Sie sind auf Seite 1von 10

1) The term PLC stands for: Personal logic computer. Programmable local computer. Personal logic controller.

Programmable logic controller. Ans d 2) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). A transistor output channel from a PLC: (i) Is used for only d.c. switching. (ii) Is isolated from the output load by an optocoupler. Which option BEST describes the two statements? A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans a 3) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). A relay output channel from a PLC: (i) Is used for only d.c. switching. (ii) Can withstand transient overloads. Which option BEST describes the two statements? A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans c 4) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). A triac output channel from a PLC: (i) Is used for only a.c. output loads. (ii) Is isolated from the output load by an optocoupler. Which option BEST describes the two statements? A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans a 5) Which of the following is most likely to be the voltage level used internally in a PLC, excluding the voltage levels that might occur during conditioning in output/input channels: A. 5 V B. 24 V C. 110 V D. 240 V Ans a A. B. C. D.

6) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F).The reason for including optocouplers on input/output units is to: (i) Provide a fuse mechanism which breaks the circuit if high voltages or currents occur. (ii) Isolate the CPU from high voltages or currents. Which option BEST describes the two statements? (i) T (ii) T (i) T (ii) F (i) F (ii) T (i) F (ii) F Ans c 7) A diaphragm pressure sensor is required to give a measure of the gauge pressure present in a system. Such a sensor will need to have a diaphragm with: A. A vacuum on one side. B. One side open to the atmosphere. C. The pressure applied to both sides. D. A controlled adjustable pressure applied to one side. Ans b 8) The change in resistance of an electrical resistance strain gauge with a gauge factor of 2.0 and resistance 100 when subject to a strain of 0.001 is: A. 0.0002 B. 0.002 C. 0.02 D. 0.2 Ans d 9) An incremental shaft encoder gives an output which is a direct measure of: A. The diameter of the shaft. B. The change in diameter of the shaft. C. The change in angular position of the shaft. D. The absolute angular position of the shaft. Ans c 10) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). A stepper motor has a step angle of 1.8o. This means that: (i) Each pulse input to the motor rotates the motor shaft by 1.8. (ii) The motor shaft takes 1 s to rotate through 1.8. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans b 11) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). The parallel data communication interface: A. B. C. D.

Enables data to be transmitted over short distances at high speeds. A common standard is IEEE-488. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans a 12) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). For communications over distances of the order of 100 to 300 m with a high transmission rate: (i) The RS232 interface can be used. (ii) The 20 mA current loop can be used. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans c 13) The cycle time of a PLC is the time it takes to: A. Read an input signal. B. Read all the input signals. C. Check all the input signals against the program. D. Read all the inputs, run the program and update all outputs. Ans d 14) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). A PLC with a long cycle time is suitable for: (i) Short duration inputs. (ii) High frequency inputs. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans d 15) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). Following ladder diagram rung for which: (i) When only input 1 contacts are activated, there is an output. (ii) When only input 2 contacts are activated, there is an output. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F

(i) (ii)

Ans b 16) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). Following ladder diagram rung for which there is an output when: (i) Input 1 is momentarily activated before reverting to its normally open state. (ii) Input 2 is activated. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F

Ans b 17) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). The timer in the following Figure starts when: (i) There is an output. (ii) The input ceases. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F

Ans a 18) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). When there is an input to In 1 and no input to In 2, there is an output from Out 2 which: (i) Starts immediately. (ii) Ceases after the timer preset time. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T

D. (i) F (ii) F

Ans d 19) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). The term forcing when applied to a PLC input/output means using a program to: (i) Turn on or off inputs/outputs. (ii) Check that all inputs/outputs give correct responses when selected. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans b 20) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). The term watchdog when applied to a PLC means a checking mechanism that: (i) Excessive currents are not occurring. (ii) Functions are carried out within prescribed time limits. A. (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans c 21) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). When a PLC is in monitor/test/debug mode it: (i) Enables the operation of a program to be simulated. (ii) Carries out a fault check. A. (i) (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans b 22) When a PLC is in monitor/test/debug mode and the symbol shown in following Figure occurs, it means that an input is:

A. B. C. D.

Defective. Correctly operating. On. Off. Ans c

23) Decide whether each of these statements is True (T) or False (F). Failure of an input sensor or its wiring, rather than failure of an LED or in the PLC input channel, will show as: (i) The input LED not coming on. (ii) Forcing of that input making the input LED come on. A. (i) (i) T (ii) T B. (i) T (ii) F C. (i) F (ii) T D. (i) F (ii) F Ans a 24) A single output device fails to turn on when the output LED is on. The voltage at the output is tested and found normal but the voltage at the device is found to be absent. The fault is: A. Faulty wiring. B. A faulty output device. C. A fault in the PLC. D. A fault in the program. Ans a 25) Pushbuttons, limit switches, and relay contacts are examples of devices that may be connected to PLC____________ inputs. A. analog B. digital C. both A&B D. neither A nor B ans b 26) Solenoids, relay and contactor coils, and indicator lamps are examples devices that may be connected to PLC___________ outputs. A. analog B. digital C. both A&B D. neither A nor B ans b 27) The _____ contains the system memory and makes decisions based on instructions stored in programmemory. A. CPU B. Internal bus C. Communication interface D. Programming console Ans a 28) An RS-232/PPI Multi-Master cable or a USB/PPI-Multi-Master cable may be used to connect a personal computer to an S7-200 PLCs __________ connector. A. RS-232 B. RS-485 C. Actuator Sensor Interface D. PROFIBUS DP Ans b 29) Which of the following is not available for an CPU 221? A. Mode Switch B. Expansion Module

C. Programming Port D. Status Indicators Ans b 30) In the following network, coil Q0.0 will be on when contact ____ is closed and either contact ____ or contact ____ or both are closed.

A. B. C. D.

I0.0,I0.1,Q0.0 I0.0, Q0.0, I0.1 I0.1, I0.0, Q0.0 Q0.0,I0.0,I0.1

Ans c 31) What is the first step in designing an effective PLC control system? A. approach the system in a systematic manner B. flowchart the process C. define the control task D. define the control strategy ans c 32) System operation for new applications usually begins with: A. sample diagrams B. specifications C. the control strategy D. logic diagrams ans b 33) Logic sequences for a control program can be created using: A. logic gates B. relay ladder symbology C. PLC contact symbology D. all of the above ans d 34) The principle reason for leaving certain portions of the control circuit hardwired is to: A. minimize wiring B. avoid failure of main magnetic elements C. ensure safety D. keep some devices running at all times ans c 35) The PLC fault contacts are wired to other hardwired emergency circuit elements: A. in parallel B. in series

C. normally open D. normally closed ans b 36) The main reason the PLC fault contacts are included in the hardwired circuit is: A. to prevent system shut down B. to detect I/O failures C. to include the PLC as an emergency stop condition D. to shut down the system if there is a PLC failure ans d 37) PLCs are _____________ designed for use in the control of a wide Variety of manufacturing machines and systems. A. special-purpose industrial computers B. personal computers C. electromechanical systems D. All of the above Ans a 38) The PLC was invented by _____________. A. Bill Gates B. Dick Morley C. Bill Landis D. Tod Cunningham Ans b 39) The first company to build PLCs was _____________. A. General Motors B. Allen Bradley C. Square D D. Modicon Ans d 40) Which of the following statements is not correct? A. The PLC rung output [-( )-] is a discrete output instruction or bit in memory. B. Each rung of the ladder logic represents a logical statement executed in software - inputs on the right and outputs on the left. C. Input and output instructions in ladder logic do not directly represent the switches and actuators. D. PLC input instructions are logical symbols associated with voltage at the input module terminals. Ans b 41) Which of the following statements is correct? A. Ladder logic is a PLC graphical programming technique introduced in the last 10 years. B. A ladder logic program is hard to analyze because it is totally different when compared with the equivalent relay logic solution. C. The number of ladder logic virtual relays and input and output instructions is limited only by memory size. D. The number of contacts for a mechanical relay is limited to number of coils on the relay. Ans c 42) Current flows into the ___________. A. Input terminal of a sinking DC input module

B. Input terminal of a sinking output field device C. Output terminal of a sinking input field device D. All of the above Ans d 43) The ______________ is moved toward the relay electromagnet when the relay is on. A. Armature B. Coil C. NO contact D. NC contact Ans a 44) AC output field devices can interface to _______________. A. AC output modules B. Relay output modules C. Both a and b D. Neither a or b Ans c 45) In a current sinking DC input module _____________. A. The current flows out of the input field device B. Requires that a AC sources be used with mechanical switches C. The current flows out of the input module D. Currents can flow in either direction at the input module Ans a 46) Which of the following statements is NOT correct? A. The status of each input can be checked from one location and outputs can be forced on and off. B. All symbols in the RLL represent actual components and contacts present in the control system. C. PLCs are not as reliable as electromechanical relays in RLL. D. Input (-| |-) and output (- ( ) -) instruction symbols in the ladder logic represent only data values stored in PLC memory. Ans c 47) Which of the following statements about a single pole double throw relay is NOT true? A. It is called an SPDT type of relay. B. It has one common contact. C. It has two positions (NC and NO) D. It has a center off position. Ans d 48) When a relay is NOT energized: A. There is an electrical path through the NO contacts B. There is an electrical path through the NC contacts C. Neither the NO or the NC contacts have an electrical path D. Both the NO and the NC contacts have an electrical path Ans b 49) Isolation between I/O modules and the PLC central processing unit is typically performed by what device? A. Gyrator B. Optical isolator C. Transformer

D. Ethernet Ans b 50) PLC are program using what language? A. Natural language such as English B. C language C. Relay-ladder logic D. All of the above Ans c Key: Question number 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Answer D A C A A C B D C B A C D D B B A Question number 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Answer D B C B C A A B B A B B C C B D C Question number 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Answer B D A B D B C D A C A C D B B C