You are on page 1of 27

ch05

Student: ___________________________________________________________________________

1.

Gross income includes all income realized during the year.


True False

2.

Excluded income will never be subject to the federal income tax.


True False

3.

The all-inclusive definition of income means that gross income is defined very broadly.
True False

4.

A taxpayer who borrows money will include that amount borrowed in their gross income under the allinclusive definition of income.
True False

5.

Income is included in gross income unless a tax provision specifies that it can be deferred or
excluded.
True False

6.

The principle of realization for tax purposes is very different from realization as it is understood for
financial reporting purposes.
True False

7.

Wherewithal to pay represents the principle that a realized transaction should require a taxpayer to sell
other assets in order to pay income taxes.
True False

8.

Barter clubs are an effective means of avoiding realization for tax purposes.
True False

9.

The cash method of accounting requires taxpayers to recognize income only when that income is received
as cash.
True False

10. When a carpenter provides $100 of services in exchange for $100 of groceries, the carpenter has realized
$100 of income.
True False
11. Recognized income may be in the form of cash or property received (but not services received).
True False
12. When a taxpayer sells an asset, the entire proceeds from the sale must be included in gross income
regardless of the cost of the asset.
True False
13. Jake sold his car for $2,400 in cash this year. He will realize a taxable gain of $1,000 if he purchased the
car for $1,400.
True False
14. When an asset is sold, the taxpayer calculates the gain or loss by subtracting the tax basis of the asset
from the proceeds of the sale.
True False
15. The tax benefit rule applies when a taxpayer refunds amounts previously included in income.
True False

16. Jim received a $500 refund of state income taxes this year. Jim will not need to include the $500 in his
gross income this year because he did not deduct state income taxes last year.
True False
17. Constructive receipt represents the principle that cash basis taxpayers should be taxed on income when it
is made available to them without substantial restrictions.
True False
18. Claim of right states that income has been realized if a taxpayer receives income and there are substantial
restrictions on the taxpayer's use of the income.
True False
19. Community property laws dictate that income earned by one spouse is treated as though it was earned
equally by both spouses.
True False
20. The assignment of income doctrine requires that to shift income from property to another person, the
taxpayer must transfer only the income to the other person.
True False
21. Interest income is earned in the year in which it is received by the taxpayer or credited to the bank
account.
True False
22. For tax purposes, unearned income means income that has not yet been realized.
True False
23. A portion of each payment from a purchased annuity represents income.
True False
24. The exclusion ratio for a purchased annuity is the cost of the annuity divided by the interest rate.
True False
25. Rental income generated by a partnership is reported by partners as dividend income.
True False
26. The tax law defines alimony to include transfers of property (but not cash) between former spouses.
True False
27. The tax law includes a complex set of restrictions called frontloading to make it difficult for taxpayers to
disguise property payments as alimony payments.
True False
28. Prizes and awards are generally taxable.
True False
29. Gambling winnings are included in gross income only to the extent that the winnings exceed gambling
losses incurred during the same period.
True False
30. Generally, 85 percent of Social Security benefits are included in income of high income taxpayers.
True False
31. Unemployment benefits are excluded from gross income.
True False
32. A taxpayer generally includes in gross income the amount of debt forgiven by a lender.
True False
33. An employee may exclude up to a 40 percent employer-provided discount on services.
True False

34. A below-market loan (e.g., from an employer to an employee) is a common example of a transaction that
generates taxable imputed income.
True False
35. Interest earned on a Federal Treasury bond is excluded from gross income (for federal tax purposes).
True False
36. Interest earned on a city of Denver bond is excluded from gross income (for federal tax purposes).
True False
37. Taxpayers meeting certain home ownership and use requirements can permanently exclude up to
$1,000,000 of realized gain on the sale of their principal residence.
True False
38. Qualified fringe benefits received by an employee can be excluded from gross income.
True False
39. Scholarships are excluded from gross income for degree candidates even if the scholarship pays for
required fees and books in addition to tuition.
True False
40. Earnings from 529 plans and Coverdell education savings accounts are excluded from gross income as
long as they use the earnings to pay for qualifying educational expenditures.
True False
41. Trevor received a gift of $25,000 in cash from his rich uncle. Trevor must include $15,000 of this gift in
his gross income this year.
True False
42. Anna received $15,000 from life insurance paid upon the death of her grandmother. Anna can exclude the
entire amount of the life insurance from her gross income.
True False
43. U.S. citizens generally are subject to tax on all income whether it is generated in the United States or in
foreign countries.
True False
44. To provide relief from double taxation, Congress allows a foreign-unearned income exclusion for interest
and dividends earned in foreign countries.
True False
45. Worker's compensation benefits are excluded from gross income.
True False
46. Fred must include in gross income a $7,500 payment received from his neighbor to compensate Fred for
the emotional distress he suffered when his neighbor accidentally ran over his dog.
True False
47. Loretta received $6,200 from disability insurance that she purchased directly this year. Loretta must
include all $6,200 in her gross income.
True False
48. Brad was disabled for part of the year and he received $11,500 of benefits from a disability plan
purchased by Brad's employer. Brad must include all $11,500 of benefits in his gross income because
Brad was not taxed on the disability insurance premiums paid by his employer.
True False

49. Gross income includes


A. all income from whatever source derived unless excluded by law
B. excluded income
C. deferred income
D. all realized income
E. All of the above
50. Which of the following is not a necessary condition for income to be included in gross income?
A. income must be realized
B. income must be paid in cash
C. income cannot be excluded by law
D. income must be made available to a taxpayer on the cash basis
E. All of the above
51. Sally is a cash basis taxpayer and a member of the Valley Barter club. This year Sally provided 100 hours
of sewing services to the barter club in exchange for two football playoff tickets. Which of the following
is a true statement?
A. Sally need not recognize any gross income unless she sells the football tickets.
B. Sally's exchange does not result in taxable income.
C. Sally is taxed on the value of the football tickets even if she cannot attend the game.
D. Sally is taxed on the value of her sewing services only if she is a professional seamstress.
E. All of the above are true.
52. This year Barney purchased 500 shares of Bell common stock for $20 per share. At year-end the Bell
shares were only worth $2 per share. What amount can Barney deduct as a loss this year?
A. $10,000
B. $9,000
C. $1,000
D. Barney can deduct $10,000 only if he includes $1,000 in his taxable income
E. None of the above - Barney is not entitled to a loss deduction.
53. Hillary is a cash-basis calendar-year taxpayer. During the last week of December she received a letter
containing a $5,000 check for services. Which of the following is a true statement?
A. Hillary is taxed on the $5,000 of service income in the year she cashes the check.
B. Hillary is taxed on the $5,000 of service income in the year the check was mailed.
C. Hillary is taxed on the $5,000 of service income in the year she receives the check.
D. Hillary is taxed on the $5,000 of service income in the year she provides the services.
E. None of the above is true.
54. Identify the rule that determines whether a taxpayer must include in income a refund of an amount
deducted in a previous year:
A. Tax refund rule
B. Constructive receipt
C. Return of capital principle
D. Tax benefit rule
E. None of the above
55. Identify the rule dictating that on a sale of an asset a taxpayer need only include the incremental gain in
gross income rather than the entire proceeds from the sale:
A. Tax benefit rule
B. Constructive receipt
C. Return of capital principle
D. Wherewithal to pay
E. None of the above
F. All of the above

56. Identify the rule that allows lessors to exclude security deposits from gross income because they have an
obligation to repay the deposit:
A. Claim of right
B. Constructive receipt
C. Return of capital principle
D. Wherewithal to pay
E. None of the above
F. All of the above
57. Dave is a plumber who uses the cash method of accounting. This year Dave requested that his clients
make their checks payable to his son, Steve. This year Steve received checks in the amount of $62,000 for
Dave's plumbing services. Which of the following is a true statement?
A. Dave is taxed on $62,000 of plumbing income this year.
B. Steve is taxed on $62,000 of plumbing income this year.
C. Steve is taxed on $62,000 of income from gifts received this year.
D. Dave may deduct the $62,000 received by Steve.
E. All of the above are true
58. Jack and Jill are married. This year Jack earned $72,000 and Jill earned $80,000 and they received $4,000
of interest income from a joint savings account. How much gross income would Jack report if he files
married-separate from Jill?
A. $72,000 if they reside in a common law state.
B. $76,000 if they reside in a community property law state.
C. $84,000 if they reside in a common law state.
D. $78,000 if they reside in a community property law state.
E. All of the above
59. Identify which of the items below help determine which taxpayer must recognize earned income:
A. Residence in a community property law state
B. Assignment of income
C. Residence in a common law state
D. Both A and B above
E. All of the above
60. Kevin provided services to several clients this year who paid with different types of property. Which of
the following payments is not included in Kevin's gross income?
A. Cash
B. Shares of stock listed on the New York Stock Exchange
C. A used car
D. Gold coins
E. All of the above are included in gross income
61. Emily is a cash basis taxpayer, and she was an especially productive salesperson last year. In December
of last year her supervisor told Emily she had earned a $5,000 bonus. However, Emily received the bonus
check after year end. Identify the principle that will determine when Emily is taxed on the bonus:
A. Assignment of income
B. Constructive receipt
C. Return of capital principle
D. Wherewithal to pay
E. All of the above

62. Ophra is a cash basis taxpayer who is employed in the publishing industry. This year her employer
informed her that because of her outstanding performance she is entitled to a free world cruise. Ophra
asked her employer to issue the cruise tickets to her parents, and he complied with this request. Identify
the principle that will determine whether Ophra or her parents are taxed on the value of the cruise
tickets:
A. Assignment of income
B. Constructive receipt
C. Return of capital principle
D. Wherewithal to pay
E. All of the above
63. This year Henry realized a gain on the sale of an antique car that he inherited from his uncle. The buyer
has promised to pay Henry in installment payments over the next few years. Identify the principle that
will determine when Henry should be taxed on the gain from the sale:
A. Assignment of income
B. Constructive receipt
C. Return of capital principle
D. Wherewithal to pay
E. All of the above
64. This year Mary received a $200 refund of state income taxes that she deducted on her tax return last
year. Mary included a total of $4,000 of state income taxes when she itemized deductions last year. What
amount of the refund, if any, should Mary include in her gross income this year?
A. $200 is included because Mary itemized her deductions last year.
B. $200 is included if itemized deductions exceeded the standard deduction by $200.
C. $200 is included because itemized deductions exceeded the standard deduction.
D. $200 is included even if Mary claimed the standard deduction.
E. None of the above - refunds of state income taxes are not included in gross income.
65. Opal deducted $2,400 of state income taxes on her tax return last year. This year she received a state
income tax refund of $170. What amount of the refund, if any, should Opal include in her gross income if
last year her total itemized deductions exceeded the standard deduction by $350?
A. $2,050
B. $350
C. $180
D. $170
E. None of the above - refunds of state income taxes are not included in gross income.
66. Wilma has a $25,000 certificate of deposit (CD) at the local bank. The interest on this certificate, $1,000,
was credited to her account this year but she must pay an early withdrawal penalty if she cashes in the CD
before next year. Which of the following is a true statement?
A. Wilma must include the $1,000 of interest in her income this year.
B. Wilma must include the $1,000 of interest in her income when she cashes the CD.
C. Wilma must include the $1,000 of interest in her income this year only if the bank waives the early
withdrawal penalty.
D. Wilma must include the $1,000 of interest in her income next year if she does not pay the early
withdrawal penalty.
E. All of the above
67. Which of the following is a true statement about the first payment received from a purchased annuity?
A. The payment is included in gross income.
B. A portion of the payment is a return of capital.
C. The payment can only be taxed in the year after the annuity was purchased.
D. The payment is not taxed until the annuity payments cease altogether.
E. All of the above

68. Which of the following is a description of how the annuity exclusion ratio is calculated for an annuity
paid over a fixed period?
A. The expected return is divided by the number of payments.
B. The original investment is multiplied by the prevailing interest rate.
C. The original investment is divided by the number of payments.
D. The expected return is divided by the prevailing interest rate.
E. None of the above
69. George purchased a life annuity for $3,200 that will provide him $80 monthly payments for as long as he
lives. Based on IRS tables, George's life expectancy is 100 months. How much of the first $80 payment
will George include in his gross income?
A. $80
B. $72
C. $48
D. $32
E. None of the above
70. Fran purchased an annuity that provides $12,000 quarterly payments for the next 10 years. The annuity
was purchased at a cost of $300,000. How much of the first quarterly payment will Fran include in her
gross income?
A. zero
B. $4,500
C. $12,000
D. $32,400
E. All of the above
71. Harold receives a life annuity from his qualified pension that pays him $5,000 per year for as long as he
lives. Later this year Harold will recover the remainder of his cost of the annuity. Which of the following
correctly describes how the annuity payments are taxed after Harold has recovered the cost of the
annuity?
A Harold will continue to apply the annuity exclusion ratio to determine the amount of each annuity
. payment includible in gross income.
B. Harold will include the entire amount of each annuity payment in gross income after he recovers the
cost of the annuity.
C. The entire amount of each annuity payment is excluded from gross income after Harold recovers his
cost of the annuity.
D. Harold must request that the IRS calculate his exclusion ratio based upon a revised life expectancy.
E. All of the above
72. To calculate a gain or loss on the sale of an asset, the proceeds from the sale are reduced by which of the
following?
A. Tax basis of the property
B. Selling expenses
C. Amount realized
D. A and B above
E. All of the above
73. Nate is a partner in a partnership that received $5,000 of interest income this year. Nate's share of the
interest is $1,000, and he should report this income on his individual return as:
A. business income
B. income from a partnership
C. interest income
D. dividend income because the partnership intends to organize next year as a limited liability company
E. All of the above

74. Which of the following statements about alimony payments is true?


A. To qualify as alimony, payments must be made in cash.
B. Alimony payments are includible in the gross income of the recipient.
C. To qualify as alimony, payments cannot continue after the death of the recipient.
D To qualify as alimony, payments must be made under a written agreement or divorce decree that does
. not designate the payments as "nonalimony" or child support.
E. All of the above
75. Barney and Betty got divorced this year. In the divorce decree Betty agreed to transfer 100 shares of
common stock worth $50,000 and pay Barney $24,000 per year for five years (or until Barney's death or
remarriage). What amount (if any) is included in Barney's gross income this year?
A. $24,000
B. $50,000
C. $74,000
D. $170,000
E. None of the payments are included in gross income
76. Charles and Camilla are getting divorced. Under the terms of the decree Charles will pay Camilla
$50,000 in cash in each of the next five years (or until Camilla's death or remarriage). In addition, Charles
will transfer a castle worth $2,000,000 to Camilla and pay $12,000 per year to support their son, Clyde,
until he turns 19 years old. What amount (if any) is included in Camilla's gross income this year?
A. $2,062,000
B. $12,000
C. $50,000
D. $2,050,000
E. None of the payments are included in gross income
77. Hal Gore won a $1 million prize for special contributions to environmental research. This prize is
awarded for public achievement, and Hal immediately indicated that he would transfer $400,000 of the
award to the Environmental Protection Agency. How much of the prize should Hal include in his gross
income?
A. $400,000
B. $600,000
C. $1 million
D. None of the above because all prizes are excludible
E. None of the above because prizes from charities are excludible
78. Ethan competed in the annual Austin Marathon this year and won a $25,000 prize for fastest wheelchair
entrant. Ethan indicated that he would transfer the prize to the local hospital. How much of the prize
should Hal include in his gross income?
A. $25,000
B. $25,000 because all prizes are taxable
C. Zero because prizes transferred to charities are excludible
D. Zero because all prizes are excludible
E. Zero because prizes from charities are excludible
79. This year Ed celebrated his 25th year as an employee of Designer Jeans Company. In recognition of his
long and loyal service, the company awarded Ed a gold watch worth $250 and a $2,000 cash bonus. What
amount must Ed include in his gross income?
A. $2,250
B. $2,000
C. $250
D. Zero if Ed offers to contribute his watch and bonus to a qualified charity
E. Zero - all employee awards are excluded from gross income

80. Rhett made his annual gambling trip to Uwin Casino. On this trip Rhett won $250 at the slots and $1,200
at poker. Also this year, Rhett made several trips to the race track, but he lost $700 on his various wagers.
What amount must Rhett include in his gross income?
A. $1,450
B. $1,200
C. $750
D. $250
E. Zero - gambling winnings are not included in gross income
81. Bernie is a former executive who is retired. This year Bernie received $250,000 in pension payments and
$10,000 of social security payments. What amount must Bernie include in his gross income?
A. $250,000
B. $255,000
C. $258,500
D. $260,000
E. Zero
82. Bart, a single taxpayer, has recently retired. This year, he received $24,000 in pension payments and
$5,000 of social security payments. What amount must Bart include in his gross income for the social
security payments?
A. $4,250
B. $2,500
C. $1,500
D. $750
E. Zero
83. Karl works at Moe's grocery. This year Karl was paid $43,000 in salary but he was allowed to purchase
his groceries at 10% below Moe's cost. This year Karl spent $3,600 to purchase groceries costing Moe
$4,000 and worth $6,000. What amount must Karl include in his gross income?
A. $46,600
B. $47,000
C. $49,000
D. $43,400
E. $45,500
84. Joyce's employer loaned her $50,000 this year (zero interest rate) to buy a new car. If the federal interest
rate was 3%, which of the following is correct?
A. Joyce recognizes $1,500 of taxable interest income.
B. Joyce's employer recognizes $1,500 of deductible interest expense.
C. Joyce recognizes $1,500 of imputed compensation income.
D. Joyce recognizes $1,500 of imputed dividend income.
E. None of the above.
85. Janine's employer loaned her $5,000 this year (zero interest rate) to buy a used car. If the federal interest
rate was 4%, which of the following is correct?
A. Janine recognizes $200 of taxable interest income.
B. Janine's employer recognizes $200 of deductible interest expense.
C. Janine recognizes $200 of imputed compensation income.
D. Janine recognizes $200 of imputed dividend income.
E. None of the above.

86. Deb has found it very difficult to repay her loans. Because of these difficulties, the bank decided to
forgive one of her most recent loans, an amount of $45,000. After the loan was discharged, Deb had total
assets of $232,000 and her remaining loans total $217,000. What amount must Deb include in her gross
income?
A. $15,000
B. $45,000
C. $30,000
D. $28,000
E. Zero - Deb was not solvent when the loan was discharged
87. Mike received the following interest payments this year. What amount must Mike include in his gross
income (for federal tax purposes)?

A. $2,650
B. $2,350
C. $2,050
D. $2,300
E. $4,950
88. This year, Fred and Wilma sold their home (sales price $750,000; cost $200,000). All closing costs were
paid by the buyer. Fred and Wilma owned and lived in their home for 20 years. How much of the gain is
included in gross income?
A. $550,000
B. $300,000
C. $250,000
D. $50,000
E. None
89. This year, Barney and Betty sold their home (sales price $750,000; cost $200,000). All closing costs were
paid by the buyer. Barney and Betty owned and lived in their home for 18 months. How much of the gain
is included in gross income?
A. $550,000
B. $300,000
C. $250,000
D. $50,000
E. None
90. Frank received the following benefits from his employer this year. What amount must Frank include in
his gross income?

A. $54,450
B. $57,350
C. $56,250
D. $59,150
E. Zero - these benefits are excluded in gross income

91. Ben's employer offers employees the following benefits. What amount must Ben include in his gross
income?

A. $9,400
B. $11,070
C. $10,600
D. $7,000
E. Zero - none of the above benefits is included in gross income
92. Shaun is a student who has received an athletic scholarship to State University. The scholarship paid
$14,000 for tuition, $2,500 for fees, and $1,000 for books. In addition, Shaun's dormitory fees of $8,500
were paid by the University when he agreed to counsel freshman on campus living. What amount must
Shaun include in his gross income?
A. $9,500
B. $11,000
C. $2,500
D. $8,500
E. Zero - none of the above benefits is included in gross income
93. Graham has accepted an offer to do graduate work in the chemistry department at State University. The
chemistry department offered Graham a $5,000 tuition reduction and $3,500 toward the cost of room and
meals. Under the terms of the scholarship Graham must work in the chemistry labs during the summer as
a research assistant. What amount must Graham include in his gross income?
A. $8,500
B. $5,000
C. $3,500
D. $2,500
E. Zero - none of the above benefits is included in gross income
94. Sam saved diligently for his college education by putting part of his pay into U.S. Series EE saving
bonds. Sam purchased the bonds for $6,500, and this year he redeemed the bonds for $7,200. He has no
other income this year. What amount must Sam include in his gross income?
A. $7,200.
B. $6,500.
C. a maximum of $350 if Sam uses the proceeds to pay for his college tuition and fees.
D. $700 unless Sam uses the proceeds to pay for his college tuition and fees.
E. Zero - proceeds from cashing bonds sold at a discount is not realized income.
95. Brenda has $15,000 in U.S. Series EE saving bonds and she is considering whether to cash the bonds.
Under what conditions can Brenda exclude the interest on the savings bonds from her gross income?
A. Brenda can exclude the interest if she uses the proceeds to pay for college tuition.
B. Brenda's modified AGI must be below a phase-out range for the exclusion.
C. The proceeds must be used for higher education expenses of Brenda, her spouse, or Brenda's
dependent.
D. All of the above are necessary conditions for Brenda to exclude the interest.
E. None of the above - the interest is always included in gross income

96. Dora made a gift of stock to her granddaughter. At the time of the gift, the stock was worth
$15,000. Several months after the gift, a $500 dividend was declared on the stock and paid to Dora's
granddaughter. What amount must Dora's granddaughter include in her gross income?
A. $2,000
B. $15,000
C. $15,500
D. $2,500
E. None of the above
97. Irene's husband passed away this year. After his death, Irene received $250,000 of proceeds from life
insurance on her husband, and she inherited her husband's stock portfolio worth $750,000. What amount
must Irene include in her gross income?
A. $1 million
B. $750,000
C. $500,000
D. Zero but only if Irene does not opt to receive the life insurance proceeds in a lump sum
E. Zero - none of the above benefits is included in gross income
98. Helen is a CPA and will spend this entire year in an overseas office of her firm. Helen's salary of
$110,000 is subject to the income tax of the foreign country. How much of her salary will she be allowed
to exclude from gross income in the U.S.?
A. $82,000
B. $92,900
C. $97,500
D. $108,000
E. All of her salary is included in gross income
99. Hank is a sales executive who earned $109,500 working for a multinational firm this year. Of the 365
days in this year Hank spent 340 days residing and working in an overseas office and 25 days working in
the United States. What amount of Hank's salary will he be allowed to exclude from gross income in the
U.S. (rounded to the nearest one-hundred dollars)?
A. Hank can exclude his entire salary because he worked more than 330 days overseas
B. 97,400
C. 86,500
D. 92,900
E. None of his salary can be excluded from gross income because Hank must reside overseas for the
entire year
100.NeNe is an accountant who works for a multinational firm this year and spent the entire year working
overseas. NeNe's employer paid $40,000 of her overseas housing expenses this year. What amount of the
$40,000 housing payments may NeNe exclude?
A. NeNe can exclude all of the housing payment because she worked more than 330 days overseas
B. 14,864
C. 25,136
D. 13,006
E None of her salary can be excluded from gross income because NeNe must reside overseas for two
. consecutive years to receive an exclusion.
101.Pam recently was sickened by eating spoiled peanut butter. She successfully sued the manufacturer for
her medical bills ($3,700), her emotional distress ($6,000 - she now fears peanut butter), and punitive
damages ($44,000). What amount must Pam include in her gross income?
A. $44,000
B. $50,000
C. $47,700
D. $9,700
E. Zero - none of the above benefits is included in gross income

102.This year Zach was injured in an auto accident. As a result he received the following payments.
Zach received $18,000 of disability pay. Zach has disability insurance provided by his employer as a
nontaxable fringe benefit. Zach's employer paid $4,300 in disability premiums for Zach this year.
Zach's hospital bills totaled $4,500 and were paid by his health insurance. Zach has health insurance
provided by his employer as a nontaxable fringe benefit. Zach's employer paid $6,250 in health insurance
premiums for Zach this year.
What amount must Zach include in his gross income?
A. $22,500
B. $18,000
C. $4,500
D. $10,550
E. Zero - none of the above benefits is included in gross income
103.Samantha was ill for four months this year. Samantha missed work during this period, but disability
insurance paid $18,000 of disability pay to replace her missed salary. Samantha shares the cost of the
insurance with her employer. This year Samantha's employer paid $2,200 in disability premiums for
Samantha as a nontaxable fringe benefit and Samantha paid the remaining $1,100 of premiums from her
salary. What amount of the disability pay must Samantha include in her gross income (rounded to the
nearest whole dollar)?
A. $18,000
B. $12,000
C. $7,000
D. $1,100
E. Zero - none of the above disability pay is included in gross income
104.Acme published a story about Paul and as a result Paul sued Acme for damage to his reputation,
emotional distress, and punitive damages. Paul won an award of $20,000 for damages, $5,500 for
emotional distress, and $50,000 for punitive damages. What amount must Paul include in his gross
income?
A. $5,500
B. $20,000
C. $50,000
D. $70,000
E. All of the above benefits are included in gross income
105.This year Ann has the following stock transactions. What amount is included in her gross income if Ann
paid a $200 selling commission for each sale?

106.Blake is a limited partner in Kling-On Partners. This year Kling-On reported that Blake's share of
dividend income was $3,700 and his share of municipal interest was $2,750. Early this year Blake found
a bundle of $100 bills in the alley outside his apartment. When no one claimed the money, the cash (a
total of $2,400) was returned to Blake. Finally, Blake earned salary of $42,000 but almost $6,500 was
withheld for income taxes and FICA tax. Compute Blake's realized income and gross income.

107.Henry works part-time on auto repairs and restoration projects. This year Henry was paid $5,400 for
repairs he made to his neighbor's auto. Henry's neighbor promised to pay Henry another $2,200 in cash
next year. Henry's brother borrowed $4,100 in cash in December of this year and gave him a negotiable
promissory note for $4,300 due in three months with interest. Henry sold the note in January for $3,500.
Finally, Henry restored a car for the football coach. The coach paid him with a pass to next year's football
games. The pass is worth $750. Compute Henry's gross income assuming that he uses the cash basis of
accounting.

108.Juan works as a landscaper for local businesses on weekends, and he often provides services in exchange
for property. This year Juan provided lawn-mowing services in exchange for $1,275 of car repair
services, $3,570 of groceries, and a certificate of deposit (C.D.) for $4,050. The C.D. matures next year
with interest. Finally, Juan received a gift card that can only be applied for $850 of clothing at a local
mall. Juan has only applied the gift card to purchase $100 of clothing. Compute Juan's gross income
assuming that he uses the cash basis of accounting.

109.This year Kelsi received a $1,900 refund of state income taxes that she paid last year. Last year Kelsi
claimed itemized deductions of $6,800 and this total included $2,800 of state income taxes. How much of
the refund, if any, must Kelsi include in gross income if the standard deduction last year was $5,700?

110.In April of this year Victoria received a $1,400 refund of state income taxes that she paid last year.
Last year Victoria claimed itemized deductions of $8,290. Victoria's itemized deductions included state
income taxes paid of $3,750. How much of the refund, if any, must Victoria include in gross income if
the standard deduction last year was $5,700?

111.Aubrey and Justin divorced on June 30 of this year. Through June 30 Aubrey earned $62,000 of salary,
and Justin earned $45,000. For the year Aubrey reported a total salary of $130,000, and Justin earned a
total salary of $88,000. Aubrey and Justin live in a community property state. How much of the income
earned by Aubrey and Justin will Justin report on his tax return for this year?

112.Aubrey and Justin divorced on June 30 of this year. Through June 30 Aubrey earned $62,000 of salary
and Justin earned $45,000. For the year Aubrey reported a total salary of $130,000 and Justin earned a
total salary of $88,000. Aubrey and Justin live in a community property state. How much of the income
earned by Aubrey and Justin will Aubrey report on her tax return for this year?

113.Cyrus is a cash method taxpayer who reports on a calendar-year. Last year Cyrus received salary of
$88,000 and at year-end his employer announced that Cyrus would receive an additional year-end bonus
of $10,000 in cash and a new TV worth $2,000. Cyrus didn't receive his bonus check until January of this
year and the TV didn't arrive until March of this year. Determine the amount Cyrus should include in his
gross income for last year.

114.Kathryn is employed by Acme and they have been very pleased with her performance this year. In
December Kathryn was granted an extra week off with pay (pay for the week totaled $2,000). In addition,
Kathryn was given tickets to a football bowl game worth $800 (Kathryn didn't use the tickets - she hates
football). At year-end Kathryn was allowed to order new office furniture and Acme told her to take
the old office furniture home. The office furniture was originally purchased for $7,000, but it was fully
depreciated and only worth about $1,000. Determine the amount Kathryn should include in her gross
income.

115.Charles purchased an annuity from an insurance company that promised to pay him $20,000 per year for
the next 12 years. Charles paid $180,000 for the annuity. How much of the first $20,000 payment should
Charles include in gross income?

116.This year Larry received the first payment from an annuity that promises to pay him $3,000 per month
for the rest of his life. The IRS tables indicate that given Larry's age, he should expect to receive 310
monthly payments. The cost of the annuity to Larry was $620,000. How much of the first $3,000 payment
should Larry include in gross income?

117.Desai and Lucy divorced this year. Lucy has custody of their child, Andrea, and under the divorce decree
Desai pays Lucy $120,000 per year. The payments must be made in cash and will cease if Lucy dies or
remarries. The payments drop to $100,000 per year once Andrea reaches the age of 18. How much of the
payments should Lucy include in gross income this year?

118.Terri and Mike are seeking a divorce. Terri and Mike own an art collection worth $357,000 that would
belong to Terri. Mike offered to make annual payments of cash to Terri each year for five years if Terry
allows Mike to take possession of the art collection. Mike insists however, that the annual payments
must cease in the event of Terri's death. What amount of annual payment must Terri demand to make
her indifferent after taxes between taking possession of the ($357,000) art versus collecting the cash
payments? Assume that Terri has a marginal tax rate of 15 percent and Mike's tax rate is 35 percent and
ignore the time value of money.

119.J.Z. (single taxpayer) is retired and received $10,000 of Social Security benefits this year. How much of
the $10,000 Social Security benefits is taxable if his only other income was $28,000 of pension income?

120.Wendell is an executive with CFO Tires. At the beginning of this year the corporation loaned Wendell
$50,000 at an interest rate of one percent. Wendell would have paid interest of $2,500 this year if the
interest rate on the loan had been set at the prevailing Federal interest rate. Wendell used the funds as a
down payment on a vacation home and during the year he paid $500 of interest to CFO. On December
31, CFO forgave the loan and remaining interest. What amount of gross income does Wendell recognize
from the loan this year?

121.Bobby and Sissy got married 2.5 years ago. Since that time, they have lived in Bobby's home. Sissy sold
her previous home three years ago and excluded her entire gain ($80,000) at that time. Bobby and Sissy
decided to move to a bigger home this year. As a result, they sold Bobby's home for $500,000 (original
cost $150,000). How much of the gain from the sale is taxable?

122.Robert will be working overseas on a temporary assignment beginning on March 1 of this year through
January 31 of next year (347 total days, 306 this year). His salary is $11,000 per month while Robert is
overseas, but only $9,200 per month otherwise. What is the minimum amount of Robert's salary that he
must include in gross income this year? (Round your final answer to the nearest whole dollar amount.)

123.Simon was awarded a scholarship to attend State Law School from Gary Harris & Associates, Attorneys
at Law. The scholarship pays Simon's tuition ($7,000 per semester), fees ($500 per semester), and a
$4,500 per semester stipend to pay for food and housing. In order to qualify for the stipend, Simon must
work 10 hours per week at Gary Harris & Associates during the term. How much of the scholarship is
Simon required to include in gross income?

124.This fall Angelina plans to attend college. To fund her tuition she cashed in Series EE savings bonds with
a redemption value of $24,000 and an original cost of $16,800. Angelina plans on spending $7,200 of the
proceeds to pay tuition. The redemption proceeds are Angelina's only source of income. What amount of
interest must Angelina include in gross income this year?

125.Teresa was married on November 1 of this year and on that day received numerous gifts from her
extended family. Her grandfather presented Teresa with a check for $15,000; her uncle gave Teresa 1,000
shares of Ford stock worth $10 per share (the uncle purchased the shares for $25 each); and her aunt
presented Teresa with $50,000 of corporate bonds (Teresa received $1,500 of semiannual interest from
the bonds on December 31 of this year). Finally, Teresa's parents paid off $50,000 of her student loans
debt including $2,000 of accrued interest. What amount, if any, must Teresa include in gross income this
year?

126.Andres has received the following benefits this year.

Besides these benefits Andres missed work for two months due to an illness. During his illness Andres
received $6,500 in sick pay from a disability insurance policy. Assume Andres has disability insurance
provided by his employer as a nontaxable fringe benefit. What amount, if any, must Andres include in
gross income this year?

127.This year Joseph joined the board of directors. Besides his director's fees, Joseph received the following
employee benefits:

The stock bonus consisted of 5,000 shares of Bell stock given to Joseph as compensation. At the time
of the transfer the stock was listed at $4 per share. What amounts, if any, should Joseph include in gross
income this year?

128.Caroline is retired and receives income from a number of sources. The interest payments are from bonds
that Caroline purchased over past years and a disability insurance policy that Caroline purchased after her
retirement. Calculate Caroline's gross income.

129.Alex is 63 years old and retired. This year Alex won $212,200 in the state lottery. Alex also received
$20,000 from an annuity he purchased eight years ago. He purchased the annuity, to be paid annually for
15 years, for $157,500. Alex received $10,000 in Social Security benefits for the year. Calculate Alex's
gross income.

130.Vincent is a writer. Last year he began researching a story in Ireland and he resided in various Irish
locations from July 1 of last year through June 30 of this year. While he was in Ireland he earned
$135,000 working for a publisher. He was only paid $25,000 for his services last year but he received the
remaining $110,000 for his services this year. In April of this year Vincent received a $1,500 refund of
the $3,600 in state income taxes his employer withheld from his pay last year. Vincent claimed $6,500 in
itemized deductions last year (the standard deduction for a single filer was 5,700). Vincent wants to elect
to use the foreign-earned income exclusion to the extent he is eligible. Calculate Vincent's gross income
for this year. (Round your final answer to the nearest whole dollar amount.)

131.Lisa and Collin are married. Lisa works as an engineer and earns a salary of $116,000. Collin works
at a beauty salon and reported wages of $45,000. Lisa received $500 of interest from corporate bonds
and $250 of interest from a municipal bond. Lisa acquired these bonds prior to her marriage to Collin.
Collin's father passed away on April 14. He inherited cash of $50,000 and his baseball card collection,
valued at $2,000. As beneficiary of his father's life insurance policy, Collin also received $150,000. The
couple spent a weekend in Atlantic City in November and came home with gambling winnings of $1,200.
Collin was injured in an accident at the salon. He was unable to work for a month, but during this time
he received $5,000 from disability insurance he purchased several years ago. Collin also received $2,000
in workman's compensation, and $1,500 from the salon for the emotional trauma he suffered from the
accident. Calculate Lisa and Collin's gross income for this year assuming they will file married joint.

ch05 Key
1. FALSE
2. TRUE
3. TRUE
4. FALSE
5. TRUE
6. FALSE
7. FALSE
8. FALSE
9. FALSE
10. TRUE
11. FALSE
12. FALSE
13. TRUE
14. TRUE
15. FALSE
16. TRUE
17. TRUE
18. FALSE
19. TRUE
20. FALSE
21. TRUE
22. FALSE
23. TRUE
24. FALSE
25. FALSE
26. FALSE
27. TRUE
28. TRUE
29. FALSE
30. TRUE
31. FALSE
32. TRUE
33. FALSE
34. TRUE
35. FALSE
36. TRUE

37. FALSE
38. TRUE
39. TRUE
40. TRUE
41. FALSE
42. TRUE
43. TRUE
44. FALSE
45. TRUE
46. TRUE
47. FALSE
48. TRUE
49. A
50. B
51. C
52. E
53. C
54. D
55. C
56. A
57. A
58. D
59. E
60. E
61. B
62. A
63. D
64. B
65. D
66. A
67. B
68. C
69. C
70. B
71. B
72. D
73. C
74. E

75. A
76. C
77. B
78. A
79. B
80. A
81. C
82. D
83. D
84. C
85. E
86. A
87. D
88. D
89. A
90. A
91. C
92. D
93. C
94. D
95. D
96. E
97. E
98. B
99. C
100. D
101. A
102. B
103. B
104. E
Feedback: The increase in value in the IBM stock is not yet realized.
105. $2,100. ATT: ($9,500 - $200) - $7,500 = $1,800. Dell ($13,000 - $200) - $12,500 = $300.

Feedback: Realized income is $50,850 but gross income excludes municipal interest.
106. $3,700 + $2,750 + $2,400 + $42,000 = $50,850 realized - $2,750 = $48,100 gross income

Feedback: Gross income includes all income unless specifically excluded or deferred and cash basis taxpayers realize income when valuable
property is received.
107. $5,400 + $750 = $6,150

Feedback: Gross income includes all income unless specifically excluded or deferred and cash basis taxpayers realize income when valuable
property is received.
108. $1,275 + $3,570 + $4,050 + $850 = $9,745

Feedback: The tax benefit is the lesser of the refund ($1,900) or the excess of the itemized deductions above the standard deduction ($6,800$5,700= $1,100). Hence, Kelsi must include $1,100 of the $1,900 refund in gross income.
109. $1,100

Feedback: The tax benefit is the lesser of the refund ($1,400) or the excess of the itemized deductions above the standard deduction ($8,290$5,700= $2,590). Hence, Victoria must include the entire $1,400 refund in gross income.
110. $1,400

Feedback: Under community property systems, the income earned from services by one spouse is treated as though it was earned equally by both
spouses.
111. $96,500 = [1/2 x ($62,000 + $45,000)] + ($88,000 - $45,000) = $53,500 + $43,000

Feedback: Under community property systems, the income earned from services by one spouse is treated as though it was earned equally by both
spouses.
112. $121,500 = [1/2 x ($62,000 + $45,000)] + ($130,000 - $62,000) = $53,500 + $68,000

Feedback: Under constructive receipt the bonus and the TV are not included in gross income until the year received.
113. $88,000

Feedback: Gross income includes the value of property received.


114. $2,000 + $800 + $1,000 = $3,800

Feedback: A part of each payment represents a return of the original $180,000 investment and the remainder ($60,000) is income. The original
investment ($180,000) divided by the number of years indicates that $15,000 of each payment is a return of capital so the remaining $5,000 is
income.
115. $5,000

Feedback: A part of each payment represents a return of the original $620,000 investment. The return of capital is prorated over the expected
payment period so that each $3,000 monthly payment is composed of $2,000 of return of capital ($620,000/310 payments) and $1,000 of income.
116. $3,000 - [$620,000/310] = $1,000

Feedback: The constant payments qualify as "alimony" and should be included in Lucy's gross income. The drop in payments is treated as child
support because these payments cease upon the happening of a specific contingency related to the child.
117. $100,000

Feedback: The annual payments to Terri would be taxable alimony but the property division would be tax-free. Terri wants to net $357,000 either
nontaxable (property distribution) or after-tax (alimony). To determine the total cash payments ($X), we simply solve the following equation: $X
(1 - 0.15 tax rate) = $357,000, which simplifies to X = $420,000 before-tax total payments. If Mike pays $420,000 to Terri as alimony, he would
save $147,000 ($420,000 x 35%) in taxes and thus, would only be paying $273,000 after taxes ($420,000 payments - $147,000 tax savings) for an
art collection worth $357,000.
118. $420,000 over 5 years results in annual payments of $84,000.

Feedback: J.Z.'s modified AGI + 50 percent of his Social Security benefits equals $28,000 + $5,000 (50% x $10,000) = $33,000. Thus, his taxable
Social Security benefits are the lesser of A) $5,000 (50 percent of his Social Security benefits) or B) 50 percent of [$28,000 modified AGI +
$5,000 (50% of Social Security benefits) - $25,000] =$4,000. Thus, his taxable Social Security Benefits are $4,000.
119. $4,000

Feedback: Wendell must include $2,000 in gross income from the discounted interest rate he received on the loan ($2,500 interest at Federal
rate minus $500 he actually was required to pay). Also, Wendell must include the $50,000 in gross income because the discharge of the debt is
additional compensation.
120. $52,000

Feedback: Because Bobby meets the ownership test, Bobby and Sissy meet the use test, and Sissy did not claim her exclusion within the previous
two years, they may exclude the entire gain up to $500,000.
121. $0.

Feedback: The maximum foreign earned income exclusion for the year is $92,900. Robert will earn $18,400 during January and February and
$110,000 during the remainder of the year. Since he will be spending a total of more than 330 days abroad over a 12-month consecutive period,
he is eligible to exclude foreign earned income. However, he will be able to claim only a partial exclusion based upon his time abroad this year
[$92,900 full exclusion x 306/365 (days in foreign country/days in year)] and thus he will report gross income of $50,517 ($128,400 - 77,883).
122. $50,517

Feedback: The stipend is included in gross income because the terms of the scholarship require Simon to perform services.
123. $12,000 per semester

Feedback: Angelina has realized interest of $7,200 but she is only eligible to exclude 30 percent of the interest income because she is only using
30 percent of the proceeds for a qualified purpose ($7,200/$24,000). Angelina is not required to phase-out the amount of the exclusion because her
modified gross income is below the threshold for the phase-out of the exclusion.
124. $5,040

Feedback: All of the gifts are excludible except for the interest that accrued on the corporate bonds after the date of the transfer.
125. $500 (2 months of 6 months interest received)

Feedback: The disability pay of $6,500 is included in gross income because the insurance premiums were paid as a nontaxable fringe benefit.
126. $115,920 =$92,000 + $15,000 + $2,420 + $6,500

Feedback: Joseph would report the value of the stock ($20,000) as compensation.
127. $239,000 = $204,000 + $20,000 + $15,000

Feedback: Caroline is not taxed on the disability payments because she purchased the insurance. In addition, Caroline's gross income is clearly
below the Social Security phase-in threshold, so the Social Security benefits are also excluded.
128. $12,350 = $5,400 + $2,300 + $1,900 + $2,750

Feedback: The annuity return of capital is ($157,500/15) = $10,500 and the taxable portion is $9,500. Given Alex's income, his Social Security
benefits are 85 percent taxable (i.e., $10,000 x 85 percent).
129. $230,200 = $212,200 + $9,500 + $8,500

Feedback: $92,900 x 181/365 = $46,068 maximum exclusion. The tax benefit is the lesser of the refund ($1,500) or the excess of the itemized
deductions above the standard deduction ($6,500-$5,700= $800). Hence, Vincent must include $800 of the $1,500 refund in gross income.
130. $64,732 = $110,000 - $46,068 + $800

Feedback: The municipal interest, inheritance and life insurance, disability pay, workman's compensation, and damages are all excluded from
gross income.
131. $162,700 = $116,000 + $45,000 + $500 + $1,200

ch05 Summary
Category
AACSB: Analytic
AACSB: Reflective thinking
AICPA: BB Critical Thinking
Blooms: Application
Blooms: Knowledge
Learning Objective: 05-01 Apply the concept of realization and explain when taxpayers recognize gross income.
Learning Objective: 0502 Understand the distinctions between the various sources of income; including income from services and property.
Learning Objective: 05-03 Apply basic income exclusion provisions to compute gross income.
Level of Difficulty: Easy
Level of Difficulty: Hard
Level of Difficulty: Medium
Spilker - Chapter 05

# of Questions
70
61
131
80
51
48
39
44
45
28
58
131