Sie sind auf Seite 1von 15

www.jobmasternigeria.

org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

PREPARATORY HANDOUT
+
PAST QUESTIONS AND ANSWERS
FOR

NIGERIA
IMMIGRATION
APTITUDE TEST
Cadets
Assistants
Immigration Assistants
PASS THAT APTITUDE TEST NOW!!!
With God, Prayers, Hard work and Faith, success will come.
Also inside are:
Current affairs
History of Nigeria immigration Service
GMAT etc.

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 1

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

CURRENT AFFAIRS
1

Senate committee chairman on


Interior

Senator Abubakar Baguda

Vice chairman on Interior

Senator Olabunmi Adetumsi

House of Reps Chairman on


interior

Hon. Umar Mohammed Bature

Minister of interior

Comrade Abba Moro

Comptroller General of
immigration

Mr. David Paradang

Chairman National Confab

Sen. Femi Okurounmu

Secretary National Confab

Dr. Aklid Ndabawa

Chief of Defence Staff

Lt. General Azubuike Ihejirika

Chief of Air Staff

Air Mashall Alex Badeh

10

Chief of Naval Staff

Rear Admiral Dele Joseph Ezeoba

11

National Security Adviser

Col. Sambo Dasuki (RTD)

12

Inspector General of Police

Mohammed Abubakar

13

D.G. Nigeria Intelligence Agency

Mr. E.O. Oladeji

14

D.G. SSS

Mr. Ita Ekpeyong

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 2

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

HINTS AND HISTORY OF NIGERIA IMMIGRATION SERVICE


BREIF HISTORY:
Before 1958, the immigration duties were the sole responsibility of the Nigeria
police Force. By the year 1958, a chief immigration officer headed the
department of the immigration services. The chief immigration officer
metamorphosed into the present day Nigeria Immigration Service established
under the government of Alhaji Tafawa Balewa in 1963.
HINTS:
The Comptroller General is the head of NIS, while Deputy Comptroller General
head its various directorate and they are assisted by the Assistant Comptroller
General and then the Comptrollers.
Nigeria Immigration service has 8 zones headed by Assistant Comptroller
General and the 36 states commands are headed by Comptroller General
because of its peculiarity as a state and a zone.
Nigeria immigration service has other comptrollers heading the various
commands in Lagos and these include:
a. Lagos sea port command
b. Passport offices in Ikeja and Festac command
c. Seme boarder command
d. Murtala Mohammed international airport command.

MISSION STATEMENT OF IMMIGRATION:


1. Our resolve to have an adequate driven security outfit that can
conveniently address the operational challenges of modern immigration.
2. To give the service a new sense of direction that can make it relevant at
all times of the world security order and global trend.
Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 3

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

PAST QUESTIONS AND ANSWERS


QUESTION 1:
Numerically state the aims, objective and goals of the Nigeria immigration service?
ANSWER:
1. Issuance and administration of Nigeria travel documents of persons arriving Nigeria
and departing Nigeria.
2. Endorsement of all categories of travel documents of persons arriving Nigeria and
departing Nigeria.
3. Visa issuance and interpretation of such visas and issuance of residence permit to
foreign investors and other expatriates who wish to reside in Nigeria.
QUESTION 2:
State the rank in the officers cadre in Nigeria immigration services.
ANSWER:
1. Comptroller General (C.G.I)
2. Deputy Comptroller General (DCGI)
3. Assistant Comptroller General (ACGI)
4. Comptroller (C.I)
5. Deputy Comptroller (DCI)
6. Assistant Comptroller (ACI)
7. Chief Superintendent (CSI)
8. Superintendent (SI)
9. Deputy Superintendent (DS)
10. Assistant Superintendent I (ASI)
11. Assistant Superintendent II (ASII)

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 4

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

QUESTION 3:
Mention six directorates in the Nigeria Immigration Service.
ANSWER:
1. Finance and Administration directorate
2. Investigation and aliens control directorate
3. Operations directorate
4. Passport administration and control directorate
5. Border patrol and surveillance directorate
6. Projects and logistics directorate

QUESTION 4:
Which ministry determines the tariffs on the passport issuance or re issuance and residence
permit?
ANSWER:
Federal Ministry of Interior
QUESTION 4B:
What is passport?
ANSWER:
Passport is a valid information document of a person for the purpose of travelling outside
the shore of his country.

QUESTION 5:
Name the types of passports we have in Nigeria?
ANSWER:
a. Nigeria Diplomatic or official passport
b. Nigeria Standard passport
c. Nigeria Pilgrims passport

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 5

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

d. Seamans passport or Seamans Card Identification


QUESTION 6:
Name the offences an alien may commit under the Immigration Act that lead to the
deportation of offender?
ANSWER:
a. Forged/Fake travel or residence document.
b. Prostitution/brothel keeping and human trafficking
c. Illegal entry into Nigeria
d. Conviction of criminal offence
e. Act of terrorism
f. Importation of illegal arms
QUESTION 7:
Mention the kinds of visa known to you?
ANSWER:
a. Diplomatic Visa
b. Ordinary Visa
QUESTION 8:
Name the types of ordinary visa
ANSWER:
a. Temporary work permit
b. Possessiveness visa
c. Tourist visa
d. Visitor visa
e. Residence visa
QUESTION 9:
Mention 5 statutory responsibilities of the Nigeria immigration service.

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 6

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

ANSWER:
a. Investigation, apprehension, detention, repatriation and deportation of foreigner
who violates relevant laws.
b. Manning of Nigerias border posts.
c. The implementation of Nigerias extort Visa regimes.
d. Control and monitoring of Immigration, Emigration of persons into and from Nigeria
respectively.
e. Execution of deportation/repatriation orders on erring foreigners.
QUESTION 10:
List 4 changes that occurred in NIS since May 1999?
ANSWER:
a. German Embassy and British Deputy High Commission trained officers in detecting
fraudulent travel documents.
b. The United States Immigration and Naturalisation Service sent in their instructors to
train officers in border patrol technique, investigation technique, human dignity,
relations to the public and detection of fraudulent documents as well as tactics to
reduce human trafficking to the various post.
c. NIS in-house training, there is a lot of training on going in Abuja, NIS training schools,
staff college in Sokoto, immigration training school in Kano, Owerri and Ahoda,
Rivers State.
d. Seminars like the Nigeria Stakeholders Seminar that the NIS had at the Golden Gate
Restaurant in November, 2001.
e. Reshuffling of officers in very sensitive areas like the Murtala Mohammed Airport.
f. Reduced number of officers at the Airport, Seme border and Sea ports for effective
control.
g. Re-training of officers at passports offices and setting up of a monitoring group to
make sure that touts are driven away from the passport area.
h. Issuance of e-passport.

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 7

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

QUESTION 11:
What is the meaning of the Acronym CERPAC by NIS?
ANSWER:
CERPAC is the Acronym for Combined Expatriate Residence Permit and Aliens Card.
QUESTION 12:
Who is qualified to be issued CERPAC?
ANSWER:
Expatriates resident or working in Nigeria.
QUESTION 13:
What is CERPAC GREEN CARD?
ANSWER:
It is an authentic document that allows a non Nigeria to reside in Nigeria to carry out an approved
activity as specified in the permit or to accompany a resident or citizen of Nigeria. CERPAC GREEN
CARD does not exempt the holder from having a valid entry or re-entry permit/visa.
QUESTION 14:
What is CERPAC BROWN CARD?
ANSWER:
Every Alien resident in Nigeria or outside with the intention to remain in Nigeria in excess of 54 days
and member leaving their ship and staying ashore in excess of 28 days are required by law to
register, unlike the CERPAC GREEN CARD; the BROWN CARD is essential, a movement charts. Under
the near CERPAC Scheme, registration is valid for two years, after which application for two years,
after while application for validation must be made.

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 8

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

GMAT
Merchant Robert Morris was a man of many distinctions. One of the wealthiest individuals
in the colonies and an economics wizard, he won the accolade financier of the revolution
yet died penniless and forgotten. He and Roger Sherman were the only singer of all three of
the nations basic document: the declaration on independence, articles of confederation,
and constitution. Morris who turned down as the first secretary of the Treasury, also served
as a senator in the congress.
Morris was born in or near Liverpool England, in 1734. At the age of 13, he migrated to
Maryland to join his father tobacco export in Oxford, Maryland. After brief schooling in
Philadelphia, the youth obtain employment with Thomas and Charles wildings well- known
shipping firm in 1754. He becomes a partner and for almost four decades was one of the
companys directors as well as one of the Philadelphias most influential citizens. Marrying
in 1769 at the age of 35, he fathered five sons and two daughters.
During the stamp act turmoil in 1765, Morris joined other merchants in protest. But not
until the outbreak of hostilities and he decided later to fully commit himself to the
revolution. In 1775, the continental congress contracted with his firm to import arms and
ammunition and he was elected to Pennsylvania council of safety (1775-1776), the
committee of correspondence, the provincial assembly (1775-1776), the state legislature
(1776-1778), and the conditional congress (1775-1778) in the later body on July 1, 1776 he
voted against independence which he personally considered premature, but next purposely
absented himself to facilitate an affirmative ballot by his state.
Morris, a key member of congress, specialized in financial affairs and military procurement,
although he and his firm profited handsomely, had it not been for his assiduous labours, the
continental army would probably have needed to be mobilized. He worked closely with
General Washington wheeled money and supplies from the state, borrowed money in the
face of overwhelming difficulties, and on occasion even obtained personal loan to further
the war cause. Immediately following his congressional service. Morris sat for more terms in
the Pennsylvania legislature in the period between 1778-1781.
During this time, Thomas Paine and others attacked him for profiting in congress, which
investigated his account and vindicated him. Nevertheless, his reputation slipped.
Morris embarked on the most dramatic phase of his career by accepting the office of
Superintendent of Finance (1781-1784) under the articles of confederation. Congress,
recognizing the perilous state of the nations finance and its impotence to remedy it, granted
him dictatorial powers and acquiesced to his condition that he be allowed to continue his
private commercial enterprises. He slashed all governmental and military expenditures,
personal purchased army and navy supplies, tightened accounting procedures, prodded the

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved. Page 9

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

state to fulfil quotas of money and supplies and when necessary strained his personal credit
by issuing notes over his signature of barrowing from friend.
To finance Washingtons Yorktown campaign in 1781, in addition to the above techniques.
Morris obtained a sizeable loan from France. He used part of it, alone with some of his own
fortune, to organize the Bank of North America, charted that December. The first
government incorporated bank in the United States, it aided war financing.
1. The Passage most likely appeared in
a. A U.S. history textbook
b. A biographical Dictionary
c. A finance magazine
d. A scholar political science book
e. An eighteen-century military history book
Answer: B
2. According to the passage, Morriss career compassed which of the following field?
i.

Economic

ii. Political
iii. Finance
a. I only
b. I and II only
c. I and III only
d. I, II and III
Answer: D
3. Based on information in the passage, which of the following statements best expresses what
seems to have been Morriss attitude toward personal wealth?
a. It was clearly the most important things in his life
b. He has appears to have amassed great personal wealth by ignoring his own principles
c. It was clearly of considerable important to him, but he was willing to risk it to benefit others.
d. The need to support his family interfered with his desire to be philanthropy
e. All things considered, it appears to have been of little consequence to him

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved.Page 10

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

Answer: C
4. According to the passage, Morris profited from the revolution
i.

Through government military contracts

ii. By borrowing money at favourable rates


iii. By using loans made to the government for personal purpose
a. I
b. II only
c. III only
d. I and III only
Answer: A
5. Congress faith in Morriss financial genius is perhaps best attested to by:
a. Awarding contracts to his firm
b. Chartering the Bank of North America
c. Allowing him to borrow money from France
d. Trusting him to work close with George Washington
e. Granting him doctorial powers as Superintendent of finance
Answer: E
6. According to the passage, Morriss did all the following in support of the war, EXCEPT
a. Procure personal loans
b. Borrow money from France
c. Important arms and ammunition
d. Serve in the continental army
e. Include states to contribute supplies
Answer: D
7. According to the passage, after Tom Paines attack on Morris, congress
i.

Cleared him on Paines changes

ii.

Resorted his public credibility

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved.Page 11

www.jobmasternigeria.org
iii.

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

Granted him usual power in managing the nations financial affairs


a. I only
b. II only
c. III only
d. I and II only
e. I, II and III only

Answer: C
8. The passage contains information that answers which of the following questions?
i.

How Morris was able to handle the dilemma of personally opposing independence
but not actually opposing the declaration of independence

ii.

How accurate were Tom Paines charges of profiteering

iii.

Why was congress unable to remedy the nations financial problems in 1781

a. I only
b. II only
c. III only
d. I and II only
e. I, II and III only
Answer: A
9. Which one of the following statements best described the organization of the first four
paragraphs?
a. The ordering is essentially chronological from early to later events in Morris Life
b. The organization is caused and effect ; one paragraph introduces an event and the next
is discusses the result of that event.
c. The first two paragraph due with the Morriss activities at the local or regional level,
whereas the next two discuss his participation in national event.
d. Each paragraph deals with progressive more significant event in Morriss life
Answer: A

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved.Page 12

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

MATHEMATICS
Directions: solve each problem using on the page for scratch work
Indicate the best from the choice given
Number: All numbers used are real numbers
Figures: Accompany problems in this section provide information used in solving problems.
They are drawn as accurately as possible; however, when a figure is not drawn to scale,
more information will be provided.
It is given that all figures line in a plain unless otherwise stated.
1. If a measurement of 2.25 inches on a map represents 50 miles, what distance does a
measurement of 18 inches on the map represent?
(a) 350 miles (b) 375 miles (c) 425 miles (d) 435 miles (e) 450 miles
Answer: C
2. A teacher earns $25,000 a year and receive a 5% cost of living increase in salary with
$275 merit increase. His salary increases by
(a) 4.5% (b) 4.9% (c) 5% (d) 5.1% (e) 5.2%
Answer: A
3. If 3/x-1 =2/x+2 then x=?
(a) 8 (b) -1 (c) 0 (d) 1 (e) 5
Answer: D
4. Ballpoint pens cost $1.50 a dozen for the first two hundred dozen a store buys from
a wholesaler $1.25 a dozen those bought in addition to the first two hundred
dozens. If the stores buys 250 dozen pens from the wholesaler. Then is average cost
of ballpoint pen dozen is
(a) $1.50 (b) $1.45 (c) $1.38 (d) $1.30 (e) $1.85
Answer: B
5. PERTIANS TO THE FOLLOWING TABLE:
Annual income by sex of head of household

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved.Page 13

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

Sex

Less than
$15,000

$15,000$34,999

$35,000$49,999

$50,000 and
above

Male

12

25

36

Female

22

10

What percent of the males earn less than $35,000?


(a) 31 (b) 45.70 (c) 57.50 (d) 60 (e) 90
Answer: B
6. If 2x + y = 4 and 2x y= 8, then 3x y=
(a) 11 (b) 7 (c) 3 (d) -3 (e) -9
Answer: A
7. If P and Q are perimeter numbers, each greater than 2, which of the following must
be true?
(i)

PQ is an even integral

(ii)

P+Q is an even integral

(iii)

PQ is an odd integral
(a) I only
(b) II only
(c) III and II only
(d) I and II only
(e) I, II and III only

Answer: E
8. Rachel has 30 pounds of a mixture of candy that sale for $1.00/ib. Candy A sells for
$8.95/ib and candy B sells for $1.10/ib. how many pounds of Candy A is in the
mixture?
(a) 5 (b) 6 (c) 7 (d) 20 (e) 25
Answer: D

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved.Page 14

www.jobmasternigeria.org

NIGERIA IMMIGRATION APTITUTE TEST

9. If the product of two numbers is 14 and one of the numbers is 331/2 times the order,
then the sum of the two numbers is
(a) 2 (b) 5 (c) 7 (d) 9 (e) 14
Answer: D

NOTE: This is just an example past test questions of Nigeria Immigration Service. Its
meant for preparatory purposes. Feel free to distribute the questions free of charge. No
part of this test question should be sold. I WISH YOU GOODLUCK

Copyright 2013 www.jobmasternigeria.org All rights reserved.Page 15