You are on page 1of 2

Novac: njegove funkcije Novac se moze definisati kao nesto lako prihvatljibo u resavanju dugova.

Ovo je funkcionalna definicija novca. Svako sredstvo smatrano novcem mora da ispuni cetiri funkcije: 1. Sredstvo razmene . Novac olaksava zamenu robe I usluga u privredi. Radnici prihvataju novac kao platu zato sto znaju da novac mogu zameniti za sve razne stvari koje sui m potrebne. Ako nema novca, onda se razmena vrsi kao trampa. Da bi trampa bila moguca mora da postoji medjusobno poklapanje (podudaranje) potreba. Na primer, ako imate pilice ali zelite da nabavite cipele onda morate da nadjete nekoga ko ima cipele I koji zeli da ih zameni za pilice. Poteskoce trampe ogranicavaju mogucnost zamene I na taj nacin sprecavaju rast privrede. Visoki transakcioni I informacioni troskovi zajedno sa trampom sprecavaju specijalizaciju I trgovinu. Kad je novac prihvacen kao nacin placanja. Vlasnici pilica I cipela su ih prodali u chickens and shoes marketima. Oni su bili voljni da prihvate novac u zamenu za svoju robu I usluge zasto sto znaju das u prodavci drugih stvari takodje spremni da ucine isto. 2. Jedinica mere. Novac je sredstvo kojim mozemo da merimo razlicite stvari koje cine privredu. Prema tome, nafta, odeca, posete bioskopima, kuce I namestaj sve zajedno imaju zajednicku meru koja nam omogucava da mozemo da ih uporedjujemo I spojimo njihove vrednosti. Bez novca koji sluzi kao jedinica mere, svi koji trguju morali bi da odrede relativne cene roba u odnosu na druge robe kako bi racionalno trgovali. Moguce je I da se javi problem jer mnoge stvari nemaju cenu. Na primer, ti posedujes uspomene svoje porodice koje tebi mnogo znace ali u ekonomskom smislu one su bezvredne. Ekonomista, medjutim, komentarise prometnu vrednost stvari u privredi, ne sentimentalnu vrednost koju ima osoba koja ih poseduje. 3. Skladiste vrednosti. Iz raznih razloga, ljudi odvajaju sa strane nesto od njihovog renutnog prihoda I cuvaju za buducnost. Novac predstavlja predstavlja najkoristini nacin da to uradite. Ako,na primer, osoba cuva za stare dane, nemoguce bi bilo da cuvaju sa strane sve druge stvari-hranu, odecu, gorivo itd-koje oni zahtevaju. Novac im, medjutim, omogucava da kupe sve sto zahtevaju.

4. Odlozeno placanje. Mnogi ugovoir ukljucuju buduca placanja, npr. Odlozena kupovina(kupovina na kredit), hipoteke I dugorocne radove. Kod svakog ugovor sa tacno utvrdjenim vremenom moze da dodje do problema ukoliko ne postoji zajednicka saglasnost oko sredstava placanja. Posto je buducnost neizvezna, kreditori (poverioci) znaju da sve ekonomske potrebe mogu biti zadovoljene novcem. Inflacija negativno utice na funkcije novca ali ne utice na sve jednako. Inflacija bi rasla veoma brzo pre nego sto je novac postao neprihvatljiv kao sredstvo razmene. Funkcija jedinica mere zavisi od inflacije od kada je postalo tesko da se uporedjuju vredosti

tokom vremena. Uticaj inflacije na funkciju skladista vrednosti bio je takav da je odvratio ljude od stednje, I od tada bi stednja bila devalvirana. Inflacija takodje utice I na funkciju odlozenog placanja. Preduzeca, na primer,nece biti voljna da se zaduzuju na duzi vremenski perion zato sto imaju strah od pada vrednosti novca. Inflacija bi mogla da ima I internacionalni uticaj na valutu(novac). Visoko stope inflacije mogu uticati da valuita bude manje prihvatljiva na inernacionalnom nivou I zato prouzrokuju negativne efekte na devizni kurs.