesion in abdomen. 106.A lady who did not improve after cholestectomy and her O2 level was droping despite high ICU care. 107. A patient in recovery unit after laprotomy, 10days back, now presents with pain in right shoulder and right epigastric pain, not improving with antibiotics, having high fever. 108. A patient with verisella zoster infection, now presenting with supper added infection, with black lesions in the vesicular area. 109. A patient with chronic pancreatits now presents with pain in epigastric region radiating to back, on CT abdomen fluid around tail of pancrease found(psedopancreatic cyst).
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

options a) laparotomy and excision of dead tissue b) percutaneous drainage C) exision of dead tissue 110. A young boy who swallowed some grams(sorry dont remember the dose)paracetamol and he was stable when after 4 hours his blood conc. showed the upper limit of paracetamol. how u will manage options methionine n-acetyl cystiene charcoal theme regarding ECG changes 111. A patient with chest pain for 1 hour with st elevation on ECG in I, II, III, v1, v2 112. A person with ecg changes in v1 to v3. Options: a) anterior MI b) Inferior MI c) Others 113. An old man who was a chronic case of COPD and had pneumonia in every winter and came for advice for the coming winter options flu vaccine ipratropium nebuliser salbutamol inhaler 114. A young guy having purulent discharge, itching in the eyes with congested cunjectiva. Options: a) topical antibiotic b) topical antibiotic and steriods c) steriods d) I/V antibiotic Theme on management of weight loss Options: A. PEG B. NG tube feeding C. Total Parenteral nutrition D. Oral sips E. Gluten free diet F. Low protein diet with salt restriction G. Low protein diet with antibiotics H. High caloric diet I. Lactose free diet 115. A 5-year-old girl comes with a history of abdominal pain, steatorrhoea, vomiting, poor growth and apthus ulcers. Jejunal Biopsy shows villous atrophy

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 116. A 70-year-old heavy alcoholic presents with hepatic encephalopathy, he has jaundice and ascites 117. A 60-year-old patient with long standing Parkinson's disease presents with intractable dysphagia 118. A 68-year-old male patient suffered a hemorrhagic stroke. After 5 days he is offered food, but is found to be still aspirating fluids. 119. A 74-year-old patient who underwent resection of the colon and ileostomy for carcinoma is now in the ITU as he develops septicemia. He has not been eating anything since the past 2 weeks 120. A person with peroral rash, vesicular and in groups, yellow secretions, crust formation..... options: cluster impitigo vericela or shingles others but there was no option of Herpes Sipmlex 121. 19 years old boy lives in hostel, presents with cough, on examination lymphadenopathy found and on chest X ray bilateral consolidations options: legionella mycoplasma pneumoniae 122. 12 years old boy, present with testicular pain without h/o trauma, he is afebrile, severe lower abdominal pain, painful when touch but o/e Rt teties slightly higher than Lt. one. and there was no abdominal tenderness on examination. options: testicular torsion epidydmidorchitis Theme on chioce of antibiotic treatment 123. Trichomonas veginella 124. Diplococci 125. Pencilline resistant case options: metronidazole ciprofloxacine ceftexime clithromicine Theme on non-accidental injuries same from previous papers 126.(retinal hge. on fundoscopy --- do skull xray) 127.(brusis on body diff. sizes and shpes) (others) 128. there was a question in which patient with s/s of live disease and liver biopsy shows plemorphic neoclei and alph 1 antitrypsin secreting cells. options: Secondary CA hepatocellular carcinoma cholengiocarcinoma

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 Hepatoma hepatits C or B Theme on Breast Cancer investigations repeat one.
2011

129. An old lady with family h/o anemia with MCV 120..... investigations (sorry I don't remeber options) Theme on burns, its been discused erlier but there was another Q. in that theme. 130. multiple ulcers in the stomach after burn 131. Pt with multiple ulsers in stomach and duodenum, and was being treated with various dyspeptic drugs. Invetigation... 132. Nerve supply of lateral lower half of leg and dorsiflexion of ankle joint options: L4-L5 L5-S1 133. Pt. with abnormal insertion of uteter in urinary bladder. I could not get the answer if anybody know it please let me know. 134. Pt. with palpitations, agitation and atrial fibrilations....S/S of hyperthyriodism, Treatment ? Options: carbimazole and propanalol (written together) 135. A shipyard Pt with unilateral plural effusion...........mesothelioma 136. Pt. with anemia, thyriod...........Pernacious anemia......invetigation......antibodies against intrinsic factor. 137. Increase serum Ca+ ......renal caculi..... 138. Backache, bone marrow findings......... options: Gout Myloma Theme on bleeding disorders 139. von Willibrand disease 140. prifollicular patichiae/bleeding.........Vit. C deficency Theme on vertigo 141. Cerebellar 142. vestibulobassilar ischemia 143. post cerebral artery Theme on alcohol abuse and withdrawl treatment 144. pt wants to alcohol treatment, has been taken all medical treatments and already joined alcohol withdrawl groups, now came to you but not want anything with unpleasant reactions. options:

PLAB 1 past papers 2002-2007 Disulpham Acomprosate naltrexone Vitamins


2011

theme on midline neck swellings 145. A patient presents with swelling in front of neck, on protusion of neck it moves. 146. A patient presents with swelling at the angle of mouth, unilateral, no h/o mumps, slow growing, become prominent while chewing food. 147. A patient present with swelling on upper and anterior triangle, which is fast growing. 148. A patient present with hard anterior midline swelling. 149. A pulsatile swelling on upper end of sternoclidomastiod muscle. Options: a) parotid gland adenoma b) thyroglossal cyst c) cystic hygroma d) parapharangeal carcinoma e) thyroid nodule/ca f) carotid cyst/swelling

150. Child brought with 8 hr Hx of sorethroat, saliva dribbling, what to do next? a- Call anesthetist b- Give penicillin C- do a mouth examination 151. The steps to be followed before entering the room of an immunocompromised patient, who is quarantined? wear mask, enter the room,wash hands and wear the gloves Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>

Nov. 2006 FROM ALL NOVEMBER PLABBERS

PLAB 1 past papers 2002-2007 1.A man's foot has been pierced by a metal spike, right through his foot. He has had 4 tetanus vaccinations, with the last being 8 years ago. Since injury has passed 10 hours. Which is the most appropriate management: D A. Tetanus toxoid B. Tetanus toxoid + immunoglobulin C. Tetanus immunoglobulin D. Tetanus toxoid + Immunoglobulin + Antibiotics E. Tetanus Immunoglobulin + Antibiotics 2.A woman gives vaginal birth at term to a baby boy. She has Hepatitis B and is Concerned about the risk of transmitting it to her baby. What do you do? C A. Give Hep B vaccine B. Do Hep B antibody test C Give Hep B vaccine + Hep B immunoglobulin. D. Give Hep B immunoglobulin only E. do noting DX of dyspnea A Asthma B Hyperventilation C Tension Pneumothorax D Simple Pneumothorax E DKA F Laryngeal oedema G LVF H Pneumonia I Pleural effusion?? 3. A 19y/o woman comes to A&E unconscious. She has deep sighing resp at 28/min. Temp is 39C 4. A woman was in a fire. She has singed eyebrows, stidor and soot in mouth and nose 5. A woman has right sided Chest pain and SOB. He has a temp of 39C and pleural rub in rt mid zone 6. An eldery woman is short of breath. She has an apex beat displaced to the left and an apical systolic murmur 7.A town has a population of 500,000. In five year period 1250 people present with cancer(I think that it was bronchial carcinoma). During the same period the coroner diagnosed additionally 500 people with the same cancer. What is the annual prevalence of that cancer per million in this population. A. 500 B. 350 C. 700 D. 450 E. 800 8. A mother who gave birth a couple of weeks ago feels as though she doesn't like the baby and doesn't want to feed it. Those thoughts keep coming back to her very often and she does not like these thoughts. How will the doctor explain her symptoms to her? C

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 A. Delusions B. Hallucinations C. Obsessions D. Illusions E. Psychosis 9.A man has been stabbed in the back with a knife. He presents to accident and emergency with an increased JVP, blood pressure of 90/60, pulse rate of 120 per minute and very distressed. His SaO2 saturation is 85% and the trachea is not displaced. What is the most likely diagnosis? A. Tension pneumothorax B. Laceration of the aorta C. Cardiac tamponade D.Surgical pneumothorax 10. a 38 yr old 18 wk pregnant women wants to know bout her fetal malformations if ne 1,chrionic villlous sampling 2.amniocentesis 3. nuchal thickness 4.anomly scan 11. A child on a low dose of steroid and B-mimetics still has symptoms during the night ( and/or during excersice). He is using the correct technique to take his medication. What will be your next step in managing his asthma symptoms? A. Low dose steriod B. double dose of steroid C. Theophylline D. Long acting B-mimetics 12. During the past three to four years a middle aged man has had two episodes of mania and three of depression with several hospital admissions. What is the best management in this case? A. Flupentixol B. Chlorpromazine. C. Lithium D. ECT E. Haloperidol MANAGEMENT OF DYSPEPSIA A. Fundoplication B. H2 antagonista drugs C. simple antacid D. triple therapy for Helicobacter Pylori E. Proton pump inhibitors F. refer for endoscopy G. Barium swallow H. Oesophageal pH monitoring I. Oesophageal manometry J. Serology for Helicobacter Pylori Choose the single most appropriate management.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 13. A 56 year old man presents with a persistant complaint of dyspeptic symptoms. 18 months ago he underwent triple therapy for helicobacter pylori after a positive serology. 14. A man of 32 years old with a long history of chronic arthritis on long term Non-steroidal anti inflamatory drugs. He has symptoms of light headedness and dizziness. 15. A 40 year old man with sporradic symptoms of dyspepsia. Has been taking PPI for a long time and still symptomatic 16. I am not sure but I think that it was something about Barrett's oesophagus. I am sure that some else with remember a bit more about all the options and stems. Please feel free to add or modify anything. 17.a man keeps bees ,bee stung him several time ,have not had any problem before,10 days ago a bee stung on his face ,and face was swollen for 10 days options 1: carry adrenaline 2:antihistamine tablets 3:steroids 4ibubrofen 5:antihistamine cream , 18.white man had lump on his nose from ,that gradualey increase in size progressively it was a pearly nodule wirh 8 mm centrel depression whats most likely diagnosis? 1: basal cell ca 2: saq cell ca 3: malignant melanoma 4. Moluscum contiosum 19.A woman 5 days after either hemicolectomy or histerectomy(I am not sure) presents with pain on deeply breathing and temperature of 38.5 C and yellow sputum. I think that the question mentioned that the wound was cleared. What is the most appropriate investigation? A. FBC B. Blood culture C. Sputum culture D. MRI E. Wound swab INvestigation of harmones 20-old lady with constipation and polyuria---parathormone 21-woman with galacctorrhea,ammenorrhea and infertility---prolactin 22-hypernatremia and hypokalemia,plasma renin low---aldosterone(conn's syndrome) 23.hyponatremia,hyperkalemia,hyperpigmentation---cortisol(addison's disease) 24-smoker with polycythemia---erythropoieten
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

25.treatment of trichomoniasis---metronidazole A-doxycycline B-erythromycin C-metronidazole D-tetracycline 26.man with cervical spondylosis,has a painful eye,intraocular pressure is 16 mm/hg---iridocyclitis A-episcleritis B-conjunctivitis C-glaucoma D-iridocyclitis 27.boy with laryngeotracheobronchitis,if left untreated, wt is the outcome?----A-resolution B-bronchiectas 28.An young man tree days after intercourse complaining of testicular pain. i think that they mentioned something about nause and vomiting. What is the most appropriate management? A. USG B. Laparatomy C. Urethral swab D. Biopsy E. Antibiotics 29.middle age man presents with with splenomegaly and hepatomegaly, bleeding , infections and a very high leukocyt counts (mainly neutrophile). What is the most likely diagnosis? A. AML B. ALL C. Aplastic anaemia D. CML 30. A man was diadnosed post partum that he dies of postoperative paralytic ileus what is the the cause for it --is it due to A.hyponatremia , B.hypokalemia, C.hypomagnesmia D. hypo calemia 31. A man has standind BP 140/90 and lying down RP 100/70 what is the cause reason for it A.hyponatremia , B.hypokalemia, C.hypomagnesmia D. hypo calemia

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 32.middle aged woman presents with some weakness in her left arm following an injury. Which vertebrae should be the lowest to be included on the cervical xray to diagnose the level of injury? A. C2/C3 B. C3/C4 C. C5/C6 D. C6/C7 E. C7/Th1 THEME: MANAGEMENT OF DEVELOPMENTAL DELAY A. Hearing test. B. Refer to ENT C. Developmental assessment D. Refer to social services E. Psychiatric assessment F. Reassure G. Refer for genetic assessment H. Dietary assessment Choose the most appropriate manegement 33. An 18 month old boy still is not able to walk unaided. His milestone developments seem OK. The mother is worried. 34. A 3 month old baby seems to be developing normally, is gaining weight but shows no interest in the mother when she is feeding him. The mother is concerned about the situation. 35. A 2 year old boy has reached his developmental milestones, he interacts with his siblings and others. When the mother calls him he seems to ignore her. 36.baby of 10 kg,having sum syrup 50ml/5mg,, dose should b 4ml/kg,wat would b the dose? 1.o.8ml twice daily 2.4ml twice daily 3.4ml once daily cause of subdural haemorrhages 1.subdural haemorrhage 2. extra dural 3. chronic subdural 4.depressed fracture of skull 5. temporal bone fractutre 37. a man was hit by a hammer in the head .... 38.an alcohlic brought by his wife unconscious was fine when came home then deteriorated 39. a man wearing a helmet had rta ,hit in the head, gcs was 3 but other vital are normal Causes of rash in children a.ebv b. parvovirus

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 c.measles d .meningitis e.herpes simplex1 f herpes zoster
2011

40..a child having rash around the mouth and gingivo stomatitis. 41.a child having rash on neck and face and pyrexial. 42. a child having purpuric rash and fever 43. man involved in rta ,his gcs at sceen was 11 ,walked home and his gcs after 2/3 hours was 3 wots most likely diagnosis,no neurolgical finding. a:extra dural haematoma b:sdh c.fracture base of skull d.cerebral haematoma 44. a man was depressed and is taking medications developes rigidity, mask face and rollind hand tremors. what causes the symptoms A. antipsychotic B. Antidepresssent C. Anticholinergics theme on dementia 45-alziehmers dementia 46-man with HTN---vascular dementia 47-man with dementia and preservation of visuospatial ability---frontal dementia 49.pregnant women with paraesthesia and numbness in both hands (carpal tunell syndrome feature)asking for treatment a. no action b. wrist splint c. local anasthesia d. paracetamol 50.-A 30 yr old lady who was some athlete playing tennis game now presents with Floating stools n Lethargy..what Definitive tests u do to reach a diagnosis..? 1--FBC 2--TFTs 3--Endomysial Antibodies 51.The pt after some URTI respiratory infection got hematuria i think it is features suggestive of HUS and asking for the investigetions and options were a.FBC b.CLOTTING PROFILE c.RENAL FUNCTION TEST d.RENAL BIOPSY LIKE THAT . 52.pt with senserineural hearing loss and loss od cornear reflex on the left side what is the most defenitive investigation? a.CT SACN OF INTERNAL AUDITORY MEATUS

PLAB 1 past papers 2002-2007 b.MRI OF INTERNAL AUDITORY MEATUS c.NUCLEAR IMAGING OF BRAIN 53. A 3 month old baby needs to be ressuscitated CPR. a. 2 fingers on lower sternum b. whole wrisr c. three fingers d. palm of hand 54.2. A child with several knee and foot articulation swelling alternately over time needs a definitive investigation a. aspiration of joint b. esr c. RF 55.An older woman fell at home and cannot bear weight on her left leg how can you prevent from this happening again a. dexa b. alendronate c. serum calcium 56.Another woman after a period of treatment for breast cancer presents and an treatment with tamoxafin with a pathological fracture. a. seum calcium b. sterioda c. alendronate 57.A past breast cancer patient with metastasis comes with a persistant pain in her back a, dimorpline b, asprine c. radiotherapy 58.A woman with kidney symptoms rash on her face and photophobia a. anticetomere b. anti dnas c. rhomatoid factor d. esr 59. A young man present with seizure only when other people are present. (SBA) Ans. 24 hr video ecg monitoring 60.A patient present with pancosta tumor symptoms has ptosis and ehe problem a. destruction of the sympatic truncus b. oculmotor paiesis c. horners 61. A boy presents at dentist with bleeding and long APTT a. hemophilia b. liver disease

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 c. von willberg Complication of breast cancer malignancies 62. a wommen after breast cancer comes with edema of arm lymphedema 63. also after BC with wakness of both legs spinal comression 64 comes with pathological frscture bone metesteses 65. comes with head ache and blurring vision cerebral metesteses 66.A woman with symptoms of polidypsia, constipation and confusion after the diagnosis of carcinoma of the breast a. hypocalemia b.hypercalcemia 67. An alcoholic who has been kicked in the perineum area has got acute urinary retention and smells of amonia and is very distressed but per rectum examination was unremarkable. 68.Theme: Management of cardiac arrhythmias 69. There was a sba: pt with some trauma with bleeding from his ear and having conductive deafness and asking for the bone which is fractured and options were parietal bone temporal bone petrous temporal bone occipitalbone not sure of the exact options and i gave the answers as petrous temporal bone 70-there was a theme with pt having dminished vision and funduscopy is not done properly i gave the ansewrs as catarct another 3 questions relted to diabetic retinopathy proliferative ,non proliferative like that not able to remeber exact questions it was a theme with 4-5 questions 71-SBA The pt after some URTI respiratory infection got hematuria i think it is features suggestive of HUS and asking for the investigetions and options were FBC CLOTTING PROFILE RENAL FUNCTION TEST RENAL BIOPSY LIKE THAT . i choosed renal biopsy but the answer is clotting profile i think 72-1. A 3 month old baby needs to be ressuscitated CPR. (SBA) Answer with 2 fingers 73- A child with several knee and foot articulation swelling alternately over time needs a definitive investigation. (SBA) Ans. Aspiration of articulation for crystal microscopy

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 74- An older woman fell at home and cannot bear weight on her left leg. ???? (SBA) 75- Another woman after a period of treatment for breast cancer presents with a pathological fracture. (SBA) 76- A past breast cancer patient with metastasis comes with a persistant pain in her back.(SBA) Ans. Radiotherapy 77- A woman with kidney symptoms rash on her face and photophobia(SBA) Ans. Anti-ds antibody 78- A young man present with seizure only when other people are present. (SBA) Ans. 24 hr video ecg monitoring 79- A patient present with pancosta tumor symptoms. (SBA) Ans. destruction of the sympatic truncus 80- Diagnosis of varicoses vein (MCQ )about varicose vein with pregnant women, about 5 or 6 different questions. 81- ( MCQ) Theme : Poisoning and self harm diagnosis. Repetition/modified question about poisoning with six different stems. 82- A 3 months pregnant woman presents with bleeding after intercourse. She was stable with no additional other symptoms.(MCQ) 83- Theme :Anti partum haemorrage investigation. About 4 0r 5 questions. (MCQ) 84- A boy presents at dentist with bleeding and long APTT.(SBA) Ans. Haemophilllia 85- Complication of breast cancer malignancies: (MCQ) about breast cancer with lymphoedema. About 5 4 stems with options as acute lymphoedema, chronic lymphoedema and ect. 86- A woman with symptoms of polidypsia, constipation and confusion after the diagnosis of carcinoma of the breast.(SBA) Answer: Hypercalceamia 87- Theme: Diagnosis of epistaxis (MCQ) Was a repeated theme with a couple of modifications with 5 stems 88- Theme : Migraine Investigation with 5 or 6 stems.(MCQ) 89- (SBA) A pregnant woman with anaemia symptoms and high MCV.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

90- A woman or a man with hearing impairment and no corneal reflex. Answer: acoustic neuroma
2011

91- Theme: Management of cardiac arrhythmias with 5 stems. 92- (SBA) a woman after 1 or two years post or premenoupausal with a positive family history of osteoporosis asking for advice. 93- (SBA) A woman (perhaps after an operation) with a pain on deep inspiration but chest clear after C-xray ??? 94- (MCQ)Theme: Side effect of antiepileptic medication. Repetion about side effects of antiepileptic drugs with 3 stems 95- (MCQ) THEME: Diagnosis of Hernias with 5 stems. 96- A woman with rib fracture with comlications, bleeding. I think the answer was Ultrasound for a bleeding spleen. I don't remembere if this question was an SBA or an MCQ 97- An alcoholic who has been kicked in the perineum area has got acute urinary retention and smells of amonia and is very distressed but per rectum examination was unremarkable. I think answer was Urethral Catheterisation. [snip]- There was a question of anaemia during pregnancy with hb=10.6gms asking for treatment and the options were ferrous sulfate oral,im folic acid oral etc. Ans- No action 99- pregnant women with paraesthesia and numbness in both hands (carpal tunell syndrome feature) asking for treatment .dont remember the options. Ans- wrist splint 100-sba 1-A 30 yr old lady who was some athlete playing tennis game now presents with Floating stools n Lethargy..what Definitive tests u do to reach a diagnosis..? 1--FBC 2--TFTs 3--Endomysial Antibodies- Answer 101- An young man tree days after intercourse complaining of testicular pain. i think that they mentioned something about nause and vomiting. What is the most appropriate management? A. USG B. Laparatomy C. Urethral swab

PLAB 1 past papers 2002-2007 D. Biopsy E. Antibiotics 102-A middle age man presents with with splenomegaly and hepatomegaly, bleeding , infections and a very high leukocyt counts (mainly neutrophile). What is the most likely diagnosis? A. AML B. ALL C. Aplastic anaemia D. CML Answer? E. NHL Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

July 2006 PLAB 1 -THEME--MULTIPLE TRAUMA 1--27 yr lady had car accident b hitting head on to a car in front.she hit the front windscreen.now complains of epigastric pain.most likely injured organ. (2 more of these were there but were more obvious) 1.diaphragm 2.spleen 3.liver 4.pancreas 5.ub 6.small intestine 7.large intestine ------------------------------------------------2-Prevalance population in one area is 500000.no.of pts reporting to gp with cancer y in that area in 5yrs is 50.but in the same period no. of deaths reported due to y=1250?.the 1yr survival of y=0.what is the prevalance of y in a yr. 1.800 2.1000 3.200 4.1250? 5.600 6-500 -----------------------2theme Psychiatry drug side effects: 1==A pt receiving treatment for bipolar affective disorder his tsh level is increased and t3 and t4 levels are reduced. Ans: lithium. 2== Pt: having extrapyramidal effects complains of reduced sexual libido and erectile impotence his prolactin is raised. Ans: chlorpromazine. 3==A pt on treatment for depression complains of dry mouth, blurred vision, constipation and tremors. Ans: Amitriptyline. 4== Pt: with h/o of schizophrenia receiving an antipsychotic agent becomes physically unwell and is found to have an elevated body temp: unstable blood pressure excessive sweating and a raised white blood cell count and raised cpk. Ans: chlorpromazine. haloperidol wasnt a option... ------------------------------3 THEME -Cell of origin 1. Multiple myeloma 2. AML 3. Rhabdomyosarcoma 4-glioblastoma multiforme-options 1-astrocytes 2-schwaan cells 3-plasma cells 4-skeletal muscle cell 4-neutrophil precursor 5-smooth muscle cells -------------------2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 4--theme -Prenatal screening a-chorionic villus sampling b-fetal heart monitoring c-fetal blood sampling d-no investigation e-kliehauser's test f-rheuses d- status 1-previous child with cystic fibrosis.pregnant mother is concious for this child. 2-previous child with congenital hypothyroidism.again pregnant want about risk for next child? 3-previous child has suffered from anaemia and jaundice.on ultrasoud foetus is doing well? 4-pregnant lady in early trimeter with some fresh red vaginal bleeding? -----------------5 Theme--Treatment of varicella infections 1--Varicella in pregnancy 2--old lady with only discolouration n no complaints she is well now--3--young boy with Leukaemia --4--one pt with ophthamic involvement in shingles 5--post herpetic neuralgia options A-oral aciclovir n seek expert opinion B-IV aciclovir C-Varicella immunoglobulins D-Topical aciclovir E--Oral [email address in profile] 2 days F-Oral [email address in profile] 7days G-Reasuurance H--Carbamazepine I--Steriods ------------------------------6 theme sba woman after pregnanacy becomes very fearful and sleepless and avoids going out.has frequent emotional outbursts,sleeeplessness and clings to her child claiming inadequate bonding etc. 1postpartum psychoses 2.normal reaction 3.depression 4.acute stress reaction -------------7 theme sbaDiagnosis A 64 yr old lady presents with Floating stools n Lethargy..wht Definitive tests wht u do to reach a diagnosis..? 1--FBC 2--TFTs 3--Endomysial Antibodies ----------------------

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 8--theme sba A lady presents within 36hrs of unprotected intercourse she wants sum contraception.She had an attack of Migraine sum days back..She had a history of ectopic pregnancy...whts is the best u can offer her? 1--emergency contraception {levonorgesrtol} 2--IUCD 3-- COCPS 4--IUS ---------------------

2011

9-theme-sba A Lady presents within 96hrs of unprotected intercourse...she is on the 12th day of her menstrual cycle,,,how can u help her with contraception... 1--emergency contraception {levonorgesrtol} 2--IUCD 3-- COCPS 4--IUS --------------10-thememanagement Ayoung man presents with sudden onset of chest pain n breathlessness.there is reduced airentry on 1 side n trachea is deviated to the left..next step in management 1--chest drain on rt side 2--chest drain on lt side 3-chest xray 4-needle thoracocentesis on rt side 5-needle thoracocentesis on lt side --------------------11--theme : Aortic dissection.. 1--A man presents with sudden onset of abdominal pain radiating to the back...An emergency USG showed dissecting AA..next step in management 1--abd ct scan 2--immediate surgery 3--abd usg 4-ercp -------------12-theme A lab report showing foll..comment pH--7.25 pco2--reduced on comparing with pH n pCO2 values given on the back of question booklet it looked both ph n pco2 were reduced the options were 1-met acidosis 2-met alkalosis 3-normal 4-resp acidosis 5-resp alkalosis ----------------13 theme

PLAB 1 past papers 2002-2007 A pt with many years of monoarticular attacks of joint pain presents with swelling in the ear pinna...the diagnosis 1-Gout -----------------2011

14 themeepistaxis A young boy presents with bleeding frm the nose ...wht will u do? 1--pinch the bridge of the nose 2-reassure 3--cotton in the nose 4--pinch the soft part of the nose 5--ice packs ------------------------15--theme A child presents witha foreign body in the ear .HE is agitated.on examination u see a bead.wht next will u do 1-removal under GA 2-reasure 3-syringing 4-refer to ENT --------------16 THEME A child presents with sudden onset of breathlessness while playing..the mother then notices tht a bead frm the toy is missing..wht will be ur next step in management? 1--chest xray 2-pefr -----------

17 THEME -- : feeding 1--A man after ileostomy 2--a pt with signs of liver failure 3---a girl with loose stools n biopsy shows villous atrophy 4--A pt with parkinsonism having dysphagia OPTIONS 1-Total parentral nutrition 2-PEG 3-gluten free diet 4--low protein diet +antibiotics 5--nasogastric feeding -------------

18 themeurinary incontinence1-A woman 3 days after abd hysterectomy presents with wetting her pants without her knowledge 2-A35yr lady with 3 children all born vaginally n weighing ard 4kg..presents with wetting after sneezing... 3--A 60 yr old lady presenting with dysuria n dysparaneuia.A msu cultured no organisms

PLAB 1 past papers 2002-2007 options 1--fistula 2--vag estrogens 3--urge incontinence 4--pelvic floor weakness ----------------

2011

19 theme CVS 1---pt with fever n a new murmur-2--pt with breathlessness n bicuspid aortic valve3-Alchoholic -pt with a ht n large heart-4--pt with prosthetic heart valve n sum value of INR..whiich was raised..-5--pt with swelling in leg n hoarse voice-options A-hormonal B infective C -congenital D degeneration E acquired F warfarin overdosage ----------------

20--THEME Post htyroidectomy, pt presents with hoarseness of voice and on laryngoscopy showing U/L vocal cord palsy. 1: Recurrent laryngeal.N 2-superior laryngeal.NP 3-vagus nerve ------------

21 theme uti A young pt complaining of frequency of micturition...urine examination shows presence of nitrates 1-klebsiella uti 2-proteus uti 3 DM 4 DI -----------

22 theme-A/ Allow out of bed to go to Toilet. B/ Dopamine @ 3 mcg/kg/minute iv C/ Fluid Challenge D/ Echocardiogram E/ Furosemide IV F/ Intra Aortic Baloon Pump G/ Mannitol 20% 500 ML IV H/ O neg Blood I/ Suprapubic catheter J/ Swan-Ganz Catheter

PLAB 1 past papers 2002-2007 K/ Urethral catether 1/ A 45 year old man with multiple injuries including a fractured pelvis has a little blood at the urethral meatus. He has passed no urine three hours after his admission. 2/ A 66 year old man undergoes abdominal aneurysm repair. Over the next four hours hourly urine volumes from a bladder catheter were 30 ml, 20 ml, 10 ml, and 15 ml. His BP is 105/70 mmhg, his heart rate is 110 beats/minute and CVP 2mm\Hg. 3/ Eight hours after blunt chest trauma and multiple injuries a 24 yr old man's hourly urine vol has fallen to less than 20ml in two consecutive hours. His BP is 90/60 mmHg, pulse rate 125 beats/minute and CVP 18 mmHg. 4/ A 32 year old miner is rescued after being trapped under a fallen rock for four hours. After bladder catheterisation he is passing 15-20 ml of reddish brown urine each hour. He has a tachycardia of 120 beats/minute and a systolic BP of 100 mmHg. 5/ A 62 year old man feels the need to urinate eight hours after a hernia repair but cannot pass urine in the bottle provided by the nurse. ---------------------

2011

23 themevaccination a child 2 yrs who never had any immunisations cause parents were worried abt the side-effects..n now he presents with a wound... option 1==tetanus immonogglobulin 2--dtp 3--tt -------------

24 theme :UTI A child 2 yrs old presents with UTI which is treated with Trimethoprim n now culture showed sterile urine...A Micturating cystourethrogram {MCUG} been done n it shows reflux..how will u treat this pt.. 1--surgery for the reflux 2--prophylactic antibiotics.. Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>

PLAB 1 past papers 2002-2007

March 2006 management of anxiety. 1** a lawyer getting fearful and anxious to talk in public which was affecting her career. 2** a female getting increasingly anxious, tearful and unable to cope with anything., early morning waking and hardly any sleep at night 3** mother had to fly to attend daughter s wedding in 2weeks but is fearful of getting into the plane. 4** man admitted in the ward is delirious.......
2011

5** A young boy (sorry forgotten the age) has a painless soft swelling in the rt. scrotum, it is blue in colour and compressible. wat is the best management? 1. surgical exploration 2. ct abd. 3. hernoitomy 4. reassurance 5. antibiotics

theme: X ray picture for the following clinical pictures 6** driver in a car acident hit the steering wheel, B.p and pulse in both arms were different. options widened mediastinum globular heart shadow.

theme : palliative management. this is a repeat theme. 7*** man having untractable hiccough 8*** terminal stage breast CA women having malodourous discharge causing trouble. 9*** Lung Ca treated with radiaotheraphy leads to super vena cava syndrome. 10** bleeding per rectum following Rx for IBD/ or some such condition with radiotheraphy. 11** dont remember. options: haloperidol hyoscine

PLAB 1 past papers 2002-2007 dexamethazone tablets prednislone suppository metronidazole topical there were Qs on abd. pain in a female 12***. 13***. 14***. 15***. about a typical presentation of acute appendicitis. typical presentation of ruptured ectopic abt ruptured peptic ulcer-typical Q. pancreatitis
2011

theme on urinary retention. 16***. 85yr old bedridden man with palpable distended bladder, stoke pt., with a soft indenting mass felt on the LIF. no loss of wt or bldg p/r. ans was fecal impaction. another theme on hematuria. 17***. 55y man with macroscopic hematuria........ i think ans was bladder ca 18***. man has hematuria and mass felt in lt. loin.........i think ans was renal cell ca. 19***. one Q on ureteric colic eme: Chest X ray findings: 20***- Male with antero septal infarction----Normal Chest xray 21***- 2- Women undergoing oesophageal dilatation, now unwell -----free mediastinal gas 22***- Patient with Hx of diverticulitis, now present with rigid abdomen----Gas under diaphragm 23***- Women stabbed in chest---now breathless----Pneumothorax 24***- Patient, fever 39 C, mid zone consolidation---pneumonia Theme: Oncological Emergencies: 25*** - Fungating odour from breast---metronidazole gel 26***- Haloperidol-----intractable hiccups 27*** Man presents with signs of sup vena cava Obs , has Hx of bronchial Ca--- dexamethasone tablets 28***- Man underwent radiotherapy for prostate CA, now comes with P/R bleeding----Prednisolone supp 29***- Increased thirst, polyurea, with Hx of some CA------Bisphosphonates Theme: Burns: 30***- 2 yr child, cant get I/V line----interosseous line 31***- Child aged 12cant get IV line----Central venous line 32***- Child with burns on chest, upper limbs 10 %-----20 ml /? Bolus 33***- Burns patient with soot, signed nasal hairs, noisy breathing-----Endo intubation 34***- Burns child, low BP--------Dobutamine Theme: Toxicity: 35***- arrythymiasm dry mouth---amytriptiline

PLAB 1 past papers 2002-2007 36***37***38***39***pin point pupils, hypotension------Morphine Ataxia, slurred speech ----alcohol Visual disturbances, bradycardia-----Digoxin Hypotension only, no dec R/R-----atenolol
2011

Theme: Antibody: 39***- telengectisias, raynauds phenomena------Anti centromere Antibody ( got this one wrong) 40***- female, pruritis, increased gamma GT------Antimitochondrial antibody 41***- rash on cheeks, photophobia-----Anti dsDNA 42***- Something about thyroid Sx----anti thyroid peroxidase 43***- Male patient, pale looking, with some paresthesia..?? in lowerlimbs---antibody to intrinsic factor Theme: orthopaedics: 44***- Achilles tendon rupture-----surgical repair 45***- Child, pain in knee while playing football, next day walking normal, only pain, no swelling, pain not relieved by paracetamol-----Ibuprofen 46***- Child, pain in knee, already getting 50% NO and 02, patella found to be laterally shifted----manipulation??? 47***- Female, 14 weeks pregnant, falls, with swelling on ankle-----crutches weight bearing support Theme: Inguinal swelling: 48***- female with swelling in inguinal region, abdominal pain and distension----hernia repair ( urgent) 49***- ship yard worker, with discomfort swelling in inguinal region -----Hernai repair ( planned) 50***- child 9 month old, on crying, swelling appears----Herniotomy 51***- Female with Hx of MI, had hysterectomy done, lower abd scar, swelling protruding beneath it, reducible------abdominal support 52***- Male 9 yr old, swelling inguinal region-----Hernia repair (planned 53*** one typical Q about ruptured aortic anuerysm: pulsatile abd. mass with low bp and increased pulse. young man thin and tall. Qs on imaging of spinal cord lesions like : 54*** .back pain, weakness in knees and ankles. 55*** .some Q about optic neuritis few yrs back and now some lesion.......i m sorry abt this group of Qs, i really cannot recall much. options were ct brain mri brain mri spinal cord. mri cervical spine mri lumbar spime mri lumbosacral spine xray lumbar spine. WAS THE ANSWER FOR THE YOUNG MAN WITH ANKYLOSING SPONDYLITIS (AS U CAN TELL FROM HISTORY)

PLAB 1 past papers 2002-2007 A repeat theme abt electrolyte imbalance 56*** villous adenoma- hypokalemia 57*** pyloric stenosis , vomitting, dehydration- metabolis alkalosis 58*** post radiation confusion, constipation, thirst in a female rx for breast ca- hypercalcemia 59*** after operation breathlessness and jvp raised.fluid overload 60*** Child sits at back of class, cant read the black board----spectacles with concave lens 61*** Patient, headache, pain in eye since 2-3 days, dilated and fixed pupil-------Glaucoma surgery 62*** Patient with SLE on steroids, presents with bilateral opacities-----cataract operation with lens implantation 63*** Man, can see distant vision well, but cant read newspaperin artificial light----**i think its astigmatism *** cylindrical lens another repeat theme abt vaginal infections/discharge. 64*** clue cells in the smear of the discharge- bacterial vaginosis. 65*** white discharge in a female which shows mycelia on microscopycandida 66*** vulval shallow painful ulcers- herpes 67*** last one was iwth h/o PID and on investigation no gonococcus found ...........ans chlamydia. 1 68*** Man with increasing abdominal distention, general condition well, spider nevi present, which Rx would u like to starta-cephalosporin b-spironolactone ( is this right) c-vitamin K 69*** Child brought with 8 hr Hx of sorethroat, saliva dribbling, what to do next? a- Call anesthetist ( right ans) **EPIGLOTTITIS b- Give penicillin C- do a mouth examination 70*** Child 18 months old episode of sweet getting stuck up In the throat, has been cleared now, parents are worried and ask if it happens again, what do we do? a- hemilich meneuvre b- back blows with chest compression with patient on laps ( right ans) typical Qs on asthama 71*** pt symptomatic despite using 2-3 times inhaled bronchodilator , also wheeze at night 72*** women with chronic asthama comes with severe wheeze and cough.-nebulised beta blocker.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 73*** pt develpos oral candidiasis while being stable using 1000microg of steroid 74*** Female 68 yrs old, has had a low level Right forearm FRACTURE , what will u do to prevent more fractures in future:? A calcitonin B Ca + suppl C Bisphosphonates ( I think this is right b/c acc to OHCSthey reduce risk of hip and wrist #) D HRT *** IS THIS ALSO AN ANSWER?????? Theme about ENT : 79*** - teacher, presents with hoarseness-----vocalcord nodules 80*** - smoker, 8 weeks Hx of hoarseness-----laryngeal CA 81*** - Hoarseness following thyroidectomy----recurrent laryngeal nerve palsy 82*** - 1 week Hx of resp tract infection, coryza------acute laryngitis 83*** - Female, husband died 5 weeks agom whispers on and off, can cough normally-----functional dysphonia organisms responsible for: 84*** swollen leg hot, painful and indurated. STREP PYOGENES 85*** axillary abcess STAPH AUREUS 86*** i think there was one on candida ??? 87*** pt previously healthy with dry cough, increasing breathlessness, xray shows patchy consolidation all over the lung feild....... (MYCOPLASMA)))) 88*** PT ON ANTIBIOTIC develops diarrhoea -> clost. difficile 89*** there was a Q in the hematuria theme: Asian male with cough and loss of wt shows microscopic hematuria. ans: kidney TB There was an SBA: 90*** A man brings his wife into A&E after finding her unconscious at home. He says that at breakfast time, she had complained of a sudden headache and had vomitted. She took paracetamol and aspirin for the pain. She is now in A&E with a low GCS. What is the single most appropriate Inx: A. ECG B. Drug levels C. FBC D. CT head (right ans)

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 91*** there was a question regarding a young child with non blanching erythematous papules on the lower extremities with facial erythema. what investigation will u do for him????? 92*** child with 5 % burns what is the treatment of choice? 93*** child with ???? orbital tumor, as understood from the history, or proptosis, what is the best investigation to be done --> CT scan i believe. 94*** and a child whos short for his age with some other features--> not typical of cystic fibrosis, but i believe that was the closest answer. 95 *** psychiatry. the pt whos anorexic. --> compulsory detention was my answer. b/c in ohcs it mentions, if there is any danger to one owns life we must detain. 96*** and other psychi question regarding the pt in the medical ward had an operation or something done for him. and hes worried or in panic. what method of treatment will u use. Theme: Toxicity: 97*** - arrythymiasm dry mouth---amytriptiline 98*** - pin point pupils, hypotension------Morphine 99*** - Ataxia, slurred speech ----alcohol 100** - Visual disturbances, bradycardia-----Digoxin 101** - Hypotension only, no dec R/R-----atenolol 102** - liver failure after 4 days....paracetamol Theme: Antibody: 103** - telengectisias, raynauds phenomena------Anti centromere Antibody ( got this one wrong) 104** - female, pruritis, increased gamma GT------Antimitochondrial antibody 105** - rash on cheeks, photophobia-----Anti dsDNA 106** - Something about thyroid Sx----anti thyroid peroxidase 107** - Male patient, pale looking, with some paresthesia..?? in lowerlimbs---antibody to intrinsic factor DEMENTIA THEME (REPEAT) 108** . Most common form of dementia in UK ............ Alzheimer's Dementia 109** . Characterized by neurofibrillary tangles and senile plaques....... Alzheimer's 110** . Hypertensive patient ............ multi infarct 111** . Respond to anti depressant............ pseudodementia 112** . Increased disinhibition and preservation of intellect....... frontal 113** one was the SBA for the child who plays football, then developed itchiness - something like that
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 114** BEST TIME TO MEASURE SERUM PROGESTERONE FOR MARKING OVULATION Answer... 21 day Progesterone
2011

115** QUESTION ON HOW TO MONITOR A PATIENT (MOLAR PREGNANCY AS DEDUCED FROM THE HISTORY) A)SERUM HCG B) URINARY HCG 116** something about a gardener who got a thorn prick...in A&E initial resuscitaion done...getting his finger dressed....and suddenly develops perioral itching ,hunger and collapses? He was given anti tetanus and penciliin oral Answer is anaphlaxis other close option was staphlocoocus sepsis but anaphlaxis is da right answer options....anaphylaxis...cant remember all of them

117** girl complaining of primary dysmenorrhea 118** women aged 30 compalinign of menorrhagia Options a.mefenamic acid b.TRANEXAMIC ACID c.norethisterone releasing IUCD D. cocp 119** - 123** ANAEMIA THEME Options a.iron deficiency due to malabsorption b.iron def due to diet c.B12 def due to diet d.B12 def due to malabsorption e. intrinsic factor deficient 1.person on vegan diet with macroytosis and anemia ....... b12 diet def. 2. Pernicios anemia one....... b12 malabsorption 3. .patient complaining of weight loss,loss stools with microcytinc hypochromic anemia with anti endomysial antibodies positive! .... iron malabsoprtion 124**- 127** THEME on Myocardial complications came with choices such as -Ventricular rupture -dresslers syndrome -etc 128** occupational asthma, where the patients symptoms are resolved after he goes on holiday

PLAB 1 past papers 2002-2007

129** There was also a cardiology theme........ I remember only 1 question sumthing abt SVT and carotid sinus massage and valsalva man. unsuccessful..............next step................ADENOSINE (no doubt abt that) 130** Pt, 20s, female, with wt loss and loose bowel motion with mucus for 3 months. Lower abdominal pain also. My answer::: Inflammatory bowel DISEASE... 131** Pt , asthmatic, on inhalers of steriods and beta agonists, still symptomatic My answer::: Oral theophylline (agree with yasir) 132** eldery pt, after stroke, in some kind of a hostel or eldery care house, developed sever itching and erythema on her body, lines on her hand and feet. My answer::: ***chlorpheneramine*****..

2011

Other questions in asthma theme 133** . pt symptomatic despite using 2-3 times inhaled bronchodilator , also wheeze at night----inhaled corticosteroids 134** . women with chronic asthama comes with severe wheeze and cough.----nebulised beta blocker. 135** . pt develpos oral candidiasis while being stable using 1000microg of steroid---decrease inhaled steroids 136** A man brings his wife into A&E after finding her unconscious at home. He says that at breakfast time, she had complained of a sudden headache and had vomitted. HER MOTHER DIED AT THE AGE 40 SUDDEN DEATH She took paracetamol and aspirin for the pain. She is now in A&E with a low GCS. IT COULD BE A RUTURED BERRY ANEURYSM --> SUBARACHNOID HAEMORRHAGE. 137** ADULT POLYCYSTIC kidney DISEASE (U make it out from history) 138**- 141** investigation of neck masses 1.branchial cyst 2.cystic hygroma 3.thyroglossal cyst 4.hard thyroid mass options were a.biopsy b.fine needle aspiration cytology c.ultrasound

PLAB 1 past papers 2002-2007 d.aspiration with cytology and microscopy

142** diagnostic x ray finding of a patient with signs and symptoms of tuberculosis...cant remember the exact scenario options a.apical granuloma on CXR b.pleural effusion c.bilateral hilar lymphadenopathy --> S A R C O I D O S I S 143** patient with excessive bronchial secretions....not able to expectorate....the answer was hyoscine

2011

144** A young woman fainted in the street and was brought into A&E. She weighs 33kg. She is alert and well in A&E and states she is on a diet and admits to not eating or drinking anything for 48 hrs. She says she wants to reach her target weight of 30kg. She is annoyed she has been brought to the hospital and adamantly states she wants to leave. What is the most appropriate step? A. Detain her under the mental Health Act. (CORRECT ANSWER I THINK) B. Refer to dietician C. Refer to her GP D. Allow her to be discharged E. I cant remember 145**-147** Diagnosis of Diabetes A Conns Syn B Cushings Syn C Cystic Fibrosis D Diabetes Insipidus E Impaired Glucose Tolerance F Type 1 Diabetes G Type 2 Diabetes H Nephrotic Syn 1. A 30 yr old business man has palpitations and urinary frequency. He is sweating. His urine dipstick is +ve for glucose and ketones. His plasma glucose is 26mmol. ans) type 1 diabetes 2. A 65 yr old woman has a recurrent vaginal itch. she has BMI of 33. Random BLOOD GLUCOSE is 15 mmol. ans) type 2 diabetes

PLAB 1 past papers 2002-2007 3. A 55 yr old man has glycosuria. After a two hr glucose tolerance test, his plasma glucose is 9mmol. ans) impaired glucose tolerance
2011

148** about salicylate poisoning determine the acid base abnormality Options a.met acidosis b.metabolic alkalosis c.resp acidosis d.resp alkalosis dont remember, exact stem of the question, but i also chose metabolic acidosis as my answer 149** SBA abt the man with the panic attack? Rebreath into an airbag IS THE TREATMENT 150** a young child with 5% (I DONT REMEMBER 10%) burns --> CAN ANY1 PLEASE TELL US WHAT THE ANSWER FOR THIS WAS?? WAS ADMISSION ONE OF THE CHOICES?????? 151** a man in fire accident with soot particles-anaes help?. Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>

PLAB 1 past papers 2002-2007

JAN 06 1,question describing skin lesion in one pt who went for a holiday and remember some tick bite --lyme disease 2,skin lesion in a man which is there for a long period and now bleeds on touching ---malignant melonama ,basal cell carcinama ,squamous cell ca ,pyoderma gangrenosum were the option 3-treatment for the newborn with weeping eczema --i think hydrocortisone 1% is the answer 4-treatment for broad complex tachycardia with hypotension palpitation chest pain ---(is the answer dc cardio version ) 5,treatment for atrial fibrialltion with some pulse rate ---(digoxin is the answer ) 6-treatment for supraventricular tachycardia with pulse rate 240(adenosine i have written) 7-question abt pt taking antibiotic for pneumonia and developing diarrhoe and mucus ----(pseudomebraneous colitis ) 1 child with pertussis - appropriate drug, there was erythromicin and others 2 child with exercise-induced asthma well controlled initially with B2 bronchodilator but now several doses of same drug with no good effect, what next to give - Na cromoglycate, inhaled salmetrol, and others 3 Pre-op managment of some conditions - healthy Afrocarribean for ingiunal hernia - no investigation required, sickling test etc 4. preop for a prosthetic cardiac valve patient (i think for cystoscopy) 5. RTA head-on collision with hypotension and widened mediastinum ruptured oesophagus, ruptured aorta etc 6.Those questions on head injuri diagnosis - extradural hematoma, SAH, chronic subdural hematoma, brainstem injury, this wasnt difficult. 7. man with mild led oedema, papulovesicuar rash all over the body non blanching with some necrotic ones - diagnosis; herpes zoster, systemic vascilitis, meningoccocal septicemia etc (a real crazy question) 8. many questions on Psychiatry - unfamiliar and familiar ones like the female lawyer losing confidence in self and believes shes a failure appropriate management

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

9 postnatal woman with some delusional problems - believes husband is planinning harming mother and baby - appr mgt 10 Those popular stab injuries on the chest and abdomen with hypotension - most appr management 11. question on testicular torsion - immediate mgt, there was our usual option of surgical exploration and others 12. question on testicular tumor - diagnosis from a histological description - a man has atrial fib and mitral stenosis also found to have finger clubbing and splinter haemorrhages. i answered infective. 2- A homeless man has cardiac failure also has spidernaevi on his chest cxr shows very large heart his bp is normal. 3- Man with several episodes of fainting echo demonstrated aortic valves has two cups. I did congenital. 4- Woman has recently had mitral valve prosthesis inserted devolopes high temp severe cardiac failure and a new cardiac murmur. I did infective - A woman has pallor and abdominal pain and floating stools. She previously was a tennis player but now she can not finish the full game her diet is ok. Thyroid function test and endomyseal antibodies were the options. 1-a brain tumour with some histology which says some psamomma bodies in it 2-a question abt the lesion between internal carotid and middle scerebral artery ...is it berry aneurysm -the following question abt the abtenatal diagnosis , 3-hypothyroidism 4-e previous baby with jaundice and anaemia and now mother worried abt the present fetus what is the investigation 5-cystic fibrosis Retension of urine. 1- man living on his own who has been constipated for the last 3 years developed urinary incontinence his bladder is painlessly enlarged to the level of umbilicus and the sigmoid colon is easily palpable. I did Faecal impaction 1- brain showing multiple areas of demyelination. Ans: multiple sclerosis. 2- circumscribed lesion composed of a gland like structures lined by columnar cells with pleomorphic nuclei. Ans: secondary carcinoma.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 3- a mass indenting the surface of the brain and on microscopy exam: composed of elongated cells with regular nuclei. Psammoma bodies are seen. Ans: meningioma.
2011

4- a wedge shaped area of discoloration occuping both grey and white matter. Ans: infarct. 5- a lesion at the junction of internal carotid and middle cerebral arteries. Ans: berry aneurysm Child of 5 years of age: picks up objects in his palm, but not between finger and thumb, responds to parents, but is afraid of strangers, sits assisted, but not unassisted, he coos but has no words. Your dx: a. motor delay b. global delay c. social delay d. language delay e. normal I chose normal Lower GI bleedz. 1- woman in the hospital being treated for persisting pneumonia with prolonged course of antibiotics the fever recurs and she develops bloody diarrhoea with mucus. Ans: pseudomemb colitis. 2- woman with bright red rectal bleeding the blood is on the surface of the stool and also splashes in the toilet she has a long h/o constipation with passage of heard faeces. Ans: Haemorrhoids. 3- a man age more than 70 with 4 months h/o increasing frequency of defecation also complains of urgency and sensation of incomplete evacuation. Ans: rectal ca. 4- woman with recurrent bloody diarrhoea 2 minor but similar episodes 2 years previously. Ans: ulcerative colitis. 5- woman returns from overseas holiday develops fever and diarrhoea. After returning to uk she noticed fresh blood mixed with stools. Ans: Campylobacter infection. Upper GI conditions. 1. A disease characterised by metaplasia from squamous epithelium to columnar epithelium. - barretts

PLAB 1 past papers 2002-2007 2. Abnormal oesophageal motility bcz of a loss of ganglion cells an auerbachs plexus - Achalasia. 3. a disease characterised by post cricoid web arising with iron deficiency anaemia. - Plummer-vinson synd. 4- a disease char: by displacement of part of the stomach in to the thorax. - Hiatus hernia. 5- a disease char: by accumulation of hyalins fibrous tissue in the submucosa of the viscus. - Scleroderma a man 80 years old smoked heavily for many years is waiting to be admitted to the hospital for resection of bladder tumour he suddenly unable to pass urine and has lower abd: pain. - Ans: clot retension. - a man smoked since child hood has had haemoptysis has lost weight and has a shadow on his chest x-ray following a fall he has developed sensory loss in both legs and has difficulty in walking he also is unable to pass urine. - Ans: spinal cord compression. - A man with h/o haematuria marked nocturia and urine diffculty his PSA is elevated an abd: ultrasound shows residual urine of 400 ml. - Ans: BPH HERNIA MANAGEMENT. - Man 3 months h/o right groin swelling he is otherwise fit takes regular exercises has no past medical history. Exam: confirms rt: inguinal hernia. Ans: no investigation. - an African Caribbean has bilat: inguinal hernias his hb is 11 g/lit. ans: sickle cell testing. - man is admitted for the repair of left inguinal hernia he regularly uses recreational drugs administered intravenously. - Ans: hepatitis screen. - woman is to undergo right femoral hernia. Previously had severe bleeding after a dental extraction. Ans: coagulation screen Adverse drug effects. - A man with longstanding h/o schiopherenia treated with an antipsychotic agent. He complains of a sore throat and fever and have a low blood count wbc and reduced neutrophils.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 Ans: clozapine. - A pt receiving treatment for bipolar affective disorder his tsh level is increased and t3 and t4 levels are reduced.
2011

Ans: lithium. - Pt: having extrapyramidal effects complains of reduced sexual libido and erectile impotence his prolactin is raised. Ans: chlorpromazine. A pt on treatment for depression complains of dry mouth, blurred vision, constipation and tremors. Ans: Amitriptyline. - Pt: with h/o of schizophrenia receiving an antipsychotic agent becomes physically unwell and is found to have an elevated body temp: unstable blood pressure excessive sweating and a raised white blood cell count and raised cpk. Ans: chlorpromazine a cyclist had an rta. he had an injury. he was wearing a helmet... the choices were.. fracture of the base of the skull. sub dural haemorrahge, intra cerebral haemorrhage, occipital etc.. i dont remember much.. there was another.. a patient had her bp checked a few days back. she was normal.. a couple of days later her bp rose up.. Diagnosis of emergencies. - an 17 year old boy collapsed in the street and was brought by ambulance to A&E on arrival he is unconscious his pulse is 50 and regular. His bp: 90/60 he has constricted pupils are non reacting to light his R/R is 4 beats/min. - ans: Opiate overdose. - 17 years old girl attends the A&E she is abusive and tearful. She states that she has lost her regular medicine. Se complains of severe aches and pins all over and she cannot sleep. She demands immediate pain relief. - Ans: Opiate withdrawal A girl in A&E complaining of difficulty in breathing her pulse is 86 and regular. Her R/R is 25 her peak flow rate is 450. she is frightened and describes pins and needles in her hands and face. ans: panic attack :-1) management of labour: a:- patient at term,has passed meconium, cervix is 3 cm dilated.

PLAB 1 past papers 2002-2007 b:- patient at term,head had been delivered, but baby has shoulder distocia. c) patient at term,membranes ruptured,meconium passed. cervix 3 cm dilated. 4) patiend with previos h/o of HT,membrane ruptures,meconium passed. cervix is 3cm dilated. Theme 5 Investigation of Unconsciousness Options a. CT scan b. MRI scan c. Blood Glucose d. Toxicology Screen e. Xray Skull f. U&E g. Blood Alcohol Questions 19. 21 year old Female found unconsciousness next to her 22 year old husband, who was found dead. Her ECG shows evidence of Acute MI 20. 42 year old Female, previously normal, was suddenly found unconscious. Brought to the A&E shows respiratory depression, dilated fxed pupils and extensor plantar response 21. 21 year old rugby player, had suffered from an episode of brief unconsciousness. Comes to the A&E the next day with paresthesias of the left arm. my answers 19. toxicology screen 20. toxicology screen 21. CT scan Pt: with h/o of schizophrenia receiving an antipsychotic agent becomes physically unwell and is found to have an elevated body temp: unstable blood pressure excessive sweating and a raised white blood cell count and raised cpk. Ans: chlorpromazine. young man in his early twenties comes to see you, he is in good health, but his girlfriend reports that he looks jaundiced from time to time. I don't believe you find anything on exam. What investigation do you choose. I'm interested in finding out what other people thought about this question. I assumed he had Gilbert's syndrome and as such chose

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 unconjugated bilirubin as the investigation, but I couldn't be certain. Your thoughts? Next management in the following conditions A- USG abdomen B- Catheterisation C- Ascending urethrogram D- Splenectomy E- Laparoscopy F- Observation G. Abdominal tapping H. Laparotomy I. Blood transfusion J. Get an expert opinion K. IVU L- MRI A rugby player was hit in the back & come with loin pain & haematuria. management Young man with one episode of frank haematuria & he was stable but presented with anuria. A male with anuria brought to A&E after injury with brusing on perineum, the digital rectal exam was normal next step A pt with h/o RTA have FRACTURE of Left lower ribs. Pt is having left sided abdominal pain & progressive guarding of Left hypochondrium. O/E, PR=110/min & BP 90/60. What is the next step? q 120 i was thinking at usg to see if there is any damage,but why not ivu? 121. catheterization or ascending urethrogram. i don't know which one is more indicated here as is it a case of trauma. it could be a urethra rupture. one episode of frank hematuria and after this anuria.so? could it be urethra rupture? Pt with frank hematuria and kick to back, I was puzzled by. Didn't think the u/s abdomen would do us much good (as kidneys are retroperitoneal), and wasn't sure that IVP was a good option as it may spill blood into body cavity if a major artery had been avulsed. I believe I cut my losses and chose nephrectomy and moved on quickly. The gentleman with anuria, injury and a bruised perineum. I can't remember what I chose in all honesty, perhaps MRI or some other imaging. I stayed away from anything that required a tube insertion (including catherization) as I believe this is CONTRAINDICATED in possible urethra damage/rupture (as you may inflict more damage with the insertion). The hypotensive man with with fractured left lower ribs. I presumed injured spleen and hemodynamically unstable as a result. Figured the best way to get control of bleeding would be to do an emergency splenectomy Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

May 2005 Exam Theme 1: Abdominal Injury A. Aortic rupture B. Splenic rupture C. Diaphragmatic rupture D. Cardiac tamponade E. Renal contusion F. Renal pedicle avulsion G. Bladder rupture H. Pancreatic rupture 1. A Boy was riding his bicycle when he was hit by a car. After examination in the A & E, he was found to have left upper quadrant tenderness. 2. A Man fell off a ladder, has diffuse pain on right side of the trunk. IVU shows no excretion on right side. 3. A Man was stabbed with a 10cm knife in the left upper quadrant, stable for 20min after which BP falls to 90/60mmHg.On USG, no free fluid seen in abdomen. Theme 2: Diagnostic visual tests A. Colour vision test B. Computed tomography (CT) scan of the brain C. Electroencephalogram (EEG) D. Erythrocyte sedimentation rate (ESR) E. Full blood count FBC F. Intraocular pressure measurement G. Serum calcium concentration H. Serum urea and electrolyte concentration I. Visual acuity assessment J. Visual field mapping

PLAB 1 past papers 2002-2007 4. A 76-year old woman presents with symptoms of feeling generally unwell and anorexia with weight less. She complains of sudden loss of vision in her left eye. On the left side the pupillary light reaction is sluggish.
2011

5. A 40-year-old woman presents with sudden onset of severe occipital headache photophobia and vomiting. 6. A 22-year-old woman complains of afternoon headaches, which have progressively worsened. She works as a visual display unit (VDU) operation. 7. A 72-year-old woman presents with tunnel vision and severe headache nausea and vomiting of recent onset. She has noticed colored haloes for six-months. 8. A 27-year-old woman presents with severe morning headaches for two months. Full neurological examination is normal apart from bilateral papilloedema. Her blood pressure is 120/70-mmHg

Theme 3: Needle Stick Injuries A. CD4 count B. Full blood count (FBC) C. Hepatitis-B core antibody D. Hepatitis-B e antibody E. Hepatitis-B e antigen F. Hepatitis-B surface antigen G. Hepatitis-C antibody H. Hepatitis-C ribonucleic acid (RNA) antigen I. Human immunodeficiency virus (HIV) antibody test J. Human immunodeficiency virus (HIV) viral load K. Liver function tests (LFTs) L. Retain serum sample M. Thick blood film 9. A nurse suffers a needle stick injury while taking blood from a patient known to have late stage human immunodeficiency virus (HIV). Post exposure prophylaxis with analysis is being considered. However, the nurse now admits to the possibility of already being HIV positive. 10. A nurse, who is known to be hepatitis B immune, suffers a superficial scratch while taking blood from a patient. The patients own hepatitis and human immunodeficiency virus (HIV) markers are negative. The nurse is advised to have a human immunodeficiency virus (HIV) antibody test in three months time. 11. A doctor suffers a needle stick injury while taking blood from a patient said to be a chronic hepatitis-B carrier. The patient needs a test so that the doctor can be advised of his risk of acquiring hepatitis-B infection.

PLAB 1 past papers 2002-2007 12. A doctor suffers a needle stick injury while taking blood from a patient known to be hepatitis-C antibody positive. The doctor needs a test to know his Hepatitis-C status.
2011

Theme 4: Terminal Care A. Bisphosphonates intravenously B. Cyclizine injection C. Dexamethasone tablets D. Haloperidol injection E. Hyoscine injection F. Indomethacin suppositories G. Loperamide capsules H. Metronidazole gel I. Midazolam injection J. Nystatin suspension K. Peithidine injection L. Prednisolone suppositories 13. A 57-year-old man with carcinoma of the bronchus develops superior vena cava obstruction following radiotherapy. 14. A 49-year-old man with metastatic carcinoma has intractable hiccough 15. A 49-year-old woman has fungating malodorous breast cancer. The odor is distressing to her and her relatives. 16. A dying 57-year-old man with bronchial carcinoma is unable to cough bronchial secretions. 17. A 78-year-old man has a bloody rectal discharge following radiotherapy for carcinoma of the prostate. Theme 5: Fractures in Children A. Fracture of clavicle B. Fracture of mid radius and ulna C. Fracture of neck of humerus D. Fracture of shaft humerus E. Buckle fracture of distal radius F. Non-accidental injury G. Scaphoid fracture H. Subluxation of radial head (pulled elbow) I. Supra condylar fracture of humerus 18. A seven-day-old girl baby, born after a difficult home delivery, is not moving her left arm. She cries each time she is picked up. 19. A three-year-old girl tripped while holding her mothers hand. She has not used her right arm since.

PLAB 1 past papers 2002-2007 20. An eight-year-old boy fell from a tree. He is in severe pain. The radial pulse is not palpable on the injured arm. 21. A 16-year-old boy fell on his outstretched hand. His forearm was put in a plaster a week ago at another hospital and he has got it well. He has come to the Accident and Emergency Department to have it repaired. He says his initial x-rays were normal. On repeat x-ray an abnormality is found. 22. A four-year-old boy fell in the playground. He has been using forearm normally but complains of pain. There is no deformity or swelling and there is minimal tenderness on examination. 23. A three-month-old baby. Whose mother says he has been crying since he rolled off the bed two days ago, is found to have bruises on his legs. Theme 6: Natural history of Epistaxis A. Anticoagulant overdosage B. Coagulopathy C. Hypertensive disease D. Local infection E. Maxillary antral carcinoma F. Nasal polyposis G. Nasopharyngeal angiofibroma H. ORF I. Sarcoidosis J. Septal perforation K. Trauma 24. A 50-year-old man presents with epistaxis. He has an artificial heart valve. 25. A 50-year-old furniture maker presents with anesthesia of the left check and repeated left sided episodes of epistaxis. 26. An actor presents with repeated episodes of epistaxis as associated with whistling on breathing in through the nose. 27. A 45-year-old sheep farmer presents with unilateral epistaxis. Inspection reveals a bleeding polyp attached to the anterior nasal septum. 28. An 80-year-old man presents with epistaxis of two hours duration. Theme 7: Endocrine Abnormalities A.Adrenaline B. Adrenocorticotropic hormone (ACTH) C. Aldosterone D. Calcitonin E. Cortisol F. Follicle stimulating hormone (FSH) G. Glucagon hormone

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 H. Insulin I. Luteinising hormone (LH) J. Prolactin K. Serum parathyroid hormone L. Somatostatin M. Testosterone N. Thyroid stimulating hormone (TSH) O. Thyrotrophin releasing hormone P. Thyroxine 29. A 55-year-old woman presents with increasing obesity. On examination, she has central obesity with a round moon face. 30. A 42-year-old man is found at routine medical examination to have a blood pressure of 170/120 mm Hg. He has been complaining of intermittent headaches,palpitations and intermittent diarrhoea for some months. 31. A 60-year-old woman is found to have and elevated calcium level on a routine biochemical profile. Repeated measurements confirm the finding. 32. A 40-year-old man presents with thirst, polyuria and marked muscle weakness. His blood pressure is 150/110-mmHg. His serum sodium concentration is normal and his serum potassium concentration is low. His blood glucose is normal. Theme 8: Pain relief A Acupuncture B Bolus of intravenous opiate C Carbamazepine D Corticosteroid E Hypnotherapy F Intramuscular non-steroidal anti-inflammatory drugs G Oral non-steroidal anti-inflammatory drugs H Oral opiate I. Proton pump inhibitor J Selective serotonin re-uptake inhibitor K Simple analgesic L Subcutaneous opiate infusion M Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) machine N Tricyclic antidepressant drug 33. A 70-year-old man presents with severe, retrosternal chest pain and sweating. An electrocardiogram (ECG) shows acute myocardial infarction. 34. A 70-year-old man with inoperable gastric cancer causing obstruction, and multiple liver metastases, is taking a large dose of oral analgesia. Despite this, his pain is currently poorly controlled. 35. A 30-year-old woman has just been diagnosed as having rheumatoid arthritis and her rheumatologist has begun giving her gold injections. She

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 continues to complain of joint pain and stiffness, particularly for the first two hours of each day. 36. A 60-year-old man with a known hiatus hernia presents with recurrent, sever, burning retrosternal chest pain associated with acid regurgitation and increased oral flatulence. 37. An 80-year-old woman reports severe paroxysms of knife-like or electric shock like pain, lasting seconds, in the lower part of the right side of her face Theme 9: Differential Diagnosis of Ectopic Pregnancy A. Appendicitis B. Inevitable miscarriage C. Missed abortion D. Septic abortion E. Acute PID F. Diverticular disease G. Torsion of an ovarian cyst H. Irritable bowel syndrome I. Incomplete abortion J. Ectopic pregnancy 38. A pregnant woman with an LMP of 9 weeks and a positive home pregnancy test presents with an enlarged tender uterus and bright red bleeding per vagina. on examination her cervical os is fully open 39. A 16 year old with right iliac fossa pain has a vaginal ultrasound which demonstrates an echogenic cystic mass just superior to the right fornix. 40. An 18 year old girl is doing her exams and is very stressed. she has missed her last period. Her pregnancy test is negative. She complains of a three month history of generalised abdominal pain and bloating 41. A 22 year old girl with a history of two terminations of pregnancy, now pregnant again complains of right iliac fossa pain and a watery brownish vaginal discharge. 42. A 27 year old girl reliably on oral contraceptives develops a high white cell count, fever and a malodorous vaginal discharge. Theme 10: Bites and Stings A. Thick and thin blood film B. Chest Xray C. Full blood count D. Hepatitis A serology E. Hepatitis B serology F. Leptospirosis serology G. Lyme disease serology H. MRI Skull I. Nasal swab J. Skin prick test

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 K. Skin swab culture 43. A 28 year old police officer is bitten by a heroin addict during the course of an arrest to theft. The police officer presents to A&E with a deep wound on his right hand. 44. A 16 year old girl has a lesion on her right leg. She removed an insect from her leg after walking through a forest 3 weeks ago. The lesion is red and raised. 45. A 52 year old business man presents to A&E with fever and rigors ten days after returning from a trip to Zambia.

2011

Theme 11: Jaundice in Childhood A. Alpha 1 anti-trypsin deficiency B. Biliary atresia C. Breast milk jaundice D. Congenital spherocytosis E. Galactosemia F. Congenital viral infection G. G6PD Deficiency H. Hepatitis A infection I. Hypothyroidism J. Physiological jaundice K. Rhesus haemolytic disease L. UTI

46. A previously well 10 year old girl presents with 2 day history of fever, nausea, anorexia, loose stools. She has yellow sclerae and is tender in the right upper quandrant on abdominal palpation. 47. A baby becomes jaundiced and pale on the 2nd day of life. Cord blood tested at birth is Coombs positive. 48. A one month bottle fed baby is found to be deeply jaundiced. His weight gain is poor and his stools are pale and urine is dark yellow. 49. A two month baby is noted to have jaundiced, He is breast feeding well and has gained weight, His stools are yellow and his urine is pale straw coloured. Theme 12: Infectious Diseases A- Lyme disease B- Brucellosis C- Plasmodium vivax D- Plasmodium falciparum E- Plasmodium Malaria

PLAB 1 past papers 2002-2007 F- Tuberculosis G- Lymphoma H- Bronchial CA 50. A patient coming back from holiday in a farm presents with malaise & fevers & spleenomegaly 51. A pt coming back from Africa complains of recurrent fevers, loss of appetite & fits 52. A patient presents with fevers night sweats & malaise & lymphadenopathy 53. A pt with haemoptysis & cough story like TB but chronic without travel history
2011

Theme 13: Pre-Operative Investigations and Preparations A- Stop smoking B- Refer to alcohol dependency group C- Give Vitamin k D- Stop Smoking E- S/C heparin F- Withdraw some blood Pre-Op G- Empty bowels Pre-OP H- Total Bed Rest Pre-Op I- Antibiotics Pre-Op J- Admission to addiction Center, K- Loose weight 54. A patient has to undergo a hernia repair and has been given graduated compression stockings. 55. A pt is going to have femoral neck replacement & is obese 56. A woman who is at term needs analgesia for pregnancy termination 57. Pt with incisional hernia, BMI - 28 planned of repair & smokes 40 cigarettes 58. Pt with to be operated for thyroid drinks 30 units alcohol 59. A 60-year-old man with BMI 34, who drinks 20-units of alcohol per day & smokes 20 cigarettes/day for the last 5 years going for a hip replacement surgery which will last for > then 2 hrs Theme 14: Management of Trauma in Children

PLAB 1 past papers 2002-2007 A. I/V morphine. B. Endotracheal intubation. C. Intraosseous line. D. CV line E. Oropharyngeal airway. F. Nasopharyngeal airaway. G. Dobutamide. 60. A 4 yr. Old child with 10 % scalds on chest. 61. 2 yr. Old with hypovolemic shock, unable to get iv access. 62. 13 yr. Old in shock, unable to get iv access. 63. 6 yr. Old, intubated after RTA, BP low, pulse high Theme 15: Psychiatry Next step A. Chlorpromazine. B. Clozapine. C. ECT D. Benzhexol. E. Continue the same drug orally. F. Stop the treatment. G. Hyoscine. H. Stop the drug I. Review medication 64. A patient after treatment with antipsychotic says he develops hyper salivation. 65. A patient after treatment with haloperidol, a man develops stiffness of limbs. 66. A patient stabbed his father in acute psychosis, & then was treated with anti psychotic, now believes himself to have recovered from the illness. 67. A patient who has recurrent hiccups, due to anti psychotic treatment Theme 16: Toxicology side effects A- Salicylates B- Paracetamol C- Metoclopramide D- Opioids E- Tricyclic Antidepressants F- Digoxin G- CO H- Diazepam I- Carbamizipine. 68. Development of hepatitis 3-4 days after indigestion

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

69. Dystonia, occulogyric crisis 70. Pinpoint pupils respiratory depression, bradycardia
2011

71. Women on neuropsychiatric drugs at night now c/o agitation & dizziness 72. Visual problems, & bradycardia Theme 17: Anatomy of Heart A- Left atrium B- Right atrium C- Left ventricle D- Right ventricle E- Mitral valve F- Tricuspid valve G- Coronary arteries H- Interatrial septum I- Interventricular septum J- broncho pulmonary displasia K- SA-node L- AV-node M- Bundle of His 73. Endocarditis in IV drug abuser 74. Patent foramen ovale 75. Site of Cardiac aneurysm 76. Complete heart block 77. Some question regarding Mitral valve Theme 18: Thyroid Disorders A. Anaplastic carcinoma B. Follicular Ca C. Papillary Ca D. Hashimoto's thyroiditis E. Thyrotoxic goitre F. Autoimmune hypothyroidism G. Drug induced thyrotoxicosis. 78. Female,41 yrs old, presents with hard, irregular fixed swelling, stridor, dysphagia since 3 months. 79. Old lady with smooth neck swelling, bradycardia, spare coarse hair, macrocytic anemia. 80. Female on treatment for supraventricular tachycardia C/O seeing dots & glare on driving at night, exophthalmos, no goitre.

PLAB 1 past papers 2002-2007

81. Female, swelling in the neck, tremor irritability, diarrhoea, bruit. Theme 19: Treatment of Menstrual Disorders
2011

A. COCP B. Tranexamic acid C. Mefenamic acid D. Levonorgestrol containing pills E. Norethisterone F. Danazol G. Myomectomy H. Hysterectomy I. IUCD J. Mirena coil 82. A 13 year old school girl presents with primary dysmenorrhoea who skips school because of pain. 83. A 30 year old with heavy painless bleeding with regular cycles but with passage of clots. 84. A 25 year old girl presents with irregular cycles with heavy painless bleeding Theme 20: Diagnosis of Dementia A. Alzheimer's dementia B. Alcoholic dementia C. Huntingtons chorea D. Creutzfeldt-Jakobs disease E. Pick's disease F. Lewy body dementia G. Multi infarct dementia H. HIV I. Frontotemporal dementia 85. A 40-year-old lady with right handed involuntary writhing movement with strong family history 86. A 55-year-old man with no previous history of disease brought to A&E by his wife who says that he has become progressively more forgetful tend to lose his temper and emotionally labile 87. A 77-year-old man with weakness in his arm and leg from which he recovered within few days with short term memory loss has extensor plantar response. He has similar episodes 2 yrs ago and became unable to identify objects and make proper judgments 88. A 70-year-old man with early loss and speech and memory with visuospatial orientation preserved Theme 21: Rectal Disorders

PLAB 1 past papers 2002-2007 A .Angiodysplasia B .Inflammatory bowel disease C .Hemorrhoids D .Diverticulosis E .Carcinoma rectum F. Carcinoma caecum G. Anal fissure H. Ulcerative colitis I. Crohns disease 89. A patient with myocardial infarction develops sudden severe bleeding per rectum. PR normal 90. A young patient with chronic diarrhea presents with bleeding per rectum 91.A 40-year-old man with painful defecation and blood streaked in the stool 92. A pt with chronic diarrhea and left iliac fossa pain presents with bleeding per rectum and tenesmus and mass in the rectum. Theme 22: Investigations of Renal Problems A. Ascending urethrogram B. Micturating cystourethrogram C. IVU D. KUB Film E. Dexa scan F. CT Scan Pelvis G. MRI H. Mid stream urine culture I. Trans urethral resection of prostate J. Trans rectal biopsy of prostate 93. A 30-year-old woman fractured her pelvis following a road traffic accident five years ago. She is experiencing increasing difficulty in passing urine 94. An 80-year-old man has been admitted from long stay residential care with a history of diarrhoea and recent inability to pass urine 95. An 80-year-old man has a two-month history of intermittent haematuria, low back pain and a high prostate specific antigen. 96. A patient presents with lower abdominal pain, mild haematuira. The IVU shows an opacity in the lower portion of the bladder. Theme 23: Diagnosis of Hearing Loss A. Noise induced hearing loss B. Presbyacusis C. Otosclerosis

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 D. Acoustic neuroma E. Otitis media F. Drug induced hearing loss 97. Patient with unilateral sensory neural hearing loss [snip]. Patient with bilateral sensori neural hearing loss which resolved spontaneously. 99. Patient with bilateral conductive hearing loss with family history of hearing loss 100. Patient with bilateral sensori-neural hearing loss. Theme 24: Investigations for Cervical cancer A Cancer cell surface antigen 125 (CA 125) B Cervical smear C Colposcopy D Day 21 progesterone E Endometrial sampling F Full blood count (FBC) G High vaginal swab (HVS) H Laporoscopy I Pregnancy test J Serum estradiol concentration K Serum follicle stimulating Hormone (FSH) L Vaginal ultrasound 101. A 68-year-old woman presents with a single episode of postmenopausal bleeding. 102. A 20-year-old woman who has been using the oral contraceptive pill has had three episodes of bright red post coital bleeding. 103. A patient who has had a cerivial smear one year back now presents with bleeding. Theme 25: Investigations of Breast disease A. FNAC B. Mammography C. Ultrasound D. BRCA-1&2 E. Triple examination (palpation, scan, cytology) F. Reassurance G. Antibiotics H. Incision and drainage 104. A 55-year-old woman presents with a two-month history of a lump in her right breast. On examination there is a firm, irregular lump in the upper outer quadrant of the right breast; in addition, there are small, palpable mobile nodes in the right axilla.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

105. A 20-year-old female student presents to the breast clinic having noticed lumps in the left breast, which has been painful pre-menstrually. 106. A 75-year-old woman presents to the breast clinic having noticed that she has had a blood stained discharge from the left nipple, together with dry skin over the left areola. On examination there was a blood stained discharge with dry, flaky skin noted on the left areola. The nipple was noted to be ulcerated. 107. A patient who has no complaints but the radiologist found some calcification in the left breast on the Chest Xray
2011

Theme 26: Treatment of Pneumonia A. Erythromycin B. Tetracycline C. Flucloxacillin D. Benzyl penicillin E. Prednisolone F. Rifampicin+Isonaizid+Pyrizanamide and Ethambutol G. Cotrimaxazole H. Ciprofloxacin I. Salbutamol inhaler 108. A 30 year old man with AIDS presents with fever, dry cough and dyspnoea. CXR shows diffuse bilateral alveolar and interstitial in the perihilar region. 109. A 20 year old student with fever, malaise and dry cough presents with bilateral patchy consolidation. 110. A woman working in a parrot shop complains of fever, dry cough and breathlessness. 111. A man just returned from a conference with fever, dry cough and patchy consolidation. Theme 27: Causes of Haemoptysis A. Pulmonary edema B. Tuberculosis C. Mitral stenosis D. Foreign body inhalation E. Pulmonary embolism F. Bronchogenic carcinoma G. Pneumonia H. Bronchiectasis I. Good Pasteurs syndrome

PLAB 1 past papers 2002-2007

112. A woman post surgery presents with severe chest pain, shortness of breath and haemoptysis. 113. A 55 yr old smoker with a history of recurrent chest infections presents with haemoptysis and greenish sputum. He had clubbing. 114. A 70 year old smoker presents with cough, haemoptysis and weight loss. There is clubbing. 115. A patient presents with cough, haemoptysis and haematuria. Theme 28: GIT A. Ulcerative colitis B. Crohns disease C. Irritable bowel syndrome D. Carcinoma caecum E. Sigmoid carcinoma F. Rectal Carcinoma G. Coeliac disease H. Gall stones 116. A 40 yr old obese multiparous woman presents with malabsorption of fat food and flatulence. 117. A disorder which began at an young age with systemic manifestations which improved on following a certain diet. 118. A low residue diet causes this associated with bleeding per rectum. SINGLE BEST QUESTIONS 119. A mother brought her child 2 hrs after paracetamol ingestion. When do you check the blood levels? A. After 2 hrs B. After 4 hrs C. After 1 hr D. After 8hrs 120. A mother wants to know the risk of their second child developing cystic fibrosis. A. No risk B. 1:8 C. 1:2 D. 1:4 121. A random study on Pulmonary embolism shows 10 pt. out of 1000 died who did not get treatment 5 pt out of 1000 died who got proper treatment A. Absolute risk 5% B. Absolute risk 10% C. Absolute risk 2 %
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 D. Relative risk 5% E. Relative risk 10% 122. A Type 2 Diabetic, BP 140/90, raised creatinine, ankle oedema which Anti hypertensive drug would you prescribe? A. Thiazide diuretics B. Beta blockers C. Calcium channel blockers D. Potassium sparing diuretics 123. Calculation of Trimethoprim dosage for a child quite straight forward 124. A woman with long standing Rheumatoid arthritis on Naproxen and Methotrexate. With Hb 8mg/dL and few more values.. What type of anemia F. Aplastic anemia G. Anemia of chronic disease H. Iron deficiency anemia I. Macrocytic anemia 125. Interpretation of ABG pH : 7.2 pCO2: 4kpa pO2: 10kpa Base excess: -15 A. Metabolic alkalosis B. Metabolic acidosis C. Respiratory Acidosis D. Respiratory Alkolosis 126. A patient is back from Africa after holidays presents with fever, night sweats, neck stiffness, photophobia. He has already taken malarial prophylaxis. A. CT Scan B. MRI C. Lumbar puncture D. Pheripheral blood picture 127. Time taken by SSRIs to have an effect on depression. 128. A mother whose previous child died asks how to protect the present child from SIDS A. Apnoea monitor B. Allow child to sleep in supine position Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

Sep. 2005 1.A35 year old lawyer became increasingly axious before court appearances.she is now very reluctant to speak in public.wants long term solution. 2.45 yrs old woman has become tearful.feels unable to cope.she worries about very thing.difficult to get sleep.always tired. 3.55 yr old wishes to attend daughters wedding in newzealandin 2 weeks time.she is frightened to flying. 4.18 yr old in a state of terrorcame to a&e.he is concinced that he is pursued by people who are out to kill. 5.50yr old man in surgical ward suddenly became axious and agitatted .he was admitted 3 days ago with hematemesis which is now settled and there apears no other physical cause to explain. options: A.chlorpromazine. Bcognitive behavioural therapy. Ccounselling. d.desensitisation e.diazepam. f.hypnotherapy. g.intersonal therapy. h.lofepramide i.phenelezine. j.propranolol k.psychoanalysis l.relaxation therapy. answers:

PLAB 1 past papers 2002-2007 1.b 2.h 3.d 4.a 5.e theme:causative agent. 1.8yr old boy has cellulitis of both hands with well demarcated edges,pyrexia&increased wbc. 2.24 yr old with dry cough skin manifestations bone and muscle aches.chest x ray shows patchy shadows. 3.60 yr old male has pyrexia and axillary abscess. 4.patient in hosp given with third generation cephalosporins.it resulted in diarrhea. options: a.staphylococci b.mycoplasma c.strepto cocci d.clostridium difficile answers: 1.c 2.b 3.a 4.d - postural hypotensionmeasure lying standing BP 2- fluid overload 3- tension pneumothorax 4-cardiac tamponade 5-pin point pupil- give nalaxone 6- arrythmia , dilated pupil- amitrytalline 7- IV bisphosphonates patient shows sclerotic changes in pelvis 8- case of over anticoagulation inr 5.1 9- reduce dose of insulin 10-cystic fibrosis 11- coeliac disease 12- patientt with panic attack- rebreath in air bag 13- case of alzhemer disease 14 - another alzhemer disease 15- pseudodementia 15-multiinfarct -hypertension 16-lady h/o miscarriages- do antiphospholipid

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

17- patient with dry eyes- do autoantibodies 18- patientt on bendro develop hot knee- check uric acid
2011

19-case of crf- initial investigation- do u/s abdomen 20- case og acute GN 21- side effect- alcohol- dysarthria cerebellum, 22- tiredness- beta bloker 23- case of haemchromatosis, increase risk of liver cancer 24-case of aortic stenosis 25-case of mitral stenosis 26-median nerve demage- index middle finger 27-Ca head of pancreas involve- common bile duct 28-diabtic amyotrophy 29-breast Ca complications- lymphoedema 30-cerebral metastases 31-patho fractures 32-hypercalcaemia 33-foul smelling discharge from breast- give metronidazole gel 34-case of pulmonary embolism- investigation of choice CT 35- renal colic ist line drug - oral paracetamol/ diclofenac suppository 36-lady on thyroxine- monitor -TSH 37-dx of vaginal discharge -actino, nisseria,chlamidia,trichomona 38.managent of incontinence 39.staph ,strp pyogenes- repeat 40.immobilisation- tibia fibula fracture in a chld, crying wth pain 41.distraction- catherisation in a child 6 yrs 42.terminal pain relief-hyoscine,haloperidol,metrondazil,oral dexamethasone 43.inv of vaginal bleed 44.repeat themes about Anatomy of bile duct 45.anemia- pernicious,aplastic,vitb12 difficiency 46.investigations of red eye 47.shingles management- topical acyclovir,oral aci,7 days etc 48.investigations of syncope 49.heart failure managemnt-aortic valve surgery,iv digoxin,propranolol 50.antibody to intrinsic factor-pernicious anemia 51. management of tension pneumothorax -needle thoracocentesis 52.man working in a metal factory/foreign body in eye investigation-xray orbit 53.s/s of meningitis/inv 54. man with hypoglycemia blood sugar-2.0 mmole tt-50%dextrose 55.a ?6 month baby with lethargy .constipation inv- tsh

PLAB 1 past papers 2002-2007 56.a presents with c/o urge incontinence when she plays tennis 57.bloody diarrhoea after tt cyclosporine- clostridium 58.a child presents wihh vomiting /pyloric stenosis metabolic alkalosis 59.villous adenoma - metabolic acidosis 60.inv for cystic fibrosis .sweat test 61. copd acute exacerbation -24% oxygen 62.18 yr old boy presents with 4 hrs h/o red swollen testes 63-anemia in vegetarians - Vit B 12 defeciency 64. a 3 yo with crust and lesions 10-20 mm peribuccal. with yellowish secretion (diagnosis) 65. 8 yo fell and complains of severe pain in middle tibia. there is no abnormality at exploration. ] 66. 14 yo boy unable to swallow, fever, pain in lower end of right jaw, faetor oris and swelling gum. 67.9. 28 yo girls complains of infertility, laparoscopy shows perhepatic adhesions 68.-perifollicular haemmorhages- vit c def 69-eczema resistent to antibiotics-? defiecency mg/vit a / ? 70-sba 57 yr old male tierd and pale urine 2 plus protein and 2 plus blood, haemoglobin 71- vitamine deffecieny,b6 b12 iron mg...... 72-mediacl ttt of supravetricular tachycardia,vetricualr tahycardia.atreial fiberlation 73-c125 cancer ovaries 74- epimediology of dementia 75-pain reliefing of bronical ca.ca breast with offensive vaginal discharge...etc 76-sba - multiple myeloma bence jone protein? 77-child with bilateral facial swelling- parotitis? 78-child with gum swelling and pain in right side of lower jaw- dental abscess? 79-34 yr buisnessman has recurrent episodes of palpitation every 2 months- do 24hr ecg monitoring? 80- treatment of svt- dc cardioversion 81-lady with ra pain not responding to paracetamol- give nsaid oral 82-a lady afraid to fly has to go to her daughter's wedding in nz. treatment 83-a man on warfarin complains of painless haematuria, inr 2.1(dx) 84-a woman on warfarin has painless haematuria inr 5.1 85-a man thinks there is a metal foreign body in his eye (investigation) 86- a man complains of eye pain while gardening 87- a woman complains of blurred vision, eye pain and vomiting. she has history of migraine 88-3. terminal care (treatment) -lady with malodourous breast ca 89-terminal care (treatment)- man dying of bronchial ca has cough 90-complications of breast ca (diagnosis) - lady with a swollen arm 91-complications of breast ca (diagnosis)- lady with headache and papilloedema

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 92-complications of breast ca (diagnosis)- lady unable to pass urine, back pain and weakness in legs . AETIOLOGIC AGENT: AXILLARY ABSCESS- S. AUREUS TENDER WARM LEG- S. PYOGENES (NOT REALLY SURE) WHITE CURDY VAGINAL DISCHARGE- CANDIDA X-RAY FINDINGS: POSTERIOR MI- IS IT NORMAL?WIDENED MEDIASTINUM? STABBED CHEST (A CASE OF PERICARDIAL EFFUSION)- GLOBULAR HEART BP DIFFERENT ARM- WIDENED MEDIASTINUM DIVERTICULITUS- FREE GAS BENEATH DIAPHRAGM OR MEDIASTINAL GAS?? VAGINAL DISCHARGE -PTN HASA GEERN VAGINAL DISCHARGE,HER PARTNER HAS A PURULENT DISCHARGE -CANDIDASIS,PREGANANT ,WHITE DISCHARGE ,SORE VAGINA -MULIPTE VAGINAL ULCERS -WHICH ORGANISM AFTER IUD INSERTION

2011

6-A GARDENER WITH PHOTOPHOBIA AND PELPHROSSPAM PTN TREATED FOR A LONG TIME RHEMATIC ARTHERITIES,RED PAINFUL EYE A METAL WORKER COMPLAINS OF SUDDEN PAINFUL EYE

SBA- 20 YR GIRL,FOUGHT WTH BF,TOOK PARACETAMOL NOT EXCEEDING LIMITS,CONCIOUS,AGREES THAT IT WAS INCORRECT, WHAT IS UR NEXT MANAGEMNT 1.DISCHARGE HOME 2.REFERAL 2 PSYCHTRY OPD 3.COGNITIVE BEHAVIORAL THERPY 4.ADMISION IN Psychiatry (I DONT REMEMBER EXACTLY)WARD 9.5, SERUM CREATININE 350, WHICH URGENT INVESTIGATION U DO -MSU -URINE FOR BENCE JONES -U/S ABDOMEN I PUT U/S ABDOMEN TO SEE WEATHER THIS IS ACUTE OR CHRONIC RENAL FAILURE? SOME PUT URINE BENCE JONES, VERY TRICKY QS 10. MAIN CAUSE OF DEMENTIA INVESTIGATION FOR CURABLE DEMENTIA IT RESPONDS TO TRYCICLICS.

PLAB 1 past papers 2002-2007 A DEMENTIA WITH PERSONALITY CHANGES AND MINIMAL INTELECTUAL DETERIORATION A DEMENTIA WITH NEUROFIBRILARY TANGLES IN CORTEX Management of herpes zoster
2011

oral acyclovir acyclovir and urgent referral to specialist reassurance immunoglobulins 1 2 3 4 5 a 30 wks pregnant patient with thoracic eruption an immunosuppressed child exposed to chicken pox a pt with healed lesions and only discoloration a pt with thoracic eruption came within 24 hrs a pt with opthalmic shingles

there was a new theme on hernia treatment inpatient mesh hernia repair herniotomy orchidopexy (i can't remember the other options) 1. child with inguinal hernia not having any difficulty 2.a healthy man having inguinoscrotal hernia 3. a man with repeated hernia i think there were 2 more ques in this theme Diagnosis of ulcer arterial venous basal cell ca traumatic squamous cell ca decubitus 1. a man with ulcer on medial malleolus 2. a man with motor neuron disease since 5 yrs now ulcer on lateral malleolus 3 a smoker with leg ulcer 4 another man with leg ulcer with raised edges 5 ulcer which occurs after trauma but not healing Quote: A MAN TREATING HIMSELF FOR DYSPEPTIC SYMPTOMS.NO H/O WT LOSS. ON ENDOSCOPY. NARROWING OF LOWES END OF OESOPHAGUS N INFLAMMATION.HE IS ALCOHOLIC N SMOKER N BMI IS 34. A. BARRETS OESOPHAGUS

PLAB 1 past papers 2002-2007 B. OESOPHAGEAL STRICTURE (I THINK THIS IS CORRECT??DUE TO ALCOHOLISM?? C. CA OESOPHAGUS D. HIATUS HERNIA. ROLLING TYPE Quote:
2011

A BOY WITH VESICLES AROUND MOUTH WHICH HAVE BURSTED N DISCHARGE COMING OUT FROM THEM. A. [bleep] IMPETIGO - ans? B. SHINGLES C. CHICKEN POX Quote: SHINGLES OPTIONS AV ACYCLOVIR ORAL ACYCLOVIR FOR 2 DAYS ORAL ACYCLOVIR FOR 7 DAYS IMMUNOGLOBULIN STEROIDS(HIGH DOSE) REASSURE N ADVISE 1.30 WKS PREGNANT WOMEN WITH SHINGLES..ORAL ACYCLOVIR FOR 7 DAYS 2.AN ELDERLY MAN IN INSTITUTION. STEROIDS 3. A CHILD WITH LEUKEMIA HAS SHINGLES. IMMUNOGLOBULINS 4. A MAN WITH SHINGLES ON CHEST N TRUNK - ORAL ACYCLOVIR FOR 7 DAYS 5. A MAN WHOSE SHINGLES HAS RESOLVED ONLY SCRATCH MARKS LEFT REASSURE N ADVISE.

Post Options: Reply Quote: A CHILD OF 6 DRINKS A LOT OF MILK EVERY DAY BUT EATS NOTHING ELSE , HE IS LETHARGIC: VIT B6 VITB12 VIT D CA IRON AND SO ON THE QUESTION OF RESISTANT ECZEMA WAS FROM THE SAME THEME BUT THERE WAS NOT AN OPTION OF VITA Quote: NASAL BLEEDING-30YR OLD LADY WITH H/O NASAL SEPTAL BLEEDING 2-3 TIMES IN TWO DAYS WITH RASH. LADY WITH NASAL BLEEDING,HER FATHER HAD H/O REPEATED BLOOD TRASFUSION. Quote: 54 YR OLD MAN WITH PROGRESSIVE DYSPHAGIA SMOKES 15-20 CIG. /DAY ON EXAM LAR CORDS PALSY SINGLE MOST INVESTIGATION OF CHIOCE A.BARIUM SALLOW B.CT SCAN C.MRI Quote: A LADY AFRAID TO FLY HAS TO GO TO HER DAUGHTER'S WEDDING IN NZ AFTER 2 WEEKS.TREATMENT: DESENSITIZATION - AS ITS PHOBIA A LAWER CANT SPEAK INFRONT OF PPL-COGNITIVE BEHAVIOURAL THERAPY A GIRL COLLAPSED IN ASSEMBLY ALSO COLLAPSES IN DENTIST'S CLINIC. A MAN COLLAPSED AFTER DONATING BLOOD. VASOVAGAL SYNCOPE Quote:

PLAB 1 past papers 2002-2007 MAN USING CRUTCHES, LOSS OF SENSATION OVER DORSUM OF MIDDLE N INDEX FINGER.WHICH NERVE INJURES. 1. MEDIAN 2. RADIAL?? Quote: A BOY HAD ACCIDENT CAME TO A & E WITH FRACTURED TIBIA N FIBULA N CRYING WITH PAIN Ans-PARACETAMOL or IMMOBILIZATION

2011

ACID BASE PYLORIC STENOSIS--MET ALKALOSIS VILLOUS ADENOMA--HYPOKALEMIA WOMEN BREATHLESS AFTER HYSTERECTOMY--FLUID OVERLOAD A WOMEN PRESENTS WITH C/O URGE INCONTINENCE ONLY WHEN SHE PLAYS TENNIS ? DETRUSOR ?ANXIETY Quote: EAR INFECTION.. A. A BOY WITH FEVER N EARACHE BUT TYMPANIC MEMBRANE WAS NORMAL. OTITIS MEDIA B. A BOY WITH EARACHE N DISHARGE. OTITIS EXTERNA

Quote: A WOMEN 48 YRS WITH IRREGULAR VAGINAL BLEEDING, HOT FLUSHES..ETC. CYCLICAL HORMONES Quote: A WOMEN POST MENOPAUSAL WITH HOT FLUSHES..CONTINOUS HORMONAL THERAPY. Quote: WHAT CAUSES LIVER CANCER IN 3-4 YEARS- -ALCOHOL DRINKING NASAL BLEEDING- 30YR OLD LADY WITH H/O NASAL SEPTAL BLEEDING2-3 TIMES IN TWO DAYS WITH RASH. MOTHER ALSO HAD THIS PROBLEM--VON WILLIBRAND LADY WITH NASAL BLEEDING,HER FATHER HAD H/O REPEATED BLOOD TRASFUSION, BLEEDIG DISORDER. Quote: DISEASE INHERITANCE HAEMOPHILIA...X LINKED RECESSIVE Quote: TREATMENT OF SVT-AMIDARONE Quote: POISONING : DIGOXIN , AMYTRYPTALINE ETC

PLAB 1 past papers 2002-2007

Quote: A DIABETIC WITH HAEMOCHROMATOSIS HAS RISK OF CANCER OF WHICH ORGAN-PANCREAS Quote: A PT WITH HEART FAILURE.MEDICAL TREATMENT FAILED -HEART TRANSPLANT Quote: VAGINAL DISCHARGE-GREEN COLOURED-TRICHOMONAS, IUCD RELATED , ACTINOMUCES ISRAELI Quote: SBA: 57 YR OLD MALE TIERD AND PALE URINE 2 PLUS PROTEIN AND 2 PLUS BLOOD, HAEMOGLOBIN 9.5, SERUM CREATININE 350, WHICH URGENT INVESTIGATION U DO -MSU -URINE FOR BENCE JONES -U/S ABDOMEN 24 HR URINARY PROTEINS Young woman presents in hospital after taking some tabs of paracetamol on breaking up with her boyfriend. Tests indicate n-acetylcystiene is not necessary. next step? a: cognitive behavioral therapy b: admission to psychiatric ward c: discharge and follow up d: place on psychiatric drugs d: place on antipyschotic medication Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

July 2005 Theme : Non Accidental Injury Investigations Options A. CT head B. FBC & Coagulation profile C. Serial height & weight measurment D. No Investigations E. MSU cytology & culture F. Skeletal survey G. Look for blue sclera H. Nutritional history 1. A child just started living with her foster mother was found have weight in the 3rd percentile. The child appears well and no abnormalities found. 2. A child with bleeding from mouth was found to have torn lingual frenulum. 3. A child brought with complaints of sudden stoppage of breath. Opthalmoscopy shows multiple retinal hges. 4. An 18 month baby brought to A/E with bronchiolitis has 6 posterior rib healing fractures. 5. An 8 yr old boy sustained a wrist FRACTURE following a fall in rugby match. He has a history of 6 FRACTURE in previous 3 years. Father is deaf.

PLAB 1 past papers 2002-2007 6. A child with multiple bruise on her body. Parent fail to explain the cause. Theme : Pathology : cells of origin
2011

Options A. Adipocyte B. Gangion cells C. Plasma cells D. Megakaryoblast E. Skeletal muscle cell F. Lymphocytes G. Erythroblast H. Monocytes I. Schwann cells J. Neutrophil precursors K. Astrocytes L.Erythrocyte Precursor M.Lymphocyte Precursor N.Smooth muscle cell 7. An elderly with bone pain & visual loss. Pathologist gives a diagnosis of multiple myeloma after bone marrow biopsy. 8. A young male with recent onset seizures. brain biosy done to give a diagnosis of Glioblastoma multuiforme. 9. A young female with lymph node enlargement & splenomegaly. Diagnosed to be suffering from Acute myeloid leukemia. 10. A small baby with paravaginal mass. Biopsy was done to come to a diagnosis of rhabdomyosarcoma. SBA 11. A mentally retarded child puts a green pea in his ear while having his dinner. The carer confirms this. Otoscopy shows a green colored object in the ear canal. Most appropriate single best approach to remove this : 1) 2) 3) 4) 5) by a magnet syringing under GA by hook by instilling olive oil(?)

12. A trocar inserted midway b/w umbilicus n anterior superior iliac spine, which structures are likely to be pierced :

PLAB 1 past papers 2002-2007 a-The rectus abdominis muscle b-The linea alba c-The Ext oblique aponerosis and internal oblique ms d-The Ext oblique ms and the internal oblque ms e-the conjoint tendon .... 13. An alcoholic takes 10 units of alcohol per day; on examination he has raised alkaline phosphtase and bilirubin. Most likely cause could be: 1.alcoholic hepatitis 2.chronic hepatitis 3. viral hepatitis 4. Primary sclerosing cholangitis

2011

Theme Mechanism of Disease Options A. Infection B. Allergy C. Genetic D. Immune process E. Chloride channel defect F. Alpha-1 antitrypsin def. 14. Asthma 15. Cystic fibrosis 16. Bronchiolitis 17. A boy develops barking cough associated with inspiratory & expiratory stridor; A diagnosis of laryngotrachebronchitis is reached. What is the single most likely prognosis of the disease if left untreated ? a) bronhciectasis b) complete resolution c) lung abscess 18. A boy develops generalized edema with proteinuria ++++1. He is started on steroids & improves. What is the single long term prognosis of the disease? a) complete resolution b) recurrence with gradual resistant to steroids c) recurrence with complete resolution wid steroids Theme : Management of Acute eye Conditions -Topical eye drops Options

PLAB 1 past papers 2002-2007 A. Antibiotic B. Mast cell stabilizer C. Prednisolone D. Mydriatic E. Miotic F. Prostaglandins G. NSAIDs F. carbonic anhydrase inhibitor 19. 20. 21. 22. 23. 24. Acute bacterial conjunctivitis Acute allergic conjunctivitis Acute angle closure glaucoma Keratitis (non infective) corneal abrasion Uveitis (?)

2011

25. A diabetic with blood pressure 140/90 wid proteinuria 0.2 mg/day. Single most likely agent to offer him benefit : a) ACE inhinbitors b) angiotensin inhibitors c) beta blockers d) fibrates e) statins 26. A 30 yr old lady treated for CIN 2 , two years back was a heavy smoker till few months back. She was on oral contraceptives all these years, but now her partner uses condoms. She is anxious as her aunt died of ovarian carcinoma at the age of 48. The most important factor which puts her at the risk of ovaian cancer is : a) age b) family history c) CIN 2 d) smoking e) oral contraceptives Theme : Overdosages/ poisoning Options A.Paracetamol B.Sailcylate C.sodium hypochlorite (bleach) D.paraquat E.oraganophosphorus F.Digoxin G. Tricyclics H.Methanol I. Ethanol 27. Child with nausea/ vomiting and features of heart block. 28. Farmer with excessive sweating, abdominal pain and other cholinergic symptoms.

PLAB 1 past papers 2002-2007 29. A man with sore mouth, pulmonary edema & renal failure. 30. A girl with hyperventilation & acidosis. 31. A girl with right upper quardrant pain with raised biochemical parameters for liver functions.
2011

32. An elderly underwent an operation for rectal carcinoma (?), has not yet opened bowels. complains of abdominal distension & NG tube aspirating large amount of fluids . Most single likely cause for his condition : A. calcium 2.2 mmol/l B. potassium 2.4 mmol/litre C. sodium 128 mmol/litre Theme : Side Effects of Antipsychotics Options A. Clozapine B. Chlorproamzine C. Amitryptiline D. Fluoxetine E. Lithium 33. A chronic schizophrenic on treatment develops sore throat & agranulocytosis. 34. A schizophrenic on treatment develops galactorrhea and loss of libido. 35. A schizophrenic on treatment develops stiffness of limbs, raised temperature and raised creatinine kinase. 36. A patient with long term bipolar disorder complains of lethargy, weight gain & hypothermia. 37. A female patient on treatment for depression develops dry SKIN & mouth. Theme : Side effects of anti epileptics Options A.Carbamazepine B.Sodium Valproate C.Phenytoin D.Ethosuximide E.Vigabatrin D.Tigabain 38. An epileptic patient with raised levels of urea, creatinine. 39. A boy on treatment for generalized tonic clonic epilepsy, develops features of hepatic failure in few weeks of starting treatment. 40. A lady on treatment for epilepsy develops ataxia, gum hypertrophy. Theme: Seizure Investigations Options A.EEG

PLAB 1 past papers 2002-2007 B.ECG C.CT head D. 41.An adult with recent onset seizure. O/e papilloedema present. 42. A child with 2 episodes of jerking limb movements. teacher says he does not concentrate in the class. 43. Adult lady with jerking of thumb, followed by limb and then generalized convulsions. Theme : Diagnosis of Dementia A.Depression B.Alzeihmers Disease C.Frontal Lobe syndrome D.Vascular dementia E.carbon monoxide poisoning F.Huntingtons Disease G.Picks disease H.Crudjefelt Jacob Syndrome I. Delirium 44. Elderly with history of stroke & falls, now confused and cant remember things. 45.Elderly with normal memory on examination; wife complaints of him becoming aggressive and talking abt their sexual life publicly. 46. Elderly lady with no medical complaints, is found entering shop at odd hours of early morning. 47. An elderly man refuses to talk. says that its no point talking to him as he is a complete failure and that his memory has given up. 48. A man admitted in hospital develops features of disorientation & visual hallucinations on 3rd day of admission. 49. A man brought to OPD wid features of disorientation & hallucinations. Wife says he was ok till few days before when he caught cold(?). Theme Incontinence A.Fistula B.Pelvic floor weakness C.Multiple scleorsis D.UTI E.Detrsuor Instability 50. A lady post hysterectomy deveopls continuous dribbling of urine. 51. A lady after child birth complains of passing urine on coughing and stressing 52. A young girl with history of visual loss & limb weakness complains of not able to pass urine at all. 53. A lady with frequency & unavoidable desire to urinate at a few seconds' notice but no dysuria; SBA
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 54. A lady with unilateral weakness of arm & headache. On examination brisk reflexes & increased tone of the affected arm. Rest all examination appears normal. Single best investigation to do : a. Skull X ray b. CT scan Theme : Endocrinology Options A.Aldosterone B.Cortisole C.Erythropoetin D.Parathormone E.Prolactin 55. A heavy smoker with raised hematocrit & hemoglobin. 56. Hypokalemic hypertension. 57. hypotensive, muscle weakness present. 58. lethargy, bone pain, polyuria, polydyspia 59.Galactorrhea, amenorrhea, infertility 60.Female with carcinoma breast complains of polyuria ,polydyspia confusion. single best way to manage ; a. Dexamethasone b. palmidronate c. Fluid restriction Theme : Dermatology Colored Slides 61. A lady with breathlessness & perihilar shadow. (slide showed : erythema nodosum) 62. A man with chest pain & rash on thoracic dermatome. (herpes zoster) 63. A man with generalized neurofibromatosis & caf lau spots 64. A child with features of meningococcal septicemia. 65. A lady with history of liver disease. (slide showed : spider nevi) SBA 66. A man fell from scaffold to lnjure his spine. Investigation revealed damage to S1. Which single symptom will correspond to this level of injury : a) bladder dysfunction b) bowel dysfunction c) limb weakness d) numbness of sacral area e) numbness of sole of foot Theme: Treatment of pneumonia
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

Options A.Benzylpenicillin B.Cotrimoxazole C.Ciprofolxacin D.Clarithromycin E. Fluconazole F. Griesofulvin 67. Man wid right lower lobe pneumonia, allergic to pencillin. 68. HIV positive drug abuser wid bilateral expanding shadows on CXR.

2011

Theme : Choice of Anaesthesia A. General Anaesthesia B. Epidural C. IV ketamine D. Peribulbar infiltration wid (?) E. Bupivacaine linfiltration F. Topical Xylocaine 71. COPD wid cough, posted for cataract extraction. 72. Removal of corneal FB. 73. A pregnant lady posted for LSCS Theme Psychiatry Epidemology Options A. Major Depression B. Acute Psychosis C. Bipolar Disorder D.Dysthymia E.Cyclothymia F. Recurrent Brief depression G. Seasonal Affective disorder H. Mixed anxiety n depression 74. More common in females; associated with low mood & depression which lasts for at least 2 weeks. 75. More common in females; characterised by low mood, insomnia, palpitations and sweating. 76. More common in females; charactersied by annual recurrence of depressive symptoms. there wer 2 more questions in this stem, jus cant recollect! may b one was bipolar disorder(?)...jus not sure!

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme Epidemiology of Joint Diseases Options


2011

A. Rheumatoid Arthritis B. Osteoarthritis C. Osteoporosis D. Osteomalacia E. Ankylosing Spondylitis F. Benign Back Ache G. IVDP 77. More common in females; wid incidence of 20% in Caucasian females & associated wid change in body shape. (i hope, am getting the words correct!!) 78. More common in females, affecting 1% of population, associated wid loss of activity in 10 years. 79. More common in males, associated wid stiff joints & positive HLA B27. 80. Associated wid heavy work & pulling & pushing & psychosocial factors. 81. With incidence of more than 70% & more than 90% show complete recovery. SBA 82. A male complains of sudden onset dysphagia after eating bread which gets relieved by vomiting. He had 2 similiar episodes in last 3 years while having steaks. His BMI is 32. The single most likely investigation which wud lead to the diagnosis of his condition is : a) Barium Swallow b) Chest X ray c) Motility Studies 83. A vagrant man, dishevelled, sweating & fizzy. (There were more symptoms). The most likely agent to cause these symptoms cud be: a) alcohol b)heroine c)cocaine 84. An alcoholic is brought to A/E in agitated state, picking at imgainary things. He is started on chlordizepoxide. The other most important agent to be added to his treatment regimen shd be : a) chlormethiazole b) thiamine

PLAB 1 past papers 2002-2007 Theme Management of PPH A. IM Synometrine B. Prostaglandins C. Synotocin Drip D. IV fluids E. Blood Transfusion F. Laparotomy 85. A female with instrumental delivery, lost 800 ml blood. Uterus well contracted. 86. A multi-para wid previous 2 histories of PPH. 87. A lady on 10th day post LSCS, brought with bleeding lasting for 24 hrs. She has suprapubic tenderness. 88. A lady bled 600 ml blood after placenta was taken out. (dont remember if any more details were mentioned here). SBA 89. A female fainted while painting her bathroom wall & hit her head. She was brought to emergency, regained her consciousness & well otherwise a small laceration on her skull. The single most important investigation to be done at this stage is : a)CT scan b) skull X ray c) Doppler 90. A 70+lady shopping in a supermarket fainted suddenly and fractured neck of femur. Her daughter who was with her said she went pale before faintingA. Dysrythmia (adam-stokes) another one with history suggestive of vertebrobasilar insufficiency? Theme Nephrology Diagnosis Options A. Henoch Scholein Purpura B. Hemolytic Uremic Syndrome C. Chronic Renal Failure D. Acute Glomerulonephritis E. Nephrotic Syndrome F. SLE 91. Anemia Thrombocytopenia Fragmented Red Cells

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 92.Normochromic Normocytic Anemia Hypertension Low erythropoetin (?) 93. Features of renal failure + positive ANA. 94. Proteinuria Hypercholesterolemia Edema 95. Hematuria wid raised Urea & Creatinie Hypertension
2011

Theme Investigations in Nephrology A. Ultrasound Abdomen B. Catheterize C. IVU D. Cystoscopy E. PSA(?) 96. A boy suffered a blow to his flank during some match. He later complained of one episode of frank hematuria. He is normal otherwise. 97. An elderly wid painless hematuria. [snip]. An elderly wid symptoms suggestive of BPH (? not really sure abt this one). 99. A man comes wid acute retention of urine following blow to perineum. On examination preineum swollen & bruised. Theme : Diagnosis of PID A.Candidiasis B.Gonorrhoea C.Chlamydia D.Herpes E.Cervical ectropion F.Trichomonas G.Bacterial Vaginosis 100. Lady wid sore vagina & whitish discharge; smear shows mycelia. 101. Lady on OCPs wid mucoid discharge. 102. A young lady wid recently developed dysmennorhea & deep dyspareunia. Purulent dischrge from cervical Os. Tested negative for gonorrhea.

PLAB 1 past papers 2002-2007

103. Lady wid multiple painful, vescicular lesions at the introitus wid scanty offensive discharge. 104. Lady wid discharge per vaginum wid clue cells present. Theme Blood supply A. Cavernous Sinus B. Internal carotid Artrery C. Superficial temporal artery D. Middle meningeal artery E. Central retinal artery F. Facial artery G. Middle cerebral Artery H. Vertebral artery 105. A guy wid abscess near upper lip. 106. A diabetic/hypertensive wid sudden visual loss. On examination, fundus appears pale. 107. A laceration near the angle of mandible in front of masseter wid profuse bleeding. 108.A person wid features of transient loss of vision, dysphasia . 109. A person with # petrous temporal, confusion 110. Bipolar disorder (Theme - Epidemology of Psychiatric Conditions) 111. Malignant Melanoma (Dermatology Colored Slides) 112. Anaesthesia Required during excision of Meibomian Cyst eye (Theme Choice of Anaesthesia ) 113. Legionella Pneumonia (?) (Theme Treatment of Pneumonia) Theme : Next step in management of dyspeptic symptoms Options A.Anti helicobacter therapy B.Esophagodudenoscopy C.measure serum gastrin D.IV propton pump inhibitors E.Oral proton pump inhibitors F.Pancreatectomy G.Antacids H.H2 antagonists 114. A patient wid hematemesis following 40% burns. His vitals stable now & esophago-duodenoscopy shows multiple superficial ulcers in stomach. (Curling's Ulcer; IV PPIs)
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 115. A female wid hematesis now stable. On treatment for rheumatoid arthritis. 116.Male wid dyspeptic symptoms. Cytological brushings from stomach postive for gm negative spiral organisms. 117.Male wid severe dyspepsia. not responding to usual anti-dyspeptic measures. Gastro-duodenoscopy shows several ulcers in esophagus, stomach and small intestine. Theme : Interpretation of Chest findings A. Pulmonary embolism B. Myocardial Infarction C. Simple Pneumothorax D. Tension pneumothorax E. Pneumonia F. hemothorax G. Pulmonary Edema H. Esophageal rupture 118. Temp 37 JVP raised CXR normal ECG T inversion in some (one) lead BP 100/60; PR 130 bpm 119. Temp 37 JVP normal CXR normal BP 120/80 PR 110 bpm ECG Q waves in V1, 2, 3 120. Temp 39 JVP normal CXR consolidation of some lobe BP 120/90 PR 100 bpm/irregular 121. Temp 37 JVP (?) CXR reduced markings on right side BP 130/80 PR 90 bpm/regular 122. Temp 37 JVP normal PR 120 bpm regular BP 90/60 CXR shows left sided effusion surgical emphysema present on neck palpation (?) 123. Temp 37 JVP low PR 90 bpm /regular

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 BP 100/90 CXR bilateral shadows Basal creptitions SBA 124. A man wid sudden onset breathlessness following RTA. His breathlessness not relieved even after putting chest drain. Single most likely cause could be : a)Tension pneumothorax b)bronchial rupture c)aortic rupture 125. A neonate wid temp 38.5, is otherwise appearing normal. Single best next step wud be : a) reassurance b) discharge wid broad spectrum antibiotics c) admit for full infection screen d) admit for full infection screen & start broad spectrum antibiotics e) admit and observe 126. A man wid chronic atrial fibrillation develops features of pulmonary edema. (think it was mentioned dat he was on digoxin). Single best next step to wud be: a) DC cardioversion b) anticoagulation & digoxin C)digoxin Theme Diagnosis of Neck Lumps Options A. Thyroid carcinoma B. Goitre C. Cystic Hygroma D. Branchial cyst E. Tuberculous Lymphadenitis F. Lymphoma G. Ca Stomach H. Ca Lung I. Mesothelioma 127. A lady from Asia wid lumps in her neck, FNAC of which revealed center of casseous material surrounded by fibrosis. 128. A man wid lump in supra-clavicular region and decreased appetite. He has lost 5 kg weight recently. 129. A man with lump in front of his neck which moves up on swallowing. Scan shows a mass replacing the left lobe of thyroid & spreading to sternomastoid & adjacent muscles.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

130. another one on cystic hygroma (?) 131. A shipyard worker develops shortness of breath and a lump in his neck/supraclavicular fossa (?) wid a small pleural effusion on the same side of the lump SBA 132. A patient wid long history of GORD, underwent esophagoduodenoscopy & Barret's Esophagus was diagnosed. The single most appropriate term to define this condition wud be : a) Squamous metaplasia b) Columnar Metaplasia c) dysplasia 133. A 30 yr old heavy smoker with previous history of treatment for DVT & varicose veins develops swelling/ulcer(?) just above her medial malleolus surrounded by lipodermarosclerosis and induration on her right foot . She is currently on OCPs. The most likely cause for her foot condition is : a) varicose veins b) DVT c) peripehral vascular disease Theme Management of Electrolyte Imbalances Options A. Insulin only B. Insulin wid Normal Saline C. Normal saline wid hydrocortisone D. Oral Potassium E. IV Potassium F. dialysis (?) G. Saline and Potassium Supplementation 134. A 20 yr old girl wid hypotension, hyperkalemic and mildly hyponatremic. She has recently lost weight and her SKIN appears hyperpigmented. 135. A young boy with polyuria, has very high BLOOD GLUCOSE levels. 136. A patient has diarrhea, appears to be dehydrated wid low potassium levels. 137. A patient of vigorous diuertic therapy deveopls hypokalemia. 138. A person develops anuria and pulmonary edema after severe crushing injuries-and his urea was around 60 was ther one wid sever hyperkalemia (? wid K >7 mmol/L)

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme : Scientific Basis of Diseases


2011

A. Alpha 1 anti-trpysin deficiency B. Surfactant deficiency 139.a child with childhood liver failure now comes with emphysema 140.Respiratory distress syndrome of pre-maturity 141. A young girl complains of abdominal pain whenever in school. She is otherwise normal in public holidays. Her epigastric (?) pain is associated wid nausea and no vomiting. She was needed to be sent home from school bcos of this abdominal pain on a number of occasions. The single most likely diagnosis could be : a) Abdominal Migraine b) coeliac disease c) Appendicitis d) mesenteric adenitis. 142. A patient after a fall on his outstretched hands complains of pain in his wrist. X ray of the wrist appears normal. No fractures seen. Most appropriate next step to do : a) discharge wid reassurance b) scaphoid cast for 6 weeks c) take X ray at a later date (?) d) plaster and review after 2 weeks Theme Managment of Arrythmias Options A. Adrenaline B. Adenosine C. Digoxin D. Carbimazole plus beta blockers E. Implantable pace maker F. external pacemaker 143. A man after falling unconscious on a number of occasions was found to have a heart rate of 40 bpm(?). 144. Female sweaty, wid tremors & weight loss. heart rate is 140 bpm/irregular. 145. there was one on SVT(?)

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme Investigations of Palpitations Options


2011

A. ECG B. ECHO C. 24 hr Holter monitoring D. Thyroid Function tests E. CXR 146. A young girl, sweaty, tremors and weight loss, says dat her heart races. 147. A woman experiences 'thumping' in her chest associated wid breathlessnes, while asleep. She sits up to get symptoms resolve in few minutes time. 148. A woman wid a family history of coronary artery disease. She has noticed palpitations especially during the night. She describes a sensation of her heartbeat momentarily stopping, and then racing. 149. A man complains of episodes of palpitations which last for few minutes & leave him dizzy. His pulse appears to be normal at the point of examination. SBA Theme Diagnosis of Coma 150. An elderly traveling alone was brought to A/E from Airport in unconscious state. There are needles & a syringe in his hand baggage. there were more in this theme. A. Plasma Glucose Levels. Theme Diagnosis of Accidental Injuries 151. A man after high speed automobile injury, CXR shows widened medistinum. A. Aortic rupture. Theme Diagnosis of Prenatal Conditions Options A. fetal Blood Sampling B. Chorionic Villous Sampling C. Amniocentesis D. USG E. check serum anti-d F. Fetal echo

PLAB 1 past papers 2002-2007 G. Fetal Blood at birth 152. Pregnant lady 16 wks, Scan shows nuchal folds & double bubble sign; Most reliable way to diagnose Down's syndrome?
2011

153. Pregnant lady wid previous baby affected wid cystic fibrosis, wants to confirm if her present baby is ok. 154. Pregnant lady wid previous baby wid severe anemia and jaundice. 155. A lady 24 weeks pregnant with a previous child dead from congenital heart disease156. A lady wants to know about hypothyroidism . SBA 157. A man wid ear ache & on examination his left tonsil is ulcerated wid rolled out edges. A. Tonsillar tumour B. Quinsy C. Lymphoma Theme Pelvic Inflammatory Diseases Investigations Options A. Endocervical Swab B. High Vaginal Swab C. Contact Tracing D.Laparoscopy 158. A lady wid pelvic pain & offensive vaginal discharge. 159. An asymptomatic lady says her husband had a purulent urethral discharge and doesnt wants to talk abt it. 160. An elderly wid bleeding per vaginum. USG shows thickened endometrium. Theme Diagonis of Abdominal pain Options A. CXR B. Abdominal Xray C. Barium Enema D. Laparotomy E. USG 161. A man underwent sigmoidoscopy after which he develops features of peritonitis.

PLAB 1 past papers 2002-2007 162. A man wid features of peritonitis; Erect CXR shows gas under diapragm. 163. A child wid abdominal pain & current jelly stools. sausage shaped mass palpable per abdomen. 164. A lady in RTA, wid hypotension & rigid abdomen. broken left ribs 1012. SBA 165. A pt comes again n agian to g.p and is saying hes got aids wen all his results r negative for 3 times options A) ocd B) hypochondriasis C) others i dont remember Theme Ovarian Carcinoma Investigations Options A. Pelvic USG B. Pelvic CT C. CA 125 D. CA 153 E. Laparotomy F. Laparoscopy G. Paracentesis 166. A lady wid family history of ovarian carcinoma. Pelvic USG fails to reveal any abnormality. 167. A lady had undergone abdominal hysterectomy wid bilateral salpingo-oophorectomy wid omentectomy for Ca ovary, now comes for follow up. Her CA 125 had come to normal levels after Surgery. 168. A lady underwent debulking Surgery for ovarian carcinoma now presents wid signs of intestinal obstruction. 169. Another lady wid previous history of treated ovarain Ca, now we need to rule out recurrence(?).

2011

170. Theme Blood supply (q 105-109) --- A person has injury over temple reigon Ans. C. Superficial temporal artery

PLAB 1 past papers 2002-2007

SBA 173: A patient post op has fever after 48 hours with mild abd distension.most likely cause is: A. pleural effusion B. uti C. thrombophlebitis D. sepsis 174. A tall guy wid acute onset scrotal pain associated wid vomiting. Single most likely diagnosis wud be: a)testicular torsion b)torsion of appendicualr appendage c)epididymorchitis d)UTI 175-a 40 year old lady with a painless non growing swelling in the post superior part of neck. A. Pleomorphic adenoma 176- DEMENTIA theme. a 40 year old man brought in with his wife because of his clumsy movements and his father also had same problems. A. Huntintons chorea. 177. An elderly living wid grandaughter comes to OP wid bruises on both wrists. A - Non accidental Injury Theme : TREATMENT OF PNEUMONIA: Options A. salbutamol inhaler B. ipratropium inhaler C. flu vaccine D. clarithromycin 178.An elderly man with COPD having attacks of pnuemonia every winter for the past 2 years.He wants ur advice for this winter. 179.An 18? year old comes with fever ,myalgia-half of her hostel is similarly ill.(something like flu)

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 Theme : Childhood Rashes Options A) HSP B) Meningococxemia 180. Child wid colicky abdominal pain wid arthritis and purpuric rashes on extensor surface. Family history of atopy present. 181. Child taken MMR 2 weeks before, now comes wid fever, headache, photophobia and a rapidly spreading purpuric rash. was ther one suggesting ITP, in this same theme? Theme Headache Diagnosis Options A. Petrous Temporal FRACTURE B. Base of the skull FRACTURE 182. A man in RTA wid CSF rhinorrhea , .. 183. A man after fall wid hemotypanum , .. in this same theme was the question on Unilateral temopral headache (which we already discussed and landed on temporal arteritis as answer). Theme Gastro Diagnosis A. Irritable Bowel disease B. Carcinoma Caecum C. Carcinoma Rectum D. Crohn's Disease E. Ulcerative colitis F. Solitary rectal ulcer 184. A 37 yr old lady wid chronic histroy of constipation, diarrhea and passing bloody stools intermediately. Barium enema shows rose thorn ulcers. 185. A man with recent change of bowel habits, weight loss and occult blood in stools positive. 186. A young girl wid features of alternating diarrhoea & constipation. No weight loss. 187.A man wid recent change of bowel habits, tenesmus & bloody stools. Sigmoidoscopy shows ulcerative mass in rectum.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 188. (continuation of Theme Mechanism of Disease) A boy wid mental retardation & learning difficulites. father & uncle had similar probs? ans. A. Trinucleotide repeats (hinting at Fragile X syndrome). 190. Male with needle marks, brought in coma wid pinpoint puplis. ans. A: heroine (continuation of Diagonsis of Coma) 191. one was on wid history of repeated falls. A. subdural hematoma was der one on extradural too?(apart frm the one associated wid petrous temporal FRACTURE?) 192. then one lady in PID theme, was having bilateral iliac fossae pain wid terminal hematuria (blood at the end of micturation). 193. Then another guy in Mechanism of Disease wid repeated respiratory tract infections & infertility. A. ciliary diskinesia ~ Young's Syndrome. 194. Another patient in Endocrinology theme had features of Acromegaly. 195. In some chest theme a patient wid with a lymph node wid its calcified circumference (typical of egg shell calcification). A. Sarcoidosis 196. In Theme Treatment of Pneumonia An alcoholic wid hemoptysis; CXR shows right upper lobe consolidation. ans. A: Anti Tuberculous Therapy 197. (continuation of Overdosages/ poisoning theme,,q27-31). Male, presents with metabolic acidosis , dilated pupil , elevated serum amylase, hyperglycemia. Ans. I. Ethanol

2011

ANSWERS 1. 2. 3. 4. H D A F

PLAB 1 past papers 2002-2007 5. G 6. B 7. C 8. K 9. J 10.E 11.3 12.C 13.1/4 14.B 15.E 16.A 17.B 18.C 19.A 20.B 21.E 22.C 23.G 24.C 25.A 26. 27.F 28.E 29.D 30.B 31.A 197.I 32.B 33.A 34.B 35.B 36.E 37.C 38.A 39.B 40.C 41.C 42.A

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 43. 44.D 45.C 46.B 47.A 48.I 49.I 50.A ? 51.B 52.C 53.E 54.B 55.C 56.A 57.B 58.D 59.E 60.B 61-65 - colour slides 66.E 67.C 68.B 69. 70. 71.F 72.F 73.A/B 74.F 75.H 76.G 77.B 78.A 79.E 80. G/B 81.F 82.A 83.A 84.B

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 85.E 86.C 87.F 88.A


2011

89.A 90.A 91.B 92.C 93.F 94.E 95.D 96.A 97.D [snip].E 99.B (suprapubic?) 100.A 101.E 102.C 103.D 104.G 105.A 106.E 107.F 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114.D 115.E 116.A 117.F 118.A 119.B 120.E 121.C 122.F 123.G 124.B 125.C 126.A

PLAB 1 past papers 2002-2007

127.E 128.G 129.A 130.C 131.I 132. 133.A 134.C 135.B 136.G 137.D 138.F 139.A 140.B 141.A 142.B/C 143.F 144.D 145.B 146.D 147.B 148.A 149.C 150.A 151.A 152.C 153.B 154.A 155.F 156.G 157. 158.A 159.B 160.A 161.A ? 162.D 163.C 164.E

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 165.B 166.C 167.B 168.E 169.A 170. C 171. 172. 173.B/D 174.A 175.A 176.A 177.A 178.B 179.C 180.A 181.B 182.B 183.A 184.D 185.B 186.A 187.C 188.A 189. 190.A 191.A 192.A 193.A 194.A 195.A 196.A

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

197.I Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>


2011

March 2005 Themes of March 2005 EMQ and SBA PLAB 1 Paper

PLAB 1 past papers 2002-2007 Hey guys. How did everyone do the paper? It was ok I guess. I just pray and hope we all will make throughThese are the themes i can recollect for now 1. Side effects of medication in pain relief 2. Clinical features of poisoning 3. History of weight loss (somewhat familiar) 4. Another one in Ophthalmology about concave convex lens cataracts etc 5. Epidmilogical data in dementia 6. Diagnosis of anaemia 7. Electrolyte abnormalities 8. Limb ischemia 9. Fever and rash 10. Diagnosis of shock 11. Vertigo 12. Cervical Pathology 13. Chest X ray in shock this was also been reposted from November or January not sure 14. Another drug side effects some with lithium tricyclics etc 15. Preoperative test for hernia 16. Wrist injuries 17. Diagnosis in dizziness 18... another about syncope in children i guess? 19. Vaginal discharge treatments 19. Acute dyspnoea 20. Another themes with croup epiglottis etc 21aetiolog of infection repeated from November 2004 22. Retention treatment (mixed questions from past paper) 23. One more horrible statistics one bone pain 24. One SBA about faecal impaction. Options were oral laxative...phosphate enema. High fibre diet and questions was immediate management 25. Another SBA was administration of adrenaline 1.1000 i.m. 26. One more SBA about epiglottis i hope i 27. Hey one more on diff diagnosis of acute abdomen in women or something the typical one 27 emq in pyschiatry about major depression... etc 28. SBA in pyschiatry i answered propranol if anybody can recollect 29. Ante partum haemorrhage 30. Was on terminal care...biphosphonates, haloperidol, hyoscine etc? 31. Investigation in anaemia Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>

2011

March 2004

PLAB 1 past papers 2002-2007 1 Theme: Scientific basis of CNS disease Options A. Berry aneurysm B. Multiple sclerosis C. Alzheimers dementia D. Toxoplasmosis E. Meningioma F. Glioblastoma multiforme G. Cerebral infarct H. Cerebral hemorrhage I. Secondary carcinoma J. Astrocytoma K. Meduloblastoma 1. It is characterized by large areas of demyelination throughout the brain" 2. A circumscribed and limited lesion with glandular columnar cells with pleomorphic nuclei 3. A wedge shaped area of discoloration involving both gray and white matter 4 A mass present on the outer aspect of the brain with pressure over the brain. Psammoma bodies are present 5. Present at the junction of internal carotid artery and middle cerebral artery (or Mid cerebral art & Ant cerebral art)

2011

2 Theme: Scientific basis of Heart disease Options A. Nutritional B. Congenital C. Autoimmune D. Infective E. Hormonal F. Degenerative G. Neoplastic H. 6. A 55-year-old lady has palpitation, weight loss despite increased diet. 7. A 24-year-old female presents with pyrexia, finger clubbing and splinter hemorrhages: 8. A 34-year-old patient underwent valvular replacement surgery, afterwards she presents with fever, a newly developed murmur and altered intensity of heart sounds. 9. A 34-year-old man has symptoms of syncope, he has a bicuspid aortic valve 10. An alcoholic 60-year-old man who is on his own, with no one to look after him, has raised JVP, pedal edema and spider neavei. On C-XR he is found to have massive cardiomegaly (globular heart)

PLAB 1 past papers 2002-2007

3. Theme: Diagnosis of Eye Conditions Options A. Corneal Abrasion B. Dendritic Ulcer C. Foreign Body D. Viral Conjunctivitis E. Limbal Dermoid F. Pterygium G. Interstitial Keratitis H. Band Keratopathy I. Herpes zoster J. Keratoconus. K. Interstitial keratitis. L. Degenerative changes. 11. Metal sheet worker complains of pain photophobia and lacrimation 12. A welsh farmer has fleshy bilateral swellings on the white of the eye 13. A patient presents with pain in the eye and decreased vision along with photophobia and lacrimation. He has painful vesicular eruptions around the mouth 14. A female patient wakes up from sleep to find blurring of vision along with pain and lacrimation in the eye. 12 months back she was treated for a scratch in the eye by her daughter's nail while playing 15. A patient has a history of sore throat along with flu like symptoms. He now has a red eye:
2011

4. Theme: Management of Ear complaints Options A. Admit & IV antibiotics. B. Oral Amoxacillin C. Oral Amoxacillin + Metronidazole. D. Syringing. E. Pack the ear. F. Surgical intervention G. Out patient review. 16. Girl with fever, earache not able to swallow 17. A 24-year-old man newly joins swimming classes and presents with earache and diminished hearing. On exam he is found to be normal except for some wax in the ear 18. A 24-year-old Rugby player has ear discharge and loss of hearing in right ear, on exam there is small ragged perforation in the tympanic membrane 19. A 34-year-old woman presents with high fever, vomiting, headache and rigors. She has already been having earache along with ear discharge, tenderness over mastoid antrum

PLAB 1 past papers 2002-2007 20. A 33-year-old female undergoes root canal treatment at a dentist. 5 days afterwards she has tenderness over the maxillary sinus associated with earache. 21. A 32-year-old boxer has bleeding in the ear after an injury sustained in a boxing match.

2011

5. Theme: Management of cardiac Arrhythmias Options A. Heparin B. Warfarin C. Atenolol D. Streptokinase, E. Alteplase F. Heparin + Cardioversion G. Adenosine H. Isosorbide mononitrate I. Glyceryl trinitrate J. r-TPA K. Low dose Asprin L. NTG Patch 22. A 40-year-old male presents with chest pain for 2 hours, now after 1 hour he has no chest pain. But the ECG shows T wave inversion in L II, III, aVF 23. Patient with previous history of MI treated with thrombolysis now presents with ST segment elevation 24. Post MI patient, with narrow complex tachycardia. 25. A patient presents with an irregular pulse, HR. 160 /min., BP. 100/70 mm Hg [Atrial Fibrillation] 26. A patient has his apical impulse shifted to the Left and has difficulty in breathing and L V H.

6. Theme: Diagnosis of post MI complications Options A. Papillary muscle rupture B. Atrial Fibrillation C. Ventricular Fibrillation D. Complete Heart block E. Pulmonary Embolism F. Acute pericarditis G. Congestive cardiac failure H. 27. Five days after myocardial infarction a patient presents with collapse. O/E pansystolic murmur

PLAB 1 past papers 2002-2007 28. Pt presents 12-hours after MI with recurrent chest pain, breathlessness & heart rate of 40/min 29. Post MI with irregularly irregular pulse
2011

7. Theme: Diagnosis of chest infection Options A. M. Tuberculosis B. Pseudomonas. C. Strep pneumoniae. D. Mycoplasma pneumoniae. E. Legionella. F. Chlamydia. G. Pneumocystis carinii. 30. A 30-year-old patient looses weight within the last 4-months, presents with dry cough and bilateral interstitial marking on C-X ray 31. A 20-year-old previously very healthy has general malaise, dry cough and breathlessness. No significant changes on examination. Chest X-ray shows patchy consolidation throughout the lung fields. 32. Patient with history of travel, presented with diarrhea vomiting and chest infection. 33. A 50 kg weight looses 5 kgs weight and has night sweats, fever and hemoptysis & cough. C-X ray shows upper sided lesion 34. Cystic fibrosis severe cough

8. Theme: Infections Causative agent Options A. Strep pneumoniae B. Strep pyogenes C. Staph aureus D. Chlamydia E. E. Coli F. Gonococcus G. Clostridium difficile H. Campylobacter I. 35. A 14-year-old boy presents with a circumscribed swelling on his arm. It is erythematous and the margins are very limited. Pyrexia is present. 112. A 25-year-old presents with an axillary abscess 36. 25-year-old male patient having pus from axilla 37. Old hospitalized lady on cefuroxime now developed bloody diarrhea

PLAB 1 past papers 2002-2007 38. A patient has very severe lower abdominal pain along with pyrexia after changing her sexual partner. 39.
2011

9. Theme: Management of asthma Options A. Nebulized Beta2 agonist B. Long acting inhaled B2 agonist C. Inhaled Steroid D. Reduce inhaled steroid dose E. Inhaled cromoglycate F. Oral Steroids G. Reassurance H. Inhaled short acting B2 agonist I. Iv steroids J. Leukotrienes antagonist K. Antibiotics L. Oral Theophylline 41. A 7-year-old child has intermittent asthma, he has been using inhaled B agonists and oral steroids. He is allergic to asprin and is still having symptoms 42. Patient well maintained on 1000ugm inhaled steroid but develops thrush 43. A 25-year-old man is taking inhaled B agonist 3 times in a day. Still he wakes up at night with wheezing. 44. A 36-year-old woman is a known asthmatic. She is on treatment with oral steroids. She presents to the A&E breathless and wheezing 45. A 45-year-old man suffering from chronic asthma is unwell, he has pyrexia and green sputum. His PEFR is <80% of his normal value.

10. Theme: Diagnosis of Upper GI Diseases (Dysphagia) Options A. Barrett's esophagus B. Achalasia cardia C. Plummer Vinson syndrome D. Scleroderma E. Hiatus Hernia F. Peptic ulcer G. Parkinsonism H. GORD I. 46. Transformation of squamous epithelium to columnar epithelium 47. A 50-year-old female presents with pallor and fatigue, blood smear shows microcytic and hypochromasia. She has post cricoid webs and has difficulty in swallowing.

PLAB 1 past papers 2002-2007 48. A boy with dysphagia, an organ protrusion into the thoracic cavity 49. A layer of submucosal hyaloid fibrosis 50- s/s achalasia
2011

11. Theme: Appropriate investigation in constipation Options A. Rectal biopsy B. Reassure C. Barium meal + follow through D. NM studies of gut E. Sigmoidoscopy F. CT scan G. USG abdomen H. UGI endoscopy I. 51. An 8-year-old girl with weekly abdominal pain, no h/o diarrhea or vomiting. Physical examination was unremarkable. 52. A 6-year-old child had been having repeated constipation which is not being relieved by treatment with laxatives. O/E there is no ano-rectal anomalies 53. A 8-year-old child presents with epigastric pain a/w food. It appears before eating and is relieved by eating food 54. A patient presents with a painless bladder, which is distended up to the umbilicus. The patient has been suffering from constipation since the last 3 months and his sigmoid colon is palpable per abdomen

12. Theme: Rectal bleeding Options A. Hemorrhoids B. Diverticulitis C. Diverticulosis D. CA rectum E. CA colon F. U C G. Campylobacter jejuni. H. Pseudomembranous colitis. 55. A 45-year-old male with loose stools, blood, and progressive feeling of incomplete defecation 56. A 54-year-old man presents with altered bowel habits and bleeding PR. 57. History of chronic constipation, hard stool passage now presenting with bleeding PR. Feces coated with blood and splash in pan 58. A 28-year-old woman returns from Thailand, she had an episode of bloody diarrhea there, then she was all right. She came back and has similar episode 59. Young boy with bloody diarrhea and vomiting for one day.

PLAB 1 past papers 2002-2007

13. Theme: Investigation of complications CA prostate Options A. PSA B. Serum acid phosphatase C. Serum alkaline phosphatase D. Transrectal USG guided biopsy E. Serum Calcium level F. Isotope bone scans G. Full skeletal survey H. X ray pelvis and lumbar spine 60. A patient with CA. Prostate presents with urinary incontinence along with weakness of lower legs and backache 61. Known case of CA Prostate presents with humerus fracture. On x-ray we find two osteosclerotic lesions 62. Male with high PSA levels and on rectal exam has loss of median sulcus + on USG some nodularity in prostate next step 63. A 56-year-old has a family h/o of prostatic CA. He presents for examination and wants to know if he has prostatic CA. He is found to have a normal per-rectal exam and no lymphadenopathy. 64. Man on GnRHs for prostate cancer comes after 2 months for follow up

2011

14. Theme: Cause of urinary retention Options A. BPH B. Prostatae Ca C. Fecal impaction D. Clot retention E. Ureteral stricture F. Bladder stone G. H. 65. An old patient with the history of constipation with palpable sigmoid colon & bladder palpable till umbilicus 66. A patient with Bladder Ca. wants to undergo surgery. A day before the admission to hospital he presents with inability to pass urine. 67. A patient is unable to pass urine after drinking 5 pints of beer. Earlier he had difficulty in micturition, dribbling and nocturia. 68. 75-year-old male with bladder outflow obstruction with other BPH s/s 69.

PLAB 1 past papers 2002-2007

15. Theme: Investigations of Postop complications


2011

Options A. Blood Culture B. Ultrasound abdomen C. Wound swab D. Doppler study E. CT scan F. Venogram G. Serum Creatinine level H. Chest X-ray I. Blood Glucose J. ECG K. Full blood count L. VQ scan 70. A 64-year-old woman underwent an emergency laprotomy for peritonitis. On the 6th day after surgery she is noted to a have a serosanguinous discharge from the wound. There is no surrounding erythema & she has normal temperature 71. A 50-year-old woman underwent surgery for Ca. Rectum, 10 days back. She has low-grade fever of 37.5 deg. C and is complaining of pain in the left calf. She has oedema of the left leg and ankle. 72 A 24-year-old man underwent appendicectomy 7 days back. He was making good recovery, but suddenly developed high fever. O/E there is no abnormality except for slight lower abdominal tenderness. 73. A 55-year-old man underwent emergency repair for an abdominal aortic aneurysmal rupture. Before the surgery his BP was 60/40 mm Hg. During the surgery and after, his blood pressure was satisfactory, but his urine output was < 5-ml in the first hour after surgery. 74. A 75-year-old woman underwent left hemicolectomy for Ca. Sigmoid Colon. On the 4th day after surgery she becomes sick. On exam she is having fever 38.6oC, BP. 60/40, PR. 130/min., her hands and feet are warm. 16. Theme: Pre-op investigation Options A. ECG B. 24-hr ECG C. EEG D. Echocardiography E. F. 75. A 10-year-old child is posted for Herniorrhaphy. He is clinically normal, but has an irregular pulse. 76. A person wants to undergo surgery. He is evaluated and found to be completely normal. His ECG however shows RBBB. Next step. 77.

PLAB 1 past papers 2002-2007

17. Theme: Diagnosis of Fractures


2011

Options A. Transverse Fracture ulna B. Fracture clavicle C. Spiral Fracture humerus D. Fracture neck of humerus E. Scaphoid Fracture F. Bennetts Fracture G. Supracondylar Fracture humerus H. Fracture Metacarpals I. No evidence of fracture J. 78. A 43-year-old lady oversteps the footpath while carrying her shopping bags and falls. She presents with pain in arm and no deformity but movements are slightly restricted. 79. A 16-year-old girl falls on the outstretched hand and complains of pain from shoulder to the elbow, she is unable to use her arm. 80. A man hit by baseball bat while protecting himself using his hand in a fight. 81. A patient has a fall on a outstretched hand. He is unable to lift his wrist placed on the table. 82. A Rugby player injures his hand during the game. He has pain swelling and tenderness in the region distal to the lower end of radius. On the X-ray there is no evidence of fracture. 83. Guy presents with pain after punching his fist on the wall

18. Theme: Management of traumatic injuries Options: A. Shoulder-Wrist Sling B. Collar & Cuff Sling C. Simple Sling D. Reassure E. Immobilization in cast F. Resuscitation G. Resuscitation and External Fixation H. Manipulation I. POP Cast 85. A patient undergoes a RTA and has fracture pelvis. 86. A 3-year-old boy his father pulls his hand while swinging him in the garden. He has a displacement at the elbow region. 87. A child is knocked down and run over by a bus over his pages, he is tachycardia and hypotension. Next step. 88. After injury, pain distal to radius, initial investigations seem normal.

PLAB 1 past papers 2002-2007 89. Clavicle or some joint dislocation

2011

19. Theme: Trauma investigation Options: A. Abdominal CT B. Thoracic CT C. Pelvic CT D. Chest x-ray E. Neck x-ray F. Abdominal X-ray G. IVU H. Urethrogram I. Skeletal Survey J. 90. A 10-year-old boy is knocked down by a car while cycling, brought to A&E. He is vomiting, upper abdominal pain and tenderness. 91. A child from RTA pain in upper abdomen with pain in lt shoulder tip. 92. A patient had an episode of epilepsy following which he has difficulty in breathing and cant swallow his saliva. O/E his dentures are missing 93. A 32-year-old man has a kick in loin region, developed hematuria, no blood at urethral meatus, no perineal injury seen. 94. A patient was wearing a soft neck collar and is involved in a RTA and she had been sitting in the rear seat. After 10 days she presents with neck pain.

20. Theme: Etiology of Arthritis Options: A. Rheumatoid Arthritis B. Osteoarthritis C. Reactive arthritis D. Septic Arthritis E. Degenerative Osteoarthritis F. Psoriasis G. Psoriatic arthritis H. Myeloma I. Gout J. Pseudo gout K. Reiters disease L. Ankylosing spondylosis M. Chondromalacia Patella N. Inflammatory arthritis 95. A 47-year-old lady with arthritis of the small joints has swelling of the fingers and pitting of nails

PLAB 1 past papers 2002-2007 96. A 27-year-old woman during her postpartum period presents with symmetrical small joint swelling associated with edema 97. Patient with steroids now having a swollen painful joint which is hot & tender associated with pyrexia [snip]. A 45-year-old male patient has a history of gout. His metacarpal joints are swollen and hot after an episode of trauma.. 99. A 76-year-old patient has knee problem for 10 years, it is not hot but during the attacks it swells and subsides 100. An 80-year-old lady with knee pain. Knee is inflamed but no rise of temperature. 101. A 68-year-old patient has hypercalcemia, along with low backache and proteinuria.

2011

21. Theme: Management of HERNIA Options A. Herniotomy B. Herniotomy + orchidopexy. C. Herniorrhaphy+ orchidectomy D. Elective herniorrhaphy. E. Emergency herniorrhaphy F. Abdominal binder. G. Truss H. Reassure. I. Observe 102. A 68-year-old woman is a known smoker. She had an attack of MI 10 yrs back and is known to have peripheral vascular disease. She presents with a reducible herniation over the incision region of a surgery which she underwent in childhood 103. A 38-year-old lady presents with an irreducible hernia in the right groin region. She is vomiting and has constipation since the last 3 days. Her abdomen is distended and is tender to palpation 104. A 9-month-old child is brought to the A&E with an irreducible firm swelling, which descends into the left groin when the child is crying 105. A 45-year-old mechanic presents with a reducible swelling in the groin, impulse on coughing is present. He has mild dragging pain in the abdomen, otherwise he is normal

22. Theme: statistics of psychiatric disorders (Dementia) in UK Options: A. Alcoholic dementia B. Alzheimers disease C. Cerebral secondaries D. Creutzfeldt-Jakobs disease E. Frontal lobe dementia F. Lewy body dementia G. Multi infarct dementia H. Myxoedema

PLAB 1 past papers 2002-2007 I. Normal pressure hydrocephalus J. Pseudo-dementia K. Viral encephalitis L. Wilsons disease M. Schizophrenia 106. A condition associated with hypertension 107. The commonest from of dementia in the UK. 108. A condition characterized by senile plaques and neurofibrillary tangles in the cortex and hippocampus. 109. A condition, which may respond to treatment with antidepressants. 110. A condition characterized by early personality changes, usually of loss of inhibitions and relative intellectual sparing.

2011

23. Theme: Treatment of psychiatric disorders Options: A. Mental status examination B. Couple therapy. C. Cognitive therapy. D. Cognitive and behavioral therapy E. Psychodynamic Physiotherapy F. Exercise therapy G. Hypnotherapy. H. Martial therapy. I. Flupenthixol. J. E C T. K. Imipramine. L. Lithium M. Tricyclic antidepressant N. Bed rest 111. A 25-year-old mother, had puerperal blues in her first pregnancy. Now in her second pregnancy after delivery, she has lost weight and believes that her husband intends to kill her and her baby. She feels completely worthless. She is currently on antidepressant medication 112. A 68-year-old female has received antidepressants for depression at the age of 30 in 10 cycles. She presents now with loss of interest in her activities and refuses to eat or drink any thing. 113. A 23-year-old female is always tearful and weeping. She cries on her own, without any reason and is not able to do any work 114. A man with anxiety, lack of concentration at work, but no somatic symptoms of depression.. what do we do?. 115. Doctor with problem in dealing with patiens no past history of any treatment. 116. Man with manic depressive symptoms 117. A 10-year-old child has spasmodic torticollis. 118. A patient with Alzheimer's disease presents with coarsening of habits.

PLAB 1 past papers 2002-2007

24. Theme: Psychiatric disorders Diagnosis Options A. Paranoid Schizophrenia B. Anxiety C. Depression D. Gilles La Tourette syndrome E. Schizophrenia F. Hypomania G. Delirium H. I. J. 119. A 30-year-old has periods of elation and depression. He goes to a bank and demands money from the cashier and says that he is the owner of the Bank. --- Hypomania / Schizophrenia. 120. A male with suspicion and schizophrenic features 121. Patient with ticks shouts obscene

2011

25. Theme: Diagnosis/Causes of Anemia Options A. Pernicious anemia. B. Sideroblastic anemia. C. Sickle cell anemia. D. Vit. B12 malabsorption. E. Vit. B12 dietary deficiency. F. Decreased Fe Intake. G. Fe malabsorption. H. Folate def I. Hemolytic anemia. J. Hereditary Spherocytosis. K. Aplastic anemia 123. A 32-year-old female presents with macrocytosis, she has anti intrinsic factor antibodies. 124. A 42-year-old vegans with macrocytic anemia and normal serum folate. 125. A 23-year-old patient has Microcytic hypochromic anemia, he has diarrhea and is sensitive to gluten containing diets. With endomysial antibodies. 126. A 23-year-old patient has iron deficiency anemia, he has diarrhea and is sensitive to gluten containing diets 127. A 54-year-old patient is on Cyclophosphamide therapy, he presents with a platelet count of 25 * 10 ^ 9, and a WBC count of 2*10^9

PLAB 1 past papers 2002-2007 26. Theme: Management of bleeding Options A. Factor IIIV B. Vitamin K C. Warfarin. D. Vitamin C. E. Vitamin. E. F. FFP. G. Heparin. H. 128. A 45-year-old male patient has Mitral Stenosis and Atrial Fibrillation, he presents with epistasis and his blood pressure is normal. The bleeding stops on packing the nose. His INR is 9.4 129. A 10-year-old boy presents with bleeding into his knee joints. On investigation his bleeding time is found to be normal, but his clotting time is prolonged. His grand father is also known to have the same disorder 130. A 34-year-old woman presents with perifollicular hemorrhages. Serum coagulation factor levels are normal 131. A 48-year-old woman undergoes hysterectomy. She has 2 attacks of TIA from which she has recovered. O/E she is found to have an irregular pulse 132. Widower with bleeding tendencies ()

2011

27 Theme: Management of SEIZURES Options A. Carbamazepine. B. Phenobarbitone. C. Ethosuximide. D. IV Diazepam. E. IM Diazepam. F. Oral Diazepam. G. Rectal Diazepam. H. Non Pharmacological intervention. I. Lamotrigine. J. Paraldehyde. K. Valproate. L. Phenytoin 133. A 9-year-old child with tonic clonic convulsions brought to A&E, iv access failed 134. A 4-year-old child with history of absences episodes in school reproducible on hyperventilation) 135. A 24-year-old college student who is about to start university has first episode of generalized convulsions 136. A 34-year-old female is having continuous seizures without any gap 137. A woman with 25 min of epilepsy with loss of consciousness 138. Rx of status epilepticus

PLAB 1 past papers 2002-2007

28. Theme: HEADACHE investigation Options A. CT scan B. MRI scan C. EEG D. Temporal artery biopsy E. CSF examination F. Tonometry 139. A 44-year-old man with history of migraine now have a sudden pain in right eye for 36 hrs. 140. A 72-year-old lady with a history of migraine has aches all over her body along with severe headache. She had some visual problem a week back 141. 85-year-old lady with h/o headache accompanied a few times with vision problem now has a headache 142.

2011

29. Theme: Causes of Renal stones Options: A. Multiple myeloma B. Uric acid C. Primary hyperthyroidism D. Secondary Hyperthyroidism E. Iatrogenic (Drugs) F. 143. A Female with renal stones, recurrent pancreatitis and hypercalcemia 144. An old aged lady with a long h/o of knee pains is on treatment for it. She presents with stone in the kidney along with loin pain.. 145. Male with back pain hypercalcemia ESR-108-mm 146. A patient with gout with loin pain

30. Theme: Diagnosis of purpuric rashes Options: A. ALL B. Non accidental injury

PLAB 1 past papers 2002-2007 C. Measles D. Meningococcal Septicemia E. Henoch Schnlein Purpura F. Idiopathic Thrombocytopenic Purpura G. Hemophilia H. DIC I. Acute Glomerulonephritis J. NAI K. Pertussis 148 10-year-old boy developed a purpuric rash over his legs, also has intermittent abdominal & joint pains with proteinuria & diarrhea. Never been immunized and has a past history of allergy. 149. A 2-year-old girl presents with purpuric rash over the body and has a WBC count of 20x109. She has cervical lymphadenopathy and splenomegaly. 150. A 5-year-old boy has purpuric rashes over his body following a URTI. FBC is normal except for very low platelets 151. 8-year-old girl developed bruises all over her body of different ages, also has a circular spot on her hand. 152. 18-year-old boy developed a purpuric rash and fever after moving in a hall of residence. has a past history of vaccination of meningococcal C vaccine.

2011

31. Theme: Vaginal Bleeding Options: A. Endometrial polyp. B. Cervical polyp. C. CIN. D. Cervical CA. E. Endometrial CA. F. Cervical Ectropion. G. Atrophic Vaginitis 153. A sexually active lady recently divorced having many sexual partners presents with episodes of post coital bleeding. O/E there is an ulcer at cervix that bleeds on touching 154. A 30-year-old lady on OCPs referred by her GP after he found that she has bleed on touching while taking cervical smear. Cervical smear was normal. 155. A 62-year-old lady presents with post coital bleeding. She had intercourse for the first time after 15 years. 156. A 58 years postmenopausal woman bleeding PV. On trans vaginal USG scan cervix is 15-mm in thickness.

32. Theme: Vaginal Discharge Options: A. Candidiasis Rx

PLAB 1 past papers 2002-2007 B. Trichomoniasis vaginitis Rx C. Gonorrhea treatment D. Bacterial vaginosis E. Chlamydia
2011

158. A female patient has greenish vaginal discharge & itching on vulva along with lower abdominal pain 159. A diabetic female has mild lower abdominal pain, since a long time, for which she had antibiotic treatment with not much of a response. She develops vulval swelling and rashes along with cheesy vaginal discharge. 160. Female with vaginal discharge, dysuria and urethritis. 161.A female with low abdominal pain temp of 39oC. Basic investigations done.

33. Theme: Management of miscarriage Options A. Cervical encirclage B. Low dose aspirin C. Bed rest D. Reassurance E. Warfarin F. Antibiotics G. Myomectomy H. Heparin I. Counseling J. Uterine septum removal 163- 26-year old pregnant lady with history of 3 abortions, last one at 18 weeks. Now presents with watery discharge PV at 14 weeks of gestation for regular check up, o/e cervix is 1-cm long & admits one finger. 164- A pregnant lady had past history of premature rupture of membranes at 23 weeks of gestation with infection followed by abortion. What will be your advice? 165- A 23-year-old female with past history of 2 abortions in midtrimester, she has anti-phospholipid antibody. Now she wants to try for pregnancy again. 166- A female with past history of abortion, no specific cause was found at that time which needed treatment 167. A 38-year-old female with the history of three previous normal pregnancies, followed by 2 abortions O/E uterus distorted with multiple fibroids

34. Theme: Postpartum hemorrhage Options:

PLAB 1 past papers 2002-2007 A. Uterine Atony. B. Large Placental surface. C. Placenta praevia. D. Abruption E. Uterine Rupture. F. D I C. G. Vaginal or Cervix Tears, (Trauma). H. Endometritis. I. Retained products of conception. J. Septic abortion. 169. A 23-year-old female who was delivered by rotational forceps had PPH. 170. A female with abruption delivered a dead baby 171. A 25-year-old primigravida delivered by induction of labour after 26 hours it is followed by PPH. 172. Secondary bleeding 10 day after normal delivery uterus well involuted 173. A 23-year-old diabetic delivers a baby of 4.8 kgs. Uterus well is normally involuted and retracted but she has PV bleeding post delivery. 174. A 30-year-old female delivers a stillborn baby after 3 days of IUD. This is followed by PPH

2011

35. Theme: Management - weight loss Options: A. PEG B. NG tube feeding C. Total Parenteral nutrition D. Oral sips E. Gluten free diet F. Low protein diet with salt restriction G. Low protein diet with antibiotics H. High caloric diet I. Lactose free diet 175. A 5-year-old girl comes with a history of abdominal pain, steatorrhoea, vomiting, poor growth and apthus ulcers. Jejunal Biopsy shows villous atrophy 176. A 70-year-old heavy alcoholic presents with hepatic encephalopathy, he has jaundice and ascites 177. A 60-year-old patient with long standing Parkinson's disease presents with intractable dysphagia 178. A 68-year-old male patient suffered a hemorrhagic stroke. After 5 days he is offered food, but is found to be still aspirating fluids. 179. A 74-year-old patient who underwent resection of the colon and ileostomy for carcinoma is now in the ITU as he develops septicemia. He has not been eating anything since the past 2 weeks

PLAB 1 past papers 2002-2007 36. Theme: Diagnosis (Acid Base Balance) Options: A. Metabolic Acidosis. B. Metabolic Alkalosis. C. Respiratory Acidosis. D. Respiratory Alkalosis. E. Hypokalemia. F. Renal failure. G. Dehydration. H. Fluid Overload. 181. A 5-year-old child has projectile vomiting due to pyloric stenosis with hypokalemia and base excess 182. A 43-year-old man has profuse watery diarrhea and is dehydrated. He has a villous adenoma of the colon 183. Patient with dry mouth, hiccups, toxic & unable to pass urine 184. A 56-year-old man had general anesthesia now presenting with tachycardia, hypotension and breathlessness and dyspnea. 185. A 46-year-old woman undergoes cholecystectomy under general anesthesia. Post operatively she presents with breathlessness and peripheral edema and crepitations in the lungs. 186. A 45-year-old man presents with pallor, fatigue and has a dry skin and is anuric since the past 3 days

2011

37. Theme: Pain management Options: A. Oral NSAIDs B. IV NSAIDs. C. IM NSAIDs. D. IV bisphosphonate E. Beta Blockers. F. Oral Dexamethasone. G. Local steroid injection H. Methotrexate. I. PCA-Morphine (syringe deliver). J. Radiotherapy. K. Nerve blocks. L. Physiotherapy or exercise training 187. A 70-year-old male, known smoker, presents with small cell bronchial carcinoma with bony metastasis his backache not relieved by simple analgesic and NSAIDs 188. A 45-year-old male has lumbar backache, with pain radiating to the thigh, he undergoes laminectomy and discectomy for a prolapsed intervertebral disc, but has no relief 189. Patient with symmetrical polyarthritis pain does not decrease with simple analgesia.

PLAB 1 past papers 2002-2007 190. A 24-year-old female has migraine. It is getting worsen and she is taking more time off her work. 191. A 34-year-old pt develops very severe headache followed by neck rigidity & is found to have a SAH
2011

38. Theme: Investigation of poisoning Options A. Serum salicylate level B. Serum iron levels C. ECG D. Serum oestradiol levels E. Reassure F. Toxicology screen G. EEG H. Urea & Electrolytes I. ABGs J. Serum Creatinine 192. A 7-year-old girl swallowed some tablets, which her father was taking for treatment of depression, which he is suffering since a long time. She is brought to the A&E and she looks drowsy and ill. 193. A 6-year-old child accidentally swallows five combined oral contraceptive pills and is brought to the A&E 194. A heavily pregnant lady brings her 2 year old son to the A&E in a serious condition. His vomitus is dark brown in colour 195. A 10-year-old is brought to A&E in a comatose condition, his mother is an IV drug abuser. Next step. 196. A 4-year-old child was playing with a bottle of Aspirin tablets and is brought to the A&E by the mother with tachypnoea, vomiting, dehydration and sweating 197. A teenage girl took some of her moms tablets after a fight with boyfriend now having palpitation

39. Theme - investigations Options A. Doppler flow study B. Blood Culture C. Ultrasound D. CT Scan E. Lumber puncture F. Cerebral angiogram G. Neck vein angiogram 198. Post cholecystectomy patient of mitral valve disease presents with feature of stroke what investigation to be done 199. A patient has 3 episodes of loss of consciousness with recovery after 2 hours. O/E carotid bruit.

PLAB 1 past papers 2002-2007 200. A s/s of infective endocarditis 201. A small baby on fundoscopy shows multiple retinal hemorrhages, she is unconscious.
2011

40. Theme: Misce Investigation Options: A. Bone Scan B. Skeletal survey C. Blood glucose D. Thyroid function tests E. Liver Function Test F. IVU G. MSU H. X-ray KUB I. Cystoscopy J. Echocardiography K. 24 hr ECG L. RAST M. Blood culture 202. Boy with history of drinking vodka at party presents with signs symptom of hypoglycemia 203. A lady with Alzheimers disease. presents in a and e with collapse. next morning demands sherry with morning tea 204. A child has swellings with varied colors on the back of his arm, hand and legs is brought to A&E. 205. A patient has an injury on walking astride and presents with inability to pass urine, has an enlarged abdomen. There is no blood at the tip of penis.. 206. A child has difficulty in standing on his leg and has a fractured thigh. 207. A 65-year-old says that he is loosing weight despite eating well. On exam. he has an irregular pulse and atrial fibrillation. 208. Investigation of allergic ?

41. Theme: Management of inguino-scrotal swelling Options: A. MSU culture & microscopy B. IVU C. USG D. CT scan abdomen E. Urethral swab F. X-ray KUB G. X-ray abdomen H. Urgent surgical exploration 209. A 14-year-old boy presents with unilateral severe pain in the right testis along with vomiting. On examination, the right testis is swollen and tender to palpation.

PLAB 1 past papers 2002-2007 210. A patient undergoes TURP surgery and presents 5 days latter with bilateral swelling and pain in the testes. He is febrile. 211. Boy testis removed now presents with epigastric mass 212. A patient presents to the A&E on the evening of surgery for right hydrocele, which was tapped. He has a tense scrotal swelling on the right side, the other side is normal. 213. A patient presents with rigors, pyrexia and has a tender and painful epididymis, on palpation. Investigation.

2011

42. Theme: Investigation of neck swelling Options: A. CT scan B. X-ray neck C. MRI D. FNAC E. Lymph node biopsy F. Chest V-ray G. Digital computerized angiography 214. Single nodule in front of neck 215. Swelling moves on protruding the tongue, lies between tongue and the hyoid bone 216. Pulsatile swelling moves from side to side at carotid bifurcation 43. Theme: Mixed ??/?????? 217. Patient with singed eyebrows, soot in the throat and nasal passage, he presented with breathlessness dyspnea and stridor (laryngeal edema) 218. Patient with circumferential burns on his right hand ( escharotomy) 219. A 4-year-old child with 10% scalds on chest 220. A patient with myeloma has back pain and presents with raised ESR, and proteinuria. He has a distended bladder and is unable to pass urine. He has sensory disturbances in his lower legs. Spinal Cord Compression ? 44. Theme about -strains and sprains is missing

Answers 1-B 2-F/I, 3-G, 4-E 5-A 6-E, 7-C/D (most likely autoimmune as acute RH fever but can be infective if endocarditis )

PLAB 1 past papers 2002-2007 8-D, 9-B, 10-A/G (dilated cardiomyopathy nutritional due to beriberi or can be neoplastic) 11-C 12-F 13-B 14-C/H 15-D 16-A, 17-D 18-E 19-F 20-C 21-? 22-D 23-H/J 24-G 25-F as it is the only choice with cardioversion in it 26-? 27-A (bcoz VSD) 28-D 29-C/B 30-G 31-D 32-E 33-A 34-B 35-B (cellulitis) 36-C 37-G 38-F/D/E 394041-E 42-D 43-C 44-A 45-K 46-A, 47-C, 48-E, 49-D, 50-B 51-B 52-A 53-H 54-? 55-D 56-E 57-A 58-G not sure this was the only option of infective agent 59-G 60-F/H

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 61-G 62-D 63-A 64-A 65-C 66-D 67-B/A 68-A 6970-C 71-D 72-B 73-G as a case of ATN 74-? 75767778-B 79-G 80-A 81-C 82-E, 83-H 85-G 86-? 87-D 88-(her it is a scaphoid fracture, so is the answer reassure/cast? since there was no scaphoid cast scaphoid x-ray mentioned) 89-? 90-A (CT Abdomen as option of u/s abdomen was not there) 91-A 92-D 93-C 94-? 95-F/I, 96-A 97-D [snip]-E 99-? 100-N/E? 101-H 102-F/G 103-E (a case of strangulated hernia immediate repair) 104-A 105-D 106-G 107-B 108-B 109-J 110-E 111-D, 112-J, 113-? 114-C as no somatic symptoms,

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 115-M, 116-L, 117-E/N/F, 118-A 119-E/F (Note: Mania or Bipolar disorder options not given) 120-A 121-D 123-D/A 124-E 125-G a case of celiac disease) 126-K 127-? 128-B 129-A 130-? 131-? 132-Vit-C deficiency _? 133-G 134-C 135-H 136-? 137138- D (iv lorazepam) 139-? 140-B/F 141-? 142143-C 144- E (Ca+ tablets ingestion Iatrogenic) 145-A 146-B 148-E, 149-A, 150-F, 151-B, 152-? (Meningitis) this was a tricky one, guys what do u think was the ans.. other options were measles, HSP, ITP, etc which didnt co-relate except meningitis in a closed contact place ,but why give the h/o immunize if it were meningitis? im darn confusedMAY BE MEASLES 153-D 154-F 155-G 156-E 157158-B 159-A 160-C 161-E/D (endocervical swab or admit for parenteral antibiotics PID ) 162163-A 164-C/? 165-B 166- D, 167- G

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 168169-G 170-D 171-A 172-I 173-B 174-? 175-E 176-G (cirrhosis Low Protein Diet + Antibiotic) 177-A 178-B/C 179-C 180181-B 182-E 183-F 184-(pulmonary edema H / C) 185-H 186-G 187-I (as opioids should be avoided coz of respiratory depression syringe deliver morphine) 188-K 189-A 190-E 191192-C 193-D/E 194-B 195-F 196-E 197-? 198-B 199-F/G/A carotid artery stenosis 200-B 201-D 202-C. 203-C. 204-B. 205-F/I. 206-A. 207-D. 208-L 209-H 210-H 211-D 212-H 213-A 214-D 215-? 216-E Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt64126.html>

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

Jan 2004 THEME 1:CAUSES OF DYSPHAGIA a) Parkinsonism b) Motor Neuron Disease c) Stroke d) Achalasia e) Chaga,s disease f) Esophageal carcinoma g) Reflux oesophagitis h) Pharyngeal carcinoma i) Scleroderma j) Foreign body 1) A man complaints of dysphagia He is unable to protrude his tongue and has difficulty in speaking. He is unable to move his all 4 limbs. 2) A man complaints of sudden dysphagia, he cannot protrude his tongue and has difficulty in speaking. 3) A 110kg lady complains of many years of heartburn but now complains of painful dyspahgia. Barrium swallow doesnt show any stricture. 4) A man complaints of dysphagia, he has foetor oris and there is occasional regurgitation of undigested food particles.

PLAB 1 past papers 2002-2007 5) A man complains of sudden dysphagia after eating meat and chips. There is dribbling of saliva. THEME 2 : DIAGNOSIS OF FRACTURES a) Fracture distal end of radius b) Metacarpal fracture c) Supracondylar fracture of humerus d) Scaphoid fracture e) Postrior dislocation of shoulder joint f) Ant dislocation of shoulder joint g) Peri-lunate fracture 6) A man complained of pain in hand after punching a wall yesterday.. 7) A young girl fell from a tree and now complains of pain in the arm. her radial pulse cannot be felt . 8) A man having seizures came to the A&E complaining of pain in the shoulder. There was no obvious visible deformity. 9) An old lady complained of pain in the wrist and hand after she fell on an outstretched hand. her wrist and hand are swollen. 10) A 3 yr old girl tripped while holding her mothers hand. She has not used her arm since then. THEME 3: 11) A pt with chronic constipation, and severe pain when defecating./ Pain is sever and cannot undergo examination 12) Patient with severe anal pain and a swelling in the peri-anal region# 13) Patient with weight loss and change in bowel habits. Sigmoidoscopy shows ulcer 14) Patient with bleeding rectum. And features of Crtohns 15) Sudden deep pain faecal shooting pain. THEME 4: Contraception- mechanism of action 16) Depot vera 17) OCP 18) Post-coital pill THEME 5: Cell of origin 19) 20) 21) 22) 23) Lipoma Glioblastoma multiforme Myeloma AML Rhabdomyosarcoma

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

THEME 6: Ascites
2011

24) 25) 26) 27) 28)

A man with some cancer developing ascites Ascites with numerous neutrophils Immigrant from India developing exudative ascites and loss of weight Signs of CCF with ascites Chronic stigmamat of liver diseases and ascites

THEME 7:

29) A boy with learning disabilities and staff are concerned about increasing number of head bangings 30) A man with schizophrenia hears voices telling him to have bleach. 31) a 17 yr old girl whose parents separated is brought to the A&E after she took 5 tablets of diazepam. 32) A man is admitted to a surgical ward after an accident where he sustained a minor injury. After few days he is unsmiling and unresponsive to staff. 33) A 27 yr old has 2 small children . She has no family support. She is recovering from influenza and her washing machine has broken down. She comes to A& E saying she took 8 aspirin tablets. Theme 8 :Pain Relief a) Paracetamol oral b) IV morphine c) SC morphine d) oral morphine e) oral diclofenac f) codeineand paracetamol g) diclofenac pr h) carbamazepine 34) A 8 yr old boy is being investigated for failure to thrive, complains of ear pain. 35) A young lady felt dizzy and she fell down. She has swelling in her ankle and pain, but she is able to walk. 36) Child presenting with s/s of appendicitis. 37) A pt with s/s of MI. 38) A pt with Ca bronchus, now c/o pain and it is intolerable to Paracetamol and brufen.

PLAB 1 past papers 2002-2007 39) Post herpetic neuralgia Theme 9 Eye Investigations
2011

40) 41) 42) 43)

Typical history of temporal arteritis. Pt with intermittent episodes of amaurosis fugax. Upper lobe hemianopia s/s of acromegaly

Theme 10 Ear Treatment a) Amoxcillin b) Oral acyclovir c) Topical acyclovir d) Paracetamol e) Flucloxacillin f) Immediate referral to specialist g) Routine referral to specialist 44) Diabetic pt with features suggestive of furunculosis. 45) A pt had syringing done and complains of sudden acute pain now. 46) A pt with varicella and has vesicles on the pinna and the eardrum. 47) A pt with a chronic history and on exam has a scarred eardrum and has a mass seen. Theme 11 Preop care a) Cancel the operation b) ECG recording for 24 hrs c) cardiology opinion d) BP record for 24 hrs

48) A pt admitted for a prostectomy and his BP is 190/110 the previous day. 49) A pt with controlled angina since 10 yrs. Has had 2 attacks of angina in the last one week. He is posted for a prostaectomy.

Theme 12 Obs & Gynae Treatnent a) Calcium supplement b) HRT

PLAB 1 past papers 2002-2007 c) Vaginal lubricant d) Vaginal estrogen

2011

50) A 55 yr old female who attained menopause 2 yrs ago . Family history of osteoporosis present. She is worried and has come for counseling. 51) A 32 yr old pt with family history of osteoporosis and she has lactose intolerance. 52) A pt who has postmenopausal dyspareunia, urine culture is negative. She is not willing to take systemic hormones.

Theme13 Non acc Injury a) Refer to childcare center b) Nutritional assessment c) Coagulation screen d) Continue regular child care e) EUA f) Inform police g) CT scan 53) A child is brought with a fracture femur, no evidence of trauma. 54) A bruise is noted on a childs hand, mother stopped the child from running. 55) A child of unemployed parents, exam reveals no improvement from last check up. 56) A child brought with bleeding p/v and her vagina is sore and shows excoriations. 57) A 18 yr old mother brings her one yr old child to the A&E. Child id drowsy, and left pupil is dilated.

Theme 14 Rheumatology Diagnosis

58) Typical history of RA 59) Typical features of Ank spondylitis 60) Punched out erosions on XR

PLAB 1 past papers 2002-2007 Theme 15 Relation to obesity a) Type 1 DM b) Type 2 DM c) Alcohol d) Cushings e) PCOD f) Obstructive sleep apnoea

2011

61) Wt loss would help night sleep in this condition and improve marital harmony. 62) Wt loss wld help to stop the medication 63) Stopping this wld help in wt loss and vitamin deficiency. 64) Surgery in this condition will help in wt loss.

Theme 16 Psychiatry a) Acute confusional state b) PTSD c) drug induced psychosis d) Mania e) schizophrenia 65) A Pt undergone surgery for some condition and is receiving medicines for pain relief. On 3rd postop day he has features of delirium tremens. 66) A kosovian who gets startled easily when he hears any loud noises etc 67) A person who is being stopped by the police and goes on talking jumping from one topic to another. 68) Something about a man running to the police station and saying that his house is not safe, but on checking thats not the case. Theme 17 Surgery a) Femoral hernia b) Indirect inguinal hernia c) Direct inguinal hernia d) mal-descended testis

69) A lump that is seen below and medial to the pubic tubercle 70) A mass attached to the spermatic cord.

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme 18 Trauma Organ


2011

a) urethra b) bladder c) spleen d) pancreas e) kidney f) diaphragm g) aorta h) liver 71) A person who met with a accident and is in A & E with pain in RUQ and hypotension. 72) A builder falls astride on a scaffolding bar. 73) A person after an accident when NGT was tried, not successful. 74) After an accident fullness in the loins & pain.

Theme 19 Scientific basis a) Obstruction b) Papillary necrosis c) Hypercalcemis d) Infection e) Dehydration 75) 76) 77) 78) 79) A pt with s/s of sarcoidosis. Something about analgesia A marathon runner. A person having recurrent attacks of UTI. Something about obstruction.

Theme 20) Seizures a) Check drug level b) EEG c) CT d) MRI 80) Child has had one episode of grand mal epilepsy now presents with another attack. 81) A girl who is being treated for absence seizures has had recurrent seizures and she is obese. 82) A child is unwell since the last few days, is brought to A&E with seizures. Child is irritable. Theme 21 Seizures

PLAB 1 past papers 2002-2007 a) Febrile convulsions b) Petit mal c) Grand mal d) Complex seizure e) Pseudo-seizure 83) A person who has been treated for carcinoma ? now comes with pain and numbness in his left leg and then , cant remember the next bit. 84) A child having otitis media with seizure 85) A child at school suddenly stops midsentence for a few seconds and then starts off where she stopped. 86) A person with generalised seizures. Theme 22 Haematuria a) ASO titer b) Creatinine clearance c) USG d) Cystoscopy 87) A 8 yr old boy comes with complaints of fever, oliguria and edema. 88) A person with hematuria , he says there is family history. 89) A diabetic pt with pitting edema. Theme 23 Psychiatry a) Low mood b) Chronic fatigue syndrome c) Thought broadcasting d) Thought insertion e) Insight f) Judgment g) Paranoid delusion 90) A lady who lacks energy and has disheveled hair and appearance. 91) A woman who is admitted and feels that the staff knows what she is thinking. 92) A man has Psychiatry problem and he knows he ha sit. 93) A pt keeps on talking and he jumps from one topic to another. Theme 24 Respiratory Asthma

2011

94) A 6 yr old boy presents with recurrent bouts of asthma, his parents are smokers.

PLAB 1 past papers 2002-2007 95) A boy presents with recurrent attacks on playing football. 96) A child presents with acute attacks of asthma, her brother rears rabbits during holidays.
2011

Theme 25 Loss of consciousness a) CO poisoning b) Hypoglycemia c) meningitis d) Subdural haematoma e) Subarachnoid heamorrhage f) Intracerbral he 97) An alcoholic who has had falls with fluctuating consciousness. [snip]) A person who has been hypertensive since last 10 yrs and not on any t/t, presents with sudden loss of consciousness. 99) A student at hostel in the university has come back home, he has fever , rash? .. 100) A 8 yr old child with diabetes 101) A student at the hostel CO poisoning 102) A person with a severe headache like he has been hit at the back of his head.

Theme 26

103) Post op hernia pt has difficulty in voiding urine. 104) A person in a mining accident 105) A person in an accident with blood seen at the tip of the urethra. 106) pt with frequency and hematuria . On cystoscopy red patches are seen, no infection and no signs of inflammation. 107) Fluid requirement in an Addisonian pt. (levels given) 108) Fluid requirement in a diabetic pt. 109) A person with gastroenteritis since 24 hrs, fluids needed.

Theme 27 Trauma a) Control bleeding with external pressure b) Vascular access and infuse normal saline c) Vascular access and infuse blood d) Intubate and ventilate

PLAB 1 past papers 2002-2007 e) Maintain open airway f) Needle thoracocentesis g) Splint fracture
2011

110) A 10 yr old boy fell onto broken glass and is bleeding from his wrist. 111) A girl has been hit by a car , neck is immobilized. She is receiving 100%oxygen. Berthing is noisy. 112) A child fell from a horse. Her neck is immobilized and she has been given oxygen. She has a swollen thigh, and she has cool peripheries. 113) A 15 yr old girl has cut her wrists and bled profusely. She is pale and tachycardic. 114) A boy was involved in an accident in which another person was killed. He is brought to A & E with a oxygen mask . He is talking. He is pale and tachycardic. There were other themes on cervical ca, pregnancy and complications, ECG findings , pulse, BP, JVP,CXR for diff conditions, thyroid.. Theme 28 Infection Diagnosis a) Lymphoma b) TB c) Brucellosis d) Lyme e) Plasmodium falciparum f) Plasmodium vivax g) Plasmodium ovale 115) A 8 yr old boy from somlia has complaints od haemoptysis, cough and fever. 116) A pt with cervical lymph nodes and has night swets , fever low grade. 117) A person working in a farm comes with splenomegaly and fever. 118) A pt with intermittent fever , splenomegaly 119) Pt with long history of dyspepsia since 10 yrs, takes cimetidine but no relief. 120) A pt who has been on triple therapy for H Pylori comes now with complaints of dyspepsia. Theme 29 Choose the cell that proliferates ..... 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Adipocyte Lymphocyte Erytroblast Megakaryoblast Monocytes Neuroglial cells Schwann cells Astrocytes Plasmacell

PLAB 1 past papers 2002-2007 10) Muscle 11) Neutrophil precursors... a) cell that proliferates in lipo sarcoma b) multiple myeloma? c) glioblastoma multiforme d) AML e) rhabdomyosarcoma..? answers.....??? a)adipocyte b)plasmacell c)nueroglial cell d)???/ e)muscle the ans are: 1. adipocyte 2. plasma cell 3. astrocytes( GBM is classified as a astrocytic tumor) 4. neutrophil precursors,AML has inc myeloblasts which are the first recognisable cells in neutrophlic series 5. muscle Answers 1, mnd 2 stroke 3? 4, pharngeal pouch 5 foreign body 6 metacarpal 7 supracondylar fra 8 ,postr dislocation 9 fracture distal end of radius 10 pulled elbow 11 ,anal fissure 12 ,perianal hematoma 13 rectal ca 14 crohns 15 , pratalgia fugax 16 ,cervical mucus 17 ,prevents ovulation 18 implantation 19 fat cells 20 astrocyte 21 plasma cell 22 megacaryocyte 23 skeletal muscle 24 carcinomatous peritoneii 25 subacute bac. peritonitis 26 tuberculosis 27 ccf 28 alcohol 29 sedation

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 30 31,dont remember the ans 32, refer to psy 33 ? 34 oral paracetamol 35 diclofenac 36 codiene n paracetomol? 37 im morphine 38 sc morphine 39 carbamazepine 40 carotid doppler 41 temporal lobe mri 42 pituitary 43 fluclaxacillin 45 , immetiade referal 46 oral acyclovir 47 routine referal 48 ? 49 cardiology opinion 50 ? 51 ? 52 vaginal oestrogen 53 continue child care 54 coagulation screen 55 nutritional ass. 56 refer to child care center 57 ct scan 58 RA 59 anklosing 60. OSTEOSARCOMA?? 61.F 62.B 63.C 64.D 65.C 66.B 67.D 68.E 69.A 70.D 71.H 72.A 73 74. E 75.C 76.B 77.E 78.A 79.D 80.C 81.A 82.C 83.E 84.A

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 85.B 86C 87.A 88.C 89.B 90.A 91.C 92.E 93.G 94.AVOID SMOKING 95.AVOID ALLERGEN?? 96.AVOID ALLERGEN 97.D [snip].F 99.C 100.B 101.A 102.E 103.POST OP RETENTION 104.CATHETERISE 105.URETRAL RUPTURE,SUPRAPUBIC CATHETERISATION 106.TB 107? 108? 109? 110.A 111.D 112.B 113.C 114.E 115TB 116.A 117C 118MALARIA?? 119PROTON PUMP INHIBITORS Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

Nov. 2003 Theme-1: Diabetes mellitus A- Excess insulin B- Relative deficiency of insulin C- Absolute deficiency of insulin D- Deficiency of catecholamines E- Excess of catecholamine F- Deficiency of glucocorticoids G- Excess of glucocorticoids H- Hypoglycemia I- Hyperglycemia 1- Young man, obese, hyperglycemia but no ketosis 2- Female with all signs/symptoms of Cushings disease 3- Old man with signs & symptoms of hypoglycemia 4-

Theme-2: Causes of hypertension. A- Renal artery stenosis B- Conns Syndrome C- Pheochromocytoma D- Pregnancy E- Cushings F- Steroids induced 5678945-year old obese women with moon face, hirsuitism & hypertension Pt with Hypertension, hypokalemia & altered serum phosphate Young pt had Hypertension with bruit in abdomen. Hypertension with pallor palpitation

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme-3: Differential Diagnosis of thyroid disease A- Hypothyroidism B- Drug induced C- Treated hyperthyroidism D- Anaplastic CA EF- Papillary CA G- Thyrotoxicosis HI10- 45-year-old female with palpitation, tachycardia & diarrhea. 11- Pt with exophthalmus, but no other signs of hyperthyroidism. 12- Thyroid disease following amiodarone for arrhythmias 13- 75-year old female with hard fixed thyroid-swelling shows poor response to medicines. 14- Lady presented with diarrhea, all investigations done but no cause found. Theme-4: Investigation Bites-Repeat A- HIV antibodies B- Skin prick C- Skin swab culture D- Blood film for malaria parasite (thick smear) E- Lyme serology F- Immunization GH16- Girl walks in forest & bitten from an insect, develops a red lesion. 17- A middle age Police officer bit by an i/v drug user 18- Man returns from Zambia with fever & rigors 19- A pt returning from ancola & with some symptoms ______________________, Theme-5: Chronic renal failure management A- Erythropoietin B- Captopril C- Haemodialysis D- Beta Blockers E- Ca++ channel blocker F- Spironolactone. GHI2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 20- Pt with hypertension, asthma & Renal failure what will be the next step? 21- HIV positive pt with serum Cr 1300 & serum-K 7.0 what will be the next step? 22- End stage renal failure with anemia 23- Renal failure due to polycystic kidney & hypertension Theme-6: Palliative Care (Analgesia) A- i/v morphine B- i/v benzodiazepines C- Paracetamol D- TENS E- Oral benzodiazepines F- S/C morphine thru syringe driver G- i/m morphine H- Steroids I- Radiotherapy J- S/C opioid 25- Man with CA prostate wants relief from skeletal pain as opioids failed. 26- Man with CA pancreas in last stages but suffering from pain, not responding to i/v morphine 27- Man with CA bronchus c/o anorexia & breathlessness after surgery. 28- Pt with CA breast c/o edema & pain in arm. 29- CA bronchus with metastases, critical stage, & high doses of opiates did not help him. 30- CA stomach with pain on oral morphine. Theme-7: Prognosis & natural course of respiratory disease A- 80% chance having wheeze in adult life B- 50% chance of becoming normal by 6 yrs C- If untreated leads to abscess D- Very bad prognosis E- 70% chance of getting clubbing in adult hood F- Complaints end by the age of two G- Complaints end by proper feeding H- Prognosis not known I- Extrinsic allergic alveolitis J- Double auto Anti body K- 10% chance of COPD L- 60% chances of developing COPD in future

2011

31- A mother brought her 6-month old girl with difficulty in breathing & vomiting related to feed. 32- A 5-year-old boy having exercise & cold induced wheeze mother has eczema 33- A 2-year-old boy with respiratory wheezing, coughing during winter, & hyper inflated lungs.

PLAB 1 past papers 2002-2007 34- Child normal was playing suddenly developed breathlessness & monophonic wheeze 35- A 6-month old boy with nocturnal wheeze, not controlled by steroids. 36- 4-year old develops wheezing & chest tightness following exposure to pollens. 37- One question about Sjogrens investing. 38- Allergic symptoms in bird fancier 39- Child with purulent sputum & cough 40- 2-year old boy who has started Rx for recent onset of asthma. Theme-8: Cause (Toxicology) A- Salicylates B- Paracetamol C- Metoclopramide D- Opioids E- Tricyclic Antidepressants F- Digoxin G- CO H- Diazepam I- Carbamizipine. 41- Development of hepatitis 3-4 days after indigestion 42- Dystonia, occulogyric crisis 43- Pinpoint pupils respiratory depression 44- Women on neuropsychiatric drugs at night now c/o agitation & dizziness 45- Visual problems, & bradycardia 46- Man with shingles in thoracic area 2nd day Theme-9: Neurological diagnosis A- Glioma B- Menigioma C- Multiple sclerosis D- Stroke E- Hydrocephalus, F- Cerebrovascular G- MND H- Alzheimers I- Meningitis J- Parkinsonism K- Creutzfeld Jacobs 48- 40 year old lady is having progressive weakness of limbs for the last 18 months & she also developed slurring of speech. now presented with loss of vision on Right eye 49- Patients age around 40 is having headache & vomiting is waiting for neuro-surgery & radiotherapy. 50- Dysarthria head ache dysphagia 51- Hoarseness dysphagia LL paresis 52- Wheel chaired with neurology problems blurring vision 53- Bed ridden with increasing forgetfulness

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 Theme-10: Child hood convulsions management A- EEG B- Drug levels C- i/v Diazepam D- Cerebral angiography E- Lumbar puncture F- Teach parents of rectal diazepam GH54- Child with high fever & fit 55- Child with recurrent febrile, convulsions. 56- Child with fever, fits, rashes, confusion. 57- Obese Child taking valrproate but epilepsy still not controlled. 58- Child with seizure before arrival at hospital but all right now. GPE & systemic exam was unremarkable. Theme-11: Diagnosis of anaemia A- Macrocytic anemia B- Sickle cell anemia C- Iron def anemia D- Aplastic anemia E- Spherocytosis F- Sideroblastic anemia GHI6061626364Lady presented with sore tongue Old man with bruising on chest, infection & low Hb Lady presents with menorrhagia with brown clots. Something about sickle cell anemia CA. stomach with anemia

2011

Theme-12: Enzyme Defect A. Creatinine phosphokinase B. Troponin-T C. Phenylalanine hydroxylase D. Aspartate aminotransferase E. Alanine aminotransferase F. The MM isoenzyme of creatinine kinase G. The MB isoenzyme of creatinine kinase H. The BB isoenzyme of creatinine kinase I. Cystathionine synthetase J. Lactic dehydrogenase

PLAB 1 past papers 2002-2007 66. Which enzyme occurs in high concentration in the sarcoplasm of skeletal muscle? 67. Which enzyme regulates the Ca-mediated contractile process of striated muscle & is most specific for minor degrees of myocardial necrosis? 68. A Middle Eastern male child with fair complexion adopted soon after his premature birth, is noted to have delayed milestones at 8 months of age. He is also noted to have eczema. At 2 years of age the child has severe mental retardation with no pyramidal or extra pyramidal signs. Mental retardation in this child is more likely to be a defect in which enzyme? 69. A 20-year-old male with mild mental retardation has had 2 successive strokes within a year. On examination he had a marfinoid habitus, with long limbs & pectus excavatum. What is the most likely enzyme defect? 70. Liver congestion is most commonly associated with the elevation of which enzyme? Theme-13: Types of emboli A. Thrombus emboli B. Fat emboli C. Amniotic fluid emboli D. Malignant emboli E. Atheromatous emboli F. Septic emboli G. Paradoxical emboli H. Fibrin emboli I. Bone fragment emboli J. Air emboli

2011

71. A patient with DVT, was complicated by cerebral & extremity emboli. On ECHO he was noted to have a patent foramen ovale. The combination of DVT , PFO & arterial emboli suggest which phenomenon 72. A 28 year old with known congenital heart disease, develops small tender subcutaneous nodules in the pulp of the digits. On examination the nodules were red & tender. The patient was noted to have splenomegaly & a new heart murmur. The finger tip nodules are most likely secondary to 73. A 30 year old in her 3rd trimester of pregnancy presents with chest pain & dyspnoea increasing in severity over the last 24-hrs. She has no lower limb pain or swelling. The pt is likely to have what 74.

Theme-14: Diagnosis of peripheral vascular disease A- Mural thrombus

PLAB 1 past papers 2002-2007 B- Acute thrombus C- Burgers D- Diabetes EF- DVT 7576777879Young smoker with peripheral vascular disease. AF with pulselessness pallor of extremities. MI with claudication & angina with ischemia of lower limb. Old age with gangrene following chiropody. Pregnant lady with sudden breathlessness & calf pain.

2011

Theme-15: Anatomy Of Heart (causes) A- Left atrium B- Right atrium C- Left ventricle D- Right ventricle E- Mitral valve F- Tricuspid valve G- Coronary arteries H- Interatrial septum I- Interventricular septum J- broncho pulmonary displasia K- SA-node L- AV-node M- Bundle of His 80- Location of endocardidits in iv drug abuser 81- Location of patent foramen ovale 82- Blood spurts into left atrium & increase left atrial pressure (regurgitation from LV). 83- Site of Cardiac aneurysm 84- Regurgitation of blood in the left ventricle 85- Structure responsible for heart rhythm in third degree, complete heart block. 86- Increased pulmonary pressure Theme-16: Management of cardiac conditions A- Surgical ablation of tracts B- Verapamil C- Digoxin D- Enalapril E- Amiodarone F- DC cardioversion G- Adenosine H- Atropine I- Lignocaine 87- A patient with heart failure presents to you with afibrillation.... 88- A patient having SVT with BP 90/60. Sinus massage & adenosine has failed. Whats next?

PLAB 1 past papers 2002-2007 89- A patient with Myocardial Infarction presents with recurrent Ventricular tachycardia controlled with lignocaine now need maintenance. 90- WPW no response to drugs
2011

Theme-17: Chest Trauma A- Aortic rupture B- Tension pneumothorax C- Spontaneous pneumothorax D- Ruptured EsophagusE E92- Chest trauma with absent breath sounds & tracheal shift & absent radial pulse 93- Young tall thin worker with signs of pnemothorax 94- Injury to sternum with steering wheel widened mediastinum

Theme-18: Acute abdomen diagnosis A-X-Ray KUB B- Chest x-ray C- X-ray abdomen D- Pregnancy test E- Sigmoidoscopy F- Laparoscopy. G- Urine R/E. H- Colonoscopy. I- Usg Abdomen. J- Barium enema. 96- 32-year old male with nausea, vomiting, colicky abdominal pain & distention O/E abdominal tenderness, high-pitched bowel sounds 97- 60-year old male with signs of ileus & peritonitis following diverticulitis [snip]- Carcinoma colon investigation 99- 23 year old female presents with left sided abdominal pain for 4 hours , her last period was 7 weeks back Theme-19: Management Of Sprains & Injuries A- Paracetamol B- Suture repair C- Cast D- No weight bearing use crutches E- NSAIDs F- Manipulation G- Morphine H- Observe

PLAB 1 past papers 2002-2007

100. A Pt with dislocated patella & he is on inhaled analgesia (nitrous oxide). 101. Pt had rupture Achilles tendon earlier, which was managed medically, now presented with rupture again. Medical treatment is not responding now. 102. Pregnant lady had fall, pain, mild swelling & bruising at medial maleuolus. On x-ray no #. 103. During a match rugby player injured his knee, on x-ray no fracture but pain++. 104. A 4 year old child brought to A&E with knee trauma & in pain despite Paracetamol. Theme-20: Investigation orthopaedics A- Spine x ray B- DSA scan C- Serum electrophoresisi D- MRI E- CT F- Serum Ca GHI106- Man presents with foot drop on x ray there is narrowing b/w l4 & l5 foot drop does not resolve in 2 weeks 107- Pt present with back pain x ray gives sacroilitis like picture 108- Old aged male Pt with back pain, fractured spine & high ESR (Ankylosing spondylitis)

2011

Theme-21: Pre-Op Investigation A- Do nothing B- FBC C- ECHO D- ECG E- Sickle screening # F- CXR G- Hepatitis serology H- Coagulation screen

110111112113-

British fit man for bilateral inguinal hernia Afro-Caribbean man bilateral inguinal hernia Man on list for hernia repair who takes recreational i/v drugs Man with irregular pulse having hernia

PLAB 1 past papers 2002-2007 114- Lady for some surgery h/o antibiotic prophylaxis in a dental extraction

2011

Theme-22: Investigations (Renal Stones) A- Serum ca B- Serum phosphate count C- Parathyroid level D- Urine cystine F- Urine oxalate count G- IVU H- X ray KUB I- 24 hr urine J- Ultrasound K- Urine culture L- Isotope scan M- Nephrostomy 115- A patient with right loin pain & pyrexia. recent IVU showed Right hydronephrosis. Next investigation that may help in the management? 116- Man with h/o ca prostate on x ray nothing on IVU bilateral hydeonephrosis 117- Man with recurrent renal stones & high serum Calcium levels. 118- Post-op CA cervix with anuria. B/L obstruction of the ureters & B/L hydronephrosis Theme-23: Next step in the following conditions A- USG abdomen B- Catheterisation C- Ascending urethrogram D- Splenectomy E- Laparoscopy F- Observation G. Abdominal tapping H. Laparotomy I. Blood transfusion J. Get an expert opinion K. IVU L- MRI 120- A rugby player was hit in the back & come with loin pain & haematuria. management 121- Young man with one episode of frank haematuria & he was stable but presented with anuria. 122- A male with anuria brought to A&E after injury with brusing on perineum, the digital rectal exam was normal next step 123- A pt with h/o RTA have fracture of Left lower ribs. Pt is having left sided abdominal pain & progressive guarding of Left hypochondrium. O/E, PR=110/min & BP 90/60. What is the next step? Theme-24: diagnosis of GI conditions

PLAB 1 past papers 2002-2007

A- Achlasia B- GORD C- Esophagitis D- Peptic ulcer E- Duodenal ulcer F- H Pylori G- Strongyloides stercolaralis 124- Pt with pain in epigastrium endo scopy confirm spiral shaped organisms. 125- Change of epithelium from columnar to 126- Female with pain in epigastrium at night relieved by eating. Upper GI bleeding (miscellaneous) - UGI bleeding with primary billiary sclerosis (Inv. ) - UGI bleeding with h. pylori (Mx) - UGI bleeding with spiral forms in microscopy (BA meal) - UGI bleeding with retching & vomiting (Mgt ) - Dyspepsia with NSAID (Erosions) Theme-25: CT-scan findings in a Pt with hearing Loss A- Acoustic neuroma B- Metastatic CA breast C- Pagets disease of bone D- Otosclerosis E- Cholesteatoma F- Noise induced deafness G- Otitis media with effusion H- high frequency hearing loss IJ128- 9-year-old boy CT-scan of petrous bone shows air on mastoid cells malleus, incus & stapes normal, collection of fluid found 129- 40-year-old lady. CT petrous bone normal. Maleus & incus normal. Cochlea with rarefaction & densities 130- 19-year-old boy with mass in the antrum resolution of some bone 131- 60-year-old man CT of petrous bone normal with both contrast Theme-26: Diagnosis of Epistaxis A-Septal perforation B- Hypertension C- ORF D- Coagulopathy E- Nasopharyngeal CA FGHI-

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 132133134135136Sheep farmer with epistaxis Boxer with gurgling sound & epistaxis Chrome factory worker with epistaxis Old man with epistaxis Young girl with h/o bleeding fol. dental extraction

2011

ENT Miscellaneous Qs A- CA maxillary antrum B- Sarcoidosis C- Nasal polyposis -Man with swelling over cheek.& signs/symp of ca maxillary sinus -Sheep keeper got a polyp in nose

Theme-27: Red Eye Investigation A- X-Ray orbit B- Conjunctival swab cytology CD- Fluorescin stain E- Refer to ophthalmologist FG- Fundoscopy H- Measure IOP 138- Hedge gardener develops sudden photophobia & blepharospasm 139- A man working of a metal factory c/o something in his eye 140- Pt with herpes zoster c/o ophthalmic shingles terrible conjunctivitis & is unable to close eye 141- Headache, photophobia, diminished vision Theme-28: Prenatal screening [Repeat] A- Downs syndrome B- Cystic fibrosis C- Duchennes muscular dystrophy D- Spina bifida E- Spinal muscle atrophy F- Patau syndrome G- Klinefelters syndrome H- Webers syndrome I- Multiple sclerosis J- Neural tube defects 143- Raised AFP & very high HCG 144- Previous sibling has some disease now mother pregnant with boy & she wants to know whether the new comer will have it 145- Raised HCG & low AFP 146- Previous child has recurrent infection & below percentile. Mother wants to know whether next child has it 147- This disease is related with increased risk of Alzheimers disease

PLAB 1 past papers 2002-2007 148- Pregnant mother given folic acid to prevent some disease. Theme-29: Treatment of STDs
2011

A- Single dose long acting Penicillin B- Ciprofloxacin C- Doxycycline D- Erythromycin E- Metronidazole F- Topical co-trimazole G- Nystatin oral H- Steroids 149150151152153Essential drug to be included in Gonococcal cervicitis Lady with Chlamydial Infection Drug Rx in Pregnant lady with Chlamydial infection Lady with bacterial Vaginosis Lady with candidiasis

Theme-30: Next step of management GYN A- Cervical smear B- Cervical biopsy C- Laporoscopy D- Per speculum exam E- Colposcopy F-

155- Lady with diagnosed CIN-1. CA cervix 6 months back now comes for follow up 156- Lady with CIN-2 diagnosed 6 month back now comes for follow up 157- Post menopausal women with bleeding & dyspareunia 158- Pre menopausal women with ectropion & bleeding

Theme-: Miscellaneous Qs Diagnosis GYN A- Stress incontinence, B- Urge incontinence C- True incontinence D- Fibroids E- Ectopic pregnancy F- Endometrial carcinoma G- Uretro vaginal fistula. H-

PLAB 1 past papers 2002-2007

159160161162-

After surgery dripping of urine Lady presented with urine voided on coughing. Africo-caribian lady with problem of heavy menorhagia. Post menopausal women with bleeding pervaginum

2011

Theme-31: Epidemiology in Psychiatric disorders A- Depression B- Schizophrenia C- Obsessive Compulsive Disorder D- Anorexia Nervosa E- Bulimia Nervosa F- Anxiety G- Starvation H- Alcohol I- Drug Addiction 163- Most commonly seen in developed countries where the females are more conscious than men about weight gain. 164- The psychiatric disorder occurs less in elderly & 4-time more in women. 165- A student preparing for the exam for the last 4 weeks & having weight loss of 10 kg. But feeling perfectly alright. 166- A business man presents to you having trouble sleeping & poor appetite Due to some changes in his business.. dont remember exactly. 167- This disease is more common in females increases as age advances Theme-32: Causes of confusion A- EDH B- Hypothyroid C- Alzheimers D- UTI E- DM F169170171172173Confusion with intake of drugs prescribe for his parents Alcoholic with confusion Confusion with increased forgetfulness Confusion with incontinence Confusion with constipation hoarseness hypotonia

Theme-33: Alcoholism & Drugs Addiction A- Less coffee B- Starvation C- Diazepam D- Admit E- Methadone F- Chlorpromazine G- Benzodiazepines

PLAB 1 past papers 2002-2007 H- Increase oral vitamin doses I- Naltraxone JK2011

175- Shaking after alcohol abstinence 176- Alcoholic been to support groups before & not helped. Wants to give up alcohol 177- An alcoholic who was on a 36 hr non stop alcoholic binge, came to A&E after 2 days(when he didnt drink )but he is prone to getting violent when drunk,. He comes with drowsiness 178- An alcoholic who has features of Korsakoffs comes with auditory hallucinations; he is already taking oral vitamin supplements. 179- Cocaine user willing to stop 180- A heroin addict wants to quit 181- Student with more tremors before exams 182- Old man with nutritional deficiencies 183- Delirium tremens treatment

Theme-34: Treatment in skin lesions (Eczema) A- Hydrocortizone 2% B- Topical antibiotis C- Topical hydrocortisone 1% D- Systemic steroids E- Topical aciclovir, F- i/v aciclovir, G- Oral aciclovir, H- Flucloxacillin, I- Emollients J- Carbamazepine K- Amitryptaline. 185- A boy with eczema wiping vesicles, redness.......etc 186- A boy with eczema, intense itching & scratch marks 187- A man with eczema that topical hydrocortisone 1% did not help 188- A child with herpetic whitlow come with some blisters over the trunk, Rx? 189- 80 yr old lady with herpetic rash appearing 5 days back on the back of her trunk. Rx. 190- HIV with herpes 191- Qs about Herpetic neuralgia 192- Pregnancy with shingles

Miscellaneous EMQs 193- Factory worker with loss of wt thickened plueru etc 194- African with supra clavicular LN enlargement & weigh loss Chest pain

PLAB 1 past papers 2002-2007 Angina MI Peptic ulcer 195- A young man p/w pain in chest radiating to left jaw 196- Old man p/wpain in epigastrium related to exertion 197- Lady with breast cancer presents with confusion investigation, S. calcium Dexa bone scan S. urate bone X-rays 198- Appendicular mass in child afebrile management
2011

Answers November 2003

1 2 3 4 5 6E 7B 8A 9C 10 G 11 12 13 E 14 15 16 E 17 C 18 A 19 A/D 20 C/F 21 C 22 A 23 B 24 25 I 26 D 27 B 28 29 I 30 F 31 32 33

PLAB 1 past papers 2002-2007 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87

H J I L B C D H F B

2011

D/C G C H C F E B A generalized convulsions

C C G B

G F Infective endocarditis C C A B D F F H E C E M J C

PLAB 1 past papers 2002-2007 88 F 89 E 90 A 91 92 B 93 C 94 A 95 96 C s/s of perforation of diverticultitis 97 [snip] E 99 D 100 F 101 B 102 D/A 103 C 104 105 106 D 107 E 108 A 109 110 D 111 E 112 G 113 D 114 C 115 ? acute pyelonephritis 116 117 118 M

2011

119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137

A K C/K A/H ? As Berette,s Oesophagitis was not in options G

C A E B D

PLAB 1 past papers 2002-2007 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 D A E/B H
2011

D/A C A J A C/D D E F A E G

160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188

A D F E A G A E A C D B C

E A B C C B/C A

PLAB 1 past papers 2002-2007 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200

F J/K E mesothilioma TB

2011

conservative management

Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>

Sep. 2003 Theme-1: Non Accidental injuries A- Child physical abuse B- Normal C- Accidental injury D- Malnutrition E- Sexual abuse F- Elderly abuse G- Henoch Schenlon purpura

PLAB 1 past papers 2002-2007 H- Idiopathic thrombocytopenic purpura 1.A few days old child has multiple dark bluish patches on the buttocks. The maternal grandparent is worried. The child's mother is white & the father black. 2.A 10 yr. girl is confused and has repeated fresh bloody staining of her panties. She is also reported to have incontinence of urine. Her parents think it could be due to her recently joining horse riding lessons. 3. A girl is unable to move her leg, which is swollen on examination X-ray reveals a spiral # femur, with no callus formation. 4. A 8 yr old ran into a door & hit his forehead & there is no loss of consciousnesses. He develops a swelling & pain on the head. 5. A 7 yr old is brought to the A & E with repeated bruises on his hand & wrists. Parents are having some bleeding disorder. On doing a venepuncture for taking blood, the kid develops a big bruise at the site. 6. An old man living with his daughter comes for the third time with bruises on his forearm & face

2011

Theme-2: Investigations of Hoarseness A-No investigations B-Laryngoscopy C-Lateral neck x-ray D-Fiberoptic Laryngoscopy E-Chest radiograph F-Bronchoscopy G7. A singer is having hoarseness of voice since the past 6 moths. What investigation will you do next.. 8. A man reports to the A & E with hoarseness of voice. He had been to a football match the previous night. Next investigation.. 9. A 60 yr chronic smoker complains of hoarseness of voice, shortness of breath, cough. Laryngoscopy is normal. Next investigation.

Theme-3: Bites Initial management A- Tourniquet B- Anti-rabies C- Wash with soap & water D- Anti-histamines E- Adrenaline

10. Bite by weaver fish - ?

PLAB 1 past papers 2002-2007 11. Bite by a bee to a woman who has severe reaction previously, now in stridor 12. Pt with dog bites. 13. An 8 yr old bites his elder brother.
2011

Theme-4 : Stroke Prevention A- Blood pressure control B- Cholesterol reduction C- Carotid end arterectomy D- Warfarin E-Manage in Stroke rehabilitation unit F-Aspirin G-Heparin H-Weight Control 14. A patient having hemorrhagic shock. Now you want to decrease the further morbidity 15. A pt. with stroke, which would help improve in life from morbidity. 16. A pt. has TIA., CAD & ___. Which measure will help reduce mortality. 17. In a pt. with Atrial fibrillation & h/o TIA, which measure helps in decreasing mortality. 18. A pt. with 80% carotid artery stenosis. He will have improved survival if Theme- 5: PPH - Initial most appropriate step A- Ergometrine iv B- Syntocinon Infusion C- Inspection of placenta D- Give fluids E- Give blood F- Genital tract examination under GA G- USG Pelvis H- Syntometrine iv. I- Ergometrine IM J- Intramyometrial prostaglandin K- Oxytocin 20. PPH after forceps delivery, Uterus is fully contracted & placenta complete 21. A 34 yr female has had postpartum hemorrhage during the last two deliveries. Now what will you do after the delivery of the baby in the present pregnancy. 22. A 28 yr female pt. bleeds 600-ml after delivery of the placenta. Next step. 23. A lady with fever & discharge after 10 days of delivery Theme-6 : Thyroid management

PLAB 1 past papers 2002-2007

A- FNAC B- Carbimazole C- Thyroxine D- Observation E- Explore immediately F-Propranolol G-Thyroidectomy 24. 70-year lady with TSH 4 times normal 25. A woman with signs of graves disease & asthma 26. Lady with goiter, no symptoms & the tests are also inconclusive 27. A man with a 2 cm discrete nodule in the right thyroid 28. Pt having 2-cm swelling in the neck moves with swallowing. What investigation do you do to be sure it is not malignancy. 29. A pt. with loss of wt. despite appetite, increased sweating, diarrhoea is an asthmatic. TSH decreased but increased T3, T4, on investigation. Next step in treatment is. ______? 30. A pt. with a simple goiter. No signs of hyper or hypothyroidism. No antibodies to thyroid. TSH, T3, & T4 are normal.

2011

Theme-7: Eye management & steps taken to stop further eye problems A-Eye surgery B-No management C-Oral steroids D-Beta blockers E-Laser photocoagulation F-Observation 31. 32. 33. 34. 35. Lady with headache & vision loss 80 year old man with vision loss Man with haloes around light Woman suffering from SLE, & lens opacity Diabetic with Proliferative Retinopathy

Theme-8 Psychiatry A-Multi infarct dementia B- Pseudo dementia C-Alzheimer's dementia D-Delirium E- Frontal dementia syndrome F-Schizophrenia G- Depression H37. A 80 yr. female is healthy & being taken care by her neighbours. They say that she is trying to go shopping at 4 am in the morning. They think

PLAB 1 past papers 2002-2007 that she is otherwise normal, except that her memory is not as good as before, & they think it may all be do to her old age. 38. A man living alone collapses, is brought to the hospital. After 3 days he starts talking to people whom others cannot see. He is not oriented in time & place. 39. A 45 yr man develops a viral infection. He has cough & fever since 2 days. His wife tells that he is confused & has decreased concentration & has no orientation about the place or time. She says he was alright one day before. 40. An elderly pt. with recurrent faints, with deteriorating mental functions. 41. A 40 yr female brings her husband to the A & E He talks about their sex life, but does not care about the problems at home which his wife tells about.. 42. A 70 yr man says that his life is not worth living & asks others not to talk about him as it was a waste of their energy & time & he is not worth it too. He does all his work very slowly & has lost 5 kgs of wt.

2011

Theme 9: Psychiatric epidemiology A-Multi infarct dementia B- Pseudo dementia C-Alzheimer's dementia D-Delirium E- Frontal dementia syndrome F-Lewy body dementia G- Depression H44. Most common dementia in UK 45. This dementia is characterized by neurofibrillary tangles & senile plaques. 46. A pt. is depressed & dementiated & responds a little to antidepressants. 47. Dementia with hypertension 48. Dementia with Parkinsonism like signs -

Theme-10: Causative agent A-Streptococcus pneumoniae B-Mycoplasma pneumoniae C-Staphylococcus Aureus D-Streptococcus pyogenes E-Clostridium difficile

PLAB 1 past papers 2002-2007 50. A 8 yr boy has cellulitis in his both hands with well-demarcated edges, pyrexia & increased WBC 51. A 24 yr old with dry cough, skin manifestations & bone, muscle aches. C X-ray shows patchy shadows. 52. A 60 yr male has pyrexia & an axillary abscess. 53. A patient in hospital is given a 3rd generation cephalosporin & it results in diarrhoea & other symptoms due to it. Most probable

2011

Theme-11: Side effects of anti-psychotics A- Lithium B- Amitriptyline C- Chlorpromazine D- Imipramine E- Phenelzine F-Fluoxetine. G-Clozapine H55. A Schizophrenia pt. develops decreased WBC count, sore throat & increased sedation after being on a drug. 56. A pt. of mania is on a drug to prevent it as prophylaxis. she develops polyuria & other symptoms. Decreased TSH Increased T3 & altered T4. 57. Drug which causes Malignant hyperpyrexia 58. Drug which has anticholinergic side-effects 59. A schizophrenic female is on some drug, she develops discharge from breast & loss of libido. 60. A pt. of depression on a drug develops tremor, Blurred vision, dryness of mouth, eyes, tachycardia. 61. A Schizophrenic is on a drug, she develops tremors, Increased temperature, increased muscle Creatine kinase, Increased WBC. Theme-12: Side effects of drugs A- Rash B-Reye's syndrome C-Bronchoconstriction D- Liver demage E-Dry mouth 63. Tricyclics 64. When aspirin is taken by 6 year old child 65. Ibuprofen 66. Chlorpromazine 67. A 30 yr female swallows 12 gm of Paracetamol tablets, after a heated argument with her husband. Theme-13: Mechanism behind A-Drugs B-Cilliary immobility

PLAB 1 past papers 2002-2007 C-Decreased immunity D-_____ Channel blockade E-Nasal polyps F-Eczema
2011

68. Mechanism behind Cystic fibrosis. . 69. Broncholitis in children Mechanism. 70. Asthma in infants. Mechanism. 67-D, 68-? 69-? 70Theme-14: Skin conditions A-Lentigo maligna B-Solar keratosis C-Malignant melanoma D-Kaposi's sarcoma 71. A 16 yr girl has many multiple coloured moles of various sizes on the back of her trunk. 72. Farmer with skin problems 73. Man with a brown patch on forehead skin which grows slowly 74. HIV with? 71-A/C, 72-B, 73-A, 74-D Theme-15 : Joint problems A-Psoriatic arthropathy B-Degenerative Osteoarthritis C-Chondromalacia patella D-Septic arthritis 75. An old patient has knee pain for 10 yrs but knee is not hot & swollen -? 76. A patient on steroid, has hot & swollen knee -] 77. A man with 10 years pain in joints 78. Pitting of the nails with arthropathy of distal interphallangeal joints

Theme-16: Myocardial infarction A-Atropine B-Pacemaker C-Streptokinase D-Altepase E-Valve replacement F-Nitrates G-Angiography H- Pacemaker replacement I- Naproxen J-Steroids 79. Myocardial infarction but no chest pain 80. Myocardial infarction with Heart block

PLAB 1 past papers 2002-2007 81. Myocardial infarction with murmur 82. A pt. with chest pain, ECG showed T wave depression in L III, aVF & L II has pain & nausea for 2 hrs & it subsidies completely. Now he presents in the A & E after one hour. What do you give next. 83. A pt. develops chest pain, which subsides. He has an ejection systolic murmur, BP 110 /60-mmHg, low volume pulse. The Next step. 84. A pt. recovering from MI, collapses & O/E has a pulse of 36 / min. Next step. 85. A pt. develops pyrexia & pleural effusion one week after inferior Myocardial infarction. Theme-17: Blood A- Pernicious anemia B- Aplastic Anemia C- B12 deficiency D- B12 malabsorption E86. A 40 yr vegetarian presents with Macrocytosis, plasma folate levels are normal. 87. A known pt. with antibodies to intrinsic factor shows R B C of large size. 88. A pt. on treatment with Cyclophosphamide has anemia with decreased WBC count & decreased platelets.

2011

Theme-18: Vaginal bleeding Investigation of choice A- Cervical inspection B- Cervical smear C- Endometrial sampling D- Hysteroscopy E- Pregnancy test F- USG G- Gonadotrophin levels H- Endometrial swab 89. A woman with irregular vaginal bleeding for 3 months, cervical smear 6 months ago was normal. what is the investigation of choice) 90. A Ca. Breast pt. is on tamoxifen & has vaginal discharge. Next step. 91. A 49 yr old presents with a 9 month history of prolonged slightly irregular periods. On clinical examination. normal sized uterus with no adnexal masses. Next investigation. 92. A 52 yr woman presents with a history of offensive vaginal discharge & intermittent vaginal bleeding over the past 3 months. her last cervical smear was taken 4 years back. Next step. 93. A 26 yr old with a 6 wk history of amenorrhoea presents in the A & E with vaginal bleeding. U S G has an empty uterus. 94. A 24 yr female is on OCP for 6 months without any problems. She changes her partner 2 wks back. She develops inter-menses bleeding & discharge. Investigation.

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme- 19: CA breast management A-Radiotherapy / B-TENS C-Bisphosphonates D96. A 35 yr woman on 1-yr treatment for breast cancer with 12/20 lymph nodes positive, presents with a history of increasing confusion. She is drowsy & disoriented. Her husband reports of her complaining of severe thirst for the past week. 97. A 50 yr female pt. with Ca. Breast has metastases in the lumbar spine & has back pain. Theme- 20: Renal area involvement A- Renal interstitium B- Renal cortex C- Renal medulla D- Renal papilla E- Bladder F- Urethral G-Prostate H-Ureteric [snip]. In sickle cell anemia which part of the kidney is involved. 99. A pt. with chronic hypertension, which part of the kidney is involved. 100. A pt. has dilated calyces & renal pelvis (hydronephrosis). Urinary bladder is full. He has incontinence. Cause is. 101. A female pt. presents with edema & proteinuria. Defect lies at 102. A 70 yr old man has difficulty in passing urine, nocturia & dribbling. The site of the defect is. Theme-21 : Trauma next step A-# reduction B-. Immediate removal of plaster C- Tapping out Blood D- Angiography E- Rapid I V fluid bolus F- Splint the femoral # 104. Patient with RTA. has a # in the tibia. A POP cast is applied. He develops severe pain & loss of pulse below the cast. Next step. 105. A pt. has # at the head of fibula. P O P cast is applied & he is put under observation. After 8 hrs he develops foot drop. Next step. 106. A motorcyclist arrives in the A & E after a R T A. Airway is patent. He has deformed thigh on the Lt side. Next step.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 107. A 23 yr old has a RTA. He is confused & smells alcohol. 108. A sportsman injures his knee. At the hospital, it is noted to be very painful to movement, & is swollen & has haemarthrosis. Rx. Tapping out Blood.
2011

Theme-: A-Metabolic acidosis B-Hypokalaemia C-Metabolic alkalosis D110. A pt. with villous adenoma has profuse diarrhoea & is dehydrated. 111. A 45 yr man with pyloric stenosis has profuse vomiting & shows increased plasma HCO3 levels with hypokalaemia.

Theme-22: ENT (vertigo-hearing loss, tinnitus) A- Anxiety B- Vestibular Neuronitis C- Migraine D- Acoustic Neuroma E- Meniere's disease. F112. A 35 yr female develops vertigo every day, just before she has to leave to office.. 113. A 40 yr pt. has hearing loss & vertigo, but as days pass hearing loss becomes more prominent than vertigo.. 114. A pt. develops URTI following which she develops vertigo. 115. A 40 yr old presents with recurrent episodes of deafness & tinnitus..

Theme-23 : Head Injury A- Brain stem injury B- Cerebral hemorrhage C- Depressed # skull D- Extradural haematoma E- Intracerebral haematoma F- Acute Subdural haematoma G- Chronic Subdural haematoma H-Extradural hemorrhage. I-. 117. A pt. is hit on the head by a hammer & has vomiting... 118. A young man fell over & there is an injury over his temple. He is alert & conscious. 119.A pt. with GCS-3, Bilaterally dilated pupils is on ventilator after RTA. Pulse 58/min, B P 110 / 80.

PLAB 1 past papers 2002-2007 120. A 40 yr man sustains a head injury & becomes unconscious. Then he recovers to go home where after 3 hrs his wife finds him unconscious. Theme-24: Post-operative complications A-Chest X ray B-VQ scan C-Surgical exploration D-Observation E121. A patient already on steroids now having shock postoperatively? 122. pt. undergoes caesarean section for the delivery of a child. After 10 days she presents with bleeding. On USG, there is hemoperitoneum. Next step. 123. A 65 yr man after 10 days post hip replacement surgery presents with sudden breathlessness & collapses. On examination pleural rub, increased JVP, swollen right leg are seen. Next investigation. 124. A 70 yr gardner collapses while doing garden work. Afterwards O/E he is noted to be in profound confusion. 125. A man with hydrocele undergoes tapping. After one day he is pyrexial & the swelling has re appeared. Theme- 25: acute abdomen A-Abdominal X-ray B-Barium enema C-Small bowel enema D-Mesenteric Angiogram E-Chest X-ray 126. A 1 yr boy presents with vomiting, central abdominal pain with distention. He has blood & mucus per rectum. 127. a pt. has intermittent Abdominal pain, 30 min after meals. He also has a history of pain in the abdomen radiating to the back, O/E there is an abdominal bruit. The pt. also has intermittent claudication. 128. A 45 yr woman complains of abdominal pain. She has been having altered bowel habits recently. On examination the thickened sigmoid colon is palpable. Theme: Mixed 130. A 5-year-old child comes with vomiting & confusion with 2 rashes behind his neck (Investigation) 131. A person is admitted in an I T U for being comatose. He has recently been on a holiday trip to Ghana. Next investigation. 132. A premature baby develops diarrhoea with blood in stools, after she is fed on formula feeds on the 4th day. 133. A 48 yr female is an IDDM pt., has been on treatment for 20 yrs. She has recurrent 3 episodes of hypoglycemia. She is on the same dose of insulin. Diagnosis.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 134. A 67 yr diabetic on Metformin C/O severe epigastric pain, drowsiness & confusion. Diagnosis. 135. A 60-yr female pt. suddenly collapses while shopping in a supermarket. Her daughter says that her face was pale just before collapse. What could be the likely cause. 136. A 44 yr female undergoes hystrectomy under General Anesthesia after the surgery she complains of breathlessness & increased JVP. Diagnosis. 137. A pt. with irregular pulse, radial pulse rate is 90 / min. Next step.. 138. A 22 yr old is involved in a R T A & is brought to the A&E. He appears stable, but while sitting up & talking he becomes progressively breathless. Reduced air entry on the Lt side. Next step. 139. A 24 yr woman who is taking O C pills for 5 months presents with palpitations & On examination he has a diastolic murmur & a thrill. Next step. 140.A 32 yr woman on OC pills for 9 months develops swelling of legs, pain in the calf, bilateral pedal edema. Investigation. 141. A 20 yr old has been taking OCPs since the last 5 months. She comes with a history of cough producing green sputum & fever over the last 2 - 3 days. Next investigation. 142. A pt. is confused & drowsy, he has flapping tremor & asterexis. What do you investigate for.. 143. A pt. has a pan-systolic murmur, increased JVP, liver is palpable 3 cm below the rib margin. 144. A 4-month child develops dribbling of saliva from the mouth. He has severe abdominal pain & is pyrexial & refuses to eat or drink... Theme-: Kidney investigation A-Plasma Urea B-Electrolytes C-Serum Creatinine D-Plasma glucose levels E-IVU F- Cystoscopy G-Mid stream urine culture H-Urethral swab 151.A pt. who has been normal has glucosuria & mild ketonuria.. 152. pt. who has never been to the hospital has a RBS 17.5 m mol / l . She has mild proteinuria & on ophthalmoscopy there is non Proliferative retinopathy... 153. A female child presents with frequency & dysuria. It's the 3rd such episode. On culture of urine E.coli are seen... 154. A man has pyrexia, dysuria & pus at the external urethral meatus. Both testes are swollen & tender. Theme- : Urinary Retention A-Spinal cord compression B-Renal Failure

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 C-BPH D-CA Prostate 155. A 50 yr female pt. with mild jaundice is not able to pass urine, she is confused, tired & has hiccups. 156. A pt. with malignancy develops weakness of both legs with difficulty in walking. There is urinary retention. 157. A pt. with hesitancy during micturition, nocturia has a large amount of alcohol & presents with retention of urine.

2011

1- B/A, 2- E, 3- D, 4- C/B, 5- H, 6-F 7-B/A 8- A 9- E/F 1011- E it may be life saving as anaphylaxis 12- B/C 13- C 14- E 15-E 16-A/B/H 17- D/F/G 18- B/A/C 20- F, 21- J/I, 22-A/I/J, 23-G (endometritis) 24-C, 25-B, 26-D, 27-A, 28-A, 29-F/B, 30-D/G/A 31- C, 32- B, 33- D, 34- A, 35-E 37-C, 38-D, 39- D, 40- A, 41 E, 42- G 44-C, 45- C, 46-B,

PLAB 1 past papers 2002-2007 47-A, 48-F 50-Erysiplelas by D, 51-B/A, 52-C, 53-E 55-g 56-a 57-c 58-b 59-c 60-b/e/f 61-c 63-e, 64-b, 65-c, 66-a, 67-d 75-C, 76- D Septic arthritis [As steroid leads to increased susceptibility to infections 77-B, 78-A 79-C 80-A/H 81-E 82-? 83-E/G 84-? 86-c 87-c/a 88-b 89-c 90-? 91-g 92-a 93-e 94-? 96-c 97-? [snip]-d 99-? 100-e/f 101-? 102-g 104-b 105-? 106-? 107108-c 110-b 111-c 112-c/a 113-d

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 114-b 115-e 116-e 117-d/c 118-a/b 119-? 120121-? 122-c 123-b 124125-c 126-e/a 127-d 128-b/c 129130130- Blood culture 131 Thick & Thin Blood Smear. 132.? 133. Possible infection. 134.. Lactic acidosis. 135. Cardiac rhythm disturbance / T I A / Postural hypotension. 136.. Fluid overload. 137. Digoxin / Heparin / Warfarin. 138.. Chest drain after needle thoracocentesis 139. Next step. Echocardiography. 140.. Duplex ultrasound scanning. 141. C X-ray. 142. Liver function tests / Liver ultrasonogram. 143.. Investigation/RX 144. Gingivostomatitis / Intestinal obstruction. 145146147148149150151-D 152-A/B/C 153-E/F 154-B 155-A 156-C Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

July 2003 PLAB Part 1 Exam Theme-1 : Perianal diagnosis: A. Anal Fissure B. Hemorrhoids C. Crohns disease D. Ulcerative colitis E. Perianal Haematoma F. CA Rectum G. Diverticulosis H. Proctalgia Fugax I. Anorectal Abscess J. Coeliac disease K. Fistula in ano L. Hirschsprungs disease

PLAB 1 past papers 2002-2007 1. A young lady gives the h/o fecal shooting with sudden; sever deep rectal pain lasting for a few minutes at night. Digital rectal exam is normal. 2. A 25 year old man with constipation & severe anal pain during defecation. Pain is so severe that cannot even allowed digital rectal examination. 3. A 32 year old female with very severe anal pain, o/e purple swelling at anus which is mildly tender. This started 2-months ago after her first child birth. 4. A 40 year old smoker with diarrhoea abdominal pain, weight loss, rectal bleeding & barium enema shows colonic strictures 5. A 45 year old man with anal pain on defecation, weight loss & change in bowel habit. Rigid sigmoidoscopy shows an ulcer 5-cm above the rectum.

2011

Theme-2: Abdominal pain: A. Renal Colic B. Crohns disease C. Acute Cholecystitis D. Perforated peptic ulcer E. Diverticulitis F. Appendicitis G. Appendicular mass H. CA Stomach I. Cholecystitis J. Acute pancreatitis K. Ectopic pregnancy 6. A 19-years-old girl with fever abdominal pain which soon radiates to right lower quadrant. There is gardening in the right iliac fossa 7. A 20 year old lady presents with, shock & lower abdominal pain & bleeding. O/E tenderness in left iliac region. She is also having amenorrhea since 8 weeks. 8. A 32 year old pt presents with severe pain in loin radiating to groin. 9. A middle-aged women with peptic ulcer develops hematemesis. O/E tender abdomen & she is in shock. 10. A 40 year old woman with upper abdominal pain & vomiting, O/E diffuse abdominal tenderness was found. Theme-3: Mechanism of action of contraception: A. Kills Sperms B. Post coital contraception C. Decrease tubal motility D. Prevents implantation E. Prevents ovulation F. Inhibiting transplantation G. Thickens Cervical mucosa H. Anti-sperm antibodies I. Blocks spermatogenesis

PLAB 1 past papers 2002-2007 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. POP IUCD Mirena Sponge plus spermicide / spermicidal Jel used in vaginal barriers COC Emergency Post coital progesterone alone pill Depo-Provera

2011

Theme-4: Management of upper GI / H. Pylori: A. Fundoplication B. Triple therapy C. Metronidazole D. Ranitidine iv E. Sucrulfate F. Partial gastrectomy G. Lansoprazole H. Misoprostol I. Pancreatectomy J. Upper GI endoscopy K. Send for H. pylori serology L. Reassurance 18. A pt c/o epigastric discomfort, bloating after meals o/e epigastric tenderness & in Endoscopy H Pylori was found. 19. A 55 years old male c/o dyspepsia, dysphagia, & weakness. H/o weight loss. O/E; epigastric mass was found. On UGI Endoscopy shows a tumor in antrum & beginning of duodenum. 20. A pt with epigastric pains, on esophago-gastro-duodenoscopy was found to have ulcers in esophagus, gastric mucosa, & duodenum, also later on ultrasonography a consolidated tumour was found in pancreas. he has tried other therapy. 21. A severe burn victim with multiple superficial gastric ulcers five days. 22. A pt with joint pain & on NSAIDs for arthritis , now has epigastric pains. 23. An obese pt with complain of regurgitation & otherwise normal. In upper GI Endoscopy no sign of stricture 24. Long time with peptic ulcer, comes now with epigastric pains,on lab testing is found negatively spiral organism Theme-5 :Hypertension: A- Admit & observe B- Serum Urea & electrolytes C-Ultrasound abdomen D- Aldosterone E- Serum creatinine F- Serum Phosphorus GHI25. 18 yrs old boy is found to have hypertension on routine check up, O/E there is a murmur maybe there is radio-femoral delay.

PLAB 1 past papers 2002-2007 26. A person, who was noted to have high blood pressure but after one week his blood pressure is normal 27. A 25 year old pregnant lady in first trimester with BP- 150/80, on urine RE: positive proteins, casts, & white cells. 28. A woman have hypertension in third trimester of pregnancy 29. A man having hypertension was normal two weeks ago in his job 30. Prescribing HTN Rx in diabetic pt.

2011

Theme-6: Management of Head Injury: A- Reassure & discharge B- Admit & observe for 6 hours C- Discharge with advice D- Intravenous fluids E- Intubate & ventilate F- Elevate the skull fracture G- Oropharyngeal airway H- Suction of skull vault, I- Immediate CT scan J- Monitor ICP K- Urgently take to operation room L- Burr hole M- CT & observe N- Lumbar puncture 32. An 8-year-old boy falls off a swing at his school. He is brought to A&E by one of his teachers. He has a bruise over his scalp but the examination is otherwise normal. He is fully conscious GCS-14 & with no history of blackouts since the accident. A skull X-ray is performed, which is normal. 33. A young man involved in fight & hit by baseball bat on the back of his head. Skull X-ray revels depressed fracture of occipital bone, its not compound injury, GCS initially was 14 but falls rapidly with in an hour. He has been intubated but he was getting worse. 34. A pt after RTA comes with depressed occipital fracture & a haematoma. His GCS was 15, after some time he develops fit 35. Middle aged man fallen & had temporal area lacerations. His GCS-14. X-Ray Skull shows no fractures. 36. A pt with small skull fracture with GCS-15 & no other neurological signs. 37. A 36-year old male with the h/o recurrent falls & head trauma presents with GCS-14, normal neurological signs, & he smells of alcohol. 38. An 18-tear-old girl fell off horse & lost consciousness, CT showed; no intra cerebral hemorrhage, but she has diffuse cerebral oedema. (she has bilateral papilloedema) 39. A child, with neck stiffness, consciousness preserved, came to A&E with fever. Theme-7: Infectious diseases: A- Lyme disease, B- Brucellosis,

PLAB 1 past papers 2002-2007 C- Plasmodium vivax, D- Plasmodium falciparum, E- Plasmodium Malaria, F- Tuberculosis, G- Lymphoma H- Bronchial CA 40. A pt coming back from South America (Mexico) presents with night sweets, fevers, muscle weakness & in CXR there are upper zone shadowing 41. A pt coming back from holiday in a farm presents with malaise & fevers & spleenomegaly 42. A pt coming back from Africa complains of recurrent fevers, loss of appetite & fits D 43. A prisoner with fevers night sweats & malaise & lymphadenopathy 44. A pt with haemoptysis & cough story like TB but chronic without travel history 45. Women came from Gambia, gives the H/O weight loss, fever, heamoptysis Theme-8: Causes of Obesity: A- Cushings B- Type-II DM C- Obstructive Sleep Apnea D- Type-I DM E- Alcohol F- Hypothyroidisim G- Polycystic Ovary Disease

2011

46. Changing in diet & weight loss may relieve all symptoms & even helps to stop the medication of this receptor mediated disease 47. All S/S of this disease like obesity will resolve after curative surgery in woman 48. All symptoms of this disease like sleepiness during days & improve the family relations (matrimonial harmony) will resolve if obesity is controlled 49. Stop of this would help in weight loss & vitamin deficiency 50. Surgery will help prohibit the sensitivity of certain receptors.

Theme-9: HRT prescribing for menopausal symptoms: A. Vaginal estrogen cream B. Cyclical estrogens & progesterone HRT C. Continuous HRT D. Clonidine E. COCP F. Combined OCP G. POP H. Estrogen patch

PLAB 1 past papers 2002-2007 I. Alendronate J. Bisphosphonate 52. A 48 years old woman with menstrual irregularities, mood swings flushing since 8-months, needs HRT 53. A 54 years old woman 2 years post monopause with hot flushes needs HRT 54. A female who has had total hystrectomy & bilateral salpingo opheractomy, now feels flushes, cant take something orally, what to give 55. A 59 year old woman uncomfortable with pain during intercourse & vaginal sores 56. An elderly women brought to A&E after a minor trauma at home x-ray revels fracture of femur, & it noted to have decreases bone density, has had thromboembolism in past, what to give. Theme-10: choice of Investigations: A- USG / sono B- Blood sugar C- CXR D- Swab of discharges E- Arthriography F- Lumbar puncture G- Serum Electrolytes H- CT scan 57. A pt with symptoms of Gonococal urethritis 58. A pt with weight loss & polyuria 59. A pt with pulse delay in legs compared to arm 60. A 30 yr old fit lady with a sudden sever headache with no fever or neck stiffness 61. A 50-year old woman pt with H/O photophobia, neck stiffness, recurrent hemianopia now came with bilateral headache, No sign of ICP raising, Eye signs are negative, may had fever too?) 62. A young lady, wants to be thin, vomits by inducing herself, develops confusion & __ Theme-11: Accidental injuries in children: A- Congenital B- Accidental injury C- Non accidental injury D- HSP E- Normal finding F- ITP G64. A girl was brought to A&E by her step father with bruises on her waistline & ankles. 65. A child with pharingitis & purpuras on the back of his thigh & buttock. 66. A child with swelling on wrist after injury.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 67. A two year old child, father Caucasian & mother is black. He has a bluish spot on the buttocks back. 68. fell down from cycle , fracture of femur Theme-12: Abdominal pain in children: Next step A- USG-abdomen BC- Jeogenal biopsy DE- Barium meal & Follow through FGH69. A young girl feels pain off & on, but otherwise well 70. A 2-year-old girl with failure to thrive & others symptoms like pain in abdomen, easy fatigability, aphthous ulcer. (Coeliac disease) 71. A young boy feels pain probably in the right side of abdomen & has diarrhoea off & on. 72. One young infant has constipation & O/E has found to have hard feces) Theme-13: Investigation before medication: A- USG B- Lumbar puncture C- Urea D- Gamma GT E- Electrolytes F- Prolactine level G- Thyroid function tests HI73. A pt is going to start lithium therapy for bipolar disorder 74. An alcoholic is giving up. He needs lab test to evaluate his addiction 75. Pt using phenothiaines develops galactorrea Theme-14: Prostate conditions: A- Trans rectal USG & prostatic biopsy B- PSA C- Skeletal survey D- Alpha blockers E- Beta blockers F- Transurethral prostatectomy. G- TC scan E- Isotope bone scan F77. A 55-year-old male with BPH refuses surgery. 78. A 70 year old man with BPH & obstruction.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 79. A 40-year-old man with a family history of prostate cancer asks for a screening. His per rectal examination was normal. 80. An old aged man with prostatic symptoms & nodule on per rectal examination, how to diagnose 81. Having prostate cancer a 55-year-old male develops sclerotic bony lesion in femur. 82. A pt with back pain & obstructive uropathy. ? Theme-15: Fractures: A- Fracture Clavicle B- Spiral Fracture Of Radius C- Ulnar fracture D- Scaphoid fracture E- Fracture of neck of humerus F- Spiral fracture of Shaft of humerus G- Radial head fracture H- Colles fracture No fracture I- Supra-condylar humeral fracture 83. 45-year old male injured his right arm after fall on outstretched hand. He cannot lift up the the wrist from the table 84. A young man injured his wrist while playing football & now has a painful wrist & cant move the part distal to wrist. There is tender swelling distal to the radius. 85. A 65 year female falls by shopping bag tripped on road, fell on outstretched hand & injured her arm. She complains of shoulder pain. O/E, passive range of movement is restricted terminally, but is pain free. 86. A teenage boy sustains injury to his forearm & presents with painful forearm with deformity after while fending of a blow while playing. 87. A 6 year old girl falls on her outstretched arm & sustains an injury. She cant move her forearm. She has tenderness from arm to wrist.

2011

Theme-16: Poisoning in children: A. Serum oestriol B. Serum Fe C. Wait & observe D. Oestrogen levels E. Blood sugar F. Salicylate G. LFTs. H. ECG. I. Serum creatinine. J. Observe 88. A baby was found playing with aspirin pills some hours ago 89. A baby swallowed some OCPs 90. A baby girl seen playing with red tablets which her mother used as she was feeling weak, we are unable to contact mother at the moment

PLAB 1 past papers 2002-2007 91. A baby swallowed some red tablets of his pregnant mother (Fe level) (measure level) 92. A baby swallowed some TCAs 93. A boy drinks Vodka & is unconsciousness
2011

Theme 17: Investigation in testis swelling: A- Urine R/E B- Urethral swab for culture C- Ultrasonography D- Urine C/S E- MSU F- USG G- PSA H- Syphilis serology I- Immediate Surgical exploration J- Trans-rectal USG 95. A 30 years old pt has unilateral scrotal swelling from 3yrs,.disabling, back pain ? 96. A 40 years old pt has a testicular swelling for 3 years / unilateral scrotal swelling from 10 years, no change? 97. A young man has testicular swelling for 2 months. 98. A young man with sudden severe testicular pain with swelling, shock, tachycardia. 99. A 35 year old traveler came with scrotal swelling & a h/o unprotected sex. Theme-18: Neurological conditions: A- Multiple Sclerosis B- SAH C- MND D- Alzheimers dementia E- Plumar wilson syndrom F- Stroke G101. A pt with dysarthria & headache & dysphagia? 102. A pt with hoarseness & dysphagia develops paresis of the lower limb 103. A pt that is confined to the wheelchairs & have some neurological problems develops blurred vision leading to blindness soon 104. A pt is confined to the bed. He got increasingly forgetful within the last few years 105. A pt with ori creases? & dysphagia. 106. woman previously well, comes with severe headaches,, previously well Theme-19: Skin disorders:

PLAB 1 past papers 2002-2007 A- Pyoderma gangronosum B- Diabetic ulcer CD- Melanoma EF107. 108. 109. 110. A pt with a pigmented lesion with an ulcerated center An obese pt with neuropathic symptoms develops ulcer on the leg Skin manifestation of Crohns disease Pt with diarrhoea & anal ulcers

2011

Theme-20: Gynecological conditions: AB- CA-Vulva C- Herpes simplex D- Candidiasis E- Atrophic Vaginitis FGH111. A diabetic woman with white itchy plaques on vagina & white curdy vaginal discharge. 112. A 70 year old woman developed itching & pruritis vulva with her vulva is white & shiny 113. An elderly postmenopausal with itchy vulva had an ulcer O/E 114. A woman with itchy vulva & lymphadenopathy 115. 107- One female has dysuria & has vesicles in vaginal area Theme-21: Diagnosing of Chest pain: A- Massive pulmonary embolism B- Myocardial infarction C- Pneumonia D- Pneumothorax E- Pleural effusion F- Hydropeumothorax G-Tietz syndrome H- Broncheictasis I- Emphysema 117) Pt coming to A&E & had the following findings: PR: 92 BP: 120/82 TEMP Afebrile, 370C JVP: Raised CXR: Normal ECG: Inverted T-waves in lead III. 118) Pt coming to A&E had following findings:

PLAB 1 past papers 2002-2007 PR: 72 BP: 132/86 TEMP Afebrile, 370C CXR: normal ECG: Q waves in leads V1, V2 & V3 119) Pt coming to A&E had following findings: PR: 95 BP: 142/82 TEMP: 39 CXR: Mid zone consolidation. ECG: Normal. 120) Pt with following findings: PR: 85 BP: 139/86 TEMP Afebrile CXR: Absence of vascular markings over the right lung field. ECG: Normal. 121) I am sorry not able to recall, any way i think it was on pleural effusion or pneumothorax PR: __ ? BP: __ ? TEMP Afebrile CXR: Plural effusion. ECG: Normal ?.

2011

Theme-22: Chest & Abdominal Trauma: A- Thoracotomy B- Admit & observe in surgical unit C- CT scan chest D- Analgesics E- Chest strapping F- Aortagram G- MRI of thoracic spine H- Lung function tests I- Fluid i/v 1-liter in 30 minutes J- Fluid i/v 2-liter in 30 minutes K- Laparotomy L- Refer to surgeon M- Reassurance & send home N- No clinical evidence of Fracture 122. A pt with fracture of one rib after a blunt chest injury, features suggestive of pneumothorax 123. Woman with compressed fracture of thoracic vertebra on x-ray. ? 124. case of RTA wearing seat belt X-ray shows # of sternum, ECG cardiac functions are normal 125. A pt with blunt trauma to the abdomen after giving 2-liters of iv fluids was stable but suddenly deteriorates with hypotension & tachycardia.

PLAB 1 past papers 2002-2007 126. A boy has come with injury by fall on handle of cycle & had got pain & tenderness in left upper side of abdomen. USG of spleen shows a small sized haematoma in the splenic capsule. 127. Pt being hit by a ball comes with severe pain in epigastriaum ? 128. Pt was stabbed in a fight & now comes with his omentum outside (or omentocele) at the umbilical area. His blood pressure is 110/70 & heart rate 80. ? 129. Pt with RTA has come with tenderness in left side of abdomen & # of 2 right sided ribs. He is in shock ? Theme-23: Thyroid: A- Thyroxine B- Propranolol C- Triiodothyronine D- Carbimazole E- Radioiodine. F- Propilthyouracile G-Steroids HIJ-

2011

131. A pt with symptoms of palpitation & sweating is planned to have surgical procedure, needing to releave his 132. A woman with palpitation, sweats & irritability needs treatment to reduce these symptoms while waiting for the results of thyroid function ? 133. A pt with hyperthyroidism started on some anti thyroid drug is sensitive to carbimazole, 2 weeks after starting therapy develops rash, what to give her. 134. A pt have symptoms of 135. An old aged lady brought to A & E, who became unconscious at home due to hyperthermia, found to have high TSH. What would you give to increase her basal metabolic rate

Theme-24: Epilepsy: A- Generalized seizures B- Petit mal C- Grand mal D- Myotonic E- Vasomotor F- Tonic colonic G- Febrile convulsions H- Vasovagal syncope, I- Intracerebral hemorrhage, J- Vertebrobassilar hemmorrage

PLAB 1 past papers 2002-2007 137. A girl has symptoms of epilepsy without lack of consciousness & always when people are around him 138. boy that miss some sentences during talking at school & then is back again 139. A girl falls & faints during morning school assembly in the yard & was pale 140. A pt looks right always when walking. 141. A boy with fits of all limbs involvementand urination during fits 142. A boy with tics ,lasting for few minutes 143. A child with fits, high grade fever & no biting of tongue, just for few minutes ,

2011

Theme-25: Cause of renal stone: A- Obstruction, B- UTI, C- Hypercalciuria D- Dehydration E- Idiopathic F- High serum uric acid G- Oxalurea H- Cystine I145. A marathon man develops severe pain in left loin. His serum urea was markedly increase ( ) & serum creatinine was normal (0.6) 146. An old man with chronic / recurrent UTI develops stones in kidney. 147. A middle age develops stone without any background. 148. A pt has big stone in renal pelvis other wise normal 149. Middle aged man with stones in ureter. Theme-26: Foreign body: (Next step) A. Remove with aural hook B. Syringe the affected ear C. Refer to ENT D. Instill ?% of alcohol E . Instill soda bi carb F. Remove under GA G. Local Antibiotics & Steroids H. Use crocodile forceps IJ151. A 15 year old mentally retarded brought to A&E with plastic bead in the ear which is partially obstructing the meatus 152. A child comes with swelling & carer remembers that she entered a plastic bead in his ear some days ago

PLAB 1 past papers 2002-2007 153. A middle age man, with difficulty in learning c/o pin in ear. The attendant says that he might have put peanut in his ear. The ear looks oedematosus. 154. A child with otitis media 155. A 2-year old boy with complete bead in the ear,, eardrum swollen, & hyperemic 156. An old man got up from sleep with tinnitus, & something wriggling in his ear 157. ( insect in ear) 158. Pt with purulent discharge, & red meatus Theme-27: causes of Red Eye: A. Episcleritis, B. Scleritis, C. Corneal ulcers D. Iritis E. Conjuntivitis F. Acute glaucoma G. Cataract H. Hypopyon, I. Retinopathy J. Sub-conjuctival Hemmorhage K. Foreign Body in eye 160. A women with redness without pain that is limited to medial side of the eye visual acuity preserved 161. A pt with headache & blurred vision pupil fixed & dilated 162. A pt with spondylitis develops eye ache & redness 163. A man gets a squash ball hit on his eye. He complains of reduced vision 164. A man who did welding yesterday. presents with red eye & reduced vision 165. Diabetic , red eye. 166. Woman, had fortification forming time, now sees hazy. Theme-28: Preop care: A- Urea & Electrolytes B- Hemoglobin C- Chest X-Ray D- Spirometery E- APTT F- INR 168. A pt using furosemide is going to have surgery 169. A pt with COPD is to have a surgery 170. A pt is going to have surgery is under treatment with warfarin Theme-29: Avoiding post-operative complication: A- Stop smoking

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 B- Refer to alcohol dependency group C- Vitamin k D- Stop Smoking E- S/C heparin F- Withdraw some blood Pre-Op, G- Empty Bowels Pre-op, H- Total Bed Rest Pre-Op, I- Antibiotics Pre-Op, J- Admission to addiction Center, K- Loose weight 172. A pt is using stocking suck & is due for surgery 173. A pt is going to have femoral neck replacement & is obese 174. An unstable angina is going to have a surgery 175. A woman needs analgesia for pregnancy termination 176. Pt with incisional hernia, planned of repair & smokes 40 cigarettes 177. Pt with to be operated for thyroid drinks 30 units alcohol 178. A 60-year-old man with BMI 34, who drinks 20-units of alcohol per day & smokes 20 cigarettes/day for the last 5 years going for a hip replacement surgery which will last for > then 2 hrs. Theme-30: Treatment of emergencies: A- Dopamine B- Thoracotomy C- NSAIDs D- Apomorphine E- Steroids F- Antibiotics G- Adrenalin H- Foursemide I- Aortic Aneurysm J- Cardiac valve K- Needle thoracocentesis 180. A pt after RTA brought to A&E with breathlessness. He is already with two chest drains but his PCO2 is is rising & PO2 is falling 181. A pt with severe chest pain radiating to back 182. A pt with breathlessness & have a normal sound in apex 183. Pt with hydro-pneumothorax & surgical empyema) 184. A pt with blue lips & breathless, no lung sounds, median line shifted to right 185. A pt with breathlessness & shadowing in CXR 186. Pt with , signs of severe pulmonary edema, & basal crepitation. Theme-31: Asthma in children: A- Long acting Beta agonist B- Oral theophiline C- Short acting beat agonist D- Oral corticosteroids E- Nebulized salbutamole

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 F- Inhaler corton? G- Aminophyline. H- Long acting steroids. I- Adrenaline. 187. A boy wheezing despite using short acting beta agonists inhaler twice daily. His parents dont like any steroid preparations 188. A child have dyspnea & wheezing while playing football in winter . 189. A child is not responding to beta agonists 190. A child is in severe attack 191. A child wheezes despite use of short acting steroids & steroids inhalation. Theme-32: Bleeding disorders: (Dont remember this questions very well) A- Congenital Deficiency of Coagulation Factors B- Acquired Deficiency of Coagulation Factors C- DIC D- FBC E- Deficiency of Vit-K 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. A child with prolonged epistaxis otherwise normal. A child with hemarthrosis (increased platelet destruction) A child with symptoms of SCA A pt with severe bleeding from different organs A pt on anticoagulation therapy now bleeding Passing clots in urine Female child with rashes on shins & abdomen, bleeding problems

2011

Theme-33: Renal problems: A- CRF B- IGA nephropathy C- Ureteric colic D- Acute tubular necrosis E- Renal tubular acidosis F- Sarcoidosis G- Glomerulonephritis H- Renal scintiography scan I200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. A pt with serum creatinine 6. & urea 500 A pt that have renal papilary necrosis A woman having fullness in loin A pt who was using NSAID now presents with renal problems Story like HSP? Pt had recurrent urinary infection, now anuric Pt with serum creatinine & urea normal but fever.

Theme-34: Mode of genetic inheritance A- AD

PLAB 1 past papers 2002-2007 B- AR C- XD D- XR E- Codominant F- polygenic GHI207. Boy with findings of bleeding disorder ,his father brother & one of the uncle affected 208. Boy with bleeding disorder his mother & maternal grandfather affected 209. A 11-years-old boy with clumsy irregular gait progressive, both parents normal, paternal grand mother & maternal grandfather affected. one died at 40 years after 5 years of illness, finally restricted to wheel chair & died. Other is also diseased with same form of muscle disorder.(i have forgotten who is who.) 210. Age around 10 years.... polyuria, Polydipsia & weight loss 211. A 6 months girl whose dad is checking regularly his Full blood count & mom receives regularly blood transfusion

2011

Theme-35: Diagnosing of genetical disorders: A- X link B- Y link C- DM DEFGHI 213. A boy has the disease that was presented in his grandfather & father 214. A 6 months girl whose dad is checking regularly his Full blood count & mum receives regularly blood transfusion 215. a boy with painful swollen knee after minor trauma 216. A kind of autosomal dominant disorder (dont remember exactly) 217. Multigenic disease

Theme-36: Disease process in heamatological conditions A. Vasculitic process B. Platelet aggregation C. Decrease in platelets 218 henoch .s . purpura

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme-37: Investigations in Rheumatology: A- Serum uric acid , B- Serum Calcium Level C- Aspiration of joint for positively birefringent crystals D- Aspiration for infective organism E- Rheumatoid factor F- X-ray of the joint G- Bone survey H-Chalamydia IgA test I- Lateral cervical X-ray 220. A pt with migrant polyarthritis & early morning stiffness. 221. A boy with painful swollen knee after minor trauma. 222. A woman, with pains in MCP & DIP joints, on & off since many years 223. An elderly pt with rheumatoid arthritis has hot swollen joint 224. Middle aged man with painful wrist, burning micturation (uretheritis) & conjunctivitis Theme-38 : Rheumatology Diagnosis: A- Multiple sclerosis B- Multiple myeloma C- Gout D- Mixed connective tissue disease E- Dermatomyocitis F- Rheumatoid arthritis G- Ankylosing spondylitis H- Pseudogout I- Reiters J- Osteoarthritis 226. A 70-year-old man with swelling in PIP & knee pain & negatively birefringent crystals on aspiration of joints. 227. A pt with bone pain & malaise /had renal failure as well? 228. A young man with backache, morning stiffness, & HLA B27 / straightening of vertebra on x-ray. 229. A middle aged man with swollen, tender knee joint with heat & swollen painful proximal interphalangeal joints, Rheumatoid factor +ve (possible ans rheumatoid arthritis + gout + others

2011

Theme-39: Psychological diagnosing: A- Korsakoffs psychosis, B- Delirium tremens, C- Alcoholic confusional state D- Alcoholic intoxication E-Schizophrenia

PLAB 1 past papers 2002-2007 F- Delirium G- Paranoid delusions H- Lewy body dementia I- Depression J-Drug induced 231. Man thinks some people have got into his house so wanders in the street & vows to take revenge. 232. A pt was brought to A&E with some symptoms of Parkinsons, wandering in the street & claims that some people are in his home & is afraid of going home 233. A young pt with auditory hallucinations 234. A 25 year old alcoholic patient, doing crazy things 235. A 68 yr old man chronic alcoholic & continues to drink having confusion 236. An elderly man with increasing confusion was brought to A&E by his wife. Theme-40: Treatment of psychological disorders: A. Cognitive therapy B. Behavioral therapy C. Cognitive & behavioral therapy D. Fluoexetine E. ECT F. Amitriptyline G. Imipramine H. CBT I. Imipramine J. Lithium K. Psychiatric consultation L. Beta Blockers 237. A young boy irritable, & brought to shrink for shouting absentees at school. 238. A nurse that recently washes & cleanness everything more than usual, like washing hands & so on 239. An old lady with depression having suicidal risk & doesnt eat 240. A women depressed 3-months after parturition & is breast feeding, telling that some body is trying to kill her baby, not interested in anything & crying often. 241. Pt with moderate depression has responded to antidepressants & now has MI & getting treated for CCF 242. Hypertensive pt, with medications of fibrillation now depressed. Theme-41: cause of suicide / Suicidal risks: A. Life event; B. Criminal record; C. Bad physical health; D. Unemployment; E. Isolation

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 F. Depression 243. 60- A 28 year old man was sentenced to the prison for the armed robbery of bank. Now suicides by cutting his wrist veins with piece of glass in jail. His mother died 3 months ago, 244. 61- A woman with low mood, who sleeps too much & denies to eat wants to die now cut her veins. Theme-42: Incontinence: A- Intermittent catheter, B- Life long catheter, C- Cystoscopy D- Suprapubic catheter E- Urinary retention Mentally retarded recurrent infection , even after putting the catheter again incontinent.

2011

3---no lung sounds, median line shifted to right.. 4- man looks always to his left while walking vertebrobassilar hemmorrage 5. Recurrent infection , even after putting the catheter again incontinent. ALPHA BLOCKERS (although in theme 44 but answer is not relevant think) About fractures a girl falls from a swing, & then has pain going from shoulder to forearm. (where is this Qs gone) There was another that a person falls maybe from a ladder & he has pain around the shoulder region but cant lift his wrist off the table. 5) A young man injures his wrist playing football. There is tenderness distal o the wrist & little swelling. Ans. This is a # scaphoid. The area distal to the radius, is the anatomical snuffbox. This is a small, relatively avascular bone, therefore only a small hematoma is formed resulting in only a little amount of swelling. GOOD EXPLAINANTION PUT IT IN ANS SHEET achalasia reflux esophagitis ---65 yrs, from many years complains of dysphagia, loss of weight. CA OSOPHAGUS --- anal tags, fissures CROHNS ---diarrhoea, with blood & mucous,+ulcers ULCERATIVE coll. pleural effusion ,pneumothorax, emphysema, bronchiectasis, intubate & ventillate ,needle check prolactin levels check thyroid hormones ---pt with galactorheoa check prolactin levels One pt on warfarin, what to do. INR

PLAB 1 past papers 2002-2007 then a theme on poisoning m/m 1. girl seen playing with red tablets which her mother used as she was feeling weak , we are unable to contact mother at the moment . S.IRON LEVELS 2. girl swallowed her mothers oral contraceptive pills SERUM OESTRIOL PSYCH behavioural therapy nutritional deficiency psychiatric consultation cognitive therapy ---alcoholic , shows signs of weakness,wt loss nutritional deficiency ---young girl , wants to be thin, vomits by inducing herself. S.ELECTROLYTES ---computer analyst washes hand again & again. behavioural therapy --- young boy irritable ,and brought to shrink for shouting obscenities at school. GILLES DA LA TOURETTE SYND PSYCH 2 choices were amytriptalyn , fluoxetin, cbt, imipramine ect, lithium 1. postpartum depression & she is breast feeding . IMIPRAMINE 2. man or woman whose depression was well controlled with antidepressants has mi ( i think cardiac failure was there too) ?FLOXETINE ENT .a boy witha plastic bead completely obstucting his ear canal-ans c or f[not sure]

2011

Answers of July 2003 PLAB 1H 2A 3E 4C 5F 6F 7K 8A 9D 10 J 11 G/H 12 D 13 F/D 14 A 15 E 16 D 17 G 18 B 19 F 20 I/G 21 E 22 D/G 23 (oesophagitis is but Rx ? 24 eradication therapy of h.pylori

PLAB 1 past papers 2002-2007 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 C C B A D- difference in the time of the day & position of body E C L K B/ M/B J N F/B B D G H F B A/G C E B C H A J/d osteoporosis D B C A F/h G C D B E D A D Hirschsprungs disease but ? G D F D F/G

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 79 B 80 A 81 C 82 83 F 84 D 85 E 86 C 87 I 88 J 89 D 90 91 B 92 H 93 E 94 95 96 97 C [snip] I 99 B 100 101 F 102 C 103 A 104 D 105 E 106 B 107 D 108 B 109 A 110 111 D 112 E 113 B 114 115 C 116 117 D 118 B 119 C 120 A 121 122 123 124 E/D 125 I 126 B 127 128 129 130 131 B 132

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 F/G D A/C p-818 OHCM
2011

B E J A

D B E A B C G A B

J F D H K I A C F E D K A Aneurysm Aorta Cardiac valve Rupture esophagus K G H

PLAB 1 past papers 2002-2007 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 B F E
2011

A A D C B

A F E B

B A A/D C E I D H C B G E H/J E C/A A C E D

PLAB 1 past papers 2002-2007 241 D 242 243 B 244 F


2011

Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>

May 2003 PLAB Part 1 Exam Theme: Post operative Complications 1.Second postoperative day, blood test shows a MCV of 110. What is it due to? Theme: Trauma 1. Pt presents to you in A and E with history of trauma .GCS of 10.No focal neurological signs. What is the next step you do? Theme: ENT 1.A boy with blow to the ear comes with bleeding per ear. I am not sure if they had given perforated eardrum in this same patient. What is the next immediate step you would do? Theme: Non accidental injuries 1.A baby brought to you whose fundus examination shows retinal haemorrhages. What investigation do you do? 2.Child with blood from mouth brought to you. On exam, you find frenulum tear. Again investigation? 3.A child with recurrent multiple fracturesLooked like osteogenesis imperfecta. What investigation? Theme: Ectopic 1. IVF patient with 2 embryos implanted 8 weeks ago presents to you with brown vaginal discharge. HCG is positive. What investigation do you do? Investigations were: Colposcopy, USG, etc, etc. Theme: Pre operative assessment:

PLAB 1 past papers 2002-2007 1.A patient with long history of asthma waiting for cholecystectomy. Investigation you would do. Theme: Poisoning 1. A patient with respiratory depression, pin point pupil, etc. 2. Pt presenting with hypotension alone. 3. Pt poisoned with some drug who developed acute liver failure after 4 hours of consumption. 4. Pt with anti cholinergic side effects and arythmias. 5. Arythmia, change in vision and so on.-Digoxin. Theme : Side effects of drugs 1. Pt with sudden opisthotonus, akathesia, etc.-Metoclopramide. 2. Side effects of Lithium-tremors, etc. Theme: Burns-management 1. An electrician burnt his fingers of dominant hand 2. A baby with about 3% of burns 3. A 40 yr old man with 40% of scalds 4. The guy with the singed nostrils (repeat) Theme: Fracture-Diagnosis 1. The child with no radial pulse felt (rpt) 2. The POP gets wet and now a fracture earlier none seen (rpt) 3. Baby cries whenever lifted, difficult delivery (rpt) Theme: what will you do next (something along that line)(rpt) 1. A nurse with needle injury - HIV patient, she is immunized against HEPB, what will u look for in the next months. 2. Similar to the above scenario but here the nurse thinks she might already be HIV positive. What will u look for? 3. Hepatitis c case scenario- investigation- RNA virus or anti -HCV antibody 4. A needle stick injury from HEP B carrier, how do u find out if he is infective? Theme: Hemoptysis 1. A good pasture's findings with renal findings and haemoptysis 2. A RTA case open reduction few days back - fat embolism like picture 3. The repeated sheep farmer ORF, nasal polyp question Theme: Trauma 1. The past paper question a child fell from 6 metre high 2. The child ran on a door 3. An alcoholic with falls (not sure if this was a question) Theme: Renal Med There were more than 1 theme on renal medicine (these questions may be mixed up) 1. CA of bladder, painless haematuria - familiar question 2.renal cell carcinoma- triad was given Theme: Viral infection

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 This theme was a rpt with roseola infantum, meningitis (with glass test positive not negative as given in past paper)hand foot and mouth disease. The following questions, not sure under what themes they were: 1. A epistaxis with Wegeners picture ( the option was not Wegeners but systemic vasculitis. 2. The breast CA lady with thirst, and other hypercalcemic findings option was hypercalcaemia (rpt) 3. Breast cancer lady with hip pain - metastases or bony infiltration 3. In ENT theme a diver with c/o not able to hear or ear pain. the scenario was like wax impaction.( at least that is what i answered) 4. Parapharyngeal abscess question from past paper was modified and asked as next step in management. Not sure between options: attend outpatient review and surgical intervention 5. The abdominal pain with H. pylori management-triple therapy was given as an option. 6. The past paper question a child with skin or food allergy-RAST was one of the options. 7. post natal depression scenario from pastpaper 8. a 40 year old man with chest pain for 2 hrs and fever. Pericarditis was not an option but MI was. 9. Migraine - drug for treatment 10.Migraine - drug for prophylaxis 11. Trigeminal neuralgia-treatment. 12. The past paper question of a guy stabbed in the abdomen BP dropping but no fluid in USG.-is it mesenteric ischemia? 13. The stems from the theme triple blood test - spina bifida, downs and previous boy was affected mum wants to know if this child will be affected too. 14. Under the ENT theme, a lady with dizziness, vertigo and symptoms subsided after she was prescribed betahisdine-next step in management. 15.A man with ataxia, shuffling gait.... (The questions were way too familiar but the options were not. It would be better for the future candidates to read a bit about the past questions (which will surely be of help) rather than just the options.) Theme: Renal system 1.A 40 year old man who was investigated with cystoscopy which was normal, for recurrent haematuria 15 years ago ,now presents with haematuria and his Bp is found to be 180/110.What do think the etiology could be? Options were like membranous nephropathy, Chronic glomerulonephritis, Accelerated malignant hypertension, and so on. Theme: Fever with rash. 1. A case with cervical lymphadenopathy, conjunctivitis, and a rash on hand which started to peel after the fifth day.-I marked this as Kawasaki disease. 2. Glandular fever was there.-Typical rash after taking ampicillin. 3. Roseola infantum was there. One could recognize easily. Theme: Conjunctivitis Viral, Ophthalmia neonatorum,

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 Trachoma, Chemical, Allergic. 1. A conjunctivitis case-which responds to sodium cromoglycate 2. Conjunctivitis where both topical and oral tetracycline is advised. 3. Conjunctivitis that responds to topical fusidic acid 4. Conjunctivitis where indomethacin is prescribed Theme: Prenatal diagnosis. 1. A mother in her midtrimester who has her previous child affected (male child)by this disease wants to know if her this baby is affected too.Duchennes 2. A mother whose triple blood test shows a low alpha feto protein-Down's Theme: Scientific basis of Diabetes absolute deficiency of insulin, Relative deficiency of Insulin, Insulin excess. 1. ketoacidosis,? ABSOLUTE INSULIN DEFCY 2. HONK, 3. Hypoglycemia, Theme: Injuries 1. A 30 years old man with history of trauma to the left upper abdomen with lower ribs fractured-Splenic injury 2. A person stabbed with a 10 cm knife in the left upper abdomen was stable for 20 minutes and then started to collapse. USG shows no free fluid in the abdomen.-I was stuck here for I was looking for hemothorax which was not given as an option. Cardiac tamponade, Aortic rupture were there and few more options but I couldn't choose any. 3. The other questions in this theme was quite easy that anyone can answer. Theme: Anaemia 1. Sickle cell anaemia classical picture was there. 2. Hereditary spherocytosis was there-28 year old female with recurrent history of jaundice in young age now with splenomegaly. Theme: Investigation of Drug complications 1. Pt on carbamazepine presents with tiredness-Full blood count-as the comp. is aplastic anaemia Theme: Diagnosis of Psychiatric cases 1. A patient says that somebody blocks his thoughts -Schizophrenia 2. A patient with yearly presentation of low mood, etc-Seasonal affective disorder. 3. Bipolar affective disorder was there-a patient with both mania and depressive features alternating.(Could be even cyclothymia as the less severe form of Bipolar is cyclothymia. Because cyclothymia was an option too.) 4. A lady on the 7th postnatal day presents with low mood, not interested in feeding the child, and sometimes even harmful thoughts towards the baby-Postnatal depression 5. I believe this case was either major or minor depression because both options were given for a case which more commonly affects female than

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 male presenting with symptoms of depression(Reading the case history- it was clear that it was depression-but one should know the criteria to differentiate between the major and minor) Theme: Management of psychiatric cases Family therapy, Occupational therapy, Genuine mourning, Antidepressants, and so on. 1.A young girl brings her mother who is low in mood for the past 6 months after the death of her father. It is worse in the past 3 months and she is incontinent with few more somatic symptoms How would you help her? Theme: Diagnosis of epistaxis Nasopharyngeal Angiofibroma, Ca maxillary antrum, Orf, Coagulopathy, Hypertension, Septal perforation Trauma and so on 1.Man working in a chrome factory presents with a whistling sound on talking-septal perforation 2.A sheep farmer with a bleeding ployp on anterior part of nasal septumorf 3.Man with prosthetic valve presents with epistaxis-coagulopathy. 4.An 80 year old man with epistaxis since 2 hrs-I went for HT(not sure) 5.Man involved in furniture making presents with epistaxis and anesthesia of rt. cheek.-Ca maxillary antrum Theme: Investigations for abdominal conditions Plain x-ray abdomen, Barium enema, Upper GI endoscopy, Sigmoidoscopy, Colonoscopy, Small bowel enema and so on 1.A patient presents with increasing constipation, passes stools which is ribbon like. Otherwise he is well. 2.Pt with abdominal pain and vomiting-to me it looked like intestinal obstruction. 3.A pt with history of epigastric pain after food(i vaguely remember as long standing history),and tarry stools. Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

March 2003 Theme 1: Mg. Of Ophthalmologic conditions. A. Intraocular steroids. B. I/V steroids. C. Oral steroids. D. Eye surgery. E. B-blockers. F. Laser treatment. G. Systemic Anti-biotics. H. No treatment. 1. A pt. With sudden loss of vision. & h/o temporal arteritis. 2. A pt. With decreased Vision. On watching TV, gives h/o tunnel vision. On examination cupping of disc is seen. 3. Pt. With h/o of SLE develops lens opacities. 4. A diabetic pt. Develops proliferative diabetic retinopathy. 5. A 80 year man with marked loss of Vision. On fundoscopy bilateral. Macular degeneration & pigmentation.

Theme 2: Side Effects of Drugs.

PLAB 1 past papers 2002-2007 A. Liver Failure. B. Bronchiolitis. C. Rash D. Reye's syndrome. E. Dry Mouth. F. Drowsiness. G. Gastric erosion. H. Dilated pupil. 6. A child who takes a large amount of paracetamol. 7. A pt. on chronic use of Aspirin. 8. A pt. Taking carbamazepine for some painful problem. 9. A pt. With some psychiatric problem on TCA. 10. A pt. on chronic use of Ibuprofen.

2011

Theme 3: Involvement Of Cranial Nerve. A. Nerve I B. II C. III D. IV E. V F. VI G. VII H. no cranial verve I. VIII J. IX K. X L. XI M. XII 11. A. Pt. Involved in RTA. Has MRI done which shows longitudinal # of temporal petrosal bone of skull & now is unable to perceive smell. 12. A 19 yr. Old pt. Sustained # of base of skull, presents with ptosis, loss of pupillary reflex associated with lat nystagmus. 13. Pt had trauma to back of skull & since cannot shrug his shoulders. 14. A pt cannot move his lower facial muscles but sparing of the forehead muscles. 15. Pt. had a stroke & has lost the ability to feel taste in the anterior 2/3 of the tongue. Theme 4: Diagnosis Of Anemia. A. Pernicious anemia. B. Aplastic anemia. C. Iron deficiency anemia. D. Coeliac disease. E. Anemia due to Iron malabsorption. F. Anemia due to folate malabsorption. G. Folate deficiency anemia.

PLAB 1 past papers 2002-2007 16. A man on Rx with cyclophosphamide for lung alveolitis develops anemia. 17. A man with h/o of gastric erosion develops anemia. 18. A strict vegetarian develops malnuturion & anemia. 19. A pt. With coeliac disease develops anemia. Theme 5: Vaginal Conditions In Female child. A. E. Vermicularis. B. Examine under GA. C. Local hygiene. D. Take high Vag. Swab. E. Culture & investigate for Chlamydia. F. Local Nystatin. G. Candidiasis. H. 20. 21. 22. 23. 24. A child with itching in vulva mostly at night. A child with excoriation & ulceration in vulval region. Rash is noted in vulva in a diabetic child. A child with some kind of vaginal discharge. Rash in a normal child when nappy removed.

2011

Theme 6: Diagnosis Of Confusion. A. Delirium B. Subdural Haem. C. Extradural Haem. D. Subarachnoid haem. E. Wernicke Encephalopathy. F. Drug overdose. G. 25. Pt admitted in hospital with some ailment then becomes confused & irritated. 26. A pt is operated, on gaining consciousness becomes confused & disoriented. 27. An alcoholic with h/o of recurrent falls is confused. 28. A rugby player hit by a ball on head loses consciousness & then become normal now is brought in hospital with detorriating consciousness. Theme 7: Prevention Of Heart Disease. A. Statin B. Reduce Wt. C. Stop Alcohol & Cigar. D. Aspirin E. Warfarin F 29. A pt. With hyperlipidaemia develops cardiac problems.

PLAB 1 past papers 2002-2007 30. A smoker & alcoholic develops cardiac problem. 31. An obese develops cardiac problems.

2011

Theme 8: Investigations In Breast Lumps. A. FNAC. B. MRI C. USG. D. Mammography. E. Stereotactic Biopsy. F. Stereotactic Fine needle biopsy. G. Excisional biopsy. H. Lumpectomy. I. 32. 33. 34. 35. A A A A pt. With fibrocystic disease with symptoms related with menses. pt. With breast lump but has morbid fear of needles. pt with no obvious palpable lump but with axillary lymph nodes. pt with retraction of nipple.

Theme 9: Investigations & treatment in convulsions. A. EEG. B. CT Scan. C. MRI D. ECG E. No Investigation. F. valproate sodium. G. Phenytoin. H. Diazepam. 36. Mother brings child who had some febrile condition, the child was wrapped in multiple blankets, he had convulsions, when the blanket was removed he was alright & playing happily. 37. A boy with h/o of convulsions starting with tingling in Thumb of one hand.(Jacksonian) 38. A pt. With convulsions & an EEG was done, which showed firing impulses in temporal area. 39. A pt had generalized tonic clonic convulsions. Theme 10: Diagnosis In Dementia. A. Alzheimers B. Schizophrenia. C. Pseudodementia. D. Senile dementia E. Multi infarct dementia. F. Lewy body dementia. G. Frontal lobe dementia

PLAB 1 past papers 2002-2007 H. Huntingtons dementia. 40. 41. 42. 43. 44. 45. A pt had some psychiatric problems with thought insertion. Commonest dementia in UK Dementia which has neurofibrillary tangles. Pt. With cognitive impairment. A hypertensive with dementia. Dementia treated with anti depressants.

2011

Theme 11: Diagnosis Of Hearing Loss. A. Menires Disease. B. Wax Impaction C. Acoustic Neuroma D. Acute Otitis Media. E. Presbyacusis. F. Otosclerosis. G. Viral Involvement of nerve. H. Otitis Externa. 46. A 47. A loss. 48. A 49. A 50. A pt. With intermittent tinnitus, giddiness, & vertigo. 50 yr. Old man with bilateral deafness, his father also had hearing brown mass obliterates the tympanic membrane. woman with unilateral conductive hearing loss. pt. With tinnitus, vertigo & tingling on one side of face, & numbness.

Theme 12: Diagnosis In Rheumatology. A. Chondromalecia patella. B. Rheumatoid arthritis. C. Gout. D. Psoriatic arthritis. E. Enteropathic arthritis. F. Ankylosing spondylitis. G. Septic arthritis. H. Reactive arthritis. I. Pseudo gout. J. Gonococcal arthritis. 51. A 65 yrs old man has a swollen left knee jt. For ten yrs. With associated swelling but no skin changes, he had no other problems. 52. 35 yr. Old woman with left knee pain & associated problems, & with nail pitting & discoloration. 53. A 45 yr. Old man on anti hypertensive treatment, presents with lt knee pain which is swollen & hot to touch. 54. Pt. Returned from Thailand develops painful swelling & warm rt. Knee. 55. A female with symmetrical & crippling arthropathy. Theme 13: Diagnosis Of Ulcerative Colitis.

PLAB 1 past papers 2002-2007 A. Ulcerative Colitis. B. Pseudo membranous colitis. C. Haemorrhoids. D. Anal fissure. E. Crhon.s disease. 56. A pt taking iv antibiotic treatment for some disease develops diarrhea & bowel changes. 57. A pt has bleeding mixed with stool & also bleeding after passing stool. 58. non-smoker with fever c/o abdominal pain which was gradual on onset with diarrhoea & mucus. O/E clubbing, aphthous oral ulcers & conjunctivitis. 59. Patient passes stool with blood streaked on it. Theme 14: Investigation In Lung conditions. A. CT B. MRI C. Sputum cytology. D. Sputum culture. E. Lung biopsy. 60. Elderly man has lower lobe consolidation & fever, he was Rx with antibiotic, which resolved the fever but the consolidation persisted after 4 wks. 61. A pt with lung affected due to asbestos exposure. Theme 15: Investigation In Haematology. A. Bleeding time B. Clotting time C. Platelet count D. Von willebrand E. INR F. PTT G. TT 62. A pt. is taking warfarin develops bleeding problems. 63. A female pt with rash & other symptoms of purpura develops hemorrhage. 65. A 16 yr. Old girl is pale. Weak presents with menorrhagia & epistaxis, mother also had similar problems. 66. I think another question on Von Willebrand. Theme 16: Diagnosis of Meningitis. A. Streptococcal Meningitis. B. Meningococcal. C. Viral. D. Tubercular. E. Leukaemic Infiltration. F. 67. A 3 yr. Old boy developed URTI & also had recent h/o ear discharge, now presents with neck stiffness.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 68. A child is diagnosed with meningitis his CSF examination shows 10 blood cells with 1-2 lymphocytes, & the glucose level is not too reduced. 69. A child with meningitis, his CSF examination shows presence of gram .ve encapsulated diplococci. 70. A child with signs of meningism & presence of abnormal blood cells in CSF. Theme 17: Management of Thyroid Problems. A. Propanalol B. Carbimazole. C. Radioiodine. D. Thyroidectomy. E. Observation F. Thyroxin G. FNAC H. Auto anti body. I. Thyroid ultrasound. J. MRI K 71. A female pt. Presents with wt. Loss, palpitations & diarrhea. 72. A female pt. Having previous h/o of asthma is now c/o wt. Loss & diarrhea. 73. A pt with diffuse thyroid enlargement but otherwise well & asymptomatic. 74. A pt. With a solitary thyroid nodule of about 3 cm in size. 75. A woman presents with features of hypothyroidism & a tender thyroid. Theme 18: Management. Of Trauma In Children. A. I/V morphine. B. Endotracheal intubation. C. Intraosseous line. D. CV line E. Oropharyngeal airway. F. Nasopharyngeal airaway. G. Dobutamide. 76. 77. 78. 79. 80. A 4 yr. Old child with 10 % scalds on chest. 6 yr. Old, intubated after RTA, BP low, pulse high. 2 yr. Old with hypovolemic shock, unable to get iv access. 5 yr. Old with soot in nostril. 13 yr. Old in shock, unable to get iv access.

2011

Theme 19: Management. Of Varicella. A. Oral Acyclovir B. Iv acyclovir. C. No treatment required at present. D. Varicella Ig.

PLAB 1 past papers 2002-2007 E. Barrier nursing. F. Quarantine. G. Check immune status. 81. A pregnant woman who is in her last trimester of pregnancy, & her husband is infected with varicella. 82. A boy who is taking steroids for asthma gets chicken pox. 83. A child having lymphoma/leukemia, his father has shingles. 84. A boy whose sister has just had renal transplant & is returning from hospital. 85. 80 year old man develops ophthalmic shingles. 86. A boy has developed vesicles all over the body & also has high fever. 87. A woman with vesicles on small part of the chest.
2011

Theme 20: Diagnosis Of Acid-Base Disturbances. A. Metabolic Acidosis. B. Metabolic Alkalosis. C. Respiratory Acidosis. D. Respiratory Alkalosis. E. Hypokalaemia. F. Renal Failure. G. Dehydration. H. Fluid overload. I 88. A man having projectile vomiting due to pyloric stenosis with hypokalaemia & base excess. 89. A man with villous adenoma of rectum with diarrhea. 90. A man with pulmonary embolism, with tachycardia, hypotension & breathlessness. 91. A man with pallor, dry skin, & anuria. 92. A pt. With post operative breathlessness, & peripheral oedema. Theme 21: Psychiatry Next Step. A. Chlorpromazine. B. Clozapine. C. ECT D. Benzhexol. E. Continue the same drug orally. F. Stop the treatment. G. Hyoscine. H 93. A pt. After treatment with antipsychotic, he develops hyper salivation. 94. A pt. After treatment with haloperidol, a man develops stiffness of limbs. 95. A pt. stabbed his father in acute psychosis, & then was treated with anti psychotic, now believes himself to have recovered from the illness. 96. A pt who has recurrent hiccups, due to anti psychotic treatment.

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme 22: Investigation In Renal stones. A. Serum Ca Level. B. Plasma Urate level. C. Serum Alk. Phosphatase, Calcium, & phosphate level. D. Dietary conditions. E. Urea & Electrolytes. F. Urinary Calcium. G. USG. 97. A 25 year old man presented with recurrent loin pain & stone in the ureter. [snip]. A 35 year old man presented with loin pain all serum biochemical investigations were done & are non conclusive. 99. A man with gouty skin changes of the ear pinna. 100. A man with stone in the kidney which is radio luscent.
2011

Theme 23: Management. Of Trauma In Children A. CT Scan B. Barium Swallow. C. MRI. D. X- Ray abdomen. E. Peritonial Analysis. 101. A child with stab wound of abdomen, & signs of peritonism & shock. 102. A child involved in RTA was seated in back seat, with seat belt on, presents with pain in Lt. Hypochondrium, pallor, low BP, tachycardia.

Theme 24: Investigations In Diabetes. A. Random Blood Sugar. B. Fasting Blood Sugar. C. Oral Glucose Tolerance Test. D. Insulin Level. E. Urine Sugar. F. Blood Sugar. G. Post prandial blood Sugar. 103. A 25 yr. Old male who is conscious & wants to know weather he is diabetic. 104. A 65 yr. Old male with h/o of polyurea wants to know abt. His diabetes.

PLAB 1 past papers 2002-2007 105. A 20 yr. Old girl presented to you with history of attacks of hypoglycemia when ever she misses her meal. 106. Mother brings in a child she is worried if he is diabetic.
2011

Theme 25: Management. Of Ectopic Pregnancy A. Laparotomy. B. Diagnostic laparoscopy. C. USG. D. 24 Hr. B HCG.

107. A 25 yr old with 8 weeks amenorrhoea presents with BP 70/50 & pulse-140. 108. A 35 year old woman with bleeding per vagina & USG shows empty uterus. 109. An 28 year old woman presents with 5 weeks amenorrhoea & has h/o vaginal bleeding her B HCG is 5000. Theme 26: Control Of Hypertension. A. Beta blockers. B. Ace-inhibitors. C. Diet Control. D. Stop Smoking. E. Exercise. F. I/V Anti Hypertensive. G. Fish Oil. 110. 30 year old lady with a BP of 160/100 recorded on 3 times consecutively BMI-27 & drinks 7 units of alcohol & smokes 1 pac cigarette. 111. 35 year old lady with BMI is 33 & drinks 3 units of alcohol/week. & BP recorded 160/100 3 times in a row. 113. A 50 year. Old with h/o HTN. Not relieved by diuretics. 114. A pt with family history of cardiovascular disorders.

Theme 27: Next Step In treatment Of Psychiatric Pateints. A. Oral anti psychiatric drug. B. IV anti psych.

PLAB 1 past papers 2002-2007 C. Stop Rx. D. Continue same treatment. E. Review after 3 months. F. Regular visits to Doctor.
2011

115. 30 year old with psychiatric problem on oral anti psychotics. 116. Pt who is doing well on anti psych. on his regular visit to GP after 3 months. Theme 28: Cervical Pathology A. CIN. B. Cervical Ectropion. C. Endometrial Carcinoma. D. Cervical Cancer. E. Vaginal Cancer. F. Vaginal Trauma. G. Chlamydial Infection. H. Cervical Smear. 117. A female presents with a cervical lesion, which bleeds to touch, she gives h/o multiple sexual partners recently. 118. A female with bleeding on oral contraceptive pills. 119. A woman with post menopausal bleeding & with Endometrial thickening. 120. A woman, who has got unpleasant vaginal discharge. 121. An post menopausal old lady presents with post coital bleeding after having sex for the first time in her life!!.

Theme 29: Respiratory Pathology . A. Chloride Channel Defect. B. Surfactant Deficiency. C. Alpha 1 antitrypsin deficiency. D. Asthma. 122. A baby who has recurrent pneumonitis. 123. A baby with RDS. 124. Woman has h/o of recurrent jaundice as a child ,now develops emphysema. 125. A child who develops cough & difficulty in breathing during winter. Theme 30: Investigations In Acid Peptic Disease. A. H. Pylori Serology. B. Oesophageal Manometry. C. Endoscopy. D. Faecal Occult Blood. E. 24-hr. ambulatory Ph monitoring.

PLAB 1 past papers 2002-2007 F. Barium meal. G. Do nothing. 126. A 50 yr. Old obese woman with h/o pain in epigastrium which is present specially at night & after meals, also has water brash. 127. A woman with h/o pain in stomach after a fundoplication operation. 128. Woman with long h/o peptic ulcer disease with positive H. Pylori serology comes for re-examination after 4 yrs. 129. A 36 yr. Old man has been treating himself for dyspeptic symptoms for many years.

2011

Theme 31: Treatment For Upper GI conditions. A. Give antacid. B. Give H2 blockers. C. Esophageal dilatation. D. Esophageal Excision. E. Celestin Tube. F. Radiotherapy. G. Chemotherapy. H. Endoscopic Biopsy. 130. 131. 132. 133. 134. A pregnant woman with dyspeptic symptoms since past 4 days. A pt. With chronic dyspepsia has developed Barretts esophagus. A pt with esophageal stricture. A pt with a localized esophageal tumor with no signs of metastasis. Pt with CA-oesophageus & mets.

Theme 32: Mx Of Injury to Upper Limb. A. Manipulation. B. Physiotherapy. C. Sling. D. Apply plaster cast. E. Admit for further Investigations. F. No treatment required. 135. A child with pulled elbow first presents to A&E. 136. A child with h/o fall, tenderness & pain below the thumb, X-ray is normal. 137. A child presents with torticollis she has no h/o trauma. 138. Child presents to A&E with limping & pain on rotation after playing football. Theme 33: Mx of Ischaemic limb. A. Incise the fascia. B. Embolectomy. C. Amputate. D. Arteriovenous grafting.

PLAB 1 past papers 2002-2007

139. A pt with h/o atrial fibrillation presents with a pale, cold, pulse less, leg which he can barely move, & has very little perception of touch. 140. A pt with bilateral diabetic lesions on the feet, presents with a foot with multiple malodorous gangrenous lesions on one foot. 141. A pt. With trauma to leg presents with # of both the bones, sever pain & a lot of swelling. 142. A diabetic pt with a unilateral ulcer on foot, which has absent pulse arteriography shows lack of blood supply. Theme 34: Mx Of Osteoporosis. A. HRT. B. Raloxifen. C. Reduce Wt. D. Wt. Bearing Exercise. E. Calcium Supplement. 143. A woman with high BMI. 144. A 40 year old lady with family history of osteoporosis, comes for advice. 145. A pt who needed dietary calcium. Theme 35: Head Injury. A. Mild Injury B. Moderate Injury. C. Sever Injury. D. Fracture Skull. E. Fracture Base of Skull. 146. 45 year old alcoholic with h/o recurrent falls was brought to A&E by his wife in a Confused state, his GCS is 12. 147. 7 year old boy with h/o fall from cycle, lost consciousness initially but alert, oriented now. examination reveals no abnormality. 148. A man with head injury who also has hemotympanum. 149. 23 year old footballer brought to the A&E was talking to the paramedics well after injury but subsequently lost consciousness. 150. 42 year old man fell down .GCS-13. Theme 36: Management Of drug abuse: A. Opiate abuse. B. Opiate withdrawal. C. Alcohol withdrawal. 151. A female pt comes to A&E demanding pain relief. 152. A pt with h/o of alcohol abuse with signs of alcohol withdrawal. Theme 37: Analgesia In terminaly Sick. A. Pt controlled analgesia. B. NSAID. C. Paracetamol. D. Radiotherapy.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 E. Palliative X-Ray. F. Dihydrocodiene. G. I/V opioid 153. A pt with bladder carcinoma, now presents with metastasis to the spine presents with severe pain in the back. 154. A pt with carcinoma colon has sigmoidectomy done. 155. A woman who has had breast surgery done. 156. A pt. With carcinoma rectum. Theme 38: Management Of cardiac Conditions. A. Verapamil. B. Heparin. C. Amiodarone. D. B blocker. E. DC Cardioversion. F. Captopril. G. Thiazide diuretic 157. A pregnant female with tachycardia of 160/min. she shows no response to adenosine. 158. A pt with refractory pulmonary edema & cardiac failure, was prescribed fursemide, but pt. still continues to detoriate in spite of fursemide therapy. 159. A diabetic pt who develops hypertension. 160. A pt with family history of sudden death, & signs of HOCM. Theme 39: Respiratory Disorders. A. Bronchiolitis. B. Pericarditis. C. Pneumonia. D. Coarctation Of Aorta. E. Pneumothorax. F. Sleep apnea. 161. An obese male who is tired lethargic, gives h/o repeated awakening during sleep with sweating, palpitations, & tachypnea. 162. A pt with COPD develops sudden breathlessness & absent respiratory sounds on one side of chest, X-ray shows absent lung shadow. 163. A tall male develops sudden central chest pain, becomes pale, & tachycardic with difference in pulse. 164. A teenager with fever & cough & pain in lt lower side of chest on breathing. 165. A pt with pain in central chest, which is relieved by bending forward, also raised JVP & pericardial rub. 166. A child with bronchiolitis.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme 40: Diagnosis Of Urinary Retention. A. Clot Retention. B. BPH. C. UTI D. Systemic Sclerosis. E. Compression Of Spinal Cord. F. Incontinence Pants. 167. A child is brought by mother who says he is sometimes faecaly & urinary incontinent. 168. An old pt. who has been incontinent for a long long time now develops signs of dysuria. 169. A pt. with carcinoma of prostate, & urinary symptoms, has haematuria & then sudden retention of urine. 170. A pt with history of urinary hesitancy, has a large amount of alcohol, & then presents with sudden retention of urine. 171. A pt. with huge enlargement of prostate, it is even palpable suprapubically, presents with weakness of feet & retention of urine. 172. A pt with H/O recurrent numbness of feet & recurrent focal neurological signs, & retention of urine. Theme 41: Pre Operative Investigations. A. Exercise ECG. B. Arteriography. C. Spirometry. 173. A pt with respiratory problem due for operation. 174. A female on chronic use of OC pills. 175. A pt with h/o angina on exertion.

2011

Some Miscellaneous Questions: 176. An old pt with his dentures missing.

Answers of March 2003 paper from rxpgonline.com forum 1. C 2. E ?

PLAB 1 past papers 2002-2007 3. D 4. F 5. H 6. A 7. D 8. C 9. E 10. G 11. A 12. C 13. L 14. G 15. G 16. B 17. C 18. A 19. G 20. A ? 21. B 22. G 23. E 24. C 25. A 26. A 27. B 28. C 29. A 30. C 31. B 32. C 33. D 34. F 35. G 36. E 37. F 38. G 39. F 40. B 41. A 42. A 43. G 44. E 45. C 46. A 47. F 48. B 49. 50. C also think about G 51. I 52. D 53. C or G 54. J 55. B 56. B

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. C A D E A E C

2011

65. D factor viii deficiency 66. 67. A 68. C 69. menningococci 70. E 71. A 72. B 73. E 74. G 75. H 76. iv fluids 77. G 78. C 79. B 80. D 81. D 82. A 83. E 84. F 85. B 86. B 87. Topical acyclovir 88. B 89. E 90. C 91. F 92. H 93. G 94. F 95. E 96. HALOPERIDOL. 97. C [snip]. D 99. B 100. C 101. A 102. A 103. A. 104. E 105. G. 106. A 107. A. 108. D 109. B 110. A

PLAB 1 past papers 2002-2007 111. E 112. 113. A 114. C 115. F 116. E 117. A 118. B 119. C 120. G 121. ATROPHIC VAGINITIS ( it said women has sex first time after 20 years at age 60 odd) 122. A 123. B 124. C 125. D 126. C 127. E 128. A 129. A. 130. A 131. H 132. C 133. D 134. G 135. A 136. D (fracture scaphoib bone) 137. E 138. B 139. B 140. C 141. A 142. D 143. C 144. D 145. E 146. B 147. A 148. E 149. Extradural (was there in the options) 150. A 151. B 152. C 153. E 154. A. 155. DIMORPHINE. 156. G. 157. E 158. DIGOXIN (this what I wrote???) 159. F 160. D 161. F 162. E 163. D

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. C B A F C A B E MULTIPLE SCLEROSIS. C B A X-RAY CHEST ALZ. DEMENTIA METRO GEL

2011

Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

Jan. 2003 Theme 1. Shock A. Septic-gram -ve septicemia B. Cardiogenic C. Hypovolemic D. Anaphylaxis E 1. A young boy after eating peanuts suddenly develop difficulty of breathing with red oedematous lips. 2. Pt had an accident & fracture of pelvis & femur ,B.P-100/70, Pulse-90 3. Pt had an M.I. & then is in shock now 4. A middle aged man has been operated for a perforated gall bladder. He becomes progressively drowsy with warm peripheries. BP 90/60, PR 110

Theme 2. Epistaxis A. Anterior nasal packing B. Post nasal packing C. Neomycin cream D. Pinching of the nose E. Reassurance F. Vit k G. FFP H. Ice pack on the nose 5. Pt on warfarin , comes with you with nose bleeds INR is 0.9 6. Boy has come with slight bleeding from nose 2 days ago. On examination of the nose showed redness & crusting. 7. Pt came with BP-230/110, bleeding from nose, his circulatory system has been stabilized, nose ant. packing done ? but he continues to bleed 8. Girl has come with slight bleeding from ant part of nose . by the time she reaches a-e bleeding has stopped

Theme 3. Fractures Of Wrist Joint A. X -ray of wrist scaphoid view

PLAB 1 past papers 2002-2007 B. Refer to orthopaedics doctor immediately C. Bandage & discharge D. Isotope scan E
2011

9. Boy fell from tree now has come with painful wrist x- ray taken was normal 10. Pt had a fall x- ray shows perilunate fracture . 11. Pt had a fall x ray normal , tenderness in anatomical snuff box 12. Pt had a fall, X-ray showed displacement of the radius

Theme 4. Relation To Obesity A. Obstructive sleep apnoea B. Type 1 DM C. Type 2 DM D. Alcohol E. Cushings F. Hypothyroidism G. Polycystic Ovary Disease 13. Wt loss would help night sleep & this condition & improve family relations 14. Wt loss would even help to stop the medications 15. Stop of this would help in wt loss & vitamin deficiency 16. Surgery in this condition in a female would help in wt loss & improve this condition

Theme 5. Delayed Milestone A. Fragile x syndrome B. Tay-sachs disease C. Bacterial meningitis D. Hypothyroidim E. Prematurity F. Duchennes muscular atrophy G. Fetus alcohol syndrome 17. A 4 yrs old boy can write his name & draw a circle & square; he walks with a lordosis & he cannot run. 18. 3 yrs boy, has delayed milestones his uncle & & brother also have this condition 19. Girl can sort out cube 4 9 & is 97 percentile for her weight, but her head circumference is lower than normal 20. A six months old child, can smile, but has head lag.

PLAB 1 past papers 2002-2007 21. Child was normal but then delayed milestones after a fever Theme 6. Psychiatric Management How Can You Help These Pts
2011

A. Methadone B. Propanolol C. Diazepam D. Acomprosate E. Zopiclone F. Risperidone G. Amitryptilline 22. A girl has oral numbness & limb paraesthesias after an argument with her friend 23. Pt a heroin addict - now in ward in withdrawal wants u to help him 24. An alcoholic now has been detoxified feel that he wants to remain off it but is scare he may relapse 25. Female with s-s of pain in chest; tightness, feeling like dying & sinking feeling, wants some medication for her condition. 26. Pt has to go for an interview has sweaty palms & palpitations asks for your help. 27. Pt having restlessness, pacing up & down after death of her husband with difficulty in falling asleep . Theme 7. Diagnosis Of Psychiatric Disease A. Post-traumatic disorder B. Post natal-psychosis C. Though -broadcasting , D. Insertion , E. Echo F. Hallucination G. Illusion H. Paranoid delusions I. Judgment J. Insight K. Low mood L. Flight of ideas 28. Pt keeps on talking to you non stop & jumps from one topic to another 29. Pt after the birth of her child feels sad & does not want to feed the baby 30. Pt has the believe that his neighbor is planning an attack 31. A old woman has been admitted & feels that the staff of the hospital knows what she is thinking all the time. 32. Pt who lost her husband is sad now & avoids eye contact 33. A man has psychiatric problem & he knows that he need a treatment Theme 8 Vomitting In Pregnancy A. Hyperemesis gravidum B. Hydatid form mole C. Cholecystitis D. Chloecystic pregancy E. Brain tumour

PLAB 1 past papers 2002-2007 F. pre eclampsia G. migraine 34. 12 weeks pregnant woman has been continuously vomiting , comes with a furred tongue & signs of dehydration & uremia. 35. A 14 weeks pregnant woman comes to you with severe vomiting , u.s of uterus shows absence of f.h.s. & the uterine is 18 weeks to date. 36. Pt comes to u with severe vomitting ,diziness & photohobia. She is in the 34 week ,she tells you that she had these symptoms since 14 weeks & o/e her pulse rate is 60 /min 37. A pregnant woman had a nauseous & vomit since week 18 & these symptoms have got worse since two weeks & she is anorexic, vomiting & slightly jaundice. Theme 9. Nerve Injury A. Axillary B. Musculocutaneous C. Radial D. Ulnar E. Common peroneal nerve F. Sciatic 38. Pt has history of fracture shoulder now has decreased sensation on the lateral aspect of the deltoid muscle 39. Pt had fracture of fibula or at level of fibula & now lost his dorsiflex & sensation loss on the lateral side of his low leg. 40. Pt had fracture of medial epicondyle & now come with decreased sensation of 5th & 4th finger 41. Pt has some fracture of humerus & comes with s/s/ of wrist drop 42. Old man had a fall & fracture or dislocation of hip now has weakness in his hamstring. Theme 10. Pain relief A. Allopurinol B. Radio therapy C. TENS D. I/m diamorphine E. Oral NSAIDs F. Paracetamol G. Prednisolone H. Physiotherapy I. Home exercise J. I/M steroids in joint 43. Pt with CA-prostate & now has 2 aries to back with severe pain, no NSAIDs, morphine has helped? wants to continue his work. 44. Pt with ca lung with 2 aries now has come with an unilateral swollen arm , all other medications have failed ( i.e nsaids & morphine ) 45. 50 yr old woman has come with painful shoulder joint & hip joint 46. 30 yr old busy executive has got pain on lateral aspect of thigh . he shows no improvement with nsaids . x ray taken was normal 47. A man is on Fresmide & got pain in his joint

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 Theme 11. MECHANISM OF ABORTION a. Immunological b. Genetic c. Anatomical d. Endocrine e. Drug-induced f 48. Pt having 6 abortions in mid trimester 49. Pt having some problem with the deformed child (She married her cousin) 50. Pt has recurrent abortions, is obese & hirsutism.

2011

Theme 12. Investigation Of Leg Ulcers A. Pyoderma gangrenosum B. Bowens disease C. Venous stasis D. Arteriography E. Melanoma biopsy F 51. Pt having pain on walking. His leg & foot are pale & with the 4th & 5th digit blackened 52. Pt with diarrhea. abdominal pain had a small round (with central necrotic tissue) 53. Female fat obese & having edema of leg now has a small ulcer on medial aspect of her ankle. 54. 60 Yrs old man with a pigmented skin lesion on his shin. Theme 13. Head Pathology A. Intra-cerebral hematoma B. Brain stem injury C. Extradural hematoma D. Subdural hematoma (SDH) E. Acute SDH F. Chronic SDH G. Vertebrobasilar ischaemia H. Migraine I. Depressed fracture of skull J. Subarachnoid Hemorrhage 55. Motor cyclist with accident is brought to A&E with head injury. GCS-3 & his BP-180/100 & Pulse-56/min & his pupil is dilated & sluggish to light, no neurological sign except his plantars are going up. 56. Young male 27 after a heavy bout of alcohol fell down on the road & then got up n walked home. His wife found him on the floor & cannot rouse & has fluctuating consciousness. 57. 67 yrs old man had recent falls, became agitated & confused.

PLAB 1 past papers 2002-2007 58. 59. 60. 61. A old lady has dizziness & vertigo & walking reeling to one side. Female at A&E with vomiting & severe pain in the back of the head Pt hit on the head with a hammer, now comes with vomiting Young man fell over & there is injury on his temple scalp (he is alert)
2011

Theme 14. Diagnostic tests on loss of vison A. MRI temporal lobe B. MRI pituitary C. MRI occipital lobe D. Doppler carotid artery E. ESR F. MRI parietal lobe 62. Pt comes with repeated h/o loss of vision in one eye & it improves after a few hours 63. Pt with bitemporal hemianopia & increase in shoe size. 64. Pt has come with vomiting & upper quadranopia (not sure of the full question ) 65. Pt having pain while brushing her hair & now comes with loss of vision in one eye Theme 15. Management Of Injuries A. Laparotomy B. Refer to surgeon C. Admit & observe D. Give iv fluids 1 litre in 30 mins E. IV fluids 2 litters in 30 mins F. Reassurance & send home 66. Boy has come with injury by fall on handle of cycle & had got pain & tenderness in left upper side of abdomen. U/S of spleen shows a small sized haematoma or infarct in the splenic capsule 67. Pt with being hit by a ball comes with severe pain in epigastrium 68. Pt was stabbed in a fight & now comes with his omentum (or omentocele outside in the umbilical area). His BP is 110/70 & heart rate 80. 69. Pt with h/o fall has come with tenderness in left side of abdomen & fracture of 2 right-sided ribs. Pt in shock 70. Pt had (some sort of injury), after 2-L IV fluid, his BP is low & HR higher. Theme 16. Management investigation of seizures A. Start anti-convulsants B. Reassurance C. Anxiolytic treatment D. Vulvar surgery E. EEG. F. ECG G. I.V. glucose 71. A 50 yrs old man had hemoptysis & cough for some time & now come with a first fit. 72. 8 year girl falls down in the assembly. She is pale & loss consciousness for 1 min. She often falls in dentist visit. 73. Boy has period of breath holding spells where he becomes blue & loss consciousness. This happens when he is separating from his parents.

PLAB 1 past papers 2002-2007 74. A 30 year female has 2-3 episodes of falling down, she also has got a loud murmur in inspiration 75. A 50 yrs woman has episodes of unconsciousness starting in the left thumb & then going to whole body. she loses consciousness 76. A 10 yrs boy behaves strangely (cannot remember exactly), & his teacher says that he is not concentrating at the moment. 77. A young man has some kind of fit, his heart rate drop down to 50/min 78. A young boy has fit, he is a DM , his blood glucose is 2mmol. Theme 17. Haemetemesis A. Mallory Weiss tear B. Alcoholic cirrhosis C. Gastric erosion D. Peptic ulcer E. Duodenal ulcer F. Diverticulosis G. Benign gastric ulcer 78. 55-yrs alcoholic drinking 15-units/day now came with massive hematemesis 79. Pt comes with massive hematemesis after eating a lot & a bout of alcohol 80. Pt suffering from RA comes with vomiting with streaks of blood 81. A 50 years old manager had epigastric discomfort for some time & his stool is tarry. He is otherwise normal.

2011

Theme 18. Management Of Drug Side-Effects A. Drug serum levels B. Thyroid function tests C. Liver function tests D. S Prolactin levels E. Urea & electrolytes F. Increase / decrease levels of insulin 82. Pt on lithium now comes to you with tremors of hand 83. Pt on lithium now comes with wt gain, slow down 84. Pt on phenytoin for epilepsy now came with dizziness, blurred vision & ataxia 85. Male Pt on phenothiazines now comes with a painful or lactating breasts? 86. A man take overdose of his Aspirin. Conscious (did not mention how much & when) Theme 19. Hearing Problem A. Ototoxicity

PLAB 1 past papers 2002-2007 B. Tilt test (BPV) C. Salicylate levels D. Fracture petrous temporal bone E. Wax in ears F. Acoustic neuroma G. Blast injury H. Syringing 87. Pt on gentamycin comes with ringing of ears 88. Pt with some Pathology of ear comes with tinnitus & it worsens withmovement. the test for it is by lowering the Pt 89. Pt took some treatment for his should pain or headache? & now comes with tininitus 90. A boy was hit & fell & hit somewhere behind his ear & now comes with difficulty in hearing & tinnitus 91. Vagrant comes to A&E with diminished hearing particularly after a shower. 92. A Pt who is anesthetic to his cornea reflex has a diminished hearing. CT showed a widened ear canal. Theme 20. How Would You Help This Lady A. Home redecoration B. Advice on posture C. Neck collar D. Review the dose of anti hypertension E. Review the dose of anti diabetics F. Rearrange home G. Eye sight test 93. Lady on Asprin, end of loridazole 7.5 mg comes to you with repeated falls while trying to get out of bed 94. Lady on various medication one of them which is glibenclamide come to you with sweating & altered consciousness 95. Lady 85 year old lives alone fell down while trying to put up her curtains. This has occurred on another same occasion. Theme 21. Anal Conditions A) Anal hematoma B) Ischaemic colitis C) Proctalis fugalis D) CA rectum E) Sq cell ca of anus F) Chorons G) Ulcerative colitis H) Anal fissure 96. Pt comes to you a young woman with electric pain in the rectum 97. Young girl with h/o/ constipation cannot pass stools. PR is impossible because of the pain.

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 [snip]. A young woman has constipation & painless fresh blood after defecation 99. A woman of 29 of age has diarrhea & colic abdominal pain with tags in her anal exam
2011

Theme 22. Diagnosis Of Rectal Conditions A) Rectal hematoma B) Carcinoma of rectum C) Ischaemia colitis D) Ulcerative colitis E) Crohns disease 100. 50 year old Pt with diarrhea & pain in abdomen 101. On proctosigmoidoscopy an ulcer is found 10 cm from the rectum 102. Pt has come with pain while defecating. o/e anal cushions are found which are purple in color 103. Pt comes with h/o/ fever & diarrhea on biopsy granuloma found Theme 23 Contraception A) Abstinence B) Mirena coil C) 9 nothistone D) OCPs E) Progesterone only pills F) IUCD G) Depot preparations depot vera H) Tubal ligation I) Vasectomy J) Rhythm method K) Withdrawal L) Ovulation testing M) Condom N) Diaphragm 104. A 47 year old woman with 9 month h/o amenorrhea now comes wanting to have contraception. She says that her husband is not reliable with condoms & she doesnt want chemicals in her body 105. A 26 yrs old lady with irregular periods of 24 to 40 day variations, she does not want children for the next two years. She comes to you saying she wants a natural method of contraception 106. 37 yrs old lady with 2 children & a hectic life style comes to you for contraception. She wants reliable method since she was pregnant when she was on the oral combined contraceptive last time. 107. Lady 26 year old .2 kids the youngest 6 months says she wants to be sterilized. She has separated from her husband & she does not want to put weight on since the oral combined contraception did before. Theme 24. Investigations for fever A) Plasmodium vivax B) Falciparum ovale

PLAB 1 past papers 2002-2007 C) Lumbar puncture D) Lymes serology E) Brucellosis 108. Pt returned from Zambia now has fever with rigors & fits 109. Young girl with fever, ash & neck stiffness 110. 18 yr old boy has come back from Mexico after working in a farm there & now has fever with splenomegaly. 111. Girl went out in the forest for walk now has a tick bite & has fever at the moment 112. Surgical conditions what is the rx Theme 25. Management of post-operation A) Catecholamine B) Dopamine C) Laparotomy D) Antibiotics E) Wide excision of affected tissue F) Percutaneous drainage G) Insert stent H) Excision of the dead tissue 113. A middle aged woman had operation on the perforated. She has been unwell since the operation. She has difficulties in breathing. Despite of the full support from the high independent unit, her PO2 is 6. 114. Pt post acute pancreatic attack has on CT-scan have non-enhanced .behind the tail of pancreas. 115. Girl post chicken-pox gets blue discoloration of skin after scratching ,it is spreading at the moment .

2011

Theme 25. NATURE OF ANAEMIA A. Folate deficiency B. B12 C. Iron deficiency D. Sickle cell E. B-thalassemia trait F. G-6-PD G. Hereditary spherocytosis 116. A boy brought Hb 8, unconjugate bilirubin 120 mother says that anemia is hereditary in the family 117. A Greek boy brought by mother says that he looks pale inspite of being normal 118. Pt with severe menorrhagia & tired 119. A four year old boy has been having funny dietary pattern. He likes cheese & drinks 2 litters of milk a day. He looks pale & otherwise normal. Theme 26. Dysphagia A. Achalasia

PLAB 1 past papers 2002-2007 B. Pill Stricture C. Barretts D. CA esophagus E. Post cricoid cancer F. Phar Pouch G. GORD 120. A 34 yrs aged plump woman has difficult in swallowing food, particularly after drinking alcohol & in the night. 121. A young girl (cannot remember this Q) 122. 45 yrs old man, he has difficulties in swallowing the food to start with, but the rest of the swallow is normal. He does not have regurgitation. 123. This Q is about a man has difficult in swallowing, & there is lump in his throat. 124. Pt having difficulty in swallowing specially liquids (did not mention about weight loss) Theme 27. Cervical Pathology A. Cervical smear B. Cervical biopsy C. Colposcopy 125. Young Pt gets post coital bleeding. Speculum shows cervical ectopic 126. Pt attend clinic because of CIN 1 127. Pt with CIN-2 what will you do now THEME 28. RESPIRATORY DISESE this was given in an value form EMQ with clinical findings ? ECG & chest XRay & temp given in serial order. A. Pneumonia B. Pulmonary embolism. C. Pulmonary edema D. Rupture of esophagus E. MI F. Pneumothorax 128. Pt with fever? basal consolidation & ECG normal 129. Pt with surgical emphysema (cant remember the rest --) 130. Pt with breathlessness & absent markings on chest x ray 131. Pt with severe pin in chest & q waves in v 3 132. Pt with severe pain in chest & q waves in v 1 to v3 Theme 28. Diagnosis Of Chest Pain A. Occupational asthma B. Pneumothorax C. Aortic dissection D. Interstitial ~{~} E. Pulmonary embolism 133. A carpenter has chronic breathlessness, he does not smoke. He becomes normal when he goes away for holidays. 134. A woman has cough. On examination she has crept on her lung base. (not exactly) 135. 50 year old Pt comes with severe pain in chest & now has breathlessness & difficult in breathing ECG shows gallop rhythm

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 136. A 50 yrs old man had severe chest pain under the sternal. He late had hemiparesis.

2011

Theme 29. Asthma in children A. Peak flow diary B. Spirometry C. Exercise test D. No need investigation E. CXR 137. A young girl has 2 episodes of breathless so far & she is on short acting bronchodilator & now she is fine. Mother had eczema. 138. Boy comes with sudden breathless & trachea deviated to the left -pneumothorax 139. A girl in the A&E, she is too breathless to have her peak flow checked. 140. A boy has asthma, & he is given some short acting dilator inhaler. His parents dont know when he should use it. Theme 30. Anatomy Of Renal Failure A. Bladder B. Prostate C. Parpilla D. Medullary E. Interstitium F. Ureter G. Renal artery H. Cortex 141. A woman has not pass her urine for many hours (not exactly), on examination there is mass on super pubic 142. A old man has difficult in passing urine & dribbling for long time 143. A woman of sickle cell disease has not passed urine for many hours 144. A woman has protein urine & edema 145. Pt with hypertension & small kidney on one side

Theme 31. Investigation Of Hematuria A. Ultra sound B. Microscopy & sedimentation C. Anti-strep. Trite D. Creatinine E. IVU F. Urine osmolarity

PLAB 1 past papers 2002-2007

146. A man came with Haematuria, he says this runs in the family 147. A boy has fever, oliguria and edema. 148. A 56 yrs old woman had operation on her uterine cancer years ago now comes with Haematuria 149. A man has been unwell for long time, came with hypertension & hematuria (cannot remember exactly, but sounded like he has got DM to me) Theme 32 Diagnosis Of Hematuria A. Bladder cancer B. HSP C. SLE D. Polycystic kidney 150. A smoker with painless Haematuria 151. A 40 yrs old woman has Haematuria. She has got non-blanching purpura on her legs & back. (it is obviously HSP, but never come cross with somebody who is 40!) 152. A man with Haematuria, his father or somebody has got it. Theme 33. Management of cardiac pts A. Nitrates B. B-blockers C. AEC D. Surgical intervention E. Valve replacement 153. A Pt has angina & he is on nitrates. He is having pains once a week although he has been taking his medication 154. A old woman has pains in her chest, angiograph shows three severe antero-sclerotic lesions. 155. 65 old woman, has murmur & palpitation {~}..(cannot remember) Theme 34. Investigations for breast lump A. FNA B. Ultra sound C. Mammograph D. Discharge cytosis E. CT scan of the spine F. X-ray of the spine G. Duct-graphy 156. A young 24 yrs old woman with a breast lump. She has other lumps in the out quarter of her breast. 157. A young lady with a breast lump that varies in size according to her menses 158. 56 yrs old woman has blood stained nipple discharge. The discharge is from a solitary duct. Ultra sound & mammography show normal 159).48 yrs old woman has a breast lump in the upper out quarter of her breast. Mammograph showed a solid lump. 160. A old woman had breast cancer which was operated a few years ago, now she has numbness on her chest. Theme 35. Diagnosis of gastroenterology findings

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

A. Crampy diarrhea B. Gastroenteritis C. UTI D. Carcinoma Colon E. Acute appendicitis F. Salmonella infection 161. A young boy has fever, nausea & vomiting for 24 hours 162. A pregnant teacher has diarrhea & vomiting. The children with her all had same symptoms 163. A young boy has bloody diarrhea & vomiting for one day Theme 36. Preparation for pre-operation A. ECG B. CXR C. FBC D. Blood glucose E. Angiography F. CT 164. A old Pt is due for his {~}. Operation. He has palpitation {~}.. 165. A woman due for her operation, she is amenarrhgic & tired Theme 37. Bites & Stings A. Thick & thin blood film B. Lyme disease serology C. Leptospirosis serology D. Hep a serology E. Hep b serology F. Skin swab test G. Skin prick test 165. 28 yrs old policeman is brought to A&E after bitten by a drug addict while the f catch. There is a deep wound at his right hand. 166. 16 yo girl after forest walking, she had to remove an insect form her leg, now present with red raised ulcer. 167. 52 yo businessman present with fever & rigor after coming back form 10 days meeting at Zambia

2011

Answers 01-D02-C03-B04-A05-D06-C07-B08-A09-A10-B11-A12-B13-A14-C15-D16E17-F18-A19-G20-B21-C22-B23-A24-D25-C26-B27-C28-L29-K?30-H31-C3233-J34-A35-B36-G37-D38-A39-E40-D41-C42-F43-B44-G/B?45-F46-H 47E48-C49-B50-D51-D52-A53-C54-B55-C/A56-D57-F58-G59-J60-C61-I62-6364-65-66-C67-C68-A69-E70-B71-E72-C73-B74-D75-A.76-E77-F78-G79-A80C81-D82-A83-B84-A85-D86-E87-A88-B89-C90-D91-H/E92-F 93-D94-E95-

PLAB 1 past papers 2002-2007 C96-C97-H98-G99-F100-E101-D102-A103E104-F105-K106-G107-H108B/A109-C110-E111-D112-113-C?114-F115-E116-G117-E118-C119-A120-G? 121-122-E?123-F124-A125-A/C126-B127-A128-129-D130-F131-E132-E133A134-135-E136-C137-D138-E 139-E140-A141-A142-B143-C144-H145G146-A147-C148-E149-D150-A151-B152-D153-B154-D155-E156-A/B157B158-D159-A160-E161-E162-B163-A164-A165-C165-F166-B167-A168-169170-171-172-173-174-175-176-177-178-179-180-181-182Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>

2011

November 2002 PLAB Part-I Exam

Theme- 1 :Investigation of choice A. 24 hr urinary free cortisole B. Serum cortisole C. Serum aldosterone D. U/ s abdomen E. U/ s pelvic 1. A 40 year old obese woman with hirsutism and stria on abdomen presents to A E with raised B.P.

PLAB 1 past papers 2002-2007

2. A patient with a B.P of 210/100 and having hypertensive changes on fundoscopy with a raised K level and having no other abnormalities. 3. Women with bilateral palpable kidneys presents to A E with a reaised B.P.
2011

Theme- 2 Management of thyroid diseases. A. Propranolol B. Carbimazole C. Radio iodine D. Tyroidectomy E. Observation F. Tyroxine G. Fnac H. Autoantibody 4. A female patient presents with wt loss; palpitations and diarrhea. 5. A female patient having a previous history of asthma is now complaining of wt loss and diarrehoea 6. A female patient has got a diffuse goiter but she is asymptomatic 7. A patient presents with a solitary thyroid nodule about 3cm in size. 8. A woman presents with features of hypothyroidism and a tender thyroid.

Theme- 3; Ear Ache In Children A. Removal of foregion body with the forceps B. Removal of foregion body by syringing under ga C. Amoxicillin D. Amoxicillin with clavulinic acid E. Syringing 9. A 3 year old child presents to the A E with the complaint of ear ache. on otoscopy the external ear was found to have wax in the right ear. 10. A women carries her 3 year old child with the complaint of severe ear ache .on examination he was having a red bulging tympainic membrane. 11. A 4 year old child was carried by her mother who says that a green bead has been introduced in to the childs ear and now complain of severe ear ache.

PLAB 1 past papers 2002-2007 12. A 3 year old presets to the A E with severe ear ache .on otoscopy he was having a pink scared tympanic membrane.

2011

Theme- 4;Diagnosis Of Jaundice In Children A. Breast milk jaundice B. Congenital viral infection C. Sickle cell anemia D. Tahalassemia trait E. Hepatitis A 12. A neonate present with jaundice and straw color urine. 13. A new born baby was having jaundice and hepatomegaly and a rash on the body. 14. A child was found to have pale stool and dark urine . 15. A child developed mild icterus while she was still breast feed by her mother. 16. A child accompanying a Siri Lankan mother was found to have an Hb of 10 gm/dl and having mild jaundice. 17. African women presents to the A E with a jaundiced child .the baby has several previous episodes of chest and joint pains. 18. A child presents with fever and jaundice for few days .on examination he was found to have hepatomegaly. Theme-5 ; Fever With Rash A. Auto antibody B. Blood culture C. L.P 19. A 15 YEAR old presents to A E with joint pains and a rash on both cheeks. 20. A 5 year old presents to A E with vomiting ; fever; and a nonblanching rash. Theme-6; Relief Of Pain A. Paracetamol B. NSAIDS oral C. NSAIDS i/v D. Pethidine i /v E. Morphine 20. A 12 year old child presents with a minor bruise on the temporal region. he is otherwise normal. 21. A patient in terminal illness from a malignancy wants to have a relief of pain.

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme-7;Paeds Diagnosis A. Acyclovir oral B. Acyclovir i v C. Quarantine D. Barrier nursing E. RAST 22. Women in the hospital phone to A E that one of her sons best friend is having meningo-encephalitis. 23. A child presents with chicken pox to A E but his sister has been recently sent to home after renal transplantation. 24. A child presents with wt loss ,diarrhea and endomyseal antibodies. 25. A child presents with recurrant chest infections and diarrhea.sweat test is positive. 26. A one year old presents with drowsiness and confusion prior to this he was complaining of increased thirst and wt loss. (serum blood glucose level.) 27. A child vomit after every feed and is now looking lethargic and dehydrated. The diagnoses was made on abdominal U/S. 28. A child brought to A E by her parents with sudden onset of swelling of the lips; wheeze and swelling of the palms etc.
2011

Theme- 8; diagnosis of falls A. Adjust anti-hypertensives B. Adjust anti-diabetics 29. Women on bendrufluazide for hypertension is now having several falls especiallyafter . waking in the morning. 30. Women on aspirin , bendrufluazide usually found to have confusion. 31. Women on glibenclamide for a long time presents with sever confusion and is sweaty on examination. she previously was found several times to be unconscious in her home. Theme- 9; diagnosis of bleeding diathesis. A. PT B. APTT C. B.T D. Factor 8 level E. Factor 8 antigen F. Platelets count G. Platelets function H. Vit k 31. A child presents to A E after several episodes of bleeding in to joints. 32. A child presents to A E with purpras. platelts count or B.T? and clotting time normal

PLAB 1 past papers 2002-2007

33. A chronic alcoholic presents with mild jaundice and bleeding. 34. A 13 year old complains of mennorrhagia.
2011

Theme-;10 Diagnosis Of Neurological Condititons A. Motor neuron disease B. Multiple sclerosis C. Cerebellar degeneration D. Parkinsons 35. A woman of 40 years complains of numbness in her right leg. previously she was having episodes of visual loss with out permanent damage. 36. A man complains of dysphagia ,chocking on food and weakeness of leg. 37. A man presents with tremor , nystagmus,and ataxia. Theme- 11; Constipation A. Sigmoidoscopy B. Stimulant laxative C. Bulk laxative 38. A woman with diffuse abdominal pain alternating with bowl habits. Previoulsly constipated and now complains of diarrhea. Theme- 12; diagnosis of arthritis A. Septic arthritis B. Enteropathic arthritis C. Sjoggeren disease D. Rehmatoid arthritis E. Osteoarthritis 39. A 15 year old female with long standing bloody diarrhea and swelling of right knee. 40. A patient of 40 years with symmetrical arthritis. Shirmers test is positive. 41. A 15 year old boy with bloody diarrhea and having unilateral knee swelling. 42. A 25 year old male who is single return after a visit to India and is now complaining of swelling of right knee. Theme- 13; diagnosis of confusion A. Multivitamins B. Post ictal confusion C. Parkinsons disease D. Post natal depression E. Post natal psychosis

PLAB 1 past papers 2002-2007 F. Schizophrenia G. Subdural heamatoma 42. A chronic alcoholic lying un-consiouss in his home is now complaining of headache. 43. A chronic alcoholic presents with increasing forgetfulness despite multivitamins and not improving. 44. A man with increasing forgetfulness and slow to start walking. 45. A film maker is filling gaps in his memory. he is now frustrated that he cannot remember any thing. 46. Women with decreased mood , loss of appetite, thoughts of harming the baby. 47. A man presents to A E with the complaint that some one is taking thoughts from my head. Theme-14; diagnosis of chest pain. A. CT B. V/Q Scan C. Pulmonary oedema D. Aspirin E. Cardiac enzymes F. Wegeners granulomatosis G. Streptokinase H. T(pa) I. COPD J. Bronchiectesis K. Ca bronchus 48. A businessman fly from u.s to u.k now presents with sudden onset of breathlessness and chest pain. 49. A tall man of 24 years presents with sudden chest pain radiating to left shoulder while cycling and is breatheless. 50. A women with past history of mitral stenosis and atrial fibrillation is now coughing up sputum mixed with blood and is breathless. 51. A patient presents with pain lasting for an hour.he is now stable but the ECG shows Q wave in leads 2,3.and avf. 52. A patient present with chest pain radiating to left shoulder.CXR and ECG is normal. 53. A patient presents with heamaturia, proteinuria, and heamoptysis. 54. A man with chest pain still complaining of pain .ECG shows ST elevation in leads 2,3 and AVF. 55. A man with chest pain previously received streptokinase. 56. A chronic smoker presents with cough with sputum and wt loss.?

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

57. A man with cough, fever (39C )and decreased breath sounds.in the right lower base.
2011

Theme- 15; diagnosis of cervical lymphadenopathy. A. EBV virus B. Mesothelioma C. Sarcoidosis D. Tuberculosis E. Sore throat F. Thyroid ca 58. A female with wt loss, night sweats and cervical lymphadenopathy which on histology shows the granulomatous inflammation. 59. A shipyard worker presents with breathlessness. CXR Shows bilateral pulmonary fibrosis and minimal pleural effusion and having supraclavicular lymph nodes. 60. Thyroid mass which is now invading the sternomastioid and is moving upward with protrusion of the tongue. 61. A child with sore throat and cervical lymphedenopathy, rash appear after amoxicillin. Theme- 16; diagnosis of trauma A. Splint the femur B. Take to theter C. Rupture of spleen D. Renale contusion E. Renale pedicle avulsion 62. A motorist with left sided trauma and with LUQ pain. 63. A motorist after having an accident is stable but becomes breathless on sitting up in bed. 64. A motorist with LUQ trauma. B.P is 90/50. 65. A motorist which has been resussicitated is stable but has got a deformed thigh. 66. A motorist after a road traffic accident received right sided trauma. How- ever the IVU on the right side does not show any excretion of the dye. 67. A motorist after a road traffic accident has been paralysed, intubated, and ventilated with a GCS of 9 and having a deformed thigh.

PLAB 1 past papers 2002-2007

Theme- 17; pre-natal diagnosis. A. Spina bifida B. Duchann muscular dystrophy C. Downs syndrome D. Edward syndrome E. IUD 68. The condition for which a patient needs folic acid before and after pregnancy. 69. A pregnant lady has got high HCG and a low AFP. 70. A woman in 16 weeks of pregnancy want to know about the condition of his son in utero for a condition which affected her last son. 71. A women with high AFP level

2011

Theme- 18 treatement of incontinence of urine A. Intermittent self catheterization B. Incontinence pants C. Vaginal estrogens D. Pelvic floor exercises E. Bladder neck surgery 72. A 3 year old boy was brought by his mother. the child is occasionally urinary and feacally incontinent. 73. Child with meningo-myelocele and is incontinent. 74. A 80 year old women with mild enterocele and cystocele and has stress incontinence. Theme- 19; scientific basis of diagnosis A. Spontaneous stone passer B. Open removal of stone C. No further problems D. Recurrent renal colic E. Progressive renal failure F. Infective G. Hormonal H. Inherited I. Congenital

PLAB 1 past papers 2002-2007

75. A patient pass stone per urethra 76. A stag horn stone is removed by open surgery. follow up tests shows no further abnormality. 77. A patient presents with severe renal colic .he has a past history of similar episodes of colic several times. 78. A patient has a ureteric stone for some time and now have creatinine of 200 mmole 79. A patient having history of rehumatic fever, mitral stenosis, clubbing and splinter hemorrhages. 80. A patient with history of rehumatic fever and a changing murmur, spleenomegaly and a new murmur. 81. A child is having bicuspid aortic valve. Theme- 20; diagnosis of skin diseases A. Squamous cell carcinoma B. Basal cell ca C. Bowens disease D. Kerato-acanthoma E. Malignant melanoma F. Neurofibromatosis G. Lipoma 82. A patient presents with and ulcer having rolled edges with a central horny ball. 83. A patient presents with a Pearly shaped ulcer having rolled edges on cheek. 84. A patient presents with a lesion having different colors and having typical satellite lesions. 85. A patient presents with a raised scaly lesion on the shin which is slowly growing . 86. A patient presents with multiple caf au lait spots and subcutaneous nodules. After 16 years the lesions are increasing in no. 87. A patient presents with a slowly growing mass in the thigh .its is soft in consistency. Theme-21 data Interpretation In Renale Failure. A. Captopril use B. Uretheral catheterixation C. Dialysis 88. A patient who is known diabetic and hypertensive for the last decade has a blood tests ; Na=142 mmole K=6.7 mmole Urea=18 mmole Creatinine=300 mmole 89. A patient with a chronic renale failure have the following blood values. the ultra sound shows the dialated ureter and the bladder. Na= K= UREA=16 mmole CREATININE=250 mmole Theme- 22; Diagnosis of GI conditions. A. Gastric ca

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 B. Peptic ulcer C. Gastrinoma D. Pernicious anemia E. Gastric esophageal reflux disease F. Abdominal u/s 90. A patient with primary hyperparathyroidism presents with severe peptic ulcer which does not respond to omeprazole. 91. An obese women with a history of indigestion especially at night. 92. A japeness bisunessman is complaining of wt loss and is having a supraclavicular lymph node. 93. A patient presents with wt loss and pain which radiates to back. 94. A patient presents with a pulsatile mass in the abdomen. Theme- 23;diagnosis of ammenorreaha A. Turner syndrome, B. Gonadotrophin levels C. Prolactin level D. TFTs 95. A girl presents with a webbed neck, cubitus valgus,and no menstruation. 96. A 10 year old whose secondary sexual characteristics are well developed is having no menstruations. 97. A woman who is breast feeding her baby has not menstruated since 18 months. [snip]. A patient presents with oligomenorrhea, wt gain, and constipation. Theme- 24 drugs and their effects A. Metoclopramide B. Diazepam C. Haloperidol D. No Rx required 99. A patient presents with dyskinesia, tremor, and opisthotonus. Theme- 25; management of vericose veins A. Injection sclerotherapy B. Graded compression stockings C. Operation for varicose veins D. Reduce wt

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 100. A female with bilateral varicose veins, lipodermatosclerosis presents with painful legs .she is using compression stockings .despite this there is an increase in itching and eczema. Her BMI is 27 101. A 75 year old underwent 2 operations for varicose veins presents with painful legs has h/ o of heart failure. on examination there are bilateral gross varicose veins, lipodermatoclerosis and no ulcers. 102. Female with BMI of 33 comes with the complaints of varicose veins and eczema 103. Man with varicose veins has to fly for 20 hrs. his father has a h/ o of pulmonary embolism after flying. Theme- 26 management of incontinence repeat A. Intermittent self catheterization B. Incontinence paints C. Pelvic floor exercises D. Desmoprisin E. Bladder neck surgery F. Vaginal estrogens 104. A 12 year old boy who is wheel chair bound with minigo-myelocele is found to have incontinence of urine.urine culture is sterile. 105. A 30 year old female is mother of 3 .cyto- urometery proves genuine stress incontinence. 14/12/2/0 106. A 80 year old female is found to have mild cystocele and mild rectocele. 107. A child is having history of occasional enuresis and occasional feacal incontinence. Theme- 27; diagnosis of gyenocological diseases A. Endometriosis B. Dermoid cyst C. Ovarian ca D. Tubo ovarian abcess E. PID F. Endometrial ca G. Ectopic pregnancy H. UTI 108. A 50 year old woman presents with lower abdominal mass more to the left side .USG shows solid and cystic areas and fluid in the pouch of douglas. 109. A pregnant lady is found to have a mass with complex solid and cystic echo patterns during a routine USG at 16 weeks. 110. A laky presents with history of dysmenorrhea. on examination there is tenderness in pouch of douglas .USG shows cystic lesion with numerous echogenic substances. 111. A 35 year old woman is being treated for PID and seems to be recovering .after a few days develops high temperature.USG shows a cystic mass. Theme- 28 ; diagnosis of fractures in children

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007

A. Fracture of the scaphoid B. # shaft of radius and ulna C. # shaft of the humerus D. # neck of humerus E. Supra-condylar fracture of humerus F. Spiral fracture of the forearm G. Pulled elbow H. Non accidental injury I. Fracture of the clavicle 112. a 7/7 baby cries whenever lifted. labour was difficult. 113. Young girl tripped while holding her mothers hand .now cant use arm at all. 114. Young boy fell off horse on to his hand. now c/o mild tenderness but there is no deformity on examination of the fore-arm. 115. Young patient fell on outstretched hand and now has absent radial pulse. 116. A child fell on hand .plaster cast was applied to the forearm. child makes it wet, re- examined and x- ray reveals a fracture. patient gives history that previous x-ray was normal. 117. Mother carries a child and says that the baby rolled of bed and now has got multiple bruises.

2011

Theme- 29; alcohol and drug abuse A. Benzodiazepines B. Admit and benzodiazepines C. Methadone D. Naltrexone 118. Heroin addict want to quite. 119. A chronic alcoholic presents to A & E .He is accompanied by a non. Alcoholic supporter, he intend to quite alcohol. 120. A chronic alcoholic presents to A E. he is complaining of some insects crawling on his body. doubling at 3 sites.42;19;8.

Theme- 30: dignosis of htn in pregnency A. Period of observation B. Immediate c/s C. Induction of labour D. I.v deazepam

PLAB 1 past papers 2002-2007 E. I.v anti hypertensive F. Oral diuretics G. Oral anti hypertensive 121. A patient in her third pregnancy presents JTH her G.P at 12 wks gestation she was mildly hypertensive in both of her pregnancies .her B.P is 150/100 .2 wks later at the hospital anti natal clinic her B.P is 150/100. 122. A 24 year old has an uneventful Ist pregnancy to 30 wks .she is then admitted as an emergency .during the ist 2 hours her Blood pressure rise from 150/105 to 170/120.kshe has 3+ protinuria. 123. At anti natal clinic visit at 38 wks a multiparous woman has a b.p of 140/90 she has no protienuria. 124. At 32 wks a 22yr old is found to have a b.p of 145/100. At her ist visit at 12 wks the was 1456//90 she no protenuria but she is found to have edema to her knees.
2011

November 2002 Answers by Dr. Junaid 01-A02-D03-D04-A05-B06-F07-G08-H09-E10-C11-B12-C*12-A13-B14-F15E16-D17-C18-E19-A20-C*20-A21-E22-F23-C24-G25-H26-27-28-29-30-31D/B32-33-A34-C/B35-B36-A37-C38- 39-B40-C41-A42-A*42-G43-G44-C 45A46-E 47-F48-B49-L50-C51-G52-E53-F54-G55-E/R/G?56-K57-58-D59-C60F61-A62-D63-64-C65-A66-E67-A68-A69-C70-C71-A72-B73-A74-B75-C76-F 77-D78-79-F80-F81-I82-B83-B84-E85-C86-F87-G88-A89-B90-C91-E 92-A 93-F94-F95-A96-B97-C98-D99-A100-C101-A102-D103-B104-A105-E106B107-D108-C109-G110-A111-D112-I113-G114-A 115-E116-A117-H118C119-A120-B121-G122-E123-A124-A Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx64126-0-10.html>

PLAB 1 past papers 2002-2007

2011

Others

Scientific basis of the disease 1. a person got stabbed on the right side of the neck. Later when asked to protrude the tongue it was deviated to right. 2. a person was not able to close the eye and some difficulty with mouth movement 3. a persin with left sided upper and lower limb weakness and left sided facial weakness. 4. a patient comes after a week after thyroidectomy complains of difficulty with the speech. 5. a patient gets up in the morning and finds difficulty in speaking. He has an incoherent speech but comprehension was normal. Options. a. hypoglossal nerve b. trigeminal nerve c. facial nerve d. recurrent laryngeal nerve f. internal capsule g. cerebellum h. cerebral cortex i. brocas area j. wernickes area Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt89363.html> 1 . a man presents with knee injury while skiing. On examination there is pain on valgus stressing. Diagnosis? Options; a. medial collateral ligament b. lateral collateral ligament c. ant cruciate ligament b. post cruciate ligament

PLAB 1 past papers 2002-2007

Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt89363.html> THEME : ASTHMA MANAGEMENT options : A-budesonide ( inhaled ) B- leukotriene C- oral steroids D- IV salbutamol E- inhaled salbutamol F- inhaled salmeterol G- reassure H- IV aminophylline what`s the next management for these patientrs , 1- a child is brought to A &E for severe attack asthma , he didn` t respond to nebulised Beta2 agonists at home 2- a child present with eczema and wheeze , he didn`t respond to inhaled beta2 agonists Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt90686.html> 1 . a woman 16 weeks pregnant is worried about abnormal chromosome anomaly in her child what`s the defintive investigation at this stage ? options : a- amniocentesis b- chorionic villous sampling c- parents karyotyping d- coomb`s test Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt89363.html> . a woman 16 weeks pregnant is worried about abnormal chromosome anomaly in her child what`s the defintive investigation at this stage ? options : a- amniocentesis b- chorionic villous sampling c- parents karyotyping d- coomb`s test Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt89363.html> diagnosis of psychiatric symptoms 1 . pt has many ideas and jumps from one topic to another 2 . pt speaks continously and does not get distracted ffrom interventions 3 . pt knows about his psychiatric problem 4 .pt in ward claims that nurse knows what she is hinking 5 . pt having difficulty falling asleep, early morning waking and avoiding eye contact

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 options; low mood thought insertion thought broadcasting insight flight of ideas pressure of speech concentraction Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt89363.html> 8. A mother who gave birth a couple of weeks ago feels as though she doesn't like the baby and doesn't want to feed it. Those thoughts keep coming back to her very often and she does not like these thoughts. How will the doctor explain her symptoms to her? C A. Delusions B. Hallucinations C. Obsessions D. Illusions E. Psychosis Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt90469.html> 12. During the past three to four years a middle aged man has had two episodes of mania and three of depression with several hospital admissions. What is the best management in this case? A. Flupentixol B. Chlorpromazine. C. Lithium D. ECT E. Haloperidol Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt90469.html> The average age of patients presenting with schizophrenia is a)20-30 years b) 30-40 years c) 40-60 years d) over 60 years ans 20 -30 years Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx90469-0-10.html> 297.Theme: Psychiatric disorders in pregnancy and the puerperium A. 'baby blues' B. Chronic schizophrenia C. Depressive illness D. Munchausen's disease E. Neurotic Disorder F. Personality disorder G. Phobic disorder H. Postnatal depression

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 I. Postpartum thyroiditis J. Puerperal psychosis K. Sheehan's syndrome 1. A 19 year old living alone, 2 weeks following the delivery of her first child complains of difficulty sleeping, tearfulness and anxiety that she is incapable of looking after her baby 2. A 36 year old solicitor, 3 days after an emergency Caeserean Section for fetal distress, suddenly becomes aggressive and abusive to staff and her partner. She threatens to strangle her baby 3. A 36 year old solicitor, 3 days after an emergency Caeserean Section for fetal distress, suddenly becomes aggressive and abusive to staff and her partner. She threatens to strangle her baby 4. A 32 year old 6 weeks following the vaginal delivery of her 5th child, which was complicated by a large postpartum haemorrhage, presents to her general practitioner complaining of lethargy, loss of libido and difficulty in bonding with her new baby. She looks extremely pale although her haemoglobin is normal. 5. A socially withdrawn 42 year old, living alone presents to the antenatal clinic at 26 weeks with dishevelled appearance and exhibiting poor personal hygiene. Prior to this visit, she has not attended for antenatal care and is unresponsive throughout the interview, failing to make any eye contact. HJAKB Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx90469-0-10.html> drug side effects: 1==A pt receiving treatment for bipolar affective disorder his tsh level is increased and t3 and t4 levels are reduced. Ans: lithium. -2== Pt: having extrapyramidal effects complains of reduced sexual libido and erectile impotence his prolactin is raised. Ans: chlorpromazine. 3==A pt on treatment for depression complains of dry mouth, blurred vision, constipation and tremors. Ans: Amitriptyline. -4== Pt: with h/o of schizophrenia receiving an antipsychotic agent becomes physically unwell and is found to have an elevated body temp: unstable blood pressure excessive sweating and a raised white blood cell count and raised cpk. Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx90469-0-20.html>

2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 woman after pregnanacy becomes very fearful and sleepless and avoids going out.has frequent emotional outbursts,sleeeplessness and clings to her child claiming inadequate bonding etc. 1postpartum psychoses 2.normal reaction 3.depression 4.acute stress reaction Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx90469-0-20.html> Theme 16 Psychiatry a) Acute confusional state b) PTSD c) drug induced psychosis d) Mania e) schizophrenia 65) A Pt undergone surgery for some condition and is receiving medicines for pain relief. On 3rd postop day he has features of delirium tremens. 66) A kosovian who gets startled easily when he hears any loud noises etc 67) A person who is being stopped by the police and goes on talking jumping from one topic to another. 68) Something about a man running to the police station and saying that his house is not safe, but on checking thats not the case. Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postx90469-0-30.html> A.bitemporal heminopia B. left homonymous heminopia C. tunnel vision D. increased size of blind spot E. right homonymous heminopia F. cortical blindness G. hysteria H. central scotoma I. amaurosis fugax J. uniocular visual loss K. night glare 1. A 70 year old man presents with a sudden onset of mild right sided weakness, and has noticed that he has been bumping into things 2. A 65 year old woman is blind on testing but denies that there is a problem with her eye sight 3. A 27 year old woman complains of visual problems and weakness of both legs. She had weakness in her left arm 3 months ago, which resolved. Fundoscopy reveals optic atrophy.
2011

PLAB 1 past papers 2002-2007 4. A 54 year old woman complains of coarsening of her facial features, sweats and headaches. She also has a visual deficit. 5. A 75 year old woman presents with deterioration eyesight. She has been on Pasted from <http://www.rxpgonline.com/postt89363.html>

2011