Sie sind auf Seite 1von 6

Time Allowed : 45 minutes PART I 1) If you take the vowels out of the alphabet, which will then be the

e 15th letter? a) S b) R c) C d) P e) O 2) Two men X and Y start walking from a particular point. X goes 4 km west and Y goes 1 km east. Y turns back and walks 4 km and X also turns back and walks 1 km. How far are they from each other? a) 0 km b) 1 km c) 2 km d) 3 km e) 4 km 3 5 ) State the serial number of the object which does not belong to the same class in the following groups. 3) a) Silver b) Gold c) Iron d) Copper e) Bronze 4) a) Palace b) Cottage c) Roof d) Hut e) House 5) a) Puppy b) Cat c) Cub d) Duckling e) Foal 6) ACE is to HFL as MOA is to a) TUY b) XVT c) SUW 7) GIANT : DWARF :: GENIUS : __________ a) TINY b) IDIOT c) CHILD d) TVH e) TVG e) GIRL

d) INTELLIGENT

8 10 ) Look at the following table. It shows how many articles were sold by a jeweller during a week. DAY WATCHES RINGS BROOCHES MONDAY 2 3 2 TUESDAY 4 7 5 WEDNESDAY 7 2 5 THURSDAY 5 8 6 FRIDAY 7 9 8 SATURDAY 8 10 7 8) How many articles were sold in the week? a) 105 b) 101 c) 95 d) 99 e) 103 9) On which day were most articles sold? a) Monday b) Tuesday c) Saturday d) Wednesday e) Thursday 10) The number of rings sold on Thursday is _____ percent of the number of watches sold on Monday, Wednesday and Friday together. a) 200 b) 25 c) 100 d) 50 e) 150 11) Which is the middle number among the following Roman numbers: XI, VIII, XIV, IV, IX ? a) XI b) VIII c) XIV d) IV e) IX 12) I walk 10 km to the North, then 5 km East and 22 km South. How far am I then from the starting point? a) 10 km b) 12 km c) 18 km d) 20 km e) 13 km

13 17 ) In the following questions, there are five groups of letters in each question. Four of those groups are alike in some way, while one is different. Find the one which is different. 13) a) PQTU b) OPTU c) IJMN d) YZCD e) CDGH 14) a) SURT b) NPMO c) VWUX d) PROQ e) YAXZ 15) a) DGNJ b) ADJG c) MPVS d) XAGD e) FIOL 16) a) ZAAZ b) XCCX c) VFFV d) WDDW e) MNNM 17) a) JNRY b) FBRRY c) AGST d) NVMBR e) DCMBR 18) In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How would TIGER be written in that code? a) QDFHS b) QDHJS c) SDFHS d) UJHFS e) QDFHU 19) In a certain code, TAMIL is written as LIMAT. How is MALAYALAM written in that code? a) TELUGU b) HINDI c) ASDFGFXAR d) MALAYALAM e) ESORMRNED 20) If qpr npi sta stands for bright red rose, imn npi sto stands for grow red carrot, qpr sto imn stands for grow bright carrot, what would stand for rose? a) sto b) npi c) qpr d) imn e) sta 21) Six students are sitting in a row. K is sitting between V and R. V is sitting next to M. M is sitting next to B who is sitting on the extreme left and Q is sitting next to R. Who are sitting adjacent to V? a) M & K b) Q & K c) R & Q d) B & M e) M & R 22) Pointing to a man, a woman said, His mother is the only daughter-in-law of my mother-in-law. How was the man related to the woman? a) Husband b) Son c) Brother d) Uncle e) Mother 23) If TANK is 46 and CAMP is 33, what is ANT? a) 30 b) 35 c) 42 d) 49 e) 23 24) 55, 60, 66, 73, 81, 90, ? a) 99 b) 105 c) 110 d) 100 e) 101 25) All Pipes are Cisterns; Some Cisterns are not Tanks. a) Some Tanks are Pipes b) Some Tanks are not Pipes c) Some Pipes are not Tanks d) No Tank is a Pipe e) None of these PART II 26) The co-efficient of x in the expression (x-a)(x-b)(x-c).(x-z) is a) abcd.z b) 0 c) 2abcdz d) 4abcdz e) 1 27) The length of the diagonal of a cuboid is 13 cm and its two edges are 3 cm and 4 cm. Find the length of the third edge. a) 10 cm b) 12 cm c) 14 cm d) 16 cm e) None of these 28) A man walks 2 km due east and then 1 km due north. Find his distance from the starting point. a) 5 km b) 5 km c) 3 km d) 3 km e) None of these 29) Which is the largest of the following fractions? a) 2/5 b) c) 4/5 d) 5/6 e) 11/13

30) A Colonel can make his soldiers stand in rows of 10, 12, 15 and 18. He can make them stand in a square also. Find the least number of his soldiers. a) 800 b) 640 c) 900 d) 180 e) None of these 31) (5/21)% of Rs.441.63 is a) 1.05 b) 0.95 c) 1.5 d) 1.15 e) 0.85 32) 6.25 X 64 = ? a) 500 b) 100 c) 250 d) 400 e) 40000 33) How long does a train 50 metres long, moving at 68 km/hr, take to pass another train 75 metres long, moving at 50 km/hr in the same direction? a) 25 sec b) 22.5 sec c) 23 sec d) 21 sec e) None of these 34 ) The difference between Compound Interest and Simple Interest at 15% p.a. for 2 years on a certain sum is Rs.45. Find the sum. a) 1500 b) 2000 c) 3000 d) 3500 e) None of these 35) Which is a better bargain two successive discounts of 10% and 15% or a single discount of 24%? a) Both are equal b) Successive Discounts c) Single Discount d) Data Inadequate e) None of these 36) The cost of 5 pens is equal to the selling price of 4 pens. Find the gain percent. a) 22.5% b) 20% c) 23% d) 25% e) None of these 37) The average of 6 numbers is 10. If the average of four of the numbers is 12, then the average of the remaining two numbers is a) 4 b) 6 c) 8 d) 10 e) None of these 38) The third proportional to x-y, x-y is a) (x+y)/(x-y) b) (x-y)/(x+y) c) x+y d) x-y e) None of these 39) A car completes a certain journey in 8 hours. It covers half the distance at the speed of 40 km per hour and the rest at the speed of 60 km per hour. The total distance of the journey in kms is a) 400 km b) 800 km c) 420 km d) 350 km e) 384 km 40) 2 men and 3 boys can do a piece of work in 10 days while 3 men and 2 boys can do the same work in 8 days. In how many days can 2 men and 1 boy do the work? a) 12 b) 25 c) 18 d) 25 e) None of these 41) A vessel contains 28 litres of a mixture of milk and water in the ratio 5:2. How much water should be mixed with it so that the ratio of milk to water may be 4:5? a) 17 lit b) 34 lit c) 51 lit d) 36 lit e) None of these 42) A sum of Rs.1080 is to be divided amongst A, B and C. If A receives twice as much as B and C receives half as much as A and B together, how much does C receive? a) Rs.480 b) Rs.240 c) Rs.360 d) Rs.600 e) None of these 43) Divide Rs.627 among A, B and C, so that for every Rs.5 that A gets, B should get Rs.4 and for every Rs.5 that B gets, C should get Rs.3. Find Bs share. a) Rs.275 b) Rs.132 c) Rs.220 d) Rs.264 e) None of these 44) A, B and C enter into partnership. A contributes of the capital, while B contributes as much as A and C together contribute. If the profits at the end of the year amount to Rs.840, what would B receive? a) Rs.280 b) Rs.420 c) Rs.140 d) Rs.500 e) None of these 45) What number must be subtracted from 17, 20, 32, 38 to give four proportionals? a) 5 b) 4 c) 3 d) 2 e) None of these

46) Zero is a a) Prime Number b) Complex Number c) Natural Number d) Whole Number e) symbol and not a number 47) Find the Compound Interest on Rs.10000 at the rate of 8% per year, if interest is calculated half-yearly. a) Rs.820 b) Rs.800 c) Rs.960 d) Rs.900 e) Rs.816 48) The smallest number which when divided by 15, 32, 48 leaves remainders of 9, 26, 42 respectively is a) 480 b) 474 c) 486 d) 496 e) 498 49) The population of a village was 10900. In one year, it increased to 11990. What is the percentage increase? a) 15% b) 5% c) 7% d) 9% e) 10% 50) The Simple Interest on a sum of money for 2 years is 200 rupees and the Compound Interest is Rs.205. Find the sum of money and the rate percent. a) Rs.4000, 3% b) Rs.2000, 5% c) Rs.3000, 7% d) Rs.4000, 5% e) Rs.5000, 6% 51) A Single discount equivalent to successive discounts of 15% and 20% is a) 32% b) 30% c) 25% d) 28% e) 38% 52) A can finish a work in 18 days and B can do the same work in half the time taken by A. Then, working together, what part of the same work they can finish in a day? a) 1/6 b) 1/9 c) 2/5 d) 2/7 e) None of these 53) When 24 is subtracted from a number, it reduces to its four-seventh. What is the sum of the digits of that number? a) 56 b) 9 c) 11 c) 65 e) Data Inadequate 54) A man sells two flats at the rate of Rs.19.95 lakhs each. On one he gains 5% and on the other, he loses 5%. His gain or loss percent in the whole transaction is a) 0.25% loss b) 0.25% gain c) 2.5% loss d) 2.5% profit e) 25% loss 55) 25% of 400 = 20 + 80 / 20 ? + 20 * 20 a) 224 b) -324 c) 300 d) 324 e) None of these PART - III 56) The term Market leader refers to a) a sales-person of an organization with the best performance b) the Marketing Manager of the Company c) a product which sells most in a market d) the company with the largest market share e) Both (c) and (d) above 57) The term Market Sentiment refers to a) the ups and downs of the share market b) the general feeling among investors or financial analysts on a stock market c) bull d) bear e) the percentage of a total market which the sales of a companys product cover

58) Mass Marketing aims at a) reaching large numbers of people b) reaching a select group of people c) improving the marketing standards d) reducing the marketing cost e) forecasting prices on the stock market 59) The feeling that the stock market prices will fall is also known as a) Market optimism b) Market pessimism c) Market penetration d) Market analysis e) Market profile 60) The cost of making a single extra unit above the number already planned is known as a) Opportunity Cost b) Margin of safety c) Absorption Cost d) Marginal Cost e) Variable Cost 61) Taking an action which is opposite of an action taken earlier thereby protecting against possible loss is known as a) Insurance b) hypothecation c) hedging d) marketing e) Assurance 62) Which of the following is not an intangible asset? a) goodwill b) copyrights c) patents d) trademarks e) deposits 63) Gradual changes that take place in the market are known as a) market forces b) market sentiments c) market trends d) marketing e) secret reserves 64) Which of the following refers to products and services that are aimed at consumers rather than at other businesses? a) B2B b) B2C c) B2K d) C2B e) C2C 65) Investments in _________ companies is considered to be very safe and risk free. a) microchip b) chiplevel c) greenchip d) bluechip e) macrochip 66) The level of financial activity at which expenditure equals income is known as a) Breakeven point b) Breakdown point c) Point of Sale d) bottom price e) capital gains 67) Which of the following is not a stage in the Product life cycle (PLC)? a) Introduction b) Production c) Growth d) Maturity e) Decline 68) Which of the following does not provide banking services to the general public? a) Universal Banking b) International Banking c) Merchant Banking d) Mass Banking e) Core Banking 69) Name the situation where one person or company is the only supplier of a particular product or service. a) Monopsony b) Cut-throat Competition c) Monotheism d) Monotony e) Monopoly 70) A short and easily remembered tune or song to advertise a product is known as a) Advertising Campaign b) Advertisement hoarding c) Advertisement panel d) Advertising jingle e) Advertising medium

ANSWERS 1) a 13) b 25) e 37) b 49) e 61) c 2) a 14) c 26) b 38) b 50) b 62) e 3) e 15) a 27) b 39) e 51) a 63) c 4) c 16) c 28) a 40) a 52) a 64) b 5) b 17) c 29) e 41) a 53) c 65) d 6) d 18) a 30) c 42) c 54) a 66) a 7) b 19) d 31) a 43) c 55) d 67) b 8) a 20) e 32) d 44) b 56) e 68) c 9) c 21) a 33) a 45) d 57) b 69) e 10) d 22) b 34) b 46) d 58) a 70) d 11) e 23) b 35) c 47) e 59) b 12) e 24) d 36) d 48) b 60) d