Sie sind auf Seite 1von 20

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Home

Engineering Multiple Choice Questions and Answers

Engineering Interview Questions

Online Tests

Pigironblastfurnace
smallblastfurnace128mblastfurnace

HomeEngineeringMaterialsObjectivetypeQuestionsandAnswers195TOPEngineeringMaterialsMechanicalEngineeringMultipleChoice
QuestionsandAnswers

Sunday,31August2014

195TOPEngineeringMaterialsMechanicalEngineeringMultiple
ChoiceQuestionsandAnswers
LatestEngineeringMaterialsQuestionsandAnswersList
1.Ductilityofamaterialcanbedefinedas
(a)abilitytoundergolargepermanentdeformationsincompression
(b)abilitytorecoveritsoriginalform
(c)abilitytoundergolargepermanentdeformationsintension
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:c
2.Malleabilityofamaterialcanbedefinedas
(a)abilitytoundergolargepermanentdeformationsincompression
(b)abilitytorecoveritsoriginalform
(c)abilitytoundergolargepermanentdeformationsintension
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
3.Incompression,aprismofbrittlematerialwillbreak
(a)byformingabulge(l>)byshearingalongobliqueplane
(c)indirectionperpendiculartoapplicationofload
(d)bycrushingintothousandsofpieces
(e)noneoftheabove.
Ans:b
4.Theabilityofamaterialtoresistsofteningathightemperatureisknownas
(a)creep
(b)hottempering
(c)hothardness
(d)fatigue
(e)superhardening.
Ans:c
5.Mildsteelbelongstothefollowingcategory
(a)lowcarbonsteel
(b)mediumcarbonsteel
(c)highcarbonsteel
(d)alloysteel
(e)specialsteel.
Ans:a
6.Theultimatetensilestrengthoflowcarbonsteelbyworkingatahighstrainratewill
(a)decrease
(b)increase
(c)remainconstant
(d)firstincreaseandthendecrease
(e)firstdecreaseandthenincrease.
Ans:b

SearchHere

Labels

A.C.Fundamentals

AirportEngineeringObj
andAnswers

AppliedMechanicsand
ObjectiveQuestionsan

BuildingMaterialsandC
ObjectiveQuestionsan

CircuitsandCircuitThe
QuestionsandAnswers

CivilEngineeringInterv
andAnswerspdfdownl

competitiveandentran
Compressors

ConcreteTechnologyan
ConcreteStructuresOb

ConstructionPlanninga
Objectivequestionsand

ControlSystemsQuizQ
Answers

CurrentElectricityObje
questionsandAnswers

D.C.GeneratorsQuizQ
Answers

D.C.MotorsQuizQuest

7.Slowplasticdefomiationofmetalsunderaconstantstressisknownas
(a)creep
(b)fatigue
(c)endurance
(d)plasticdeformation
(e)nonplasticdeformation.
Ans:a

DesignofMasonryStru
QuestionsandAnswers

DesignofSteelStructu
Questions

DocksandHarborEngin
QuestionsandAnswers

EconomicsofPowerGe
QuestionsandAnswers

8.Theultimatetensilestrengthandyieldstrengthofmostofthemetals,whentemperaturefallsfrom0tol00Cwill
(a)increase
(b)decrease
(c)remainsame
(d)firstincreaseandthendecrease
(e)showunpredictablebehaviour.
Ans:a
9.Thenumberofelectronsin1cm3ofmetalwouldbeoftheorderof
(a)1010
(b)TO16
(c)1022
(d)1040
(e)1052
Ans:c
10.Stressrelaxationisthephenomenon
(a)inwhichpartsarenotloaded
(b)inwhichstressremainsconstantonincreasingload
(c)inwhichdeformationtendstoloosenthejointandproducesastressreduced
(d)stressreducesonincreasingload
(e)noneoftheabove.
Ans:c

ElectricTractionQuizQ
Answers

ElectricalCablesQuizQ
Answers

ElectricalEngineeringM
QuestionsandAnswers

ElectricalEngineeringM

ElectricalMachineDesig
andAnswers

ELECTRICALOBJECTIVE
WITHANSWERS

ElectrolysisandStorage
QuestionsandAnswers

ElectromagneticInduct
QuestionsandAnswers

ElectrostaticsQuizQue
Answers

EngineeringMaterialsO
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanics
QuestionsandAnswers
Engines

EnvironmentalEnginee
typeQuestionsandAns

FluidMechanicsIntervi

ll.Theelasticstressstrainbehaviourofrubberis
(a)linear
(b)nonlinear
(c)plastic
(d)nofixedrelationship
(e)unpredictablebehaviour.
Ans:b

FluidMechanicsObjecti
andAnswers

12.Isotropicmaterialsarethosewhichhavethesame
(a)elasticpropertiesinalldirections
(b)stressesinducedinalldirections
(c)thermalpropertiesinalldirections
(d)electricandmagneticpropertiesinalldirections
(e)densitythroughout.
Ans:a

HeatingandWeldingQu
Answers

13.Recrystallizationtemperatureisone
(a)atwhichcrystalsfirststartformingfrommoltenmetalwhenitiscooled
(b)atwhichnewsphericalcrystalsfirstbegintoformfromtheolddeformedonewhenastrainedmetalisheated
(c)atwhichchangeofallotropicformtakesplace
(d)atwhichcrystalsgrowbiggerinsize
(e)atwhichcrystalsaredestroyedonheating.
Ans:b
14.Pointsofarrestforironcorrespondto
(a)stagesatwhichallotropicformschange
(b)stagesatwhichfurtherheatingdoesnotincreasetemperatureforsometime
(c)stagesatwhichpropertiesdonotchangewithincreaseintemperature
(d)thereisnothinglikepointsofarrest
(e)noneoftheabove.
Ans:a

FluidMechanicsProblem
choicequestionsdownl

GasTurbinesandJetEn
typeQuestionsandAns
HeatTransfer
andAnswers

HighwayengineeringO
andanswers

HydraulicMachinesObj
QuestionsandAnswers

HydraulicsandFluidMe
QuestionsandAnswers

I.C.EnginesObjectivet
andAnswers

IndustrialDrivesElect
mcqs

IndustrialDrivesQuizQ
Answers

IndustrialEngineeringO
QuestionsandAnswers

MachineDesignObjecti
QuestionsandAnswers

MagneticCircuitQuizQ
Answers

MagnetismandElectrom
QuestionsandAnswers

MeasurementandInstr
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineering
QuestionsandAnswers

15.Deltaironoccursattemperatureof
(a)roomtemperature
(b)abovemeltingpoint
(c)between1400Cand1539C
(c)between910Cand1400C
(e)noneoftheabove.
Ans:c

MechanicalEngineering
Exams

16.Amaterialisknownasallotropicorpolymorphicifit
(a)hasafixedstructureunderallconditions
(b)existsinseveralcrystalformsatdifferenttemperatures
(c)respondstoheattreatment
(d)hasitsatomsdistributedinarandompattern
(e)noneoftheabove.
Ans:b

NuclearPowerPlantsO
questionsandanswers

17.Superconductionbymetalsisobservedinthetemperaturerangeof
(a)below10K
(b)above100K
(c)around0C
(d)around100C
(e)above1000C.
Ans:a
18.Whichofthefollowingconstituentsofsteelsissoftestandleaststrong
(a)austenite
(b)pearlite
(c)ferrite
(d)cementlte
(e)bainite.
Ans:c

MechanicalEngineering
Exams

NetworkTheoremsQui
Answers

NozzlesandTurbinesO
Questions

Onlinetestsforintervie

PolyphaseInductionMo
QuestionsandAnswers

PowerPlantEngineerin
andAnswers

ProductionTechnology
QuestionsandAnswers

RailwaysCivilEnginee
andAnswers

RectifiersandConverte
andAnswers

RefrigerationandAirCo
ObjectivetypeQuestion

SinglePhaseInduction
QuestionsandAnswers

SoilMechanicsandFou
EngineeringObjectiveQ
Answers
SteamBoilers

StrengthofMaterialsO
QuestionsandAnswers

StrengthofMaterialsQ

Answers

19.Whichofthefollowingrepresentstheallotropicformsofiron
(a)alphairon,betaironandgammairon
(b)alphaironandbetairon
(c)bodycentredcubicaironandfacecentredcubicairon
(d)alphairon,gammafromanddeltairon
(e)noneoftheabove.
Ans:d
20.Thefollowingtypesofmaterialsareusuallythemostductile
(a)facecentredcubiclattice
(b)bodycentredcubiclattice
(c)hexagonalclosepackedlattice
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
21.Pureironisthestructureof
(a)ferrite
(b)pearlite
(c)anstenite
(d)ferriteandcementite
(e)ferriteandpearlite.
Ans:a
22.Thetemperatureatwhichferromagneticalphairontransformstoparamagneticalphaironis
(a)770C
(b)910C
(c)1050C
(d)belowrecrystallisationtemperature
(e)aboverecrystallizationtemperature.
Ans:a
23.Gammaironexitsatfollowingtemperature
(a)roomtemperature
(b)nearmeltingpoint
(c)between1400Cand1539C
(d)between910Cand1400C
(e)noneoftheabove.
Ans:d
24.Ferromagneticalphaironexistsintemperaturerangeof
(a)below723C
(b)770910C
(c)9101440C
(d)14001539C
(e)above1539C.
Ans:a
25.Paramagneticalphaironchangestogammaironat
(a)770C
(b)910C
(c)1440C
(d)1539C
(e)noneoftheabove.
Ans:b
26.Areversiblechangeintheatomicstructureofsteelwithcorrespondingchangeinthepropertiesisknownas
(a)molecularchange
(b)physicalchange
(c)allotropicchange
(d)soliduschange
(e)atomicchange.
Ans:c
27.Themoleculesinasolidmove
(a)inarandommanner
(b)inahaphazardway
(c)incircularmotion
(d)backandforthliketinypendulums
(e)donotmove.
Ans:d
28.Thecrystalstructureofgammaironis
(a)bodycentredcubic
(b)facecentredcubic
(c)hexagonalclosepacked
(d)cubicstructure
(e)orthorhombiccrystal.
Ans:b
29.Thecrystalofalphaironis
(a)bodycentredcubic
(b)facecentredcubic
(c)hexagonalclosepacked
(d)cubicstructure
(e)orthorhombiccrystal.

StructuralAnalysisObje
andAnswers

SurveyingProblemsQu

SwitchgearProtections
andAnswers

SynchronousMotorsQu
Answers

TheoryofMachinesObj
QuestionsandAnswers

ThermodynamicsMode

ThermodynamicsObjec
QuestionsandAnswers

ThermodynamicsOnlin
MechanicalEngineerin

ThermodynamicsOnlin
4MechanicalEnginee
ThermodynamicsOnlin

ThermodynamicsSamp

TOPCivilEngineeringM
QuestionsandAnswers

TransformersQuizQue
Answers

TransmissionandDistri
QuestionsandAnswers

TunnelEngineeringObj
QuestionsandAnswers

WaterResourcesandIr
Engineering

Ans:a
30.Themetallicstructureofmildsteelis
(a)bodycentredcubic
(b)facecentredcubic
(c)hexagonalclosepacked
(d)cubicstructure
(e)orthorhombiccrystal.
Ans:a
31.Fortheallotropicformsofiron,thepointsofarrestare
(a)thepointswherenofurtherchangeoccurs
(b)constantforallmetals
(c)thepointswherethereisnofurtherflowofmetal
(d)thepointsofdiscontinuity
(e)thepointswheremajorchangestakeplace.
Ans:d
32.Thepercentageofcarboninpigironvariesfrom
(a)0.1to1.2%
(b)1.5to2.5%
(c)2.5to4%
(d)4to4.5%
(e)4.5to6.3%.
Ans:d
33.Thepercentageofcarboningreyironcastingsusuallyvariesbetween
(a)0.5to1%
(b)12%
(c)2.5to4.5%
(d)57%
(e)79%.
Ans:c
34.Pigironisthenamegivento
(a)rawmaterialforblastfurnace
(b)productofblastfurnacemadebyreductionofironore
(c)ironcontaininghugequantitiesofcarbon
(d)ironinmoltenformintheladles
(e)ironscrap.
Ans:b
35.Theuniquepropertyofcastironisitshigh
(a)malleability
(b)ductility
(c)surfacefinish
(d)dampingcharacteristics
(e)hardness.
Ans:d
36.Castironischaracterisedbyminimumoffollowing%ageofcarbon
(a)0.2%
(b)0.8%
(c)1.3%
(d)2%
(e)6.3%.
Ans:d
37.Ingreycastiron,carbonispresentintheformof
(a)cementite
(b)freecarbon
(c)flakes
(d)spheroids
(e)nodularaggregatesofgraphite.
Ans:c
38.Innodulariron,graphiteisintheformof
(a)cementite
(b)freecarbon
(C)flakes
(d)spheroids
(e)nodularaggregatesofgraphite.
Ans:d
39.Inmalleableiron,carbonispresentintheformof
(a)cementite
(b)freecarbon
(c)flakes
(d)spheroids
(e)nodularaggregatesofgraphite.
Ans:e
40.Wroughtironis
(a)hard
(b)highinstrength
(c)highlyresistanttocorrosion
(d)heattreatedtochangeitsproperties

(e)leastresistanttocorrosion.
Ans:c
41.Sulphurinpigirontendstomakeit
(a)hard'
(b)soft
(c)ductile
(d)tough
(e)malleable.
Ans:a
42.Pickupwrongstatementaboutwroughtiron
(a)Itcontainscarbonoftheorderof0to0.25%
(b)Itmeltsat1535C
(c)Itisverysoftandductile
(d)Itcanbeeasilyforgewelded
(e)Itismadebyaddingsuitablepercentageofcarbontomoltenironandsubjectingtheproducttorepeatedhammering
androlling.
Ans:e
43.Ironis
(a)paramagnetic
(b)ferromagnetic
(c)ferroelectric
(d)dielectric
(e)noneoftheabove.
Ans:b
44.Areversiblechangeintheatomicstructureofthesteelwithacorrespondingchangeinthepropertiesisknownas
(a)allotropicchange
(b)recrystallisation
(c)heattreatment
(d)precipitation
(e)austempering.
Ans:a
45.Chilledcastironhas
(a)nographite
(b)averyhighpercentageofgraphite
(c)alowpercentageofgraphite
(d)graphiteasitsbasicconstituentofcomposition
(e)noneoftheaboveistrue.
Ans:a
46.Castironhas
(a)hightensilestrength
(b)itselasticlimitclosetotheultimatebreakingstrength
(c)highductility
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:b
47.Whitecastironcontainscarbonintheformof
(a)freecarbon
(b)graphite
(c)cementite
(d)whitecarbon
(e)ferrite.
Ans:c
48.Inmottledcastiron,carbonisavailablein
(a)freeform
(b)combinedform
(c)nodularform
(d)flatform
(e)partlyinfreeandpartlyincombinedstate.
Ans:e
49.Animportantpropertyofhighsilicon(1218%)castironisthehigh
(a)tenacity
(b)brittleness
(c)plasticity
(d)corrosionresistance
(e)hardness.
Ans:e
50.Animportantpropertyofmalleablecastironincomparisontogreycastironisthehigh
(a)compressivestrength
(b)ductility
(c)carboncontent
(d)hardness
(e)surfacefinish.
Ans:b
51.Steelcontains
(a)80%ormoreiron
(b)50%ormoreiron

(c)alloyingelementslikechromium,tungstennickelandcopper
(d)elementslikephosphorus,sulphurandsiliconinvaryingquantities
(e)highquantitiesofsulphur.
Ans:b
52.Carbonsteelis
(a)madebyaddingcarboninsteel
(b)refinedfromcastiron
(c)analloyofironandcarbonwithvaryingquantitiesofphosphorusandsulphur
(d)extensivelyusedformakingcuttingtools
(e)extremelybrittle.
Ans:c
53.Annealingofwhitecastironresultsinproductionof
(a)malleableiron
(b)nodulariron
(c)spheroidaliron
(d)greyiron
(e)noneoftheabove.
Ans:a
54.'Killedsteels'arethosesteels
(a)whicharedestroyedbyburning
(b)whichaftertheirdestructionarerecycledtoproducefreshsteel
(c)whicharedeoxidisedintheladlewithsiliconandaluminium
(d)inwhichcarboniscompletelyburnt
(e)whichhavepoorpropertiesduetoimpropermanufacturing.
Ans:c
55.Hardnessofsteeldependson
(a)amountofcarbonitcontains
(b)theshapeanddistributionofthecarbidesiniron
(c)methodoffabrication
(d)contentsofalloyingelements
(e)thequalityoforefromwhichitismade.
Ans:b
56.Maximumpercentageofcarboninferriteis
(a)0.025%
(b)0.06%
(c)0.1%
(d)0.25%
(e)0.8%.
Ans:a
57.Maximumpercentageofcarboninausteniteis
(a)0.025%
(b)0.26%
(c)0.8%
(d)1.25%
(e)1.7%.
Ans:e
58.Corrosionresistanceofsteelisincreasedbyadditionof
(a)chromiumandnickel
(b)sulphur,phosphorus,lead
(c)vanadium,aluminium
(d)tungsten,molybdenum,vanadium,chromium
(e)zinc.
Ans:a
59.Inwhichofthefollowingcases,considerationofcreepisimportant
(a)flywheelofsteamengine
(b)castironpipes"
(c)cyclechains
(d)gasturbineblades
(e)pistonI.C.engine.
Ans:d
60.Themosteffectiveinhibitorofgraingrowth,whenaddedinsmallquantitiesis
(a)carbon
(b)vanadium
(c)manganese
(d)cobalt
(e)copper.
Ans:b
61.Depthofhardnessofsteelisincreasedbyadditionof
(a)nickel
(b)chromium
(c)tungsten
(d)vanadium
(e)elloftheabove.
Ans:b
62.Railwayrailsarenormallymadeof
(a)mildsteel

(b)alloysteel
(c)highcarbon
(d)tungstensteel
(e)castironsteel.
Ans:c
63.Pickupthewrongstatement
(a)aluminiuminsteelresultsinexcessivegraingrowth
(b)manganeseinsteelinduceshardness
(c)nickelandchromiuminsteelhelpinraisingtheelasticlimitandimprovetheresilienceandductility
(d)tungsteninsteelsimprovesmagneticpropertiesandhardenability
(e)sulphur,phosphorousandleadimprovemachiningpropertiesofsteel.
Ans:a
64.PickupthewrongstatementNickelandchromiuminsteelhelpin
(a)providingcorrosionresistance
(b)improvingmachiningproperties
(c)providinghighstrengthatelevatedtemperatures
(d)raisingtheelasticlimit
(e)improvingtheresilienceandductility.
Ans:b
65.Machiningpropertiesofsteelareimprovedbyadding
(a)sulphur,lead,phosphorous
(b)silicon,aluminium,titanium
(c)vanadium,aluminium
(d)chromium,nickel
(e)lubricants.
Ans:a
66.Eutectoidsteelcontainsfollowingpercentageofcarbon
(a)0.02%
(b)0.3%
(c)0.63%
(d)0.8%
(e)1.2%.
Ans:d
67.ThebasicconstituentsofHastelloyare
(a)aluminium,copperetc.
(b)nickel,molybdenumetc.
(c)nickel,copper,etc.
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:b
68.BasicconstituentsofMonelmetalare
(a)nickel,copper
(b)nickel,molybdenum
(c)zinc,tin,lead
(d)nickel,leadandtin
(e)noneoftheabove.
Ans:a
69.Germansilverisanalloyof
(a)silverandsomeimpurities
(b)refinedsilver
(c)nickel,copperandzinc
(d)nickelandcopper
(e)silverandgold.
Ans:c
70.Surveyingtapesaremadeofamaterialhavinglowcoefficientofexpansionandenoughstrength.Thealloyusedis
(a)silvermetal
(b)duralumin
(c)Hastelloy
(d)monelmetal
(e)invar.
Ans:e
71.Acoldchiselismadeof
(a)mildsteel
(b)castiron
(c)H.S.S.
(d)highcarbon
(e)germansilver.
Ans:d
72.Anengineer'shammerismadeof
(a)castiron
(b)forgedsteel
(c)mildsteel
(d)highcarbonsteel
(e)H.S.S.
Ans:d
73.Inconelisanalloyof

(a)nickel,chromiumandiron
(b)nickel,copper
(c)nickel,chromium
(d)nickel,zinc
(e)nickel,lead.
Ans:a
74.Byseverelydeformingametalinaparticulardirectionitbecomes
(a)ductile
(b)malleable
(c)homogeneous
(d)isotropic
(e)anisotropic.
Ans:e
75.Solderisanalloyconsistingof
(a)tin,antimony,copper
(b)tinandcopper
(c)tinandlead
(d)leadandzinc
(e)leadandcopper.
Ans:b
76.Cyanidingistheprocessof
(a)dippingsteelincyanidebath
(b)reactingsteelsurfacewithcyanidesalts
(c)addingcarbonandnitrogenbyheattreatmentofsteeltoincreaseitssurfacehardness
(d)obtainingcyanidesalts
(e)makingcorrosionresistantsteel.
Ans:c
77.Inductionhardeningistheprocessof
(a)hardeningsurfaceofworkpiecetoobtainhardandwearresistantsurface
(b)heatingandcoolingrapidly
(c)increasinghardnessthroughout
(d)inducinghardnessbycontinuousprocess
(e)hardeningcore.
Ans:a
78.Thelossofstrengthincompressionwithsimultaneousgaininstrengthintensionduetooverloadingisknownas
(a)hysteresis
(b)creep
(c)viscoelasticity
(d)Boeschingereffect
(e)inelasticity.
Ans:d
79.Processofaustemperingresultsin
(a)formationofbainitestructure
(b)carburisedstructure
(c)martenisticstructure
(d)lamellarlayersofcarbidedistributedthroughoutthestructure
(e)relievingofstressesthroughoutacomponent.
Ans:a
80.Thesurfacehardnessofthefollowingorderisachievedbynitridingoperation
(a)600VPN
(b)1500VPN
(c)1000to1100VPN
(d)250VPN
(e)2000VPN.
Ans:c
81.Hardnessofmartensiteisabout
(a)RC65
(b)RC48
(c)RC57
(d)RC80
(e)RC32.
Ans:a
82.Welddecayisthephenomenonfoundwith
(a)castiron
(b)mildsteel
(c)nonferrousmaterials
(d)wroughtiron
(e)stainlesssteel.
Ans:e
83.Materialsaftercoldworkingaresubjectedtofollowingprocesstorelievestresses
(a)hotworking
(b)tempering
(c)normalising
(d)annealing
(e)specialheattreatment.
Ans:d

84.Hardnessofupperbainite(acicularstructure)isabout
(a)RC65
(b)RC48
(c)RC57
(d)RC80
(e)RC32.
Ans:b
85.Carboninironisanexampleof
(a)substitutionalsolution
(b)interstitialsolidsolution
(c)intermetalliccompounds
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:b
86.Brass(alloyofcopperandzinc)isanexampleof
(a)substitutionalsolidsolution
(b)interstitialsolidsolution
(c)intermetalliccompounds
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
87.Whichisfalsestatementaboutannealing.
Annealingisdoneto
(a)relievestresses
(b)hardensteelslightly
(c)improvemachiningcharacteristic
(d)softenmaterial
(e)permitfurthercoldworking.
Ans:b
88.Argentiteistheprincipaloreorrawmaterialfor
(a)aluminium
(b)tin
(c)zinc
(e)lead
(e)silver.
Ans:e
89.Hardnessoflowerbainite(temperedmartensite)isabout
(a)RC65
(b)RC48
(c)RC57
(d)RC80
(e)RC32.
Ans:c
90.Whichisfalsestatementaboutnormalizing.Normalizingisdoneto
(a)refinegrainstructure
(b)reducesegregationincasting
(c)improvemechanicalproperties
(d)inducestresses
(e)relieveinternalstresses.
Ans:d
91.Vanadiuminhighspeedsteels
(a)promotesdecarburisation
(b)provideshighhothardness
(c)formsveryhardcarbidesandthusincreaseswearresistance
(d)promotesretentionofaustenite
(e)increasestoughness.
Ans:c
92.Amorphousmaterialisone
(a)inwhichatomsalignthemselvesinageometricpatternuponsolidification
(b)inwhichthereisnodefiniteatomicstructureandatomsexistinarandompatternjustasinaliquid
(c)whichisnotattackedbyphosphorous
(d)whichemitsfumesonmelting
(e)noneoftheabove.
Ans:b
93.Dislocationsinmaterialsrefertothefollowingtypeofdefect
(a)pointdefect
(b)linedefect
(c)planedefect
(d)volumetricdefect
(e)chemicaldefect.
Ans:b
94.Anexampleofamorphousmaterialis
(a)zinc
(b)lead
(c)silver
(d)glass
(e)brass.

Ans:d
95.Whichisfalsestatementabouttempering.
Temperingisdoneto
(a)improvemachinability
(b)improveductility
(c)improvetoughness
(d)releasestresses
(e)reducehardnessandbrittleness.
Ans:a
96.Whichisfalsestatementaboutcasehardening.Casehardeningisdoneby
(a)electroplating
(b)cyaniding
(c)inductionhardening
(d)nitriding
(e)flamehardening.
Ans:a
97.Whichofthefollowingisthebindingmaterialincementedcarbides
(a)cobalt
(b)nickel
(c)vanadium
(d)iron
(e)carbon.
Ans:a
98.Chromiuminsteel
(a)improveswearresistance,cuttingabilityandtoughness
(b)refinesgrainsizeandproduceslesstendencytocarburisation,improvescorrosionandheatresistantproperties
(c)improvescuttingabilityandreduceshardenability
(d)givesductility,toughness,tensilestrengthandanticorrosionproperties
(e)makessteelhard.
Ans:a
99.Manganeseinsteelincreasesits
(a)tensilestrength
(b)hardness
(c)ductility
(d)fluidity
(e)malleability.
Ans:a
100.Cementedcarbidetoolsarenotfoundtobesuitableforcutting
(a)brass
(b)castiron
(c)aluminium
(d)steel
(e)nonferrousalloys.
Ans:d
101.Sulphurinsteel
(a)actsasdeoxidiser
(b)reducesthegrainsize
(c)decreasestensilestrengthandhardness
(d)lowersthetoughnessandtransverseductility
(e)increaseshardness.
Ans:d
102.Tungsteninsteel
(a)improveswearresistance,cuttingabilityandtoughness
(b)refinesgrainsizeandproduceslesstendencytocarburisation,improvescorrosionandheatresistantproperties
(c)improvescuttingabilityandreduceshardenability
(d)givesductility,toughness,tensilestrengthandanticorrosionproperties
(e)raisesitsmeltingpoint.
Ans:b
103.Tungsteninhighspeedsteelprovides
(a)hothardness
(b)toughness
(c)wearresistance
(d)sharpcuttingedge
(e)coldhardness.
Ans:a
104.Whichofthefollowingisnotthecorrectmethodofincreasingfatiguelimit
(a)shotpeening
(b)nitridingofsurface
(c)coldworking
(d)surfacedecarburisation
(e)understressing.
Ans:d
105.Connectingrodisusuallymadeof
(a)aluminium
(b)lowcarbonsteel
(c)mediumcarbonsteel

(d)highcarbonsteel
(e)castiron.
Ans:c
106.Whichofthefollowingpipesisleastcorrosionresistant
(a)brass
(b)mildsteel
(c)castiron
(d)wroughtiron
(e)copper.
Ans:d
107.Tensilestrengthofsteelcanbesafelyincreasedby
(a)addingcarbonupto2.8%
(b)addingcarbonupto6.3%
(c)addingcarbonupto0.83%
(d)addingsmallquantitiesofcopper
(e)addingcopperandcarbon.
Ans:c
108.Highcarbonsteelcarriescarbon%agec
(a)0.1to0.3%
(b)0.3to0.6%
(c)0.6to0.8%
(d)0.8to1.5%
(e)1.5to2.5%.
Ans:d
109.Cobaltinsteel
(a)improveswearresistance,cuttinabilityandtoughness
(b)refinesgrainsizeandproduceslestendencytocarburisation,improvecorrosionandheatresistantproperties
(c)improvescuttingabilityandreducehardenability
(d)givesductility,toughness,tensilestrengthandanticorrosionproperty:
(e)noneoftheabove.
Ans:c
110.Thepercentageofcarboninlowcarbonsteelis
(a)0.05%
(b)0.15%
(c)0.3%
(d)0.5%
(e)0.7%.
Ans:b
111.Thehardnessofsteelincreasesifitcontains
(a)austenite
(b)martensite
(c)pearlite
(d)cementite
(e)alloftheabove.
Ans:b
112.Greycastiron
(a)contains1.7to3.5%carboninfreestateandisobtainedbytheslowcoolingofmoltencastiron
(b)isalsoknownaschilledcastironamisobtainedbycoolingrapidly.Iti:almostunmachinable
(c)isproducedbyannealingprocess.Iissoft,toughandeasilymachinecmetal
(d)isproducedbysmalladditionsomagnesium(orcerium)intheladleGraphiteisinnodularorspheroidaformandiswell
dispersedthroughoutthematerial
(e)noneoftheaboveistrue.
Ans:a
113.Nodularironhas
(a)highmaehinability
(b)lowmeltingpoint
(c)hightensilestrength
(d)goodfluidity
(e)alloftheabove.
Ans:e
114.Nickelinsteel
(a)improveswearresistance,cuttingabilityandtoughness
(b)refinesgrainsizeandproduceslesstendencytocarburisation,improvescorrosionandheatresistantproperties
(c)improvescuttingabilityandreduceshardenability
(d)givesductility,toughness,tensilestrengthandanticorrosionproperties
(e)noneoftheabove.
Ans:d
115.Whichofthefollowingelementsdoesnotimparthardnesstosteel
(a)copper
(b)chromium
(c)nickel
(d)silicon
(e)noneoftheabove.
Ans:a
116.Thepresenceofsulphurinpigironmakes
(a)iteasilymachinable

(b)itbrittle
(c)ithard
(d)thecastingunsound
(e)increasesthefluidity.
Ans:d
117.Meltingpointofironis
(a)1539C
(b)1601C
(c)1489C
(d)1712C
(e)1131C.
Ans:a
118.Compressivestrengthofgreycastironintonnes/cmisoftheorderof
(a)35
(b)57
(c)710
(d)1015
(e)1522.
Ans:b
119.Blastfurnaceproducesfollowingbyreductionofironore
(a)castiron
(b)pigiron
(c)wroughtiron
(d)malleableiron
(e)whiteiron.
Ans:b
120.Cupolaproducesfollowingmaterial
a)castiron
(b)pigiron
(C)wroughtiron
(d)malleableiron
(e)whiteiron.
Ans:a
121.Themachinabilityofsteelisincreasedby
(a)siliconandsulphur
(b)phosphorous,leadandsulphur
(c)sulphur,graphiteandaluminium
(d)phosphorousandaluminium
(e)noneoftheabove.
Ans:b
122.Thefollowingelementcan'timparthighstrengthatelevatedtemperature
(a)manganese
(b)magnesium
(c)nickel
(d)silicon
(e)noneoftheabove.
Ans:b
123.WhichofthefollowingelementresultsinpresenceoffreegraphiteinC.I.
(a)carbon
(b)sulphur
(c)silicon
(d)manganese
(e)phosphorous.
Ans:c
124.Whitecastiron
(a)contains1.7to3.5%carboninfreestateandisobtainedbytheslowcoolingofmoltencastiron
(b)isalsoknownaschilledcastironandisobtainedbycoolingrapidly.Itisalmostunmachinable
(c)isproducedbyannealingprocess.Itissoft,toughandeasilymachinedmetal
(d)isproducedbysmalladditionsofmagnesium(orcreium)intheladle.Graphiteisinnodularorspheroidalformandis
welldispersedthroughoutthematerial
(e)noneoftheabove.
Ans:b
125.Coldrolledsteelsheetscontaincarbonofthefollowingorder
(a)0.1%
(b)0.2%
(c)0.4%
(d)0.6%
(e)0.8%.
Ans:a
126.Pipesforbicycleframesaremadeof
(a)coldrolledsteel
(b)hotrolledsteel
(c)forgedsteel
(d)caststeel
(e)carbonchromesteel.
Ans:a

127.Largeforgings,crankshafts,axlesnormallycontaincarbonupto
(a)0.05to0.20%
(b)0.20to0.45%
(c)0.45to0.55%
(d)0.55to1.0%
(e)1.0to1.2%.
Ans:c
128.Heavydutyleafandcoilspring*containcarbonofthefollowingorder
(a)0.2%
(b)0.5%
(c)0.8%
(d)1.0%
(e)1.5%.
Ans:d
129.Taps,diesanddrillscontaincarbon
(a)below0.5%
(b)below1%
(c)above1%
(d)above2.2%
(e)nil.
Ans:c
130.Dropforgingdiescontaincarbonoftheorderof
(a)0.1to0.2%
(b)0.25to0.5%
(c)0.6to0.7%
(d)0.7to0.9%
(e)1.0to1.2%.
Ans:c
131.Whichisthefalsestatementaboutwroughtiron.Ithas
(a)highresistancetorustingandcorrosion
(b)highductility
(c)abilityofholdprotectivecoating
(d)easilyweldablecharacteristics
(e)uniformstrengthinalldirections.
Ans:e
132.Thetensilestrengthofwroughtironismaximum
(a)alongthelinesofslagdistribution
(b)perpendiculartolinesofslagdistribution
(c)uniforminalldirections
(d)unpredictable
(e)noneoftheabove.
Ans:a
133.Ballsforballbearingsaremadeof
(a)castiron
(b)mildsteel
(c)stainlesssteel
(d)carbonchromesteel
(e)highcarbonsteel.
Ans:d
134.Malleablecastiron
(a)containsl.7to3.5%carboninfreestateandisobtainedbytheslowcoolingofmoltencastiron
(b)isalsoknownaschilledcastironandisobtainedbycoolingrapidly.Itisalmostunmachinable
(c)isproducedbyannealingprocess.Itissoft,tough,andeasilymachinedmetal
(d)isproducedbysmalladditionsofmagnesium(orcerium)intheladle.Graphiteisinthenodularorspheroidalformand
iswelldispersedthroughoutthematerial
(e)noneoftheabove.
Ans:c
135.Preheatingisessentialinwelding
(a)castiron
(b)highspeedsteel
(c)allnonferrousmaterials
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
136.Thehardnessofsteelprimarilydependson
(a)%ageofcarbon
(b)%ageofalloyingelements
(c)heattreatmentemployed
(d)methodofmanufacture
(e)shapeofcarbidesandtheirdistributioniniron.
Ans:e
137.Steelmadefromphosphaticironis
(a)brittle
(b)hard
(c)ductile
(d)tough
(e)malleable.

Ans:a
138.Ductilecastiron
(a)contains1.7to3.5%carboninfreestateandisobtainedbytheslowcoolingofmoltencastiron
(b)isalsoknownaschilledcastironandisobtainedbycoolingrapidly.Itisalmostunmachinable
(c)isproducedbyannealingprocess.Itissoft,toughandeasilymachinedmetal
(d)isproducedbysmalladditionsofmagnesium(orcreium)intheladle.Graphiteisinnodularorspheroidalformandis
welldispersedthroughoutthematerial
(e)noneoftheabove.
Ans:d
139.Brasscontains
(a)70%copperand30%zinc
(b)90%copperand10%tin
(c)8592%copperandresttinwithlittleleadandnickel
(d)7075%copperandresttin
(e)70%copperand30%tin.
Ans:a
140.Thecrystalstructureofbrassis
(a)F.C.C.
(b)B.C.C.
(c)H.C.P.
(d)Orthorhombiccrystallinestructure
(e)noneoftheabove.
Ans:a
141.Thecompositionofsilversolderis
(a)silver,copper,zinc
(b)silver,tin,nickel
(c)silver,lead,zinc
(d)silver,copper,aluminium
(e)silver,lead,tin.
Ans:a
142.Whichoneofthefollowingmetalswouldworkhardenmorequicklythantheothers?
(a)copper
(b)brass
(c)lead
(d)silver
(e)aluminium.
Ans:b
143.Aspecimenofaluminiummetalwhenobservedundermicroscopeshows
(a)B.C.C.crystallinestructure
(b)F.C.C.crystalstructure
(c)H.C.P.structure
(d)acomplexcubicstructure
(e)orthorhombiccrystallinestructure.
Ans:b
144.Theusualcompositionofasolderingalloyis
(a)tin,leadandsmallpercentageofantimony
(b)tinandlead
(c)tin,leadandsilver
(d)tinandcopper
(e)tin,copperandlead.
Ans:a
145.Admiraltybrassusedforsteamcondensertubescontainscopperandzincinthefollowingratio
(a)50:50
(b)30:70
(c)70:30
(d)40:60
(e)60:40.
Ans:b
146.Corrosionresistanceofsteelisincreasedbyadding
(a)chromiumandnickel
(b)nickelandmolybdenum
(c)aluminiumandzinc
(d)tungstenandsulfur
(e)noneoftheabove.
Ans:a
147.Corrundumcontainsmorethan95%
(a)steel
(b)A1203
(c)Si02
(d)MgO
(e)germansilver.
Ans:b
148.Alnico,analloyusedextensivelyforpermanentmagnetscontainsiron,nickel,aluminiumandcobaltinthefollowing
ratio
(a)50:20:20:10
(b)40:30:20:10

(c)50:20:10:20
(d)30:20:30:20
(e)50:10:20:20.
Ans:a
149.Ifarefractorycontainshighcontentofsilicon,itmeansrefractoryis
(a)acidic
(b)basic
(c)neutral
(d)brittle
(e)noneoftheabove.
Ans:c
150.Bellmetalcontains
(a)70%copperand30%zinc
(b)90%copperand10%tin
(c)8592%copperandresttinwithlittleleadandnickel
(d)7075%copperandresttin
(e)7075%copperandrestzincandtin.
Ans:d
151.Whichofthefollowingisusedforbearingliner
(a)gunmetal
(b)bronze
(c)bellmetal
(d)babbitmetal
(e)brass.
Ans:d
152.Thecorrectsequencefordescendingorderofmachinabilityis
(a)greycastiron,lowcarbonsteel,wroughtiron
(b)lowcarbonsteel,greycastiron,wroughtiron
(c)wroughtiron,lowcarbonsteel,greycastiron
(d)wroughtiron,greycastiron,lowcarbonsteel
(e)greycastiron,wroughtiron,lowcarbonsteel.
Ans:a
153.Structuralsteelcontainsfollowingprincipalalloyingelements
(a)nickel,chromiumandmanganese
(b)tungsten,molybdenumandphosphorous
(c)lead,tin,aluminium
(d)zinc,sulphur,andchromium
(e)noneoftheabove.
Ans:a
154.Aluminiumbronzecontainsaluminiumandcopperintheratioof
(a)50:50
(b)40:60
(c)60:40
(d)10:90
(e)90:10.
Ans:d
155.Bronzecontains
(a)70%copperand30%zinc
(b)90%copperand10%tin
(c)8592%copperandresttinwithlittleleadandnickel
(d)7075%copperandresttin
(e)90%copperand10%zinc.
Ans:b
156.Muntzmetalcontainscopperandzincintheratioof
(a)50:50
(b)40:60
(c)60:40
(d)20:80
(e)80:20.
Ans:c
157.Gunmetalcontains
(a)70%copperand30%zinc
(b)90%copperand10%tin
(c)8592%copperandresttinwithlittleleadandnickel
(d)7078%copperandresttin
(e)8592%copperandrestzinc.
Ans:c
158.Perminvaralloyhavingconstantpermeabilityisanalloyof
(a)nickel,copperandiron
(b)nickel,copperandzinc
(c)copper,nickelandantimony
(d)iron,zincandbismuth
(e)antimony,copperandzinc.
Ans:a
159.Thealloyusedformakingelectricalresistancesandheatingelementsis
(a)nichrome

(b)invar
(c)magnin
(d)elinvar
(e)peiminvar.
Ans:a
160.Monelmetalcontains
(a)63to67%nickeland30%copper
(b)88%copperand10%tinandrestzinc
(c)alloyoftin,leadandcadmium
(d)malleableironandzinc
(e)noneoftheabove.
Ans:a
163.Permalloyisa
(a)kindofstainlesssteel
(b)noneferrousalloy
(c)polymer
(d)cuttingtoolmaterial
(e)nickelandironalloyhavinghighpermeability.
Ans:e
164.Phosphorbronzecontains
(a)0.5%ofphosphorous
(b)1%phosphorous
(c)2.5%phosphorous
(d)5%phosphorous
(e)noneoftheabove.
Ans:e
165.Freecuttingsteels
(a)areusedwhereeaseinmachiningisthecriterion
(b)containcarboninfreeform
(c)requireleastcuttingforce
(d)donotexist
(e)canbecutfreelyevenunderadverseconditions.
Ans:a
166.Deltametalisanalloyof
(a)copper,zincandiron
(b)iron,nickelandcopper
(c)iron,leadandtin
(d)iron,aluminiumandmagnesium
(e)copper,zincandantimony.
Ans:a
167.Admiraltygunmetalcontains
(a)63to67%nickeland30%copper
(b)88%copper,10%tinandrestzinc
(c)alloyoftin,leadandcadmium
(d)ironscrapandzinc
(e)noneoftheabove.
Ans:b
168.Whichofthefollowingalloysdoesnotcontaintin
(a)whitemetal
(b)solderadmiralty
(c)fusiblemetal
(d)phosphorbronze
(e)gunmetal.
Ans:a
169.Whichisfalsestatementaboutpropertiesofaluminium
(a)modulusofelasticityisfairlylow
(b)wearresistanceisverygood
(c)fatiguestrengthisnothigh
(d)creepstrengthlimitsitsusetofairlylowtemperatures
(e)corrosionresistanceisgood.
Ans:b
170.Additionofcoppertoaluminiumresultsin
(a)improvementofcastingcharacteristics
(b)improvementofcorrosionresistance
(c)oneofthebestknownageandprecipitationhardeningsystems
(d)improvingmachinability
(e)noneoftheabove.
Ans:c
171.Additionofmanganesetoaluminiumresultsin
(a)improvementofcastingcharacteristics
(b)improvementofcorrosionresistance
(c)oneofthebestknownageandprecipitationhardeningsystems
(d)improvingmachinability
(e)noneoftheabove.
Ans:b
172.Elinvar,analloyusedinprecisioninstruments,hairspringsforwatches,etc.containsthefollowingelementas

principalalloyingelement
(a)iron
(b)copper
(c)aluminium
(d)zinc
(e)nickel.
Ans:e
173.Whichofthefollowingalloysdoesnothavecopperasoneoftheconstituents
(a)deltametal
(b)monelmetal
(c)constantan
(d)nichrome
(e)siliconbronze.
Ans:d
174.Additionofleadandbismuthtoaluminiumresultsin
(a)improvementofcastingcharacteristics
(b)improvementofcorrosionresistance
(c)oneofthebestknownageandprecipitationhardeningsystems
(d)improvingmachinability
(e)noneoftheabove.
Ans:d
175.Additionofsilicontoaluminiumresultsin
(a)improvementofcastingcharacteristics
(b)improvementofcorrosionresistance
(c)oneofthebestknownageandprecipitationhardeningsystems
(d)improvingmachinability
(e)noneoftheabove.
Ans:a
176.Constantantanalloyusedinthermocouplesisanalloyof
(a)copperandtin
(b)copperandzinc
(c)copperandiron
(d)copperandnickel
(e)copperandchromium.
Ans:d
177.Whitemetalcontains
(a)63to67%nickeland30%copper
(b)88%copperand10%tinandrestzinc
(c)alloyoftin,leadandcadmium
(d)silverandchromium
(e)malleablecastironandsilver.
Ans:c
178.Germansilvercontains
(a)1%silver
(b)2.5%silver
(c)5%silver
(d)10%silver
(e)100%silver.
Ans:c
179.Whichofthefollowinghashighestspecificstrengthofallstructuralmaterials
(a)magnesiumalloys
(b)titaniumalloys
(c)chromiumalloys
(d)magneticsteelalloys
(e)noneoftheabove.
Ans:b
180.Dowmetalcontains
(a)94%aluminium,4%copperand0.5%Mn,Mg,SiandFe
(b)92.5%aluminiumand,4%copper,2%nickeland1.5%Mg
(c)90%aluminiumand90%copper
(d)90%magnesiumand9%aluminiumwithsomecopper
(e)90%magnesiumand10%tin.
Ans:d
181.Foundrycrucibleismadeof
(a)mildsteel
(b)germansilver
(c)lead
(d)castiron
(e)graphite.
Ans:e
182.Agehardeningisrelatedwith
(a)stainlesssteel
(b)gunmetal
(c)germansilver
(d)duralumin
(e)castiron.
Ans:d

183.Aluminiumbronzecontains
(a)94%aluminium,4%copperand0.5%Mn,Mg,SiandFe
(b)92.5%aluminium,4%copper,2%nickel,and1.5%Mg
(c)10%aluminiumand90%copper
(d)90%magnesiumand9%aluminiumwithsomecopper
(e)10%aluminiumand90%tin.
Ans:c
184.Babbitmetalisa
(a)leadbasealloy
(b)tinbasealloy
(c)copperbasealloy
(d)alloftheabove
(e)(a)and(c)above.
Ans:e
185.ThecorrectcompositionofBabbitmetalis
(a)87.75%Sn,4%Cu,8%Sb,0.25%Bi
(b)90%Sn,2%Cu,4%Sb,2%Bi,2%Mg
(c)87%Sn,4%Cu,8%Sb,1%Al
(d)82%Sn,4%Cu,8%Sb,3%Al,3%Mg
(e)noneoftheabove.
Ans:a
186.DuraJomincontains
(a)94%aluminium,4%copperand0.5%Mn,Mg,SiandFe
(b)92.5%aluminium,40%copper,2%nickel,and1.5%Mg
(c)10%aluminiumand90%copper
(d)90%magnesiumand9%aluminiumwithsomecopper
(e)94%aluminiumand6%tin.
Ans:a
187.NeutralsolutionisonewhichhaspHvalue
(a)greaterthan7
(b)lessthan7
(c)equalto7
(d)pHvaluehasnothingtodowithneutralsolution
(e)noneoftheabove.
Ans:c
188.AcidicsolutionisonewhichhaspHvalue
(a)greaterthan7
(b)lessthan7
(c)equalto7
(d)pHvaluehasnothingtodowithneutralsolution
(e)noneoftheabove.
Ans:b
189.BasicsolutionisonewhichhaspHvalue
(a)greaterthan7
(b)equalto7
(c)lessthan7
(d)pHvaluehasnothingtodowithbasicsolution
(e)noneoftheabove.
Ans:a
190.Followingelementshavefacecentredcubicstructure
(a)gammairon(910to1400C),Cu,Ag,Au,Al,Ni,Pb,Pt
(b)Mg,Zn,Ti,Zr,Br,Cd
(c)airon(below910Candbetween1400to1539C),W
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
191.Recrystallisationtemperaturecanbeloweredby
(a)purificationofmetal
(b)grainrefinement
(c)workingatlowertemperature
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
192.Pearliteisacombinationof
(a)ferriteandcementite
(b)cementiteandgammairon
(c)ferriteandaustenite
(d)ferriteandirongraphite
(e)pearliteandferrite.
Ans:a
193.Austenitersacombinationof
(a)ferriteandcementite
(b)cementiteandgammairon
(c)ferriteandaustenite
(d)ferriteandirongraphite
(e)pearliteandferrite.

Ans:b
194.Thetransistorismadeof
(a)silver
(b)gold
(c)copper
(d)germanium
(e)germansilver.
Ans:d
195.Leadispouredintothejointbetweentwopipes.Thesepipesmaybemadeof
(a)castiron
(b)vitrifiedclay
(c)asbestoscement
(d)concrete
(e)mildsteel.
Ans:a

FerritemeterMF300F+
MeasuresFerriteNumber(FN)Austenitic&duplexstainlesssteel

PostedbyNgarajurajuat23:32

Recommend this on Google

Labels:EngineeringMaterialsObjectivetypeQuestionsandAnswers

Nocomments:
PostaComment
Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

GoogleAccount

Preview

PostaComment
NewerPost

Home

OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...
MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...
109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...
152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...
135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...
250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...
102TOPTransmissionandDistributionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransmissionandDistributionQuestionsandAnswersList1.Bywhichofthefollowingsystemselectricpowermaybetransmitted?...
103TOPHeatTransferMechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
LatestHeatTransferQuestionsandAnswerspdffreedownload1.UnitofthermalconductivityinM.K.S.unitsis(a)kcal/kgm2C(b)kc...
118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...
109TOPA.C.Fundamentals,CircuitsandCircuitTheoryMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestA.C.Fundamentals,CircuitsandCircuitTheoryQuestionsandAnswers1.Asinewavehasafrequencyof50Hz.Itsangularfrequen...

PoweredbyBlogger.