Sie sind auf Seite 1von 3

Najljekovitije biljke svijeta: kadulja

Kadulja se ubraja meu najljekovitije biljke naeg planeta. Njezino latinsko ime - Salvia officinalis - potjee od rijei salvare to znai spasiti ili lijeiti. U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje. Grki lijenik Dioskorid koristio ju je za lijeenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokranih kamenaca i neredovitih menstruacija. U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom. Koristili su ju za lijeenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.

Ljekovito djelovanje kadulje


Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kunoj apoteci. Ona ima antibakterijsko i antigljivino djelovanje. Smiruje, osvjeava i okrepljuje, pomae protiv bolova i visoke temperature. Kadulja je odlino sredstvo za proiivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jaa krvoilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Istraivanja su pokazala da kadulja moe sniziti razinu glukoze u krvi to je ini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljava pamenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti. Zbog svojeg jakog antiseptikog djelovanja koristi se u lijeenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte aj od kadulje.

Kadulja je udesna biljka koja... ima antibakterijsko, antigljivino i antiseptiko djelovanje proiava krv

ublaava depresiju i stres sniava temperaturu i djeluje protiv bolova smanjuje razinu eera u krvi pomae kod krvarenja i upala regulira rad crijeva i eluca pomae kod migrene i reume

Kadulja djeluje protiv uestalih povraanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomae radu crijeva i eluca. Povoljno djeluje na enske tegobe. Poboljava tonus rodnice, djeluje antigljivino, pomae kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnoteu i sprjeava tegobe menopauze. Kadulja pomae radu bubrega i sprjeava nastanak edema. Ova biljka takoer ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlino sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.

Uzgoj i primjena kadulje


Postoji mnogo vrsta kadulje, no u lijeenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema moe uzgajati u lonanicama. Kadulja voli suhu i sunanu klimu pa ju treba smjestiti na najtoplije i najsunanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromanom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu. Listovi kadulje se beru u proljee ili ljeto i sue se u hladu. Kadulja se moe koristiti u obliku aja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura. Koristi se i u kuhinji kao zain kod pripreme umaka, juha i jela od povra.

aj od kadulje se priprema tako da se 1-2 liice kadulje prelije s 2 dcl vrue vode i pusti da odstoji 10 minuta. aj je poprilino jakog okusa i moe biti neugodan za piti. Ulje od kadulje moete pripremiti tako da namoite punu aku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masau kod probavnih tegoba i reume. Kaduljino ulje se moe koristiti i u terapiji inhalacijom za smirenje, poboljanje pamenja i koncentracije te kod gripe i prehlade. Malu koliinu ulja kadulja promijeajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta, za oputanje miia i ukoenog vrata. Ulje kadulje blagotvorno djeluje kod proirenih pora, zacjeljivanja rana, psorijaze, dermatitisa i ireva. Kaduljino ulje je najbolje kombinirati s uljem rumarina, lavande, limuna i bergamota. Napomena Ne preporuuje se dugotrajno uzimanje visokih doza aja od kadulje. Kaduljino ulje je snanog djelovanja, zbog ega se mora oprezno koristiti jer moe biti toksino.

Kadulja se ne preporuuje trudnicama, osobama sklonima epileptinim napadajima, osobama s visokim tlakom te dojiljama zbog mogunosti manjeg luenja mlijeka.

Svjei sir s kaduljom


Kadulja je odlina kao zain jer potie rad probavnog sustava. Isprobajte ovaj recept s kaduljom: Sastojci: pola alice svjee kadulje eanj enjaka 250 g svjeeg sira 3 liice soka limuna Ubacite kadulju i enjak u blender i dobro sameljite. Pomijeajte kadulju i enjak sa sirom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji jedan dan u hladnjaku radi boljeg okusa.