Sie sind auf Seite 1von 8

~EXPERIMENTE~

1~Popcornul danseaza
Materiale necesare:

Borcan Apa Praf de copt Colorant alimentar Floricele de popcorn Otet

Pasi:

Umplem un borcan de sticla trei sferturi cu apa si adauga 2 linguri de praf de copt. Completam magica potiune cu o picatura de colorant alimentar si 10-15 floricele de porumb. Ultimul pas este sa adaugam cativa stropi de otet alimentar, actiune care va determina popcornul sa se miste singur in aproximativ 2 minute.

2~Iceberg

Materiale necesare:

Balon Palnie Congelator Vas transparent Sare

Pasi:

Intr-un balon cu ajutorul unei palnii punem apa. Legam balon si il punem la congelator pana a doua zi. A doua zi punem intr-un vas transparent apa si adaugam apa pentru a forma o solutie salina la fel ca si marea. Taiem balonul si scoatem gheata. Gheata o adaugam in apa si observam cum aceasta pluteste si varful este deasupra apei si cea mai mare parte este sub apa la fel ca si icebergul. Noi cand am pus icebergul in apa a crapat. Am povestit despre modul in care se formeaza iceberg-ul.

3~Refractia luminii

Materiale necesare

Un pahar transparent; Apa; Un pai;

Pasi:

Turnam in pahar cam 3/4 apa; Punem paiul in pahar pozitionat vertical si observam cum arata paiul in interioul paharului Lasam paiul sa se sprijine pe marginea paharului si ne uitam la el prin pahar; Observam diferentele si putem sa le desenam pe o foaie de hartie (dimensiune, forma etc ); Paiul pare a fi frant, din cauza refractiei luminii la interfata dintre ap i aer.

4~Cerul in borcan
Materiale necesare:

Borcan, Apa, Lapte, Lanterna, Camera intunecata.

Pasi:

Umplem un borcan cu apa si api adaugam o jumate de lingura de lapte. Amestecam si obtinem un amestec cetos. Intr-o camera intunecata iluminam borcanul cu o lanterna. Amestecul va fi albastru. Daca punem lanterna in spatele borcanului astfel incat sa lumineze spre noi: amestecul pare acum a fi rosu.

Explicatie:

Laptele se comporta ca si particulele care sunt in aer si imprastie diverse culori. In functie de cum bate lumina vom vedea diferite culori.

5~Cerneala invizibila
Materiale necesare:

Foaie de hartie Suc de lamai O pana

Pasi:

Pana o vom transforma intr-un condei/penita. Scriem pe o hartie ceva cu suc de lamaie, dar nu vom vedea nimic. Calcam foaia cu fierul de calcat si scrisul iese la iveala. Un experiment foarte buni pentru micii detectivi. Este foarte important sa explicam copiilor ca nu au voie sa umble singuri cu fierul de calcat

6~Pahare instrumente muzicale


Materiale necesare:

Pahare de vin Apa, Coloranti alimentari

Pasi:

Umplem cinci paharele cu diverse cantitati de apa si punem coloranti alimentari de diferite culori in fiecare pahar Lovim cu degetele sau cu o lingurinta usor si ascultam sunetele scoase

7~De ce se alatura paraiasele


Materiale necesare:

Sticla de plastic, Ac Apa

Pasi:

Intr-o sticla de plastic cu ajutorul unui ac facem 3 gauri aproape de partea de jos a sticlei la jumate de cm distanta. Punem sticla in chiuveta si o umplem cu apa. Apa va curge in 3 parti in chiuveta.

Cam la un centimetru de sticla prindem cele 3 fire de apa intre degete. Apoi le dam drumul. Acest lucru determina cele 3 paraiase sa se uneasca.

Explicatie:

Odata unite firele de apa se pastreaza ca si suvoi de apa, particulele de apa sunt atrase una de alta si vor curge impreuna.

8~Electricitate statica
Materiale necesare:

Bucati mici de hartie, Bucata de lana, Liniar.

Pasi:

Rupem hartia in bucati mici pe care le punem pe masa. Frecam liniarul de o bucata de lana de 20 de ori. Tinem liniarul deasupra hartie si observam sa bucatile de hartie vor sarii. Lovim usor liniarul de masa si apoi il punem iar deasupra hartiilor: observam ca acestea nu mai fac nimic.

Explicatie:

Lana se numara printre cele mai bune materiale care creeaza electricitate statica. Ea trece foarte usor particulele catre liniar, liniarul adunand particulele de hartie.

9~Sub presiune
Materiale necesare:

Vas mare, Apa, Pahar lung, Hartie.

Pasi:

Umplem vasul mare cu apa. Inghesuim o bucata de hartie pe fundul paharului inalt. Punem paharul in apa dar cu susul in jos Observam ca hartia nu cade si ramane uscata.

Explicatie:

Pe masura pe paharul intra in apa, apa impinge aerul din interiorul paharului. Apa si aerul se preseaza impingandu-se reciproc, astfel apa nu patrunde si hartia ramane uscata

10~Curcubeu

Materiale necesare:

Cutie, Lantena, Apa, Foaie de hartie, Oglinda.

Pasi:

Umplem cutia cu apa si sprijim pe unul din capete o oglinda. Aprindem lanterna si indreptam lumina spre partea din oglinda aflata sub apa. Luam hartia si o tinem in spatele lanternei si o miscam pana obtinem un curcubeu pe foia de hartie.

Explicatie:

Lumina care trece prin apa si se loveste de oglinda se reflecta si se transforma in curcubeu.

11~Efectele luminii
Materiale necesare:

Sticla pet, Laterna, Ac, Pix, Apa Camera intunecata.

Pasi:

Gaurim sticla cu un ac la jumatate si apoi largim gaura cu ajutorul unui pix. Acoperim gaura cu degetul si umblem sticla cu apa. Asezam partea gaurita a sticlei laga ciuveta. Aprindem lumina, o indreptam spre sticla si luam degetul de pe gaura. Vom obtine o fantana de lumina.

12~Portocala pluteste sau se scufunda

Materiale necesare:

Un vas mare cu apa O portocala Apa

Pasi:

Umpletem vasul cu apa Punem portocala in apa si urmarim sa vedem ce se intampla. Decojim portococala si incercam din nou. Prima data cand am pus portocala in apa probabil a plutit, deoarece coaja portocalei este plina camarute cu aer care dau portocalei o densitate mai mica decat a apei. Decojind portocala a crescut densitatea si esta mai grea decat apa, lucru care o face sa se scufunde.

13~Experimente cu oua
Materiale necesare:

2 oua

Pasi:

Un ou il fierbem tare si il lasam sa se se raceasca astfel incat sa ajunga la temperatura oului nefiert Rotim oul si urmarim ce se intampla cand acestea se opresc: unul se roteste in timp ce al doilea se clatina

Deasemenea atingem fiecare ou in timp ce se invart: unul se va oprii foarte repede in timp de cel de al doilea se va misca inca mult dupa ce a fost atins. Observatii: la oul crud centru de gravitate se schimba pe masura ce albusul si galbenusul se misca in interior, motiv pentru care chiar daca atingem coaja acesta se misca, din cauza inertiei

14~ Baze si acizi


Materiale necesare:

Lapte, Farfurie de hartie, Servetele, Bicarbonat de sodiu.

Pasi:

Udam cele doua servetele cu lapte si apoi le lasam sa se usuce. Dupa ce se usuca le mirosim. Frecam ambele parti ale unui servetel cu bicarbonat si mirosim din nou. Bucatica de hartie fara bicarbonat are un miros de statut, iar cea frecata cu bicarbonat nu mai are miros.

Explicatia:

Bicarbonatul este o baza si acestea pot sa faca sa dispara mirosurile neplacute.

~ SPOR LA EXPERIMENTELE PREZENTATE MAI SUS ! ~

( Alina Neacsu, Diana Pasare, Andreea Lazarescu )