Sie sind auf Seite 1von 2

Verbe in germana Verbul este partea de vorbire flexibila care exprima actiunea, starea sau existenta:

bleiben (a ramane) wohnen (a locui, a domicilia) bewegen (a trece) erwachen (a se trezi) kosten (a gusta, a incerca).

Dupa functiile pe care le au in propozitii, verbele in germana pot fi clasificate in doua grupe: forme predicative si forme auxiliare. Formele predicative pot forma singure predicatul unei propozitii. Ich lerne Deutsch. Eu invat germana. Verbele auxiliare se impart in doua categorii: verbe auxiliare de timp si verbe modale. Formele auxiliare de timp ajuta la formarea diatezei pasive, a timpurilor compuse si a conditionalului. Formele auxiliare de timp sunt haben, sein si werden. Verbele modale ajuta la exprimarea unei modalitati, a unei posibilitati, a unei dorinte, a unei permisiuni, a unei necesitati, a unei obligatii, a unei intentii, etc. Acestea sunt: knnen, mgen, drfen, mssen, sollen si wollen. Verbul WERDEN Werden, impreuna cu haben si sein sunt cele mai des folosite verbe in limba germana. Verbul WERDEN se traduce prin a se face, a deveni. Verbul werden poate fi folosit: 1. predicativ:

Unser Plan wird Wirklichkeit. o Planul nostru devine realitate.

2. ca verb copulativ:

Es wird Spt! o Se face tarziu.

Verbul SEIN La fel ca si in cazul verbului haben, verbul SEIN este foarte des intanit in limba germana. Acesta face parte din grupa verbelor neregulate.

Verbul SEIN se traduce prin a fi, a se afla, a avea loc. Verbul sein poate fi folosit: 1. ca verb predicativ:

Meine Mutter ist nicht zu Hause. o Mama mea nu este acasa. Das Konzert ist um 20 Uhr. o Concertul este la ora 20.

Verbul HABEN La fel ca si in limba romana, in germana, verbul haben este foarte des intalnit. Acesta face parte din grupa verbelor neregulate. Verbele neregulate se caracterizeaza prin faptul ca-si schimba radacina pe parcursul conjugarii. Verbul HABEN se traduce prin a avea, a poseda. Verbul haben poate fi folosit: 1. predicativ:

Ich habe eine neue Wohnung. o Eu am o locuinta noua. Ich habe viel Geld. o Eu am multi bani. Wir haben Durst. o Ne este sete (avem sete).

Das könnte Ihnen auch gefallen