You are on page 1of 3

ATRIBUTUL

Atributul=partea secundara de propozitie care determina un substantiv sau inlocuitor al acestuia (pronume sau numeral) Intrebari:ce fel de? care? a cui? al cui? ai cui? ale cui? 1)ATRIBUTUL ADJECTIVAL poate fi exprimat prin: a)adjectiv propriu-zis sau locutiune adjectivala ex: "A fost odata ca-n povesti A fost ca niciodata Din rude mari, imparatesti O prea frumoasa fata" Nicolae Iorga a fost un om de seama. b)adjective pronominale (de intarire, posesive, demonstrative, nehotarate, negative, interogative, relative) ex: Ei insisi au plecat in excursie. Parintii tai locuiesc la tara. Acest roman este extraordinar. Cateva paraie se varsa in Dunare. N-a spus nicio vorba. Care drum merge spre Lugoj? Nu stiu ce roman a citit. c)adjective participiale ex: Copacii infloriti sunt frumosi. d)numerale cu valoare adjectivala (cardinal,

colectiv, multiplicativ, ordinal, distributiv) ex: Concursul incepe peste trei zile. Amandoua colegele s-au inscris la universitate. Va fi nevoie de eforturi inzecite. Al doilea elev a tras concluziile. S-a comandat incolonarea doi cate doi. e)verbe la gerunziu acordate (un verb la gerunziu se acorda cu substantivul cand se termina in "-a" sau "-e") ex: Am intalnit o fata tremuranda. 2)ATRIBUTUL SUBSTANTIVAL a)ASA sau apozitie (N) ex: Prietena mea, Ioana, locuieste la Timisoara. "Venea preotul Belciug cu doamna Herdelea." b)ASG (G) ex: Bluza baiatului este noua. c)ASP (A, G si D) ex: Ghiveciul pentru flori s-a spart. Doamnele dinaintea baiatului sunt de vita nobila. Victoria datorita baiatului m-a impresionat. d)AS in D ex: "Si somnul, vames vietii, nu vrea sa-mi ieie vama." 3)ATRIBUTUL PRONOMINAL a)APA (N) ex: Prietena mea, ea, locuieste la Timisoara. b)APG (G) ex: Copilul ei invata bine.

c)APP (A, G si D) ex: Cartile pentru ea se afla pe banca. Lauda de sine nu miroase a bine. Asezarea inaintea ei nu a fost inspirata. Sentinta impotriva lui a fost nedreapta. d)AP in D (dativ posesiv; cand un pronume se poate completa la substantiv cu un pronume posesiv) ex: Ti-am vazut rezulatatele. (Am vazut rezultatele tale.) 4)ATRIBUTUL VERBAL -exprimat prin verb la infinitiv, supin, gerunziu neacordat a)verb la infinitiv ex: Incercarea de a face cat mai multe probleme nu a reusit. b)verb la supin ex: Masina de spalat s-a stricat. c)verb la gerunziu ex: Avioane decoland si aterizand poti vedea pe aeroport. 5)ATRIBUTUL ADVERBIAL -poate fi exprimat prin adverb sau locutiune adverbiala ex: Florile de ieri s-au ofilit. Calatoriile din cand in cand sunt bine venite. 6)ATRIBUTUL INTERJECTIONAL ex: Halal prieten ti-ai ales! Am auzit un sunet poc poc.