You are on page 1of 4

FAZELE UNUI PROCES

Dragii mei, va propun sa vorbim astazi despre fazele, sau etapele, unui proces. Majoritatea celor neinitiati in aceasta meserie, dar si multi dintre aceia ce au avut, macar o data in viata, contact cu sala de judecata, nu stiu in ce etapa se gasesc, nu stiu cum si cand incepe un proces sau cat are de asteptat pana acesta se termina. Prin urmare haideti sa va lamuresc eu, asa cum v-am obisnuit, pe intelesul omului obisnuit. Prin urmare, majoritatea proceselor au 3 faze procesuale: FOND, APEL si RECURS. O parte din procese au doar faze: !O"D si #$%&#', dar sunt si procese care se termina intr-o singura faza: !O"D. 1. FAZA 1. FONDUL. 1. Ce este FONDUL unui proces? !O"D este denumita prima parte a judecatii. (cest )fond) se judeca intotdeauna la prima instanta, care in *+, din cazuri este -udecatoria unde isi are sediul.domiciliul partea cu care va judecati. De aici incepe procesul.

!ondul este cea mai comple/a si importanta faza procesuala - pentru ca aici se administreaza toate probele, se audiaza toti martorii, se invoca toate e/ceptiile de aparare, pentru ca aici se da P#0M( '$"10"1( in solutionarea cazului. 1.1. Cat dureaza udecata in !aza de FOND? Durata acestei prime judecati este, de regula, cea mai mare, tocmai deoarece in aceasta etapa se analizeaza si )pe fata si pe dos) cauza. Durata minima a fondului variaza de la 2 luni la chiar -3 ani, in functie de multe situatii. 1.". Ce duce #a a$anarea udecatii in FOND? (manarea - adica acele termene, peste termene, care uneori par ca nu se mai sfarsesc - este data de diverse imprejurari, care, odata neimplinite, nu pot duce la judecata propriu-zisa - adica acea zi in care instanta, lamurita fiind si parcurgandu-si toate regulile de procedura, este in masura sa pronunte sentinta. $numerativ cauzele se pot amana pentru: lipsa de procedura - cand una dintre parti nu a fost legal citata, lipsa raportului de e/pertiza, neindeplinirea in termen a unor obligatii din culpa autoritatilor, comunicari de acte intre parti, administrare de probe - citarea martorilor, luarea interogatoriului, discutarea e/ceptiilor invocate, imposibilitatea de prezentare a avocatului unuia dintre parti sau a uneia dintre parti, etc. Majoritatea amanarilor sunt necesare judecatii finale. 0nsa e/ista si situatii de amanare pentru reaua-credinta a uneia dintre parti, care incearca constant sa tergiverseze judecata cauzei in care este implicata, insa aceste cazuri sunt mai rare si )cana nu merge de multe ori la apa). 1.". Ce se inta$p#a dupa FOND? Dupa ce s-a incheiat prima judecata, urmeaza caile de atac impotriva acestei prime '$"10"1$.

1.%. Care sunt cai#e de atac? %aile de atac sunt celelalte ". FAZA a "&a. APELUL. ". Ce este APELUL unui proces? (pelul este cea de-a -a faza procesuala, cale de atac impotriva primei 'entinte. ".1. Unde se udeca APELUL? (pelul se judeca la instanta superioara in grad, fata de prima instanta. Prin urmare daca procesul a inceput la -udecatorie, apelul se va judeca la 1ribunal, daca judecata a inceput la 1ribunal se va judeca la %urtea de (pel, samd. ".". Cati udecatori sunt in udecarea ape#u#ui? Daca in prima faza avem un singur judecator 4de unde si prima faza5 in faza (P$3&3&0 4deci faza 5 vom avea judecatori, iar in faza 3 - #$%&#'&3 - vor fi 3 judecatori. Prin urmare va puteti da seama de faza in care va aflati si dupa numarul judecatorilor care va stau in fata. ".%. Ce se $ai udeca in !aza APELULU'? (pelul are caracterul unei rejudecari a fondului, practic, partea nemultumita sau multumita partial de sentinta data de prima instanta, in faza de !O"D, se poate adresa instantei superioare pentru o reanalizare a cauzei. Practic in aceasta faza, daca nemultumirile voastre sunt intemeiate, se poate dispune refacerea unei e/pertize, audierea unor martori, depunerea de noi inscrisuri, invocarea de noi e/ceptii, samd. %a sa stiti bine: judecata apelului pleaca de la solutia data pe !O"D si de la actele ce au constituit atunci dosarul. ".(. Cat dureaza APELUL? (vand in vedere ca apelul se comporta ca si o rejudecare a primei faze, durata acestuia variaza de la -3 luni, pana la ma/im 6 an. ".). 'n cat ti$p pot sa dec#ar APEL #a sentinta din FOND, daca nu i$i con*ine? 1ermenul de (P$3 este de 67 zile de la data la care ati primit acasa '$"10"1( din !O"D. Daca depasiti acest termen, chiar si cu o zi, atunci '$"10"1( din !O"D devine irevocabila, prin neapelare, practic pierdeti dreptul de a va )plange) de nelegalitatea acesteia. Odata pierdut termenul de apel, pierdeti si termenul de #$%&#', intrucat ca sa puteti ataca faza 3 trebuie inainte sa fi terminat faza , ceea ce este si foarte logic, nu-i asa8 faze procesuale: (P$3&3 si #$%&#'&3.

".+. Ce se inta$p#a dupa APEL? Dupa aceasta faza se va solutiona apelul prin (DM01$#$ sau #$'P0"9$#$. 0n cazul admiterii se va emite o noua :O1(#(#$.'$"10"1( prin care se arata motivele pentru care se schimba judecata din !O"D, daca se respinge, atunci prima sentinta 4!O"D5 ramane valabila si e/ecutorie. %. FAZA a %&a & RECURSUL. %.1. Ce este RECURSUL? #ecursul este ultima faza de judecata prin care se analizeaza e/clusiv "$3$9(301(1$( hotararii din (P$3.!O"D, in functie daca procesul vostru a avut sau nu (P$3. Daca a avut (P$3 atunci se analizeaza legalitatea judecatii (P$3&3&0, daca nu, legalitatea judecatii !O"D&3&0. %.". Ce se inta$p#a in RECURS? #ecursul este o faza e/trem de stricta - motivele de analiza sunt e/pres si limitativ prevazute de %odul de procedura, astfel ca in aceasta faza: - nu se mai refac e/pertize - nu se audiaza martori - nu se propun probe noi, ce nu au fost invocate pana in recurs - nu se invoca e/ceptii noi, care nu au fost invocate pana in aceasta faza, etc. #ecursul $;%3&'0< ("(30=$(=( daca sentinta recurata $'1$ '(& "& 3$9(3(, sub toate aspectele prevazute, cum am zis, limitativ de codul de procedura. %.%. Cat dureaza RECURSUL? #ecursul este cea mai scurta faza de judecata. $l poate dura intre 6 luna pana la 2 luni, ca regula de practica. %.(. Cand pot dec#ara RECURS? %a si in cazul (P$3&3&0, #$%&#'&3 se declara tot in 67 zile de la data primirii solutiei anterioare. (celasi termen de decadere din drepturi si aceeasi sanctiune daca nu il formulezi in timp, precum in cazul descris la punctul .7. %.). Ce se inta$p#a dupa RECURS? Dupa aceasta faza s-a terminat judecata procesului, in mod 0#$<O%(>03. (dica nimeni si niciodata nu se va mai putea judeca pe acest proces vreodata. D$%0=0( din recurs este finala si poate pronunta: (DM01$#$( sau #$'P0"9$#$( recursului. (dmiterea se da strict in conditiile legii si uneori 4rareori5 se poate dispune rejudecarea cauzei de la momentul ;, situatie in care o luati de la capat cu judecata, introcandu-va la prima sau a -a judecata. Dar aceste )reintoarceri) la judecata anterioara se dau numai daca s-au descoperit neregului atat de grave incat este necesara reluarea judecatii de la momentul aparitiei acelei nereguli.

#espingerea #$%&#'&3&0 presupune ca solutia recurata nu se modifica deloc si judecata veche ramane irevocabila. (. Aceste !aze sunt o,#i-atorii? "u. (ceste faze nu sunt obligatorii. 0ntroducerea unei actiuni in !O"D, declararea cailor de atac din faza si 3 - (pel si.sau #ecurs - sunt drepturi pe care fiecare dintre noi le avem si, daca dorim, le putem folosi.activa. Deci nu este obligatoriu sa faci apel sau recurs, daca esti multumit de solutia din faza 6, insa nu poti sa il impiedici pe adversarul tau sa nu le declare, pentru ca acest drept apartine tuturor deopotriva reclamant sau parat, intervenient sau chemat in garantie. ). Sunt o,#i-at sa a$ a*ocat? 'unteti obligati sa aveti avocat si.sau sa platiti un avocat sa va redacteze actiunea din faza si 3, conform noului %od de procedura. #ationamentul aceste noi dispozitii legale este acela ca cei neinstruiti in arta justitiei ingreuneaza, prin neintelegerea termenilor si conditiilor, judecata cauzelor, pe de o parte si, pe de alta parte, intervine ca o ocrotire a intereselor voastre, sens in care sa se asigure ca un specialist v-a indurmat pe aceste faze, aratandu-va pasii si consecintele. Eu insa spun a#tce*a si a$ sa *a ro- sa !iti putin atenti : majoritatea cauzelor pierdute se pierd, prin nestiinta sau neinstruire, in !(=( 6 - !O"D. Majoritatea dintre voi credeti ca un simplu )google) va este suficient sa faceti ceea ce un specialist face de ani si ani, zi de zi, cu nenumarata e/perienta in domeniu si aici se greseste grav. De ce8 Pentru ca un proces plecat gresit pe !O"D, nu va ajunge niciodata un proces castigat cum v-ati dorit pana la final. Pentru ca un proces plecat gresit pe !O"D si pierdut nu se va castiga niciodata pe faza si 3, intrucat instantele si 3 niciodata nu vor judeca pe seama nepriceperii si nestiintei voastre, ci doar pe lege si pe procedura. Prin urmare, oameni buni, precum va duceti la doctor atunci cand aveti o problema, trebuie sa tratati si judecata cu aceeasi responsabilitate si sa va asigurati ca faceti bine ce faceti, altfel puteti pierde totul, dintr-o greseala care nu merita asumata de nimeni? "u degeaba se zice ca omul trebuie sa aiba pe langa casa lui: un doctor, un avocat si o popa. <a rog sa reflectati asupra acestor vorbe si sa luati decizia inteleapta la momentul potrivit?