Sie sind auf Seite 1von 5

Simple Computer Troubleshooting Part 2 2013

TROUBLESHOOTING (POINT WISE)


1. Problem: No display in Computer screen. Potential Causes: i. Loose connection of monitor cable with VGA card. ii. Display card not fixed properly on expansion slot. iii. RAM chips not fixed on memory slot. iv. CPU not fixed on CPU Socket. v. Resolution of monitor is set up in very high resolution, which is not supported by monitor such as 1024 1200 in windows'95'98 platform. vi. Display card may be damage. vii. SMPS does not supply accurate power. viii. May be problem on monitor. ix. Motherboard may defective. x. Reverse connection of data cable on HDD. xi. Monitor Adjustment.

Potential Solution: i. Connect the monitor cable on display card with properly. ii. Fix properly your display card on expansion slot. iii. Fix properly RAM on RAM slot. iv. Fix CPU on CPU socket and check display. v. Start your Computer on safe mode pressing F8 on starting phase and reduce the window resolution (Recommended 800 600). vi. Change display card and check display. vii. Change SMPS and check for display. viii. Check display by changing other fine monitor. ix. Change other fine motherboard and check display. x. Check HDD cable and change cable connection. xi. Adjust brightness and contrast button on monitor.

2.

Problem: Computer restarts itself frequently: Potential Causes: i. SMPS does not regulate voltage properly. ii. May be the problem on voltage fluctuation of our electricity system. iii. Hard disk is full by data or no free space on HDD. iv. CPU fan is not working properly. v. Processor may be damage. vi. Memory Problem vii. OS Problem viii. Virus Problem ix. Power Supply (SMPS) Problem. x. IDE Drive Problem. xi. Motherboard Problem

Potential Solution: i. Check SMPS power by multimeter. ii. Use Volt guard and UPS. iii. Delete unnecessary data from hard disk to get free space. iv. Change CPU cooler fan. v. Change other CPU. vi. Check and replace memory vii. Repair OS or, clean pre-installed OS viii. Scan PC thoroughly and clean or, remove virus and spyware ix. Check and Replace SMPS

amrit_razz@live.com

Page 1

Simple Computer Troubleshooting Part 2 2013


x. xi. Check one by one IDE Drives and replace it Check and Replace Motherboard

3.

Problem: Computer become freeze during The Power On Self Test (POST) Potential Causes: i. Computer Memory Problem ii. Computer Power Supply Problem iii. The Motherboard Problem Potential Solution: i. Remove and reinsert the existing Memory. Otherwise, replace another RAM ii. Check SMPS and replace it. iii. Check Motherboard and replace it.

4.

Problem: Beep sound during booting process Potential Causes: i. No Memory in place or unseated memory in the place ii. Defected memory may be inserted Potential Solution: i. Re-insert the Memory in place ii. Replace Memory

5.

Problem: Unable to load Windows or hanging the system during windows startup. Potential Causes: i. HDD problem ii. NTLDR file missing iii. Corrupt Boot Record or Master Boot Record Potential Solution: Use Recover Console options For HDD Problem, i. Enter into the BIOS setting. ii. Choose CD as a first boot device. iii. Insert Windows'XP CD in CD drive. iv. Press any key to start from CD v. Press 'R' for Recover Console option vi. Type Administrator Password (if any) and Press Enter key vii. Choose 1 (if windows in C drive) or, choose (if windows in D drive) viii. Then you will get c:\windows> ix. Type 'CHKDSK' to check and repair disk. x. Type EXIT to exit from Recover Console. xi. Now, choose hard disk as a 1st boot device from BIOS setting.

For NTLDR file missing or Boot Record or Master Boot Record corruption problem, Type FIXMBR or, FIXBOOT in the c:\windows> prompt Type EXIT to exit from Recover Console.

amrit_razz@live.com

Page 2

Simple Computer Troubleshooting Part 2 2013


6. Problem: Not Clear display: Potential Causes: i. Improper installation of display card driver. ii. High resolution, which is not supported by monitor. Potential Solution: i. Reinstall the display card driver software. ii. Restart on safe mode and set resolution.

7.

Problem: Continuous long beep sound when switch ON the Computer and no display: Potential Cause: i. RAM do not fixed properly on RAM slot. ii. Motherboard may be damage. iii. Display card does not fixed properly. iv. Display card may be damage. Potential Solution: i. Fix RAM on RAM slot and restart. ii. Change Motherboard and restart. iii. Check display card and fix properly. iv. Change display card and check display.

8.

Problem: Loud sound hearing while booting process Potential Causes: i. Processor is not fixed in its slot properly. Potential Solution: i. Pull out the processor and reinsert in the slot.

9.

Problem: Hard Disk Fail: Potential Causes: i. Data cable not connected properly. ii. Data cable connected in reverse order. iii. Not connected power cable on HDD. iv. SMPS does not supply required voltage. v. Improper setting in BIOS setup for HDD. vi. Improper jumper setting on HDD for Master and Slave. vii. Hard disk may be damage.

10. Problem: Memory test fail: Potential Causes: i. Improper setting the RAM on memory slot. ii. Different type of memory chips used. iii. Memory slot may be defective on motherboard. iv. RAM may be damaged. Potential Solution: i. Fix RAM in slot as properly. ii. Use same type of memory chips on slot. iii. Change other motherboard. iv. Change other OK RAM and restart.

amrit_razz@live.com

Page 3

Simple Computer Troubleshooting Part 2 2013


11. Problem: Processor does not detected properly: Potential Causes: i. Improper jumper setting of Motheboard. ii. Improper selection of CPU speed on BIOS setup on CPU menu. ii. Motherboard does not support current CPU speed. Potential Solution: i. Do not remove and add any jumper on motherboard if needed, refer its manual (it may create critical situation). ii. Set CPU proper speed on BIOS setup. iii. Fit the CPU, which is supported by motherboard.

12. Problem: Frequently hang the Computer: Potential Causes: i. Improper BIOS setting. ii. Virus infection on Computer program. iii. May be memory mismatch. iv. Conflict of one device with other device. v. Improper power output from power supply vi. Improper installation of drivers of any device. vii. Insufficient memory. viii. Not enough free space on HDD. ix. CPU fan not working properly. x. Motherboard may be defective. xi. Not compatible peripherals with motherboard such as sound card, display card, modem and so on. xii. Mismatch of RAM and display card. xiii. Corrupted any file of program or installed improperly. xiv. Bad sector found on hard disk. xv. Some games create such problem. xvi. May be mouse and keyboard defective. xvii. Desktop resolution is higher than supported by your computer. Potential Solution: i. Set all option as properly on BIOS setup. ii. Scan you all drive by latest anti-virus. iii. Use same type of memory. iv. Check device manager on the property of My Computer. v. Change or repair power supply unit. vi. Install the proper driver software of device. vii. Upgrade memory unit. viii. Delete unnecessary file to increase free space on HDD. ix. Change CPU fan. x. Change your motherboard. xi. Use compatible card. xii. Use same type of memory. xiii. Reinstall the program properly. xiv. Try to remove the bad sector by any program or change other hard disk. xv. Remove those game and program. xvi. Change keyboard and mouse. xvii. Change that setting in lower order such as 600 800 pixels.

amrit_razz@live.com

Page 4

Simple Computer Troubleshooting Part 2 2013


13. Problem: Computer Slow: Potential Causes: i. Not enough memory for your program. ii. Insufficient free disk space in HDD. iii. Due to virus infection. iv. Lower speed of CPU. v. Several programs are running at same time. vi. Lots of application kept in start up. vii. Cache memory disabled in BIOS setup. viii. Low video memory in display card.

Potential Solution: i. Upgrade the memory. ii. Delete unnecessary files or change other hard disk. iii. Scan HDD by latest antivirus program. iv. Upgrade the latest CPU. v. Do not open several program at same time. vi. Remove the program from startup. vii. Enable cache memory in BIOS setup. viii. Use fine display card.

amrit_razz@live.com

Page 5