You are on page 1of 6

Societatea SC Management Training & Consulting SRL Adresa B-dul Tomis nr. 283, Bl T10, ap.

122, Constana Data:_________________ Ora nceperii _______ Ora nchiderii _______

Presedinte comisie examinare__________________ Semntura Examinator Nota Semntura

Examinat ____________________________ Semntura____________________________

Proba teoretic Lucrare scris


Examen de absolvire a programului de formare Mainist la maini pentru terasamente
Alegei varianta corect de rspuns:

1. Locul de munc reprezint: a) o incinta acoperita; b) locul unde se parcheaz utilajele; c) cel mai mic compartiment productiv, nzestrat cu utilajele, sculele i dispozitivele necesare pentru ndeplinirea sarcinilor de producie. 2. Scrile, platformele de lucru, volanul, mnerele i minile oferului trebuie s fie: a) fara praf; b) uscate i fr grsime; c) spalate. 3. n timpul deplasrii uile trebuie s fie: a) asigurate fie n poziia deschis, fie n poziia nchis; b) lasate liber; c) inchise etans. 4. Dac conductele hidraulice, de carburant sau cele ale instalaiei de nclzire nu sunt etane: a) se poate lucra dar numai pn la venirea echipei de service; b) se interzice lucrul; c) se poate lucra. 5. Se pot efectua reparaii cu motorul n funciune: a) doar cu excepia cazurilor cnd acest lucru este necesar pentru diagnosticarea defeciunii; b) da, n orice conditii; c) nu. 6. Nivelul apei i al uleiului (lichide fierbini, sub presiune) poate fi controlat: a) oricnd este nevoie; b) la cel puin 2 ore de la oprirea motorului; c) la cel puin 30 minute de la oprirea motorului, pentru a preveni accidentele la deschiderea buoanelor.

7. Se poate aspira carburant sau ulei cu gura: a) da; b) nu; c) da, dac nu avem alt posibilitate. 8. Este posibil exploatarea sistemelor, instalaiilor, dispozitivelor, echipamentelor, aparatelor, mainilor i utilajelor, de orice categorie cu defeciuni, improvizaii sau fr protecia corespunztoare fa de materialele sau substanele combustibile din spaiul n care sunt utilizate: a) este interzis; b) este permis; c) este permis pentru perioade scurte. 9. La acionarea instalaiei hidraulice, cu motorul n funciune, se constat micare lent sau putere insuficient. Cauza poate fi: a) presiunea n pneuri nu este reglat; b) nivelul uleiului hidraulic n rezervor insuficient; c) uleiul de motor i-a pierdut proprietile. 10. Este permis depirea termenelor stabilite pentru efectuarea lucrrilor de verificare, ntreinere i reparaii: a) nu; b) da; c) nu mai mult de 50 ore. 11. Cabina trebuie echipat obligatoriu cu: a) stingtor; b) aer conditionat; c) radiocasetofon. 12. Se poate folosi utilajul n apropierea materialelor aprinse: a) nu; b) doar cu excepia cazurilor de stingere a incendiilor cu pmnt, dac exist acordul pompierilor n acest sens; c) da, cu mare atentie. 13. Dac motorul este n funciune, se admite efectuarea plinului de ulei? a) da; b) nu; c) da, dac este o urgenta. 14. In caz de electrocutare, se va proceda astfel: a) se asteapta sosirea ambulantei; b) se ingroapa accidentatul pentru a se descarca de electricitate; c) se va scoate accidentatul de sub actiunea curentului electric prin deconectarea portiunii din instalatie aflate in contact cu acesta. 15. Cum se poate evita rsturnarea la lucrul cu utilajele pentru terasamente? a) opernd ncrcarea sarcinilor n msura n care sunt cuprinse n capacitatea de ncrcare a utilajului; b) accelernd sau frnnd brusc; c) circulnd pe suprafee accidentate.

16. In ce conditii poate fi manevrat inapoi un utilaj cand vizibilitatea in spate este impiedicata?: a) numai pe o distanta scurta si cand utilajul este prevazut prin constructie cu lumini pentru mersul inapoi; b) numai cand conducatorul acestuia se asigura temeinic prin oglinda retrovizoare; c) numai cand conducatorul acestuia este dirijat de cel putin o persoana aflata in afara utilajului. 17. n fata dvs. circula un biciclist care semnalizeaza prin balansarea bratului in plan vertical. Cum veti proceda in acest caz?n cazurile de avarie sau accidente conductorul utilajului pentru terasamente: a) il depasiti cu viteza redusa pe partea dreapta, deoarece a semnalizat intentia de a vira spre stanga; b) reduceti viteza si circulati cu atentie, fara a-l depasi; c) il depasiti pe partea stanga, deoarece a semnalizat intentia de a opri. 18. Circulati in zona de actiune a indicatorului "Oprirea interzisa" si un agent de politie va face semn regulamentar de oprire. Cum veti proceda? a) opriti de indata pe partea dreapta a drumului; b) opriti imediat dupa ce ati iesit din zona de actiune a indicatorului "Oprirea interzisa"; c) va continuati deplasarea deoarece, daca opriti, incalcati semnificatia indicatorului. 19. Care vehicule pot trece printr-o intersectie in care intilnesc un agent de circulatie cu bratul ridicat vertical? a) nici unul; b) numai vehiculele care vin din spatele agentului de circulatie; c) numai vehiculele care vin din fata agentului de circulatie. 20. Puteti opri utilajul cnd ntlnii indicatorul alturat? a) nu; b) da; c) da, dac oprirea este impus de ncrcarea sau descrcarea mrfii. 21. Indicatorul de avertizare din imagine reprezint: a) b) c) presemnalizare trecere pietoni; copii; trecere la nivel cu o cale ferat.

22. Dupa intalnirea caruia din cele trei indicatoare sunteti obligat sa opriti? a) la toate trei; b) numai la indicatorul 3; c) la indicatorul 1 si 3. 23. Ce deosebire este intre indicatorul din imagine si acelasi indicator, insotit de marcajul transversal de oprire? a) nici o deosebire; b) la infilnirea indicatorului, oprirea se face in locul unde aveti o buna vizibilitate, pe cind la infilnirea indicatorului insotit de marcaj veti opri, fara a depasi linia transversala continua; c) indicatorul are caracter obligatoriu, pe cind marcajul are caracter orientativ.

24. In zona de actiune a carui indicator din cele alaturate este.interzisa oprirea ? a) la indicatorul 1; b) la indicatorul 2; c) la indicatorul 3. 25. In zona de actiune a caruia din indicatoarele alaturate puteti circula cu o viteza de cel mult 30 km/h? a) numai in zona de actiune a primului indicator; b) numai in zona de actiune a celui de-al doilea; c) in zona de actiune a ambelor indicatoare. 26. Care din manevrele enumerate mai jos sint interzise conducatorului unui autoturism, in zona de actiune a indicatorului din imagine?: a) depasirea autocamioanelor; b) oprirea voluntara; c) depasirea altor vehicule, cu exceptia motocicletelor fara atas, a bicicletelor si a carutelor. 27. La care din cele doua indicatoare este interzisa intoarcerea autoturismului?: a) in zona de actiune a ambelor indicatoare; b) numai in zona de actiune a indicatorului 1; c) numai in zona de actiune a indicatorului 2. 28. La intalnirea caruia dintre indicatoarele alaturate oprirea este obligatorie inainte de a patrunde in intersectie?: a) in zona de actiune a ambelor indicatoare; b) numai in zona de actiune a indicatorului 1; c) numai in zona de actiune a indicatorului 2. 29. Care din indicatoarele alaturate creeaza obligatii pentru conducatorii de autoturisme?: a) indicatorul 1; b) indicatorul 2; c) lindicatorul 3. 30. Circulati pe un drum cu sens unic. Care din cele doua indicatoare va avertizeaza ca zona de circulatie intr-un singur sens s-a terminat? a) indicatorul 1; b) indicatorul 2; c) nici unul.

31. Utilajele pentru executarea lucrrilor de excavare sub ap sunt: a) buldozere; b) excavatoare cu draglin; c) compactoare la care compactarea se realizeaz prin vibrare. 32. Utilajul folosit la rencrcarea-descrcarea materialelor friabile n grmad este: a) screperul; b) grederul; c) excavatorul cu graifer. 33. Capacitatea de ncrcare nominal a utilajelor pentru terasamente, reprezint: d) greutatea maxim ce poate fi operat cu maina n condiii de stabilitate; e) volumul de marf ce poate fi operat cu maina n condiii de stabilitate; f) viteza de ridicare a braelor elevatoare. 34. Excavatoare echipate cu macara sunt folosite la: a) ridicarea sarcinilor; b) lucrrile de excavare sub ap; c) astupare a traneelor n care s-au instalat conducte. 35. Ridicarea/coborrea braelor elevatoare se realizeaz prin aconarea: a) convertizorului de moment al transmisiei; b) mecanismului de distribuie a gazelor; c) cilindrilor hidraulici. 36. La utilajele pentru terasamente, motoarele hidraulice sunt elemente ale transmisiei: a) hidrostatice; b) hidrodinamice; c) mecanice. 37. Frna de serviciu a utilajului pentru terasamente are rolul de a: a) aciona braele elevatoare; b) asigura oprirea utilajului; c) asigura ntoarcerea utilajului. 38. Instalaia electric nu funcioneaz. Cauza poate fi: a) bateria descrcat sau defect; b) aer n instalaia de frnare; c) defecte n instalaia hidraulic. 39. Lichidul folosit la acionarea convertizoarelor de moment al utilajelor pentru terasamente este: a) uleiul de motor; b) uleiul de transmisie; c) uleiul hidraulic. 40. Echipamentul de lucru al compactoarelor este: a) cilindrul compactor; b) draglina; c) lama.

41. Contoarul pentru inregistrarea timpului (tahometrul) indic : a) nivelul combustibilului din rezervor; b) tensiunea curentului din baterie; c) numrul orelor de funcionare ale utilajului. 42. nlimea total de ridicare a utilajelor pentru terasamente, reprezint: a) distana msurat pe orizontal de la axa de rotaie a utilajului la axa dispozitivului de lucru; b) nlimea maxim la care poate fi ridicat sarcina; c) viteza de ridicare a braelor elevatoare. 43. Parcarea utilajelor pentru terasamente se realizeaz astfel: a) se coboar braele elevatoare i se sprijin dispozitivul de lucru pe sol; b) se prinde centura de siguran;
c) se las bara de protecie.

44. La acionarea instalaiei hidraulice, cu motorul n funciune, se constat micare lent sau putere insuficient. Cauza poate fi: a) presiunea n pneuri nu este reglat; b) nivelul uleiului hidraulic n rezervor insuficient; c) uleiul de motor i-a pierdut proprietile. 45. Transportul sarcinilor cu utilajele pentru terasamente se realizeaz: a) cu sarcina la nlimea mersului n siguran; b) cu sarcina ridicat ct mai sus pentru a asigura vizibilitatea; c) nu exist o regul la transportul sarcinii.

BAREM DE NOTARE Se acord 1 punct din oficiu, 10 = 1p + 45 x 0,20p