Sie sind auf Seite 1von 8

Domovinski rat

Domovinski rat bio je obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske drave protiv agresije udruenih velikosrpskih snaga ekstremista u Hrvatskoj, JNA te Srbije i Crne Gore. Domovinskomu ratu prethodila je pobuna dijela srpskoga puanstva u Hrvatskoj u kolovozu 1990 godine. Domovinski rat sastoji se od tri etape

PRVA ETAPA
do sijenja 1992. izvrena je vojna agresija na Hrvatsku, koja je bila prisiljena na obranu. Oruani sukobi poeli su izbijati u travnju 1991., a uz postupno priklanjanje JNA srpskim pobunjenicima, od kolovoza 1991., prerasli su u izravnu agresiju

DRUGA ETAPA
od sijenja 1992. do svibnja 1995. dolazi do zastoja u agresiji i do razmjetaja mirovnih snaga UN-a du crta prekida vatre. Za Hrvatsku je to bila etapa diplomatskih nastojanja i pregovora te strpljivog jaanja snaga i oslobaanje manjih dijelova teritorija.

TREA ETAPA
u svibnju i kolovozu 1995., izvedene navalne operacije kojima je osloboen najvedi dio okupiranoga podruja u Posavini i zapadnoj Slavoniji (BLJESAK), te na Banovini, Kordunu, u Lici i u sjevernoj Dalmaciji (OLUJA). Preostalo okupirano podruje u hrvatskom Podunavlju reintegrirano je MIRNOM REINTEGRACIJOM uz pomo prijelazne meunarodne uprave (1996.-1998.).

Bojita Hrvatske
Istono - slavonsko bojite obuhvadalo je podruje tadanjih opdina Beli Manastir, Osijek, Vinkovci i Vukovar. Strateko znaenje toga podruja odreeno je njegovim poloajem uzdu granice sa Srbijom, kojoj je osvajanje najistonijega dijela Hrvatske bilo nuno za uspostavu mostobrana i napredovanje prema zapadu. Tu je Hrvatska bila izloena izravnoj agresiji iz Srbije, uz masovno sudjelovanje JNA te koritenje srbijanskog teritorija za napade.

Prvi oruani sukob dogodio se 2. svibnja 1991. u Borovu Selu kada je ubijeno 12 hrvatskih policajaca.