You are on page 1of 11

JEZERA

RADILE: ADNA OEGOVI DENITA OMOR SELMA BUDNJO AMNA FAZLI EJLA HADROVI

JEZERA
Jezera su vodene povrine okruene kopnom. Nastaju u kopnenim udubljenima ili tamo gdje tekuica zbog prepreke ne moe slobodno otjecati.Najdublja i najvea jezera nastala su tektonskim pokretima,zahvaljujui kojima je dolo do pregraivanja vodenihpovrina usljed nastanka novih kopnenih masa.

Takva jezera se nazivaju tektonskim jezerima.

Najvee jezero na svijetu, Kaspijsko jezero,pripada ovoj skupini jezera.U krateru ugaenog vulkana padavinske vode mogu formirati vulkansko jezero. U planinskim podrujima,u udubljenima koja su nastala radom ledenika, esto se formiraju ledenika jezera.

Rijena jezera nastaju tamo gdje se na rijeci formira prirodna prepreka koja usporava otjecanje vode.Kraka jezera nastaju u vrtaama iji su se ponori zaepili dok vjetaka jezera nastaju gradnjom brana na rijekama.

MOVARE I BARE
Movare su manje nakupine vode.Nastaju u plitkim udubljenima i usljed slabog otjecanja vode zarasle su u bujnu vegataciju.Bare su privremene nakupine vode koje u sunom dijelu godine nestaju.Obrasle su gustom barskom vegatacijom(trska,evar).

LED NA ZEMLJI
U polarnim podrjima i na visokim planinama usljed niskih temperatura tokom cijele godine snijeg se ne topi.On se u tim podrujima gomila.Takva podruja su:Antartik,Artik,Greland led se formirao ograman ledeni pokrov koji moe biti debeo preko 5000m.

Snijeg se zadrava preko cijele godine iznad snijene granice.

SRETNO!