Sie sind auf Seite 1von 5

API 510.

DAILY EXAM 3 (Closed book)


Note: Encircle the letter of only one answer which you think is most appropriate.

1.

Choose correct Pneumatic test pressure for following vessel Design Pressure Design temp. Allow stress (Ambient) Allow stress (675F) a. 176.0 psig b. 215.6 psig c. 183.3 psig d. None of above 2. generally be: a. b. c. d. 3. Lower than top head Lower than shell Higher than both shell and top head Same as both top head and shell Choose correct statement. Allowable external pressure for a vessel: a. Will depend on Joint efficiency (E) and extent of radiography b. Depends on vessel temperature c. Is affected by internal corrosion allowance d. Both b and c 4. The rules for impact testing of carbon steel in Section VIII vessel materials require what kind(s) of impact test. a. b. c. d. 5. Brinell & Rockwell Izod & Charpy V-notch Charpy V-notch only is acceptable Brinell only is acceptable Part MAWP for lower dished head in vertical vessel will = = = = 160 psi 675 F 20,000 psi 19,200 psi

Prior to witnessing a pneumatic test of a pressure vessel, the inspector should: a. Ensure that welds around nozzles were inspected by PT or MT prior to commencement of test
/opt/scribd/conversion/tmp/scratch6288/59926950.doc 6/4/2011 / 3:31:32 a6/p6 / NCD

b. Ensure that test pressure is maintained throughout the leak testing inspection c. Ensure that all butt welds were UT checked prior to commencement of test d. Both a and b 6. Vessel MAWP is 200 psi. What will be the total pressure at a point 20 feet from top, if vessel is completely filled with liquid (specific gravity = 1). a. b. c. d. 7. a. b. c. d. 220.00 208.66 204.33 191.34 psi psi psi psi

Hydrostatic pressure test of vessels may be replaced by pneumatic test:

At the option of vessel manufacturer At the option of vessel inspector Permitted only if water is not available in the region and Client approves Permitted only if design or operating conditions do not permit use of water as test medium. 8. What will be the minimum inspection pressure if pneumatic testing was carried out at 220 psig, as per code? a. b. c. d. 9. 220 250 200 260 psi psi psi psi

For external pressure calculations, the value of E is worked out on the basis of: a. b. c. d. E= E= E= E is on radiography 1 for full radiography 0.85 for spot radiography 0.7 for no radiography modulus of elasticity and does not depend

10.

In external pressure calculations for cylindrical shell, the Factor A, depends on: O.D. and thickness of shell
/opt/scribd/conversion/tmp/scratch6288/59926950.doc 6/4/2011 / 3:31:32 a6/p6 / NCD

a.

b. c. d. 11.

Design temperature Safe stress value S of material All of the above The size of a properly deposited equal fillet weld is shown as 10 mm. The throat dimension for this weld will be approximately: a. b. c. d. 10 mm 8 mm 7 mm 9 mm

12. a. b. c. d. 13.

ASME Sec. VIII, Div. 1 permits which of the following nozzle constructions? Set-in type Set-on type Both (a) and (b) None of (a) or (b) Ovality tolerance of a vessel shell with internal pressure is: a. b. c. d. 1% 1% 1% 1% for shell I.D. for shell O.D. of Inside radius of shell of Outside radius of shell

14. a. b. c. d. 15.

The notch test is better described as: Plastic formation and fracture Brittle failure Energy observed at the notch toughness Reinforcement area required for an opening of diameter of 8 inside diameter and minimum required shell wall thickness 1.0 will be: a. b. c. d. 9.0 sq. inches 8.0 sq. inches 1 inch thickness 10 sq. inches

16.

The material not requiring PWHT by code requirement has been heat-treated. The PWHT carried out on this material is most likely due to:
/opt/scribd/conversion/tmp/scratch6288/59926950.doc 6/4/2011 / 3:31:32 a6/p6 / NCD

a. b. c. d. 17.

Due to process requirement Because of the material As per authorized inspector requirement Because of welding process.

A vessel is constructed by using SA516 Gr. 70 normalised plates of thickness 1.125. Minimum MDMT without any impact testing for this vessel will be: -26F -30F -22F -16F

a. b. c. d.

18. Evaluation of radiographs for Porosity shall be carried out for Pressure vessels subjected to a. b. c. d. 19. a. b. c. d. 20. Full radiography Spot radiography For both a and b For none of a or b

The radiographs and radiography reports of a vessel shall be maintained till: 5 years Till the MDR is signed 3 years 10 years Pneumatic test should be carried out on a vessel at 300 psig. The design temperature and the test temperature are same. What is the test pressure and in how many steps the pressure should be applied. a. b. c. d. 350 330 350 330 psig, psig, psig, psig, 6 6 2 2 steps steps steps steps

21.

Non-ferrous material has iron content: a. Less than 20% b. Less than 10% c. Less than 100%
/opt/scribd/conversion/tmp/scratch6288/59926950.doc 6/4/2011 / 3:31:32 a6/p6 / NCD

d.

Less than 50%

Q. NO. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

ANSWER C C D C A B D C D A C C A D B A A A B B D

REFERENCE ASME VIII, UG 100 (b) Body of Knowledge, 3 (d), page 2 ASME VIII, UW II (c) ASME VIII, UG - 84 ASME VIII, UG - 100 Body of Knowledge, 3 (d), page 2 ASME VIII, UG 100 (a) ASME VIII, UG 100 (d) ASME VIII, UG 28, Step 7 ASME VIII, UG 28, Steps 2 and 3 Body of Knowledge ASME VIII, UW 16, Fig. UW 16.1 ASME VIII, UG 80 (a) General Knowledge ASME VIII, UG - 37 General Knowledge ASME VIII, Fig. UCS - 66 ASME VIII, UW-52. ASME VIII, UW 51 c (1) ASME VIII, UG 100 (d)

/opt/scribd/conversion/tmp/scratch6288/59926950.doc 6/4/2011 / 3:31:32 a6/p6 / NCD