You are on page 1of 4

Juno voe topi masnoe

Jelena Vukeli, Foto: Shutterstock, 13. 02. 2012. 10:00 Komentara 1 | Preporuka 0

Osim to e vas osveiti, sono juno voe poput pomorandi i mandarina pomoi e vam da se brzo i lako reite suvinih kilograma i da reguliete nivo masnoa u krvi.

Vone kiseline, enzimi i vitamini iz junog voa podstiu razmenu materija, ubrzavaju razgradnju masti iz tkiva i spreavaju brz nastanak novih masnih naslaga. Antioksidanti iz voa, vitamini C, E i B, ujedno jaaju jedinstveni odbrambeni sistem protiv zloudnih tumora i koe proces starenja.

Galakturonska kiselina iz voa titi celokupan kardiovaskularni sistem i sniava nivo holesterola u krvi. Pravila dijete Dijetu drite 12 dana, napravite pauzu od etiri dana, pa nastavite da se pridravate dijetalnog reima ishrane jo etiri dana. U vreme pauze nemojte da se prejedate i trudite se da iz jelovnika izbacite slatkie, testo i alkohol. Da bi efekat bio potpun, neophodna vam je fizika aktivnost. Svakodnevna etnja od sat vremena pomoi e vam da se suvinih kilograma reite jo bre. Prvi dan Doruak: musli s pomorandom Iseckajte tri suve ljive koje ste prethodno potopili u sok od pomorande i pomeajte ih sa jednom sitno iseckanom pomorandom, jednom narendanom jabukom, tri kaike pahuljica i 100 ml posnog jogurta. Ruak: oran piletina Dva mala bataka natrljajte solju, biberom, tucanom crvenom paprikom i ispecite na teflonu. Dodajte pola glavice sitno seckanog crnog luka, pola ae soka od pomorande, prelijte sa 60 ml supe i krkajte pet minuta. Uina: sok od pomorande Veera: sendvi s mladim sirom Pare raanog hleba premaite kaiicom sremskog sira. Uz to popijte au mleka. Drugi dan Doruak: musli sa citrusima Pomorandu i grejpfrut iseckajte i pomeajte s kaikom iseckanih badema, kaikom oraha i 150 ml jogurta Ruak: salata od argarepe Pomeajte 150 g narendane argarepe, iseenu pomorandu, malo umbira, dve kaike soka od pomorande, so i biber. Od pola veze iseckanog bosiljka i dve kaike maslinovog ulja napravite preliv za salatu. Uina: koktel-aj Skuvajte 200 ml vonog aja, ohladite ga i dodajte mu 50 ml sveeg soka od pomorande. Veera: tiramisu Natopite dva pareta dvopeka sa tri kaike kafe i jednom pomorandom. Premaite kremom koji ste napravili od 120 g nemasnog sremskog sira i kaike meda, pa pospite seckanim pistaima.

Trei dan Doruak: vona salata Pomeajte bananu, kivi, kruku, 50 g groa, pomorandu i sok od jednog limuna. Izmeajte kaiicu meda i 75 g posnog jogurta, pa prelijte preko voa. Ruak: slatko-kiseli pirina Obarite 25 g pirina. Na zagrejano ulje sipajte soja-sos i iseenu ljutu papriicu, kaiicu keapa, kaiicu vinskog sireta, malo soka od pomorande i malo eera. Zalijte s tri kaike supe i kuvajte meajui dok se eer ne otopi. Dodajte pola glavice crnog luka i etvrt argarepe, malo krkajte, pa dodajte 80 g belog mesa. Kuvajte dok meso ne omeka, zainite i na kraju dodajte iseenu pomorandu. Uina: sok od ceene pomorande Veera: pecivo sa sirom Integralno pecivo premaite s dve kaike sremskog sira i prekrijte krikama pomorande. etvrti dan Doruak: voe s makom

Skuvajte kaiku maka s dve kaike soka od pomorande, ostavite da odstoji desetak minuta, pa pomeajte sa 120 g sremskog sira. Odozgo stavite 25 g groa, 80 g pomorande, sitno iseckanu kruku i jabuku, pa pospite meavinom soka od limuna i vanilin eera. Ruak: junei stek Junei stek pospite solju, biberom i karijem, pa ispecite na malo ulja. Kad izvadite meso, na ostacima masnoe proprite 50 g praziluka, dodajte tri kaike supe, pustite da provri, pa dodajte sok od jedne pomorande, kaiicu meda, malo ljutog senfa, posolite i pobiberite. Meso servirajte s pirinem i sve prelijte sosom. Uina: osveavajui miks Izmiksujte po 40 g banane i ananasa, 100 ml soka od pomorande i ohlaen voni aj. Veera: salata od pirina Obarite 50 g pirina i pomeajte ga sa 30 ml soka od pomorande, malo soka od limuna, 25 g jogurta i 50 g iseene banane. Pomeajte s obarenim pirinem i pospite pistaima.

ta mislite o dijeti sa citrusima Jasna Anelkovi, nutricionistkinja DA Dijeta sadri tri glavna obroka i dve uine i svakako ide u prilog optimalnom unosu svih grupa namirnica. Pomoranda je odlian izvor vitamina C, koji pozitivno utie i na imunitet, posebno u ovim zimskim mesecima. Pistai, bademi i orasi sadre polinezasiene masne kiseline i treba ih unositi, ali u manjoj koliini jer su visokokalorine.

NE Voe nije zdravo jesti na prazan eludac, zato to moe da izazove luenje kiseline, koja je glavni uzronik nepravilnog varenja i bolova u elucu. Prena ljuta papriica moe da nadrai creva i pojaa apetit, a to nikako ne odgovara dijetetskom reimu ishrane. Savetujem da izbegavate prenu hranu, prednost dajte grilovanom i kuvanom. Ako imate zdravstveih problema, pre nego to ponete s dijetom, posavetujte se sa lekarom.