Sie sind auf Seite 1von 4

Singur n faa dragostei

Aureliu Busuioc

Realizat de : Ionia Ctlina

Viaa i activitatea scriitorului

Aureliu Busuioc
S-a nscut la 26 octombrie 1928 n satul Coblca, azi Codreanca, din judeul Orhei. Prozator, poet, dramaturg, publicist, traductor. Studii liceale, dup care a urmat o coal de ofieri ai Armatei Romne. Debuteaz n 1955 cu volumul de poezie Prafuri amare, dup care au urmat: Piatra de ncercare,1958; Firicel de floare, 1961; Dor, 1962; Poezii, 1964; n alb i negru, 1977; .a., n care poetul mbrac masca unui simbolist ntrziat cu un ceremonial hieratic i uor histrionic pe cunoscuta linie Macedonski - Minulescu , cu o prezen mai activ a ironiei i parabolei, a spiritului lucid-ironic. Proza romneasc a lui A. Busuioc ( Singur n faa dragostei, 1966; Unchiul din Paris, 1973; Ltrnd la lun,1997;) este a unui poet, dat fiind delicitul de substan epic, recuperat ns de sentimental dramatismului vieii. Scriitorul refuz relatarea domoal moldoveneasc, proza lui fiind astfel dinamic, eseistic, dominat de un nerv ironic. Aureliu Busuioc reprezint tipul rar de scriitor urban care valorific cu predilecie un material de via rural. n Singur n faa dragostei, roman memorabil, eroul Radu Negrescu este proiectat pe fundalul unui mediu stesc dominat de ingnoran, lncezeal social, frazeologie goal, prostie, ipocrizie. Perspectiva observaiei acide, ncercarea de a aborda problemele existeniale prin prisma ironiei sarcastice permit scriitorului s surprind spectacolul vieii n toat complexitatea lui.

Episodice 1. Safta 2.Spnu 3. Maier 4. Mtua Maria 5.Tamara Alexandrovna 6. Pintea 7. Pavel Ionacu 8. Rico

Prezentarea personajelor Principale Secundare 1.Radu Negrescu 1. Otilia Octavianovna

2.Viorica Vrabie

2. Pantelemon Trofimovici 3. Lida 4. Saa 5. Albert Schweizer 6. Lupu 7. Ion

Caracterizarea personajului principal


Radu Negrescu este personajul principal din romanul"Singur in fata dragostei"de Aureliu Busuioc. Era profesor de fizic i matematic la o coal din satul Recea Veche. Autorul l caracterizeaz pe personaj fiind o persoan agitat,cu ochii negri subliniai de nite cearcne bine ntunecate, cu faa oval alctuit din numeroase linii frnte.Viorica Vrabie, diriginta clasei a noua, il caracterizeaz pe personaj fiind un barbat de toat frumuseea ce face impresia unui baiat detept.Era o persoan care-i ajuta pe cei din jur,mai ales pe Viorica Mircevna,pentru c aceast persoan i era drag. Avea relaii bune cu Viorica, ins rele cu directorul,deoarece nu-i era drag,caci acesta era o persoana naiv ,egoist i rea. Purta un costum negru,modest. Este tipul intelectualului, pentru c e destept, simplu i educat. Radu Negrescu o iubea pe Viorica Mircevna, ins el nu s-a putut bucura de dragostea ei,pentru ca Viorica este o domnisoar de la ora. Dup prerea mea, Radu Negrescu este o persoan desteapta,modest i inteligent.

Impresii de lectur
Cnd citeam acest roman impresiile mele de lectur au fost unele de singurtate, bucurie, mndrie, fericire, iubire, vinovaie .a. Cele de singurtate le-am simit cnd Viorica simea c l iubete pe Radu dar ea tacea, i i convenea mai mult s stea singur i inc cnd Pablo, prietenul su, trebuia s vin de srbtori la ea, i ea l atept dar el nu veni, i iar rmase singur. Cele de fericire le-am simit cnd Viorica i ddu seama c Radu e biatul care l cut de atta timp. Cele de mndrie au fost atunci cnd Viorica venise in sat, pentru a fi profesoar la a noua A, cel ales pentru a o conduce pe Viorica a fost Radu, el simea atunci c el e cel care face o treab important. Cele de iubire au fost atunci cnd Viorica simise ca Radu c e dragostea sa i l iubete de demult. Iar cele de vinovie au fost cnd Viorica scria o pagin de jurnal plin cu minciuni dar simind dragostea intre ei.