You are on page 1of 34

## com for more papers

PROBLEMS ON TRAINS
1.

## A train 150 m long is running at a speed of 90kmph. Time taken by

the train to cross a tree is :
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Time =

Dis tan ce
Speed

Speed of the train = 90 kmph = 90 x

5
= 25 m/sec.
18

## Distance to cross the tree = Length of the train

= 150 m.
Require time =

150
= 6 sec.
25

Difficult

2.

A train 280m long, running with a speed of 63kmhr will pass a pole in:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:

Time :

Dis tan ce
Speed

Speed of the train = 63 km/hr = 63 x

5
35
=
m/sec
18
2

= 280 m.
Required time =

280x 2
= 16 sec.
35

Difficult

3.

## A train is moving at speed of 132kmph. If the length of the train is

110 meters, how long will it take to cross a railway platform 165 m long?
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:

Time :

Dis tan ce
Speed

Speed of the train = 132 kmph = 132 x

5 110
=
m/s
18
3

## Distance covered in passing the platform

= Length of the train + Length of the Platform
= (110 + 165) = 275 m.
Required time =

275x3
= 7.5 sec.
110

Difficult

4. In what time will a train 100 meres long cross an electric pole, if its speed
is 144 km/hr?
2.5 seconds
4.25 seconds 5 seconds
12.5 seconds
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:

Time :

Dis tan ce
Speed

Speed of the train = 144 x

5
= 40 m/sec.
18

## Distance covered in passing the electric pole

= Length of the train
= 100 m.
Required time =

100
= 2.5 sec.
40

Difficult

## 5. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it

pass a bridge 140 m long?
40 sec
42 sec
45 sec
48 sec
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Time :

Dis tan ce
Speed

Speed of the train = 45 x

5
25
=
m/sec.
18
2

## Distance covered in passing the bridge

= Length of the train + Length of the bridge
= 360 + 140 = 500 m

Required time =

500x 2
= 40 sec.
25

Difficult

6. The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs
400 kms in 4 hours, then the speed of the first train is:
70 km/hr
75 km/hr
84 km/hr
87.5 km/hr
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:

Speed =

Dis tan ce
Time

Given V1 : V2 =
Given V2 =

V1
7
7

=
V2
8
8

400
= 100 km/h.
4

V1
7
700
= V1 =
= 87.5 km/hr.
100 8
8

Difficult

## 7. An express train traveled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3

minutes after every 75 km.. How long did it take to reach its destination 600
km from the starting point?
6 hrs 21min

6 hrs 24 min

6 hrs 27 min

## Difficulty Level : Easy

6 hrs 30 min

Moderately easy

Basic Formula:

Time :

Dis tan ce
Speed

Speed of the train = 100 km hr.
Distance
= 600 km.
Time taken =

600
= 6 hrs.
100

## Given the train stops for 3 minutes after every 75 km.

No. of stoppings =

600
=8
75

## Omitting the last stopping

No. of stoppings = 7
Time taken at one stop = 3 min.
Time taken for 7 stops = 7 x 3 = 21 min.
Total time taken to reach the destination = 6 hrs 21 min.

Difficult

8. A goods train runs at the speed of 72 km/hr and crosses a 250 m long
platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?
230 m
240 m
260 m
270 m
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Distance = Speed x Time

Length of the train = x m.
Speed of the train = 72 km hr = 72 x

5
18

= 20 m/sec
Time taken
= 26 sec.
Length of the Platform = 250 m.
Total Length = (x + 250) m.
(x+250) = 20 x 26 = 520
x+250 = 520
x = 270
Length of the train = 270 m.

Difficult

## 9. A train covers a distance of 10 km in 12 minutes. If its speed is decreased

by 5 km/hr the time taken by it to cover the same distance will be:
10 min
11 min 20 sec
13 min
13 min 20 sec
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Difficult

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
,
Time

Time =

Dis tan ce
Speed

Given, Distance = 10 km.
Time = 12 min. =
Speed =

12 1
= hr.
60 5

10x5
= 50 kmphr.
1

## If the speed of the train is decreased by 5 kmphr

New Speed = 50-5 = 45 kmphr.
Distance = 10 km.
10
2
= hrs.
45
9
2
40
=
x 60 =
90
3

Time taken =

= 13.33 min.
=13 min. 20 sec.

## ( .33 min. = .33 x 60 sec. = 19.9 sec.)

10. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the
platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the
length of the platform?
120 cm
240 cm
300 cm
110 cm

## Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Difficult

Basic Formula:
Distance = Speed x Time

To find the length of the train :
Length of the train = x
Speed of the train = 54 km/hr = 54 x

5
= 15 m/sec.
18

## Time taken to cross the man = 20 sec.

Length of the train = 15 x 20 = 300 m.
To find the Length of the Platform : Length of the platform = ym
Time taken to cross the platform = 36 sec.
Total distance covered = Length the train + length of the platform
= 300 + y
300 + y = 54 x

5
x36 =540
18

300 + y = 540
y = 240 m.

## Length of the platform = 240 m.

11. A train 280 m long is moving at 60kmph. The time taken by the train to
cross a tunnel 220 m long is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:

Time =

Dis tan ce
Speed

Speed of the train = 60 x

5
50
= m/sec.
18
3

## Distance covered in passing the tunnel

= Length of the train + Length of the tunnel
= 280 + 220 = 500 m.
Time taken =

500x3
= 30 sec.
50

Difficult

12. With a speed of 60kmph a train crosses a pole in 30 seconds. The length
of the train is:

## Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Distance = Speed x Time

Speed of the train = 60 x

5
50
= m/s.
18
3

Distance =

50
x 30 = 500 m.
3

Difficult

## 13. A train traveling at a speed of 90kmph crosses a pole in 10 seconds. The

length of the train is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Distance = Speed x Time

Speed of the train = 90 x

5
= 25 m/sec.
18

## Time taken = 10 sec.

Distance = 25 x 10 = 250 m.

Difficult

14. A train 120 m long crosses a standing man in 15 seconds. The speed of
the train is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:

Speed =

Dis tan ce
Time

Distance = 120 m.
Time = 15 sec.

Speed =

120
= 8 m/sec.
15

=8x

18
5

= 28.8 km/hr

Difficult

## 15. A train 700 m long is running at 72kmph. If it crosses a tunnel in I

minute, the length of the length of the tunnel is:
Difficulty Level : Easy
Basic Formula:

Moderately easy

## Distance = Speed x Time

Speed of the train = 72 km/hr = 72 x

5
= 20 m/sec.
18

## Time taken = 1 min. = 60 sec.

Length of the train = 700 m.
Length of the tunnel = x m
Total length = (700 + x) m.
(700 + x) = 20 x 60
700 + x = 1200
x = 500
Length of the tunnel = 500 m.

Difficult

16.The length of a brigade which a train 130 m long and traveling at 45kmph
can cross in 30 seconds, is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Distance = Speed x Time

Speed of the train = 45 x

5
25
=
m/sec.
18
2

Time = 30 sec.
Length of the train = 130 m.
Length of the bridge= x m
Total Length = (130 + x) m
25
(130 +x) =
x 30
2

130 + x = 375
x =375 130
x = 245 m.
Length of the bridge = 245 m.

Difficult

17. If a 200 m long train crosses a platform of the same length as that of the
train in 20 seconds, then the speed of the train is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = Length of the Platform = 200 m.
Total length = 200 + 200 = 400 m
Time taken = 20 sec.
400
= 20 m/s
20
18
= 20 x = 72 km/hr.
5

Speed =

Difficult

## 18. A train 60 m long passes a platform 90 m long in 10 seconds. The speed of

the train is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = 60 m.
Length of the Platform = 90 m.
Total Distance covered = 60 + 90 = 150 m.
Time taken = 10 sec.

Speed =

150
= 15 m/sec.
10
18
= 15 x
5

= 54 km/hr.

Difficult

19. A train 300 m long crossed a platform 900 m long in 1 minute 12 seconds.
The speed of the train (in km/hr) is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = 300 m.
Length of the Platform = 900 m.
Total Distance covered = 300 + 900 = 1200 m.
Time taken = 1 min. 12 sec. = 72 sec.
1200 50
= m/sec.
72
3
50 18
= x = 60 km/hr.
3
5

Speed =

Difficult

## 20.A train crosses a platform 100 m long in 60 seconds at a speed of 45kmph.

The time by the train to cross an electric pole is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:

## Distance = Speed x Time,

Time =

Dis tan ce
Speed

To find the length of the train :Speed of the train = 45 x

5
25
=
m/sec.
18
2

## Length of the train = x m

Length of the Platform = 100 m.
Total distance covered = (x + 100) m
Time = 60 sec.
100 + x =

25
x 60 100 + x = 750
2
x = 650 m.

## Length of the train = 650 m.

To find the time taken to cross the pole:Distance covered = Length of the train = 650 m.
Required Time

650x 2
= 52 sec.
25

Difficult

21.A train of length 150 m long takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length
300 m the speed of the train(in km/hr) is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = 150 m.
Length of the tunnel = 300 m.
Total Distance covered = 150 +300 = 450 m.

## Time taken = 40.5 sec.

Speed =

450
18
x
= 40 km/hr.
40.5
5

Difficult

22.A train 150 m long takes 20 seconds to cross a platform 450 m long. The
speed of the train(in m/sec) is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = 150 m.
Length of the Platform = 450 m.
Total Distance covered = 450 +150 = 600 m.
Time taken = 20 sec.
Speed =

600
= 30 m/s.
20

Difficult

23.A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25
seconds. Its length is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
Time

To find the speed while crossing the Platform:Length of the train = x m.
Length of the Platform = 100 m.
Total Distance covered = (100 + x) m
Time taken = 25 sec.
Speed =

100 + x
25

__________________ 1

To find the speed while crossing the Pole:Distance covered = Length of the train = x m
Time taken
= 25 sec.

Speed =

1= 2

x
15

________________________ 2

100 + x
x

=
25
15

15 (100+x) = 25 x

x = 150 m..

## Length of the train = 150 m.

Difficult

24. A train takes 18 seconds to pass completely though a station162 m long and
15 seconds though another station 120 m long. The length of the train is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Difficult

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
Time

To find the speed while crossing the First Station:Length of the train = x m.
Length of the First Station = 162 m.
Total Distance covered = (x+162) m
Time taken = 18 sec.
Speed =

x + 162
__________________ 1
18

To find the speed while crossing the Second Station:Length of the Second Station = 120 m.
Total Distance covered = (x+120) m
Time taken
= 15 sec.

Speed =

1= 2

x + 120
___________________2
15
x + 162
x + 120
=
18
15

15 (x+162) = 18 (x+120)

x = 90 m..

## Length of the train = 90 m.

25. If a train 110 m long passes a telegraph pole in 3 seconds, then the time
taken by it to cross a railway platform 165 m long is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Speed =

Dis tan ce
,
Time

Time =

Dis tan ce
Speed

To find the speed of train while crossing the Pole:Length of the train = 110 m.
Time taken = 3 sec.

Speed =

110
m/sec.
3

To find the time taken while crossing the Platform:Length of the Platform = 165 m
Total Distance covered = 110 + 165 = 275 m
110
m/s
3
275x3
Time taken =
= 7.5 sec.
110

## Speed of the train =

Difficult

26. A train 110 m long is traveling at a speed of 59kmph. The time in which it
will pass a passer by, walking at 4kmph in the same directions, is:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Dis tan ce

Time = Re lativeSpeed

Speed of the train = 59 km/hr.
Speed of the man = 4 km/hr.
Since both are in the same direction
Relative speed = (59-4) = 55 km/hr.
Length of the train = 110
110 x18
36
=
55 x5
5
1
Time = 7 sec.
5

Time =

Difficult

27.A train 150 m long moving at a speed of 35 meters per second overtakes a
man moving at 5 meters/sec in opposite direction. The train will pass the
man in:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Dis tan ce

Time = Re lativeSpeed

Speed of the train = 35 m/s
Speed of the man = 5 m/s
Since both are moving in opposite direction
Relative speed = (35+5) = 40 m/sec.
Length of the train = 150 m

Time =

150
= 3.75 sec.
40

Difficult

28. Two trains each 200 m long are running on parallel rails at the rate of

40kmph and 45kmph respectively. In how much time will they cross each
other, if they are running in the same direction?
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Dis tan ce

Time = Re lativeSpeed

Distanced covered = Total length of the two trains
= 200 + 200 = 400 m.
Speed of the First train = 40 kmph.
Speed of the Second train = 45 kmph.
Since both the trains are moving in the same direction
Relative speed = 40-45 = 05 kmph.
Relative speed = 5x

Time taken =

5
25
=
m/s
18
18

400x18
25

= 288 sec.

Difficult

29. Two trains 126 m and 114 m long are running in opposite directions, one at

the rate of 30kmph and another one at 42kmph. From the moment they meet
will cross each other in:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
TotalDis tan ce

Time = Re lativeSpeed

Distance covered = Total length of the two trains
= 126 + 114 = 240 m.
Speed of the First train = 30 kmph.
Speed of the Second train = 42 kmph.
Relative speed = (30+42) = 72 kmph.
= 72 x

Time taken =

5
= 20 m/sec.
18

240
= 12 sec.
20

Difficult

30.A train 270 m long is moving at a speed of 24kmph. It will cross a man
coming form the Opposite direction at a speed of 3kmph, in:
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Dis tan ce

Time = Re lativeSpeed

Length of the train = 270 m.
Distance covered = Length of the train = 270 m.
Speed of the train = 24 kmph.
Speed of the man = 3 kmph
Since the train and the man are moving in opposite direction
Relative speed = (24+3) = 27 kmph
= 27 x

Required Time =

5
15
=
m/sec.
18
2

270x 2
= 36 sec.
15

Difficult

31.A train 125 m long passes a man, running at 5 kmph in the same direction
in which rate train is going in 10 seconds. The speed of the trains is :
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Difficult

Basic Formula:

Relative Speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = 125 m.
Time taken = 10 sec.
Speed of the train = x kmph
Speed of the man = 5 kmph
Since the train and the man are moving in the same direction
Relative speed = (x 5) x

5
m/sec.
18

5
125
x-5 = 45
=
18
10

(x -5)

x = 50 m/s.

## Speed of the train = 50 m/sec.

32. A train 110 m long passes a man, running at 6 kmph in the direction
opposite tot hat of the train, in 6 secs. The speed of the train is
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Difficult

Basic Formula:
Relative Speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = 110 m
Time taken

= 6 sec.

## Speed of the train = x kmph

Speed of the man = 6 kmph
Since the train and the man are moving in the opposite direction
Relative speed = (x +6) x

5
m/sec.
18

5
110
x+6 = 66
=
18
6

(x +6) x

x = 60 m/sec.

## Speed of the train = 60 m/sec.

33. A train overtakes two persons who are walking in the same direction in
which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them
completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is :
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Difficult

Basic Formula:
Relative speed =

Dis tan ce
Time

Length of the train = x m
Speed of the train = S kmph.
To find the relative speed of the train crossing the first man :Speed of the First man = 2 kmph.,
Relative speed = (S-2)

(S-2) x

5
x
=
18
9

Time = 9 sec.

5
m/sec.
18

S=

2x
+2 ______________ 1
5

To find the relative speed of the train crossing the second Man:Speed of the second man = 4 kmph,

## Relative speed = (S-4) x

(S-4) x

1=2

5
x
=
18
10

S=

Time = 10 sec.

5
m/sec.
18

9x
+4 ______________ 2
25

2x
9x
+2 =
+4 x = 50 m.
5
25

## Length of the train = 50 m.

34. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts
from A at 7 am and towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8
am and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they
meet?
Difficulty Level : Easy

Moderately easy

Basic Formula:
Distance = Speed x Time

Suppose the two trains meet x hrs after 7 am
Distance covered by A in x hrs = 20 x x km.
Distance covered by B in (x-1) hrs = 25 (x-1) km.
Given distance between the two stations = 110 km.

20 x + 25 (x-1) = 110
45 x = 135
x = 3 hrs.