Sie sind auf Seite 1von 56

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

CAREER PATHWAYS IN TECHNOLOGY AND LIVELIHOOD EDUCATION (CP-TLE)


Industrial Arts I Drafting Technology

Module 3: Process and Delivery in Lettering Quarter I: Production of Signages

The practical purpose of lettering is to make written language visible and understandable therefore, it must communicate thoughts and ideas. Good lettering should impart a feeling of unity, uniqueness and beauty that will impress and attract the viewer. This module will lead you through various lettering techniques necessary in providing/producing quality and marketable lettered products/services. Unique, creative and attractive signage is a product of a well conceptualized job done by a skilled letter artist. Assuring the quality of a signages guarantees marketability and profitability.

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

EXPLORE YOUR UNDERSTANDING

Now, let us see how well you are familiar with the process on how lettered products such as signages are made by professional letter artists. This phase will also assess your understanding on the concepts and underlying principles of process and delivery in lettering because at the end of this module, you are expected to produce/ provide quality and marketable lettered products and services.

Guide Questions:
1. What are the different drawing instruments and materials used in the production of

signages? 2. As a letter artist, why is it necessary to learn the different letter styles, its uses and importance? 3. Given a list of lettering tasks, how would you determine the appropriate materials and styles of letters to use? 4. Is there a need to be familiar with the proper letter strokes? Why or why not? 5. What other lettering medium do you want to use in performing lettering jobs? 6. What is the first thing that you should consider in conceptualizing lettering tasks? 7. Why do you need to know the size, proportion and spacing of letters? 8. Why is it important to prepare a project plan in the production of signages? 9. How do you intend to develop your lettering skills? 10.What other lettering techniques would you like to learn? Why? Why does one need to assure the quality, profitability and marketability of signages?

Pre-Assessment
Now that you are aware of the things that you are are now excited and ready to move on to the next phase. with how well you know the topics on: the order of letter composition and styles of letters. Have some fun in prepared for you. But be sure to answer them honestly. supposed to do, I think you The exploratory phase deals strokes, proportion, spacing, answering the assessment

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Pre- Test Multiple Choice Directions: Read the following statements carefully. Choose the correct answer from the given options. Write your answer in your notebook. 1. This is the way letters are done in freehand. a. Designing b. Lettering c. Printing d. Planning 2. This is the proportion of letters used when the space for lettering is enough. a. Normal b. Extended c. Compressed d. Lowercase 3. We have different letters in the alphabet, which do you think is the widest? a. A b. M c. O d. W 4. Based on the order of letter strokes, which of the following letter does not belong to the group? a. B b. K c. O d. R 5. It is the proportion of letters used when the space for lettering is limited. a. Normal b. Extended c. Compressed d. Lowercase 6. Letters is composed of different strokes, which of the letters has the most number of strokes. a. B b. G c. R d. S 7. It is in this guideline where all the letters rest or stand. a. base line b. cap line c. drop line d. waist line 8. Among the different styles of letters, which is the most artistic? a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters 9. This is the type of speedball pens commonly used in drawing gothic letters. a. style A or B b. style C or D c. style A or D d. style B or C 10. This is the guideline that regulates the descender of the lowercase letters. a. base line b. cap line c. drop line d. drop line 11. You were ask to make warning signs with letters having accented strokes and made up of thick and thin stems, which styles of letters are you going to use? a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters 12. Given a chance to letter few words on a bigger space, what proportion of letters will you use? a. normal b. extended c. compressed d. lowercase 13. This is the simplest style of letters that is why it is commonly used in business outdoor advertisements. a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters 14. This is the type of guidelines that terminates ascender parts of the lowercase letters. a. base line b. cap line c. drop line d. waist line
3

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


15. Letters can be written also in inclined position and they are classified as a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters A. Diagnostic Assessment Name: ___________________________ Year & Section: ___________________ Date: _________________ Teacher: _________________

Directions: Below are basic knowledge in lettering. Assess yourself using the competencies listed below by putting a check mark () on Yes column if you possess the competency and to the No column if you dont.

Knowledge
1. 2. 3. Do you have any idea what lettering is all about? Have you experienced making simple signage? Do you have knowledge on how size, proportion and spacing of letters are applied? Are you familiar with the different drawing instruments and materials used in lettering? Do you have knowledge on how letters are sketched?

Yes

No

Remarks

4.

5.

6. Are you familiar with the different letter styles and their uses? 7. Do you know the different guidelines used in lettering?

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


B. Performance Assessment Name: ______________________________ Year & Section: ______________________ Date: ______________ Teacher: ____________________

Directions: Below are the basic skills in lettering. Assess yourself by putting check mark () on the column Yes or No, then provide simple remarks at the end.

Skills I can
1. sharpen drawing pencils properly

Yes

No

Remarks

2. use different lettering mediums

3. perform order of strokes of each letters accurately

4. identify appropriate letter styles for specific tasks

5. use appropriate guidelines when lettering

6. produce quality signages

7. practice safety work habits

8. display positive attitude when lettering

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


C. Drawing Instruments and Materials used in Lettering Name: _______________________________ Year & Section: _____________________ Date: ________________ Teacher: __________________

Directions: Try to identify the different lettering instruments and materials in column A. Use the list at the bottom as your guide. Write them in column B. (Use your notebook).

Column A

Column B

1.

______________________________

2.

______________________________

3.

______________________________

4.

______________________________

5.

______________________________

6.

______________________________

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


C.1. List of drawing instruments and materials in lettering. a. Speedball pens b. Erasing shield c. Drawing pencil d. Lettering brush e. Paints f. Speedball holder

How do you find the pre-assessment? Has the exploratory phase enlightened something in you as would be letter artist? Now, lets proceed to the next phase. Additional lessons and experiences will surely firm up your understanding about lettering

FIRM UP YOUR UNDERSTANDING

Lesson 1:

Order of Strokes in Lettering

The illustration above clearly shows how letters are developed based on its purpose. Any person can learn to letter properly as long as he wants and is willing to know the necessary skills that one must acquire in lettering. Developing the craft is not all that
7

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


it takes to become a great letter artist. One must be creative innovative and sensitive to market demands. In the given illustration below, analyze how the letters of the alphabet are formed. The numbered arrows indicate the pens direction as you layout the letters.

Before you proceed to the next activity, I would like you to observe the signage below. Take note of how the letters were made. Do you think this was done by a professional letter artist? ____________________________________________________________
8

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Why? _______________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ _____________________________________________________________________

Now, given the opportunity, would you be able to do the same or even do it better?________________________________________________________________ How?_________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


After observing the given illustrations, how would you compare the manner you write the letters and the manner they are written in the illustrations? Try to determine the similarities and differences using the given graphic organizer below. Suggested Activity: Compare and Contrast

Subject: The manner sample illustrations were done


Comparison Alley

Differences

Differences

Similarities

Subject: The manner you write these letters

10

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


The following techniques in letter strokes must be observed to come up with a quality and marketable lettered products and services. You have to learn each technique to ensure success as would be letter artist. The six (6) fundamental strokes in lettering are illustrated below. Try to visualize them because you will be using them later as you start your lettering tasks.
5 3 2 1 4 6

a. Vertical letter strokes

3 2

1
4

5 6

b. Inclined letter strokes

Strokes in Lettering
1. Horizontal strokes are drawn from left to right.

11

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


2. Vertical strokes are drawn downward.

3.Inclined strokes (diagonal) are drawn downward.

3. Curved strokes are drawn downward.


1 2

Suggested Activity: Name: ___________________________ Year & Section: _________________ Date: ______________ Teacher: __________________

Directions: Practice the following freehand line exercises on the space below. First two lines were done for you. Observe accuracy and work on it diligently. You may place your drawing in your notebook.

12

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

Vertical line

Horizontal line

Inclined to the left

Inclined to the right

Curved to the left

Curved to the right

After the freehand exercise, please proceed with the order of letter strokes. The illustration below will show you how letters were grouped according to their strokes. Arrowheads were used to show the sequence of each stem. You have to take note that the six (6) fundamental strokes which you have performed earlier is essential in laying out letters. First stroke is vertical (from top to bottom), second is horizontal (from left toright ), third is either curve (from left to right) or inclined (from top to bottom) but in any case where both are present, inclined stroke would be the last.

13

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


1. First group are letters I, L, T, E, F, H. These letters are drawn using the vertical and horizontal strokes.

ILT E F H
2. Second group are letters A, K, M, N, V, W, X, Y, Z. These letters are drawn using vertical, horizontal and inclined strokes.

A V
5

K M N W X Y

3.The third group are letters B, D, J, P, R, U, G, Q. These letters are drawn using vertical, horizontal, inclined and curved strokes.

B D J P R U U G
14

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


4. The fourth group are letters C, O, S. These letters are drawn using curved strokes.

C O S
Note: Please remember that correct letter strokes must be put to practice to acquire the skill. This is applicable to all lettering tasks regardless of whatever letter style is used. Suggested Activity: Name: ___________________________ Year & Section: _________________ Date: ______________ Teacher: __________________

A. Directions: Below are words for you to work on. Do your own concept and apply the appropriate order of strokes for each letter. Observe accuracy and enjoy working on it. You may do this in your notebook or in an extra sheet of paper.

15

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Uppercase Letters

Lowercase Letters How did you find the activity? Did you enjoy working on it? Did you find it challenging? Prove to yourself that you can make it. Try another round but assess yourself first how far have you gone with the topic. Trust yourself.

Suggested Activity:
Directions: Fill up this minute paper to evaluate how far you have gone with the lesson.

MINUTE PAPER ( _________________________________________ )

Topic /Lesson
Name of Student : __________________________ Date : __________________ Year and Section _______________ Teacher: ___________________________ After the lessons and activities provided on the order of strokes in lettering, I have learned that: 1. _____________________________________________________________ 2. _____________________________________________________________ 3. _____________________________________________________________
16

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


But Im a little bit confused with: 1. 2. 3. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________

I still want to learn more on: 1. 2. 3. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________

After undergoing all the lessons and activities, I feel: 1. 2. 3. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________

The minute paper will determine if you are ready for the next lesson or not. What do you think? Will you proceed or you need more time to review the lesson? Well, take your time. Lesson 2: Proportion of Letters

17

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Though there are no definite standards for the proportion of letters, there is a definite relationship between the width and the height for specific letters in the alphabet. A letter may vary from its normal appearance by either extending or compressing it to accommodate the word or group of words in a given space. But there are certain rules that must be considered to come up with pleasing and readable lettered products. Shown below are sample signage which were layed out using the different proportions of letters. Closely observe their differences.

A. Normal Letters
These letters are used when the space for lettering is enough. They are neither too narrow nor too wide and are proportioned with their height.

B. Extended Letters
These letters are wider than normal letters and are used when the space for lettering is wider than normal.

C. Compressed Letter
These letters are narrower than normal letters with regards to the proportions of width to height. This type of letters are used when the space for lettering is limited.

18

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

Suggested Activity 1 Below are sample signages. Copy the word(s) in the boxes provided below each sample. Apply your understanding about how proportion is applied to lettering. You may do this in your notebook.

Normal

Extended

Compressed
19

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

Extended

Compressed

Normal

Compressed

Normal

Extended

How did you find the activity? Dont worry if it was not perfectly done this time. At least you have tried your best. Now, to make sure that you really understood the lesson about proportion, here is another activity for you.

20

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Suggested Activity 2 Based on the given samples, try to critique the product by answering the following questions: 2. What proportion of letter did the letter artist used in the product? 3. Why do you think the letter artist decided to use this type of proportion? 4. Is the word(s) readable?

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________

21

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ How did you find the activity? Did you enjoy working on it? Did you find it challenging? Now lets go to another topic which you will surely firm up your understanding about how the regular proportion of letters are obtained. B. Sizes of letters in terms of ratio between width and height.

22

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


1.The height of all letters (Uppercase or Capital) is six (6) units but the width varies as follows: 1.1 Letters B, C, D, E, F, G, H, J, K, L, N, P, R, S, U, and Z are
five (5) units wide.

1.2

Letters T, O, M, Q, V, A, X, and Y are six (6) units wide.

1.3 Letter I occupies one (1) line, whereas, W occupies eight (8) units and is the widest letter in the alphabet.

The ratio of the height and the width of the lowercase vary as follows:

23

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Letters a, b, c ,d ,e, g, h, k, n, o, p, q, s, u, v, x, y, and z are four (4) units wide and four (4) units in height for normal letters while four (4) units wide and six (6) units in height for ascender and descender letters...

1.3

Letters j, r, and t are two (2) units wide while letter f is three units in width.

1.4

Letters m and w are four (4) units wide and four (4) units in height

24

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


How did you find the lesson? Was it helpful? Did it make sense to you? Let us see if you were able to understand the relation between height and width of normal letters as expressed in their ratio and proportion. Try the activity below. Suggested Activity 3

Directions: Following the given illustration, apply the principles of sizes of letters in
relation to the width and the height that you have learned from the lesson. You may letter this in a graphing paper and see how it looks.

C.

Guide Lines in Lettering

There is a rule in drafting that says A good draftsman/ letter artist never letters without guidelines. This is because guidelines keep letters intact in their assigned spaces thus keeping them uniformly vertical or inclined. There are set of guide lines for capital letters and small letters (vertical or inclined)

25

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

A.

Horizontal Guide Lines 1. Cap Line The uppermost horizontal guide line drawn for uppercase letter which accommodates the stem of ascenders 2. Waist Line A horizontal guide line drawn between the cap line and the base line used to determine the general height of the lowercase letters. 3. Base Line A horizontal guide line where the letters rest or stand. 4. Drop Line A horizontal guide line drawn for letters with strokes that extend going down. This guide line regulates descender letters.

B.

Vertical Guide Lines Vertical guide lines are light lines which help keep the letters uniformly vertical.

26

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

C.

Inclined Guide Lines These are light lines used to guide the inclination of inclined letters. The slope of inclination for inclined guide lines is an angle of 67 degrees with the horizontal.

Suggested Activity After knowing the different guide lines used in lettering, check your understanding on the lesson by doing the following activities. Use the appropriate guide lines for each. You may place your answer in your notebook.

27

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

Note: Use vertical and inclined guide lines for Uppercase letters.

Note: Use vertical and inclined guide lines for lowercase letters.

Note: After doing the given activities, are you happy with your performance? Do you want to improve it? Then practice more. Youll find out later that you are improving.

28

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Lettered products are not only made using all uppercase letters. There are instances that you have to use combination of uppercase and lowercase letters.

Therefore, it is a must that you have to learn how to write small letters correctly. Let us see how they are made. D. Lowercase or Small letters are classified into: a. Normal letters.These are small letters that do not have stems going up or going down.

b.

Ascender letters.These are small letters having stems going up. These are letters...

29

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

c. Descenders are stems of small letters that goes down to the drop line like g,y.j.

Suggested Activity After knowing the different guidelines used in lettering, check your understanding on the lesson by doing activities like practicing guidelines for capital and small letters. You may do this in your notebook.

Note: Use vertical and inclined guidelines for lowercase letters in replicating the given signages.

If you are done, review and compare your output with the given samples. Are you satisfied with what you see your output? Were you able to use appropriate guidelines?

30

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Lesson 3. Spacing and Composition of Letters

Composition in lettering refers to the proper selection of letter styles and sizes, the spacing of the letters and words, and the proper arrangements of the letterings in a given space. The most important requirement of lettering is legibility, second requirement is ease and rapidity of execution. A. Strict compliance with the following standards is a good practice in letter composition.

1. Space between Letters


a. Uniformity in spacing of letters is a matter of equalizing spaces by eye. The background areas between letters not the distance between them should be arranged to appear optically more or less equal. Example (a), the actual distances are equal, but the letters do not appear equally spaced. At example (b), the distances are intentionally unequal, but the background areas between letters are approximately equal, and the result is an even and pleasing spacing.

31

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


b. If the adjacent sides are vertical stems the area is obtained by making the distance between the letters slightly greater than one-half the height of the letter, or smaller depending on the contours, for other combinations.

Space between Words


For either uppercase or lowercase lettering, make the spaces between words approximately equal to a capital O as seen in example (a and c). Avoid spacing words too close together as shown in example (b).

32

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Suggested Activity Write a simple poem for your friend or loved ones applying the principles of spacing and composition of letters. Check your answer on the given activity using the given assessment tool below. Have a record of your answer to check your understanding and proficiency you learned from the lesson. You may place your answer in your notebook. Lesson 4. Styles of Letters

Gothic Letters

Roman Letters

Text Letters

Italics Letters

33

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


How did you find the activity? Now that you had experienced proper spacing and composition in lettering, continue reading the next lesson so you will have clearer understanding on the different styles of letters that you are going to use when lettering. The invention of the alphabet has made communication a lot easier. Letters are conventional symbols usually written or printed to represent a simple or compound speech sound. Written forms of language through the use of letters evolved slowly over hundreds of years. Their designs were modified, thus, different letter styles were developed. Basic letter styles include the Gothic, Roman, Text, and Italics. From the given discussion, do the suggested activity to check your initial understanding on the different letter styles. Suggested Activity Name: ___________________________ Year & Section: _________________ Date: ______________ Teacher: __________________

Directions: Identify the different styles of letters in column A and put check mark on the appropriate box in column B. You may write your answers in your notebook. Column A Column B
Gothic Letters Roman Letters Text Letters Italics Letters Gothic Letters Roman Letters Text Letters Italics Letters

34

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Gothic Letters Roman Letters Text Letters Italics Letters Gothic Letters Roman Letters Text Letters Italics Letters

Styles of Letters

1.

Gothic Letters

All letters have uniform width elements and are made in single stroke. It is perhaps the most easily read style and commonly used in outdoor advertisements. Style A or B speedball pens or round brushes maybe used.

Gothic letters

2.

Roman Letters

All letters in this style have accented strokes made up of thick and thin stems. Modern Roman is frequently used than the Old Roman because of its simplicity. This is widely used in books and newspaper titles, land titles and other documents. Style C and D speedball pens or flat brushes are used in this style.

Roman letters 35

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


3. Text Letters
This is the most artistic of all letter styles. It consists of thick and thin elements. Text letters are made of C or D speedball pens and flat brushes.

Text letters

4.

Italics Letters

All slanting letters are classified as Italics. Gothic Italic and Roman Italic are examples in this type. These letters are made with style C or D speedball pens.

Gothic Italics

Roman Italics

36

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


From the given discussion, do the suggested activity to check your initial understanding on the different letter styles. Answer it honestly. You may write your answer in your notebook. SELF REFLECTION Directions: Write briefly what is asked for. 1. Why do we need to learn the different letter styles? ___________________________________________________________________ ______________________________________________________________. 2. As letter artist involve in products such as street signs, sign boards, gift tags and posters, how would you benefit from this topic/lesson? ___________________________________________________________________ ______________________________________________________________. 3. Why do you need to assure the quality of lettered products and services? ___________________________________________________________________ ______________________________________________________________. Suggested Activity: After learning the different letter styles and their characteristics, design a simple signage using all the different letter styles. You can use pencil, coloured pencil, and other colouring medium available around you. You can place your output in your notebook.

37

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


How did you find the activity? Based from your personal view, what is the significance of knowing the appropriate letter style for a specific type of lettered products/services? If you think that this concept is clear to you then you may now proceed to the next lesson.

Lesson 5.

Project Planning

Planning is an essential factor in the success of any undertaking, be it an activity or a project. A Project Plan is a guide in making projects systematically, correctly and accurately. All the required materials, tools, working plan, step-by-step procedure, and criteria for evaluation are included in the project plan. Below is a sample project plan. Try to analyze each component as to its importance and sequence: Parts of a Project Plan: I. Title refers to the title of your project. II. Objectives refers to the purpose in producing the product or in providing the service. III. Tools and Equipments list of tools and equipment that you will need to produce the product or service. IV. Materials these are consumable items needed to produce the product/service. V. Working Plan or Design shows the 3 view sketch, dimensions and specifications of the proposed product, while product design maybe used in other cases where only the pictorial form and specifications are needed. VI. Procedure these are the steps on how you will produce the product or provide the service. VII. Evaluation this is a process of assessing the finished product or service.

Now that you already know the parts of a project plan, can you fill up the sample below? You may write your answer in your notebook. A. Sample Project Plan

I. Name of Project: __________________________________________________ II. Objectives: 1. 2. 3. 4.


38

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


III. Tools and Equipments: 1. 2. 3. 4.

IV. Materials:

Grand Total

V. Sketch or Drawing of Project (have your own)

VI. Procedures:( you may use this as your guide but you can have your own) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Conceptualize the design of your project in a piece of paper. Prepare a project plan. Prepare the tools and materials needed. Mark the measurement in the plastic sheet. (length & width plus the provision for the boarder space) Layout guidelines and letters. Sketch the design in pencil or do the lettering using brush with paint. Let it dry for few minutes. Cut the plastic sheet according to the required specification.
39

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

VII.

Evaluation: Your output will be evaluated using the given scoring rubrics below: A. Scoring Rubrics for Finished Product Highly Acceptable (5) The design is very creative and innovative All the materials used were appropriate The measurements were accurate Acceptable (3) The design is copied with some alterations Most of the materials used were appropriate The measurements were done with minimal error of 2 The product was good. The letter style, size and proportion were good but colors were inappropriate Unacceptable (1) The product is poorly designed Materials used were not appropriate for the product The measurements were inaccurately done The product was done poorly

Criteria Product design

Appropriateness of materials used

Measurements

Quality

The product was made perfectly. The letter style, size, proportion, and colors were appropriate

VIII.

Product Costing and Pricing:

Computing for the cost of materials used and other expenses incurred in the production of marketable sign board is very important. Thorough computation must be done to determine the selling price and profit of product. Below is a sample computation: Total cost of materials = Add: packaging material = Total cost: Php Php Php

To compute for the Selling Price: Selling price = total expenses + 10% of total expenses SP =
40

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


SP = To compute for the Profit: Profit = SP total cost Profit = Profit=

IX. Packaging and marketing: Packaging adds value to any product. It is an essential consideration in marketing as visual appeal is very important in attracting the customers attention. In sign board production, the choice of packaging material varies depending on the kind of article you produce. Creativity and innovativeness is also a key factor in coming up with innovative and creative yet appropriate product packages. Suggested Activities View video presentations on the production of lettered products using different methods and techniques to further understand the processes. Interview entrepreneurs of art and sign businesses. Be guided by the following questions: a. Why did they choose to venture in signage business? b. How long have they been in their business? c. What difficulties have they encountered along? d. How did they become successful in their business? Conceptualize at least three (3) signages using plastic sheets, plywood, galvanized iron sheets and others. Prepare at least three project plans for your chosen products.

After firming up your understanding on the different topics related to lettered products and services, you will be given additional activities to deepen your understanding. If you are ready, then lets proceed with the deepening stage.

41

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


DEEPEN YOUR UNDERSTANDING

Simple sign boards and street signs are usually made in an art and sign shop. Other lettered products are made by using high-tech processes and sophisticated machines and equipment to produce competitive and marketable lettered products

Suggested Activity: How about visiting an art and sign shop in your community? Observe how signages and other lettered products are produced. You can list down observable behaviour of workers, techniques and machine/equipment used in the shop, or you may take pictures and write your observations in your notebook. Report this to the class for processing. This is one way of benchmarking a product or process.

Suggested Activity
42

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Directions: Do the following suggested activities and make a personal assessment
to enhance your understanding. After conducting an environmental scanning, make a survey to find out what other lettered products the customers need or want. Use the form below to record your data. Innovate the designs of existing marketable lettered products to be competitive in the market. View video presentations in making various signages and other lettered products using different mediums. Observe demonstrations of actual making of signages and other lettered products. Follow the procedures in making your chosen signages and other lettered products.

Summative Assessment (Six Facets of Understanding)

Discuss the processes involved in producing quality, marketable and profitable

signages. (street signs, sign boards, gift tags and posters)

From the given signages below, evaluate which among them is a product of creativity and innovation.

43

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

Figure A

Figure B

Figure C

Can you now create and innovate marketable lettered products?

Compare and contrast the two samples of sign boards in terms of the following criteria: Quality Effectiveness Appropriateness Creativity/innovation Marketability

Sign Board A

FLAMMABILITY
44

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

Sign Board B

Criteria
Quality Creativity/ innovation Effectiveness Appropriateness

Sign Board A

Sign Board B

Marketability

What would be your feeling if the signages you made did not meet the market demands and customers needs and wants?

Assess yourself the level of confidence in producing quality, marketable and profitable signages.

45

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Today I have learned that:

I still want to learn more on:

Now, I realized that:

TRANSFER YOUR UNDERSTANDING

After having done with several activities that deepened your understanding, are you ready to demonstrate your gained knowledge and skills in lettering, then perform the following activities to come up with quality, marketable and profitable signages.

Production of Quality, Marketable and


46

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Profitable Signages

Suggested Activity 1 Produce Quality and Marketable Street Signs

Suggested Activity 2 Produce Quality and Innovative Sign Boards

Suggested Activity 3 Produce Quality and Creative Gift Tags

Suggested Activity 4 Produce Quality and Marketable Posters

Suggested Activity 1 Produce Quality and Marketable Street Signs based on the Project plan you had prepared and follow the given procedures below: Design simple sinages that could be used in an office and other establishments. Take pictures of store labels and re design it. Reminder Use caution when applying spray paint. Work outside or in a well-ventilated area and wear protective goggles and a mask to reduce exposure to harmful chemicals.

Your performance and product will be assessed by the following criteria: Functionality Product design (creativity, innovativeness) Quality (accuracy, workmanship) Use of appropriate tools and materials Observance of safety measure Time management Make sure

Note: You will make at least three different kind and sizes of street signs. that you give importance on quality and innovation in every products.

Criteria Functionality

Sample Rubrics 5 points 3 points 1 point Street sign is clear, Street sign is Street sign is not clear readable, and style of somehow readable and the style of letter letters used is very and the style of letters used is inappropriate
47

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Design appropriate Observed two or more innovations made Fine finish and the materials used is highly acceptable . used is appropriate Observed only one No innovation made innovation made or plain and simple copy Uneven finish and the Rough finish and the materials used is materials used is less moderately acceptable. acceptable. Followed the given Followed the given procedure, observed procedure, observed once incorrect usage more incorrect usage of lettering instrument of lettering instrument for each task for each task Noticed one injury Noticed more than while doing the task. one injury. Finished the task on Finish the given task the given time after the given time

Quality

Method

Followed all the given procedure, using appropriate lettering instruments for each task Safety work No injury noticed Habits while doing the task. Time Finished the task Management before the given time RATING SCALE: Points earned 24 - 30 18 - 23 12- 17 7 - 11 1 - 6

Numerical 91 - 100 86 - 90 81 - 85 76 - 80 71 - 75

Descriptive Outstanding Very Good Good Fair Needs Improvement

Suggested Activity 2. Produce Quality and Innovative Sign Boards based on the Project plan you had prepared and follow the given procedures below: a. Prepare the project plan. b. Prepare all the necessary materials, lettering instruments and equipments needed. c. Use a heavy cardboard (such as the back of a notebook) to create a stencil. Draw your letters or pictures on the stencil and cut it out using an X-Acto blade. d. Clean the sheet metal of any dirt, dust or oil. Protect surfaces with a sheet or tarp. Follow manufacturer's instructions to apply primer and for drying time. e. Paint the sign in the color you desire. Use a spray paint suitable for metal and apply two or three light coats. Allow to dry completely. f. Using your stencil, paint the text or graphics on your sign. If your stencil does not cover the entire sign, block off any exposed metal with an old sheet or
48

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


newspaper. Make sure the stencil is flat to the metal to ensure a clean application. Apply two to three coats of spray paint and let dry completely. g. Use a reflective coat of paint to enhance visibility of your sign at night. Coat the entire sign or just your graphics. You may need several coats to achieve desired results.

Your performance and product will be judge by the following criteria: Functionality Product design (creativity, innovativeness) Quality (accuracy, workmanship) Use of appropriate tools and materials Observance of safety measure Time management Note: Please refer to the sample rubrics in activity 1.

Suggested Activity 3 Produce Quality and Creative Gift Tags based on the Project plan you had prepared and follow the given procedures below:

a. Prepare the project plan. b. Prepare all the necessary materials, lettering instruments and equipments needed. c. Purchase card stock or use recycled thin cardboard, poster board or paper you already have. Great paper can be bought at the local art store (If you're looking for cardboard, try the hardware store.) d. Make the shape of the tag by tracing a template(again, can be bought from art stores or can be), a cookie cutter, or just "eyeballing it" to make a shape such as a star, snowman or a mitten. Be creative, just think of holiday shapes. e. Decorate one side of the tag with holiday images such as stars, mittens, snowmen, Santa, etc. You can use rubber stamps, stickers, markers, colored pencils, images from gift wrap or cards or draw your own designs.
49

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


f. On the other side of the tag, write the person's name who is getting the gift. (Ex: Bob, Jack, etc.) g. You can write "To:____" and "From___" if you'd like, or just write the person's name in larger letters in the middle of the tag. (Ex: To: Ashley From: Santa) h. Punch a hole at one end of the tag and run a ribbon, raffia, yarn or embroidery thread through the hole and tie it at the end. You can add beads on the string before tying the knot. i. You could even use double-sided tape to affix your tag to the gift.

Tips:

You can make the tag as plain or fancy as you like. You can use glitter, paper or paint to enhance the main design on the tag. Be sure to stretch your creativity to make your tag design enhance the design of the gift bag or gift wrap you have chosen.

Warnings:

Cover clothing and furniture especially when using glue and glitter. Wear comfortable, older clothing as making the tags can be messy depending on what supplies you use. Use glue sticks as opposed to bottled glue. Supervise children as to not make a total mess.

Your performance and product will be judge by the following criteria: Functionality Product design (creativity, innovativeness) Quality (accuracy, workmanship) Use of appropriate tools and materials Observance of safety measure Time management Note: Please refer to the sample rubrics in activity 1. Suggested Activity 4 Produce Quality and Marketable Posters based on the Project plan you had prepared and follow the given procedures below: a. Prepare the project plan.
50

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


b. Prepare all the necessary materials, lettering instruments and equipments needed. c. Design an effective poster. It is important to make your poster attractive and easy to read. d. Decide how you will make your poster. Are you going to make a poster on cardboard by hand? Or do you have access to a computer and printer? Make it in the way that is easiest and most effective for you. Computer: Some computer programs allow you to make much larger posters by sticking several printed pages together. If not, you can use a large piece of lightweight cardboard and print off the message, pictures, title etc. separately and stick them onto the cardboard neatly. Decorate the poster edges with borders or other eye-catching features.

By hand: If you cannot print a poster, choose the person with the best printing skills and use poster paints and bright and easy-to-use markers or pencils to make the posters. As with the computer version, make sure to decorate in an eye-catching way.

e. Choose one simple, memorable message. Place this message in large lettering that will attract attention. More detailed information can also be added in smaller lettering. f. Add your information. If you are making your own information posters, you should get the information from a reliable source, such as from books, people working in the field or on reputable internet sites. g. Have your information checked. Have your information checked by somebody with expertise in the subject. It might be someone who works or volunteers in a non-government organization or public office, for example, or a teacher. Also get somebody to spell check the information. h. Include contact information. The point of your poster is to get attention. You will also want people to know where they can come for more information, so include contact details such as a phone number or an e-mail address. i. Think carefully about where you will put up your posters. Try to find a location where lots of people will pass by but where they will not get lost in the crowd. Tips:

Remember, a poster doesn't always consist of a cut-up essay. Larger organizations involved in the issue you have chosen may have posters that you can use for public information.

Your performance and product will be judged by the following criteria: Functionality Product design (creativity, innovativeness)
51

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Quality (accuracy, workmanship) Use of appropriate tools and materials Observance of safety measure Time management

Note: Please refer to the sample rubrics in activity 1. Suggested Activity 5 Put your lettered products on display for sale or coordinate with the local signage businesses to market your product. Suggested Activity 6 Market the produce street signs, sign boards, gift tags and posters in your nearby community.

Post- Test Multiple Choice. Directions: Read the following statements carefully. Choose the correct answer that best describe the statements. Write the letter of your answer in your notebook. 1. 2. 3. This is the way letters are done in freehand, what is that process? a. Designing b. Lettering c. Printing d. Planning This is the proportion of letters used when the space for lettering is enough. a. normal b. extended c. compressed d. lowercase We have different letters in the alphabet, which do you think is the widest letter? a. A b. M c. O d. W Based on letter strokes, which of the following letter does not belong to the group? a. B b. K c. O d. R It is the proportion of letters used when the space for lettering is limited. a. normal b. extended c. compressed d. lowercase Letters is composed of different strokes, which among the letter has the most number of strokes. a. B b. G c. R d. S It is in this guideline where all the letters rest or stand. a. base line b. cap line c. drop line d. waist line Among the different styles of letters, which is the most artistic?
52

4.

5. 6.

7. 8.

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


9. 10. a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters This is the type of speedball pens commonly used in drawing gothic letters. a. style A or B b. style C or D c. style A or D d. style B or C This is the guideline that regulates the descended parts of the lowercase letters. a. base line b. cap line c. drop line d. drop line You were ask to make warning signs with letters having accented strokes and made up of thick and thin stems, which styles of letters are you going to use? a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters Given a chance to letter few words on a bigger space, what proportion of letters will you use? a. normal b. extended c. compressed d. lowercase This is the simplest style of letters commonly used in business outdoor advertisements. a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters

11.

12.

13.

14. This is the type of guidelines that terminates ascender parts of the lowercase letters. a. base line b. cap line c. drop line d. waist line 15. Letters can be written also in inclined position and they are classified as a. gothic letters b. italics letters c. roman letters d. text letters

After finishing this module how do you feel?


Happy Confused Sad

53

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM

CONGRATULATIONS!

Key to Corrections: A. Pre-Assessment


1. 2. B A

B. Pre/Post Test
1. 2. C G
54

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. D C C A A D A C C B A B 3. 4. 5. 6. 7. 8. F H A E D B

15. B

Reference Materials: Books:


Esguerra, J. S. & Molino, E. A., Exploratory Drafting for Philippine Secondary Schools. Abiva Publishing House.

55

OPEN HIGH SCHOOL PROGRAM


Manaois, G. M. Drafting Volume 1.Phoenix Publishing House. Geiseck, F. et al. Technical Drawing, 8th Edition. Johnson, W. H. Modern Drafting. The Macmillan Company. Burke, A. E. Architectural Lettering, American Technical Society .Chicago, U. S. A. Speedball Textbook for Pen and Brush Lettering

Other References:
www.google.com.ph http://ph.yahoo.com/search http://ph.images.search.yahoo.com/search

56