You are on page 1of 5

Prelucrarea loturilor de fotografii cu Paleta Actions

Uneori, dar mai ales toamna, cand ne-am intors din vacanta cu tolba plina de fotografii, avem de efectuat unele proceduri, cum ar fi redimensionarea fotografiilor pentru a putea fi incarcate pe WEB, si am dori sa scurtam timpul consumat de asemenea actiuni repetitive. Adobe Photoshop ne pune la dispozitie posibilitatea de a "inregistra" un set de comenzi, pe care sa le aplicam apoi unui lot mare de imagini. 1. Activarea paletei Actions Aducerea in prim-plan a paletei Actions se face din meniul Window > Actions sau prin comanda rapida [ALT+F9].

Pentru a putea inregistra un nou set de comenzi, se apeleaza butonul "New" din subsolul paletei Actions. Apare o caseta de dialog.

Programul ne solicita sa dam un nume acestui set, sa-l salvam (in mod implicit in grupa Default Actions) si eventual sa-i asociem o comanda rapida (o combinatie de taste).

2. Inregistrarea comenzilor de prelucrare In mod asemanator cu un casetofon, paleta Actions dispune de butoane de pornire si de oprire a inregistrarii. Apasam butonul "Record" si, din acest moment, orice apelare si aplicare de filtre, instrumente, etc. este inregistrat si apare in noua noastra actiune. Spre deosebire de casetofon, nu avem de ce sa ne grabim! Comenzile pe care le solicitam nu trebuie efectuate contra-cronometru, asadar avem suficient timp pentru a alege instrumentele dorite si a le parametriza dupa necesitati. Pentru a ilustra actualul tutorial, sa presupunem ca dorim sa reesantionam fotografiile noastre de vacanta la 800 pixeli pe latura orzintala, pentru a le putea posta pe Internet. a. Apelam instrumentul "Image size" si introducem parametrii doriti (800 pixeli pe latime).

b. Apoi salvam imaginea redimensionata cu "Save for WEB...",alegem gradul de compresie dorit si locatia unde va fi salvata imaginea si apasam butonul "Save".

c. In fine, inchidem fereastra de imagine. Dupa ce am efectuat aceste operatiuni, revenim in fereastra "Actions" si apasam butonul "Stop playing/recording". Setul nostru de actiuni a fost inregistrat si salvat. Observam ca cele trei operatiuni efectuate, figureaza in sub-lista actiunii Resize800.

In functie de preferintele noastre de lucru, putem adauga sau modifica in actiunea noastra: - conversia din modul 16 biti in modul 8 biti; - conversia din spatiul de culoare Adobe RGB in modul sRGB; - compresia tuturor straturilor (eventual) utilizate in prelucrarea fotografiei; - daca dorim ca un anumit pas al setului nostru de procesari de imagine sa poata fi parametrizat, facem click pe caseta din dreptul respectivului parametru ("Toggle dialog"), caz in care, pentru fiecare imagine prelucrata prin acest set de instructiuni, vom avea de ajustat respectivul parametru; - daca, cumva, am gresit vreun pas in inregistrarea setului nostru de actiuni, putem modifica secventa cu ajutorul meniului specific casetei "Actions" - daca dorim sa schimbam ordinea de aplicare a pasilor de prelucrare a fiecarei imagini, tragem sa plasam respectivul pas in pozitia dorita; - putem apela o alta actiune, predefinita sau realizata anterior de noi, etc. Practic, orice comanda sau instrument disponibil in Adobe Photoshop poate fi inclus in setul nostru de comenzi. 3. Cum aplicam noul set de comenzi? Pentru a fructifica setul nostru de comenzi, recurgem la comanda: "File >Automate > Batch"...

... si, din caseta "Action", alegem noul nostru set de actiuni: "Resize800".

Vom avea de ales (sub)directorul cu imagini de la care plecam si respectiv (sub)directorul in care vom salva imaginile prelucrate. Optional, putem redenumi imaginile redimensionate. Apasind butonul "OK" actiunea selectata este aplicata fiecarei fotografii din sub-directorul specificat, iar imaginile rezultate vor fi salvate in locatia aleasa. Sugestie: Directorul din care preluam imaginile: _didactic > AN II PICTURA-SCULPTURA > c3 > Prelucrarea loturilor de fotografii cu Paleta Action > Imagini. Directorul in care salvam imaginile: contul personal > Prelucrarea loturilor de fotografii cu Paleta Action > Imagini-800px (director pe care il create inainte de a completa setarile din fereastra Batch...)

Foto-Magazin.ro