You are on page 1of 16

1.2. Analiza structurii poziiei financiare 1.2.1.

Analiza structurii activului cu ajutorul ratelor de structur (Analiza static a activului) Analiza structurii elementelor bilanului se realizeaz cu ajutorul ratelor calculate ca raport ntre un element / o grup de elemente ale bilanului i totalul grupei respective, sau totalul activului / totalul pasivului. Construirea portofoliului de active i alegerea finanrii lor sunt determinate de factorii tehnici, n funcie de specificul activitii, de factorii economici, financiari i juridici. Analiza cu ajutorul ratelor de structur vizeaz urmtoarele aspecte a. !tabilirea i evaluarea raporturilor dintre diferite elemente patrimoniale b. "videnierea principalelor mutaii calitative n situaia mijloacelor i a surselor generate de schimbrile interne i de interaciunea cu mediul economico#social c. Aprecierea strii patrimoniale i financiare d. $undamentarea politicii i strategiei entitii e. Caracteristicile sectoriale i gestiunea ntreprinderii %atele de structur sunt foarte utile n evaluarea tendinelor nregistrate, n identificarea sensurilor i intensitii abaterilor fa de media ramurii n care funcioneaz ntreprinderea i a concurenilor principali i n alegerea deciziilor corective care decurg. %atele de structur ale activului se determin, fie ca ponderi ale grupelor de activ n totalul activului bilanier, fie ca ponderi ale diferitelor elemente n cadrul fiecrei grupe. %atele de structur ale activului se structureaz n &. %ata general a imobilizrilor '%() *. %ata general a activului circulant '%AC) +. %ata cheltuielilor n avans '%CA,) 1. Rata general a imobilizrilor (R I) se determin ca raport procentual ntre valoarea activelor imobilizate i activul bilanier i evideniaz ponderea pe care activele imobilizate o dein n totalul activului bilanier.
RI = AI 100 AB

Aceast rat evideniaz ponderea elementelor stabile care vor produce beneficii economice ntr#o perioad mai mare de un an.

-rimea acestei rate permite evaluarea riscului asumat de investitori i a fle.ibilitii financiare a ntreprinderii. Cu c/t valorile ratei sunt mai ridicate, cu at/t nivelul imobilizrilor de resurse financiare este mai important, adic riscul activitii este mai ridicat i fle.ibilitatea financiar mai redus. Constituirea activului ntreprinderii, mai ales n sectoarele productive care implic imobilizri importante i adaptarea continu la mutaiile tehnice i tehnologice, presupune o reflecie strategic important. 0n vederea efecturii unor comparaii n timp la nivelul aceleai ntreprinderi, sau n raport cu concurenii i cu media pe ramur, precum i pentru asigurarea unor informaii pertinente, trebuie s se in cont de politicile contabile i fiscale 'metodele de amortizare utilizate i continuitatea aplicrii lor n timp, reevaluarea activelor etc.). !porirea ratei generale a imobilizrilor, comparativ cu nceputul e.erciiului financiar, semnific o consolidare a infrastructurii entitii, i, pe aceast baz, are loc o cretere a credibilitii entitii n faa investitorilor i creditorilor.1 diminuare a ratei nseamn, fie o recuperare a investiiei iniiale, fie o neangajare a firmei n programe de investiii, fie o cretere mai accentuat a celorlalte elemente de activ 'activele circulante i/sau cheltuielile n avans). %ata general a imobilizrilor se descompune n &.&. %ata imobilizrilor necorporale '%(2) &.*. %ata imobilizrilor corporale '%(C) &.+. %ata imobilizrilor financiare '%($) 1.1. Rata imobilizrilor necorporale (R IN) evideniaz ponderea pe care aceste categorii de active o dein n totalul activului imobilizat.
RIN = ANCP 100 AI

3onderea ridicat a imobilizrilor necorporale arat interesul pentru achiziionarea sau producia unor asemenea imobilizri, i este specific marilor intreprinderi care dispun de resurse financiare suficiente pentru a le aloca licenelor, brevetelor, pentru a susine activiti de dezvoltare. "valuarea eficienei activitii de dezvoltare este dificil de fcut, av/nd n vedere caracterul cercetrii 'fundamental, aplicat), aplicarea n producie, etapele de elaborare sau de aplicare a proiectelor.

Creterea valorii ratei semnific fie o e.pansiune comercial a entitii, fie o perfecionare a sistemului informaional economic, fie o consolidare a activitii de cercetare ce se desfoar n cadrul entitii etc. 4iminuarea ratei imobilizrilor necorporale poate nsemna fie recuperarea prin amortizare, fie o neimplicare a ntreprinderii n activitatea de cercetare sau n operaii de achiziionare a activelor altei ntreprinderi, fie faptul c alte elemente ale activelor imobilizate 'respectiv, imobilizrile corporale i/sau imobilizrile financiare) nregistreaz un ritm de cretere superior ritmului de cretere a imobilizrilor necorporale. 1.2. Rata imobilizrilor corporale (R IC) evideniaz ponderea pe care valoarea net a acestor active o dein n totalul activului imobilizat.
RIC = ACP 100 AI

Aceast rat nregistreaz valori diferite n funcie de specificul sectorului de activitate al ntreprinderii analizate, ca urmare a deciziilor de selecie a proiectelor de investiii care creeaz valoare. 2ivelul ridicat al ratei imobilizrilor corporale trebuie s fie interpretat cu atenie pe de o parte, el arat e.istena unui risc ridicat asumat de proprietari, ca urmare a lichiditii acestor active, care presupune n contrapartid sperana de a obine un profit satisfctor, iar pe de alt parte, meninerea competitivitii tehnologice ntr#un mediu dinamic presupune schimbri sistematice ale tehnologiilor utilizate. !porirea ratei imobilizrilor corporale constituie principala cale de angajare de noi credite, iar scderea ratei poate nsemna o restr/ngere a gajului financiar de care dispune entitatea, sau creterea mai accentuat a celorlalte elemente de active imobilizate 'imobilizrile necorporale i/sau imobilizrile financiare). -rimea acestei rate e determinat n primul r/nd de natura activitii. 0n ramurile industriei grele i n cele care solicit echipamente importante ca volum i costisitoare, rata nregistreaz valori ridicate. 4atorit sistemului comple. de variabile care au inciden asupra acestui indicator, e dificil de stabilit o mrime optim, o rat de referin. 5otui, se apreciaz c pentru ntreprinderile comparabile, rata imobilizrilor corporale msoar capacitatea acestora de a rezista n cazul unei crize, de a se adapta la schimbarea brusc a tehnicii i cerinelor pieei. 6a entitile cu o pondere ridicat a activelor corporale, opereaz mai dificil o conversie a activelor sale n disponibiliti, gradul de fle.ibilitate al entitii fiind mai redus.

1.3. Rata imobilizrilor financiare (R IF) se determin ca raport procentual ntre valoarea imobilizrilor financiare i totalul activului imobilizat.
RIF = AF 100 AI

%ata pune n eviden ponderea pe care relaiile financiar#patrimoniale e.terne o dein n totalul activului imobilizat. -arile ntreprinderi, cu o situaie financiar favorabil 'bun), prev/d n strategia lor investiii importante n titluri financiare ale altor ntreprinderi. 6ogica financiar a acestor plasamente pe termen lung rezid din teoria marginal i ia n calcul limitele dezvoltrii interne n condiii de eficien cresctoare. 0n timp ce creterea ratei arat o e.pansiune a mecanismelor financiare cu tere entiti 'filiale sau entitii din cadrul grupului sau din afara grupului), scderea ei semnific neangajarea companiei n operaiuni pe piaa de capital, sau creterea mai accentuat a celorlalte elemente de active imobilizate 'imobilizri necorporale i/sau corporale). 2. Rata general a activelor circulante (R A ) arat ponderea pe care activele circulante o dein n totalul activului.
RAC = AC 100 AB

4erularea activitii ntreprinderii, implic constituirea la nivelul ntreprinderii a anumitor categorii de stocuri, a cror conversie n lichiditi, n scopul de a recupera capitalul investit i de a obine profit, presupune transformarea n creane i, n final, n disponibiliti. (mportana mrimii acestei rate n procesul de luare a deciziilor este cu at/t de mare, cu c/t capitalul de lucru 'fondul de rulment i necesarul de fond de rulment) este finanat prin credit la termen scurt. 1 cretere a ratei, comparativ cu perioada precedent, poate nsemna fie o ncetinire a procesului productiv sau a derulrii afacerii prin creterea stocurilor, fie o accelerare a v/nzrilor prin acordarea unui credit comercial pe termen mai lung partenerilor 'clieni, debitori diveri), fie o consolidare a lichiditii imediate a agenilor economici. 0n scopul identificrii cauzelor care determin starea acestui indicator, analiza se detaliaz pe trei nivele, i anume *.&. %ata stocurilor '%!) *.*. %ata creanelor '%C%) *.+. %ata trezoreriei '%5%)

2.1. Rata stocurilor (RS) se calculeaz ca raport procentual ntre mrimea stocurilor i valoarea activelor circulante.
RS = S 100 AC

Asigurarea echilibrului financiar este n mod direct dependent de decizia de alocare a capitalului n procesul de investiii i n capitalul de lucru aferent. 7estiunea stocurilor constituie o variabil important a acestui proces, viz/nd, n acest conte.t teoretic, aspecte comple.e privind abaterile fa de nivelul optim sau fa de media pe ramur, e.istena stocurilor cu micare lent sau fr micare, dificultile n asigurarea continuitii i ritmicitii activitii, av/nd incidene importante asupra performanelor i poziiei financiare a ntreprinderii. Aceste rate pot lua valori diferite n funcie de specificul sectorului de activitate. Astfel # n cadrul ntreprinderilor productoare de bunuri se identific trei categorii importante de stocuri stocuri de materii prime i materiale consumabile, stocuri de producie n curs de e.ecuie, stocuri de produse finite # # ntreprinderile distribuitoare prezint ntotdeauna stocuri de mrfuri i ambalaje ntreprinderile prestatoare de servicii nregistreaz un nivel sczut al acestei rate

1 cretere a ratei stocurilor semnific fie mrirea duratei ciclului productiv, fie creterea produciei pe stoc, fie creterea stocului de mrfuri i ambalaje. %ata stocurilor se analizeaz prin prisma componentelor sale a). %ata stocurilor de materii prime i materiale consumabile '% !-3) b). %ata stocurilor de producie n curs de e.ecuie '% !3C") c). %ata stocurilor de produse finite i mrfuri '% !3$) d). %ata avansurilor pentru cumprri de stocuri '% A,!) a). Rata stocurilor de materii prime i materiale consumabile (R S!") pune n eviden
SMP 100 S

ponderea pe care aceste stocuri o dein n totalul stocurilor.


RSMP =

1 cretere a ratei semnific fie o aprovizionare peste de necesar, fie o schimbare a structurii de fabricaie, fie o ncetinire a vitezei de rotaie a stocurilor. b). Rata stocurilor de produc#ie $n curs de e%ecu#ie (R S"C&) pune n eviden ponderea pe care stocurile de producie n curs de e.ecuie o dein n totalul stocurilor.
RSPCE = SPCE 100 S

1 cretere a ratei poate nsemna o mrire a duratei ciclului de fabricaie, o cretere a valorii produciei n curs de e.ecuie ca urmare a schimbrii structurii de fabricaie, o cretere a costurilor de producie etc. c). Rata stocurilor de produse finite i mrfuri (R S"F) pune n eviden ponderea pe care stocurile de produse finite i mrfuri o dein n totalul stocurilor.
RSPF = SPF 100 S

Creterea ratei sporete nevoia de finanare a acestor stocuri. d). Rata a'ansurilor pentru cumprri de stocuri (R ()S) evideniaz flu.urile monetare avansate de firm pentru cumprare de stocuri.
RAVS = AVS 100 S

1 sporire a ratei semnific o cretere a imobilizrilor de numerar la teri, pentru achiziionarea de stocuri. %ata stocurilor ia valori diferite de la un sector la altul, n funcie de natura activitii, ea fiind mai ridicat la entitile din sfera produciei i distribuiei de bunuri materiale. 4urata ciclului de e.ploatare se reflect direct n aceast rat. 6a ntreprinderile cu durat a ciclului de fabricaie mare, rata stocurilor nregistreaz valori ridicate. 5otodat, nivelul stocurilor se modific sub influena factorilor conjuncturali i a condiiilor pieei. Anumite componente speculative pot determina o majorare a stocurilor, respectiv o diminuare a acestora. "ste, n special, cazul unor materii prime la care se nregistreaz frecvent fluctuaii de preuri. 4e asemenea, o cretere a volumului de activitate, genereaz o sporire justificat a stocurilor. 0ncetinirea rotaiei stocurilor, formarea stocurilor cu micare lent sau fr micare, se apreciaz negativ, datorit dificultilor de transformare n lichiditi, cu consecine negative asupra solvabilitii firmei. 2.2. Rata crean#elor (RCR) pune n eviden ponderea pe care valoarea creanelor o deine n totalul activului circulant.
RCR = CR 100 AC

-rimea acestei rate este determinat de natura relaiilor ntreprinderii cu partenerii e.terni din aval, de termenele de ncasare pe care le acord clientelei sale. Astfel, un nivel ridicat al ratei i o evoluie n sensul creterii acesteia, arat faptul c ntreprinderea, fie i#a e.tins relaiile cu partenerii e.terni, fie a acordat un credit comercial pe o perioad mai

ndelungat clientelei sale, ambele situaii nsemn/nd pentru firm o imobilizare monetar semnificativ. 3entru evidenierea unor aspecte analitice, dar cu implicaii asupra echilibrului unei entiti, este util aprofundarea analizei creanelor, respectiv determinarea unor rate analitice, av/nd n vedere # natura creanelor # creane legate de ciclul de e.ploatare 'creane comerciale) # creane diverse 'asupra personalului, statului, acionarilor etc.) # certitudinea realizrii lor # creane certe # creane incerte 'nerealizate la termen i a cror ncasare devine nesigur, aprute ca urmare a nclcrii legislaiei financiare) # termenul de realizare # creane pe termen scurt 'p/n la &8 zile) # creane pe termen mediu '&8#+8 zile) # creane pe termen lung 'peste +8 de zile) 4atele privind creanele, detaliate dup aceste criterii, pot fi obinute din 2ota e.plicativ 9 :!ituaia creanelor i datoriilor;. 2.3. Rata trezoreriei (R*R) evideniaz ponderea pe care trezoreria 'investiiile financiare pe termen scurt < Casa i conturi la bnci) o deine n activul circulant.
RTR = TR 100 AC

Creterea ratei arat o consolidare a lichiditii i solvabilitii financiare, precum i o mbuntire a rentabilitii monetare a societii comerciale analizate. (nformaiile furnizate de aceast rat sunt e.trem de fragile necesit/nd o interpretare nuanat de la caz la caz. 0nsi mrimea 'nivelul) disponibilitilor poate avea o dubl semnificaie. 1 valoare ridicat a disponibilitilor poate reflecta o situaie favorabil n termeni de echilibru financiar, dar poate fi i semnul deinerii unor resurse ineficient utilizate, al unor resurse neproductive. 4e asemenea, disponibilitile pot nregistra variaii de mare amplitudine n intervale foarte scurte 0n c/teva zile ncasrile pot s creasc foarte mult datorit unor intrri importante de fonduri monetare, ca urmare a ncasrii unor clieni etc., sau dimpotriv, nivelul disponibilitilor poate s scad ca urmare a unor pli concentrate n

timp. 3entru o analiz pertinent, i pentru a evita interpretrile eronate, se impune ca aceast rat s fie studiat n corelaie cu rata creanelor. 3e baza e.perienei practice, se apreciaz c disponibilitile bneti pot satisface cerinele de plat imediat i au un nivel optim, dac dein ponderea de +#9= din totalul activului. 4ac disponibilitile bneti sunt sub limita minim necesar, pentru perioad mai mare de timp, nseamn # # # incapacitate de onorare a plilor imediate nt/rzieri n onorarea obligaiilor, ceea ce duce la penaliti i costuri suplimentare nevoia de a apela la credite de trezorerie purttoare de dob/nzi 4ac disponibilitile bneti se afl pentru perioad mai mare de timp la un nivel superior necesarului curent, nseamn # # # imobilizri de lichiditi, neangajarea lor n afaceri nefructificarea i neconservarea lichiditilor av/nd n vedere efectele inflaiei lipsa unei politici de plasamente care s asigure, pe de o parte, meninerea valorii banilor, iar pe de alt parte, realizarea unor venituri suplimentare din dividende sau dob/nzi i/sau din v/nzarea titlurilor deinute la preuri mai mari dec/t cele de achiziie. 3rintr#o politic raional i eficient de investiii i de plasamente, soldul mijloacelor bneti, care au cel mai ridicat grad de lichiditate, devine, de multe ori, simbolic. !. Rata c"eltuielilor #n avans (R
A$

) arat ponderea pe care cheltuielile de repartizat


CAV 100 AB

pe mai multe e.erciii o dein n totalul activului.


RCAV =

!porirea ratei poate nsemna utilizarea rezervelor monetare n e.erciiul curent pentru obinerea unor beneficii viitoare.

1.2.2. Analiza structurii datoriilor %i a capitalurilor proprii cu ajutorul ratelor de structur (Analiza static a datoriilor %i a capitalurilor proprii) %atele de structur ale surselor de finanare evideniaz dou aspecte

A > ponderea pe care grupele de posturi de datorii i capitaluri proprii o dein n totalul datoriilor i capitalurilor proprii ? > raportul n care se afl dou grupe/subgrupe de datorii i/sau capitaluri proprii A. &n prima categorie de indicatori se evideniaz urmtoarele rate &. %ata autonomiei financiare totale '%A$5) *. %ata patrimoniului public '%3@?) +. %ata provizioanelor pentru riscuri i cheltuieli '% 3,) A. %ata general a serviciului datoriei '% !4) 9. %ata veniturilor n avans '%,A,) 1. Rata autonomiei financiare totale (R A'() evideniaz gradul n care entitatea poate face fa obligaiilor de plat. %ata se determin ca raport procentual ntre capitalurile proprii 'C3%) i totalul datoriilor i capitalurilor proprii '3?).
RAFT = CPR 100 PB

0n conformitate cu 1-$ nr. 9BC/&BB9, acest indicator se mai numete i :solvabilitate patrimonial;. 1 valoare ridicat a nivelului acestui indicator semnific o sporire a capacitii de autofinanare a entitii, iar solvabilitatea patrimonial este considerat bun atunci c/nd valoarea ei depete +8=. Autonomia financiar se poate consolida n condiiile creterii resurselor proprii reflectate n ratele pariale ale autonomiei financiare totale, i anume 1.1. Rata capitalurilor (RC) arat ponderea pe care capitalurile entitii o dein n totalul capitalurilor proprii.
RC = C 100 CPR

0n capitalul entitii sunt incluse urmtoarele elemente capitalul social subscris i/sau vrsat i patrimoniul regiei. 0n situaia n care entitatea este privat, capitalul ei coincide cu capitalul social. 1 sporire a acestei rate fa de perioada precedent, semnific o ntrire a capacitii de autofinanare a ntreprinderii, i pe aceast baz, a autonomiei financiare. 1.2. Rata primelor de capital (R ") arat ponderea pe care primele de capital o dein n totalul capitalurilor proprii ale entitii.
RPC = PC 100 CPR

0n situaia n care rata nregistreaz o cretere fa de perioada precedent, nseamn c au avut loc noi emisiuni de aciuni i/sau obligaiuni, care ntresc autonomia financiar i capacitatea de autofinanare a firmei. 1.3. Rata rezer'elor din ree'aluare (R R&)) arat ponderea pe care rezervele din reevaluare o dein n totalul capitalurilor proprii.
RREV = REV 100 CPR

!porirea ratei semnific faptul c entitatea a efectuat operaiuni de reevaluare a activelor corporale i a celor financiare, ceea ce conduce la ntrirea capacitii financiare a entitii. 1.+. Rata rezer'elor (RR) arat ponderea resurselor de finanare constituite n conformitate cu prevederile legale, n totalul capitalurilor proprii.
RR = R 100 CPR

1.,. Rata profitului-pierderii reportat(e) (R RR&") arat ponderea pe care rezultatul reportat o deine n totalul capitalului propriu.
RRREP = RREP 100 CPR

4ac e vorba de pierdere 'sold debitor), atunci o cretere a acestei rate semnific o decapitalizare a entitii. 4ac e vorba de profit nerepartizat 'sold creditor) din e.erciiul precedent, atunci sporirea acestei rate are un impact favorabil asupra finanrii ntreprinderii, din surse proprii. 1... Rata profitului-pierderii e%erci#iului financiar (R RN&) arat ponderea pe care rezultatul net al e.erciiului o deine n totalul capitalului propriu.
RRNE = RNE 100 CPR

!porirea ratei atunci c/nd rezultatul net al e.erciiului mbrac forma pierderii 'sold debitor), duce la scderea capacitii de autofinanare prin decapitalizarea entitii, iar atunci c/nd mbrac forma profitului 'sold creditor), duce la sporirea capacitii de autofinanare a acesteia.

2. Rata patrimoniului public (R)*+) arat ponderea pe care patrimoniul public o deine n totalul surselor.
RPUB = PUB 100 PB

1 cretere a ratei semnific o ntrire a capacitii economice a entitii, precum i o cretere a valorii patrimoniului public ncredinat spre administrare ntreprinderii. !. Rata provizioanelor (R)$) pune n eviden ponderea rezervelor create de entitate n scopul evitrii unor pierderi cauzate de factori e.ogeni sau asigurrii plii pensiilor private.
RPV = PV 100 PB

1 sporire a ratei semnific o cretere a capacitii de autofinanare a firmei. ,. Rata general a serviciului datoriei (R -.) 'rata de ndatorare global) evideniaz ponderea pe care obligaiile totale fa de teri o dein n totalul capitalurilor proprii i a datoriilor.
RSD = DT 100 PB

unde 45 > reprezint datoriile totale ale firmei '4atorii pe termen scurt '4) i 4atorii pe termen mediu i lung '7)) Cu c/t aceast rat se ndeprteaz de &88=, cu at/t sporete independena financiar a entitii. 1 depire a limitei de +8= se poate e.tinde p/n la ma.im 98=, e.tensia mai mare nsemn/nd pierderea controlului asupra entitii. Av/nd n vedere modul de mprire a datoriilor, pe termene de e.igibilitate, potrivit actualelor reglementri '1-$3 nr. +899/*B.&8.*88B), aceast rat are urmtoarele componente # rata serviciului datoriei pe termen scurt
RSDS = DTS 100 DT

rata serviciului datoriei pe termen mediu i lung


RSDL = DTML 100 DT

(ndiferent de perioada de referin, mrimea acestei rate poate fi influenat de urmtoarele rate pariale ale ndatorrii globale, i anume +.1. Rata datoriilor bancare (financiare) (R /0) reprezint ponderea pe care mprumuturile fa de bnci i alte instituii financiare o dein n totalul datoriilor entitii.

R DB =

DB 100 DT

unde 4? D 0mprumuturi din emisiuni de obligaiuni < !ume datorate instituiilor de credit E'&.4.<*.4.) < '&.7.<*.7.)F Creterea ratei duce la creterea ndatorrii la termen a ntreprinderii, cu implicaii favorabile din punctul de vedere al finanrii activitii de investiii, dar care poate crea probleme de lichiditate financiar, dac activitatea de e.ploatare nu este n msur s genereze suficient numerar. 3entru aprecierea incidenei utilizrii capitalului mprumutat asupra rezultatelor entitii, e necesar s se analizeze efectul de ndatorare. 3rin efect de $ndatorare se nelege rezultatul financiar pozitiv sau negativ care rezult ca urmare a folosirii creditului n calitate de capital. "l se obine compar/nd rata rentabilitii economice ' Re = Total activ 100 ) cu costul capitalului mprumutat 'd > rata dob/nzii). "fectul de ndatorare este direct proporional cu structura financiar i cu diferena dintre rata rentabilitii economice '%e) i rata dob/nzii 'd).
Ef = Datorii bancare ( Re d ) Capital propriu Pr ofit brut

4ac %eGd rezult efect de ndatorare pozitiv 'situaie favorabil pentru firm). 4ac %eHd rezult efect de ndatorare negativ 'situaie nefavorabil pentru firm). +.2. Rata datoriilor comerciale (R /C) evideniaz ponderea pe care obligaiile fa de partenerii comerciali 'clieni i furnizori) o dein n totalul datoriilor entitii.
RDC = DC 100 DT

unde 4C D Avansuri ncasate n contul comenzilor < 4atorii comerciale#furnizori < "fecte de comer de pltit E'+.4.<A.4.<9.4.) < '+.7.<A.7.<9.7.)F 1 cretere a ratei fa de perioada precedent reprezint un aspect pozitiv din punctul de vedere al finanrii necesarului de fond de rulment, respectiv din punctul de vedere al finanrii activitii de e.ploatare. 4atoriile comerciale totale sunt resurse bneti atrase temporar de la teri. 4e regul, acestea nu sunt purttoare de dob/nzi, dac prin clauze contractuale nu se prevd majorri de nt/rziere pentru am/narea la plat a facturilor scadente.

Aceste datorii, fiind surse gratuite de capital, trebuie gestionate eficient, ceea ce nseamn n esen, c este benefic pentru entitate dac se realizeaz un volum al decalajelor de pli mai mare dec/t al decalajelor de ncasri. +.3. Rata datoriilor fiscale (R /FC) arat dimensiunile obligaiilor firmei fa de bugetul de stat, bugetul asigurrilor sociale, bugetele locale etc.
RDFC = DFC 100 DT

unde 4$C > reprezint datoriile fiscale 'o parte din sumele nscrise la I.4. < o parte din sumele nscrise la I.7.) 1 cretere a ratei semnific, de regul, o incapacitate de rambursare a obligaiilor fa de bugetele respective prin sporirea penalitilor i a majorrilor de nt/rziere. 0n prezent aceste penalizri sunt nelimitate. +.+. Rata altor datorii ((d) pune n eviden ponderea pe care o dein obligaiile entitiii fa de personal i ali creditori, n totalul datoriilor.
RAd = Ad 100 DT

unde Ad D !ume datorate entitilor afiliate < !ume datorate entitilor de care compania este legat n virtutea intereselor de participare < Alte datorii E'C.4.<J.4.<cealalt parte a sumelor nscrise la I.4.) < 'C.7. <J.7.< cealalt parte a sumelor nscrise la I.7.)F /. Rata veniturilor #n avans (R$A$) pune n eviden ponderea pe care veniturile ncasate n e.erciiul curent i care pot genera numerar pentru e.erciiile viitoare, o dein n totalul datoriilor i capitalurilor proprii.
RVAV = VAV 100 PB

+. &n a doua categorie de rate ale datoriilor i capitalurilor proprii, evideniem &. %ata stabilitii financiare '%!$) *. %ata autonomiei financiare la termen '% A$5-) +. %ata autonomiei financiare '%A$) A. %ata ndatorrii la termen '%456) 9. %ata securitii financiare '%!$(2) C. 7radul de dependen financiar '7 4$)

1. Rata stabilitii financiare (R-') pune n eviden capacitatea investiional a unei entiti.
R SF = CPM 100 PB

unde C3- > reprezint capitalul permanent, 3? > reprezint totalul datoriilor i capitalului propriu )0 1 )R 'Capital propriu > grupa 2) 3 )$ '3rovizioane # grupa 4) 3 .(05 '4atorii pe termen mediu i lung > grupa 6) 3 -I '!ubvenii pentru investiii > grupa I7rd. 81) 3 $av91an '!ume de reluat ntr#o perioad mai mare de un an : grupa I7rd. 8,) 3 )*+ '3atrimoniu public) sau poziia ' ;(otal active minus datorii curente; din bilan 2. Rata autonomiei financiare la termen (R A'(0) arat contribuia capitalului propriu la formarea capitalului permanent.
RAFTM = CPR 100 CPM

0n vederea asigurrii autonomiei financiare la termen, ponderea capitalului propriu trebuie s reprezinte minim 98= din capitalul permanent. 1 legtur ntre rata stabilitii financiare '% !$), rata autonomiei financiare la termen '%A$5-) i rata autonomiei financiare totale '%A$5), poate fi stabilit astfel RAFT = CPM CPR R R 100 = SF AFTM PB CPM 100

4in relaia de mai sus se observ c rata autonomiei totale se afl n relaie direct cu rata stabilitii financiare i cu rata autonomiei financiare la termen. Cuantificarea influenei celor dou rate asupra ratei autonomiei financiare totale se poate realiza cu ajutorul procedeului substituiilor nlnuite, astfel (. -odificarea absolut a fenomenului analizat

0 daca RAFT1 RAFT0 RAFT = RAFT1 RAFT0 < 0 daca RAFT1 < RAFT0
((. 4eterminarea influenelor factorilor

RSF1 RAFTM 0 RSF 0 RAFTM 0 RSF RAFTM 0 0 daca RSF1 RSF 0 RAFT ( RSF ) = = 100 100 100 < 0 daca RSF1 < RSF 0 RSF1 RAFTM1 RSF1 RAFTM 0 RSF1 RAFTM 0 daca RAFTM1 RAFTM 0 RAFT ( RAFTM ) = = 100 100 100 < 0 daca RAFTM1 < RAFTM 0
(((. %elaia de adevr
R AFT D R AFT ( RSF ) < RAFT ( RAFTM )

!. Rata autonomiei financiare (R A') 'rata solvabilitii generale) evideniaz proporia ntre capitalurile mprumutate 'C0-3) i capitalul propriu 'C3%), i anume
RAF = CIMP 100 CPR

C0-3 D '&<*)4 < '&<*)7 1 sporire a nivelului acestui indicator reflect o diminuare a independenei financiare a entitiii, iar intervalul de siguran al acestei rate este % A$

[ 0 50%] .

,. Rata #ndatorrii la termen (R .(5) se determin ca raport procentual ntre mprumuturile financiare pe termen mediu i lung 'C56) i capitalurile proprii 'C3%), i anume
RDTL = CTL 100 [ 0 40%] CPR

C56 D '&<*)7, adic mprumuturi financiare pe termen mediu i lung de la banc i de pe piaa de capital '0mprumuturi din emisiuni de obligaiuni 7.&. < !ume datorate instituiilor de credit 7.*.) 1 cretere a nivelului indicatorului semnific o dependen financiar la termen ridicat. /. Rata securitii financiare (R -'I<) reflect gradul n care capitalurile proprii asigur finanarea activitii. !e determin ca raport procentual ntre capitalul propriu 'C3%) i mprumuturile financiare pe termen mediu i lung 'C56).
RSFIN = CPR 100 100 2 100 = 100 = CTL CTL RDTL 100 CPR

!ecuritatea financiar este asigurat atunci c/nd nivelul ratei este peste *98=. 8. 6radul de dependen financiar (6.') evideniaz proporia finanrii datoriilor totale '45) ale entitii din capitalurile proprii 'C3%).
DF

DT 100 CPR

45 D 45! 'grupa 4) < 45-6 'grupa 7) 1 cretere/diminuare a nivelului indicatorului reflect o slbire/ntrire a capacitii de autofinanare a ntreprinderii pe termen scurt, mediu i lung. !e apreciaz c dependena financiar a entitii poate s ating, ma.im, pragul de *88=.