You are on page 1of 3

Cel mai mare cultivator de ctin din Romnia ctig peste 10.000 de euro la hectar.

Secretele lui Alexandru Vulpe


Viorela Pitulice

1-11-2012 15222 citiri 93 recomandri 11 comentarii

Un cercettor romn din Arad a ajuns dup aproape 35 de ani de munc n pomicultur cel mai mare productor de ctin din ar. Producia o vinde la nemi i obine un profit de 10.000 de euro/ha. Alexandru Vulpe a nceput s se intereseze de ctin nc de pe vremea facultii. Ce -i drept, a avut i ansa s-l aib profesor pe Victor Cirea, promotorul culturii n Romnia. Acesta a fost primul care a observat c planta poate fi luat din flora spontan i introdus n cultur, povestete Vulpe. Dup aceea, au urmat muli ani de cercetare pentru tnrul absolvent pn s culeag roadele muncii sale. Am vzut toat ctina din Romnia. Am luat 3.000 de plante la analiz, din care au rmas 300. O mare parte dintre acestea n-au rspuns la tehnologie, iar n final, am rmas cu cinci soiuri, spune Vulpe, care i-a brevetat soiurile i le-a nscris n Catalogul Oficial. n urm cu patru ani, a nfiinat la Frumueni, lng Arad, prima ferm pilot profesionist din Romnia centru de excelen pentru cultura ctinei, cum i place s spun , unde au fost cultivate soiuri nobile. Aici are la dispoziie circa 32 hectare de teren agricol, unde i desfoar activitatea pe mai multe paliere: ameliorare, pepinier i producie de fructe. Aproape jumtate din suprafa este destinat cultivrii ctinei, pe care o vinde n ntregime n Germania. Are ns planuri legate i de procesare (se poate produce susuri, siropuri, ulei etc.) pentru c ar putea s ctige cu dou zerouri mai mult dect acum. Dac inem cont c potenialul productiv este de 20 de tone la hectar, iar preul de vnzare a ctinei este de 1,7-1,9 euro la kilogram, este lesne de neles pe ce

mizeaz cercettorul romn. Ctina este un bun antioxidant i conine de dou ori mai mult vitamina C dect mceul i de zece ori mai mult decat citricele. Ct cost s nfiinezi un hectar de ctin? Costul pentru plantarea unui hectar de ctin este de 2.500-2.700 de euro, spune Vulpe. Pn la intrarea pe rod, care are loc n anul trei, se ajunge ns la cheltuieli de aproximativ 6.000 de euro. n primul an de producie, dac plantele sunt bine ntreinute se obine i 12-15 tone la hectar. Se poate ajunge ns i la 20 de tone la hectar n urmtorii ani. n general, producia maxim este obinut n anul apte. Ctina are o perioad de producie de 20-25 de ani. Fructele se recolteaz n perioada 15 august 15 septembrie. Ctina este rezistent la capriciile vremii i rspunde bine la tehnologia de cultur. Este important ns ca plantele s fie irigate, dar oricum cheltuiala cu irigaia este de 20 de ori mai rentabil ca la porumb, povestete Vulpe. El de exemplu, are venituri de circa 20.000 euro la hectar. Din aceast sum, aproape jumtate reprezint cheltuielile, dar tot i rmne un ctig substanial, spune rznd Vulpe, care adaug c n mare, investiia ntr-un hectar de ctin se amortizeaz dup 7-8 ani. Ctina este cea mai profitabil cultur pomicol din zona temperat a Romniei. Din pcate, n Romnia nu exist un sector de procesare a fructelor i legumelor, susine Vulpe. n Romnia, n prezent exist doar cteva sute de hectare de ctin. Numai Al exandru Vulpe a livrat n acest an material de plantat pentru 302 ha. Germanii vor ctin, grecii goji n 2011, primul an de producie pentru plantaia de la Frumueni, Alexandru Vulpe a participat la trgul BioFach din Germania unde i-a gsit i clienii. Acum vinde toat producia n Germania, unde se caut n general cantiti mari. Cercettorul vrea ns ca ncet-ncet s introduc i n Romnia fructele n stare proaspt pentru consum. Pentru consum se caut soiuri dulci, n timp ce pentru industri alizare soiuri acre care s nlocuiasc vitamina C. Dac reuete s -i fac o unitate de procesare, cum are de gnd, altfel vor sta lucrurile.

Cerere mare este i pentru materialul de plantat la ctin. Plantele din pepiniera de la Frumueni ajung n Germania, Frana, Grecia i Ungaria. Vulpe vinde i goji, ns doar la comand. n acest an de exemplu, a produs material de plantat pentru nfiinarea unei plantaii de 40 ha de goji n Grecia. Pobabil c munca lui de cercetare nu se va opri aici, sigur mai pregtete ceva surprise. Ca s reueti, n primul rnd trebuie s fii de meserie, s tii ce nseamn planta, declar Vulpe. Nu este ns o regul, pentru c are clieni foarte buni, vamei i poliiti, de exemplu, care au nfiinat plantaii perfect. I-a ajutat i el, ns pn la un punct.