Sie sind auf Seite 1von 2

Projektpedaggia, 2012/2013. I. flv (levelez) Krem, az albbi helyzetlers alapjn rja meg dolgozatt a Projektpedaggia cm trgyra.

Amennyiben krdse merl fel, azt a viresz@gmail.com e-mail cmre vrom.

Kzpiskolai (vagy ltalnos iskolai) pedaggusknt dikjaiddal kzsen egy sikeres pedaggiai projektet valstottatok meg az elz flvben, melyrl iskoltok honlapjn rviden beszmoltl. A beszmoldat elolvasta az Aktv Pedaggia cm pedaggiai folyirat fszerkesztje, s tegnap e-mailben megkeresett tged. Azt rja, felkeltette az rdekldst az rsod, s nagyon rlne neki, ha rszletesebben is beszmolnl a projekt egszrl, szemlyes tapasztalataidrl, az eredmnyekrl s az esetleges problmkrl, nehzsgekrl. Levelhez csatolt egy listt is, amely fontos szempontokat tartalmaz a cikk megrshoz. Kri, hogy amennyiben elfogadod a felkrst, akkor legksbb november 23-ig kldd el neki a (maximum 12.000 karakteres) cikket a kvetkez e-mail cmre: viresz@gmail.com. Nagyon megrltl a lehetsgnek, hogy az Aktv Pedaggiban (melynek vek ta lelkes olvasja vagy) megjelenhet az rsod, gyhogy mg tegnap este megrtad a fszerkesztnek, hogy mindenkppen megrod a cikket. Most jra a gp eltt lsz, s a mellkletben szerepl szempontlistt olvasgatod

Krnm, hogy az albbiakra mindenkppen trjen ki cikkben: - Mi volt a clja a projektnek? (produktum, tanulsi clok, fejlesztend kompetencik) - Kik vettek rszt a projektben? - Hogyan trtnt a tmavlaszts? (A tmavlasztsban rszt vettek-e a dikok?) - Konkrtan milyen tantrgyi tartalmakat dolgozott fel a projekt? - Milyen elkszleteket ignyelt a projekt? (a tanr/tanrok fell, a dikok fell) - Hogyan zajlott a tervezs s a szervezs? Mennyire vettek rszt ebben a dikok? Hogyan zajlott a feladatok kiosztsa? - Hogyan zajlott maga a megvalsts? Amennyiben rendelkezsre ll a projektterv tblzatos formban, krem, csatolja (csoportok, rszfeladatok, hatridk, eszkzk, partnerek, helysznek). Amennyiben kszltek fotk a projekt sorn, krem, csatolja ket! - A megvalsts folyamatt milyen formban dokumentltk? (Projektnapl? Portfli? Internetes fellet? Egyb? Mik voltak a szempontok a dokumentcihoz?) - Kellett-e pnz a projekt megvalstshoz? Ha igen, ezt honnan teremtettk el? - Milyen eszkzkre volt szksg a megvalstshoz? Hogyan biztostottk a szksges eszkzket? - Milyen iskolai s iskoln kvli helysznekre terjedt ki a projekt? - Szksg volt-e a projekt megvalstshoz kls partnerekre, segtkre? Ha igen, kik voltak ezek? - Hogyan zajlott a projekt rtkelse? (Ki rtkelt? Kit rtkelt? Mit rtkelt? Hogyan rtkelt? Sor kerlt-e a dikok nrtkelsre? Ha igen, milyen szempontok alapjn kszltek az nrtkelsek?) - Hogyan tli meg, mennyire volt eredmnyes a projekt? (a produktum szempontjbl, a tanuls szempontjbl, a trsas kapcsolatok alakulsa szempontjbl stb.) - Milyen problmkkal, nehzsgekkel kellett megkzdenik a projekt megvalstsa sorn?

Ajnlott irodalom Karlowits-Juhsz Orchidea Knausz Imre: A tants mestersge. Kulcsfogalmak a tants elmletben (Projektpedaggia c. fejezet) http://tanmester.tanarkepzo.hu/projektpedagogia M. Ndasi Mria: Projektoktats. Oktats-mdszertani Kisknyvtr. Gondolat Kiadi Kr. Budapest, 2003. Hortobgyi Katalin: Projekt kziknyv. Iskolafejlesztsi Alaptvny, Budapest, 2003. Hegeds Gbor: A projektmdszer elmlete. Hrs Akadmia, Kecskemt, 1998. Hegeds Gbor: Projektpedaggia. Kecskemti Fiskola Tantkpz Fiskolai Kar, Kecskemt, 2002.