Sie sind auf Seite 1von 16

1

Matemati cka indukcija


1 + 3 + 5 + + (2n 1) = n2 .

Primjer 1.1 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi

Rje senje: 1) Za n = 1 jednakost je o cigledna jer je 2 1 1 = 12 = 1. 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 1 + 3 + 5 + + (2k 1) = k 2 . 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 1 + 3 + 5 + + (2 (k + 1) 1) = (k + 1)2 . Dokaz: 1 + 3 + 5 + + (2k 1) + (2 (k + 1) 1) = k 2 + (2 (k + 1) 1) = = k 2 + 2k + 1 = (k + 1)2 .

Dakle, jednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije jednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Napomena : Jednakost kra ce mo zemo zapisati
n

(2k 1) = n2 .
k=1

Primjer 1.2 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 + 2 + 3 + + n = Rje senje: 1 (1 + 1) 1) Za n = 1 jednakost vrijedi jer je 1 = = 12 = 1. 2 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi
3 2 3 3 3 3

n (n + 1) 2

13 + 23 + 33 + + k 3 =

k (k + 1) 2

3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 13 + 23 + 33 + + (k + 1)3 = Dokaz: 13 + 23 + 33 + + k 3 + (k + 1)3 = k (k + 1) 2


2

(k + 1) ((k + 1) + 1) 2

= =

k 2 (k + 1)2 + (k + 1) = + (k + 1)3 = 4
3

k 2 (k + 1)2 + 4 (k + 1)3 (k + 1)2 (k 2 + 4 (k + 1)) = = 4 4 (k + 1)2 (k 2 + 4k + 4) (k + 1)2 (k + 2)2 = = = 4 4 2 2 (k + 1) (k + 2) (k + 1) ((k + 1) + 1) = = . 2 2 Dakle, jednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije jednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Napomena : Jednakost kra ce mo zemo zapisati
n

k =
k=1

n (n + 1) 2

Primjer 1.3 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 n 1 + + + = . 13 35 (2n 1) (2n + 1) 2n + 1 Rje senje: 1) Za n = 1 jednakost vrijedi jer je 1 1 1 1 = = = . 3 13 21+1 3 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 1 1 1 k + + + = . 13 35 (2k 1) (2k + 1) 2k + 1

3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 1 1 1 (k + 1) + + + = . 13 35 (2 (k + 1) 1) (2 (k + 1) + 1) 2 (k + 1) + 1 Dokaz: 1 1 1 1 + + + + = 13 35 (2k 1) (2k + 1) (2 (k + 1) 1) (2 (k + 1) + 1) k 1 + = 2k + 1 (2 (k + 1) 1) (2 (k + 1) + 1) k 1 k (2k + 3) + 1 = + = = 2k + 1 (2k + 1) (2k + 3) (2k + 1) (2k + 3) 2k 2 + 3k + 1 (2k + 1) (k + 1) (k + 1) (k + 1) = = = = . (2k + 1) (2k + 3) (2k + 1) (2k + 3) (2k + 3) 2 (k + 1) + 1 = Dakle, jednakost vrijedi i za n = k + 1. 1 Rje senja kvadratne jedna cine 2k 2 + 3k + 1 = 0 su brojevi k1 = 2 i 1 k2 = 1, pa je 2k 2 + 3k + 1 = 2 k + (k + 1) = (2k + 1) (k + 1) . 2 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije jednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Napomena : Jednakost kra ce mo zemo zapisati 1 n = . (2 k 1) (2 k + 1) 2 n + 1 k=1
n

Primjer 1.4 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 22 n2 n (n + 1) 12 + + + = . 13 35 (2n 1) (2n + 1) 2 (2n + 1) Rje senje: 1) Za n = 1 jednakost vrijedi jer je 1 12 1 (1 + 1) 1 = = = . 3 13 2 (2 1 + 1) 3 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 12 22 k2 k (k + 1) + + + = . 13 35 (2k 1) (2k + 1) 2 (2k + 1)

3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 12 22 (k + 1)2 (k + 1) ((k + 1) + 1) + + + = . 13 35 (2 (k + 1) 1) (2 (k + 1) + 1) 2 (2 (k + 1) + 1) Dokaz: 12 22 k2 (k + 1)2 + + + + = 13 35 (2k 1) (2k + 1) (2 (k + 1) 1) (2 (k + 1) + 1) = = = = = k (k + 1) (k + 1)2 + = 2 (2k + 1) (2 (k + 1) 1) (2 (k + 1) + 1) k (k + 1) (k + 1)2 + = 2 (2k + 1) (2k + 1) (2k + 3) k (k + 1) (2k + 3) + 2 (k + 1)2 (k + 1) (k (2k + 3) + 2 (k + 1)) = = 2 (2k + 1) (2k + 3) 2 (2k + 1) (2k + 3) (k + 1) (2k 2 + 5k + 2) (k + 1) (2k 2 + 3k + 2k + 2) = = 2 (2k + 1) (2k + 3) 2 (2k + 1) (2k + 3) (k + 1) (k + 2) (2k + 1) (k + 1) (k + 2) (k + 1) ((k + 1) + 1) = = . 2 (2k + 1) (2k + 3) 2 (2k + 3) 2 (2 (k + 1) + 1)

Dakle, jednakost vrijedi i za n = k + 1. 1 Rje senja kvadratne jedna cine 2k 2 + 5k + 2 = 0 su brojevi k1 = 2 i k2 = 2, 1 pa je 2k 2 + 5k + 1 = 2 k + (k + 2) = (2k + 1) (k + 2) . 2 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije jednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Napomena : Jednakost kra ce mo zemo zapisati
n

k=1

n (n + 1) k2 = . (2k 1) (2k + 1) 2 (2n + 1)

Primjer 1.5 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 3 5 2n + 1 1 + + + . 2 = 1 2 4 36 n (n + 1) (n + 1)2 Rje senje: 1) Za n = 1 jednakost vrijedi jer je 12 21+1 1 1 3 = . 2 = 1 2 = 1 4 4 (1 + 1) (1 + 1)

2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 3 5 2k + 1 1 + + + . 2 = 1 2 4 36 k (k + 1) (k + 1)2 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 1 3 5 2 (k + 1) + 1 + + + . 2 2 = 1 4 36 (k + 1) ((k + 1) + 1) ((k + 1) + 1)2 Dokaz: 3 5 2k + 1 2 (k + 1) + 1 + + + + = 2 4 36 k 2 (k + 1) (k + 1)2 ((k + 1) + 1)2 2 (k + 1) + 1 1 = 2 + (k + 1) (k + 1)2 ((k + 1) + 1)2 1 2k + 3 = 2 + (k + 1) (k + 1)2 (k + 2)2 (k + 2)2 (2k + 3) k 2 + 4k + 4 2k 3 = 1 = (k + 1)2 (k + 2)2 (k + 1)2 (k + 2)2 (k + 1)2 k 2 + 2k + 1 =1 = (k + 1)2 (k + 2)2 (k + 1)2 (k + 2)2 1 1 . 2 = 1 (k + 2) ((k + 1) + 1)2

= 1 = 1 = 1 = 1 = 1

Dakle, jednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije jednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Napomena : Jednakost kra ce mo zemo zapisati
n

k=1

k2

2k + 1 1 . 2 = 1 (k + 1) (n + 1)2

Primjer 1.6 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 2 3 n 3(3n 1) 2n + + + ... + n = . 3 9 27 3 4 3n

Rje senje: 1) Za n = 1 jednakost vrijedi jer je 3(3 1) 2 1 1 1 = = . 3 43 3 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 1 2 3 k 3(3k 1) 2k + + + ... + k = . 3 9 27 3 4 3k 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 1 2 3 k+1 3(3k+1 1) 2(k + 1) + + + ... + k+1 = . 3 9 27 3 4 3k+1 Dokaz: 3 k+1 3(3k+1 1) 2(k + 1) 1 2 + + + ... + k+1 = = 3 9 27 3 4 3k+1 3(3k 1) 2k k + 1 3 3(3k 1) 6k + 4(k + 1) + = 4 3k 3k+1 4 3k+1 k+1 k+1 3(3 3) 6k + 4(k + 1) 3(3 1) 6 6k + 4(k + 1) = = k +1 43 4 3k+1 k+1 3(3 1) 6(k + 1) + 4(k + 1) = = 4 3k+1 3(3k+1 1) 2(k + 1) = . 4 3k+1 = Dakle, jednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije jednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Napomena : Jednakost kra ce mo zemo zapisati k 3(3n 1) 2n = . k n 3 4 3 k=1
n

Primjer 1.7 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi sin x + sin 3x + sin 5x + + sin (2n 1) x = sin2 nx . sin x

Rje senje: 1) Za n = 1 jednakost vrijedi jer je sin x = sin2 x = sin x. sin x

2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi sin2 kx sin x + sin 3x + sin 5x + + sin (2k 1) x = . sin x 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi sin x + sin 3x + sin 5x + + sin (2 (k + 1) 1) x = Dokaz: sin x + sin 3x + sin 5x + + sin (2k 1) x + sin (2 (k + 1) 1) x = sin2 kx sin2 kx + sin x sin (2k + 1) x + sin (2k + 1) x = = sin x sin x 1 sin2 kx + 2 [cos 2kx cos (2kx + 2x)] = sin x 2 sin2 kx+cos 2kxcos(2kx+2x) 2 sin2 kx + cos 2kx cos 2 (k + 1) x 2 = = sin x 2 sin x 2 sin2 kx + cos2 kx sin2 kx cos2 (k + 1) x + sin2 (k + 1) x = 2 sin x sin2 kx + cos2 kx cos2 (k + 1) x + sin2 (k + 1) x = 2 sin x 1 cos2 (k + 1) x + sin2 (k + 1) x sin2 (k + 1) x + sin2 (k + 1) x = = 2 sin x 2 sin x 2 sin2 (k + 1) x sin2 (k + 1) x = . 2 sin x sin x sin2 (k + 1) x sin x

= = = = = = =

Dakle, jednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije jednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Napomena : Jednakost kra ce mo zemo zapisati sin2 nx sin (2k 1) x = . sin x k=1
n

Primjer 1.8 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi (1 + a)n 1 + na, Rje senje: 1) Za n = 1 nejednakost vrijedi jer je (1 + a)1 1 + a. 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi (1 + a)k 1 + ka. a > 0.

3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi (1 + a)k+1 1 + (k + 1)a.

Dokaz: (1 + a)k+1 = (1 + a)(1 + a)k (1 + a)(1 + ka), pri cemu smo iskoristili pretpostavku da data nejednakost vrijedi za n = k. Dalje imamo da je (1 + a)k+1 (1 + a)(1 + ka) = 1 + (k + 1)a + ka2 1 + (k + 1)a, odnosno dobijamo da je (1 + a)k+1 1 + (k + 1)a.

Dakle, nejednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije nejednakost vrijedi za svaki prirodan broj. Primjer 1.9 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 1 1 + + + + n. n 1 2 3

Rje senje: 1) Za n = 1 nejednakost vrijedi jer je 1 1 1 1. 1 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 1 1 1 1 + + + + k. 1 2 3 k 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 1 1 1 1 + + + + k + 1. k+1 1 2 3 Dokaz: Na osnovu pretpostavke da tvrdnja vrijedi za n = k imamo: 1 1 1 1 1 + + + + k+ = k+1 k+1 1 2 3 k+1+1 k k+1 > = k+1 k+1 k+1 = = k + 1. k+1 k Dakle, nejednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije nejednakost vrijedi za svaki prirodan broj n. Primjer 1.10 Dokazati da vrijedi 1 1 1 1 1 + + + + > , n+1 n+2 n+3 2n 2 Rje senje: 1) Za n = 2 nejednakost vrijedi jer je 1 1 7 1 + = > . 3 4 12 2 n 2.

2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 1 1 1 1 1 + + + + > . k+1 k+2 k+3 2k 2 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 1 1 1 1 1 1 1 + + + + + + > . k+1 k+2 k+3 2k 2k + 1 2k + 2 2 Dokaz: Na osnovu pretpostavke da tvrdnja vrijedi za n = k imamo: 1 1 1 1 1 1 + + + + + + > k+1 k+2 k+3 2k 2k + 1 2k + 2 1 1 1 1 1 1 1 1 + + = + > , 2 k + 1 2k + 1 2k + 2 2 2k + 1 2k + 2 2 1 1 jer je > 0. 2k + 1 2k + 2 Dakle, nejednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije nejednakost vrijedi za svaki prirodan broj n 2. > Primjer 1.11 Dokazati da za svaki prirodan broj n 5, vrijedi nejednakost 2n > n2 . Rje senje: 1) Za n = 5 nejednakost vrijedi jer je 25 > 52 32 > 25. 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 2k > k 2 . 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 2k+1 > (k + 1)2 . Dokaz:

Na osnovu pretpostavke da tvrdnja vrijedi za n = k imamo: 2k+1 = 2 2k > 2 k 2 = k 2 + k 2 , a kako je k 2 > 2k + 1 k 2 2k + 1 > 0 (k 1)2 > 0, to je 2k+1 = 2 2k > 2 k 2 = k 2 + k 2 > k 2 + 2k + 1 = (k + 1)2 . Dakle, nejednakost vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije nejednakost vrijedi za svaki prirodan broj n 5. Primjer 1.12 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 17 | 5n+3 + 113n+1 . Rje senje: 1) Za n = 1 tvrdnja vrijedi jer je 51+3 + 1131+1 = 54 + 114 = 625 + 14641 = 15266 = 17 898. 2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 17 | 5k+3 + 113k+1 = 5k+3 + 113k+1 = 17A. 3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 17 | 5(k+1)+3 + 113(k+1)+1 Dokaz: 5(k+1)+3 + 113(k+1)+1 = = = = = 5k+4 + 113k+4 = 5k+3 5 + 113k+1 113 = 5k+3 5 + 113k+1 1331 = 5k+3 5 + 113k+1 (1326 + 5) = 5k+3 5 + 113k+1 5 + 113k+1 1326 = 5 5k+3 + 113k+1 + 113k+1 1326 =

= 5 17A + 113k+1 17 78 = = 17 5 A + 113k+1 78 = 17B,

gdje je B = 5 A + 113k+1 78. Dakle, tvrdnja vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije tvrdnja vrijedi za svaki prirodan broj n. Primjer 1.13 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 19 | 7 52n + 12 6n . Rje senje: 1) Za n = 1 tvrdnja vrijedi jer je 7 521 + 12 61 = 7 25 + 12 6 = 175 + 72 = 247 = 19 13.

2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 19 | 7 52k + 12 6k = 7 52k + 12 6k = 19A.

3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 19 | 7 52(k+1) + 12 6(k+1) Dokaz: 7 52(k+1) + 12 6(k+1) = = = = 7 52k+2 + 12 6k+1 = 7 52k 25 + 12 6k 6 = 7 52k (19 + 6) + 12 6k 6 = 7 52k 19 + 7 52k 6 + 12 6k 6 = 7 52k 19 + 6 7 52k + 12 6k =

= 7 52k 19 + 6 19A = 19 7 52k + 6A = 19B, gdje je B = 7 52k + 6A. Dakle, tvrdnja vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije tvrdnja vrijedi za svaki prirodan broj n. Primjer 1.14 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 9 | 4n + 15 n 1.

Rje senje: 1) Za n = 1 tvrdnja vrijedi jer je 41 + 15 1 1 = 18 = 9 2.

2) Pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za n = k , tj. neka vrijedi 9 | 4k + 15 k 1 = 4k + 15 k 1 = 9A.

3) Doka zimo da tvrdnja vrijedi i za n = k + 1, tj. da vrijedi 9 | 4k+1 + 15 (k + 1) 1 Dokaz: 4k+1 + 15 (k + 1) 1 = = = = 4 4k + 15k + 14 = 4 (4k + 15k 1) 45k + 18 = 4 9A 45k + 18 = 4 9A 9(5k 2) = 9(4A (5k 2)) = 9(4A 5k + 2) = 9B,

gdje je B = 4A 5k + 2. Dakle, tvrdnja vrijedi i za n = k + 1. 4) Na osnovu principa matemati cke indukcije tvrdnja vrijedi za svaki prirodan broj n.

1.1

Zadaci za samostalan rad


n (n + 1) . 2

Zadatak 1.1 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 + 2 + 3 + + n =

Zadatak 1.2 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 12 + 22 + 32 + + n2 = n (n + 1) (2n + 1) . 6

Zadatak 1.3 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 23 + 43 + 63 + + (2n)3 = 2n2 (n + 1)2 .

Zadatak 1.4 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 2 + 2 3 + 3 4 + + n (n + 1) = n (n + 1) (n + 2) . 3

Zadatak 1.5 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 2 3 + 2 3 4 + 3 4 5 + + n (n + 1) (n + 2) = n (n + 1) (n + 2) (n + 3) . 4

Zadatak 1.6 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1234+2345+ +n(n + 1)(n + 2)(n + 3) = n (n + 1) (n + 2) (n + 3) (n + 4) . 5

Zadatak 1.7 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 + 2 + 22 + 23 + + 2n1 = 2n 1. Zadatak 1.8 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 1 n + + + = . 45 56 (n + 3) (n + 4) 4 (n + 4) Zadatak 1.9 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 1 n (n + 3) + + + = . 123 234 n (n + 1) (n + 2) 4 (n + 1) (n + 2) Zadatak 1.10 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 14 24 n4 n (n + 1) (n2 + n + 1) + + + = . 13 35 (2n 1) (2n + 1) 6 (2n + 1) Zadatak 1.11 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 5 13 2k 2 + 2k + 1 n (2n + 3) + + + = . 12 23 k (k + 1) n+1 Zadatak 1.12 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 2 22 23 2n 2n+1 + + + 2n1 . + = 2 2n 2 + 1 22 + 1 24 + 1 2 1 2 +1 Zadatak 1.13 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 22 1 1 32 1 1 n2 = n+1 , n (n 2) .

Zadatak 1.14 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 9 22 1 9 52 1 9 (3n 1)2 = 3n + 2 . 2 (3n 1)

Zadatak 1.15 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi a) (2n 1)!! = (2n)! , 2n n! b) n! = (n + 2)! . (n + 1) (n + 2)

Zadatak 1.16 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi a) 6 | 7n 1, b) 6 | n3 11n, c) 3 | n3 n.

Zadatak 1.17 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi a) 25 | 2n+2 3n + 5n 4, b) 11 | 62n + 3n+2 + 3n .

Zadatak 1.18 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi a) 9 | n 4n+1 (n + 1) 4n + 1, b) 64 | 32n+2 8n 9.

Zadatak 1.19 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi a) 54 | 22n+1 9n2 + 3n 2, n N0 b) 1053 | 32n+2 52n + 33n+2 22n .

Zadatak 1.20 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi a) nn+1 > (n + 1)n , b) n! < n+1 2
n

, (n > 1) .

Zadatak 1.21 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi ( n!) <


2

(n + 1) (2n + 1) 6

, (n > 1) .

Zadatak 1.22 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 1 + + + > 1. n+1 n+2 3n + 1 Zadatak 1.23 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 1 + + + > 1. n+1 n+2 3n + 1

Zadatak 1.24 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 1 + + + 2 < 1. 4 9 n Zadatak 1.25 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi 1 1 1 n1 . + 2 + + 2 < 2 2 3 n n Zadatak 1.26 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi cos cos x+cos 2x+cos 3x+ +cos nx = nx (n + 1) x sin 2 2 , (x = 2k, k Z) . x sin 2

Zadatak 1.27 Dokazati da za svaki prirodan broj n vrijedi cos x x x x sin x cos 2 cos 3 cos n = x . 2 2 2 2 2n sin n 2