Sie sind auf Seite 1von 15

PROIECT DE LECTIE

CHIRCIU SIMONA-MARIA FSP, AN III

Conflictul

Data: 3.11.2011. Disciplina: Cultura Civica Tema: Viata in societate Clasa: a VIII-a Unitatea de invatare: Omul fiinta sociala Lectia: Conflictul,rezolvarea conflictelor interindividuale in grup Tipul lectiei: transmiterea, insusirea de noi cunostiinte. Nr. de ore alocate : 5 Propunator : Chirciu Simona-Maria Locul de desfasurare : sala de clasa VALORILE/ATITUDINILE si CONCEPTELE utilizate in cadrul lectiei : comunicare, conflict, analiza conflictului (cauze, efecte, solutii), invidie, competitie, empatie. OBIECTIVELE urmarite/ realizate in activitatea cu elevii : Obiective generale: Ob 1. Utilizarea limbajului din sfera valorilor civice intr-un discurs oral sau scris. Ob 2. Devoltarea capacitatilor de a dialoga in cadrul relatiilor interumane. Ob 3. Dezvoltarea capacitatilor de a coopera in conditiile acceptarii pluralismului si a valorizarii pozitive a diferentelor interumane. Ob 4. Manifestarea unor atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti. Ob 5. Stimularea interesului pentru participarea la viata sociala si pentru exersarea calitatii de cetatean. Obiective operationale: 1. Sa defineasca conceptele de conflict, invidie, competitie, empatie; 2. Sa distinga intre atitudini, actiuni dezirabile si indezirabile in vederea aplanarii unui conflict; 3. Sa analizeze posibile cauze, efecte si urmari ale unui conflict; 4. Sa problematizeze comportamentul propriu in diferite situatii. METODE SI PROCEDEE FOLOSITE: conversatia euristica, brainstorming, problematizarea, lectura activa, dezbaterea, analiza de text, luarea unor pozitii si sustinerea cu argumente a acesteia. STRATEGIA DIDACTICA : Deductiva FORME DE ORGANIZARE : frontala, pe grupe.

RESURSE DIDACTICE : - caiete, manuale ; - fise cu exercitii - fise de lucru colorate, cu exercitii - fise cu poezia Un duel de George Toparceanu. MODALITATI DE EVALUARE : observatia sistematica, fisa de feed-back. Durata: 50 de minute. Bibliografie : Milcu, Marius, Psihologia relatiilor interpersonale; Abordare dinamnica; Un model experimental: Competitie si conflict, Polirom, 2008. George Toparceanu, Poezii. Carti pentru copii, Editura Polirom, Bucuresti, 2005. Dakmara Georgescu, Doina-Olga tefnescu, Cultur civic - Manual clasa a VIII-a. Septimiu Chelcea, Catalin Zamfir, Sociologie, clasa a XI- lea, Editura Economica Preuniversitara, Bucuresti, 2006. Elena Nedelcu, Ecaterina Morar, Cultura civica Manual clasa a VII-A, Editura All, Bucuresti, 1999. DESCRIEREA LECTIEI I. Introducere in activitate 2 min Profesorul noteaza absentii si se pregatesc mijloacele pentru inceperea activitatii didactice. II. Desfasurarea lectiei 45 min 1. Verificarea cunostiintelor insusite si realizarea conexiunii cu tema noua. Durata: 5 minute. Ora anterioara a fost predata lectia Asemanari si diferente intre oameni. Profesorul verifica modul in care elevii au rezolvat tema pentru acasa si pune diferite intrebari menite sa reactualizeze cunostiintele dobandinte in lectia anterioara si care sa introduca elevii in tema lectiei curente si anume sa defineasca conceptele invatate in lectia anterioara. 2. Captarea atentiei si anuntarea titlului si a obiectivelor lectiei. Durata: 2 minute. Profesorul ii intreaba pe elevi cum s-a desfasurat ziua lor, cum se simt. Anunta si scrie pe tabla data si titlul lectiei: Conflictul. Apoi va preciza obiectivele lectiei. 3. Dirijarea invatarii si dobandirea de noi cunostiinte Durata: 39 minute. Profesorul acorda elevilor cate o foaie A4 cu poezia Un duel de George Toparceanu. Aceasta este citita impreuna, iar apoi se cere elevilor sa identifice despre ce este vorba in cadrul poeziei (Anexa 1). Durata: 5 minute. Profesorul scrie la tabla conceptul de conflict iar elevii vor scrie la tabla cuvintele si sentimentele care le vin in minte cand se gandesc la aceasta notiune, precum si locul unde poate aparea conflictul, dar si posibile cauze ale acestuia. Timp de lucru: 7 minute. Profesorul prezinta in format Word, principalele concepte definite, precum si alte notiuni importante, pe care elevii sunt rugati sa si le noteze (Anexa 2). Profesorul imparte elevilor foi cu un exercitiu simplu, menit sa-i ajute in identificarea unui posibil conflict. Timp de lucru: 3 minute (Anexa 3)

Dupa aceasta activitate, profesorul acorda fiecarui elev cate un numar, de la 1 la 5. Fiecare tine minte ce numar are si se vor forma astfel 5 echipe. Fiecarei echipe i se va aloca o culoare (echipa verde, portocalie, albastra, roz si galbena) si va primi cate o foaie colorata (verde, portocaliu, albastru, roz, galben) cu un exercitiu (Anexa 4). Profesorul urmareste desfasurarea activitatii dintre elevi, daca acestia coopereaza sau dimpotriva, daca nu iau parte la lucrul in echipa. Se urmareste comportamentul non-verbal al elevilor. Daca acestia intampina dificultati in ceea ce priveste rezolvarea sarcinilor de lucru, profesorul va permite ca elevii sa se ajute intre ei, iar daca raspunsurile nu sunt unele dezirabile, profesorul va interveni, ajutandu-i, prin intrebari, sa gaseasca solutiile si raspunsurile corecte. La finalul sarcinilor de lucru, elevii vor trebui sa ofere feedback colegilor de echipa, feedback oferit si de profesor, totodata. Timp de lucru: 10 minute. Elevii desemnati de catre echipele lor raspund. Durata: 10 minute. Fixarea cunostiintelor Se urmareste daca elevii au inteles corect notiunile si daca au nelamuriri cu privire la cele proaspat insusite. Durata: 3 minute. Anuntarea temei pentru acasa Durata: 1 minut. Se comunica tema pentru acasa (Anexa 5). Completarea fisei de feedback de catre elevi. (Anexa 6).

ANEXE Anexa 1.

Un duel
Eroii mei sunt doi cocoi De ras, pintenai, frumoi Ca ofierii la parad Doi cavaleri aristocrai Dintr-o privire ofensai ncep duelul fr spad. Au martori puii speriai. Teren o parte din ograd, Dar n-au motiv de sfad, Cci nu se tie-a cui e vina Misteru-nvluie pricina, Deci: cutai gina Din amndou prile Se-ncep ostilitile. Ei stau o clip fa-n fa Cu ciocurile la pmnt Apoi deodat-i iau avnt i lupta-ncepe sltrea : Sar deodat, Dau cu ciocul. Cad alturi, Schimb locul. Bat din aripi, Dau din gheare. Unul cade, Altul sare Iar s-atac, Iar se pic Dar deodat nu mai mic Fa-n fa, mult vreme, Stau aa,ca dou gheme Neclintite

George Toparceanu i zburlite, Pn cnd, pe nesimite, Unul prete sfada ntorcndu-se cu coada Atunci iei de sub opron Un folozof-clapon, Urt -atta de btrn nct A dat n mintea puilor El s-a oprit n faa lor Cotcodcind sonor: Eu dezaprob acest conflict. E o ruine, un delict Nedemn de vremi civilizate. Dar ateptm un viitor Cnd, mndri de chemarea lor, Cocoii nu se vor mai bate Voi v certai pentr-o gin, Dar nu vedei ? E curtea plin ! Ba trecei gardul la vecini, C i p-acolo sunt gini De ce v punei gheara-n gt ? S lase unul ct de ct, S dea i celllt ceva, Eu, ct de ct, socot c-o da !

Anexa 2

CONFLICT Conflictul - il asociem cu ceva negativ cautam solutii pentru a-l reduce sau pentru a-l stopa, dar pentru asta trebuie sa cunoastem natura conflictului, cauzele si tipurile de conflict, cat si cateva strategii de combatere a acestuia. Termenul de conflict provine din latinescul conflictus, care inseamna ciocnire, izbire, lupta. Definitii: Conflictul este o stare de opozitie, de lupta, de neintelegere, de contradictie, de tensiune, referitoare la un anume obiect, idee si poate avea loc intre parti externe : indivizi, grupuri, tari cu interese diferite, sau intre parti interne : ganduri, sentimente, dorinte, stari de spirit.

Empatia forma de intuire, ghicire a starii unei persoane, prin identificare afectiva cu aceasta. a ne pune in pielea cuiva Exemplu : Noi putem sa ne dam seama, sa intuim starea unui batran cersetor, daca ne punem in locul lui si incercam sa vedem cum ne-am simti daca am fi el si am trai ca el. Invidia - sentiment egoist, de nemultumire, de ciuda, de gelozie, de parere de rau, provocat de succesele, calitatile, reusitele altei persoane. Competitia lupta intre doua sau mai multe persoane, organizatii, grupuri sau state, care urmaresc aceleasi rezultate, avantaje. (=intrecere, concurenta)

Fiecare persoana este unica in felul sau, noi toti suntem diferiti
Persoanele care se afla intr-un conflict au ceva in comun un obiect disputat, revendicat sau dorit. Acest obiect le uneste si le desparte radical. Intr-o confruntare intre doi oameni este important sa aflam sursa conflictului, de la ce anume porneste, deoarece uneori este vorba doar de o neintelegere minora, care nerezolvata, in timp devine o adevarata problema, pentru ca oamenii au tendinta sa exagereze si sa accentueze ceea ce e rau, in loc sa aplaneze si sa gaseasca cai de rezolvare pentru probleme de comunicare. Cauze ale conflictului : competitia, individia, diferentele de opinie dintre persoane, dar nu numai. Cum putem solutiona sau reduce conflictul : prin comunicare, cooperare intre persoane, prin empatie si intelegere fata de celalalt si prin acceptare. ! Nu in ultimul timp trebuie sa ne asumam vina, sa nu-l acuzam mereu pe celalalt si sa incercam sa rezolvam conflictul pe cale pasnica si intr-un mod civilizat.

Anexa 3

Incercuiti opt reactii pe care le-ai observat cel mai des la alte persoane ntr-o situaie de conflict: Se uita urat unul la celalalt Se infurie . Se cearta . Vorbesc tare sau tipa . Se asculta cu rabdare si atentie . Isi vorbesc urat . Se mint . Colaboreaz . Discut pentru a gsi o soluie . Se acuza reciproc . ncearc s gseasc un compromis . Se lovesc . Pleac i evit orice discuie . Cer ajutor altor persoane . Se ameninta . Caut mpreun o soluie

Anexa 4

Echipa 1

Identifica argumente pro si contra pentru urmatoare afirmatie: Intr-un conflict, intotdeauna cineva pierde. 2-3 argumente pro Timp de lucru : 10 minute 2-3 argumente contra

Identifica argumente pro si contra pentru urmatoarea afirmatie: Un conflict se rezolva daca lasi timpul sa treaca, fara sa faci nimic. 2-3 argumente pro Echipa 2 Timp de lucru : 10 minute 2-3 argumente contra

Echipa 3

Identifica argumente pro si contra pentru urmatoarea afirmatie: Conflictul este intotdeauna rau, negativ si distruge relatia de prietenie dintre doua persoane. 2-3 argumente pro pro si contra pentru urmatoarea afirmatie: Identifica argumente Timp de lucru : 10 minute 2-3 argumente contra Daca un conflict ia nastere intre doi colegi, este cel mai indicat sa nu intervii. 2-3 argumente pro Timp de lucru : 10 minute 2-3 argumente contra

Echipa 4

Echipa 5

Identifica argumente pro si contra pentru urmatoarea afirmatie: Daca observi doua persoane straine care au un conflict, este mai bine sa intervii. 2-3 argumente pro Timp de lucru : 10 minute 2-3 argumente contra

Anexa 5 Tema pentru acasa: Imagineaza-ti ca esti judecator si trebuie sa rezolvi un coflict intre doua persoane, care se invidiaza si se cearta des. Poti lua ca reper lucrurile discutate in clasa.

Anexa 6

Fisa de autoevaluare a comportamentului elevului/ei:

Fisa de autoevaluare a comportamentului elevului/ei:


Elevul/a va incercui un item sau mai multi de la fiecare intrebare in parte. 1. Cum m-am simtit la inceputul orei? Ce stare de spirit am avut? - plictisit/a / obosit/a / vesel/a/ suparat/a fericit/a. Alta stare: ............ 2. Am comunicat cu colegii mei in timpul orei? - am glumit pe diverse teme/ m-am certat cu ei/ am colaborat in cadrul lectiei 3. Ce am facut in timpul orei de cultura civica? - am lucrat cu colegii in echipa/ mi-am dat mai putin interesul pentru lucrul cu colegii mei 4. Cum am lucrat in cadrul echipei mele: - am fost liderul/a / am spus foarte multe idei/ am spus putine idei 5. Cum mi s-a parut lectia de astazi? - usoara/ plictisitoare/ interactiva/ grea/ interesanta 5. Cum m-am simtit la sfarsitul orei? .......................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................... 6. Ce am invatat in cadrul lectiei de astazi? ........................................................................................................................................................................... ........................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................. ........................................................................................................................................................................... Altele.....................