You are on page 1of 13

Round 1 - 45minutes

1. Explain you roles in the project.


2. Any custom functionality you developed.
3. I have three text fields.. say firstname, middlename and lastname , I want to make them unique
how can we do it using admin.
MyAnswer- First i said we cane make it unique when creating the field. Then he put up a good
question ... THEN SAY there can be repeated first names but different middle and last name then the
use wont be able to enter any new name even if it has different middle and last names
-create another field.. Concatenate the three fields and then test for uniqueness.
4. I have 2 page layouts p1 p2 two profiles prof1 prof2 have 3 field f1 f2 f3 , for prof1 i have p1 and f1
f2 on the page layout .. prof2 has p2 layout and f3 field. Now all the three fields have validation rules.
When prof2 user is trying to create a record and save will f1 f2 validation rules get fired ?
(I said yes they will get fired.. then he asked) .. How can prevent the f1 f2 validation rules from
executing for the prof2 user... ( I couldnt answer it ,,,.!!!)
5. Have you worked on workflows approvals.. ( I said yes workflows)
6. What are different workflow actions?
7. How are workflow actions triggered. i.e., what are the conditions?
8. What is the difference between when created edited and created any time its edited to
subsequently meet criteria ?
9. I have an obj1 and a piclist STATUS in that whith open, close and wip .. I want to send a use a
mail everyday till the status is open how can u do that using workflows. (I coudnt asnwer it he gave
he answer... We create a time dependant workflow rule.. that was tricky way of asking time
dependatnt scenario !!!)
10. Triggers and what all the situations they get fired (events )
11. What the collections
12. What is difference between collections
13. What is viewstate
14. Did you do any integration (I said no .. but i said i did some webservices .. he asked what was
that which i did .. I said i created a webservce to create a contact record from the webservice)
15. What are relationships in salesforce.
16. What are the difference between LU and MD relations.
17. I want to change MD to LU .. what are the considerations (I heard this question firsttime in my life
..... i read lot of blogs but no where i came across !!! ... my answer was on thing is that the child
records wont have an owner assigned to them .. he then told about roll up summaries )
18. How do u write rollup summaries for say i have an amount field on the child records and it rolls
up to TOTAL AMOUNT when it was MD relation . Now its LOOKUP so how to handle this .. ( I said
write a trigger on child object so when ever there is change in the data update the field on the lookup

object. )
19. For the 18th question itself. What are the different trigger events that you have to write ..(I said
after update , after insert ,after delete, after undelete )
20. Order of execution of various events in salesforce

Round 2 - ( almost 35 mins)


1.Explain about urself and projects you did.
2.on scale of 5 how do you rate ur skills for admin and dev ( I said cloase to 4 for admin and above
3.5 for dev she gave a smile !!! )
3. Any certifications ?
4. What are the different events.
5. What is the order of execution in triggers ( link as above)
6. I have written a trigger on opportunity there is field update on the account and there is a trigger on
the account object .. tell how the triggers will be executed ( First opportunity will fire and then
internally account trigger will fire. It will complete the operation and come back and complete the
opportunity trigger execution )
7. What are custom functionalities you have done ( I said i have created a new contact like object but
a new page will load if you select dealer in the account )
8. So a new VF page you created ? Anwer was yes.
9. I have a VF page , I want to put it on account tab and in that there is field if its values changes
from one product to other then the details of that product should be visible on the same page below
this drop-down .. how do u do this ? ( I told action support on change event and some explanations I
gave about how to get data in the controller and all )
10. What all Tags you used in VF . ( told some pageblock .. pbsection action support buttons etc)
11. What are standard controller and custom controllers.
12.Have you worked on salescloud or service cloud. ( sales)
13 Explain sales process
14. Can you convert a contract or opportunity back to lead ? ( l said yes .. she asked is the lead
record editable after it gets converted ? I said no /.. then she asked how do you do it ...i said i will
delete or mask the original record and create a clone smile ... again a smile )
15. Have you read the last two latest release details for salesforce ..
16. What the updates in communities ?
17. What are the updates in mobile
18. What are communities (at least theoretical knowledge ?)
19. What is batch apex ?
20. Can you instantiate a new batch from execute method of the current batch ?
21. I want a cyclic batch . One ends and other starts ? How do you do it.

22. What the best practices for triggers?


23. How can u schedule a batch apex from console ( not from admin remember)
24.What are webservces .. Did you do any?
25. How do you handle only otherised users using the webservice ?

Interview Questions Tavant - Bangalore:


1. While inserting a text value as 'someName' ended with 'text' ex: 'renuText' On Account Object it
should through an error.
While updating the same text value as 'renuText' should accept it.
How you will achieve this...??
2. How you will write Validation rule for above scenario while inserting the record and Validation rule
should not fire while updating form workflow it show be accept.
3. In an object there are two fields called Field1 and Filed2 and I have 100,000 records, out of
70,000 record values are equal in field1 and field2. Now Display those 70,000 records on visualforce
page.
4. In an Account Object a field called Sales Person and it has lookup relation with user object.
If user is selected as salesperson for a record, that user able to see those records, but OWD is
private, record owner and admin will not share any records.
5. Soap & REST Difference and in which format these are used to send and receive.
6. How you will get the Consume Key and Consumer secrete.
7. How to get the external ID from other system and update it in Salesforce ExternalID field, if you get
null value from other system how you will through an error.
8. How you will call other services
9. Why we use @future annotation
10. Wht is asynchronous process and why it is needed
11. Wht is the purpose of using with sharing and without sharing
Salesforce.com Certified Interview Questions
1).An organization needs the ability view the value of the Opportunity Stage field on an Opportunity
Product related list. Please choose the declarative method of fulfilling the requirement. Choose the
Right answer
A. Create an Apex method to replicate the value on the child object, and set the field level security to
read-only and expose the new field on the Opportunity Product related list.
B. Create a cross object formula field on the Opportunity Product object and expose the formula field
on the Opportunity Product related list.
C. Create a validation rule on the Opportunity Product object.

D. Create a new pick list field called Stage on the Opportunity Product object, and expose the filed
on the Opportunity Product related list.
Ans: B
2).A developer wants to leverage the console to view to see the parent object of the child object in
focus on the console. How would a developer specify what related list fields are displayed on the
parent object? Choose the Right answer
A. On an child objects mini-page layout
B. On an parent objects mini-page layout related lists field selection
C. On the parent objects page layout related lists field selection
D. You cannot modify the related fields on the console view
Ans:C
3).An organization has two custom objects to track job positions and salaries for those positions.
Everyone in the organization should be able to view the positions however, only select users can
view the salary records. What steps should a developer take to ensure the requirement is fulfilled?
Choose the Right answer
A. Create a lookup relationship between positions and salaries; define public access on position and
private access on salary
B. Create a master-detail relationship between positions and salaries; define public access on
position and private access on salary.
C. Create a master-detail relationship between positions and salaries; define private access on
position and create sharing rules on salary.
D. Create a lookup relationship between positions and salaries; define public access on position and
public access on salary; create sharing rules on salary to restrict visibility.
Ans:B
4).A developer has created a custom field marked as an external id on an object. If two records in the
object have the same external id, and an upsert action occurred for that same external id what would
happen. Choose the Right answer
A. The first matching external id record would be updated
B. Both matching external id records would be updated
C. A new record is created
D. An error would be reported
Ans:D
5).A developer has a requirement to collect the state and the cities for the state selected on account
page layout. Once the user selects a state only the possible cities in that state should be available for
entry, what is the best declarative method for fulfilling this requirement. Choose the Right answer

A. Create a workflow rule that will update the city once a state is entered
B. Create a validation rule which will cause an error if the city is not in the state that has been
entered
C. Create a dependent pick list for cities based on the state that has been entered
D. Create a formula field that lookups the valid cities for the state entered
Ans:C
6).A developer has created an approval process. What would require that a formula entry criterion be
used versus standard criteria? Choose the Right answer
A. User profile evaluates to System Administrator
B. Determine if the record is newly created
C. Determine if a record has been updated
D. Determine if a field has been changed
Ans:D
7).An organization has created a HR application which contains a custom object for job positions and
candidates for those positions. The HR managers want to see a view of the position with the best
candidates for that position and not just all the candidates listed. What is the best method to fulfill the
requirement? Choose the Right answer
A. Add an inline Visualforce Page on the job position page layout
B. Add the candidate related list to the job position page layout
C. Create a validation rule on the job position page layout
D. Create a formula field on the job position object and add to the page layout
Ans:A
8)Which of the following is not process or data intensive. Choose the Right answer
A. Time entry application
B. Inventory management
C. Word processing
D. Human resource management
Ans:C
9)Which two (2) items most closely relate to the View layer of the Model View Controller paradigm?
Select TWO correct choices
A. Page Layout
B. Validation Rule
C. Custom Tab
D. Custom Field

Ans:AC
10)In which salesforce instances would there be identical record IDs? Choose the Right answer
A. Production; Full Sandbox
B. Production; Full Sandbox; Apex Sandbox
C. Production; Full Sandbox; Config Only Sandbox; Apex Sandbox;
D. Salesforce.com never repeats record IDs
Ans:A
11).A developer has created a time-based workflow that escalates a Lead record 10 days after it has
been created if no updates have occurred. What is the best way for the developer to test that the new
time based workflow rule is functioning? Please select two (2) choices.
A. User Debug Logs setup the Developer; create a new lead record; review debug logs
B. Create a new lead record; view the time-based workflow queue;
C. Setup the developer for time-based workflow queue; create a new lead record; view the timebased workflow queue;
D. Create a new lead record; view the outbound messages queue
Ans:AB
12)What settings can you specify on a profile? Please select two (2) choices.
A. Revoke sharing permissions
B. Enable record types
C. Enable create read, create, edit, and delete on objects
D. Specify language
Ans:BC
13)A manager in an organization wants to share specific fields of data to his subordinates that only
he has access to. What is the best way to share specific fields of data? Please select two (2)
choices. Please select two (2) choices.
A. Run As on dashboards
B. Folder Permission on a Report
C. Run As on scheduled reports
D. Folder Permission on a Dashboard
Ans:AC
14)Under what circumstances would the sharing button to be enabled on a detail view for a record.
Choose the Right answer
A. A developer has added the button to the page layout
B. When record sharing is enabled in the user profile

C. When record sharing is set to public read only or private for the object
D. When record sharing is set to public read/write for the object
Ans:C
15)When creating a sharing rule what entities can data be shared to. Please select three (3) choices.
Please select three (3) choices.
A. Public Groups
B. Users
C. Roles
D. Roles and Subordinates
E. Queues
Ans:ACD
16)A developer needs to make a field that is normally accessible by most users inaccessible on the
report wizard for specific users. What the best method to fulfill that requirement? Choose the Right
answer
A. Field level security
B. Remove the field from the page layout
C. Remove the field from the user profile
D. Change my display under personal settings
Ans:C
17)What can be done with report summary totals? Please select two (2) choices: Please select two
(2) choices:
A. Calculate values from a previous report
B. Calculations based on report summary totals
C. Highlight outliers
D. Historical analysis
Ans:BD
18)If a parent object has a lookup relationship defined with a child object. What happens in the child
object when you delete a record from the parent? Choose the Right answer
A. The child record is deleted
B. Nothing
C. The parent record cannot be deleted
D. The child record cannot be deleted
Ans:D

19)How can a developer get a Custom Object added to the quick create list Choose the Right
answer
A. Add the object through home page component settings
B. It is added automatically
C. Expose a custom tab for the custom object
D. Enable the quick create on the user profile
Ans:C
20)Select the features that are available through custom report types. Please select two (2) items.
Please select two (2) items.
A. Define object relationships and fields for reports
B. Define up to 4 object relationships
C. Define anti-join relationships
D. Create analytic snapshot reports
Ans:AB
21)An organization wishes to have everyone view/edit records on an object except for a single
person x who should only have read-only access to the object. What is the best way to implement
the requirement? Choose the Right answer
A. Modify the sharing access for the object to public read/write and remove user x from the role
hierarchy
B. Modify the sharing access for the object to private and remove user x from the role hierarchy
C. Modify the sharing access for the object to public read only, create a public group with everyone
except user x; create a sharing rule and define read/write access to the public
group.
D. Modify the page layout to be read-only.
Ans:C
22)Using a formula field how would a developer calculate the number of days since a record has
been created. The CreatedDate field is a DateTime type field. Choose the Right answer
A. TODAY() DATEVALUE(CreatedDate)
B. NOW() DATEVALUE(CreatedDate)
C. TODAY() CreatedDate
D. CreatedDate TODAY()
Ans:A
23)Salesforce.com has notified you that they have enabled the ability to update audit fields for your
organization. When inserting a record which field can you set? Choose the Right answer
A. CreatedDate

B. IsDeleted
C. SysModStamp
D. UpdatedDate
Ans:A
24)A developer needs to create a trending report what should he/she use to get the historical data?
Choose the Right answer
A. Reports
B. Analytic Snapshots
C. Roll-Up Summary
D. Report Types
E. Audit History Records
Ans:B
25)What is the best type of dashboard component to display a list of your top 10 customers? Choose
the Right answer
A. Metric
B. Table
C. Gauge
D. Chart
Ans: B
26)Select the salesforce.com edition that is NOT available today Choose the Right answer
A. Professional
B. Unlimited
C. Enterprise
D. Premium
Ans:D
27)Using the force.com platform declarative model to build an application. Which of the following do
you NOT have to do? Please select three (3) choices.
A. Install a database server
B. Configure an application using clicks not code
C. Deploy a web server
D. Administer and email server
Ans:ACD

28)An organization wants to create a field to store manager data on the user object. The manager
field is a reference to another user record. What type of relationship should be used?
Choose the Right answer
A. master-detail
B. hierarchical
C. lookup
D. many-to-many
Ans:B
29)What are the data types that are supported by formula field? Please select three (3) choices.
Please select three (3) choices.
A. Text
B. Percent
C. Email
D. Currency
E. Phone
Ans:ABD
30)What is true about a junction object? Choose the Right answer
A. A custom object that has 2 master-detail relationships.
B. A custom object that has a master-detail relationship.
C. A standard object that has 2 master-detail relationships.
D. A standard object that has a master-detail relationship.
Ans:A

Certification : Yes/No
1)Then He started asking about tell me about professional Experenice..?
After finshing this
He started asking on Some questions Iam sharing below Questions..
2)What is Wrapper class?
A Wrapper class is a class whose instances are collection of other objects.
It is used to display different objects on a Visual Force page in same table.
3)What are Annotations..?
Annotations are used to give additional information to compiler at the runtime.
An Apex annotation modifies the way that a method or class is used, similar to annotations in Java.

Annotations are defined with an initial @ symbol, followed by the appropriate keyword. To add an
annotation to a method, specify it immediately before the method or class definition.
Eg:
@future
@isTest
@TestVisible
5)What is @future annotation?
@Future:
Use the future annotation to identify methods that are executed asynchronously. When you specify
future, the method executes when Salesforce has available resources.
For example, you can use the future annotation when making an asynchronous Web service callout
to an external service. Without the annotation, the Web service callout is made from the same thread
that is executing the Apex code, and no additional processing can occur until the callout is complete
(synchronous processing).
Methods with the future annotation must be static methods, and can only return a void type.
6)How many ways we can share a record?
Role Hierarchy:
If we add a user to a role, the user is above in the role hierarchy will have read access.
Setup -> manage users -> roles -> setup roles -> click on add role -> provide name and save.
OWD:
Defines the base line setting for the organization.
Defines the level of access to the user can see the other users record
OWD can be Private, Public Read Only, Public Read and Write.
Setup -> Security Controls -> sharing settings -> Click on Edit
Manual Sharing:
Manual Sharing is sharing a single record to single user or group of users.
We can see this button detail page of the record and this is visible only when OWD setting is private.
Criteria Based Sharing rules:
If we want to share records based on condition like share records to group of users
Whose criteria are country is India.
Setup -> security controls -> sharing settings -> select the object and provide name and
Conditions and save
Apex sharing:
Share object is available for every object(For Account object share object is AccountShare ). If we
want to share the records using apex we have to create a record to the share object.
7)What is OWD..?
What is Batch Apex and why to use batch Concept..?

what are the methods we have in Database.batchable() Interface..?


8)What is @isTest..?
9)What is test Class did you written any test classes..?
10)What are the best practices to write a test class..?
11)What is the minimum code coverage to deploy a class..?
A : 75%
12)Asked about trigger..?
and what is bulkifying trigger in salesforce..?
13)What are the roles and responsibilities in Your current Project..?
Finally He asked anything to ask from your side..
I said No..
He said your interview his finished we will share the feedback

1. Tell me about your self?


2. Explain briefly how many project you have done. What is your role? What is your current project?
3. Explain one business requirement? What is the use of customers that requirement?
4. Explain one visual force page what you have developed in your current project?
5. What are the governor limits are you faced? How to achieve that? Why governor limits introduced
salesforce?
6. Have you written any triggers? What is use of triggers? In your current project which requirement
you written explain code?
7. What is the use test class? Why we writing test class? Without writing test class what happen?
8. How to move the code one sand box to another sandbox? What are the ways we can move?
9. What are the types of environments in salesforce?
10. What is view state? What is max size of view state? Why Salesforce introduced view state? how
to achieved view state error?
11. Tell me the path of change set? How to create connection one sandbox to another sandbox?
12. What is the use @future? Why salesforce introduced @future?
13. How to update the data internal system to external system? Automatically?
14. What are the limits in soql ?
15. How to display the multiple objects information in single visual force page?
16. I have one scenario; I have one object Account child to contact. When account address is update
related contacts address also update?
How to achieve? Explain code?
17. I have opportunity object which has lookup to same opportunity (simply one opportunity has 4
opportunities) how to display the opportunity amount in column header total value?

18. What are challenges have you face?


19. How to interact client day to day?
20. how to automated the importing the one system to another system using dataLoader?
21.how to fetch the excel sheet to importing the data automatically?
22. what is use StartTest and StopTest?