Sie sind auf Seite 1von 21

English Preparation for the National Exam: Senior High School (SMA) Test 2

Prepared by Cambridge University Press for schools using their course material

MENTARI

Acknowledgements
Author: Margaret Helliwell p. 3, iStockphoto.com/MightyIsland; p. 15, adapted from The Baldwin Project, More Jakarta Tales by Ellen C. Babitt. Accessed 14 Jan 2012 <http://www.mainlesson.com/display.php?a uthor=babbitt&book=morejataka&story=monkey>; p. 16, iStockphoto.com/robas; p. 18, tonyclough; p. 19, iStockphoto.com/warrengoldswain All efforts have been made to contact the copyright holders of material reproduced in this publication which belongs to third parties, and citations are given for the sources. We welcome approaches from any copyright holders whom we have not been able to trace but who find that their material has been reproduced herein. Published by Cambridge University Press in 2012. All references and information relating to people, bodies corporate, places, e-mail addresses and Web sites (with the exception of the Cambridge University Press Web site) in this publication may be fictitious or have been fictionalised, are for illustrative purposes only, are not intended to be factual and should not be relied upon as factual.

English Preparation for the National Exam: Senior High School (SMA) Test 2
The following text is for question 1.
The closing date for the writing competition is 30th October. All entries must have reached our oce by this date. Any entry which is sent or handed in later than this date will not be taken into consideration. The results of the competition will be announced on our Web site four weeks after the closing date. 1. The announcement tells us that A. the closing date for entries is flexible. B. the competition is over. C. entries can be sent or handed in. D. you can hear the results on the radio. E. the results will be announced in December.

The following text is for questions 2 and 3.


Dear Sir or Madam, This is the first time ever that I have felt that I have to offer my views to your paper. It is about the letter sent in by your reader Michael Dobbs in the 27 November edition concerning violence and sports. Mr Dobbs claims that tough sports such as football, rugby or boxing do not attract more hooligans than other sports. Just a moment, Mr Dobbs. Do you recall hearing any news reports about violence at tennis or cricket matches, or at horse riding tournaments? I think what you wrote is absolute rubbish and you should think again. Yours faithfully, A. Hartmann 2. The letter was written to A. Michael Dobbs. B. a newspaper. C. a sports magazine. D. a sports club. E. a news reporter.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

3.

The writer A. respects Mr Dobbs opinion. B. partly disagrees with Mr Dobbs opinion. C. partly agrees with Mr Dobbs opinion. D. totally disagrees with Mr Dobbs opinion. E. politely disagrees with Mr Dobbs opinion.

The following text is for questions 4 and 5.


RakPin Mechanical Engineers Lever Road 42 London SE 22 Ms Rose Johnson 3 Gosmore Street Richmond Surrey 26 August, 2011 Dear Ms Johnson, Thank you for your letter of 12 August in reply to our advertisement for a secretary. As you probably know, we do a large amount of business with customers in other countries worldwide, and we are therefore particularly interested in candidates who can speak and write one or more foreign languages fluently. If you are still interested in a career with us, please fill out the enclosed application form and return it to the personnel department before 10 September 2011. Interviews will take place in October. Yours sincerely, Lisa Selenza Personnel Manager

4.

The main purpose of the letter is to A. invite Ms Johnson to a job interview in October. B. reject Ms Johnsons job application. C. inform Ms Johnson that the company is particularly interested in her application. D. inform Ms Johnson that certain qualifications are required. E. ask Ms Johnson to request an application form from the personnel department.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

5. we are therefore particularly interested in candidates who can speak one or more foreign languages fluently. (paragraph 1). The underlined word means: A. very quickly B. easily and well C. in a clear voice D. formally E. loud and fast

The following text is for questions 6 and 7.

Assistant teachers wanted

The University of Durham is looking for four teachers to assist our regular staff with exam correction for the months of June August. Applicants should have a degree in one of the following: geography, maths or political science. Please submit applications in writing to the University of Durham by the end of March. Applications will be processed in April. 6. 7. Durham University is looking for people to A. correct exam papers. B. teach students. C. assist in the classroom. D. process applications. E. study at the university. Which of the following statements is not correct? A. The job is temporary. B. Applications must be sent by the end of April. C. Applicants must have an academic qualification. D. You cant apply by telephone. E. Teachers will help other staff to do their job.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

The following text is for questions 8 to 12.

Legend of the Keong Mas (Golden Snail)


Prince Raden Putra was married to a princess named Dewi Limaran. One day when she was walking in the palace garden, she saw a snail among her owers. She told one of her servants to pick it up and throw it away. The snail was actually an old witch who had disguised herself. The witch was very angry, so she changed Dewi Limaran into a golden snail, which she threw into the river. It was carried far away. A poor, sad widow, who had a hut near a river in the forest, lived from fishing. One day it was a bad day as she didnt catch any fish. Just as she was about to give up, she saw something shining at the bottom of her net. It was a golden snail. She picked it up, took it home and put it in a pot. Then she went to bed and fell asleep. The next morning when she woke up, she found that the oor had been swept clean, and there was some food on the table. She wondered who had done all this. To find out more, the poor widow hid herself. She saw the snail creep out of the pot and transform into a lovely, young girl. The empty shell fell to the ground behind her. Quickly the young girl swept the oor and began to cook. The poor widow realised that the girl was under a witchs spell, and she knew what she had to do to break it. She took the empty shell, rushed out of the hut and threw it into the river. But she had broken only a part of the spell, and the rest of it must still be broken before the girl could return to her husband. Many years passed by. Prince Raden Putra never stopped searching for his wife. One day, he was travelling with a servant. They went from place to place until they lost their way in the forest. Finally, they came to a big river and saw a hut. They went to it to ask for some food and drink. The old woman welcomed them warmly and told them her daughter would cook them a meal. The meal was excellent, and Raden Putra asked whether he might meet and thank her daughter. The old woman called her daughter and the girl came in with her eyes on the oor. When Raden Putra saw her, he caught his breath in great surprise. Can this be true? he cried out. The girl recognized his voice and raised her eyes. Radan Putra and Dewi Limaran were reunited and, filled with love and happiness, they returned to their kingdom. The poor widow was invited to live in the palace. Now she has everything she wants and her sadness has left her forever.

8. One day in her garden Dewi Limaran A. met a prince. B. found a golden snail. C. offended a witch. D. got angry with her servant. E. was frightened by a witch. 9. It was a bad day for the poor widow because she A. caught too many fish. B. didnt catch any fish. C. found a snail in her fishing net. D. had to sweep the floor before she went to bed. E. found a snail in her pot of food.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

10. The girl recognized his voice and raised her eyes The opposite of the underlined word is A. turned away B. closed C. opened D. rolled E. lowered 11. Which of the following statements is correct? A. Dewi Limaran was the poor widows daughter. B. The poor widow broke the witchs spell. C. When she was freed from the shell, Dewi Limaran returned to her husband. D. Prince Radan Putra found his wife by chance. E. Prince Radan Putra didnt recognise his wife. 12. What can we learn from the story? A. If you are kind to others, they will be kind to you. B. Never throw away a snail. C. How to break a spell. D. Poor widows have a hard time. E. Men can be very unfaithful.

The following text is for question 13.

Visitors to the reading room are requested to refrain from conversing.


13. The notice asks visitors A. to keep out. B. to keep still. C. to visit the reading room. D. to speak quietly. E. not to talk.

The following text is for questions 14 to 16.


A Jakarta business man whose phone number was mistakenly listed in a pizza advertisement says that even though he can make a pretty good pizza, he is not prepared to deliver. Adi Wahid says his telephone has been ringing non-stop since the Pizza House advert appeared in the Jakarta Post on Friday. Calls from customers began on Friday morning and reached a peak on Friday evening, when Wahid started getting calls every two minutes. Pizza House said the mistake would be corrected and offered to put an answering machine on Wahids line to refer callers to the correct number. The company also told me that if I wanted to go to a nice hotel for the weekend and stay there until the problem was solved, they would foot the bill, says Wahid. They also offered to keep me in pizza for life! But I still like my own home-cooked pizzas better.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

14. 15.

What did Pizza House do wrong? A. They delivered a pizza to the wrong address. B. The pizza they delivered to Adi Wahid was not good. C. They refused to deliver a pizza to Adi Wahid. D. They put the wrong telephone number in their advert. E. They put Wahids telephone number on their answer phone. Which of the following did Pizza House not offer to do? A. teach Wahid how to make a good pizza B. redirect phone calls with the help of an answer phone C. pay for a weekend in a nice hotel D. provide Wahid with as many pizzas as he wants E. correct the mistake and solve the problem

16. and reached a peak on Friday evening The underlined word means: A. mountain B. height C. highest number D. level E. lowest level

The following text is for question 17.

ATTENTION ALL SPORTS CLUB COMMITTEE MEMBERS!


Meeting on Friday June 5th, 6.30 pm
The committee will meet in room 324 in the community centre and not in room 211 in the town hall, as originally planned. 17. The announcement tells us that A. the date of the meeting has been changed. B. the meeting will take place in the same building but in a different room. C. the meeting has been cancelled. D. the meeting will take place in a different building. E. the meeting is open to members and non-members.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

The following text is for questions 18 to 20.


The worst holiday I have ever had was two years ago. It could have been a great holiday if my heart had not got broken! It was a perfect summer. We thats me, my boyfriend Meral, my best friend Sandra and her brother, Sascha rented a cottage near Kuta beach on Bali. The weather was glorious, we all got on really well, and our days were full of fun. Sascha was always the first person up in the morning and he made our breakfast. After breakfast we went to the beach. There we swam, snorkelled, played beach volleyball or just sunbathed. We returned in the evening, changed into fresh clothes and made something to eat. We always shared the cooking in the evening. Later we went out to a club or disco. Some evenings Meral and I went for a walk on the beach. It was really romantic. On the evening of the last day but one I didnt feel well I think I had had too much sun. I decided to stay at home and the others went out without me. They went to a disco and came home very, very late. The next morning I was fine again. There were only three of us at breakfast. Sascha was still asleep. Meral said Sascha had stayed at the disco longer than they had, and he hadnt come home until two. Meral and Sandra didnt seem at all relaxed. Well, we spent the last day on the beach. After a while I fell asleep in the shade. When I woke up, I saw Meral and Sandra standing close together and talking very seriously. I heard Sandra say: You must tell her. Well, you can guess the rest. Meral and Sandra had fallen in love. It was a good thing that the holiday was over and I could go home the next day. My heart was completely broken. But that was two years ago. Meral and Sandra have split up, but I dont want him back. I am very happy with yes, Sascha! Hes a lovely guy.

18.

The text tells us that the writer A. fell in love with Sandras boyfriend. B. quarrelled with her boyfriend. C. was glad when the holiday was over. D. never got over her broken heart. E. didnt feel well the day before they left for home.

19. Which of the following beach activities is not mentioned in the text? A. snorkelling B. diving C. sun-bathing D. playing volleyball E. going for a walk 20. Which of the following statements is true? A. Meral and Sandra returned from the club at two. B. Meral and Sandra have been a couple for two years now. C. Sascha always cooked the evening meal. D. Meral and Sandra had come home from the disco without Sascha. E. The writer saw Meral and Sandra kissing.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

The following text is for questions 21 and 22.

Driving with hay fever

Spring and summer bring hay fever with discomfort and misery for many people, as well as the need to take drugs such as antihistamines, which can make you sleepy. If you are among these sufferers, or taking sleep-inducing medication for any other reason, it is wise to stay away from the wheel of a car, especially if you need to travel long distances. Wait until the effect of the drug has worn off completely, or better still, get a friend or relative to drive you. Without the drugs you might be taken by a fit of sneezing and be no longer in full control of your vehicle.

21. The text is mainly about A. traffic accidents among hay-fever sufferers. B. the dangers of hay fever for drivers. C. a warning about the side-effects of some drugs. D. a new medication for hay fever. E. the discomfort and misery caused by hay fever. 22. What advice is given to hay-fever sufferers in the text ? A. Avoid taking medication. B. Stay at home in spring and summer. C. Only drive short distances. D. Use public transport. E. Ask a friend or relative for help.

The following text is for questions 23 and 24.

STANFORD HOUSE HOTEL


24 Thornton Street, London W8 7NR Tel. : 020 7937 1243 6123 Fax : 020 7937 1243 5432

Kensington

www.stanfordhouse.uk
Single 69.00 Double 85.00 (twin beds only) inclusive English breakfast In one of Londons best residential and shopping areas. Close to excellent transport facilities. All rooms with bath/shower, TV, telephone, hairdryer, tea/coffee maker.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

10

23. In the advert the hotel offers A. half-board. B. full board. C. bed and breakfast. D. rooms with double beds. E. pick-up service. 24. The advert suggest that the hotel is attractive because A. it is not far from the airport. B. it is not far from the most important sights. C. it is in a quiet area. D. there are lots of shops in the hotel. E. you can easily reach other places from it.

The following text is for questions 25 to 27.


The Komodo dragon is a large species of lizard found in the Indonesian islands of Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang and Gili Dasami. It is the largest living species of lizard. It can grow to a length of 3 metres and can weigh up to 70 kilograms. Its ancestors go back over three and a half million years. As a result of their size, these lizards dominate the ecosystems in which they live. Komodo dragons hunt animals and birds for food. They lay their eggs in September. About twenty eggs are deposited in a nesting hole. They are incubated for seven to eight months, hatching in spring, when insects are most plentiful. Young Komodo dragons are vulnerable and therefore live in trees. They take about eight to nine years to mature, and are estimated to live for up to 30 years by comparison the giant salamander can live for over half a century. Komodo dragons were rst recorded by Western scientists in 1910. Their large size and fearsome reputation make them popular zoo exhibits. Their life in the wild has become more limited as a result of human activities, and they are listed as a threatened species. They are protected under Indonesian law, and a national park, Komodo National Park, was founded to aid protection efforts.

25. The main topic of the text is: A. Komodo National Park B. Indonesian islands C. a special lizard D. how human activities threaten wildlife E. the feeding habits of the Komodo dragon 26. The Komodo dragon is exceptional because of its A. ancestors. B. size. C. feeding habits. D. nesting habits. E. long life.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

11

27. Which of the following statements is not correct? A. Young Komodo dragons are usually born in April or May. B. The giant salamander can reach the age of 50 and more. C. Lizards like Komodo dragons have existed for millions of years. D. All Komodo dragons live in the wild. E. Komodo dragons can be found on several Indonesian islands.

The following text is for questions 28 and 29.

Dear Sir or Madam, I read with interest and anger your article The afuence of the younger generation in the Sunday edition of your newspaper. The claim that young people have too much money is ridiculous. I am 19 years old and work 40 hours a week. My pay check is $750 a month. My apartment costs $350. My fares to work cost $50 a month. That leaves me with only $350 a month for clothes, food and entertainment. None of my friends are better off. So where is this afuent younger generation your paper is talking about? Wealthy young people are the exception rather than the rule. Yours faithfully, Martin Saunders

28. The claim that young people have too much money is ridiculous. The underlined word means: A. unreasonable B. understandable C. impossible D. disagreeable E. absurd 29. The writer of the letter A. agrees with the newspaper article. B. has a lot of wealthy friends. C. is upset about the newspaper article. D. claims he doesnt earn enough. E. has a part-time job.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

12

The following text is for questions 30 and 31.

Richardsons Guest House 19 Gower Rd. Worthing Sussex BN99 XY Dear Mr Alatas, Thank you for your enquiry. I am pleased to say I can offer you a double room with breakfast for the week from July 1st (arrival) to 7th (departure). The total price of the room for six nights is 210. I would appreciate confirmation and a deposit of 50 as soon as possible. Please let us know your approximate time of arrival. Yours sincerely, Deborah Richardson

30. What is Mr Alatas not expected to do? A. reply to the letter B. pay 50 in advance C. pay a total of 260 D. inform Ms Richardson of his time of arrival E. have breakfast in the guesthouse 31. let us know your approximate time of arrival. What is the opposite of the underlined word? A. estimated B. roughly C. close D. preferred E. exact

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

13

The following text is for questions 32 and 33.

Hotel Miramare

Hotel Miramare 123 Corso Imperatrice 18038 San Remo, Italy Tel + 0039 0184 54321 Waiters/Waitresses/Bar Staff Applicants should be fit, healthy and clean. They should have some knowledge of Italian, French and/or German. Working hours: 8 hours per day, 6 days a week. Also evening work. Period of work: May to October Pay: 150 per week. Free board and accommodation. Applications to Barbara Fellini by end of March.

123 Corso Imperatrice 18038 San Remo, Italy Tel + 0039 0184 54321

32.

The advertisement tells us that A. the successful applicant must speak three languages. B. the working hours are from Monday to Saturday. C. the job is temporary. D. accommodation is not provided. E. Barbara Fellini owns the hotel.

33. Free board and accommodation. The underlined word means: A. bed B. meals C. furniture D. drinks E. travel pass

The following text is for questions 34 and 35.

Fined for speeding


A Yorkshire building contractor was fined 200 yesterday for speeding, and disqualified from driving for one month after he admitted driving at 110 mph in an 80-mph restricted area along the Bradford by-pass. The ban imposed on Stanley Smith, 39, of Ronald Road, Bradford, could bring his firm to a standstill, the court was told. Smith was stopped by the police after they had recorded his speed along the by-pass on May 21st. His lawyer said his client was driving a car he was not used to and did not notice how fast he was going. He said that Smith needed his licence because he was the only member of his company who could drive bigger vehicles. The judge said the harsh punishment was necessary because it was not Smiths first offence.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

14

34. How did Smiths lawyer excuse his clients behaviour? A. He was not familiar with the car. B. He was late for an appointment. C. He was driving in a restricted area. D. His company was in trouble. E. He didnt want to be stopped by the police. 35. The driving ban is particularly serious for Smith because A. he cant afford the fine of 200. B. he admitted driving fast in a restricted area. C. his building company will suffer if he cant drive. D. he has never been in trouble before. E. his speed was recorded by the police.

The following text is for questions 36 to 38.

The girl monkey and the string of pearls


One day a king and his family decided to go swimming in the lake in the garden of their palace. The queen and her ladies left their jewels in charge of their servants. As the queen put her string of pearls away in a box, she was watched by a girl monkey that was sitting in the branches of a tree nearby. At first the queens servant kept her eyes on the jewellery box. But after a while she fell fast asleep. As soon as the monkey saw this, she jumped down, opened the box, picked up the string of pearls, and, quick as the wind, she was up in the tree again. She hid the pearls in a hole in the tree, then she sat nearby, looking as if nothing had happened. By and by the servant woke up to find that the string of pearls had disappeared. A man has run off with the queens string of pearls, she cried, and the guards came running. I did not move from the place. But the day is hot, and I was tired. I must have fallen asleep. But the chief guard said to himself: There is something strange here. There was a guard at the gates, so that no one from the outside could get into the garden. Perhaps one of the monkeys in the garden took the string of pearls. Then he thought of a trick. He bought a number of strings of brightly coloured glass beads. After dark that night he hung the strings of glass beads on the low bushes in the garden. When the monkeys saw beads the next morning, they all ran for a string except for the girl monkey who had taken the queens pearls. She sat quietly near the hole where she had hidden the pearls. The other monkeys were greatly pleased with their beads. It is too bad you didnt get a string, they said to her. At last she could stand it no longer. She put on the queens string of pearls and came down, saying proudly: You have only strings of glass beads. See my string of pearls! Thus the chief guard, who had been hiding nearby, caught the girl monkey and took her at once to the king. It was this girl monkey, your Majesty, who took the pearls. The king asked the chief guard how he had found out who took them. The chief guard told the king about the trick he had played with the beads. You are the right man in the right place, said the king, and he thanked the chief guard over and over again.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

15

36. The girl monkey found the right moment to steal the string of pearls when, A. the queens servant wasnt watching. B. the queen put her pearls in a box. C. the queen left her servant in charge of her pearls. D. the king and his family decided to go swimming. E. the queen didnt see her in the tree. 37. Which of the following statements is correct? A. The servant didnt admit that she had fallen asleep. B. The servant thought a monkey had stolen the pearls. C. The garden was guarded. D. The chief guard believed somebody had got into the garden. E. It was the guard who had stolen the pearls. 38. Why did the girl monkey not get a necklace of glass beads? A. The other monkeys were faster. B. She knew she already had a better necklace. C. She didnt like glass beads. D. She knew it was a trick. E. She didnt want to lose the pearls.

The following text is for questions 39 to 41.

How do animals communicate?

Most animals use some kind of body language. Dogs wag their tails when they are pleased; cats arch their backs when they feel threatened; chimpanzees greet each other by touching hands; gorillas stick out their tongues to show anger; and horses rub noses to show affection. Many animals also communicate by smell. They release pheromones (airborne chemicals) to send messages to others. Ants, for example, use pheromones for alarm calls and mate attraction. Dogs and cats leave chemicals in and around their territory to signal to other members of the species that they are the occupants of that territory. Many animals communicate vocally. Dogs bark, cows moo, cats meow. This kind of communication is important for mating rituals, warning calls, informing about food sources and social learning. And here are two more interesting facts: It has been discovered that whales have a different dialect of their whale song depending on where they are. Different species also communicate with each other by means of signs, sounds and smell.
Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

16

39. Humans shake hands in greeting. Which animals do something similar ? A. dogs B. cats C. chimpanzees D. gorillas E. horses 40. One function of animal communication not mentioned in the text is A. attracting a mate. B. showing anger. C. sending alarm calls. D. claiming territory. E. defending territory. 41. The text tells us that A. gorillas are aggressive animals. B. whale song can vary from place to place. C. all animals communicate with signs, sounds and smell. D. animals behave in a similar way to humans. E. animals can only communicate with others of the same species.

The following text is for questions 42 to 45.

Indonesias traffic nightmare a dream for ojeks


Jakartas terrible traffic jams cost the Indonesian capital billions of dollars a year, but they also provide a great opportunity for one group of people - ojek drivers. In this city of around 10 million inhabitants motorcycle taxi (ojek) drivers are doing great business. Although they have been part of the city landscape for years, ojeks have become an extremely popular form of transport because they can make their way between vehicles stuck in heavy traffic. Nadiem Makarim, 27, graduated from a US university with a masters degree in business administration and, upon returning to his homeland, decided there was money to be made out of Jakartas traffic nightmare. He founded a company called GO-JEK as the first professionally run ojek service in the city. GO-JEKs Web site promises improved safety thanks to careful driver recruitment, a call centre to help solve any problems and a transparent, distancebased fare system. Their Web site offers GO-JEK tweets and reviews, profiles a driver of the month, and describes the companys aim to improve the livelihood of hard-working ojek drivers in Jakarta. Five months after establishing his company, Makarim has about 200 drivers and is planning further expansion. And it is not only GO-JEK that is profiting from Jakartas traffic jams. Independent ojek driver Hermanto, 21, said the traffic jams are his bread and butter. I love it when the traffic gets more congested in the city. The worse the traffic, the more we get hired, he said. Ojek drivers can earn about 150,000 rupiah a day a comfortable living in a country where millions of people survive on less than 20,000 rupiah a day.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

17

42. 43.

What effect have the serious traffic jams in Jakarta had on ojek drivers? A. Ojek drivers are not affected. B. There are fewer ojek drivers than before. C. Ojek drivers have more disadvantages than before. D. Ojek drivers can be seen in the city for the first time. E. Ojek drivers are in great demand. Which of the statements about Nadiem Makarin is not true? A. He originally came from Indonesia. B. He studied at an American university. C. He is the founder of a Web site design company. D. About 200 drivers work for his company. E. He has plans to expand his company.

44. GO-JEK A. has a complicated fare system. B. has a delivery service. C. was founded by an American from Harvard. D. aims to treat its drivers well. E. prevents other ojek drivers from profiting from the traffic jams. 45. improve the livelihood of hard-working ojek drivers The underlined words means: A. way of earning money B. quality of life C. a place to live D. working conditions E. entertainment

The following text is for questions 46 to 48.

L.A. basin still the smoggiest US city


Los Angeles (AP) Once again, the mountain-ringed Los Angles has been named by the Environmental Protection Agency as the smoggiest city in the nation. The EPA said Thursday the region exceeds federal ozone standards on over 100 days a year. The good news is that on bad days we are no longer four times over the federal ozone standard as we used to be, says Brad Pickford, spokesman for the South Coast Air Quality Management District. The bad news is that we are still three times over the standard. All of the nations 10 smoggiest regions are in California, with San Bernardino, Riverside, Kern, Tulare and Los Angeles leading the group. This is due to the large number of ports, refineries, power plants and to the crowded freeways in The Golden State.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

18

46. The article says that levels of air pollution in Los Angeles A. are no longer a problem. B. have stayed the same. C. have increased. D. have decreased. E. exceed federal standards most of the time. 47. California has a smog problem because A. it is surrounded by mountains. B. it is on the coast. C. federal ozone standards are too strict. D. it is called The Golden State. E. it has so much industry and so many cars. 48. we are no longer four times over the federal ozone standard as we used to be. The underlined phrase means: A. as we were in the past B. as we need to be C. as we are accustomed to being D. as we were accustomed to being E. where we were before

The following text is for questions 49 and 50.

Business and economy of Indonesia

The economy of Indonesia is mainly based on agriculture. Approximately 90% of the population works in agriculture. Today Indonesia can produce all its own rice and no longer needs to import it. It is a major exporter of agricultural products such as coffee and tea. Tourism is on the increase and has become a major foreign exchange earner for the country. About six million tourists visit Indonesia every year and spend about 6.3 billion US dollars. Three quarters of the visitors come from the Asia-Pacific region. The UK, France and Germany are the largest sources of European visitors. Indonesia is rich in natural resources and exports rubber, tin, nickel and copper. Indonesia used to export a lot of oil and gas, but rising domestic consumption and stagnant oil production has now made Indonesia an oil importer. In recent years measures have been taken to promote non-oil exports, which include handicrafts, textiles, precious metals, tea, tobacco, cement, fertilizers as well as manufactured goods. Indonesias foreign exchange system has few restrictions on transfers abroad, and in general freely allows conversions to and from foreign currencies. The Rupiah the Indonesian currency is linked to the currencies of Indonesias major trading partners. The government now gives high priority to expansion and the creation of jobs in the less developed regions of the country. Certain incentives are offered to attract foreign investment.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

19

49. 50.

In the past Indonesia A. produced all its own rice. B. exported a lot of oil. C. had more tourism than today. D. promoted non-oil products. E. gave high priority to job creation. Which of the following statements is true? A. Tourism is not a major economic factor in Indonesia today. B. Domestic consumption means rubber, tin, nickel and copper are no longer exported. C. Non-oil exports are important for Indonesias economy. D. Indonesia strictly limits money transfers both at home and abroad. E. Less developed regions are being neglected by the government.

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

20

KEY 1. C 2. B 3. D 4. C 5. B 6. A 7. B 8. C 9. B 10. E 11. D 12. A 13. E 14. D 15. A 16. C 17. D 18. C 19. B 20. D 21. B 22. E 23. C 24. E 25. C 26. B 27. D 28. E 29. C 30. C 31. E 32. C 33. B 34. A 35. C 36. A 37. C 38. B 39. C 40. E 41. B 42. E 43. C 44. D 45. A 46. D 47. E 48. A 49. B 50. C

Cambridge University Press 2012. This test is not for sale. Distributed in Indonesia by Mentari Books.

21