You are on page 1of 4

Ponaanje u sluaju zemljotresa - Vijesti online

http://www.vijesti.me/vijesti/ponasanje-slucaju-zemljotresa-clanak-100433

Prijava

Registracija

Facebook connect

590
Politika Biznis Drutvo Hronika Svijet Nauka Techno Auto itaoci reporteri

Vijesti online Vijesti Drutvo Ponaanje u slu aju...

< Povratak

Najnovije

Najitanije

Najvie komentara

Pie: Vijesti online

Objavljeno: 14.11.2012 u 12:21

10558 prikaza

42 komentara

17:12 | Preminuo brazilski fudbaler Aleks Alve

SAVJETI

17:12 | Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske ide u zatvor 17:04 | Iz Crne Gore bez posebnih zahtjeva za karte za Evropsko prvenstvo

Sajt ezdravlje.org ponudio je svojim itaocima savjete kako se ponaati u sluaju zemljotresa

16:58 | Poinju nominacije za izbor najboljih volontera 16:50 | Bar: Policija rasvijetlila tri teke krae

Prikai sve

U proteklih 48 sati Crnu Goru su pogodila dva zemljotresa, jaine 4,5 stepeni po Rihterovoj skali. Ovaj zemljotres mogao izazvati izvjesne materijalne tete u epicentralnom podruju, a osjetio se u vie djelova Crne Gore, poruili su iz Seizmolokog zavoda Crne Gore. Prenosimo nekoliko savjeta o ponaanju u sluaju zemljotresa.

Prije zemljotresa Saznajte rizinost podruja u kome ivite. Uvjebajte postupanje u sluaju zemljotresa. Pripremite se za naknadne udare i pojave. Velike, teke, lomljive predmete drite na niim policama. Velike aparate, bojlere i police dobro privrstite za zid. Uvrstite plafonske svjetiljke. Popravite loe elektrine instalacije i pukotine u zidovima. Odmaknite krevete od prozora, ne vjeajte slike i ogledala iznad kreveta. Baterijsku lampu i cipele drite pored kreveta.
Baena rukavica "divljacima" Ljubav Pave i Ahmeta

Kamen temeljac za eko zgradu

kolumne
GRAANSKI

1 of 4

14.11.2012 17:28

Ponaanje u sluaju zemljotresa - Vijesti online

http://www.vijesti.me/vijesti/ponasanje-slucaju-zemljotresa-clanak-100433

Izaberite sigurna mjesta u svakoj prostoriji u vaem domu. Sigurno mjesto moe da bude ispod stola ili uz unutranji zid, dalje od prozora i visokog namjetaja.

Daliborka Uljarevi

I vodee uloge su za ene


STAV NOVINARA Samir Adrovi

Ako ivite u seizmiki aktivnom podruju, pripremite zalihe osnovnih potreptina.

Don Kihot u Ulcinju


STAV Jelisava Kalezi

590
Zemljotres je zastraujua pojava, posebno za djecu, pa zato razgovarajte o zemljotresu sa lanovima vae porodice. Upoznajte se sa svim moguim izlazima u vaoj kui ili na radnom mjestu koje moete iskoristiti u vanrednim situacijama. Zatitite svoju imovinu.
0

Uspjeno postignut nesporazum

Create an account or log in to see what your friends are doing. Peri: Ne ucjenjujemo nikoga, DF je prekrio dogovor 5 people recommended this.

Hemikalije, pesticide i zapaljive proizvode drite u zatvorenim ormarima, sa dodatnom bravom i na najniim policama. Potujte seizmike standarde kod izgradnje. U toku zemljotresa Spustite se, pokrijte i drite: unite na sigurnom mjestu (ispod vrstog stola ili kleknite uz unutranji zid), pokrijte glavu dok zemljotres traje.

Podsjeamo: Zimska oprema za vozila obavezna od 15. novembra 16 people recommended this. Povrijeen 11-godinjak: Bacali djeaka uvis, pa ga pustili na beton 73 people recommended this.

Facebook social plugin

blogovi
Ukoliko se nalazite u krevetu, ostanite u njemu, a glavu zatitite jastukom.
Drugaiji pogled

Ako ste u zatvorenom: ostanite unutra. Ako ste napolju ostanite na otvorenom. Ako se nalazite u priobalnom podruju, kreite se ka visoijim oblastima. Ukoliko se nalazite u planinskom podruju ili u blizini nestabilnih nagiba, pazite na stijene koje padaju i ostala ruenja koja moe izazvati zemljotres.

Marina Vujai

Hram

Milan Vujovi

Ako jedne besane noi

Odmaknite se od zgrada, ulinih svjetiljki, ica. Ukoliko ste na mjesta u kojem je mnogo ljudi: ne urite ka izlazu, sklonite se. Ukoliko ste u visokoj zgradi ostanite na spratu na kome ste se zatekli, ne koristite lift niti stepenice dok traje zemljotres. Ukoliko ste u vonji ne zaustavljajte se ispod mostova, elektro-vodova. Stanite to prije i ostanite u vozilu. Ukoliko ste u invalidskim kolicima, potraite neki zaklon ako je mogue, zakljuajte tokove i glavu zatitite rukama. Drite se dalje od prozora. Pazite se predmeta koji vise sa zidova i nestabilnog namjetaja. Oekujte naknadno podrhtavanje tla. Nakon zemljotresa Ostanite na sigurnom mjestu dok podrhtavanje ne prestane, onda provjerite da li ste povrijeeni. Nakon to ste se pobrinuli o sebi, pomozite povrijeenim ili zatrpanim osobama. Kreite se paljivo i pazite na stvari koje su pale ili se slomile, stvarajui opasnost. Budite spremni na nova podrhtavanja, koja esto prate jai zemljotres. Ukoliko, nakon to podrhtavanje prestane, morate napustiti objekat u kome se nalazite, koristite stepenice, nikako lift. Ako ste se prilikom djelovanja zemljotresa zatekli na otvorenom, ostanite na otvorenom. Drite se na udaljenosti od zgrada, drvea, uline rasvjete i elektro vodova.

Nikola Nikoli

2 of 4

14.11.2012 17:28

Ponaanje u sluaju zemljotresa - Vijesti online

http://www.vijesti.me/vijesti/ponasanje-slucaju-zemljotresa-clanak-100433

Ukoliko je dolo do manjeg poara ugasite ga. Smanjite opasnost od izbijanja veeg poara.

Ukoliko je dolo do prosipanja materija kao to su medicinske materije, benzin ili neke zapaljive tenosti odmah ih paljivo oistite. Oprezno otvarajte vrata na ormarima. 590 Provjerite kakva su oteenja nastala na vaoj kui. Ukoliko smatrate da vaa kua, uslijed oteenja, nije dovoljno sigurna da bi se u njoj bezbjedno boravilo napustite kuu sa svim ostalim lanovima vae porodice. Pomozite komijama kojima je potrebna posebna pomo. Starijim ljudima i invalidima moe biti potrebna dodatna pomo. Ljudima koji se brinu o njima 0 ili onima koji imaju vei broj lanova porodice moe biti potrebna dodatna pomo u vanrednim situacijama. Pazite na sruene elektro vodove ili oteene cijevi i drite se van jako pogoenih podruja. Ostanite izvan oteenih zgrada i objekata. Ako ste u mogunosti fotografiite kuu spolja i iznutra, da biste mogli nadoknaditi tetu, ukoliko ste platili osiguranje. Izbjegavajte puenje unutar zgrada i objekata. Kada ulazite u neki objekat, nakon zemljotresa, budite izuzetno oprezni. Telefon koristite samo da biste prijavili sluajeve kada je ugroen neiji ivot. Jo jedan dobar savjet Ukoliko imate psa, nakon zemljotresa ga veite, jer nakon oka uobiajeno mirne i dobroudne ivotinje mogu se ponaati veoma agresivno.

Ocijeni:

Isprintaj:

Preporui

Ovo preporuuje 627 ljudi. Sign Up to see what your friends recommend.

Vezani lanci: Analizirali bi kako se rade zgrade tek kad bi udario jai zemljotres "Prije 20 godina smo imali dva identina zemljotresa" Zemljotres probudio Crnu Goru Slabiji zemljotres pogodio Grbalj Zemljotres od 2,6 Rihtera u okolini Cetinja Tagovi: zemljotres Crna Gora

komentari
buzdovan | 14.11.2012. u 16:07h
- Zatitite svoju imovinu. kako? - Ako ste u zatvorenom: ostanite unutra. Ako ste napolju ostanite na otvorenom. a ako ivim na prizemlju?

svi komentari
20 0

buzdovan | 14.11.2012. u 16:05h


Prije zemljotresa potrebno je u ku i ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u veoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomo, te odreene zalihe hrane, savjetuju iz Kantonalne uprave Civilne zatite Sarajeva. i tano se zna iji su savjeti. nisu prekopirani s neta.

13 0

3 of 4

14.11.2012 17:28

Ponaanje u sluaju zemljotresa - Vijesti online

http://www.vijesti.me/vijesti/ponasanje-slucaju-zemljotresa-clanak-100433

ostalo iz vijesti

4
Bar: Policija rasvijetlila tri teke krae

590

Novana nadoknada za povrijeene u eljeznikoj USS nee prezati da bude predvodnik novih socijalnih

vijesti iz ostalih rubrika

Preminuo brazilski fudbaler Aleks Alve Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske ide u zatvor Iz Crne Gore bez posebnih zahtjeva za karte za Evropsko prvenstvo tern: Rekordni prihodi u NBA ligi

Njemaka vojska troi milione eura na kremu za sunanje Klaus Alofs napustio Verder i poao u Volfsburg Snajder ide iz Intera, Ani vidi ansu EU pomae Egipat sa 5 milijardi eura

Naslovna
Uslovi korienja

Vijesti

Izbori 2012

Sport

Caffe

Kultura
Kontakt

Kolumne
Marketing

ivot

Svijet
Prijava Registracija Facebook

PRIKAI SVE

Pravila komentarisanja i registracija

Zatita privatnosti

Impressum

Twitter

RSS

Copyright 2011. Vijesti.me | Design & Technology: Trikoder

Na vrh stranice

4 of 4

14.11.2012 17:28