Sie sind auf Seite 1von 5

MSURAREA I NOTAREA TEMPERATURII

Temperatura rezultatul proceselor oxidative din organism, generatoare de cldur prin dezintegrarea alimentelor energetice. Scop: descoperirea unor modificri patologice ale valorii temperaturii corpului. Locul de msurare: caviti seminchise (axil, plica inghinal, cavitatea bucal) sau caviti nchise (rect, vagin). Materiale necesare: termometru maximal individual; - casolet mic cu tampoane de vat i comprese de tifon nesterile; - prosop individual; spun; pahar cu soluie de cloramin 1% pn la 5%; tav; - sticl cu ulei de vaselin; tvi renal; sticl cu alcool medicinal; - creion albastru sau pix cu past; foaie de observaie i carnet propriu.
Etape de execuie: 1. Pregtirea materialelor i instrumentelor:

- Se pregtesc materialele necesare. - Se verific termometrul pentru a-i observa integritatea, funcionalitatea i dac mercurul este cobort n rezervor. - Se terge termometrul de soluie dezinfectant (irit tegumentele).
2. Pregtirea psihic i fizic a bolnavului:

- Se anun bolnavul. - Se aaz bolnavul n decubit dorsal, confortabil, cu capul pe pern sau n poziie eznd, pe scaun.
3. Efectuarea tehnicii. A. Msurarea n axil:

- Se ridic braul bolnavului i se terge bine axila prin tamponare cu prosopul lui. - Termometrul se ine n mn ca un creion n poziia de scris. - Se aaz termometrul cu rezervorul de mercur pe pielea centrului axilei, paralel cu toracele. - Se apropie braul bolnavului de trunchi cu antebraul flectat pe suprafaa anterioar a toracelui. - Se menine termometrul timp de zece minute. - Se scoate termometrul din axila bolnavului i se aaz pe tava medical. - Se terge termometrul cu o compres uscat i se citete gradaia. - Termometrul se ine strns i se scutur cu micri rapide pentru ca mercurul s coboare n rezervor. - Se aaz termometrul la loc.
4. Notarea cifrat:

- n Carnetul de observaii medicale independente se noteaz numele bolnavului, salonul, patul, data, valoarea temperaturii obinute (urmnd a fi notat i n foaia de temperatur).
5. Notarea grafic:

- Se noteaz grafic cu un punct de culoare albastr n foaia de temperatur. - Pentru fiecare diviziune a foii, se socotesc dou diviziuni de grad. - Se unete cu valoarea anterioar printr-o linie albastr. Se obine curba termic.
6. Interpretarea rezultatelor:

- Temperatura normal (fiziologic): 36-37C afebril. - Valori patologice: hipertemie: 37-38C = subfebril; 38-39C = febr moderat; 39-40C = febr ridicat; 40-41C = hiperpirexie; hipotermie: sub 36C.
7. Reorganizarea locului de munc:

- Se scutur termometrul pn cnd Hg coboar n rezervor. - Se spal termometrul cu ap i detergeni sau spun lichid. - Se spal paharul i se schimb soluia dezinfectant. - Se pune termometrul n pahar
OBSERVAREA I NOTAREA RESPIRAIEI Respiraia funcia organismului prin care se realizeaz aportul de oxigen

necesar proceselor vitale, n paralel cu eliminarea n atmosfer a dioxidului de carbon rezultat din acestea. Scop: constituie un indiciu pentru stabilirea diag-nosticului, aprecierea evoluiei bolii, recunoaterea complica-iilor, prognosticul bolii. Caracteristici ale frec-venei respiraiei: supl, regu-lat, ampl, pe nas, lent i pro-fund. Frecvena normal a res-piraiei se observ n graficul alturat. Materiale necesare: ceas cu secundar; foaie de observaie; stilou sau pix (cu cerneal sau past albastr).
Etape de execuie: a) Pregtirea materialelor

- Se pregtesc materialele necesare.


b) Pregtirea bolnavului:

- Se aaz bolnavul n decubit dorsal. - Nu se anun bolnavul! (se modific ritmul respirator i nu se mai obin valori reale). Este de preferat perioada de somn a bolnavului.
c) Efectuarea tehnicii:

- Se numr frecvena micrilor de respiraie, prin inspecie (cnd bolnavul este treaz, contient sau cnd doarme); - Se aaz mna uor, cu faa palmar pe suprafaa toracelui bolnavului. - Se numr inspiraiile timp de un minut.
d) Notarea cifric:

- n Carnetul propriu de observaii medicale independente se noteaz cifric. - Se noteaz grafic n foaia de temperatur cu un punct de culoare albastr i se unete cu o linie cu valoarea anterioar. - Pentru fiecare linie orizontal a foii se socotesc dou respiraii.

MSURAREA I NOTAREA PULSULUI Puls arterial senzaia de oc perceput la palparea unei artere superficiale,

comprimat incomplet pe un plan rezistent. Scop: obinerea informaiilor cu privire la starea anatomo-funcional a inimii i vaselor. Materiale necesare: ceas secundar sau cronometru; creion, pix (culoare roie); - foaie de temperatur. Etape de execuie:
a) Pregtirea bolnavului (psihic i fizic):

- Se anun bolnavul c i se va msura pulsul. - Se explic bolnavului modul de msurare (o stare emotiv i poate modifica valoarea pulsului). - Bolnavul este meninut n stare de repaus fizic i psihic 5-10 minute cu braul sprijinit, pentru relaxarea muchilor antebraului.
b) Executarea tehnicii:

Msurarea n artera radial. Msurarea n aceeai succesiune de timpi, n alte artere: carotid, cubital, humeral, femural, poplitee, tibial posterioar, pedioas. - Splarea minilor. - Se repereaz anul radial pe extremitatea distal a antebraului, n continuarea policelui. - Se poziioneaz degetele palpatoare pe traiectul arterei i cu ajutorul policelui se mbrieaz antebraul. - Se exercit o uoar presiune asupra peretelui arterial cu vrful degetelor (index, mediu i inelar) de la mna dreapt i se percep zvcniturile pline ale pulsului. - Se numr zvcniturile percepute urmrind secundarul cronometrului timp de un minut (se ncepe numrtoarea de la 1/4, 1/2, 3/4 sau un minut).
c) Notarea cifric n carnetul propriu:

- Se noteaz n carnetul propriu: numele i prenumele bolnavului; salonul i patul; data; valorile msurate (D-dimineaa, S-seara).
d) Notarea grafic (n foaia de temperatur a bolnavului):

- Pentru fiecare linie subire orizontal a foii de temperatur se socotesc patru pulsaii. - Pe ordonat se noteaz frecvena (numrul zvcniturilor pe minut) iar pe abscis timpul cnd s-a msurat. - Se noteaz un punct rou la intersecia frecvenei i a timpului. - Se unesc punctele notate cu o linie roie i se obine curba pulsului.
e) Reorganizarea locului de munc:

- Foaia de observaie se aaz n dosarul salonului.

f)

Interpretarea frecvenei pulsului:

- Frecvena pulsului variaz fiziologic n funcie de vrst, emoii, efort etc.


MSURAREA I NOTAREA TENSIUNII ARTERIALE Tensiunea arterial presiunea exercitat de sngele circulant asupra

pereilor arteriali.
Factorii determinani: debitul cardiac, fora de contracie a inimii,

elasticitatea i calibrul vaselor, vscozitatea sngelui. Tensiunea arterial: - sistolic (tensiune arterial maxim) = 140 mm Hg fora de contracie a inimii va fi mai mare n sistol; - diastolic (tensiune arterial minim) = 80 mm Hg fora de contracie a inimii va fi mai mic n diastol. Tensiunea diferenial (de importan diagnostic) - diferena dintre T.A. maxim i T.A. minim. Valorile tensiunii arteriale variaz n funcie de: tonusul neurovegetativ, starea glandelor endocrine, starea vaselor, volumul sngelui circulant i al urinei. Scop: descoperirea modificrilor morfofuncionale ale inimii i vaselor. Materiale necesare: tav de instrumente medicale; - tensiometru cu mercur (Riva-Rocci) sau sfigmomanometru; - stetoscop biauricular; creion, pix, stilou (cu culoare albastr); - foaie de temperatur; tampon de vat cu alcool.
Etape de execuie: a) Pregtirea materialelor: - Adunarea i transportul materialelor necesare la locul examenului. - Verificarea strii de funcionare a instrumentelor i aparatelor. b) Pregtirea bolnavului (psihic, fizic): - Bolnavul este informat asupra scopului investigaiei. - Se explic msurile necesare pentru o msurare corect: 15 minute repaus nainte de msurare; efectuarea msurrii se face dup cel puin 3 ore de la servirea mesei. c) Execuia tehnicii propriu-zis: I. Cu aparatul Riva-Rocci - Splarea minilor. - Se aaz manometrul (cel cu mercur) pe noptier, ntr-o poziie fr vizibilitate pentru bolnav. - Se aplic strns maneta pe braul sprijinit i n extensie. - Se fixeaz cu mna stng membrana stetoscopului pe artera humeral, sub marginea inferioar a manetei i olivele n urechi.
Msurarea tensiunii arteriale

- Cu mna dreapt se pompeaz aer n maneta pneumatic cu para de cauciuc, pn la dispariia zgomotelor pulsatile. - Privind manometrul, se decomprim progresiv aerul din manet cu ajutorul ventilului pompei de aer, pn cnd se aude zgomotul pulsului i se observ gradaia din momentul dat de zgomotul trecerii primei unde pulsatile. - Se memoreaz valoarea tensional tensiunea maxim indicat de manometru. - Se continu decomprimarea, ascultnd zgomotele pulsului i urmrind gradaiile manometrului pn la dispariia ultimei unde pulsatile. - Se memoreaz a doua valoare tensional tensiunea minim indicat de manometru. - Se ndeprteaz maneta de pe bra. . d) Reorganizarea locului de munc: - Se aaz tensiometrul i stetoscopul pe tava medical. - Se aaz bolnavul n poziie comod. - Splarea minilor. - Se dezinfecteaz membrana stetoscopului cu tampoane de vat cu alcool. - Se aaz aparatul n dulapul pentru instrumente si materiale medicale. e) Notarea cifric: - n carnetul propriu se noteaz cifric valorile tensiunii msurate, numele i prenumele bolnavului, salonul, data. f) Notarea grafic - Se noteaz grafic n foaia de temperatur cu culoare albastr (creion, pix, stilou), haurat. - Se socotete pentru fiecare linie orizontal a foii de temperatur o unitate coloan de Hg. Deasupra liniei groase se noteaz tensiunea arterial maxim, iar tensiunea arterial minim dedesubt. g) Interpretarea rezultatelor - Valorile normale i patologice ale T.A. n funcie de vrst.