You are on page 1of 4

Kontrolling-Ellenrzs Intzeti Tanszk

TANSZKI TJKOZTAT a

MRLEG- S EREDMNYELEMZS
tantrgyhoz

GAZDLKODS MENEDZSMENT SZAK STATISZTIKUS ELEMZ SZAKIRNY Nappali tagozat

Budapest, 2012. szeptember

A TANTRGY OKTATSNAK CLJA A tantrgy oktatsnak clja a vllalkozs szmviteli beszmoljbl indthat elemzsek, a menedzsment s a kls rintettek szmra elrhet, megszerezhet informcik bemutatsa. Megszerezhet kompetencia: az elemzsi mdszerek ismeretben a hallgatk kpess vlnak a vllalkozs gazdlkodsnak minst jelleg megtlsre, rtkelsre.

A TANTRGY TMAKREI S OKTATSA Ht 1. Elads: A beszmol fajti, az ves beszmol rszei, azok informcitartalma. Az egyes beszmolrszekbl indthat elemzsek. Gyakorlat: A flv kvetelmnyei. Bevezet feladat az eredmnykimutats sszelltsra. Elads: A vllalkozs vagyoni helyzetnek elemzse. A mrleg tfog elemzse. Az eszkz- s forrscsoportok bels arnyainak vizsglata. Mrlegelemzsi mutatk. Gyakorlat: Pldatri feladatok a mrleg tfog elemzshez. Elads: Az egyes mrlegttelek rszletes elemzse. Az abszolt- s relatv eltrsek mdszere Gyakorlat: Pldatri feladatok a mrlegttelek rszletes elemzshez. Elads: A vllalkozs pnzgyi helyzetnek elemzse. Az adssgllomny elemzse. A likvidits elemzse mutatszmokkal s likviditsi mrleg sszelltsval. Gyakorlat: Pldatri feladatok a pnzgyi helyzet elemzshez. Elads: A cash flow kimutats sszelltsa, informcitartalma, elemzse. Gyakorlat: Pldatri feladatok a cash flow kimutats sszelltshoz s a cash flow elemzshez. Gyakorlat: A vagyoni- s pnzgyi helyzet elemzsnek sszefoglal ttekintse. sszefoglal feladat megoldsa a vagyoni- s pnzgyi helyzet elemzshez. Tantsi sznet 8. Els ZH ht 9. Elads: A jvedelmezsg elemzsnek mdszertana. A jvedelmezsgre hat tnyezk elemzse. Gyakorlat: Pldatri feladatok megoldsa a jvedelmezsg elemzsnek szemlltetsre. Elads: A hatkonysg elemzsnek mdszertana. A hatkonysgelemzs sajtossgai az egyes gazatokban. Gyakorlat: Pldatri feladatok megoldsa a hatkonysg elemzsnek szemlltetsre. Elads: Az eredmnyelemzs szakaszai. Az elemzs mdszerei s informciszksglete az egyes szakaszokban. Eredmnyelemzs a tervezs szakaszban. Gyakorlat: Pldatri feladatok megoldsa a tervezs szakaszban vgzett eredmnyelemzs szemlltetsre.

2.

3. 4.

5. 6. 7.

10.

11.

12.

13. 14 15.

Elads: A vllalkozsi eredmny utlagos nagyvonal elemzsnek mdszerei. Az tlagos fedezeti hnyadot alkalmaz mdszer rszletes ttekintse. Gyakorlat: Pldatri feladatok megoldsa az utlagos nagyvonal eredmnyelemzs szemlltetsre Gyakorlat: Pldatri feladatok megoldsa az utlagos nagyvonal eredmnyelemzs gyakorlsra. Gyakorlat: Pldatri s kiadott gyakorl feladatok megoldsa a msodik zrthelyi dolgozat megrsa eltt (a flv msodik felnek tmakreibl) Msodik ZH ht

A flv kvetelmnyei, fontosabb tudnivalk A flv elfogadsnak (a flvi alrs megszerzsnek) felttelei: A kt zrthelyi dolgozat megrsa s dolgozatonknt (!) legalbb 30 %-os teljestmny elrse. Figyelem: vizsgaidszakban a gyakorlati jegy ptolhat s javthat. Javtani csak akkor lehet, ha a hallgatnak mr van alrsa. Ptls esetn a vizsgaidszakban az els alkalommal rt dolgozatnl a hallgatnak el kell rnie legalbb 30 %-ot, mert itt tesz eleget az alrs felttelnek. Ha nem ri el a 30 %-ot, akkor nem kapja meg a flvi alrst (vagyis tovbbi ptl vagy javt vizsgt nem tehet)! a gyakorlatokon val rszvtel, amely a Tanulmnyi s Vizsgaszablyzatnak megfelelen ktelez. A TVSz elrsai alapjn a gyakorlatokon a hinyzsok mg elfogadhat mrtke a foglalkozsok 1/5 rszrl val tvolmarads. A foglalkozsok felt meghalad hinyzs esetn a trgy teljestse csak a trgy jrafelvtelvel ptolhat (a hallgat nem kap alrst, s azt a vizsgaidszakban sem szerezheti meg). Az 1/5 rszt meghalad, de a foglalkozsok (gyakorlatok szmnak) felt el nem r hinyzs esetn az alrs ptlssal szerezhet meg. A ptls felttele egy, a gyakorlatot vezet tanr ltal meghatrozott tmakrben rt ptl hzi dolgozat, amelynek terjedelme legalbb 15 oldal (szvegszerkesztvel ksztett A/4-es oldal, 1es sortv 12-es betnagysg, 2,5 cm-es margk). Az alrs feltteleit a flv sorn meghatrozott idpontokon tl ptolni nem lehet. A zrthelyi dolgozatok alapjn megszerzett pontok szerint trtnik a flvi gyakorlati jegy meghatrozsa a kvetkezk szerint: 0 59 = elgtelen (1) 60 70 = elgsges (2) 71 80 = kzepes (3) 81 90 = j (4) 91 100 = jeles (5) A vizsgaidszakban a gyakorlati jegy a korbban lertak szerint ptolhat s javthat. A vizsgaidszakban megrand vizsgadolgozat 120 perces, a flv teljes anyagbl kszl. A ponthatrok azonosak az elbbiekkel. A zrhelyi dolgozatok (90 perces dolgozatok), illetve a vizsgaidszakban rand vizsgadolgozatok kb. 75 %-a feladatokat, 25 %-a elmleti krdseket jelent. A dolgozatok gyakorlati rsze llhat egy nagy, sszefgg feladatbl, illetve tbb, klnll feladatokbl is.

Az elmleti krdsek tpusai: Kifejts krdsek Fogalmak meghatrozsa Kpletek Teszt brk kiegsztse s magyarzata Amennyiben valaki az els zrhelyi dolgozat rsakor igazoltan hinyzik, igazolst a hinyzst kvet els gyakorlaton be kell mutatnia a gyakorlatvezetnek. Amennyiben valaki a msodik zrthelyi dolgozat rsakor hinyzik igazoltan, akkor az igazolst legksbb az els gyakorlati jegy ptlst jelent vizsga napjn, a vizsga megkezdst megelzen kell bemutatnia a gyakorlatvezetjnl. Javasoljuk a folyamatos tanulst, a gyakorlst, az nll feladatmegoldst. Ennek segtshez szksg esetn a gyakorlatvezet fogadri is rendelkezsre llnak. Ktelez irodalom: Dr. Br Tibor Kresalek Pter Dr. Pucsek Jzsef Dr. Sztan Imre: A vllalkozsok tevkenysgnek komplex elemzse PERFEKT 2012. Kresalek Pter Dr. Pucsek Jzsef : Feladatgyjtemny s pldatr a vllalkozsok tevkenysgnek komplex elemzshez PERFEKT 2012. Ajnlott irodalom: Dr. Br Tibor Dr. Pucsek Jzsef Dr. Sztan Imre: SALDO 2010 Amit a mrleg mutat

Tantrgyfelels:

dr. Pucsek Jzsef


fiskolai docens tanszkvezet-helyettes

Elrhetsge:

B/101. szoba Tel.: 469-6683 e-mail: pucsek@pszfb.bgf.hu