Sie sind auf Seite 1von 132

Elena Dorobanu Valeria Ghidu Maria Zamfir

1150 DE TESTE NURSING


Editura Viaa Medical Romneasc Bucureti, 2000
1

Capitolul I

BAZELE CONCEPTUALE ALE NURSINGULUI.


1.1. Conceptul de ngrijire holistic.
ncercuii rspunsul corect: 1. Asistenta medical este profesionista care: a) respect fiina uman ca entitate bio-psiho-social n interrelaii cu mediul nconjurtor, cu valorile i principiile sale de via; b) acord ngrijiri ntr-un mediu terapeutic securizant; c) realizeaz cu familia i aparintorii o relaie funcional de colaborare. 2. Pregtirea pluridisciplinar a asistentei presupune: a) pregtire social, tehnic; b) nsuirea componentelor de baz i atitudinilor potrivite fa de pacient; c) pregtire comportamental. 3. Sntatea este definit de OMS ca fiind: a) o stare de bine fizic i psihic; b) absena bolii; c) o stare de bine fizic, mental i social i nu const numai n absena bolii sau a infirmitii. 4. Acordarea ngrijirilor holistice presupune recunoaterea c: a) fiina uman este un tot unitar, alctuit din corp, minte, suflet; b) omul nu poate fi separat de mediul su;

c)indiferent de individ, boala are aceleai manifestri. 5. Elementele de competen pentru practicarea unor ngrijiri de calitate constau n: a) cunoaterea unui model de ngrijire (nursing); b) cunotine acumulate i cunoaterea demersului tiinific al ngrijirilor; c) cunoaterea pacientului. 6. Cadrul conceptual al ngrijirilor cuprinde urmtoarele elemente: a) scopul profesiei i beneficiarul ei; b) rolul asistentei medicale; c) natura interveniilor aplicate beneficiarului i consecinele acestor intervenii. 7. Cunotinele nsuite de asistent n procesul educativ sunt de natur: a) tiinific, tehnic, relaional; b) etice, legislative; c) ambele. 8. Demersul tiinific al ngrijirilor constituie pentru asistent: a) un instrument de investigaii, analiz; b) un instrument de planificare i evaluare a ngrijirilor; c) un scop n sine. 9. Relaia asistent - pacient reprezint un proces bazat pe: a) ncredere, demnitate, respect; b) comunicare afectiv, colaborare; c)aplicarea sarcinilor care nu-i depesc limitele competenei. 10. Empatia - calitate esenial n nursing, se definete ca fiind: a) identificarea asistentei cu persoana ngrijit; b) transpunerea n pielea pacientului" pentru a -i nelege problemele, fr a pierde condiia ca i cum"; c) identificarea total psihic, afectiv cu persoana ngrijit. 2

1.2. Nevoile fundamentale umane


Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Frecvena respiraiei la persoana adult este: a. 14-16 respiraii/min; b. 16-18 respiraii/min; c. 18-22 respiraii/min. 2. Concentraia O2 n aerul inspirat este: a. 21%; b. 15-16% c. 24%.] 3. Hipoxia reprezint: a. scderea cantitii de O2 n snge; b. scderea cantitii de O2 n esuturi; c. scderea cantitii de CO2 n snge. 4. Respiraia este influenat de postura persoanei i este favorizat de:

a) Poziia ortostatic i eznd; b) Poziia eznd i clinostatic; c) Poziia decubit lateral 5. Declanarea hemoptiziei este precedat de: a) senzaie de cldur retrosternal, jen respiratorie; b) senzaie de vom; c) vrstur. 6. Eliminarea sngelui provenind din arborele bronic se definete ca: a. hematemez; b. hemoptizie c. hematurie. 7. Aezai n ordine interveniile asistentei medicale pentru administrarea O2: a) pregtirea psihic a pacientului; b) introducerea sondei nazale i fixarea ei; c) fixarea debitului de O2 /min; d) dezobstruarea cilor respiratorii; e) msurarea lungimii sondei care se introduce. 8. Factorii biologici care influeneaz pulsul sunt: a) vrsta, alimentaia, nlimea corporal; b) emoiile i plnsul; c) vrsta. 9. Pulsul dicrot se manifest astfel: a) pauzele dintre pulsaii sunt inegale; b) se percep dou pulsaii, una puternic, alta slab, urmat de pauz; c)pulsaii abia perceptibile. 10. Pentru msurarea corect a tensiunii arteriale asistenta medical are n vedere: a) pregtirea psihic a pacientului; b) linitirea pacientului, folosirea aceluiai aparat; c) informarea pacientului, plasarea manometrului la nivelul arterei la care se face msurarea, folosirea aceluiai aparat. 11. Tensiunea arterial la o persoan adult este: a) 115-140/70-90 mm Hg; b) 150/80 mm Hg; c) 90-115/50-80 mm Hg. 12. Climatul determin modificri ale alimentaiei. Astfel: a) iarna - alimente bogate nutritiv i aport mare de lichide; b) vara - alimente uor digerabile i aport mare de lichide; c) nu sunt modificri ale alimentaiei n cele dou anotimpuri. 13. Nevoile organismului/kg corp/24 h n condiii normale, de substane organice din alimente, sunt: 3 a) glucide 4-6 g, proteine 1-1,5 g, lipide 1-2 g; b) glucide 4-6 g, proteine 4-6 g, lipide 1-2 g; c) glucide 1-1,5 g, proteine 4-6 g, lipide 1-2 g.

14. Pentru calcularea nevoilor calorice ale organismului asistenta medical ia n consideraie: a) vrsta pacientului; b) greutatea corporal; c) activitatea desfurat de individ, vrsta i greutatea corporal. 15. Vitaminele au rol n organism: a. biocatalizatori; b. materie prim de formare a hormonilor i anticorpilor; c. surs de energie. 16. Alimentaia raional cuprinde urmtoarele grupe de alimente: a) carne, lapte, legume, fructe, cereale, ou; b) lapte, proteine, vegetale, ou; c) lapte, proteine, fructe i cereale. 17. Glucidele coninute n alimente reprezint: a) elementele organice cu cea mai mare valoare caloric; b) elementele organice cu rol n formarea anticorpilor; c) elementele organice care sunt metabolizate de organism cu cel mai redus consum de energie. 18. n strile de hipertermie nevoile energetice ale organismului cresc cu:

a) 20-30%;
b) 13% pentru fiecare grad de temperatur peste 37C; c) 10%. 19. Bulionul alimentar pentru alimentarea pacientului prin sond gastric trebuie s fie: a) la temperatura corpului, lichid, omogen; b) cu valoare caloric ridicat; c) ambele. 20. Alimentaia artificial prin perfuzie se practic la urmtoarele categorii de pacieni cu excepia: a) inapeteni; b) cu tulburri de deglutiie i intoleran digestiv; c) incontieni. 21. Tulburrile de miciune sunt: a) poliuria, oliguria, disuria; b) anuria, polachiuria, nicturia; c) nicturia, disuria, ischiuria, polachiuria, incontinena urinar. 22. Incontinena urinar reprezint: a. incapacitatea vezicii urinare de a -i goli coninutul; b. eliminare incontient, involuntar a urinei; c. miciuni involuntare nocturne. 23. Globul vezical este o formaiune tumoral: a. suprapubian, dur, mobil la palparea bimanual; b. oval, elastic, localizat n hipogastru; c. suprapubian, intens dureroas la palpare, aderent de peretele abdominal interior. 24. Hipostenuria reprezint: a. urin cu snge; b. urin cu densitate sczut sub 1010; c. urin n cantitate redus/24 h.

25. Aezai pe trei coloane urmtoarele manifestri de dependen ale eliminrii urinare: (a) tulburri cantitative, b) tulburri de emisie urinar, c) tulburri calitative) 1. oligurie 5. anurie 9. poliurie 2. hematurie 6. albuminurie 10. glicozurie 3. polakiurie 7. disurie 11. ischiurie 4. nicturie 8. izostenurie 12. retenie de urin. 26. Perspiraia reprezint o pierdere: 4 a) de ap i cldur la nivelul pielii; b) de ap la nivelul pielii; c) de ap prin expiraie i la nivelul pielii. 27. Pentru urmrirea bilanului lichidian asistenta msoar zilnic: a) eliminrile prin urin, scaun, vrsturi, drenaje; b) temperatura corporal; c) ambele. 28. Vrsturile alimentare cu coninut vechi sunt manifestri de dependen ntlnite n: a) stenoza piloric; b) la gravide; c) n colecistite. 29. Vomica reprezint: a) vrstur cu coninut alimentar; b) eliminarea unor colecii de puroi sau exsudat din cile respiratorii; c) vrstur fecaloid. 30. Hemoragiile menstruale prelungite se numesc: a) menoragii; b) oligomenoree; c) hipermenoree. 31. Persoana sntoas e capabil: a) s execute micri de abductie, adducie, flexie, extensie; b) s ia poziie ortostatic, clinostatic, eznd; c) prezint hipertrofie muscular. 32. Manifestrile de dependen ale imobilitii sunt: a) anchiloza, crampa, atrofia muscular; b) micri necoordonate; c) tremurturi. 33. Consecinele imobilizrii ndelungate la pat pot fi: a) spasmele musculare; b) atrofia muscular, escarele; c) contracturile musculare. 34. Crampele musculare se caracterizeaz prin:

a) contracie involuntar permanent a muchiului; b) contracie spasmodic involuntar i dureroas a muchiului; c) dificultate de deplasare. 35. Mobilizarea dup o perioad lung de imobilizare depinde de: a) natura bolii i starea pacientului; b) dorina pacientului; c) condiiile de mediu. 36. Obiectivele urmrite n cazul mobilizrii pacientului grav sunt: a) stimularea circulaiei sanguine, favorizarea eliminrilor, starea de bine a pacientului; b) stimularea metabolismului; c)stimularea respiraiei. 37. Pacientul grav i petrece tot timpul n pat. De aceea patul trebuie s aib nite caliti care s asigure confortul: a) permite pacientului s se mite n voie; b).prezint o somier rigid; c) este uor de manipulat i curat. 38. Schimbarea lenjeriei de pat i de corp la pacientul grav permite as istentei medicale: a) s comunice cu pacientul, s observe tegumentele; 5 b) s asigure condiii igienice, comunicare i observare; c) s previn complicaiile. 39. Nevoia de somn la persoana adult sntoas este de: a) 7-9 h/24 h; b) 12-14 h/24 h; c)6-8 h/24 h. 40. Insomnia poate fi combtut prin: a) administrarea medicaiei hipnotice; b) stabilirea unui orar de somn-odihn; c) evitarea consumului de cafea, alcool, tutun, nainte de culcare. 41. Somnolena se caracterizeaz astfel: a) pacientul aipete, aude cuvintele rostite tare, fr un stimul adoarme din nou; b) pacientul doarme profund, este trezit numai de stimuli foarte puternici; c) pacientul rspunde cu greutate la ntrebri. 42. Pentru evaluarea real a temperaturii corpului, termometrul va fi meninut n axil: a) minimum 2 min; b) maximum 6 min; c) 10 min. 43. Prin msurarea temperaturii n cavitile nchise valorile ei pot crete cu: a) 0,8-1 C; b) 0,5-0,8C;

c) 0,3-0,5C. 44. Valoarea normal a temperaturii corporale msurat n cavitatea bucal este: a) 37,4-37,7C; b) 36,4-37,4C; c) 36-38C. 45. Subfebrilitatea reprezint: a) scderea temperaturii corporale sub 36C; b) meninerea temperaturii ntre 37 i 38C; c) meninerea temperaturii ntre 38 i 39C. 46. Starea de hipotermie este determinat de: a) pierderea excesiv de cldur; b) creterea arderilor din organism; c) intensificarea metabolismului. 47. Pacientul cu hipertermie prezint: a) tegumente palide; b) frisoane, piele cald, roie; c) ambele. 48. Echilibrul dintre termogenez i termoliz - homeotermia se realizeaz prin mecanisme fizice: a) evaporarea, radiaia, conducia, convecia; b) vasodilataia, vasoconstricia; c) reducerea proceselor metabolice din organism. 49. Factorii biologici care influeneaz satisfacerea nevoii de a se mbrca i dezbrca sunt: a) clima, emoiile, cultura, credina; b) vrsta, activitatea, cultura; c) vrsta, activitatea, talia, statura. 50. Funciile pielii sunt: a) de protecie i termoreglare, de depozit, de excreie; b) de absorbie, de respiraie; c) toate. 6 51. Scopul toaletei generale a pacientului imobilizat la pat este: a) nviorarea circulaiei cutanate, ndeprtarea secreiilor de pe piele; b) crearea strii de confort; c)ambele. 52. Alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin: a) escoriaii, fisuri, vezicule, ulceraii, escare; b) alopecie; c) vitiligo. 53. Toaleta cavitii bucale la pacientul incontient se face aeznd pacientul: a) n poziie decubit dorsal, capul ntr -o parte;

b) n poziie decubit lateral; c) n poziie decubit dorsal. 54. Cauzele care favorizeaz apariia escarelor de decubit sunt: a) igiena defectuoas, meninerea pacientului timp ndelungat n aceeai poziie; b) paraliziile; c)cutele lenjeriei de pat sau de corp. 55. Evaluarea riscului de producere a escarei se face la internarea pacientului n spital, evalundu-se urmtoarele criterii: a) starea general, de nutriie, psihic, a pacientului; b) mobilizarea, incontinena, starea pielii; c) ambele. 56. Pentru prevenirea escarelor de decubit, interveniile autonome ale asistentei medicale sunt: a) schimbarea poziiei pacientului la interval de 6-8 ore; b) meninerea tegumentelor curate i uscate; c) schimbarea poziiei pacientului la interval de dou ore i meninerea tegumentelor curate i uscate. 57. Semnele obiective ale durerii includ urmtoarele manifestri, cu excepia: a) pulsul, TA, respiraia - crescute; b) expresia feei, poziia corpului - modificate; c) creterea cantitii de urin/24 h. 58. Tehnici nefarmacologice de control al durerii pot fi: a) tehnici de relaxare; b) cldura i frigul; c) ambele. 59. Substanele chimice - neurohormonii - produse de hipofiza intermediar care blocheaz recepia durerii se numesc: a) influxuri; b) impulsuri; c) endorfine. 60. Reaciile pacientului la stres se pot manifesta prin: a) creterea valorilor funciilor vitale, palme reci, umede; b) creterea temperaturii corporale; c) modificarea apetitului, insomnie, nervozitate. 61. Factorii de mediu (ecologici) influeneaz starea de sntate astfel: a) hipoxie, tulburri motorii, senzoriale, moarte, determinate de scderea cantitii de O 2 din aer; b) tulburri de auz, insomnie, determinate de zgomot; c) anemie, inapeten, determinate de alimentele contaminate cu germeni patogeni. 62. Comunicarea eficient la toate nivelurile (senzorial, motor, intelectual i afectiv) e influenat de: a) integritatea organelor de sim, organelor fonaiei i aparatul locomotor; b) gradul de inteligen al persoanei, anturajul i cultura persoanei; c) ambele. 63. Urmtoarele manifestri de dependen sunt la nivel senzorial, n afar de: a) hipoacuzie, anosmie; b) paralizie; 7

c) cecitate, hipoestezie. 64. Afazia este manifestarea comunicrii ineficiente care privete: a) scderea masei musculare; b) tulburarea sensibilitii pielii; c)incapacitatea de a pronuna cuvintele. 65. Amnezia reprezint: a) tulburarea memoriei; b) tulburare de gndire; c) tulburare de percepie. 66. Hemiplegia se definete ca pierderea total a funciei motorii a: a) membrelor inferioare; b) unei jumti laterale a corpului; c) unui membru. 67. Coma este o pierdere total sau parial a: a) contientei; b) contientei cu alterarea funciilor vegetative; c)a contientei, mobilitii, sensibilitii, cu conservarea celor mai importante funcii vegetative. 68. Pacientul cu comunicare ineficient la nivel afectiv se poate manifesta prin: a) agresivitate, euforie, egocentrism; b) fobie, apatie; c) disartrie, dislalie. 69. Nevoia de a aciona conform propriilor credine i valori este influenat de: a) factorii sociali - cultura, apartenena religioas a individului; b) factorii psihologici - dorina de a comunica cu fiina divin; c) factorii economici - srcia. 70. Problemele de dependen care apar prin nesatisfacerea nevoii de realizare a individului pot fi: a) devalorizarea, neputina, dificultatea de a se realiza; b) culpabilitatea; c) frustrarea. 71. Pacientul care-i satisface autonom nevoia de recreere prezint urmtoarele manifestri de independen: a) satisfacie, plcere; b) destindere, amuzament; c) ambele. 72. Interveniile asistentei medicale pentru a asigura pacientului cunotine, priceperi, deprinderi, pentru meninerea sau pstrarea sntii constau n: a) explorarea nevoilor de cunoatere ale pacientului; b) organizarea activitilor de educaie; c) admonestarea pacientului pentru c nu posed cunotine i deprinderi corecte de pstrare a sntii. 73. Termoreglarea reprezint:

a) funcia organismului care menine echilibrul ntre producerea cldurii (termogenez) i pierderea cldurii (termoliz); b) funcia organismului de pstrare a valorilor constante de 36,7 -37C dimineaa i 37-37,3C seara; c) rezultatul proceselor oxidative din organism, generatoare de cldur prin dezintegrarea alimentelor energetice. 74. Frecvena respiraiei variaz n funcie de: a) vrst, sex; b) poziie, temperatura mediului ambiant; c) starea de veghe sau somn. 8 75. Dispneea Kussmaul este: a) o respiraie n patru timpi, o inspiraie profund urmat de o scurt pauz i o expiraie scurt, zgomotoas, dup care urmeaz o alt pauz scurt; b) o respiraie accelerat; c)o perturbare ritmic i periodic a respiraiei. 76. Dispneea Cheyne - Stockes este: a) o respiraie accelerat; b) o perturbare ritmic i periodic a respiraiei; c)o respiraie cu amplitudini crescnde pn la maximum i apoi scznd pn la apnee, ce dureaz 10-20 secunde. 77. n obstrucia cilor respiratorii pacientul prezint urmtoarele manifestri de dependen, cu excepia: a) respiraie dificil pe nas; b) secreii nazale abundente; c) respiraie ritmic. 78. Pulsul este influenat de urmtorii factori biologici, cu excepia: a) vrsta; b) emoiile; c)nlimea corporal. 79. Factorii care determin tensiunea arterial sunt: a) debitul cardiac; b) fora de contracie a inimii; c) elasticitatea i calibrul vaselor. 80. Factorii biologici care influeneaz TA sunt urmtorii, cu excepia: a) vrsta; b) activitatea; c) climatul. 81. Valoarea normal a TA la adult este: a) 100-120 max; 60-75 mm Hg min; b) peste 150 max; peste 90 mm Hg min; c) 115-140 max; 75-90 mm Hg min. 82. Urmtoarele manifestri de dependen reprezint tulburri de emisie urinar, cu excepia: a) polakiuria;

b) disuria; c) hematuria. 83. Izostenuria reprezint: a) densitatea crescut a urinei (urina concentrat); b) densitate mic a urinei (urin diluat); c)urin cu densitate mic ce se menine n permanen la aceleai valori, indiferent de regimul alimentar. 84. Ischiuria reprezint: a) incapacitatea vezicii urinare de a-i elimina coninutul; b) eliminarea urinei cu durere i cu mare greutate; c)senzaie de miciune frecvent. 85. Deformrile coloanei vertebrale se pot manifesta astfel: a) cifoz, lordoz, scolioz b) lordoz, genu varum c) cifoz, lordoz. 86. Obiectivele asistentei medicale n ngrijirea pacientului care expectoreaz urmresc: a) pacientul s nu devin surs de infecie nosocomial b) pacientul s aib cile respiratorii permeabile c) pacientul s beneficieze de microclimat optim. 87. Interveniile asistentei medicale n ngrijirea pacientului cu stare depresiv constau n: a) readucerea persoanei la timpul prezent 9 b) sublinierea necesitii ngrijirilor personale c) comunicarea tuturor evenimentelor petrecute n familie. 88. Pacientul cu risc de accident fizic cauzat de confuzie necesit: a) imobilizare total b) supravegherea schimbrilor de comportament c) asigurarea satisfacerii nevoilor alimentare i de igien. 89. Mijloacele de siguran utilizate pentru prevenirea accidentelor n cazul pacientului cu deficiene senzoro-motorii sunt: a. baston, crje, proteze, cadru de mers b. clopoel de apel c. pardoseal uscat, luminozitate adecvat. 90. Pacientul care satisface nevoia de recreere prezint ca manifestri de independen: a) destindere, satisfacie b) plictiseal c) plcere, amuzament.

1.3. Procesul de nursing


Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Nursingul, ca parte integrant a sistemelor de sntate cuprinde:

a) promovarea sntii i prevenirea mbolnvirilor; b) ngrijirea persoanelor bolnave; c)promovarea sntii, prevenirea mbolnvirilor, ngrijirea persoanelor bolnave fizic i psihic, precum i a persoanelor handicapate, n orice tip de unitate sanitar. 2. Funciile autonome ale asistentei medicale constau n: a) asigurarea confortului fizic i psihic al pacientului; b) administrarea medicaiei; c) stabilirea relaiilor de ncredere cu pacientul i aparintorii; d) transmiterea de informaii i nvminte pacientului pentru pstrarea sntii. 3. Rolul asistentei medicale este: a) s asigure ngrijirea pacientului numai n raport cu indicaiile medicului; b) s ajute persoana bolnav s-i recapete sntatea; c)s suplineasc persoana bolnav pentru satisfacerea nevoilor sale. 4. Modelul conceptual al ngrijirilor dup Virginia Henderson precizeaz: a) individul este un tot; b) individul este un tot prezentnd 14 nevoi fundamentale; c)individul este un tot prezentnd 14 nevoi fundamentale pe care trebuie s i le satisfac. 5. Asistenta trebuie s ofere o orientare real unui pacient internat prin: a) luarea deciziilor n numele pacientului; b) ignorarea pacientului care nu vorbete clar; c)oferirea de informaii pentru orientarea pacientului n timp i spaiu; d) apostrofarea pacientului necooperant. 6. n elaborarea unui cadru conceptual privind ngrijirile, orientarea nou este ctre: a) ngrijiri centrate pe sarcini; b) ngrijiri centrate pe persoana ngrijit; c) ambele. 7. Scopul ngrijirilor dup modelul conceptual al Virginiei Henderson este: 10 a) pstrarea independenei individului n satisfacerea nevoilor sale; b) suplinirea individului n ceea ce nu poate face singur; c)ambele. 8. Independena n satisfacerea nevoilor fundamentale e reprezentat de: a) satisfacerea unei nevoi fundamentale prin aciuni proprii; b) satisfacerea nevoii fundamentale cu ajutorul altei persoane; c) satisfacerea uneia sau mai multor nevoi fundamentale prin aciuni proprii n funcie de gradul de cretere i dezvoltare al persoanei. 9. Problema de dependen este definit ca: a) semn observabil defavorabil n starea pacientului; b) schimbare defavorabil de ordin biopsihosocial n satisfacerea unei nevoi fundamentale care se manifest prin semne observabile:

c) nesatisfacerea unei nevoi fundamentale prin aciuni proprii. 10.Manifestarea de dependen const n: a) semn observabil care permite identificarea strii de dependen; b) incapacitatea persoanei de a-i satisface una din nevoile fundamentale; c)lipsa de cunotine a persoanei asupra modului n care s-i satisfac nevoile fundamentale. 11. Procesul de ngrijire reprezint: a) metod care permite acordarea de ngrijiri; b) un mod tiinific de rezolvare a problemelor pacientului pentru a rspunde nevoilor sale fizice, psihice sau sociale; c)un mod de asigurare n serie a ngrijirilor acordate pacientului. 12. Diagnosticul de ngrijire cuprinde: a) descrierea procesului patologic; b) enunul problemei de dependen, a sursei de dificultate i a manifestrii de dependen; c) enunul manifestrii de dependen. 13. Obiectivul de ngrijire poate fi definit astfel: a) descrierea comportamentului pe care l ateptm de la pacient; b) activitatea pe care asistenta i propune s o ndeplineasc; c)ambele. 14. Obiectivele de ngrijire se elaboreaz pe baza sistemului SPIRO: a) specificitate, performan, realism; b) individualizare; c) implicare, observabilitate. 15. n executarea ngrijirilor asistenta stabilete o relaie de comunicare cu pacientul, care poate fi: a) funcional i pedagogic; b) pedagogic; c) funcional, pedagogic i terapeutic. 16. Modelul de nursing privind autongrijirea este elaborat de: a. Dorotheea Orem b. Carista Roy c. Nancy Roper. 17. Aezai n ordine etapele procesului de ngrijire: a. culegerea datelor assesmentul b. planificarea ngrijirilor c. analiza i interpretarea datelor d. evaluarea rezultatelor e. implementarea planului 18. Interviul reprezint: a. forma special de interaciune verbal b. metod de culegere a datelor variabile i stabile c. instrument de personalizare a ngrijirilor 11 19. abilitile asistentei medicale pentru a facilita interviul sunt:

a. capacitatea de a formula ntrebri nchise sau deschise b. capacitatea de a evalua obiectiv observaiile i de a le sintetiza c. disponibilitatea de ascultare activ a pacientului i de a-l readuce la subiect d. disponibilitatea de a comenta cu pacientul datele obinute 20. Clasificarea nivelurilor de dependen (I-IV) se face n funcie de: a. punctajul obinut analiznd satisfacerea fiecrei nevoi b. durata problemelor actuale c. apariia problemelor poteniale

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Datele necesare cunoaterii pacientului se obin numai prin interviu. 2. Interviul este un instrument care permite personalizarea ngrijirilor. 3. Observaia, ca metod de culegere a datelor determin antrenarea tuturor simurilor. 4. Analiza i interpretarea datelor, a doua etap a procesului de ngrijire, presupune formularea diagnosticului de ngrijire. 5. Planificarea ngrijirilor cuprinde formularea obiectivelor i a interveniilor ce vor fi aplicate n ngrijirea pacientului. 6. Pentru aplicarea interveniilor de ngrijire asistenta poate antrena: pacientul, familia, ali membri ai echipei de ngrijire. 7. n timpul aplicrii interveniilor de ngrijire asistenta medical se concentreaz numai asupra tehnicii pe care o execut. 8. Stresul, anxietatea, frica, sunt reacii ale pacientului ce pot aprea n cursul ngrijirii. 9. Evaluarea ngrijirilor este o judecat a progresului pacientului n raport cu interveniile aplicate. 10. Evaluarea ngrijirilor se face numai la finalul perioadei stabilite prin planul de ngrijire.

1.4. Administraie i conducere n nursing


ncercuii rspunsul corect: 1. Managementul n nursing reprezint: a) realizarea scopurilor propuse n ngrijire; b) elaborarea unei strategii n funcie de probleme; c) ambele. 2. Pentru atingerea scopurilor propuse n nursing se impune: a) planificarea i organizarea activitilor de nursing; 12 b) alegerea personalului, dirijarea; c) controlul i evaluarea periodic i final a realizrii scopurilor. 3. Un bun leader este cel care: a) iubete, ascult, nelege problemele oamenilor; b) nelege i interpreteaz politicile de sntate; c) se comport ca un boss". 4. Autoritatea unui leader se ctig prin:

a) competen, dat de cunotinele sale; b) impunerea deciziilor sale; c) comportament moral. 5. Cerinele actuale ale unui lider n nursing sunt: a) s gseasc soluii la problemele referitoare la asistenii pe care i reprezint; b) s fie responsabil pentru aciunile ntreprinse; c) s fie credibil n faa celor care l-au ales. 6. Asistenta conductoare i formatoare necesit ca pregtire: a) masterul n administraie, administraia ngrijirilor de sntate i serviciilor de nursing; b) masterul n nursing, cu specializare n clinic; c) este suficient absolvirea unui colegiu de nursing. 7. Asistenta ca lider i exercit rolul de conductor n funcie de: a) natura muncii prestate; b) personalul pe care l are n subordine i comportamentul micilor grupuri; c) interdependena ntre medic i asistente. 8. In relaiile interumane asistenta lider trebuie s fie: a) deschis, interesat de problemele celorlali; b) receptiv la ideile noi, venite de la ceilali; c) s-i lase pe ceilali s-i ating scopurile comune. 9. n luarea deciziilor asistenta conductoare: a) trebuie s fie obiectiv, s aib iniiativ; b) s aib o viziune clar asupra problemei date; c) s atepte iniiativa din partea colegilor. 10. Comunicarea unei decizii de ctre asistenta conductoare este important pentru rezolvarea scopului i presupune: a) s fie inteligibil pentru cei ce o folosesc; b) s fie transmis printr-o alt persoan; c)s fie comunicat printr-un canal adecvat de comunicare. 11. Delegarea sarcinilor de ctre asistenta conductoare pentru a fi ndeplinite de ctre ali asisteni, are urmtoarele efecte: a) crete aprecierea propriei valori a fiecrui asistent; b) asistenii pot s-i dezvolte interesele i priceperea: c) sarcina nu este ndeplinit corect. 12. ncrederea conductorului pentru delegarea sarcinilor altor asisteni conduce la: a) rezultate bune, creterea comunicrii; b) iniiativ, afeciune, deschidere din partea membrilor colectivului; c) coeziunea colectivului. 13. Asistenta conductoare trebuie s stabileasc relaii cu alte departamente ale unitii: a) pentru a satisface nevoile complexe i difereniate ale pacienilor: b) pentru c fiecare departament satisface o anumit nevoie a pacientului;

c) pentru a-si putea ndeplini rolui ei de conducere. 13 14.Pentru a fi agent al schimbrii, asistenta conductoare are rol de producere a schimbrii prin: a) capacitatea de a-i asuma riscuri; b) competena; c) obligaia ca schimbarea s fie eficient. 15.Pentru creterea eficientei conducerii, asistenta leader poate adopta diferite strategii n stilul de conducere prin: a) pregtire suplimentar, specific; b) cunoaterea propriului su stil de conducere i a eficienei lui; c) sigurana c ceea ce face este cel mai potrivit lucru.

1.5. Etica n nursing


Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Etica este disciplina ce se ocup de: a) sistemul valorilor; b) normele i categoriile morale; c) coninutul, modul de intercorelare i realizare n via a acestora. 2. Etica nursingului reprezint analiza filosofic a: a) fenomenelor morale ntlnite n nursing; b) limbajului moral; c)fundamentului etic al practicii nursing. 3. Morala este o form de reglementare: a) a convieuirii sociale; b) a comportamentului uman; c) ambele. 4. Deontologia este definit ca: a) parte a eticii care studiaz problema datoriei; b) doctrin despre bine i ru; c) reprezentnd normele i preceptele morale. 5. Valoarea moral este: a) o credin; b)un obicei care apare frecvent din medii culturale sau etnice, tradiii de familie, filosofii politice, educative i religioase cu care se identific cineva; c) ambele. 6. Dilema morala: a) situatie in care exista doua cursuri de actiune b) nendeplinirea cu bun tiin a obligaiilor de ntreinere prevzute de lege; c) supunerea la rele tratamente care pot duce chiar la crime. 21. Suicidul reprezint:

a) un act contient pe care individul l -a svrit pentru a se vtma i care s-a soldat cu moartea; b) un act intenionat autodistructiv care duce la moarte; c) o autovtmare care se sfrete fatal prin moarte. 22. n decursul vieii fiecare persoan sufer pierderi: a) necesare; b) importante; c) ambele. 23. Aezai n ordine cronologic fazele procesului suferinei descrise de Parkes n pierderile importante: 14 1) durerea acut; 2) ocul; 3) construirea de noi presupuneri; 4) descurajare, singurtate. 24. Primul cod deontologic pentru medici a fost: a) jurmntul lui Hipocrate; b) jurmntul lui Florance Nightingale; c)codul lui Hamurabi. 25. Sunt recunoscute de lege urmtoarele drepturi ale pacienilor, cu excepia: a) dreptul la autodeterminare/consimmnt; b) dreptul la ngrijiri individualizate; c) dreptul la solitudine/confidenialitate.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Nota i-le cu A sau F: 1. A aciona etic nseamn a aciona profesional. 2. Orice sistem etic este bazat pe unele idei i valori, iar etica nursingului este bazat pe ideea de ngrijire. 3. Compasiunea este definit de Roach ca fiind o calitate diafan. 4. Valorile morale reprezint baza codurilor de comportament ce afecteaz deciziile etice. 5. Valorile reprezint motivaia puternic a comportamentului. 6. Dezvoltarea valorilor morale este mprit de Kohiberg pe trei niveluri i ase etape, cte dou la fiecare nivel. 7. Prin "drept" se nelege totalitatea normelor juridice care reglementeaz relaiile sociale ntr -un stat. ntr-un anumit domeniu. 8. ntre comunicarea fireasc i cea intenionat, direcionat, nu exist nici o diferen. 9. n relaia de colaborare, respectul este un sentiment ce exprim o stare afectiv, o consideraie, o judecat de valoare i este exteriorizat prin gesturi, atitudini i cuvinte. 10. Principiile etice n nursing sunt ghiduri n luarea de hotrri morale i aciuni morale, ba zate pe deciziile morale n practicarea profesiei. 11. Autonomia este principiul etic conform cruia individului trebuie s i se dea libertatea de a hotr asupra propriilor aciuni.

12. Respectarea confidenialitii nu este o necesitate moral. 13. Primul Cod de etic pentru asisteni medicali a fost elaborat de ANR -n anul 1998. 14. Codul de etic pentru asisteni medicali nu este prima lucrare din Romnia de acest gen. 15. Nursingul este tiina i arta de a ngriji fiina uman cu competen, respect i demnitate.

1.6. Tehnici de nursing clinic


1.6.1. Metode de prevenire a infeciei Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Infecia se definete astfel: a) reacia local sau general rezultat din ptrunderea i multiplicarea agentului microbian n organism; b) reacia local determinat de ptrunderea microbului n organism; c) boala rezultat ca urmare a ptrunderii microbului n organism. 2. Sterilizarea ca metod de prevenire a infeciilor reprezint: a) totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate formele de existen a microorganismelor; b) totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate formele de existen a microorganismelor, de la suprafaa sau profunzimea unui obiect; 15 c) totalitatea procedeelor de distrugere a microbilor d in mediul nconjurtor. 3. Care din urmtorii termeni poate fi definit ca absena tuturor microbilor? a) steril; b) curat; c) dezinfectat. 4. Mnuile din cauciuc se sterilizeaz n vederea folosirii pentru o intervenie chirurgical astfel: a) autoclav 30 min-2,5 atm.; b) poupinel, 60 min-180C; c) autoclav 30 min-1,5 atm. 5. Materialul moale pentru efectuarea pansamentului se sterilizeaz astfel: a) autoclav 30 min-2,5 atm.; b) poupinel 60 min-180C; c) autoclav 30 min-1,5 atm. 6. Facei corelaia ntre presiune i temperatura nregistrat la autoclav: a)T=129C 1) P =1,5 atm.; b)T=133C 2) P = 2,5 atm.; c)T=139cC 3) P = 2atm. 7. Pentru manevrarea materialelor i instrumentelor sterile se poate utiliza: a) mna acoperit cu mnua steril; b) mna splat cu ap i spun; c) pensa de servit. 8. n urma controlului umiditii materialelor sterilizate la autoclav s -a nregistrat:

a) 5% umiditate; b) 10% umiditate; c) 50% umiditate; care este umiditatea admis? 9. Sterilizarea prin metode fizice utilizeaz: a) cldura, radiaiile gamma; b)radiaiile ultrascurte; c) ultrasunetele. 10. ncrctura casoletelor introduse n autoclav este important pentru a obine o sterilizare eficient: a) nu depete 120 g/dm3; b) este de 150 g/dm3; c) este de 175 g/dm3. 11. Dezinfecia este operaia: a) de distrugere a agenilor infecioi de pe tegumente, mucoase, obiecte i din ncperi; b) de distrugere a paraziilor de pe obiecte; c)de distrugere a insectelor transmitoare de microbi. 12. Ct timp trebuie frecate minile c u soluie antiseptic, nainte de aplicarea unei proceduri invazive (ex. cateterism)? a) 10 sec; b) 1 min; c) 2 min. 13. Splarea de decontaminare a minilor se face astfel: a) splare cu ap i spun; b) splare cu ap, spun, fiecare cu periu, uscare i aplicare de alcool 2x5 ml; c) splare cu ap, spun, frecare cu periua, uscare. 14. De la sala de pansamente septice ai primit instrumentele pentru a le pregti n vederea sterilizrii. Aezai n ordine operaiunile de execuie ale acestei manopere: a) splare d) decontaminare b) sortare e) uscare c) limpezire f) aezare n trus. 16 15. Dup decesul unui pacient salonul se dezinfecteaz n felul urmtor: a) tergerea patului, pavimentului, cu soluie de var cloros 40 g ; b) prin pulverizarea soluiei de aldehid formic n salon 10-15 g/m3; c) tergerea obiectelor din salon cu soluie de cloramin 40 g. 16. Dezinfecia termometrelor se face prin submerjarea lor n soluie de: a) cloramin 5-10 g b) alcool 70 c) bromocet 1 g 17. Soluia antiseptic are urmtoarele proprieti comparativ cu soluia dezinfectant: a) distruge microorganismele de pe tegumente i mucoase, fr a le altera integritatea; b) nu este nici o deosebire; c) este mai concentrat dect soluia dezinfectant. 18. Pentru manevrarea unor soluii dezinfectante, personalul medical respect msurile de protecia

muncii:a) utilizarea mnuilor de cauciuc; b) utilizarea mtilor de protecie; c)utilizarea ochelarilor de protecie. 19. Pentru eficiena utilizrii soluiei de var cloros se are n vedere: a) preparare zilnic; b) depozitare n recipiente din metal; c)depozitare n recipiente nchise la culoare din material plastic. 20. Dezinsecia reprezint: a) distrugerea insectelor; b) distrugerea insectelor care pot transmite boli infecioase; c) distrugerea pduchilor. 21. Circuitele funcionale n unitile sanitare respect urmtoarele elemente: a) circuitul aseptic indic sensul de circulaie pentru protecia mpotriva infeciilor; b) circuitul septic asigur condiii de protecie mpotriva infeciilor; c) ntre circuitul septic i cel aseptic funcioneaz principiul neseparrii circuitelor. 22. Infeciile intraspitaliceti se definesc astfel: a) mbolnviri de natur infecioas contractate n spital; b) mbolnviri de natur infecioas care se manifest dup externarea pacientului: c)mbolnviri de natur infecioas contractate n spital i care se manifest n timpul internrii sau dup externare. 23. Sunt expui mai frecvent infeciilor nosocomiale: a) pacienii vrstnici, tarai; b) pacienii supui manevrelor invazive; c) pacienii internai de urgen n spital. 24. Ordinele MS 190/1982 i 984/1994 reglementeaz: a. msurile de prevenire a infeciilor nosocomiale b. folosirea soluiilor dezinfectante i atribuiile asistentei medicale privind utilizarea acestora c. relaiile de colaborare n cadrul echipei de ngrijire 25. Sursa de infecie poate fi: a. pacientul i produsele sale patologice b. personalul medical i echipamentul su de lucru c. apa i alimentele

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Splarea minilor este cea mai important procedur pentru prevenirea infeciilor. 2. Acele i instrumentele ascuite trebuie depozitate n containere dure dup utilizare. 3. Dup execuia unei proceduri mnuile vor fi aruncate nainte de contactul cu un nou pacient, iar 17 minile splate. 4. Riscul contactrii unei infecii nosocomiale este acelai pentru toi pacienii internai.

5. Fr o curire adecvat instrumentele nu pot fi dezinfectate sau sterilizate corect. 6. Circuitele septice sunt separate de cele aseptice. 7. Cele mai multe infecii ale tractului urinar apar dup cateterizarea vezicii urinare. 8. Pentru prevenirea infeciilor intraspitaliceti e necesar ruperea Janului infecios. 9. Clirea organismului, vaccinarea, reduce riscul contractrii infeciilor de ctre pacieni. 10. Produsele eliminate de pacieni nu constituie surs de infecie.

1.6.2. Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenta medical


ncercuii rspunsul corect: 1. Recoltarea sngelui capilar pentru examenul hematologic se face prin: a) nepare n pulpa degetului: b) nepare pe faa plantar a halucelui; c) puncie venoas. 2. Pentru determinarea VSH sunt necesare urmtoarele mate riale: a) sering de 2 ml uscat; b) citrat de sodiu 3,8%; c) recipient special vacutainer. 3. Recoltarea sngelui pentru examenele biochimice se face prin: a) puncie venoas - dimineaa, bolnavul fiind ,. jeune1'; b) nepare n pulpa degetului; c) ambele. 4. Recoltarea sngelui pentru examene bacteriologice se face: a) cnd se suspecteaz o bacteriemie; b) cnd se suspecteaz o septicemie; c) ori de cte ori pacientul are febr. 5. Recoltarea exsudatului faringian se face pentru: a) depistarea purttorilor sntoi de germeni; b) depistarea germenilor patogeni de la nivelul faringelui; c) depistarea unor afeciuni digestive. 6. Pentru recoltarea exsudatului faringian avem nevoie de urmtoarele materiale cu excepia: a) eprubet cu tampon faringian sau ans de platin: b) spatul lingual; c) sering i ace de unic folosin. 7. Recoltarea urinei pentru urocultur se face: a) la jumtatea miciunii; b) prin sondaj vezical; c) din urina colectat timp de 24 h. 8. Recoltarea urinei pentru urocultur se face: a) nainte de administrarea antibioticelor; b) concomitent cu administrarea antibioticelor; c) ambele.

9. Pentru efectuarea tubajuiui gastric avem nevoie de: a) sonda gastric Faucher; b) sonda duodenal Einhorn; c) sonda Metras. 10. Prezena sondei n stomac este indicat de marcajul acesteia citit la arcada dentar astfel: a) la 40-50 cm; b) la 60 cm; c) la 70-75 cm. 18 11. Sondajul duodenal efectuat n scop terapeutic se face pentru: a) drenarea cilor biliare; b) alimentaie artificial; c) evidenierea unor boli parazitare ale duodenului sau cilor biliare. 12. Pentru drenarea cilor biliare prin tubaj duodenal pacientul este aezat n poziie: a) decubit dorsal; b) decubit lateral stng; c) decubit lateral drept. 13. Sondajul vezical efectuat n scop explorator se face pentru: a) recoltarea unei cantiti de urin pentru examenul de laborator; b) depistarea unor modificri patologice ale uretrei i vezicii urinare; c) evacuarea coninutului (cnd aceasta nu se face spontan). 14. Complicaiile imediate ale sondajului vezical sunt: a) lezarea traumatic a mucoasei uretrale: b) crearea unei ci false prin forarea sondei; c) infecioase, prin introducerea germenilor patogeni prin manevre i instrumente nesterile. 15. Spltura gastric este indicat n: a) intoxicaii alimentare sau cu substane toxice; b) pregtirea preoperatorie n interveniile de urgen; c)ulcer gastric n perioada dureroas. 16. Spltura gastric este contraindicat n: a) intoxicaii cu substane caustice; b) hepatite cronice, varice esofagiene; c) staza gastric nsoit de procese fermentative. 17. Efectuarea clismelor n scop evacuator se face pentru: a) evacuarea coninutului intestinului gros; b) pregtirea pentru intervenii chirurgicale asupra rectului; c) pregtirea pacientului pentru alimentare sau hidratare. 18. Pentru efectuarea clismei nalte canula se introduce: a) 10-20 cm; b) 30-40 cm; c) 5-6 cm. 19. Pentru a nu produce escare ale mucoasei rectale, tubul de gaze se menine maximum: a) 3 h; b) 2h; c) 4 h. 20. Administrarea medicamentelor pe cale oral se face pentru obinerea urmtoarelor efecte locale: a) favorizarea cicatrizrii ulceraiilor mucoasei digestive; b) protejarea mucoasei gastrointestinale;

c) nlocuirea fermenilor digestivi (cnd acetia lipsesc). 21. Este contraindicat administrarea medicamentelor pe cale oral atunci cnd: a) medicamentul este inactivat de secreiile digestive; b) medicamentul prezint proprieti iritante asupra mucoasei gastrice; c) pacientul refuz medicamentul. 22. Administrarea medicamentelor pe cale rectal este indicat la: a) pacienii cu tulburri de deglutiie; b) pacienii operai pe tubul digestiv superior sau cu intoleran digestiv; c) pacienii operai pe anus i rect. 23. Pe cale respiratorie se administreaz medicamente sub form de: a) gaze sau substane gazeificate; b) lichide fin pulverizate sau sub form de vapori; c) pulberi fine. 24. Administrarea medicamentelor pe cale respiratorie se face pentru: a) decongestionarea mucoasei cilor respiratorii; 19 b) mbogirea n oxigen a aerului inspirat; c)fluidificarea sputei. 25. Pe suprafaa mucoaselor se pot administra medicamente sub form de: a) soluii; b) mixturi; c) unguente. 26. Pentru aplicarea unguentelor n fundul de sac conjunctival i pe margin ea pleoapelor folosim: a) ans de platin; b) baghet de sticl lit, acoperit cu un tampon de vat; c) tampon montat pe o sond butonat, comprese sterile. 27. Administrarea medicamentelor pe cale parenteral are urmtoarele avantaje: a) dozarea exact a unui medicament ce ajunge n snge; b) evitarea tractului digestiv: c)posibilitatea administrrii medicamentelor bolnavilor incontieni. 28. Prin injecia subcutanat se pot introduce n organism: a) substane medicamentoase izotonice lichide nedureroase; b) substane medicamentoase hipertonice; c) substane medicamentoase uleioase. 29. Locurile de elecie ale injeciei subcutanate sunt: a) faa extern a braului; b) faa supero-extern a coapsei; c) regiunea deltoidian. 30. Prin injecia intramuscular se pot introduce n organism: a) soluii izotonice; b) soluii hipertonice; c) soluii uleioase. 31. Locurile de elecie ale injeciei intramusculare sunt: a) regiunea supero-extern fesier;

b) faa extern a coapsei, treimea mijlocie; c) regiunea subclavicular. 32. Pe cale intravenoas se pot introduce n organism: a) substane izotonice; b) substane hipertonice; c)substane uleioase. 33. Accidentele injeciei subcutanate sunt urmtoarele, cu excepia: a) durere violent prin lezarea unei terminaii nervoase; b) hematom prin perforarea unui vas; c) flebalgia. 34. Accidentele injeciei intramusculare sunt: a) durere vie prin atingerea nervului sciatic; b) paralizie prin neparea unui vas; c) embolie prin introducerea accidental ntr-un vas de snge a unei substane uleioase. 35. Accidentele injeciei intravenoase sunt urmtoarele, cu excepia; a) flebalgiei, datorit injectrii prea rapide a unor substane iritante; b) hematomului, prin strpungerea venei; c) paraliziei, prin lezarea nervului sciatic. 36. Incidentele oxigenoterapiei sunt urmtoarele, cu excepia: a) distensiei abdominal prin ptrunderea gazului prin esofag; b) emfizemului subcutanat prin infiltrarea gazului la baza gtului datorit fisurrii mucoasei; c) emboliei gazoas. 37. Cortizonul se administreaz la nceput: a) n doze mari, scznd apoi cantitatea pn la doza minim de intreinere; 20 b) n doze mici, care cresc treptat, pn la doza maxim; c) aceeai doz, pn la sfritul tratamentului. 38. n timpul tratamentului cu cortizon, regimul alimentar va fi: a) desodat; b) hipersodat; c) normosodat. 39. ACTH-ul se administreaz n primele zile: a) n doze mici, ce cresc progresiv; b) n doze mari, ce se scad progresiv; c)asociat cu antibiotice. 40. Paracenteza abdominal reprezint: a) ptrunderea cu ajutorul unui trocar n cavitatea peritoneal; b) ptrunderea cu un ac n cavitatea pleural; c) ptrunderea cu un ac ntr-un organ parenchimatos. 41. Paracenteza abdominal se efectueaz: a) n fosa iliac stng, linia Monroe - Richter; b) n fosa iliac dreapt;

c) la mijlocul liniei dintre ombilic i simfiza pubian. 42. Toracocenteza reprezint puncia: a. cavitii peritoneale; b. cavitii pericardice; c. cavitii pleurale. 43. n vederea efecturii toracocentezei, pacientul se pregtete fizic, astfel: a) se linitete din punct de vedere psihic; b) i se administreaz un sedativ - atropin, morfin cu 1/2 h nainte; c) i se administreaz un analeptic pentru a-i activa circulaia. 44. Toracocenteza efectuat n scop terapeutic se face pentru: a) evacuarea unei colecii de lichid pleural; b) introducerea unor medicamente n cavitatea pleural; c) stabilirea prezenei unei colecii de lichid pleural. 45. Natura lichidului pleural (exsudat sau transsudat) se determin prin reaciile: a) Pandy; b) Rivalta; c) Nonne-Apelt. 46. Accidentele toracocentezei sunt urmtoarele, cu excepia: a) lipotimiei i colapsului; b) hematemezei; c) pneumotoraxului. 47. Puncia pericardica se efectueaz n scop terapeutic pentru: a) stabilirea naturii lichidului; b) evacuarea lichidului acumulat; c) introducerea substanelor medicamentoase. 48. Accidentele punciei pericardice sunt urmtoarele, cu excepia: a) ptrunderii acului n miocard; b) ocului pericardic; c) edemului pulmonar acut. 49. Puncia articular este indicat n: a. artrite acute i cronice, serofibrinoase i purulente; b. hemartroza; c. coxartroza. 50. Dup puncia articular se recomand: a) mobilizarea ct mai precoce a articulaiei puncionate; b) imobilizarea articulaiei n poziie fiziologic timp de dou-trei zile; 21 c) nu necesit ngrijire special. 51. Pentru efectuarea reaciei Rivalta, sunt necesare urmtoarele materiale, cu excepia: a) pahar conic, ap distilat; b) lichid pleural extras prin puncie; c) hrtie de turnesol.

52. Reacia Rivalta este pozitiv dac: a) pictura se transform ntr-un nor asemntor cu fumul de igar"; b) dac soluia rmne nemodificat; c) dac n soluie apar flocoane. 53. Puncia osoas se efectueaz n scop explorator pentru: a) stabilirea structurii compoziiei mduvei; b) studiul elementelor figurate ale sngelui n diferite faze ale dezvoltrii lor; c) efectuarea transfuziilor de snge intraosoase. 54. Locul punciei osoase este: a. sternul; b. creasta iliac; c. tibia, calcaneul. 55. Accidentele punciei osoase sunt urmtoarele, cu excepia: a) hemoragie i hematom; b) perforarea lamei posterioare a sternului; c) edem pulmonar acut. 56. Pentru efectuarea punciei hepatice, pacientul se aeaz n poziie: a) decubit dorsal b) decubit lateral stng, cu mna dreapt sub cap c) decubit lateral drept. 57. Pentru efectuarea punciei renale, pacientul se aeaz n poziie: a) decubit lateral stng; b) decubit ventral cu o pern tare (sac de nisip) aezat sub abdomen; c) decubit lateral drept. 58. Dup punctia hepatic, pacientul se aeaz n poziia: a) decubit lateral drept; b) decubit lateral stng; c) decubit dorsal. 59. Punctia rahidian se execut n scop terapeutic pentru: a) decomprimarea n cursul sindromului de HIC; b) introducerea de substane medicamentoase, anestezice; c) recoltarea LCR i executarea mielografiilor. 60. Pentru efectuarea punciei rahidiene, n funcie de starea general, pacientul se aeaz n poziie: a) spate de pisic; b) coco de puc; c) pleurostotonus. 61. Accidentele punciei rahidiene sunt: a) ameeli, tulburri vizuale, cefalee, grea, vrsturi; b) contractarea feei, gtului sau a unuia din membre; c) paralizie prin atingerea nervului sciatic. 62. Pentru puncia vezicii urinare, pacientul este aezat n poziie: a) decubit lateral drept; b) decubit lateral stng;

c) decubit dorsal, cu o pern tare sub bazin. 63. Accidentele punciei vezicii urinare sunt: a. puncie negativ; b. hemoragie intravezical; c. hematemeza. 64. Antibioticele sunt: 22 a) substane organice provenite din metabolismul celulelor vii (mucegaiuri, bacterii); b) substane obinute prin sintez, avnd proprieti bacteriostatice, bactericide sau antimicotice; c) ambele. 65. Antibioticele se pot administra pe urmtoarele ci, cu excepia: a) oral; b) parenteral intramuscular i intravenos; c) subcutanat. 66. nainte de nceperea tratamentului cu antibiotice este necesar: a) s se identifice germenul patogen; b) s se determine sensibilitatea agentului patogen la antibiotic; c) s se testeze sensibilitatea organismului la antibiotice. 67. Pentru testarea sensibilitii organismului la penicilin se folosesc diluiile: a) 1/10.000; b) 1/1.000; c) 1/100. 68. Hidratarea i mineralizarea organismului are drept scop: a) administrarea medicamentelor la care se urmrete un efect prelungit; b) depurativ - dilund i favoriznd excreia din organism a produilor toxici; c) completarea proteinelor sau altor componente sanguine. 69. Introducerea lichidelor n organism pe cale intravenoas se poate face prin: a) ace metalice fixate-direct n ven; b) canule de material plastic introduse prin lumenul acelor (care apoi se retrag); c) denudare venoas. 70. Prin perfuzie intravenoas se pot introduce soluii: a)izotonice; b) hipertonice; c) uleioase. 71. Accidentele perfuziei sunt: a) hiperhidratarea prin perfuzia n exces; b) embolia gazoas prin ptrunderea aerului n curentul circulator; c) flebita, necroza. 72. Stabilirea necesitilor hidrice i minerale ale organismului se face prin: a) stabilirea felului deshidratrii; b) simptomatologia deshidratrii; c) investigaii de laborator. 73. Volumul deficitar de fluid - deshidratarea - se datoreaz: a) pierderilor excesive (vrsturi, aspiraie, diaforez, diuretice);

b) micrii fluidului (acumulare anormal de fluid n diferite zone ale organismului (ascit, edem periferic); c) ambele. 74. Manifestrile de dependent n deshidratare sunt urmtoarele, cu excepia: a) piele uscat, membrane i mucoase uscate; b) creterea hemoglobinei i a hematocritului prin hemoconcentraie; c)creterea tensiunii arteriale. 75. Excesul volumului de lichid se datorete: a) creterii Na i a cantitii de ap prin retenie i/sau ingestie excesiv; b) scderii excreiei renale de Na i ap; c)scderii mobilizrii de lichide n interiorul spaiului intravascular. 76. Manifestrile de dependen n excesul volumului de lichid sunt urmtoarele, cu excepia: a) cretere acut n greutate; b) edem periferic, pleoape edemaiate; c)hipotensiune arterial. 23 77. Hiponatremia se manifest prin: a. cefalee, confuzie; b. anxietate, piele umed; c. exces de sodiu, peste 150 mEq/l. 78. Hipernatremia se manifest prin: a. membrane i mucoase uscate, agitaie; b. hiperemia feei, sete; c. deficit de Na, sub 130 mEq/l. 79. Hipopotasemia se manifest prin: a. slbiciune, scderea peristaltismului pn la ileus; b. crampe musculare la extremiti; c. nivel redus de K sub 3 mEq/l. 80. Hiperpotasemia se manifest prin: a. hiperactivitate intestinal (diaree); b. aritmii cardiace severe; c. exces de potasiu peste 5,5 mEq/l. 81. Pentru determinarea grupelor sanguine n sistemul OAB i Rh este necesar ca: a) determinarea s se fac prin ambele metode (Beth - Vincent i Simonin); b) determinarea s se fac de doi tehnicieni; c)s se foloseasc dou serii de seruri test. 82. Efectuarea probelor de compatibilitate trasfuzional are drept scop: a) reducerea la minimum a riscurilor accidentelor imunologice; b) evitarea hemolizei intravasculare acute; c)asigurarea c pacientul beneficiaz de transfuzia pe care o primete. 83. Incompatibilitatea transfuzional se previne prin urmtoarele msuri: a) determinarea grupei n sistemul OAB i Rh la primitor; b) alegerea unui snge de donator izogrup OAB i Rh; c)executarea probelor de compatibilitate direct (Jeanbereau) i biologic Oelecker.

84. Prin transfuzie nelegem: a) administrarea sngelui direct de la donator la primitor; b) administrarea de la donator la primitor dup o faz intermediar de conservare a sngelui; c)ambele. 85. Transfuzia de snge are drept scop: a) restabilirea masei sanguine i asigurarea numrului de globule roii necesare transportului oxigenului n caz de hemoragii, anemii, stri de oc; b) stimularea hematopoezei; c)corectarea imunodeficienelor. 86. Accidentele transfuziei sunt: a) incompatibilitatea de grup n sistemul OAB, manifestat sub forma ocului hemolitic; b) transfuzarea unui snge alterat, infectat cu germeni viruleni care provoac frisoane puternice la una-dou ore dup transfuzie; c) hemoliz intravascular prin transfuzarea sngelui nenclzit. 87. Incidentele transfuziei sunt urmtoarele cu excepia: a) ieirea acului din ven; b) perforarea venei; c) embolia pulmonar cu cheaguri. 88. Alimentaia pacientului trebuie s respecte urmtoarele principii, cu excepia: a) nlocuirea cheltuielilor energetice de baz ale organismului; b) favorizarea procesului de vindecare prin cruarea organelor bolnave; c) satisfacerea n exclusivitate a preferinelor alimentare ale pacientului. 89. Regimurile dietetice urmresc: a) punerea n repaus i cruarea unor organe, aparate i sisteme; 24 b) echilibrul unor funcii deficitare sau exagerate ale organismului; c) ndeprtarea unor produse patologice de pe pereii intestinali. 90. La prepararea dietetic a alimentelor se pot folosi urmtoarele tehnici de gastrotehnie, cu excepia: a) fierberea, nbuirea; b) frigerea, coacerea; c) prjirea, srarea. 91.n funcie de starea pacientului, acesta poate fi alimentat: a) activ; b) pasiv; c) artificial. 92. Alimentarea activ la pat se face aeznd pacientul n poziie: a. decubit lateral drept; b. decubit lateral stng; c. decubit dorsal. 93. Alimentarea artificial se realizeaz prin urmtoarele-procedee: a. sond gastric sau intestinal; b. gastrostom;

c. pe cale parenteral. 94. Pentru alimentarea prin sond gastric bulionul alimentar trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii, cu excepia: a. s nu prezinte grunji; d.s aib valoare caloric mare; e.s aib temperatura sczut. 95. Alimentarea parenteral se face cu substane care: a. au valoare caloric ridicat: b. pot fi utilizate direct de esuturi; c. au aciune iritant asupra esuturilor. 96. Raia alimentar echilibrat la aciuit va cuprinde: a) 400 g glucide, 70 g lipide, 70 g proteine/24 h; b) 6 g glucide/kg corp/24 h; 1 g lipide/kg corp/24 h; 1 g proteine/kg corp/24 h; c) 600 g glucide, 100 g lipide, 150 g proteine/24 h. 97. Un bolnav n repaus absolut la pat necesit: a. 25 cal./kg corp/24 h; b. 30 cal./kg corp/24 h; c. 35 cal./kg corp/24 h. 98. Alimentarea artificial prin sond gastric se face la bolnavii: a) incontieni; b) cu stricturi esofagiene; c) intoxicai cu substane caustice. 99. 100 g glucide pot fi asigurate prin: a. 100 g zahr, 120 g orez, 135 g tieei, 200 g pine; b. 3.000 ml lapte, 450 g carne alb; c. 200 g legume uscate, 400 g brnz. 100. 100 g proteine pot fi asigurate prin: a. 100 g carne alb, 200 g pete; b. 3.000 ml lapte; 450 g carne alb, 650 g pete; c. 100 g lipide, 500 g cartofi. 101. Temperatura se msoar n: a) caviti seminchise (axil, plic inghinal, cavitatea bucal); b) caviti nchise (rect, vagin); c) ambele. 102. Hiperpirexia reprezint: a. temperatura corpului peste 40 -41 C; b. temperatura corpului ntre 39-40C; c. temperatura corpului ntre 37-38C. 103. Pentru msurarea temperaturii n axil termometrul se menine: a. 3 min; b. 5 min; 25 c. 10 min. 104. Pentru msurarea temperaturii n cavitatea bucal termometrul se menine: a) 3 min; b) 5 min; c)10 min.

105. Pentru msurarea temperaturii pe cale rectal termometrul se menine: a) 10 min: b) 3 min; c) 5 min. 106. Pentru evaluarea corect a frecvenei respiraiei: a) se anun pacientul i se linitete din punct de vedere psihic; b) se prefer perioada de somn (pentru msurare - observare); c) nu se anun pacientul. 107. Frecvena respiraiei la adult este: a. 15-25 r/min; b. 20-25 r/min; c. 16-18 r/min. 108. Calitile pulsului depind de: a) frecvena i ritmicitatea inimii; b) debitul sistolic; c) elasticitatea i presiunea arterial. 109. Pulsul de poate msura manual (digital) la: a) artera radial, cubital; b) artera carotid; c) vena jugular. 110. Modificrile de frecven ale pulsului sunt urmtoarele, cu excepia: a) tahicardie; b) bradicardie; c) puls filiform.

1.6.3. Pregtirea preoperatorie i ngrijirile postoperatorii


ncercuii rspunsul corect: 1. Pregtirea preoperatorie se face n funcie de: a) felul interveniei i timpul disponibil; b) starea fiziologic a pacientului; c) bolile nsoitoare. 2. Pregtirea preoperatorie const n: a) pregtirea general; b) pregtirea local; c) ambele. 3. Pregtirea general preoperatorie const n: a) pregtirea psihic a pacientului; b) asigurarea igienei personale i a regimului dietetic: c) monitorizarea funciilor vitale i vegetati ve. 4. Care din urmtoarele manifestri de dependen pot amna actul chirurgical? a) apariia febrei; b) apariia unor infecii oto-rino-laringologice i pulmonare; c) anxietatea. 5. Pregtirea general din preziua interveniei chirurgicale are ca scop realizarea urmtoarelor obiective, cu excepia:

a) asigurarea repausului i a alimentaiei necesare; b) asigurarea igienei corporale i evacuarea intestinului; 26 c) pregtirea cmpului operator. 6. Pregtirea local din preziua interveniei chirurgicale const n: a) pregtirea cmpului operator prin splarea tegumentelor; b) raderea pilozitilor, degresarea i dezinfectarea tegumentelor; c) acoperirea cmpului operator. 7. n dimineaa interveniei chirurgicale, asistenta are n vedere urmtoarele obiective: a) ntreruperea alimentaiei cu cel puin 12 ore nainte; b) ndeprtarea protezelor dentare, bijuteriilor i a lacului de unghii; c) golirea vezicii urinare i administrarea medicamentelor preanestezice indicate de medicul anestezist. 8. n interveniile de urgen, asistenta realizeaz urmtoarele obiective: a) bolnavul s fie ferit de pericole (tratamentul ocului cnd este cazul); b) evacuarea coninutului stomacului la indicaia medicului; c)susinerea funciilor vitale i vegetative i recoltarea sngelui pentru examene de laborator. 9. Pregtirea special a bolnavilor cu risc operator are ca scop: a) corectarea deficienelor organismului; b) restabilirea echilibrului hidro-electrolitic i acido-bazic; c)prevenirea complicaiilor ce pot aprea intra- i postoperator. 10. ngrijirile postoperatorii se acord n funcie de: a) natura interveniei; b) complicaiile survenite intraoperator; c) felul anesteziei i starea general a pacientului. 11. ngrijirile postoperatorii au drept scop: a) restabilirea funciilor organismului; b) asigurarea cicatrizrii normale a plgii; c) prevenirea complicaiilor. 12. Transportul bolnavului operat se face cu: a) cruciorul; b) fotoliul rulant; c) brancarda. 13. In vederea instalrii pacientului la pat, asistenta pregtete: a) salonul i patul; b) materiale pentru reanimarea postoperatorie i supravegherea pacientului; c) nu sunt necesare pregtiri speciale. 14. Pacientul operat cu anestezie general se aaz la pat pn la trezire n poziie: a) decubit dorsal, cu capul ntors ntr-o parte; b) decubit lateral;

c) semieznd. 15. ngrijirile imediate constau n: a) supravegherea faciesului i a comportamentului; b) supravegherea funciilor vitale; c) supravegherea pansamentului, evacuarea vezicii. 16. Apariia cianozei postoperator imediat indic: a) insuficiena respiratorie; b) insuficiena circulatorie; c) ambele. 17. ngrijirile acordate n primele dou zile dup intervenia chirurgical constau n: a) supravegherea funciilor vitale i vegetative pentru prevenirea complicaiilor (oc, hemoragii); b) asigurarea igienei i a alimentaiei; c) urmrirea relurii tranzitului intestinal (eventual clisma evacuatorie) 27 18. Meninerea hipertermiei n ziua a treia de la intervenia chirurgical indic apariia unei complicaii infecioase ca: a. limfangita; b. infecia la nivelul plgii operatorii; c. complicaii infecioase pulmonare sau urinare. 19. Apariia dispneei asociat cu cianoza n a treia zi indic: a) o complicaie pulmonar infecioas; b) atelectazia datorat obstrurii unei bronhii cu un dop de mucus; c) ambele. 20. Dup reluarea tranzitului intestinal, n ziua a treia bolnavul va fi alimentat cu: a. piureuri, iaurt; b. carne, legume, pine; c. alimentele preferate. 21.Firele de sutur se scot n funcie de locul interveniei. Dup apendicectomie se scot n: a. ziua a treia; b. ziua a asea; c. ziua a aptea. 22. Dup rahianestezie, pacientul se transport n poziie: a. decubit lateral; d. decubit dorsal, cu capul ntors lateral; e. Trendelenburg. 23. Pacientul operat cu rahianestezie cu soluii izotone va fi instalat la pat n poziie: a. decubit dorsal, fr pern; b. decubit lateral; c. procliv. 24. Dup rahianestezie pulsul poate fi: a. uor brahicardic; b. tahicardie; c. n limite normale. 25. Revenirea sensibilitii dup rahianestezie la membrele inferioare se face: a) de la haluce spre rdcina coapsei; b) de la rdcina coapsei spre haluce; c) nu are un traiect anume.

Capitolul II

FUNCIILE UMANE

I NGRIJIREA PACIENILOR CU DIFERITE AFECIUNI.


2.1. Locomoia
2.1.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni ale aparatului locomotor.
ncercuii rspunsul corect: 1. Educaia pacientului pentru prevenirea afeciunilor locomotorii cuprinde: a) asigurarea unei alimentaii echilibrate; b) expunerea prelungit la frig; c)efort fizic; d) poziionarea corect a corpului n timpul unor activiti; e) tratarea corect a infeciilor microbiene i virale. 2. Factorii care contribuie la apariia osteoporozei sunt: a) alimentaia excesiv de bogat n glucide i proteine; b) alimentaia excesiv de bogat n proteine i calciu; 28 c) fumatul. 3. Deformrile coloanei vertebrale (cifoza, lordoza) apar mai frecvent: a) la copii precolari; b) n perioada pubertar; c) la vrstnici. 4. Fracturile cominutive se trateaz astfel: a) imobilizare n aparat gipsat; b) intervenie chirurgical i imobilizare n aparat gipsat; c) extensie continu. 5. Osteoporoza se produce: a) la btrni; b) dup corticoterapie; c) la copii n perioadele de cretere accelerat; d) la femeile n menopauz. 6. Simptomele frecvente n morbul lui Pott" sunt urmtoarele, cu excepia: a) contracturii musculare pe prile laterale ale vertebrelor afectate; b) deformaiilor osoase (cifoza) la nivelul coloanei vertebrale; c) febrei ridicate; d) paraliziei membrelor inferioare. 7. Osteoartrita tuberculoas coxofemural se ntlnete mai frecvent la: a) copii ntre 3-6 ani; b) btrni; c) adulii anemici.

8. Semnele de recunoatere a unei luxaii sunt urmtoarele, cu excepia: a) febrei ridicate i congestiei la nivelul articulaiei; b) tumefaciei locale i deformarea regiunii; c) durerii vii care nu cedeaz la calmante; d) impotentei funcionale. 9. Tratamentul unei entorse simple const n: a) punerea n repaus a articulaiei afectate; b) aparat gipsat 21 de zile; c) administrarea de antialgice. 10. Diagnosticul corect al unei luxaii i a unei fracturi se pune prin: a) semnele de probabilitate; b) prin examenul radiologie fa i profil aJ osului interesat; c) aprecierea mobilitii membrului afectat. 11. Reducerea luxaiei se poate efectua: a) la locul accidentului; b) numai ntr-o secie de specialitate; c) ambele rspunsuri sunt corecte. 12. Entorsele sunt: a) leziuni traumatice nchise ale articulaiei cu modificarea temporar a rap orturilor anatomice normale a suprafeei articulare; b) leziuni traumatice caracterizate prin pierderea permanent a raporturilor anatomice normale dintre suprafeele articulare; c) ntreruperea parial a continuitii unui os. . 13. Aparatul gipsat trebuie s respecte urmtoarele condiii: a) s nu fie prea gros; b) s fie suficient de rezistent; c) s cuprind articulaia de deasupra focarului de fractur. 14. Durata imobilizrii unei fracturi necomplicate depinde de: 29 a) vrst; b) felul fracturii; c) calitatea gipsului utilizat. 15. Durata imobilizrii unei fracturi necomplicate este: a) 30 de zile; b) 21-30 de zile; c) 30-90 de zile, n funcie de osul fracturat. 16.Reducerea ortopedic a unei fracturi se realizeaz: a) sub anestezie general; b) sub anestezie local; c)nu necesit anestezie.

17.Dup reducerea ortopedic a unei fracturi este necesar: a) controlul radiologie pentru a constata poziia capetelor osoase fracturate; b) imobilizarea n aparat gipsat; c) ambele. 18.Efectuarea aparatului gipsat se ncepe cu: a) aplicarea unor aele; b) acoperirea tegumentelor cu un strat de tifon; c) depinde de calitatea sulfatului de calciu. 19.Extensia continu este: a) o metod de reducere a fracturilor cu deplasarea capetelor osoase fracturate; b) o metod de imobilizare; c)o tehnic chirurgical. 20. Fracturile de rotul se pot reduce: a) prin extensie continu; b) prin reducere ortopedic; c) prin intervenie chirurgical. 21. Pacientul cu extensie continu la membrele inferioare prezint: a) perturbarea imaginii de sine; b) potenial de complicaii pulmonare, tegumentare; c) febr. 22. Perturbarea imaginii corporale se produce la pacienii cu: a) fracturi deschise; b) arsuri ale feei; c) amputaii de membre. 23. Dup aplicarea aparatului gipsat se va urmri: a) culoarea tegumentelor la extremiti; b) apariia edemelor la extremiti; c) tensiunea arterial - msurare. 24. Corelai prima cu a doua coloan: a) cizm gipsat 1. entors articulaia tibio-tarsian b) corset gipsat 2. fractur col femural c) aparat pelvipedios 3. fractur humerus d) gheat gipsat 4. fractur maleolar e) aparat toracobrahial 5. fractur coloan vertebral. 25. Pentru protejarea segmentului lezat, pacientul este nvat: a) s foloseasc crjele, cadrul metalic; b) s foloseasc bastonul; c) fotoliul rulant.

2.1.2. ngrijirea pacienilor cu afeciuni reumatismale


30

Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. n educaia pentru sntate privind prevenirea RAA i complicaiilor sale se va avea n vedere: a) tratarea corect a anginelor streptococice; b) evitarea ortostatismului prelungit; c) asanarea focarelor de infecie - amigdaliene, dentare. 2. Examenul endoscopic articular poart numele de: a) endoscopie; b) artroscopie; c) sinovialoscopie. 3. Pentru cercetarea factorului reumatoid se recolteaz: a. snge venos; b. urin; c. lichid si no vi al. 4. Pentru prevenirea artrozelor fiecare individ trebuie s cunoasc factorii predispozani: a) alimentaia echilibrat; b) factorii poluani din mediul nconjurtor; c)traumatismele i suprasolicitrile mecanice. 5. Facei corespondena datelor din prima i a doua coloan: a) RAA 1. dureri articulare la mini i picioare b) PR 2. dureri la articulaiile mari cu caracter migrator c) SA 3. imobilitatea coloanei vertebrale 4. febr. 6. Facei corespondena datelor din prima i a doua coloan: a) RAA 1. repaus absolut la pat b) PR 2. antibioterapie c) SA 3. corticoterapie 4. gimnastic recuperatorie. 7. Alimentaia pacientului cu RAA prezint urmtoarele caracteristici: a) este desodat pe perioada tratamentului cu cortizon; b) este hiperproteic; c) este hidrozaharat pe perioada febril a bolii. 8. Durerile n RAA au urmtoarele caracteristici: a) afecteaz articulaiile mici de la mini i picioare; b) au caracter migrator afectnd articulaiile mari; c) se instaleaz numai la mobilizare. 9. n timpul administrrii cortizonului, n bolile reumatismale asistenta va supraveghea n mod deosebit: a) alimentaia i greutatea pacientului; b) TA i somnul; c) scaunul, vrsturile. 10. Pentru asigurarea repausului pacientului cu spondilit anchilozant asistenta pregtete: a) pat tare, neted; b) trei perne mari i o pern cilindric; c) scaun dur cu sptar nalt.

11. Problemele pacientului cu spondilit anchilozant, n fazele terminale sunt urmtoarele, cu excepia: a) alterarea mobilitii; b) instalarea strii comatoase; c) reducerea autonomiei. 12. Pentru injecia intraarticular cu medicaie antiinflamatoare, unui pacient cu artroza umrului, asistenta medical pregtete materialele urmtoare, cu excepia: a) sering, ace, soluie medicamentoas, soluii dezinfectante; b) eprubete sterile, pahar conic gradat; 31 c) material de protecie, tampoane i comprese sterile. 13.Obiectivul principal n ngrijirea pacientului cu artroz l constitui e: a) pstrarea mobilitii articulare; b) meninerea greutii corporale; c)reintegrarea social a pacientului. 14. Cefaleea, ameelile, pot fi manifestri de dependen ale pacientului cu: a) spondiloz lombar; b) spondiloz dorsal; c)spondiloz cervical. 15.Obiectivele ngrijirilor pacientului cu PR sunt, n afar de: a) diminuarea durerilor articulare; b) meninerea temperaturii corporale n limitele 36 -37C; c) pstrarea mobilitii.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai-le cu A sau F: 1. Pacientul cu RAA are nevoie de repaus la pat numai n perioada cnd prezint dureri. 2. Efectele secundare ale corticoterapiei sunt dureri epigastrice, HTA, insomnie. 3. n PR durerile articulare ncep la articulaiile mari portante. 4. Pacientul cu PR n stadiile 3-4 prezint pierderea capacitii de autoservire. 5. Antrenarea pacientului cu poliartrit n activiti care s mobilizeze articulaiile mici ale minii este absolut necesar. 6. n SA durerile lombare iradiaz pe traiectul nervului sciatic. 7. n stadiile avansate, pacientul cu spondilit prezint capacitate ventilatorie pulmonar redus. 8. Persoanele cu obezitate, sedentare nu sunt expuse producerii artrozelor. 9. Pacientul cu spondiloz cervical prezint ameeli, cefalee. 10. Goniometria este o metod de explorare a mobilitii articulare.

2.2. Circulaia i respiraia


2.2.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni respiratorii Testul A
ncercuii rspunsul corect:

1. Pentru prevenirea afeciunilor respiratorii, pacientul este sftuit: a) s evite mediul poluat, tabagismul; b) s-i pstreze greutatea corporal n limitele vrstei/sexului; c) s evite practicarea sporturilor n timpul anotimpurilor reci. 2. Pentru culegerea datelor i ntocmirea planului de ngrij ire, asistenta va observa la un pacient cu o afeciune pulmonar: a. aspectul abdomenului; b. culoarea tegumentelor; c. aspectul toracelui, micrile celor dou hemitorace. 3. Spirografia exploreaz: a) volumele i capacitile pulmonare; b) volumele pulmonare dup efectuarea unui efort dozat; c) arborele traheobronic, folosind substana de contrast. 4. Pentru spirografie pacientul necesit urmtoarea pregtire: 32 a) cu 24 de ore nainte se ntrerupe medicaia excitant sau sedativ a centrilor respi ratori; b) repaus fizic i psihic cu 30 de minute naintea examenului; c)nu necesit pregtire. 5. Valorile normale ale parametrilor cercetai prin spirografie (CV, VEMS i IT) normali n raport cu tabelele CECO sunt: a) 50% din valorile ideale; b) 70-80% din valorile ideale; c) 100% fa de valorile ideale. 6. Bronhografia reprezint examenul: a) radiologie al aparatului respirator; b) endoscopic al aparatului respirator: c) radiologie al arborelui traheobronic. 7. n dimineaa bronhoscopiei, pacientul necesit ca pregtire: a) clisma evacuatoare; b) administrarea atropinei, cu 30 de minute naintea examenului; c)ntreruperea alimentaiei. 8. Pentru examenul bacteriologic al sputei se pregtesc urmtoarele materiale: a) pahar conic gradat; b) cutie Petri - steril c) tvi renal. 9. Dispneea n bolile pulmonare este consecina: a) scderii aportului de oxigen, creterii cantitii de dioxid de carbon; b) comprimrii organelor abdominale; c)obstruciei cilor respiratorii. 10. Semnele caracteristice ale hemoptiziei sunt: a) senzaie de gdilitur a laringelui, cldur retrosternal, tuse iritativ cu expulzia sngelui, gust de snge; b) senzaie de gdilitur a laringelui, grea, vrstur, gust de snge, transpiraii profuze; c)senzaie de grea, vrsturi, cldur retrosternal, gust de snge. 11. Interveniile autonome ale asistentei n hemoptizie sunt: a) aezarea pacientului n poziie Trendelenburg;

b) instituirea repausului fizic, psihic, vocal; c)aplicarea unei pungi cu ghea pe regiunea retrosternal; d) nvarea pacientului s efectueze inspiraii forate; e) aezarea pacientului n poziie semieznd. 12. Depistarea precoce a mbolnvirii cu TBC se face prin: a) IDR la tuberculin; b) IDR -Cassoni; c) IDR - Dick. 13. Insuficiena respiratorie acut poate fi determinat de: a) expunerea la frig, cldur; b) obstrucia cilor respiratorii superioare; c)bronhoalveolite de deglutiie. 14. Criza de astm se caracterizeaz prin urmtoarele manifestri: a) sputa rozat, bradipnee; b) sputa cu aspect perlat, tahipnee; c)dispnee expiratorie, bradipnee. 15. Pentru ameliorarea respiraiei pacientului n criza de astm bronic i se d poziia: a) semieznd cu spatele sprijinit, braele pe lng corp; b) decubit lateral; c)Trendelenburg. 16. Ca intervenii de urgen n criza de astm bronic se vor aplica: a) administrarea medicaiei bronhodilatatoare i antialergice; b) educaia pacientului cum s previn crizele de astm; c)oxigenoterapie. 33 17. Facei corelaie ntre prima coloan i cea de a doua: a) Astm bronic; 1. Dispnee cu polipnee 6. Bradicardie; b) Astm cardiac; 2, Dispnee cu bradipnee 7. Tahicardie; c)Edem pulmonar acut; 3. Dispnee inspiratorie 8. Sputa rozat, spumoas 4. Dispnee expiratorie 9. Transpiraie 5. Tegumente palide 10. Cianoz. 18. Intervenia de urgen n cazul pacientului cu edem pulmonar acut const n: a) scderea circulaiei de ntoarcere prin sngerare; b) aplicarea garourilor la rdcina membrelor; c)administrarea diureticelor. 19. n pleurezia seriofibrinoas pacientul prezint urmtoarele manifestri de dependent, cu excepia: a) febr, frison; b) transpiraii nocturne; c)febra de tip remitent, durere toracic. 20. Pentru stabilirea diagnosticului, n pleurezia serofibrinoas asistenta efectueaz la recomandarea medicului urmtoarele examinri: a) IDR la PPD;

b) Testul Schikc; c)IDR Cassoni.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Obiectivul principal n insuficiena respiratorie acut este permeabilizarea cilor re spiratorii. 2. n obstruciile supraglotice pentru permeabilizarea cilor respiratorii, intervenia de urgen este drenajul postural. 3. n cazul voletului costal se aplic un pansament compresiv pentru imobilizare. 4. Semnele importante ale pneumotoraxului sunt: junghi toracic, dispnee, anxietate. 5. Pentru instalarea drenajului postural toracic, asistenta pregtete: canula traheal i aspiratorul mecanic pentru secreii. 6. n ngrijirea pacientului cu traheostomie, o ngrijire important o constituie meninerea permeabilitii cilor respiratorii. 7. Dup interveniile chirurgicale intratoracice imobilizarea pacientului la pat se menine timp ndelungat. 8. Pentru depistarea persoanelor bolnave de TBC pulmonar se efectueaz vaccinarea BCG. 9. Pacientul care prezint tuse cu expectoratie este surs de infecie pentru alte persoane. 10. Pacientul cu afeciuni respiratorii prezint anxietate din cauza tulburrilor de oxigenare cerebral.

2.2.2 ngrijirea pacienilor cu afeciuni cardiovasculare Testul A


ncercuii rspunsul corect: 1. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare se recomand: a) evitarea mersului pe jos; b) alimentaie fr exces de sare, grsimi; c) evitarea stresului psihic. 2. Facei corespondena datelor din prima i a doua coloan: a) insuficien cardiac; 1. tegumente palide, reci, fanere atrofiate; b) arteriopatie obliterant; 2. tegumente cianotice la extremiti, edeme; c) boala varicoas; 3. edem dup ortostatism prelungit, vase superficiale dilatate. 3. Flebografia reprezint: a) exa menul endoscopic venos; b) examenul radiologie venos; c) msurarea presiunii venoase. 34 4. Oscilometria reprezint: a) o metod de explorare a arterelor periferice; b) o metod de examinare a venelor; c)o metod de evideniere a amplitudinii pulsaiilor peretelui arterial. 5. Electrocardiografia const n: a) nregistrarea biocurenilor produi de miocard n cursul unui ciclu cardiac; b) reprezentarea grafic a zgomotelor produse ntr-un ciclu cardiac; c)curba rezultat din nregistrarea grafic a ocului apexian.

6. IMA apare n urmtoarele circumstane, cu excepia: a) mesele copioase, efortul fizic, expunerea la frig; b) dup infecii aerogene; c) dup imobilizarea prelungit la pat. 7. Durerea n IMA prezint caracteristicile urmtoare: a) cedeaz la administrarea nitroglicerinei; b) este violent, insuportabil; c) dureaz peste 30 de minute. 8. Obiectivele imediate n ngrijirea pacientului cu IMA vizeaz: a) combaterea durerii i anxietii; b) prevenirea complicaiilor; c) recuperarea i reintegrarea social a pacientului. 9. n timpul tratamentului cu anticoaguiante asistenta va avea n vedere: a) evaluarea aspectului tegumentelor n zonele unde se fac injecii; b) supravegherea sngerrilor gingivale, nazale; c) notarea zilnic a diurezei. 10.n ocul cardiogen, pacientul prezint urmtoarele manifestri de dependen: a) nelinite; b) tegumente reci; c) poliurie; d) hipotensiune arterial; e) greuri; f) vrsturi. 11. Persoanele cu risc n apariia endocarditei infecioase sunt: a) cele cu valvulopatii dobndite dup RAA; b) persoanele cu obezitate; c)cele cu malformaii cardiace congenitale. 12. Pacientul cu pericardit se plnge de durere cu localizare: a) retrosternal accentuat de tuse, inspiraie: b) retrosternal iradiat n umrul stng; c) hipocondrul stng accentuat de tuse. 13. Manifestrile de dependen ntlnite la pacientul cu HTA sunt: a) palpitaii, vrsturi; b) dispnee, cefalee occipital, tulburri de vedere; c) dispnee, poliurie. 14. Interveniile autonome ale asistentei pentru ngrijirea pacientului cu HTA constau n: a) asigurarea regimului alimentar hiposodat, hipolipidic; b) educaia pacientului pentru suprimarea fumatului; c) administrarea medicaiei antihipertensive. 15. Dnul l.S. de 54 de ani, fumtor, lucrtor n construcii, afirm c de dou luni prezint dureri la mers

n gamba stng, care s-au accentuat, determinndu-l s ntrerup mersul pentru a-i ceda durerea. Care poate fi cauza durerii? a) alterarea circulaiei venoase; b) alterarea circulaiei arteriale periferice; c) ambele. 35 16.Fiind internat pentru precizarea diagnosticului, domnului l.S. i se fac explorri paraclinice: a) arteriografie; b) oscilometrie; c) flebografie. 17.Se stabilete diagnosticul de artrit obliterant. La externare asistenta l educ pe domnul l.S.: a) s poarte ciorapi elastici; b) s pstreze igiena riguroas a picioarelor; c) s poarte nclminte confortabil din piele, ciorapi din bumbac; d) repaus la pat. 18.Dnul A.l. este internat cu tromboflebita gambei drepte, l se acord urmtoarele ngrijiri: a) repaus la pat n poziie Trendelenburg; b) suplinirea pacientului pentru satisfacerea nevoilor de baz; c) repaus la pat, cu membrul inferior drept ridicat pe o atel Braun. 19.Pacientului cu varice i se recomand purtarea ciorapilor elastici pe care i mbrac astfel: a) fiind aezat n pat cu membrul inferior orizontal; b) fiind n poziie eznd pe scaun; c)n ortostatism. 20.Poziia pacientului cu insuficien cardiac este: a) decubit dorsal; b) eznd n fotoliu; c) semieznd n pat. 21.n timpul administrrii digitalei, asistenta va urmri n mod deosebit: a) pulsul; b) diureza; c) apariia greurilor, vrsturilor. 22. Alimentaia pacientului cu insuficien cardiac urmrete: a. reducerea cantitii de glucide / 24 h b. reducerea numrului de mese /24 h c. reducerea consumului de NaCl i a cantitii de lichide 23. Alimentaia pacientului cu insuficien cardiac const n: a. mese mici, n numr de 4-5 / 24 h b. alimentaie hipolipidic c. alimentaie hipocaloric 24. Interveniile zilnice ale asistentei medicale n evaluarea strii unui pacient cu anasarc constau n: a. notarea cantitii de lichide ingerate / 24 h b. msurarea greutii corporale i a diurezei c. oxigenoterapie 25. Palpitaiile ca manifestri de dependen apar: a. n bolile cardiace

b. dup abuz de cafea, tutun c. ambele

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Factorii de risc major a aterosclerozei sunt: fumatul, sedentarismul, HTA. 2. EKG, exploreaz activitatea bioelectric produs de inim i vase. 3. FKG exploreaz zgomotele i suflurile inimii prin nregistrarea grafic. 4. Presiunea venoas msurat periferic are valoare de 110 -140 mm Hg. 5. Pentru efectuarea cateterismului cardiac pacientul necesit o pregtire sumar n dimineaa examenului. 6. Alimentaia reprezint o ngrijire important a pacientului cu HTA. 7. n arteriopatia obliterant tegumentele sunt cianotice, reci. 8. Pacientul cu tromboflebit prezint durere pe tractul veno s. 9. Prevenirea morii subite n IMA se realizeaz n primul rnd prin asigurarea repausului fizic i psihic al 36 pacientului. 10. Aeznd membrele inferioare mai sus dect restul corpului, se asigur o circulaie venoas mai bun.

2.2.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni hematologice


ncercuii rspunsul corect: 1. Sngele este un esut lichid care reprezint: a. 6 -8% din greutatea corporal; b. 20% din greutatea corporal; c. 0,5% din greutatea corporal. 2. Funciile sngelui constau n: a) transport de O2 i CO2 la i de la esuturi i a produilor de catabolism la organele excretoare; b) termoreglare, aprare a organismului; c) rol n metabolism. 3. Manifestrile de dependen caracteristice unei anemii acute posthemoragice sunt: a) coloraie icteric a tegumentelor; b) coloraie palid a tegumentelor, hipotensiune arterial, tahicardie; c) tegumente uscate, unghii friabile. 4. Corelai manifestrile de dependen din coloana a ll -a cu bolile hematologice din prima coloan: a) anemie acuta 1. astenie 6. HTA b) poliglobulie 2. paloarea tegumentelor 7. tegumente uscate c) leucemie 3. tahicardie 8. ulceratii in cavitatea bucala 4. febra, frison 9. pierderea cunostintei 5. hTA 10. acufene 5. Riscul de apariie a anemiilor cronice este mai mare la urmtoarele categorii de persoane: a) persoane cu insuficien cardiorespiratorie; b) persoane cu carene alimentare;

c)persoane cu intoxicaii profesionale. 6. Alimentaia pacientului cu anemie prezint urmtoarele caracteristici: a) este hiperproteic, bogat n fier i calciu; b) este desodat; c)este hiperzaharat. 7. Pacientul cu hemofilie este educat: a) s evite traumatismele, s tie s-i acorde primul ajutor n cazul unei plgi; b) s aib alimentaie hiperproteic; c)s evite micrile brusce. 8. Persoanele cu hemofilie pot prezenta ca probleme de dependen cauzate de complicaiile bolii: a) apetit redus; b) tulburri de mobilitate i autoservire; c)insomnie. 9. Dup administrarea preparatelor cu fier pe cale oral n anemiile cronice se modific culoarea urmtoarelor produse eliminate de pacient: a) urina; b) scaunul; c) saliva. 10. Pacientului cu leucemie i se va asigura zilnic igiena tegumentelor i, mucoaselor pentru a preveni infectarea lor, pentru c: a) pacientul prezint prurit tegumentar; 37 b) pacientul prezint rezisten sczut la infecii; c)ambele. 11. n administrarea medicaiei citostatice asistenta respect urmtoarele msuri: a) prepar extemporaneu soluiile i le injecteaz direct n tubul perfuzorului; b) prepar soluiile cu 6 ore nainte de injectare; c)evit contactul soluiilor cu tegumentele sale. 12. Puncia osoas efectuat pentru explorarea mduvei hematoformatoare se execut: a) n oasele Jungi; b) n oasele late; c)n orice os. 13. Testul Rumpel-Leede exploreaz: a) fragilitatea capilarelor sanguine; b) circulaia venoas; c)circulaia venoas i arterial. 14. La nivelul tegumentelor, n bolile hematologice se ntlnesc ca manifestri de dependen: a) uscciune, paliditate, hipercoloraie; b) vezicule, pustule; c)elemente purpurice, ulceraii.

15. Repausul obligatoriu la pat se recomand pacienilor cu boli hematologice, cu excepia: a) anemia cronic; b) leucemie acut; c) anemie acut; d) hemofilie.

2.3. Nutriia i metabolismul.


2.3.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni digestive i glandelor anexe Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Explorarea funciei secretorii a stomacului se poate face prin: a) recoltarea sucului gastric dup stimularea cu histamin (chimismul gastric); b) tubajul gastric nocturn; c)examen radiologie. 2. n vederea irigoscopiei pacientul necesit pregtire alimentar: a) dou-trei zile alimentaie neflatulent, regim hidric n preziua examenului; b) dou-trei zile alimentaie bogat n celuloz; c)nu necesit pregtire. 3. Rectosigmoidoscopia reprezint examenul endoscopic al segmentului terminal digestiv, care poate avea: a) scop explorator; b) scop terapeutic; c)ambele. 4. Urmtoarele explorri ale ficatului au semnificaie etiopatogenetic: a) determinarea imunoglobulinelor; b) determinarea AgHBs, IDR Cassoni, testul Coombs; c)determinarea bilirubinemiei. 5. Explorarea funcional a pancreasului se face'prin metode directe i indirecte. Enzimele pancreatice se cerceteaz n: a) snge; 38 b) suc pancreatic; c)snge, urin, suc pancreatic. 6. Colangiografia este examenul radiologic care folosete substan de contrast pe baz de iod, administrat intravenos pentru evidenierea : a) vezicii biliare; b) vezicii biliare; c)vezicii 7. Examenul materiilor fecale pentru reacia Adler se face dup trei zile de regim alimentar: a) prnzul Schnith-Strasburger; b) prnzul Leporsky; c)alimentaie care s nu conin zarzavaturi verzi i carne. 8. Vrsturile cu coninut alimentar vechi sunt ntlnite la pacienii cu: a) stenoz piloric;

b) cancer gastric; c)gastrit. 9. Durerea n afeciunile digestive prezint unele caracteristici. Facei corelaie ntre prima i a doua coloan: a) durere n epigastru 1. ulcer duodenal b) durere difuz abdominal 2. litiaz biliar c) durere n hipocondrul drept 3. rectocolit d) durere cu iradiere n umrul drept e) durere cu iradiere n spate f) durere ce se amelioreaz dup defecaie g) durere care apare toamna i primvara 10. Dl I.V., de 34 de ani, economist, este internat cu diagnosticul de ulcer duodenal. S e recomand efectuarea radioscopiei gastrointestinale pentru care se pregtete astfel: a) n seara precedent clism evacuatoare; b) cu una-dou zile nainte alimentaie neflatulent; c)n dimineaa examinrii nu fumeaz, nu mnnc; d) cu 30 de minute nainte se administreaz o can de ceai. 11. Dlui I.V. i se recomand pstrarea unui regim alimentar compus din: a) supe de zarzavat, lapte, carne fiart, ou fierte moi; b) ciorbe de carne, brnz de vaci; c)pine veche, soteuri de zarzavat. 12. La externarea din spital dlui I.V. asistenta i recomand: a) alimentaie complet, fr restricii; b) s respecte orarul meselor; c)s evite stresul fizic i psihic. 13. Expresia feei este caracteristic unor mbolnviri. Astfel, ochii nfundai, cu cearcne albastre, nasul ascuit, este caracteristic n: a) bolile infecioase; b) boala Basedow; c) afeciuni peritoneale. 14. Somnul pacientului trebuie urmrit de asistenta medical din punct de vedere cantitativ i calitativ. Somnolena care se instaleaz imediat dup alimentaie poate fi ntlnit n: a) insuficiena hepatic; b) hepatita acut viral; c)ulcerul duodenal. 15. Interveniile asistentei medicale n ngrijirea pacientului cu ciroz hepatic sunt: a) asigurarea alimentaiei, msurarea i notarea greutii corporale i a diurezei; b) pregtirea pentru flebografie; 39 c)efectuarea examenului de laborator al sngelui.

16. Pacienii suferinzi de hemoroizi sau operaii pentru aceast afeciune vor primi urmtoarele recomandri: a) toalet local cu ap cald i spun, bi cldue de ezut; b) diet adecvat pentru evitarea constipaiei; c)bi fierbini sau prinite aplicate local. 17. Pacientul cu stenoz piloric pentru intervenia chirurgical, pe lng pregtirile generale operatorii, necesit: a) spltur gastric cu una-dou zile naintea interveniei; b) reechilibrarea hidroelectrolitic; c) dezinfecia cilor respiratorii. 18. Pregtirea specific pentru interveniile chirurgicale pe intestin are drept scop: a) dezinfecia intestinului prin chimio- i antibioterapie; b) prevenirea complicaiilor; . c)golirea intestinului prin diet hidric i clism nalt. 19. Dna A.C. de 38 de ani, 92 kg, lucrtor n industria crnii este internat cu diagnosticul colecistit acut, prezentnd manifestri de dependen specifice bolii: a) dureri n hipocondrul drept; b) febr, frison; c)stare comatoas; d) greuri, vrsturi. 20. Pentru precizarea diagnosticului, dna A.C. este pregtit pentru examene paraclinice - tubaj duodenal i colecistografie. Acestea se vor face: a) n ziua urmtoare internrii; b) dup remiterea fenomenelor acute; c)dup o lun. 21. Dna A.C. este realimentat dup oprirea vrsturilor astfel: a) cantiti mici de ceai, din or n or; b) supe strecurate de zarzavat; c)lapte, smntn, peste. 22. Pentru combaterea durerilor, dnei A.C. i se administreaz: a) 1 fiol Mialgin la 6 h; b) 1 fiol Papaverin i 1 fiol Scobutil la nevoie; c)1 fiol Morfin. 23. Ora de administrare a (Dedicaiei n bolile digestive este legat de alimentaie. Facei corelaia ntre cele dou coloane: a) antisecretoare 1. la dou ore dup mese b) substituenii aciditii gastrice 2. naintea meselor c)alcaline ale secreiei gastrice 3. n timpul meselor 24. Dl I.J., 47 de ani, suferind de ciroz hepatic, cu varice esofagiene, prezint la domiciliu hemoragie digestiv superioar - hematemez i melen. Asistenta medical instituie urmtoarele msuri:

a) repaus la pat, repaus alimentar, pung cu ghea n regiunea epigastric; b) i administreaz cantiti mici de lichide reci; c)repaus la pat, pung cu ghea n regiunea sternal. 25. La externarea din spital pacientul care prezint colostomie va fi educat pentru a se autongriji: a) s-i schimbe aparatul colector; b) s-i protejeze tegumentele din jurul stomei; c)s-i menin igiena general. 26. Regimul alimentar al purttorului de colostoma este: a) bogat n proteine i grsimi; 40 b) bogat n hidrai de carbon i proteine; c)srac n lipide i celuloz. 27. Alimentaia pe cale natural n perioada postoperatorie se reia n funcie de natura interveniei cu cantiti mici de lichide astfel: a) n interveniile pe esofag, la dou zile dup operaie; b) n interveniile pe stomac, din ziua a treia postoperatorie; c)n interveniile pe intestinul gros, n prima sptmn postoperatorie diet hidric. 28. Tranzitul intestinal pentru gaze se reia n ziua 1 postoperator. n caz de meteorism abdominal se intervine: a) introducerea tubului de gaze; b) administrarea soluiei de clorur de potasiu; c) ambele. 29. Pacientul cu colecistectomie prezint drenuri prin care se scurge bila. Asistenta supravegheaz: a) cantitatea zilnic de secreie; b) ca drenul s nu se cudeze; c)aspectul secreiilor. 30. Vrsturile postoperatorii cauzate de staza gastric se combat prin: a) administrarea antivomitivelor; b) nu se combat, sunt normale postoperator; c)introducerea sondei nazogastrice pentru drenarea secreiei, urmat de spltur gastric.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Proba de digestie e un examen ce exploreaz indirect pancreasul exocrin. 2. Regimul alimentar n boala ulceroas este acelai indiferent de faza evolutiv a bolii. 3. Deficitul de volum lichidian se instaleaz la pacientul cu stenoz piloric din cau za diareei. 4. Pacientul cu rectocolit ulcerohemoragic prezint n fazele acute scaune diareice 3 -30/24 h. 5. Pacientul cu enterocolit acut nu este surs de infecie pentru alte persoane. 6. Pentru diminuarea durerii pacientului cu colecistit acut i se aplic un termofor n regiunea hipocondrului drept. 7. Pacientul cu ciroz hepatic poate prezenta gingivoragii i epistaxis.

8. Scaunele postprandiale pot fi ntlnite la pacienii cu litiaz biliar. 9. Icterul tegumentar poate provoca prurit. 10. Dup interveniile chirurgicale pe intestinul gros, nu se impun restricii alimentare din a doua zi a operaiei.

2.3.2. ngrijirea pacienilor cu tulburri hidroelectrolitice Testul A


ncercuii rspunsul corect: 1. Rolul apei n organism este: a) solvent al tuturor substanelor organice i anorganice; b) menine n soluie o serie de sruri minerale; c)menine presiunea osmotic a lichidelor din organism. 2. Nevoia de ap a adultului / 24 de ore este de: a) 180 ml/kg corp; b) 2.000-2.500 ml; c) 100 ml/kg corp. 3. Eliminarea apei din organism se face pe mai multe ci: a) scaun - 500 ml, urin - 500-1.000 ml; b) urin 1.000-1.500 ml, scaun 150-200 ml; c)transpiraie 500 ml, vapori prin pimni 350-500 ml. 41 4. Srurile minerale n organism au rolul: a) de a menine mediul intern n soluie apoas; b) de a menine presiunea osmotic a lichidelor din organism; c)ambele. 5. Electroliii se gsesc n spaiul intra- i extracelular astfel: a) potasiul i sodiul se gsesc n spaiul intracelular; b) clorul i sodiul sunt distribuii n spaiul extracelular; c)potasiul se gsete n spaiul intracelular. 6. Deshidratarea izoton poate fi cauzat de: a) vrsturi, diaree i paracenteze; b) polipnee, transpiraii abundente; c)poliurie. 7. Excesul de volum lichidian al organismului se manifest prin: a) tegumente uscate, palide, hipotensiune arterial; b) cretere acut n greutate; c)hipertensiune arterial. 8. Pentru ngrijirea pacientului care prezint exces de volum lichidian asistenta aplic urmtoarele intervenii autonome: a. alimentaie desodat; b. msoar zilnic ingesta i excreta; c. administreaz diuretice. 9. Manifestrile de dependen prezentate de un pacient cu deshidratare sunt: a) piele i mucoase uscate, oligurie, sete, hipotensiune arterial;

b) oligurie, sete; c) cretere n greutate, edeme. 10. Interveniile zilnice ale asistentei medicale pentru ngrijirea unui pacient deshidratat constau n: a) evaluarea semnelor edemului pulmonar; b) msoar greutatea, diureza, raportul ingesta/excreta; c) asigur aportul iichidian. 11. Pacientul cu hiperpotasemie poate prezenta urmtoarele manifestri de dependen, cu excepia: a) greurilor, diareii; b) aritmiei cardiace severe; c) ileusului. 12. Care dintre soluiile enumerate mai jos, folosite pentru hidratarea i mineralizarea organismului, este soluie izoton? a) glucoza 4,7%, soluie Ringer, NaCI 9 ; b) glucoza 10%, glucoza 33%; c) NaCI 10-20%. 13. Calcularea ratei de flux n cazul perfuziilor se individualizeaz dup natura i concentraia soluiei, astfel: a) soluiile izotone se administreaz cu un ritm de 60 -150 picturi/min (500 ml/or); b) soluiile hipertone se administreaz cu un ritm de 60 -150 picturi/min (500 ml/or); c) hidrolizatele de protein se administreaz cu un ritm de 40 -60 picturi/rnin (50 ml/or). 14. Calea oral de hidratare a organismului prezint urmtoarele avantaje: a) este calea natural; b) se pot alimenta pacienii cu greuri, vrsturi; c) declaneaz pe cale reflexa functiile glandelor digestive 15. Pentru combaterea acidozei metabolice se administreaz soluiile: a) soluii de bicarbonat de sodiu 84%; b) clorura de potasiu; c) THAM (trihidroximetilaminometan). 16. Pentru prevenirea accidentelor transfuziei se fac probele de compatibilitate n urmtoarea ordine: a) grupa sanguin, proba in vivo, proba in vitro; b) proba in vitro, proba in vivo; 42 c)grupa sanguin, proba in vitro, proba in vivo. 17. n vederea efecturii transfuziei sngele trebuie nclzit: a) pe o surs de cldur - sob, calorifer; b) la bain-Marie"; c)lent, lng pacient. 18. Pot constitui cauze ale erorilor n determinarea grupelor sanguine: a) raportul 1/10 hematii/ser test; b) temperatura camerei, peste 18C; c)folosirea serurilor test cu titru slab; d) raportul 1/30 hematii/ser test.

19. n cazul unui accident grav transfuzional primul gest este: a) instituirea tratamentului cu medicaie simptomatic; b) se continu transfuzia; c)se oprete administrarea sngelui. 20. Semnele ocului hemolitic produs de incompatibilitatea de grup sanguin sunt urmt oarele: a) febr, frisoane; b) agitaie, tuse, hemoptizie, puls filiform; c)dispnee, cianoz, dureri lombare, dureri retrosternale, stare general alterat.

2.3.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni de nutriie i metabolism Testul A


ncercuii rspunsul corect: 1. Glicoreglarea reprezint echilibrul mecanismelor hipo - i hiperglicemiante. Factorii hiperglicemiani sunt: a) tiroxina, ACTH, cortizonul, glucagonul; b) insulina, ACTH, cortizonul; c) ACTH, cortizon. 2. Semnele de recunoatere a comei hiperglicemice sunt: a) tremurturi, piele uscat; b) piele uscat, tremurturi, greuri, vrsturi; c)greuri, vrsturi, piele uscat, instalare lent. 3. Pacientul cu diabet zaharat este o persoan care necesit: a) ntreruperea activitii profesionale; b) desfurarea activitii respectnd indicaiile de regim i tratament; c)nu are restricii privind efortul fizic. 4. n diabetul zaharat insulinodependent doza de insulin/24 h se stabilete n funcie de glicozuria exprimat n grame astfel: a. 1 UI la 3 g glicozurie/zi; b. 2 UI la 1 g glicozurie/zi; c. 1 UI la 2 g glicozurie/zi. 5. Care tip de insulina se poate administra prin injecii subcutanate, intramusculare i intravenoase? a) insulina cristalin, actrapid; b) insulina semilent MC; c)insulina lent MC. 6. Pacientului cruia i s-a administrat insulina cristalin i se recomand: a) s mnnce n.urmtoarele 15-30 de minute; b) s mnnce dup una-dou ore; c)nu are importan cnd va mnca. 43 7. Alimentele permise cntrite n diabetul zaharat sunt urmtoarele cu excepia: a) fructele; d) finoasele; b) brnza; e) carnea;

c)zarzavaturile; f) oul. 8. Comei hipoglicemice i sunt caracteristice urmtoarele manifestri de dependen: a) halen acetonic; b) tremurturi, transpiraii; c)semne de deshidratare. 9. Din alimentaia pacientului cu obezitate se vor reduce urmtoarele alimente: a) produsele rafinate (ciocolat, frica, maionez); b) legumele i fructele proaspete; c)carnea slab i laptele degresat. 10. Pentru reducerea greutii corporale, pacientul cu obezitate i va stabili un program de activitate fizic: a) practicarea unor sporturi de performan; b) mers pe jos, 60-90 mi n/zi; c) eforturi fizice intense la intervale mari de timp. 11. Pacientul cu obezitate prezint urmtoarele probleme de dependen, cu excepia: a) alterarea eliminrilor urinare; b) alterarea mobilitii; c)tulburri circulatorii i respiratorii; d) alterarea termoreglrii. 12. Dl CM., de 72 de ani, vduv, se ngrijete singur. Este internat de 3 zile cu diagnosticul de sindrom subponderal: I = 180 cm, G = 47 kg. Asistenta medical constat ca MD: a) lipsa apetitului, edentaie, edeme, tegumente uscate; b) polifagie; c)polifagie, polidipsie. 13. Pentru alimentarea progresiv pe cale natural a dlui CM., asistenta asigur: a) trei mese pe zi, consistente; b) 5-6 mese pe zi, cantitativ reduse, bogate n lichide; c)alimente hiperzaharate. 14. n accesul gutos, pacientul prezint ca problem de dependen durerea, cu urmtoarele caracteristici: a) durere monoarticular, violen, aprut brusc; b) dureri articulare cu caracter migrator; c)dureri ale coloanei vertebrale. 15. Din alimentaia pacientului cu gut, sunt excluse urmtoarele grupe de alimente: a) carnea - viscerele, mezelurile; b) legumele, fructele; c)lactatele.

2.3.4. ngrijirea pacienilor cu afeciuni endocrine Testul A


ncercuii rspunsul corect: 1. Explorarea glandei tiroide se face prin urmtoarele determinri:

a) metabolismul bazai; b) calcemia, calciuria; c)fundul de ochi. 2. Pentru explorarea glandei hipofize se utilizeaz: a) radiografia cranian; 44 b) examenul fundului de ochi: c)determinarea metabolismului bazai. 3. Pregtirea pacientului pentru determinarea metabolismului bazal const n: a) trei zile regim alimentar desodat; b) trei zile regim alimentar fr proteine; c)ntreruperea medicaiei sedative sau excitante. 4. n hiperfunctia tiroidian, reflexograma achilian nregistreaz modificri ale timpului de relaxare muscular dup percutarea tendonului lui Achile: a) scurtarea timpului; b) prelungirea timpului; c)nu se modific timpul. 5. n caz de hiperparatiroidie valorile calcemiei sunt: a) 9-11mg%; b) > 11 mg%; c) < 9 mg%. 6. Testul Thorn exploreaz: a) corticosuprarenala; b) medulosuprarenala; c)glandele sexuale. 7. Msurarea temperaturii bazale exploreaz ovarul endocrin. n cazul funciei normale se nregistreaz: a) creterea temperaturii bazale cu 14 zile naintea menstruaiei; b) temperatura bazal scade ncepnd cu 14 zile naintea menstruaiei; c)nu se produc modificri ale temperaturii bazale ntr-un ciclu menstrual. 8. Tulburrile somnului sunt ntlnite n bolile endocrine: a) hipersomnia n hipotiroidism: b) insomnia n hipertiroidism; c)hipersomnia n gigantism. 9. Corelai caracteristicile faciesului cu bolile endocrine n care sunt ntlnite: a) faa exprim spaima, ochi exoftalmici 1. boala Addison b) facies pufos, buhit, piele aspr 2. boala Cushing c) facies de lun plin, piele cu teleangiectazii 3. hipertiroidism d) facies cu prognatism, nas, buze ngroate 4. hipotiroidism

e) facies cafeniu cu hiperpigmentare difuz 5. acromegalte 10. Modificarea culorii i aspectului tegumentelor e o manifestare ntlnit n bolile endocrine astfel: a) hiperpigmentarea tegumentelor n boala Addison; b) prezena vergeturilor roii violacee n boala Basedow; c)piele cald, subire, umed n mixedem. 11. Hipersecreia de hormon hipofizar somatotrop la o persoan adult determin: a) gigantismul; b) acromegalia; c) boala Cushing. 12. Cea mai important problem a pacientului cu diabet insipid este: a) tulburarea echilibrului hidroelectrolitic i a nutriiei; b) alterarea imaginii de sine; c)riscul de accidente. 13. Pentru administrarea retrohipofizei pacientul e nvat s -i administreze medicaia: a) s prizeze la 4-6 ore; b) s-i dezobstrueze narinele naintea administrrii; c)s nu nghit pulbere; d) s prizeze o dat la 24 de ore. 45 14. Obiectivul principal al ngrijirilor acordate pacientului cu boala Basedow l constituie: a) meninerea unei stri bune de nutriie; b) restabilirea orarului eliminrilor; c)creterea toleranei organismului la cldur. 15. Pacientul cu hipotiroidie prezint urmtoarele probleme de dependen, cu excepia: a) intoleran la frig; b) alterarea eliminrii intestinale manifestat prin diaree; c)deficit de autongrijire. 16. Imediat dup tireoidectomie, asistenta medical constat urmtoarele manifestri. Pentru care dintre ele cheam urgent medicul? a) tahicardie, hipotensiune arterial, paloare; b) ncetarea drenajului; c)senzaie de vom. 17. La un pacient cu hipocalcemie apare o criz de tetanie. Care sunt interveniile de urgen: a) aplicarea unei comprese reci pe frunte; b) administrarea unui preparat de calciu; c)descheierea hainelor pentru asigurarea respiraiei pacientului. 18. Pacientul cu boala Addison prezint ca manifestri de dependen: a) oboseal, inapeten, scdere ponderal; b) hipotensiune arterial, pigmentarea tegumentelor; c)ambele. 19. Educaia pacientului pentru prevenirea crizelor acute n boala Addison se refer la:

a) administrarea permanent a tratamentului cortizonic - 2/3 din doz dimineaa i 1/3 la ora 16; b) cunoaterea dietei hiperodate, hiperproteice; c) ambele. 20. Manifestrile de dependen ale pacientului cu sindrom Cushing sunt: a) scdere marcat n greutate; b) obezitate, cu grsime depus la nivelul abdominal i al feei; c)hirsutism la femei, fenomene de feminizare la brbai.

2.4. Eliminarea
2.4.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni renale Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Pregtirea alimentar a pacientului pentru radiografie renal simpl se face astfel: a) 2-3 zile alimentaie colecistokinetic; b) 2-3 zile alimentaie neflatulent, nefermentescibil; c)2-3 zile alimentaie desodat. 2. Recoltarea urinei pentru proba Addis-Hamburger se face n modul urmtor: 46 a) prima urin de diminea; b) urina din 3 n 3 ore, timp de 24 de ore; c)urina din 3 ore, obinut dup ce pacientul a urinat dimineaa i apoi a stat n repaus la pat. 3. Urografia reprezint: a) examen radiologie al aparatului renal folosind ca substan de contrast odiston, injectat intravenos; b) examen radiologie al aparatului renal folosind ca substane de contrast iodura de sodiu 10%, injectat prin cateterism ureteral; c)examen radiologie al vezicii urinare. 4. Dup cistoscopie pacientul necesit ngrijiri: a) suprimarea alimentaiei pe cale natural; b) clism evacuatoare; c)aplicarea unui termofor n regiunea hipogastric, administrare de antispastice. 5. Proba Volhard exploreaz: a) clearance-ul la uree; b) capacitatea rinichiului de diluie i concentraie a urinei; c)sedimentul urinar. 6. Sediul hematuriei macroscopice se precizeaz prin: a. proba celor trei pahare; b. proba Addis - Hamburger; c. proba Zimniki. 7. Caracteristicile durerii n colica renal sunt: a) localizare suprapubian, iradiere n tot abdomenul, este vie; b) localizare lombar, cu iradiere spre organele genitale externe, intens, profund;

c)localizare lombar, bilateral, cu iradiere n tot abdomenul. 8. Dl I.C., 32 de ani, se prezint la spital pentru dureri lombare care iradiaz spre organele genitale externe, polachiurie, vrsturi, anxietate, manifestri ce au aprut dup mersul pe biciclet pe un drum accidentat. Asistenta aplic urmtoarele intervenii autonome i delegate: a) pung cu ghea n regiunea lombar; b) administrare de antispastice pe cale injectabil; c)linitete pacientul. 9. Se recomand dlui I.C. efectuarea unei radiografii renale pe gol de urgen pentru care este pregtit astfel: a) clism evacuatoare; b) spltur vezical; c) nu se face pregtire. 10. ntr-o calculoz renal, pn la eliminarea calculului, n planul de ngrijire al pacientului, vor fi planificate urmtoarele intervenii: a) creterea ingestiei de lichide la 3 I pe zi; b) msurarea cantitii de urin / 6 ore; c)determinarea cantitii de albumin n urin. 11. Interveniile asistentei medicale pentru supravegherea sondei vezicale permanente la un pacient cu incontinen urinar constau n: a) observarea aspectului urinei n vasul colector; b) meninerea permeabilitii tuburilor prelungitoare; c)golirea sacului colector la 6-8 ore, n funcie de volumul de urin. 12. Pacientul cu glomerulonefrit acut prezint ca problem: a) comunicare ineficient la nivel senzorial; b) potenial de exces de volum lichidian; c)deficit de autongrijire. 13. Diagnosticul de certitudine n infeciile urinare este susinut de: a) examenul sumar de urin; b) urocultura; 47 c) valoarea ureei i a creatininei n snge. 14. Un pacient de 17 ani este internat cu diagnosticul insuficien renal acut i prezint: a. poliurie; b. anurie; c. disurie. 15. Obiectivele ngrijirii pacientului cu IRA sunt: a) corectarea dezechilibrului hidroelectrolitic; b) suplinirea definitiv a funciei renale prin hemodializ; c)reechilibrarea funciei renale. 16. Alimentaia pacientului cu IRC urmrete: a) creterea cantitii de proteine /24h/kg corp; b) reducerea cantitii de proteine /24h/kg corp n funcie de valorile ureei i creatininei din snge; c) asigurarea necesarului caloric al organismului prin glucide.

17. Interveniile autonome ale asistentei n ngrijirea pacientului cu edeme sunt: a) msurarea zilnic a greutii corporale i a diurezei; b) dezinfecia regiunilor edemaiate i acordarea poziiei eznd cu picioarele atrnate; c)alimentaie desodat. 18. Care din urmtoarele manifestri sugereaz un traumatism renal n cazul unui pacient cu politraumatism: a) durere lombar; b) hematurie macroscopic; c)vrsturi. 19. Ca manifestri de dependen n perioada iniial n cazul adenomului de prostat ntlnim: a) incontinen urinar; b) jet urinar fr presiune, ntrerupt; c)retenie acut de urin. 20. n litiaza uric, pacientului i se recomand regim alimentar bogat n: a) vegetale cu restricie de proteine; b) sucuri de citrice; c)produse lactate, carne.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Examenul sedimentului urinei este cel mai important pentru stabilirea diagnosticului de infecie urinar. 2. Pentru cercetarea proteinuriei se va recolta urina din 24 de ore. 3. Creatinina sanguin este de 0,6-1,2 mg%. 4. Cistoscopia reprezint examenul radiologic al vezicii urinare. 5. Pacientul cu glomerulonefrit prezint probleme de dependen: alterarea circulaiei i alterarea eliminrii urinare. 6. Edemele n bolile renale sunt albe i pufoase. 7. Pentru corectarea dezechilibrului hidroelectrolitic n IRA se vor msura pierderile de lichide la care se adaug cte 100-150 ml soluie hidratant pentru fiecare grad de temperatur. 8. Hemodializa reprezint cea mai eficient metod de epurare extrarenal. 9. n IRC alimentaia este normoproteic i normosodat. 10. n perioada postoperatorie n interveniile pe rinichi urina se capteaz numai prin tuburi de dren.

2.5. Protecia i aprarea organismului mpotriva infeciilor.


2.5.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni infectocontagioase.
48

Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Hemocultura este examenul bacteriologic care: a) evideniaz anticorpii din snge; b) identific germenii patogeni din snge;

c) evideniaz antigenii. 2. Reacia Cassoni: a. depisteaz persoanele susceptibile de a face scarlatin; b.diagnosticheaz trichineloza; c. depisteaz persoanele bolnave de chist hidatic. 3. Dezinfecia lenjeriei provenite de la pacienii contagioi se realizeaz prin submerjare n: a) soluii D-catiol 1g; b) soluii de cloramin 10-15g; c) soluii de var cloros 50g. 4. Care sunt cele trei elemente ce trebuie s fie prezente pentru producerea unei infecii: a) calea de transmitere; b) gazda receptiv; c) temperatura adecvat; d) sursa de infecie. 5. Care din urmtoarele zone ale corpului nu este steril n mod obinuit: a) sngele; b) intestinul subire; c) vezica urinar. 6. Prezena bacililor alcoolo-acidorezisteni ntr-o cultur din sput precizeaz diagnosticul pentru: a) grip; b) meningit; c)TBC; d) SIDA. 7. Imunitatea specific a organismului este dat de: a. integritatea pielii; b. transferul anticorpilor de la mam la ft; c. vaccinare. 8. Care din urmtoarele lichide ale organismului sunt sterile: a) sngele; b) urina; c) L.C.R. 9. Care din urmtoarele boli este transmis pe cale aerogen i personalul trebuie s poarte masc: a) hepatita B; b) holera; c) TBC; d) varicela. 10. Hepatita de tip B se transmite prin: a) alimente contaminate; b) injecii; c) tatuaje; , d) manevre stomatologice. 11. Contraindicaiile definitive ale vaccinrii sunt urmtoarele, n afar de: a) bolile cardiace decompensate; b) maladia canceroas; c) strile febrile; d) interveniile chirurgicale. 12. Regimul dietetic n hepatita viral urmrete: a) punerea n repaus i cruarea ficatului; b) cruarea stomacului, duodenului;

c) satisfacerea unor nevoi crescute de vitamine. 13. Regimul alimentar n hepatita viral cuprinde urmtoarele, cu excepia: a) lapte i produse lactate; 49 b) mezeluri, conserve, afumturi; c) carne de porc, de miel; d) carne de pasre, pete alb; e) cacao, cafea, ciocolat. 14. Exantemul scarlatinos este o erupie: a) aspr la pipit care respect faa; b) veziculoas; c) micropapuloas, pruriginoas; d) cu bule i elemente purpurice. 15. Limba n scarlatin: a) sabural; b) zmeurie; c) geografic. 16. Semnul Koplik se ntlnete n: a) rubeol; b) rujeol; c) scarlatin; d) parotidita epidemic. 17.Semnul Koplik const n: a) micropapule albe n dreptul molarilor; b) pete albicioase pe limb; c) adenopatie latero-cervical. 18.Semnele i simptomele caracteristice rujeolei sunt urmtoarele, cu excepia: a) febr 39C; b) catar oculo-nazal i traheobronic; c)semnul Pastia-Grozovici; d) erupie maculo-papuloas, catifelat, pruriginoas. 19.Reacia Dick se utilizeaz pentru determinarea receptivitii fa de: a. difterie; b. febr tifoid; c. scarlatin. 20.Reacia Schick este indicat pentru determinarea receptivitii fa de: a) scarlatin; b) bruceloz; c) difterie. 21.Reacia Widal este pozitiv n: a. tifos exantematic; b. toxiinfecii alimentare; c. febr tifoid. 22.In hepatita viral cresc: a)TGO-TGP; b) bitirubinemia: c) glicemia; d) colesterolul. 23. La ntocmirea regimului dietetic al bolnavului infecios se va ine cont de urmtoarele obiective, cu excepia: a) asigurarea unui aport crescut de lipide; b) respectarea necesarului caloric n raport cu boala; c) asigurarea necesarului de lichide i electrolii; d) asigurarea proporiei necesare n factori de nutriie, vitamine i minerale; e) s satisfac preferinele alimentare ale pacientului. 24 Scarlatina este produs de: a) streptococul beta-hemolitic;

b) stafilococul auriu; c) bacilul Loffler. 25. Simptomele de debut ale gripei pot fi: a) subfebrilitate, cefalee, astenie; b) disfagie, disfonie, tuse uscat; c) febr ridicat (39C-40C), cefalee, curbatur. 26. Pot fi complicaii ale parotiditei epidemice: a) meningita; b) orhita; c) afectarea testiculelor i pancreasului. 27. Meningita acut se caracterizeaz prin: a) febr ondulant, cefalee, redoare matinal; b) fotofobie, opistotonus, scdere ponderal; 50 c) cefalee, fotofobie, redoarea cefei, semnul Brudzinski pozitiv. 28. Vaccinarea reprezint: a) metoda profilactic de provocare a unei imuniti active specifice, fr ca persoana s fac boala; b) tratamentul unor boli infecto-contagioase cu seruri imune care conin anticorpi specifici germenilor bolii respective sau toxinelor ei; c)ambele. 29. Vaccinurile sunt: a) suspensii de microbi sau toxinele acestora, omorte sau atenuate, care i -au pierdut proprietile patogenice i le-au pstrat pe cele antigenice; b) seruri obinute de la animale prin imunizare cu microbi sau cu toxinele lor; c)seruri obinute de la persoane imunizate activ. 30. Scopul vaccinrilor este: a) aprarea organismului mpotriva unor mbolnviri; b) creterea reactivitii organismului copilului; c) obinerea unei profilaxii specifice. 31. In vederea administrrii vaccinurilor este necesar: a) ntocmirea catagrafiei; b) mobilizarea populaiei pentru vaccinare; c) examen clinic general i stabilirea contraindicaiilor temporare i definitive. 32.Reaciile locale postvaccinale sunt urmtoarele, cu excepia: a) eritem, edem; b) induraie local; c) febr. 33.Reaciile generale postvaccinale sunt urmtoarele, cu excepia: a) cefalee;

b) indispoziie; c) edem local. 34.Urmtoarele vaccinuri se administreaz pe cale subcutanat cu excepia: a) antitetanic; b) antirabic; c) ATPA (anatoxin tetanic purificat i absorbit). 35.Urmtoarele vaccinuri se administreaz pe cale intramuscular, cu excepia: a) anatoxinele purificate i absorbite; b) trivaccinul Di-Te-Per; c) BCG. 36. Imunoprofilaxia pasiv se realizeaz prin: a) administrarea de seruri care conin anticorpi specifici gata formai; b) administrarea de imunoglobuline; c) administrarea de vaccinuri. 37.Dup anticorpii pe care i conin serurile heterologe pot fi: a) antitoxice (antidifteric, antitetanic etc); b) antimicrobiene (antimeningococic, anticarbunos etc); c) antivirale (antirabic). 38.Serurile imune pot fi utilizate n scop: a) curativ (seroterapie); b) profilactic (seroprofilaxie); c) ambele. 39.Administrarea serurilor imune se face: a) pe cale intravenoas; b) pe cale intramuscular (n coapsa sau muchiul deltoid); 51 c) pe cale subcutanat. 40. n vederea administrrii serurilor imune, se face obligatoriu la toi pacienii testarea sensibilitii organismului prin urmtoarele metode: a) testul conjunctiva!: aplicnd o pictur din serul diluat 1/100 n soluie de NaCI pe conjunctiva ocular (testul nu se efectueaz la copii); . b) testul cutanat: dup scarificarea tegumentului se depune o pictur de ser diluat 1/100; c) testul intradermic: se injecteaz intradermic 0,1 ml ser diluat 1/100 sau 1/1000.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Riscul de a contacta virusul hepatitei B la locul de munc de ctre personalul medica! este mai mare dect riscul infeciei cu HIV. 2. Contactul social, de rutin cu un purttor HIV comport un risc de infecii. 3. Izolarea strict (mnui, halate) trebuie respectat de prieteni, familie, n timpul conversaiei cu un pacient cu SIDA.

4. HIV i virusul hepatitei B sunt rspndii prin contactul cu sngele i lichidele glandelor sexuale. 5. Virusul hepatitei B este activ cteva sptmni n afara corpului. 6. Copilul cu rujeol are apetitul normal. 7. Pacientul cu varicel prezint riscul alterrii integritii pielii prin gratajul veziculelor. 8. Imunoglobulinele se administreaz pe cale subcutanat. 9. n precizarea diagnosticului de scarlatin este necesar recoltarea exsudatului faringian. 10. Sugarul nu prezint anticorpi pentru tuse convulsiv.

2.5.2. ngrijirea pacienilor cu HIV/SIDA


ncercuii rspunsul corect: 1. Msurile de protecie anti-HIV ale personalului sanitar vor fi n funcie de: a) posibilitatea expunerii fa de snge sau alte produse biologice; b) tipul de fluide organice contactate; c)stadiu! de boal al pacientului. 2. Mijloacele obinuite de protecie anti-HIV ale asistentei medicale sunt: a) purtarea corect a echipamentului de protecie; b) purtarea mnuilor de cauciuc i a mtilor de protecie a ochilor i a feei dac exist riscul stropirii cu snge; c)evitarea leziunilor cutanate pe mini; d) vaccinarea. 3. Mnuile de cauciuc se utilizeaz n mod obligatoriu pentru prevenirea infeciei HIV atunci cnd: a) personalul medical prezint leziuni pe mini; b) efectueaz puncie venoas, capilar; c)puncioneaz vena unei persoane cunoscut cu infecie HIV; d) administreaz medicamente pe cale oral. 4. Testul ELISA e utilizeaz pentru: a) punerea n eviden a anticorpilor anti-HIV; b) detectarea antigenelor specifice; c)identificarea gonoreei. 5. Grupele de populaie cu risc crescut de a se infecta cu virusul HIV sunt urmtoarele, cu excepia: a) homosexualii; 52 b) toxicomanii; c)prostituatele; d) politransfuzaii; e) copiii sub 7 ani; f) gravidele. 6. Cile de transmitere a infeciei HIV pot fi: a) calea sexual; b) instrumentele medicale nesterile sau incorect sterilizate; c)de la mam la ft prin sngele matern care conine virus HIV.

7. MD care determin suspiciunea de SIDA pentru o persoan sunt urmtoarele, cu excepia: a) febr timp ndelungat; b) scdere ponderal mai mare de 10% din greutatea maximal; c)constipatie pe o perioad mai lung de dou luni; d) hepato-splenomegalie; e) diaree pe o perioad mai lung de dou luni. 8 Pacienii infectai cu virus HIV au urmtoarele posibiliti de evoluie: a) 1/3 dintre ei vor face forma minor a bolii, ARC; b) 1/3 dintre ei vor face SIDA - forma grav a infeciei HIV; c)1/3 dintre ei rmn purttori sntoi de virus HIV i pot transmite infecia; d) toate rspunsurile sunt corecte. 9 De la infecia cu virus HIV pn la declanarea simptomelor bolii SIDA poate trece un interval de: a) 6 luni - 7 ani; b) se instaleaz imediat; c) peste 15 ani. 10. SIDA nu se transmite prin: a) secreii vaginale; b) lacrimi, transpiraie; c) snge; d) mbriare. 11. Pacienii cu SIDA se interneaz obligatoriu: a) n spitalul de boli infecto-contagioase; b) n spitalul teritorial de care aparine, indiferent de profilul acestuia; c)n spitalul cu profilul infeciilor oportuniste pe care le prezint. 12. Copilului infectat HIV i sunt interzise: a) frecventarea grdiniei, colii; b) frecventarea instituiilor de cultur (teatru, cinematograf); c)educaia nu trebuie restricionat prin interdicii de ordin social. 13. Persoanele infectate HIV/SIDA au dreptul la: a) libertate, securitate personal i social, confiden; b) munc, educaie; c)asisten medical; d) cstorie. 14. Dac asistenta medical are o expunere accidental la snge prin nepare cu un instrument tios sau cu un ac procedeaz astfel: a) cere consimmntul persoanei de ia care a provenit sngele pentru a fi testat HIV; b) cere consimmntul aparintorilor n cazul n care persoana de la care a provenit sngele este un copil sau n stare de incontien; c) nu se alarmeaz, necunoscnd anterior c sursa este seropozitiv. 15. Problemele pacientului cu SIDA pot fi: a) hipertermia; b) dezechilibrul hidroelectrolitic;

c)izolarea social. 16. Obiectivele de ngrijire pentru o persoan infectat HIV vizeaz: 53 a) scderea febrei; b) educarea persoanei pentru prevenirea infeciilor oportuniste; c)susinerea psihologic a persoanei. 17. Obiectivele de ngrijire a persoanei cu SIDA vizeaz: a) scderea febrei; b) reechilibrarea hidroelectrolitic; c)suplinirea pacientului pentru satisfacerea nevoilor sale. 18. Pentru ngrijirea pacientului cu SIDA, asistenta medical aplic ngrijiri de confort i de educaie: a) asigur condiii de microclimat n salon; b) asigur alimentele necesare pentru 24 de ore; c)l nva s fac exerciii respiratorii cnd starea lui i permite. 19. Pentru diminuarea anxietii pacientului cu SIDA, asistenta medical asigur: a) vizitarea pacientului de ctre familie, prieteni; b) pacientul s comunice, s-i practice religia; c)medicaia sedativ. 20. Pacientul cu SIDA la externarea din spital trebuie s tie c: a) nu are voie s frecventeze localuri publice; b) nu are voie s doneze snge; c)are obligaia s-i informeze partenerul despre boala sa.

2.5.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni dermatologice. Testul A


ncercuii rspunsul corect: 1. Pentru prevenirea bolilor de piele orice persoan trebuie s tie: a) tegumentele se menin curate, ferite de aciunea agenilor microbieni, chimici i traumatici; b) s-i asigure alimentaie echilibrat i hidratare corespunztoare; c)ambele. 2 Persoanele expuse apariiei bolilor de piele sunt: a) cei care lucreaz n contact cu alergeni de origine animal sau vegetal; b) persoanele care fac tratamente medicamentoase frecvente; c)persoane cu tulburri glandulare. 3 Vezicula, ca manifestare a bolilor de piele, poate fi definit: a) ridictur a epidermului, de dimensiune mic, plin cu lichid clar; b) abcese mici, pline cu puroi; c)ridictur circumscris, solid, a pielii. 4. Pentru stabilirea diagnosticului n bolile de piele se pot face urmtoarele examene: a) citologice, micologice ale pielii, prului, unghiilor; b) biopsie cutanat;

c)scintigram. 5. Problemele mai frecvente ale pacientului cu boli de piele pot fi: a) alterarea integritii pielii; b) alterarea nutriiei; c)potenial de suprainfectare a erupiei cutanate. 6. Compresele medicamentoase aplicate pe tegumente au urmtoarele efecte: a) dezinfectant, antiinflamator; b) sicativ, antipruriginos; 54 c)ambele. 7. Aplicarea soluiilor medicamentoase pe piele se poate realiza prin: a) badijonare, compres medicamentoas; b) ntindere cu mna protejat de mnu; c)ntindere cu spatula. 8. Rolul bilor medicamentoase n bolile de piele poate fi: a) ndeprtarea crustelor, dezinfecia tegumentelor; b) rcorirea pielii; c)ambele. 9. Pentru reducerea pruritului tegumentar, asistenta efectueaz urmtoarele ngrijiri: a) aplic pudre calmante; b) reducerea temperaturii din ncpere; c) aplic comprese medicamentoase. 10. Prevenirea suprainfectrii leziunilor cutanate se realizeaz prin: a) igiena riguroas a tegumentelor intacte, tierea unghiilor; b) administrarea antibioticelor; c)izolarea pacientului. 11. Pentru ntocmirea planului de ngrijire al unui pacient cu alergie cutanat se vor pune ntrebri referitoare la cauzele bolii: a) medicamentele utilizate de pacient; b) pudre, creme, ampoane utilizate; c)existena bolii la ali membri ai familiei. 12. Leziunile primare cutanate sunt: a) macula, papula, vezicula; b) scuama, crusta, cicatricea; c)bula, pustula. 13. Pacientul cu dermatoze inflamatorii neinfecioase ale pielii prezint ca probleme psihologice: a) izolare social; b) pierderea imaginii de sine; c)ambele. 14. Pentru ngrijirea pacientului cu pemfigus, interveniile autonome ale asistentei sunt:

a) meninerea igienei cavitii bucale; b) hidratarea corect i susinerea moral a pacientului; c)aplicarea tratamentului local. 15. Pentru prevenirea micozelor cutanate, pacientul trebuie s tie: a) cum s-i pstreze igiena personal i a picioarelor ndeosebi; b) s utilizeze lenjerie intim din bumbac; c)s poarte numai nclminte din cauciuc.

2.6. Sexualitatea i reproducerea


2.6.1. ngrijiri acordate n obstetric Testul A ncercuii rspunsul corect:
1. n timpul sarcinii apar modificri morfofuncionale, pe care asistenta medical trebuie s le cunoasc: a) modificri generale ale organismului; b) modificri locale la nivelul aparatului genital feminin; c)ambele. 55 2. Metabolismul se modific n timpul sarcinii astfel: a) crete; b) scade; c) se menine constant. 3 Aparatul cardiovascular sufer cele mai multe modificri anatomice, funcionale, hemodinamice n timpul sarcinii: a) crete ritmul cardiac; b) scade volumul sanguin; c)crete presiunea venoas n membrele inferioare, crete coagulabilitatea sngelui, pr edispunnd la tromboz. 4. La nivelul aparatului excretor apar urmtoarele modificri n sarcin: a) oligurie, polakiurie; b) polakiurie; c)poliurie, polakiurie. 5. La nivelul glandei mamare n timpul sarcinii se produc: a) creteri de volum ale snilor cu dezvoltarea reelei vasculare Haller i modificri pigmentare: b) apare secreia lactat; c)apare secreia de colostru. 6. Uterul se modific n timpul sarcinii: a) crete volumul su; b) pereii uterini cresc n primele dou luni de la 10 -15 mm la 19 mm; c)pereii uterini se subiaz n primele dou luni. 7. Pentru stabilirea diagnosticului de sarcin prin testul imunologic se recolteaz: a) urina femeii gravide; . b) 15 ml snge venos; c) snge capilar.

8. Consultaia prenatal are drept scop: a) educarea gravidei pentru a respecta regulile de igien n timpul sarcinii: b) supravegherea medical a evoluiei sarcinii; c) pregtirea fizic i psihic a gravidei pentru natere. 9. Ritmul consultaiilor prenatale pentru gravide fr ROC este: a) lunile I-VI lunar; lunile VII-VIII bilunar; luna a IX-a sptmnal: b) lunile I-VIII lunar; luna a IX-a sptmnal; c)lunile l-ll lunar: lunile IVVII bilunar; lunile VIIIIX sptmnal. 10.Problemele gravidei legate de sarcin pot fi: a) alterarea confortului, manifestat prin greuri, vrsturi; b) alterarea eliminrilor urinare, manifestat prin polikiurie; c)deficit de cunotine privind autongrijirea. 11. Corelai valorile n cm cu diametrele externe ale bazinului: a) bispinos; 1 = 32 cm; b) bicrest; 2 = 20 cm; c) bitrohanterian; 3 = 24 cm; d) anteroposterior; 4 = 28 cm. 12. La sfritul lunii a lll-a uterul este situat astfel: a) ca organ pelvin; b) la 8 cm deasupra simfizei pubiene; c)la jumtatea distanei ombilic - simfiza pubian. 13. Stabilirea vrstei sarcinii se face lund n considerare urmtoarele criterii: a) data ultimei menstruaii, data primelor micri fetale, nlimea fundului uterin; b) data ultimei menstruaii i a primelor micri fetale; c)data ultimei menstruaii i nlimea fundului uterin. 14. Calculai vrsta sarcinii, la data de 30 august 2000, pentru doamna I. J., de 24 ani, primipar, care 56 afirm urmtoarele: a) data ultimei menstruaii pe 20 martie 2000; b) data primelor micri fetale - 15 august 2000. Calculai data aproximativ a naterii. 15. Primele micri fetale se percep la gravide astfel: a) la primipare la 4 1/2 luni; b) la multipare la 4 luni; c)ambele. 16. Pentru stabilirea vrstei sarcinii n funcie de nlimea fundului uterin se folosete urmtorul calcu l: nlimea fundului uterin a) vrsta sarcinii = + 1 4

b) nlimea fundului uterin : 4; c) nu este valabil nici o variant. 17 Cu ocazia consultaiilor prenatale, asistenta medical aplic urmtoarele intervenii autonome: a) msoar TA, puls, greutate corporal, nlimea fundului uterin; b) administreaz tratamentul cu preparate de Fe i Ca; c)educ gravida cu privire la autongrijire. 18 n ultimul trimestru de sarcin, asistenta medical educ gravida, privind naterea, s recunoasc: a) declanarea travaliului; b) semnele de rupere a membranelor; c) semnele expulziei ftului. 19. n perioada de pretravaliu, interveniile asistentei medicale constau n: a) asigurarea igienei gravidei, golirea vezicii urinare, clisma evacuatoare; b) urmrirea ritmicitii contraciilor uterine i a BCF; c)supravegherea poziiei pacientei. 20. Pentru asistarea naterii n condiii de asepsie se urmrete: a) mediu ambiant dezinfectat, materiale i instrumente sterile; b) mediu ambiant dezinfectat, dezinfecia persoanei care asist naterea; c)ambele. 21. n primele dou ore dup natere, luza poate prezenta ca manifestri normale: a) oboseal, tendin la somn, bradicardie; b) tahicardie, hipotensiune arterial; c)uter dur, contractat. 22. Involuia uterin n primele 12 zile dup natere este supravegheat zilnic. Asistenta medical constat n luzia fiziologic: a. involuie cu 1 -1,5 cm/zi; b. involuie cu 2 cm/zi; c. involuie nesemnificativ. 23. Mobilizarea luzei cu natere eutocic, fr intervenii obstetricale se face astfel: a) precoce, primele 6-12 ore; b) la 4 zile dup natere; c) nu prezint importan timpul cnd se mobilizeaz. 24. Pentru alimentaia luzei se fac urmtoarele recomandri: a) s consume lichide n primele 24 de ore; b) s evite alimentele flatuiente; c)nu sunt restricii alimentare. 25. Toaleta local a luzei cu evoluie fiziologic const n: a) toalet extern vulvo-perineal de dou ori/zi; b) spltur vaginal cu soluie de cloramin 1%, zilnic; c)nu se face toaleta timp de 1 sptmn. 26. Gravidei cu disgravidie precoce, asistenta medical i acord urmtoarele ngrijiri: 57

a) supravegheaz pierderile de snge din punct de vedere cantitativ i calitativ; b) observ aspectul tegumentelor, msoar TA, greutatea corporal; c)asigur repausul total la pat. 27. Pentru prevenirea eclampsiei, n cazul gravidei cu disgravidie tardiv se recomand: a) alimentaie desodat; b) asigurarea unui regim desodat cu reducerea lichidelor; c)internarea gravidei n spital pentru supraveghere. 28. Manifestrile de dependen: edeme, HTA, albuminurie se ntlnesc n: a) disgravidie precoce; b) iminen de avort; c)disgravidie tardiv. 29. Dna M. V., 30 de ani, este luz cu operaie cezarian de dou zile. Se constat c involuia uterin este 1,5 cm n dou zile. Cum apreciai aceasta: a) normal; b) subinvoluie; c)rapid. 30. Facei concordana ntre zilele de luze i aspectul lohiilor: a) zilele 1-3 1. Glbui; b) zilele 4-6 2. Serosanguinolente; c) zilele 10-21 3. Sanguinolente.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Furia laptelui" este nsoit de creterea temperaturii pn la 37,5C. 2. pentru refacerea funcional pelviperineal i redarea elasticitii musculare generale, dup natere sunt necesare exerciii de gimnastic. 3. Prelungirea suptului favorizeaz apariia ragadelor. 4 Expulzia ftului ncepe dup dilataia complet i ruperea membranelor. 5.Delivrena placentei urmeaz la 1-2 ore dup expulzia ftului. 6.Perioadele naterii sunt: perioada de dilataie, de expulzie i de delivrena. 7.n timpul sarcinii gravida nu trebuie s fac splaturi vaginale. 8.mbrcmintea i nclmintea gravidei pot deveni SD pentru satisfacerea respiraiei i circulaiei. 9.Pregtirea mameloanelor n vederea alptrii se face n ultima luna de sarcin. 10. Amenoreea este un semn sigur de sarcin. 11. Gravida cu risc obstetrical crescut necesit supraveghere din partea reelei de obstetric, dar i a altor sectoare medicale. 58

2.6.2. ngrijirea ginecopatei Testul A


ncercuii rspunsul corect: 1 Testul cu Lugol (Lahm - Schiller) detecteaz:

a) leziuni posibil precanceroase ale colului uterrn; b) sarcina extrauterin; c)evideniaz permeabilitatea trompelor uterine. 2. Histerosalpingografia reprezint: a) examen endoscopic al cavitii uterine; b) examen radiologie al corpului i istmului uterin; c) examen cu ultrasunete pentru evidenierea unor tumori. 3. Examenul clinic general are importan pentru stabilirea diagnosticului bolilor ginecologice i folosete: a) inspecia, palparea; b) inspecia, percuia, palparea; c)palparea. 4. Durerea n afeciunile ginecologice are caracteristicile urmtoare: a) este localizat n hipogastru, nu iradiaz; b) este localizat n hipogastru i fosele iliace, iradiaz ctre vulv, vagin; c) este generalizat n tot abdomenul. 5. Hemoragia n bolile ginecologice prezint unele caracteristici; facei asociere ntre aceste caracteristici ale hemoragiei i afeciunea n care e ntlnit: a) sarcina extrauterin 1. Snge rou deschis; b) cancer uterin 2. Snge negricios; c) fibrom uterin 3. Snge splcit. 6. Leucoreea reprezint: a. scurgere vaginal albicioas, glbuie, n cantitate redus; b.scurgere uor roiatic premenstrual; c. pierdere abundent de snge menstrual. 7. Tulburrile de flux menstrual sunt: a. dismenoreea; b. hipermenoreea; c. hipomenoreea. 8. Pacienta cu inflamaii genitale poate prezenta ca probleme: a) leucoree, febr, tulburri urinare; b) dureri n hipogastru; c)ambele. 9. n vederea recoltrii secreiilor vaginale, ginecopata este pregtit astfel: a) se face spltura vaginal cu dou ore nainte; b) cu dou zile nainte se ntrerupe tratamentul local; c)nu se face pregtire. 10. Repausul la pat este obligatoriu n: a) chistul ovarian; b) inflamaiile acute genitale, sngerri; c) prolaps genital gradul I. 11. Secreia vaginal se recolteaz pentru examene de laborator: a) hormonal, bacteriologic; b) parazitologic; c)

hematologic. 12. Asistenta educ pacienta pentru prevenirea bolilor transmise pe cale sexual: a) s respecte controalele medicale periodice; b) s evite contactele sexuale cu parteneri multipli; 59 c)s pstreze msurile igienice. 13. Tulburri mai frecvente de eliminare urinar ntlnite n bolile ginecologice sunt: a) disurie, polakiurie; b) poliurie; c) anurie. 14. Tratamentul local n bolile ginecologice se aplic prin: a) tampoane vaginale, ovule, splaturi vaginale; b) cauterizare; c)ambele. 15.Pentru interveniile chirurgicale ginecologice, pe cale abdominal, pregtirea preoperatorie local const n: a) supravegherea funciilor vitale; b) ndeprtarea pilozitii, splarea tegumentelor i dezinfecia lor; c)golirea vezicii urinare. 16.Combaterea meteorismului abdominal n perioada postoperato rie se realizeaz astfel: a) alimentaie bogat n celuloz; b) mobilizare precoce; c)introducerea tubului de gaze. 17. Alimentaia postoperatorie dup intervenii chirurgicale ginecologice va fi n primele zile: a) bogat n celuloz n intervenii pe perineu i vagin; b) mai abundent i variat dup reluarea tranzitului intestinal; c) fara restricii n toate situaiile; d) cu multe lichide n interveniile pe perineu i vagin. 18. Supravegherea eliminrilor n perioada postoperatorie histerectomie const n: a) verificarea permeabilitii sondei urinare permanente; b) asigurarea unui aport suficient de lichide; c)msurarea TA, pulsului. 19. Dup interveniile chirurgicale ginecologice pot aprea probleme ale pacientei: a) pierderea imaginii de sine; b) tulburri de gndire; c)alterarea dinamicii familiale. 20. Prin autoexaminarea snului se pot depista: a) tumori n stadiile incipiente; b) apariia unei secreii mamelonare; c)modificri ale conturului snului.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai-le cu A sau F:

1. Educaia pentru sntatea femeii ncepe cu educaia mamei pentru a forma fetiei deprinderi i comportamente igienice. 2. Perioada de activitate genital nceteaz o dat cu instalarea menopauzei. 3. Mamografia reprezint principala metod de depistare a cancerului de sn. 4. Autoexaminarea snilor este obligatorie dup vrsta de ase ani. 5. Dup mastectomie, pacienta este nvat s execute micri care s previn anchiloza i atrofia muscular. 6. Pentru cercetarea frotiului cito-vaginal, secreia vaginal se recolteaz n orice zi a ciclului ovarian. 7. Msurarea temperaturii bazele (msurate bucal sau rectal) poate decela momentul ovulaiei. 8. Colposcopia = explorare prin care se msoar cavitatea uterin. 9. n vederea examenului ginecologic, ginecopata va fi pregtit cu o spltur vaginal. 10. n bolile ginecologice pot aprea ca probleme alterarea eliminrilor intestinale si urinare. 60

2.7. Cunoaterea i percepia


2. 7. 1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni neurologice
ncercuii rspunsul corect: 1. Pneumoencefalografia reprezint: a) examen radiologie al spaiilor subarahnoidiene, folosind ca substan de contrast aerul; b) examen radiologie al spaiilor subarahnoidiene, folosind ca substan de contrast iodul; c)examen radiologie ce realizeaz imagini ale circulaiei cerebrale. 2. Pentru efectuarea pneumoencefalografiei, asistenta va pregti urmtoarele materiale: a) electroencefalograful; b) seringi, ace, tvia renal, soluii dezinfectante; c)nu sunt necesare materiale. 3. EEG reprezint: a) nregistrarea biocurenilor produi de creier; b) nregistrarea biocurenilor produi de muchi; c) examen radiologie al coninutului cranian. 4. Pentru nregistrarea EEG, pacientul necesit urmtoarele pregtiri: a) trei zile regim alimentar hiposodat; b) splarea prului; c)ntreruperea medicaiei sedative sau excitante. 5. Urmtoarele manifestri de dependen sunt tulburri ale mersului i ortostaiunii: a) tremurturiie, convulsiile; b) ataxia static i locomotorie; c)monoplegia. 6. Tulburrile de sensibilitate, subiective sunt: a) anestezia, hipoestezia, hiperestezia; b) paresteziile;

c) ambele. 7. n leziunile nervului I cranian, pacientul prezint ca problem ca problema de dependen: a) anosmie, hiposmie; b) lipsa vederii; c) midriaz. 8. Vrsturile n cazul HTIC au urmtoarele caracteristici: a) au totdeauna coninut alimentar; b) sunt spontane, n jet, neprecedate de greuri; c)sunt precedate de greuri. 9. Problemele pacientului cu maladie Parkinson sunt: a) diminuarea mobilitii; b) eliminri necontrolate de urin; c)euforie; d) alterarea comunicrii verbale i n scris. 10. Factorii declanatori ai crizei de epilepsie pot fi: a) stimuli din mediu - sonori, luminoi; b) alimentaia bogat n glucide; . c)nerespectarea tratamentului. 11. Interveniile asistentei n faza tonicoclonic a crizei epileptice sunt urmtoarele, n afar de: a) se decleteaz dinii, se pune un rulou ntre dini; b) se lrgesc hainele prin descheierea nasturilor; c)se aaz aprtori laterale la paturi pentru a preveni accidentele. 61 12. Problemele pacientului n timpul crizei epileptice pot fi: a) oprirea respiraiei; b) riscul de traumatizare; c)depresia. 13. n comoia cerebral, pacientul prezint: a) stare comatoas profund; b) pierderea contientei pentru scurt timp; c)pareze, paralizii. 14. n traumatismele craniocerebrale n care se scurge LCR prin nas, urechi, plaga cranian, se va proceda: a) aplicarea unui pansament compresiv; b) dezinfecia plgii craniene i la tamponarea ei; c) nu se efectueaz tamponare. 15. n acordarea primului ajutor unui pacient cu TC se fac urmtoarele manevre, n afar de: a) ridicarea pacientului pentru a-i observa mersul; b) observarea strii de contient; c)examinarea plgilor craniene; d) evidenierea parezelor i paraliziilor. 16 Domnul I.V., 75 de ani, cu diagnosticul AVC, prezint ca MD specifice AVC: a) hipotensiune arterial;

b) ameeli, vrsturi, urmate de stare comatoas; c)hipotermie; d) hemiplegie. 17. Recuperarea deficitului motor se va face n cazul dlui LV. astfel: a) imediat dup producerea accidentului; b) n urmtoarele 7-8 zile n funcie de evoluie; c)la 1-2 luni de la debut. 18. Pregtirea local n vederea interveniilor chirurgicale craniene const n: a) splarea prului; b) raderea prului pe toat suprafaa cranian; c)raderea prului numai n zona n care se va face operaia. 19. Poziia n pat a pacientului comatos neintubat n perioada postoperatorie este: a) decubit dorsal; b) decubit lateral sau semidecubit ventral; c)Trendelenburg. 20. In stabilirea cii de alimentare a pacientului operat pe craniu se va ine seama de: a) preferinele pacientului; b) prezena reflexului de deglutiie; c)starea de contient a pacientului. 21. Pentru reducerea HTIC, asistenta va aplica pacientului urmtoarele intervenii autonome: a) linitete pacientul, l educ pentru a evita micrile n pat; b) limiteaz consumul de lichide; c) instaleaz perfuzie cu soluie de manitol, glucoza. 22. Problemele pacientului n fazele tardive ale sclerozei n plci sunt: a) pierderea controlului sfincterelor; b) hipertermie; c)alterarea tranzitului intestinal. 23. Pentru stabilirea gradului de com se utilizeaz scala Glasgow, care const n: a) examinarea reaciei oculare la diveri stimuli; b) examinarea controlului eliminrilor; c)examinarea rspunsului verbal, motor la un stimul. 24. ngrijirea mucoaselor oculare la un pacient comatos const n: 62 a) instilarea soluiilor de antibiotice; b) acoperirea ochiului cu o compres mbibat n ser fiziologic; c)instilarea lacrimilor artificiale". 25. Aezai n ordine primele ngrijiri ce se acord pacientului comatos: a) recoltarea produselor pentru examene de laborator;

b) curarea cavitii bucale;


c)introducerea pipei Gueddel;

d) msurarea TA, pulsului; e) instalarea unei perfuzii. 26. Pentru efectuarea punciei rahidiene unui pacient comatos i se va da poziia: a) decubit lateral cu membrele inferioare flectate pe abdomen; b) eznd, susinut de dou persoane; c)decubit lateral cu brbia n piept i membrele inferioare flectate pe abdomen. 27. Starea de com se definete astfel: a) pierderea parial sau total a contientei; b) pierderea parial sau total a contientei cu alterarea funciilor vitale; c)pierderea parial sau total a contientei, motilitii, sensibilitii cu conservarea celor mai importante funcii vegetative. 28. Leziunile nervului II cranian (optic) se manifest prin: a. ambliopie, amauroz b. ngustarea cmpului vizual c. ambele 29. Pacientul care prezint paralizia nervului facial are ca manifestri de dependent: a. asimetrie facial b. pacientul nu poate fluiera, sufla c. afazie 30. Obiectivele imediate ale ngrijirii pacientului cu HIC constau n: a. meninerea funciilor vitale i vegetative n limite normale b. prevenirea complicaiilor c. reducerea presiunii HIC

2.7.2. ngrijirea pacienilor cu afeciuni/deficiene psihice.


ncercuii rspunsul corect: 1. Pentru stabilirea manifestrilor de dependen n afeciunile psihice, asistenta evalueaz: a) nivelul de contient a pacientului; b) procesele psihice (atenie, memorie, gndire); c)comportamentul i nfiarea. 2. Urmtoarele tulburri sunt manifestri de dependen ale strii de '' contient, cu excepia: a) dezinteres fa de lumea exterioar i fa de sine; b) dezorientare, confuzie; c)hiperestezie. 3 Care din urmtoarele manifestri de dependen reprezint tulburri ale gndirii? a) idei delirante legate de propria persoan sau de mediul nconjurtor; b) lipsa coerenei n vorbire; c)diminuarea sau accelerarea micrilor. 4. Urmtoarele manifestri de dependent reprezint tulburri ale afectivitii, cu excepia: a) agresivitate, violen; b) apatie, furie;

c)nsuirea cu uurin a convingerilor celor din j ur. 63 5. Tulburrile de comunicare (verbal sau scris) sunt reprezentate de urmtoarele MD: a) logoree, mutism, blbial; b) tonul prea ridicat sau prea monoton; c)deficiene de caligrafie. 6. Tulburrile de comportament instinctual sunt: a) exagerarea sau diminuarea instinctului alimentar; b) perversiunile sexuale; c)exagerarea sau scderea instinctului matern. 7. Pentru ca relaia asistent-pacient s fie bazat pe ncrederea deplin a pacientului, asistenta trebuie: a) s asculte cu atenie, fr ntreruperea expunerii; b) sa respecte intimitatea pacientului, realiznd interviul fr prezena altor persoane; c) s utilizeze un vocabular adecvat, accesibil pacientului. 8. Pentru stabilirea diagnosticului n bolile psihice, sunt importante urmtoarele examinri paraclinice: a) radiologice; b) EEG; c)genetice. 9. Problemele pacientului cu tulburri psihice sunt urmtoarele, cu excepia: a) alterarea nutriiei; b) potenial de alterare a integritii fizice; c)pneumonia. 10. Alterarea integritii fizice poate avea drept surse de dificultate: a) depresia; b) demena; c)comportamentul psihotic. 11. Anxietatea - problem aproape constant n afeciunile psihotice poate avea drept cauze: a) incapacitatea de adaptare la mediu; b) dificultatea de exprimare a nevoilor; c)stresul excesiv. 12. Obiectivele vizate n ngrijirea pacientului cu afeciuni psihice sunt: a) linitirea pacientului; b) asigurarea unui aport alimentar n funcie de necesiti; c)prevenirea accidentrii. 13. Sindromul disociativ prezent n schizofrenie cuprinde tulburri: a) ale cmpului contientei; b) de desfurare a gndirii; c)de dezorganizare a vieii afective.

14. Sindromul delirant paranoid cuprinde: a) tririle delirante (delirul de influen, depersonalizare); b) delirul autist consecutiv; c)ambele. 15. In schizofrenie, tulburrile de percepie sunt reprezentate de: a) halucinaii auditive; b) halucinaii corporale; c)ambele. 16. Tulburrile de gndire n schizofrenie sunt reprezentate de urm -toarele, cu excepia: a) delirul de influen; b) delirul de persecuie; c)verbigeraia. 64 17. Schizoafazia reprezint: a) o tulburare de gndire; b) o tulburare de micare; c)o tulburare de vorbire constnd ntr-o niruire de expresii i fraze fr nici o legtur ntre ele. 18. Tulburrile de afectivitate n schizofrenie sunt reprezentate de: a) lipsa legturii afective ntre tririle delirante ale pacientului i comportamentul su; b) scderea sau pierderea afeciunii pentru cei apropiai; c)inversiunea afectiv. 19. Comportamentul catatonic se manifest prin: a) stereotipii de poziie (semnul pernei psihice); b) stereotipii de expresie (botul schizofren); c)stereotipii de micare, vorbire, scris. 20. Tulburrile de personalitate n schizofrenie sunt reprezentate de: a) fenomene de depersonalizare; b) dedublarea personalitii; c)fenomene de derealizare. 21. Toxicomania este o autointoxicaie: a) contient; b) incontient; c)ambele. 22. Toxicomaniile cu rspndirea cea mai mare sunt: a)alcoolomania; b)morfinomania; c)cocainomania. 23. Manifestrile neurologice n alcoolomanie sunt: a)tulburri de echilibru n mers;

b)parestezii la nivelul extremitilor; c)exagerarea ROT i crampe musculare. 24. Delirium tremens este o complicaie a alcoolomaniei: a) acut; b) subacut; c) cronic. 25. Delirium tremens se manifest prin: a)confuzie cu delir acut; b)febr ridicat; c)tahicardie, hipertensiune arterial. 65

2.7.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni ORL


ncercuii rspunsul corect: 1. n plgile pavilionului urechii asistenta aplic urmtoarele intervenii: a) spal tegumentele sntoase din jurul plgii; b) dezinfecteaz plaga prin turnarea unei soluii de cloramin 5 g % 0; c)dezinfecteaz plaga prin tamponare cu H2O2. 2. Copilul I.C., 7 ani, prezint de 24 ore durere otic stng, febr 39C, frisoane; asistenta face urmtoarele recomandri mamei: a) s aplice comprese reci n regiunea urechii stngi; b) s se prezinte de urgen la medicul specialist ORL; c)s instileze soluie cldu de boramid. 3. ngrijirile autonome ale asistentei n cazul unui pacient cu sinuzit acut constau n: a) repaus la pat, n camere cu temperatura de 20C; b) repaus vocal, obligatoriu; c)asigurarea unui aport crescut de lichide. 4. Dup amigdalectomie, poziia pacientului poate fi: a) eznd cu capul aplecat n fa; b) n decubit dorsal; c)n decubit ventral, cu capul sprijinit pe antebra. 5. Copilul cu vegetaii adenoide prezint ca probleme de dependen: a) tolerana sczut la activitatea fizic; b) comunicarea ineficient senzorial i afectiv; c)tulburri de deglutiie. 6 Explorarea acuitatii auditive se realizeaza prin: a) acumetrie fonic, instrumental; b) audiometrie; c)otoscopie. 7. n afeciunile urechii externe, pacientul prezint urmtoarele manifestri de dependen, cu excepia:

a) hipoacuzie, ameeli, disconfort auricular; b) secreii purulente; c)tulburri de echilibru. 8. Pentru recoltarea secreiei otice, n cazul unui pacient cu otit supurat, asistenta pregtete: a) seringa de 5 ml; b) tampon montat pe port tampon; c)ansa de platin. 9. Pacientului cu laringit acut i se recomand: a) repaus vocal n camere aerisite, nclzite; b) aport crescut de lichide reci; c)s renune la fumat, alcool. 10. n perioada postoperatorie, pacientul amigdalectomizat va fi alimentat: a) cu lichide reci dup atenuarea durerii i oprirea hemoragiei; b) cu paiul; c)prin nghiituri mari. 66

2.7.4. ngrijirea pacienilor cu afeciuni oftalmologice.


ncercuii rspunsul corect: 1. Determinarea acuitii vizuale se face la optotip. Ochiul emetrop: a) vede de la 5 m - ultimul rnd al optotipului; b) vede de la 10 m - ultimul rnd al optotipului; c)vede de la 5 m - penultimul rnd al optotipului. 2. Scderea acuitii vizuale n mod brusc poate fi determinat de: a) traumatisme oculoorbitale; b) cataracta senil; c) glaucom acut. 3. Pacientul cu miopie prezint ca manifestare de dependen: a) deprtarea obiectelor de ochi, pentru a le vedea; b) apropierea obiectelor de ochi, pentru a le vedea; c)inerea obiectelor la 30 cm de ochi pentru a le ved ea. 4. Infeciile ochiului se previn prin: a) respectarea igienei personale; b) evitarea mediului cu praf; c)administrarea preventiv de antibiotice. 5. Pansamentul ochiului n perioada postoperatorie dup extracia cristalinului este: a) monoocular; b) biocular; c)nu se aplic pansament. 6. Asistenta medical intervine astfel n cazul unui pacient cu un corp strin corneean: a) l ndeprteaz cu ajutorul instrumentelor;

b) trimite pacientul la medicul specialist; c)spal ochiul cu ap din abunden. 7. Pentru igiena vederii asistenta recomand pacienilor ca: a) sursa de lumin s vin din partea stng n timpul scrisului, cititului i lucrului; b) distana pentru scris-citit s fie de 50 m; c)distana pentru scris-citit s fie de 25-30 cm. 8. Pacientul cu cataract senil prezint ca manifestri de dependen: a) scderea progresiv a acuitii vizuale; b) secreie ocular purulent; c)dureri oculare i perioculare vii. 9. Pacientul cu glaucom cronic necesit urmtoarele ngrijiri: a) alimentaie hiposodat; b) alimentaie hiposodat, cu reducerea cantitii de lichide; c)regim de via fr restricii; d) odihn, somn cu capul aezat pe 2-3 perne. 10. Pentru determinarea tensiunii intraoculare, pacientul se pregtete astfel: a) dou zile nu se instileaz medicamente n ochi; b) se face anestezie local; c)nu se face pregtire. 67

2.8. Creterea i dezvoltarea.


2. 8. 1. ngrijirea nou nscutului, sugarului, copilului mic, colarului, adolescentului Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Perioada de nou-nscut este cuprins ntre: a) 0-5 zile; b) 0- 1 an; c)0 - 28 zile; d) 0 - 3 luni; 2. Nou-nscutul normoponderal are la natere o greutate cuprins ntre: a) 2000-2500 g; b) 3000-4000 g; c) 2500 - 3000 g; d) 3000 - 3500 g. 3. Lungimea unui nou-nscut la termen este de: a) 52-55 cm; b) 38 -42 cm; c) 48-52 cm. 4. Ligatura cordonului ombilical se efectueaz: a) la 2 - 3 cm distan de tegument;

b) la 5 - 8 cm distan de tegument; c) cu clamp ombilical; d) n dop de ampanie". 5. Frecvena pulsului la nou-nscut este cuprins ntre: a) 80-100p/min; b) 130-140p/min; c) 60 - 80 p/min. 6. Frecvena respiraiei la nou-nscuti este cuprins ntre: a) 40-60r/min; b) 16-i8r/min; c) 35-45r/min; d) 25-35r/min. 7. Indicai ordinea corect prin notare cifric a primelor ngrijiri acordate n.n. n sala de natere: a) secionarea i Iigaturarea cordonului ombilical; b) dezobstruarea cilor respiratorii superioare; c) aprecierea scorului APGAR; d) profilaxia oftalmiei gonococice; e) curirea tegumentelor i nfarea; f) pansarea bontului ombilical. 8. Cderea bontului ombilical se produce ntre; a) zilele 2 - 5 de via; b) zilele 5 - 10 de via; c) zilele 10 - 14 de via. 9. Prin scorul APGAR nu se urmrete: a) reflexele arhaice; b) frecvena cardiac; c) micrile respiratorii; d) culoarea tegumentelor; e) greutatea la natere; f) tonicitatea muscular. 68 10. Alimentaia la sn a nou-nscutului normoponderal este corect s fie instituit: a) dup 24 ore; b) n primele 6-12 ore; c)n primele 4 ore. 11. ngrijirile acordate nou-nscutului n: A. Asfixia albastr 1. Respiraie artificial. 2. Dezobstruarea cilor respiratorii superioare. 3. Intubaie orotraheal. B. Asfixia alb 4. Masaj cardiac extern.

5. Administrarea O2. 6. Cateterizarea arterei sau venei ombilicale. 7. Monitorizarea funciilor vitale. 8. Aezarea nou-nscutului n poziie decliva. Facei corespondena ntre cifre i litere. 12. Compozitia n factori de nutritie: A. Lapte de femeie 1. P - 34g/l 4. P-17 g/l 2. G - 68 - 70 g/l 5. L - 54 g/l B. Lapte de vac 3. L - 34 g/l 6. G - 48 g/l Faceti corespondena ntre cifre i litere. 13. Principalul icter al nou-nscutului este: a) icterul hemolitic; b) icterul fiziologic; c)icterul mecanic. 14. Imediat dup supt, sugarul trebuie: a) culcat n decubit ventral; b) inut n poziie vertical cu capul sprijinit i btut uor pe spate pentru favorizarea eructaiei; c)culcat n decubit lateral; d) inut n brae i legnat uor. 15. Profilaxia oftalmiei gonococice se face nou-nscutului la natere cu: a) nitrat de argint n soluie 1% instilat n sacul conjunctival; b) azotat de argint soluie 1% instilat n sacul conjunctival; c)se administreaz antibiotice parenteral. 16. Scderea fiziologic n greutate este de: a) 6 - 10% din greutatea la natere; b) pn la 5% din greutate; c)nou-nscutul nu scade n greutate. 17. Prima baie a nou-nscutului se face: a) imediat dup natere; b) la 2-3 zile dup cderea bontului ombilical; c)la 7 - 8 zile de la natere; d) la 30 zile de la natere. 18. Indicaiile alimentaiei mixte sunt: a) curba ponderal descresctoare; b) starea febril a sugarului; c) hipogalactia real a mamei; d) diareea sugarului. 19. Cicatrizarea complet a plgii ombilicale se produce: a) dup 14 zile de la natere;

b) dup 21 de zile de la natere; c) dup 30 zile de la natere. 69 20. Este considerat prematur: a) nou-nscutul cu greutate sub 2500 g i vrsta gestaional sub 37 sptmni; b) nou-nscutul cu greutate sub 3000 g; c)nou-nscutul cu vrsta gestaional sub 37 sptmni. 21. Alimentaia artificial const n: a) alimentarea sugarului n primele 3-4 luni cu un alt lapte dect cel de femeie; b) alimentarea sugarului cu lapte de mam i un alt preparat din lapte; c)alimentarea sugarului cu preparate necorespunztoare vrstei. 22. Laptele de mam nu conine: a) antigene; b) anticorpi; c)vitamina D; d) fermeni. 23. Colostrul este: a) lapte de femeie secretat n prima lun; b) lapte de femeie secretat n primele 3-4 zile; c)lapte de femeie secretat n primele ore dup natere. 24. Dezavantajele alimentaiei artificiale sunt: a) intolerana la lapte; b) posibilitatea apariiei infeciilor digestive; c)subalimentaia; d) supraalimentaia. 25. Indicaiile probei suptului sunt: a) diareea sugarului; b) plnsul, agitaia la puin timp dup supt; c) curba ponderal, staionar sau n scdere; d) starea de sntate a mamei. 26. Efectuarea probei suptului const n: a) cntrirea sugarului dup suptul de la ora 7; b) cntrirea sugarului nainte i dup toate supturile dintr -o zi; c) cntrirea sugarului nainte i dup toate supturile fr a -l schimba intre aceste doua cntriri. Facei corespondena ntre cifre i litere. 27. Laptele de vac se administreaz n urmtoarele diluii: A. luna I 1. Diluii 1/2 n M.O. 2% , 5% zahr B. luna || 2. Nu este indicat C. lunile III-IV 3. L.V. integral

D. luna V 4. Diluii 2/3 n M.O. 3%, 5% zahr 5. Integral 5% zahr. Facei corespondena ntre cifre i litere. 28 Laptele praf se administreaz n urmtoarele concentraii: A luna I 1. LP. 10% n M.O. 3%, 5% Z B lunile II-III 2. LP. 8% n M.O. 2%, 5% Z C. luna IV 3. L.P. 12,5% n M.O. 3%, 5% Z 29. Meconiul este: a) o malformaie congenital; b) scaunul nou-nscutului n primele 2-3 zile; c) scaun cu mucoziti i celule descuamate de culoare verde. 30. Indicele ponderal este: a) raportul dintre greutatea real i greutatea ideal; b) raportul dintre greutatea ideal i greutatea real; c)raportul dintre greutatea real i greutatea ideal corespunztoare vrstei. 70 31. Primo-profilaxia TBC se face n maternitate cu vaccin: a) DTP; b) BCG; c) PPD d) AP. 32. Prima vaccinare BCG se face n maternitate: a) la nou-nscuii sntoi cu greutate peste 2500 g n primele 4 -8 zile; b) la toi nou-nscuii, fr excepie; c)dup aprecierile medicului. 33. La un sugar de 7 luni n convulsii, cu temperatura 40C, se acord urmtoarele ngrijiri: a) administrare de oxigen; b) hidratare pe cale oral; c) administrare Diazepam 0,10 - 1/2 fiol; d) anunarea medicului; e) administrare de supozitor antitermic; f) administrare de antibiotice; g) administrare Fenobarbital o tablet per os. 34. Sugarul cu malnutriie protein-caloric prezint: a) facies de btrn, piele zbrcit; b) facies de lun plin; c) apetit exagerat; d) toleran digestiv prbuit; e) activitate motorie normal. 35. Criza convulsiv se manifest prin:

a)plafonarea privirii; b)maxilare ncletate; c)triada: cefalee - vrstur - dispnee; d)mialgii; e)contracii musculare tonico-clonice generalizate. 36. Poziia n care trebuie aezat copilul n convulsii este: a)decubit lateral; b)eznd; c)decubit dorsal. 37. Pansamentul bontului ombilical se face cu comprese sterile mbibate n: a)tinctura de iod; b)alcool 70: c)Rivanol 1%0. 38. Greutatea la natere a prematurului poate fi: A. prematur gradul I 1. 1000 - 1500 g; B. prematur gradul II 2. 1500 - 2000 g; C. prematur gradul III 3. sub 1000 g; D. prematur gradul IV 4. 2000 - 2500 g. Facei corespondena ntre cifre i litere. 39. Distrofia se caracterizeaz prin: A. gradul I 1. indice ponderal ntre 0,75 - 0,60 B. gradul II 2. indice ponderal sub 0,60 C. gradul III 3. indice ponderal ntre 0,90 - 0,75 4. deficit ponderal sub 25% 5. deficit ponderal ntre 25% - 40% 6. deficit ponderal peste 40% 7. scderea rezistenei la infecii 8. toleran digestiv sczut. Facei corespondena intre cifre i litere. 71 40. Nou-nscuii pot fi ngrijii n ptut, cu excepia: a) prematurilor de grad IV; b) nou-nscuilor cu suferin fetal; c) prematurilor de gradul I; d) nou-nscutilor cu malformaii congenitale. 41. Incubatorul nu poate asigura: a) temperatura constant; b) toaleta tegumentelor; c) monitorizarea; d) izolarea de sursele poteniale de infecii;

e) schimbarea pansamentului ombilical. 42. Pot fi pui la sn sau pot fi alimentai cu biberonul prematuri i: a) de orice grad; b) de gradul I; c) de gradul I i li. 43. Reflexul de supt i de deglutiie lipsete: a) n prima zi dup natere; b) la prematurii cu greutate sub 1500 g; c) la nou-nscuii agitai. 44. Prematurii de gradul III i IV sunt alimentai: a) cu biberonul; b) la sn; c) cu linguria; d) prin gavaj. 45. Alimentaia natural constituie: a) alimentarea sugarului cu lpturi umanizate; b) alimentarea sugarului exclusiv cu lapte matern n primele 3-4 luni de via; c) alimentarea sugarului cu lapte matern n primul an de via. 46. Tehnica alimentaiei naturale const n: a)alptarea la snul mamei; b)administrarea laptelui matern cu linguria sau biberonul; c) alimentarea cu alimente corespunztoare vrstei. 47. Alimentaia natural prezint avantaje cu excepia: a) raportul dintre calciu i fosfor este cel fiziologic; b) asigur necesarul de vitamina D; c) laptele de femeie este un aliment viu". 48. Contraindicatele alptrii sunt: a)mamelon ombilicat; b)gur de lup; c)stare febril a sugarului; d)diareea sugarului. 49. Carena vitaminei D la sugar i copilul mic se numete: a)scorbut; b)rahitism; c)pelagr. 50. Baia general a sugarului se efectueaz: a)seara, dup ultima mas; b)n cad special; c)n cada adulilor; d)cu ap cald;

e) cu apala37-38C. 72 51. ngrijirile plgii ombilicale care prezint granulom se realizeaz prin: a) badijonri cu tinctur de iod; b) toaleta plgii ombilicale cu ap oxigenat; c) atingeri cu nitrat de argint 5%; d) se introduce pulbere de sulfamid n plag. 52. M.P.C. este: a) diaree postprandial; b) distrofie grad III; c) avitaminoza B. 53. Msurarea temperaturii la copilul 0-3 ani se face: a) n rect, cu termometru individual lubrifiat; b) n plic axilar; c) n cavitatea bucal, cu termometru special. 54. Zonele predispuse la intertigo sunt urmtoarele, cu excepia: a) plicile inghinale; b) regiunea fesier; c) zona ombilical; d) plicile membrelor. 55. Un copil cu deshidratare acut prezint: a) tegumente i mucoase umede; b) persistena plicii cutanate; c) deprimarea fontanelei; d) cianoza peri-oro-nazal; 56. Calea fiziologic de rehidratare este: a) oral; b) parenteral; c) subcutanat. 57. n boala diareic acut sugarul prezint: a) tenesme vezicale; b) scaune lichide i/sau mucoase; c) colici abdominale; d) edeme. 58. Temperatura copilului msurat n rect este: a) egal cu cea msurat n axil; b) mai mic dect cea msurat n axil; c) mai mare cu 0,3-0,5C. 59. Diversificarea alimentaiei sugarului presupune: a) introducerea de noi alimente, n afar de lapte, la vrsta de 3-4 luni; b) alimentarea sugarului cu regimurile alimentare ale adulilor; c) introducerea n alimentaie a sucurilor de fructe.

60. Prima vaccinare antihepatitic se efectueaz: a) la vrsta de 6 luni; b) la nou-nscut n maternitate; c) ambele rspunsuri sunt corecte. 61. Eritemul fesier al sugarului se previne prin: a) aplicaii de unguente protectoare; b) toaleta local cu ap i spun; c) toaleta parial dup fiecare scaun, aplicare de unguent protector n regiunea fesier i schimbarea ritmic a lenjeriei de corp. 62. Asigurarea condiiilor de mediu pentru sugar presupune: a) o temperatur constant n camer de 21-22CC; b) semiobscuritate n camer; c) umiditate corespunztoare prin plasarea de vase cu ap pe sursa cldur. 73 63. Scaunele sugarului se noteaz n foaia de temperatur astfel: a) scaunul grunjos cu X, scaunul mucos cu Z, scaunul meconiu cu b) scaunul meconiu cu M, scaunul grunjos cu X, scaunul mucos cu 7 c) scaunul grunjos cu Z, scaunul mucos cu X, scaunul lichid cu scaunul normal cu I, scaunul meconiu cu M. 64. Regimul de via al femeii care alpteaz const n: a) regim alimentar echilibrat, bogat n lichide i vitamine: b) somn corespunztor din punct de vedere cantitativ i calitativ; c) plimbri zilnice n aer liber; d) nu prezint importan pentru sugar. 65. Intertigo-ul se definete ca fiind: a) o zon erimato-pultacee; b) zone de placarde eritematoase, zemuinde, care dau o senzaie de usturime i localizate la un pliu cutanat; c) necroza tegumentelor din regiunea fesier. 66. Oul se administreaz sugarului mic: a) integral, fiert moale; b) ochi romnesc; c) numai glbenuul fiert tare. 67. Principiile diversificrii sunt urmtoarele, cu excepia: a) selectivitatea; b) tatonarea toleranei digestive a sugarului; c) progresivitatea; d) introducerea a dou alimente noi o dat; e) primul aliment este obligatoriu finosul n lapte. 68. La nou-nscut i sugarul n primele luni de via pulsul se poate msura:

a) la artera pedioas; b) la artera radial; c) la nivelul fontanelei anterioare. 69. La sugarul eutrofic, pstos, diversificarea ncepe la 3 - 3 1/2 luni cu: a) finos n lapte; b) sup de zarzavat; c) mere rase cu brnz de vaci. 70. La sugarul distrofic, diversificarea ncepe la 3 - 3 1/2 luni cu: a) finos n lapte; b)orez pasat cu brnz de vaci; c) mere rase cu biscuii. 71. Primele semne de rahitism se manifest la vrsta: a) 8-12 luni; b) 3-6 luni; c) cnd sugarul se ridic n picioare. 72 Criza de astm bronic la copil se manifest prin: a) dispnee inspiratorie; b) wheezing; c) cianoza peri-oro-nazal; c) agitaie, anxietate. 73. Cauzele diareei acute la sugar pot fi urmtoarele, cu excepia: a) infecii acute digestive, respiratorii; b) supraalimentaia; c) alimentaia cu lapte praf; d) administrarea unor antibiotice pe cale oral. 74 74. Cauzele vrsturilor pot fi urmtoarele, cu excepia: a) boli ale tubului digestiv; b) stenoz hipertrofic de pilor; c) administrarea medicamentelor pe cale parenteral; d) ingerarea unor medicamente. 75. Cantitatea de lichide necesar sugarului este: a) 150 - 200 ml/kg corp/24 h; b) 100 - 150 ml/kg corp/24 h; c) difer de la un sugar la altul. 76. Sugarul crete n greutate astfel: a) 250 g/trimestru; b) dubleaz greutatea de la natere la 4 luni; c) 500 g/lun; d) tripleaz greutatea de la natere la un an;

e) 140 - 200 g/sptmn (n medie). 77. Sugarul st n ezut la vrsta de: a) 6 luni; b) 7-8 luni; c) 4 luni. 78. Sugarul merge n picioare la vrsta de: a) 1 an; b) 8 - 10 luni; c) 16- 18 luni. 79. Erupia primilor dini ncepe: a) n jurul vrstei de 6 luni; b) la 8- 10 luni; c) la 4 - 6 luni. 80. La copilul mic spltura gastric se face n urmtoarele cazuri, cu excepia: a) intoxicaiei medicamentoase; b) intoxicaiei cu sod caustic; c) vrsturi n za de cafea; d) scaune diareice. 81. Spltura gastric se efectueaz cu: a) ap simpl; b) suspensie de crbune vegetal sau animal concentraie 5%; c) soluie cloruro-sodic 9%o; d) soluie alcalin. 82. Diabetul zaharat al copilului este: a) diabet zaharat tip I insulino-dependent; b) diabet zaharat tip II insulino-independent; c) ambele rspunsuri sunt bune. 83. Cea mai frecvent form de anemie ntlnit la sugar este: a) anemia posthemoragic; b) anemia feripriv prin caren de fier exogen; c) anemia hemolitic. 84. Alimentele cele mai bogate n fier sunt: a) laptele de vac; b) brnza de vaci; c) ficatul de vit. 75 85. Locul de elecie al injeciei intramusculare la sugar este: a) musculatura fesier; b) musculatura coapsei; c) n muchiul deltoid.

Testul B Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1 Prima msur de ngrijire a nou-nscutului imediat dup natere este curirea tegumentelor. 2 La naterea la termen nou-nscutul are perimetrul cranian egal cu perimetrul toracic. 3 Reflexul de supt la nou-nscutul normoponderal sntos este prezent la natere. 4. Prima protecie a prematurului trebuie fcut mpotriva tendinei la hipotermie. 5. nrcarea sugarului nu se recomand niciodat sub 6 luni i nici peste 1 an. 6. Supa de morcov nu este indicat n dieta de tranziie a diareei simple la sugar. 7. Mucilagiul de orez este utiiizat doar pentru completarea nevoilor de lichide. 8. Primele infecii cutanate la nou-nscut sunt piodermitele. 9. Manevrele de reanimare cardio-respiratorie la nou-nscut ncep cu dezobstruarea cilor respiratorii superioare prin aspiraie. 10. Profilaxia rahitismului se ncepe din ultimul trimestru de sarcin a mamei - profilaxia prenatal. 11. Distrofia de gradul III sau atrepsia este forma cea mai sever. 12. Jratamentul parazitozelor este acelai pentru toi paraziii. 13. n criza de convulsii se administreaz fenobarbital asociat cu diazepam. 14. SIDA se poate transmite direct de la mama bolnav la ft. 15. Copiii politransfuzai nu pot fi purttori de HIV.

2.8.2. Nursing geriatric


Testul A ncercuii rspunsul corect: 1. Consecinele cderilor" la persoanele vrstnice afecteaz urmtoarele planuri: a) somatice, funcionale; b) psihice; c) psihologice i sociale. 2. Factorii favorizani ai SIV (sindromul de imobilizare al vrstnicului) sunta) vrsta; b) tipologia neuropsihic; c) conduita anturajului familial, social, de ngrijire medical. 3. Factorii determinani ai SIV sunt: a) accidentele vasculare cerebrale i cardiace; b) anxietatea, stresul; c) fracturile, interveniile chirurgicale. 4. Factorii determinani ai insuficientei sfincteriene anale sunt: a) modificri n centrii superiori ai SNC, care comand continena (demena, AVC, afeciuni ale mduvei spinrii); b) modificri ale cilor nervoase (polinevrite, atingeni ai nervilor sacrali); c) modificri ale receptorilor anali (procese degenerative i inflamatorii). 5. Dup modul de producere, incontinena anal poate fi: a) simptomatic;

b) fals diaree; c) neurogen. 76 6. Incontinena urinar poate fi: a) de stres sau de efort; b) tranzitorie; c) permanent - vezic neurogen. 7. Grupele de vrstnici cu risc suicidar crescut sunt: a) vrstnicii depresivi; b) persoanele suferinde de boli cronice, izolate i cu stare material deficitar; c) persoanele aflate n situaii de criz emoional. 8. Asistena n strile terminale vizeaz urmtoarele obiective, cu excepia: a) meninerea vrstnicului n ambiana obinuit; b) instituionalizarea pentru o mai bun supraveghere medical; c) nlturarea suferinelor fizice - controlul durerii. 9. Moartea geriatic poate fi: a) evitat; b) prevenit; c) asumat. 10. Asistena muribundului vrstnic trebuie s rspund: a) nevoilor sale fundamentale; b) nevoilor specifice; c) nevoilor personale (comunicare afectiv). 11 Comunicarea verbal i nonverbal vizeaz urmtoarele obiective: a) diminuarea angoasei prin rspuns la ntrebri: b) stabilirea dorinelor muribundului; c) favorizarea relaiilor cu ceilali - mpcare, evitarea rivalitilor. 12. Carta drepturilor muribundului cuprinde: a) dreptul de a fi tratat ca o persoan n via, pn la sfrit; b) dreptul la ngrijiri sigure pentru a-i ntreine sperana; c) dreptul de participare la decizii i ajutor spiritual. 13. Deficienele senzoriale vizuale la persoana vrstnic constau n: a) vedere diurn redus; b) presbiie; c) alterarea percepiei culorilor. 14. Deficienele senzoriale ale vrstnicului pot fi la nivelul: a) vzului, auzului; b) simului tactil; c) fonaiei. 15. Deficienele auzului la persoana vrsnic constau n:

a) hipoacuzie; b) nu se distinge vocea de alte zgomote din mediu; c) ambele. 16. Problemele vrstnicului, ce sunt consecine ale deficienelor senzoriale, sunt: a) izolarea; b) anxietatea; c) euforia. 17. Persoana vrstnic este expus pericolelor pentru c: a) prezint mobilitate redus; b) prezint deficiene senzoriale; c) ambele. 77 18. Pentru a aprecia independena i dependenta vrstnicului se iau n calcul ase activiti zilnice ale persoanei: a) splat, mbrcat, mers la toalet; b) deplasare, continen, hrnire; c) comunicare eficient verbal. 19. Minigrila pentru aprecierea statusului mental al vrstnicului ia n calcul: a) deplasarea; b) orientarea, memoria, atenia; c) rememorarea, limbajul. 20. Nevoile muribundului, pornind de la piramida Maslow, sunt: a) fiziologice (de baz), de securitate; b) afeciune, respect, mplinire; c) de recreare. 21. IN pentru satisfacerea nevoilor de baz, fiziologice ale muribundului constau n: a) ferirea de suferin, durere; b) ascultarea i nelegerea pacientului; c) conservarea energiei. 22. Punei n ordine etapele de adaptare la moarte dup Elisabeth Kubler -Ross: negociere, negare, furie-mnie; acceptare, depresie. 23. Cauzele crizelor de adaptare ale vrstnicilor sunt: a) schimbarea locuinei - preluarea n locuina copilului; b) mutarea n instituii de ocrotire - moarte familial; c) internarea n spital. 24. Neadaptarea la noile schimbri determin o serie de tulburri psihice, cu excepia: a) criz confuzional de internare; b) stare de agitaie, nelinite; c) scdere n greutate. 25. Tulburrile la nivelul aparatului cardiovascular (n criza de adaptare) sunt:

a) palpitaii, ameeli; b) dureri precardiale; c) apatie. Testul B Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. Dissomnia real a vrstnicului, care trebuie difereniat de falsa insomnie, cuprinde tulburri cantitative (hiposomnia), dar i tulburri ale ritmului normal (somn nocturn, veghe diurn), n sensul inversrii. 2. Igiena somnului va avea n vedere culcarea la aceeai or, dup o perioad de micare -plimbare scurt n aer liber. 3. Fumatul are un efect calmant prin stimularea secreiei de adrenalin. 4. O baie cald are efect sedativ calmant, favoriznd somnul. 5. Din punct de vedere geriatrie, cderile sunt considerate ca aspecte ale senescenei, posturii i echilibrului i nu ca accidente ntmpltoare. 6. Consecinele cderilor nu sunt importante, deoarece nu afecteaz autonomia vrstnicului. 7. Factorii de risc al cderilor includ pe primul loc vrsta naintat. La vrstele mici domin factorii de mediu, la cele mari, factorii patologici. 8. Cderile repetate nu fac obiectul sindromului de cdere. 9. n criza de adaptare a vrtsnicului se produc modificri nutriionale din cauza diminurii apetitului i a hipometabolismului. 10. Criza de adaptare apare frecvent la persoanele cu nivel socio-cultural ridicat, emotive, hipersensibile. 78

Capitolul III NGRIJIREA PACIENILOR CU URGENE MEDICO-CHIRURGICALE


Testul A ncercuii rspunsul corect: 1. Hemoragiile arteriale pot fi recunoscute dup: a) culoarea sngelui i presiunea de scurgere a acestuia; b) cantitatea de snge pierdut; c) starea general a pacientului. 2. Compresiunea ca metod de hemostaz provizorie se face: a) prin compresiune la distan manual sau digital; b) direct pe plag prin pansament compresiv; c)cu garoul pe traiectul vasului; d) prin ligatura vasului. 3. In efectuarea hemostazei provizorii cu garoul, pentru eficiena sa se respect urmtoarele

principii: a) garoul se aaz pe traiectul vasului, pe un rulou de fa; b) garoul se aaz pe traiectul vasului, pe un rulou de fa, se menine maximum 2 h, desfcndu-se lent din 20 n 20 min, pentru 1-2 min; c) garoul se menine 6 h, desfcndu-se din 2 n 2 h. 4. Hemostaza provizorie prin compresiune se realizeaz prin: a) compresiune manual sau digital; b) pansament compresiv; c) aplicarea antipirinei pe plag. 5. Manifestrile de dependent prezentate de pacientul cu hemoragie intern sunt: a) stare de lipotimie; b) tahicardie, tegumente reci, palide, hipotensiune arterial; c) hipertensiune arterial, bradicardie. 6. Melena reprezint hemoragia intern exteriorizat prin: a) scaun acoperit cu snge rou; b) scaun negru lucios ca pcura; c) prin vrstur. 7. Facei corespondena datelor ntre prima i a doua coloan: a)melen 1) vrstur b)hematemez 2) sput c)hemoptizie 3) urin d)hematurie 4) scaun 8. Aezai semnele urmtoare pe dou coloane (semne de certitudine i semne de probabilitate ale fracturii): a)mobilitate anormal; e) deformarea regiunii; b)crepitaie osoas;* f) ntreruperea continuitii osului; c)impotent funcional; g) durere; d)netransmisibilitatea micrii, h) tumefacia regiunii. 9. Imobilizarea provizorie a fracturilor are drept scop: a) prevenirea complicaiilor - paralizii, hemoragii; b) nlturarea anxietii pacientului; c) reducerea durerii. 79 10. Pentru imobilizarea provizorie a fracturilor membrului superior putem utiliza: a) atele Kramer sau din lemn; b) basma; c) ambele procedee. 11. Tratamentul de urgent n cazul unei fracturi de coast vizeaz: a) imobilizarea ct mai solid a fracturii; b) transportul accidentatului n poziie eznd care s-i favorizeze respiraia; c) calmarea durerii.

12. n fracturile costale cu volet costal se intervine astfel: a) pansament strns n jurul toracelui; b) aezarea pacientului n decubit lateral pe partea bolnav; c) nu se face imobilizare, se aeaz pacientul n semieznd. 13. Transportul unui accidentat cu fractur de coloan vertebral se face: a) pe targa rigid n decubit dorsal; b) n decubit ventral pe o targa obinuit; c) semieznd cu spatele sprijinit. 14.MD ce caracterizeaz stopul cardiorespirator sunt urmtoarele, cu excepi a: a) midriaz, oprirea respiraiei i circulaiei; b) relaxare sfincterian, paliditate, cianoz, pierderea contientei; c) hipotensiune arterial, tahicardie. 15. Prima manevr necesar pentru efectuarea respiraiei artificiale const n: a) introducerea pipei Gueddel; b) hiperextensie a capului; c) eliberarea cilor respiratorii. 16. Respiraia artificial se poate realiza la locul accidentului astfel: a) prin metode interne - gur la gur, gur la nas; b) cu burduful Ambu, Ruben; c) cu aparatul Potain. 17. Pentru masajul cardiac extern pacientul este aezat: a) n decubit lateral stng; b) n decubit dorsal pe un plan dur; c) n poziie Trendelenburg. 18. Compresiunea sternului cu podul palmei pentru masajul cardiac extern se face: a) n 1/3 medie a sternului; b) n 1/3 superioar a sternului; c) n 1/3 inferioar a sternului. 19. In stopul respirator, respiraia artificial gur la gur se face ntr -un ritm de: a) 60-80 respiraii/min; b) 14-16 respiraii/min; c) 20-25 respiraii/min. 20. n stopul cardiorespirator, cnd acioneaz doi salvatori, unul face masajul cardiac, iar cellalt respiraia artificial, n ritmul: a) o respiraie la 5 compresiuni sternale; b) o respiraie la 10 compresiuni sternale; c) o respiraie la 8 compresiuni sternale. 21. Controlul eficienei manevrelor de resuscitare cardiorespiratorie se face la dou minute de la nceperea reanimrii prin: a) cercetarea pulsului la artera carotid;

b) cercetarea pulsului la artera pedioas; c) observarea micrilor cutiei toracice. 80 22. Semnele sigure de moarte sunt: a) absena activitii electrice a inimii timp de 15 min; b) absena activitii electrice a inimii timp de 60 min; c) midriaz, opacitatea corneei; d) mioz; e) cianoz cu lividiti. 23. Arsura electric prezint urmtoarele caracteristici: a) este rotund sau ovalar, puin dureroas; b) apare la locul de intrare a curentului electric; c) ambele. 24. Pentru acordarea corect a primului ajutor n electrocutare se are n vedere: a) s fie acordat n primele 5 min de la producer e; b) sursele de curent nu se ating cu mna neprotejat; c) sursa de curent se ndeprteaz cu orice obiect n timp util. 25. ntr-o ncpere nchis, nclzit cu gaz metan, sunt gsite n stare de incontien dou persoane. Care este prima msur luat? a) examinarea victimelor; b) deschiderea ferestrelor; c) nchiderea surselor de nclzire. 26. Indicai ordinea corect a timpilor de tratare a unei plgi recente. Notai cu cifre alturi de litere: a) dezinfecia plgii; b) dezinfecia tegumentelor din jurul plgii; c) calmarea durerii; d) acoperirea plgii; e) fixarea pansamentului; f) splarea tegumentelor din jurul plagii 27. Un bun pansament este acela care: a) este executat n condiii de asepsie; b) folosete pentru tratarea plgii soluie de antibiotice; c) protejeaz plaga de ageni termici, mecanici, microbieni. 28. Pentru aseptizarea unei plgi se pot folosi ca soluii antiseptice: a) H2O2, rivanol 1%o; b) tinctur de iod, alcool 70; c) cloramin 1-2 g %. 29. n acordarea primului ajutor n cazul unei plgi penetrante se aplic urmtoarele ngrijiri, cu excepia: a) se aseptizeaz pielea din jur; b) se toarn ap oxigenat n plag pentru scoaterea corpilor strini;

c) se aplic pansament steril. 30. Care din urmtoarele manevre nu se execut n acordarea primului ajutor n cazul plgilor? a) explorarea plgilor; b) aezarea regiunii interesate n repaus; c) scoaterea corpilor strini din plag; d) vaccinarea antitetanic. 31. Dl I. C. este victima unuia accident la locul de munc: explozia unei instalaii. Asistenta sosit cu salvarea constat prezena arsurilor la fa, mini, antebrae. Hainele sunt arse pe toracele anterior. Execut imediat: a) dezbrcarea hainelor arse; b) acoperirea suprafeelor arse ale minilor cu comprese sterile ; c) transportul pacientului la spital. 32. La serviciul de chirurgie plastic se face prelucrarea chirurgical primar a arsurii. Se constat arsuri de gradul II la fat i de gradul III la ambele mini i antebrae. De asemenea, gradul III pe trunchiul anterior. Calculai indicele prognostic. 81 33. Parametrii de apreciere a gravitii unei arsuri sunt: a) suprafaa ars, cauza arsurii; b) gradul de alterare a funciilor vitale; c) suprafaa ars i profunzimea arsurii. 34. Toaleta chirurgical primar a arsurii are drept scop: a) ndeprtarea zonelor arse i a corpilor strini; b) aplicare soluiilor antibiotice; c) prevenirea infeciilor. 35. Salonul n care e supravegheat i ngrijit pacientul cu arsuri necesit urmtoarele condiii: a) temperatur 23-24 C; b) temperatur 23-24 C, lenjerie steril de pat; c) umiditatea aerului 75%. 36. Ritmul administrrii soluiilor perfuzabile/24 ore pentru prevenirea ocului hipovolemic se va planifica astfel: a. 50% din cantitatea/24 h n perioada 600-1400; b. 50% din cantitatea/24 h n perioada 1400-2200; c. 25% din cantitatea/24 h n perioada 2200-600; d. 25% din cantitatea/24 h n perioada 14OO-22O0. 37. Pentru profilaxia degeraturilor e necesar: a. meninerea cldurii corpului; b. meninerea micrii; c. ambele. 38. Pacientului care a ingerat sod caustic n urm cu 3 ore i se acord primul ajutor care const n: a. spltur gastric cu ap acidulat; b. provocare de vrstur; c. administrare de analgezice.

39. Pentru epurarea toxicului ingerat voluntar sau accidental se procedeaz astfel: a) se provoac vrstura; b) se administreaz antidoturi specifice; c) se efectueaz spltur gastric n primele ore; d) se administreaz antidoturi generale. 40. n intoxicaiile cu substane necunoscute se utilizeaz pentru neutralizarea toxicului urmtoarele antidoturi: a. alcool etilic; b. crbune animal; c. ap albuminoas. 41. Pacientul cu hemoragie acut se transport n poziie: a) eznd, cu spatele sprijinit; b) decubit lateral; c) Trendelenburg. 42. Facei asocieri ntre prima i a doua coloan privind traumatismul i poziia accidentatului pe targa: a) traumatism cranian 1) eznd, spate sprijinit b) traumatism toracic 2) decubit dorsal, capul ntr-o parte c) traumatism al coloanei vertebrale 3) decubit dorsal pe plan dur d) traumatism al feei 4) eznd cu capul aplecat n fa e) traumatism abdominal 5) decubit dorsal cu genunchii flectai 42. Facei asocieri ntre prima i a doua coloan privind traumatismul i poziia accidentatului pe targa: a) traumatism cranian 1) eznd, spate sprijinit b) traumatism toracic 2) decubit dorsal, capul ntr-o parte c) traumatism al coloanei vertebrale 3) decubit dorsal pe plan dur d) traumatism al feei 4) eznd cu capul aplecat n fa e) traumatism abdominal 5) decubit dorsal cu genunchii flectai 82 43. n insuficiena respiratorie acut oxigenoterapia se aplic n toate formele respectnd urmtoarele principii: a. dezobstruarea cilor respiratorii b. introducerea sondei nazale pe o lungime de 2-3 cm c. umidificarea oxigenului d. introducerea sondei nazale pe o lungime egal cu distana dintre tragus i fosa nazal e. stabilirea debitului pe minut. 44. Permeabilizarea cilor respiratorii n obstruciile subglotice se realizeaz: a) prin poziie de drenaj postural b) aspirarea secreiilor cu seringa Guyon c) aezarea pacientului n decubit dorsal cu capul n hiperextensie. 45. Obiectivele interveniilor de urgen n criza de astm bronic constau n:

a) asigurarea i meninerea n poziie eznd a pacientului b) O2 terapia c) asigurarea poziiei decubit dorsal. 46. Conduita de urgen n criza de astm bronic const n: a) sngerare 300 ml b) O2 terapia c) administrarea medicamentelor bronhodilatatoare i antialergice. 47. Interveniile autonome ale asistentei medicale n cazul unui pacient cu dureri abdominale difuze, greuri, vrsturi, absena scaunului i a eliminrii gazelor sunt: a) clisma evacuatoare b) administrarea medicaiei antialgice c) transportul de urgen la spital. 48. Manifestrile de dependen n insuficiena respiratorie acut a copilului sunt: a) dispnee cianoz; b) acces paroxistic astmatiform; c) diaree post prandial. 49. Conduita de urgen n colapsul vascular al copilului const n: a) comprese calde pe abdomen; b) permeabilizarea cilor respiratorii; c) O2 terapie; d) abordarea uneia sau mai multor vene periferice i instituirea unei perfuzii. 50. n sarcina extrauterin apar ca manifestri de dependen: a) durere acut n fosa iliac; b) metroragie; c) retenie acut de urin; d) lipotimie. 51. n vederea stabilirii diagnosticului de sarcin extrauterin asistenta medical pregtete: a) materiale pentru puncia rahidian; b) materiale pentru puncia fundului de sac Douglas; c) ambele. 52. Accesul eclamptic n faza de convulsii tonice se caracterizeaz prin: a) convulsii cu durata de 30"; b) contractura generalizat - inclusiv a muchilor respiratori; c) trismus; d) hipotensiune; e) relaxare muscular. 53. n fracturile de coloan cervical se aplic urmtoarele msuri de urgen: a) fixare suplimentar pe targa a capului fa de trunchi; b) confecionarea unui guler rigid aezat n jurul coloanei cervicale; c) asigurarea poziiei semieznd.

83 54. n intoxicaiile cu substane organofosforate asistenta medical pregtete ca antidot specific: a. crbune animal; b. atropin; c. ap bicarbonat 10%. 55. Problemele pacientului cu intoxicaie cu ciuperci sunt: a) risc de deshidratare; b) disconfort abdominal; c) alterarea contientei. 56. n cazul unui accident colectiv de munc pentru a evalua or dinea de acordare a primului ajutor, asistenta medical folosete urmtoarele aciuni: a) privete victimele; b) privete i ascult victimele; c) privete, ascult, atinge (simte) victimele. 57. n cazul unui accident colectiv sunt primii crora li se va acorda primul ajutor: a) cei care ip, strig dup ajutor; b) cei ineri; c) nu au importan aceste elemente. 58. Pentru a interveni n mod eficient n cazul unei persoane ce pare lipsit de via" e necesar: a) s te asiguri c locul e sigur; b) s nu te supui unui pericol vital, s te protejezi; c) s-i riti propria via pentru a salva pacientul. 59. Pentru a verifica dac o persoan incontient respir poi aciona astfel: a) priveti dac toracele se ridic; b) asculi dac se aude respiraia i simi respiraia pe obrazul tu; c) ambele. 60. Semnele specifice prezenei unui corp strin n cile respiratorii superioare sunt: a) pacientul nu poate vorbi, tui, respira; b) pacientul e cuprins de panic; c) pacientul duce mna la gt. 61. Primul ajutor n cazul corpilor strini supraglotici const n: a) prinderea victimei din spate cu pumnul n regiunea epigastric i apsarea regiunii (manevra Heimlich); b) aezarea victimei n decubit lateral stng; c) aplicarea unei lovituri interscapular. 62. Semnele sigure ale unei crize de epilepsie sunt: a. pierderea contientei n mod brusc, cdere; b. contracii tonico-clonice; c. prezena vrsturilor spontane. 63. Primul ajutor psihologic n cazul unui accident este important pentru c:

a. reaciile psihice ale pacientului pot agrava starea fizic a pacientului; b. reaciile psihice pot determina manifestri psihice severe; c. reaciile psihice nu au importan n evoluia ulterioar. 64. Ajutorul psihologic const n: a. minimalizarea situaiei existente a pacientului; b. explicarea manevrelor de prim ajutor aplicate; c. exagerarea situaiei existente a pacientului. 65. Interveniile autonome ale asistentei medicale n cazul unui pacient cu epistaxis sunt: a) aezarea pacientului n decubit dorsal lateral pe partea afectat; b) aplicarea unui tampon compresiv n fosa nazal pe unde se scurge sngele; c) compresiunea digital a narinei pe septul stng. 84 Testul B Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -le cu A sau F: 1. La locul accidentului, ca prim ajutor, se aplic unguent pe arsur. F 2. Flictenele nu se sparg n acordarea primului ajutor n arsuri. A 3. Dac pacientul cu arsuri prezint sete, i se vor da s bea lichide dulci ct dorete. F 4. n timpul transportului pacientului cu arsuri, n ambulan i se poate instala o perfuzie cu ser fiziologic. A 5. Profilaxia antitetanic n cazul arsurilor nu este obligatorie. F 6. Colapsul vascular are drept cauz dezechilibrul dintre volumul de snge circulant i capacitatea vaselor. A 7. Permeabilizarea cilor respiratorii n obstruciile supraglotice se realizeaz prin aezarea victimei n poziie de drenaj postural. F 8. Oxigenoterapia se utilizeaz n toate formele de insuficien respiratorie dup permeabilizarea cilor respiratorii. A 9. Prima msur n cazul ocului traumatic o constituie nlturarea agentului agresor. A 10. Pacientului cu traumatism craniocerebral care prezint scurgeri de lichid cefalorahidian prin urechi i nas i se aplic tampoane compresive. F 11. Pentru evidenierea fracturilor feei n cazul unor traumatisme faciale se palpeaz simetric faa, depistnd denivelrile osoase, mobilitatea patologic, durerea. A 12. Fracturile oaselor bazinului se recunosc dup poziia caracteristic de broasc" a victimei. A 13. Durerea precordial care cedeaz dup administrarea unei tablete de nitroglicerin este caracteristic pentru IMA. F 14. Pacientul cu edem pulmonar acut prezint sput rozat. A 15. Pentru a reduce dispneea, pacientul n criz de astm bronic ia poziia decubit dorsal. F 85

Capitolul IV

NGRIJIREA PACIENILOR N STARE GRAVA.

Testul A
ncercuii rspunsul corect: 1. Culegerea datelor n cazul pacienilor n stare grav se face operativ. Se culeg date privind: a) funciile vitale; 2 b) starea somatic a pacientului; 4 c) starea de contient; 1 d) mobilitatea; 3 e) date de identitate; 5 f) date de stare civil. 6 Indicai ordinea de culegere a datelor. 2. Supravegherea continu a pacientului n stare grav se realizeaz prin: a) monitorizare clinic; b) monitorizare biologic i instrumental; c) ambele. 3. Monitorizarea clinic reprezint: a) supravegherea unor constante clinice: funcii vitale, culoare tegumentelor, durere, dup un orar stabilit; b) recoltarea unor produse pentru examene de laborator dup un orar stabilit; c) supravegherea mobilizrii pacientului. 4. Respiraia ineficient n strile grave poate avea diferite cauze: a) pierderea strii de contient; b) alterarea funciei centrului respirator; c) obstrucia cilor respiratorii, modificarea integritii cutiei toracice; d) diminuarea strii de confort. 5. Circulaia inadecvat la strile grave se poate manifesta: a) facies palid, tegumente hiperemice, vrsturi; b) tahicardie, hipotensiune arterial, polipnee, paliditate; c) hipotensiune arterial. 6. Circulaia inadecvat care are drept cauz hipovolemia posthemoragic se manifest prin: a) paloare, ameeli, lipotimie; b) facies palid, ochi nfundai n orbite; c) hipotensiune arterial, tahicardie. 7. Colapsul vascular se caracterizeaz prin: a) tegumente calde, hiperemice; b) hipotensiune arterial, sub 70 mm Hg; c) hipertermie. 8. ocul reprezint: a) stare grav n care se produc tulburri la nivel celular - anoxie i acumularea produselor de catabolism; b) tulburarea contientei;

c) un dezechilibru ntre capacitatea vaselor i masa de snge circulant. 9. Rolul asistentei n supravegherea pacientului cu sonda demeure const n: a) notarea pulsului, temperaturii, TA, respiraiei; b) supravegherea poziiei tuburilor prelungitoare, a sacului colector; c) introducerea medicamentelor n vezica urinar prin sond. 86 10. Pentru ntreruperea ventilaiei mecanice, asistentul medical are n vedere: a) pacientul s fie n inspiraie; b) s nu se fi administrat medicamente sedative cu 6 ore nainte; c) s se fac n prezena medicului; d) s se scad treptat cantitatea de oxigen. 11. Pentru ngrijirea pacientului cu cateter venos, asistenta aplic urmtoarele ngrijiri: a) ridic regiunea la 30 fat de corp; b) administreaz soluii uor nclzite i supravegheaz ritmul perfuziei; c) administreaz medicamente anticoagulante. 12. Avei de administrat la ora 12 penicilin i gentamicina unui pacient care are o perfuzie cu glucoza 5%. Cum procedai? a) injectai intramuscular separat de cele dou antibiotice; b) asociai cele dou soluii de antibiotice i le injectai intramuscular; c) introducei soluia de antibiotice n punga cu glucoza. 13. Suntei n faa unui pacient cu oc antifilactic la penicilin. Ce msuri de urgen aplicai: a) transportul la spital; b) administrai medicaie antihistaminic; c) administrai medicaie tonic cardiac. 14. Asociai prima coloan - problema pacientului grav, cu cea de-a doua - MD: a) alterarea termoreglrii 1. Obnubilare 5. Constipaie b) eliminri inadecvate 2. Oligurie 6. Apatie c) comunicare inadecvat 3. Insomnie 7. Hipertermie d) alterarea somnului 4. Hipotermie 8. Euforie . 15. Pentru metabolizarea glucozei administrat prin perfuzarea glucozei n soluie hiperton se recomand adiionarea insulinei: a. 1 u insulina la 5 g glucoza; b. 2 u insulina la 2 g glucoza; c. 5 u insulina la 5 g glucoza. 16. Alimentaia pe cale natural a pacientului n stare grav se reia atunci cnd: a) reflexul de deglutiie e prezent; b) dup ieirea pacientului din STI; c) imediat ce pacientul a ieit din starea grav. 17. Alimentaia pacientului grav pe cale parenteral se realizeaz cu: a) soluii.nutritive calorice de glucoza; b) soluii nutritive de aminoacizi, lipide, plasm, snge;

c) ser fiziologic. 18. Pentru a aprecia bilanul zilnic al apei, interveniile asistentei sunt: a) colectarea i notarea vrsturilor, aspiraiilor, diurezei, scaunului; b) msurarea lichidelor ingerate; c) msurarea temperaturii corporale. 19. Ce antibiotic asociat cu gentamicina i scade eficacitatea cu 50%? a) penicilina; b) tetraciclin; c) ampicilina. 20. Pacientul cu tulburri de contient, care nu comunic verbal, reacioneaz la: a. mngiere afectiv b. stimuli dureroi c. ambele. 21. Pentru intervenii de urgen n cazul pacienilor n stare grav, asistentul medical trebuie s cunoasc manevrarea unor aparate: a. pentru ventilaie artificial, pentru defibrilare; b.pentru aspiraie; c. pentru administrarea aerosolilor. 20. Pacientul cu tulburri de contient, care nu comunic verbal, reacioneaz la: b. mngiere afectiv b. stimuli dureroi c. ambele. 87 21. Pentru intervenii de urgen n cazul pacienilor n stare grav, asistentul medical trebuie s cunoasc manevrarea unor aparate: a. pentru ventilaie artificial, pe ntru defibrilare; b. pentru aspiraie; c. pentru administrarea aerosolilor. 22. Interveniile autonome ale asistentei medicale acordate unui pacient n stare de oc sunt: a) psihoterapia; b) O2 terapia; c)abordul venos periferic i instituirea unei perfuzii; d)monitorizarea pulsului i a TA; e)administrarea medicaiei (adrenalin, dopamin etc). 23. n timpul transportului unui pacient comatos asistenta medical urmrete: a) asigurarea poziiei de siguran - decubit cu nclinarea capului la 30; b) starea de contient; c) scorul GCS (Glasgow Come Scale); d) coloraia tegumentelor; e) frecvena cardiac, respiratorie, TA. 24. Manifestrile de dependen specifice hipoglicemiei sunt urmtoarele, cu excepia: a) astenie intens, confuzie; b) tulburri de comportament: pseudoebrietate, agitaie psihic; c) contracii clonice, convulsii, hipertonie; d) midriaz. 25. n toate cazurile de hipoglicemie interveniile autonome ale asistentei medicale sunt urmtoarele, cu excepia: a) preleveaz snge pentru determinarea glicemiei;

b) abordeaz o ven periferic i instituie perfuzie cu glucoza 10%; c) monitorizeaz pulsul, TA; d) administreaz O2; e) hidrateaz pe cale oral cu substane zaharoase indiferent de starea de contient a pacientului. 26. Administrarea ngrijirilor paliative n strile terminale comport urmtoarele aciuni: a. controlul durerii b. nursingul c. acompaniamentul relaional. 27. Acompaniamentul relaional reprezint: a. expresia solidaritii i a respingerii abandonului; b. o terapie moral; c. ambele. 28. Asistena medico-psihologic a bolnavului muribund este centrat pe: a) empatie; b) reducerea simptomelor chinuitoare; c) ndeplinirea ultimelor dorine ale pacientului. 29. Starea comatoas poate avea drept cauze endogene: a. diabet ul zaharat; b. insuficiena renal acut; c. intoxicaiile cu barbiturice; d. tulburrile circulatorii cerebrale. 30. Alterarea contientei se poate manifesta n strile grave prin: a) agitaie sau apatie; b) delir, confuzie, com; c) dezorientare temporospaial; d) euforie. 31. n strile grave determinate de HDS obiectivele imediate de ngrijire au drept scop: a) susinerea respiraiei, circulaiei, excreiei; b) combaterea volemiei; c) asigurarea aportului nutritiv pe cale natural. 88 32. Pentru permeabilizarea cilor respiratorii asistenta medical aplic aspirarea secreiilor nazale i traheobronice: a)cu o sond de unic folosin; b)cu seringa; c)cu o sond inut ntr-un borcan cu ser fiziologic i un antiseptic slab. 33. Dac n timpul unei perfuzii medicamentoase starea pacientului se modific brusc, asistenta medical acioneaz astfel: a) ntrerupe perfuzia, scoate acul de puncie; b) ntrerupe perfuzia i nlocuiete flaconul respectiv cu ser fiziologic; c) anun imediat medicul. 34. Riscul mai mare de producere a tromboflebitelor ca urmare a perfuziilor l constituie: a) perfuziile n venele membrului pelvin;

b) perfuziile pe cateter; c) ambele. 35. Pentru aprecierea gradului de com dup scala Glasgow se acord note pentru urmtoarele stri clinice: a) deschiderea ochilor (spontan, la cerere, la stimuli); b) cel mai bun rspuns verbal i motor; c) valorile TA i pulsul. Testul B Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai -te cu A sau B: 1. ocul hipovolemic apare din cauza unor boli cardiace. 2. Defibrilarea este o metod de tratament aplicat bolnavului n stare de oc. 3. Coma de gradul II se caracterizeaz prin contient pierdut, reflexe abolite, perturbarea circulaiei i respiraiei, midriaz. 4. Monitorizarea biologic se refer la supravegherea comportamentului pacientului, a funciilor vitale, dup un orar stabilit. 5. Lipsa de agitare a unor pungi cu soluii perfuzabile n care s-au adiionat unele medicamente poate determina accidente. 6. Vitamina C se poate asocia cu Miofilin, Hemisuccinat de Hidrocortizon. 7. Factorii care favorizeaz apariia tromboflebitelor n cazul cateterului venos sunt: cateterele scurte, rigide. 8. Ritmul rapid de administrare a soluiilor poate determina accidente grave, stop cardiac. 9. Extravazarea soluiilor perfuzabile nu prezint importan clinic. 10. Spasmul venos poate avea drept cauz administrarea intravenoas a unor soluii reci. 89

Capitolul V

NURSING COMUNITAR.
ncercuii rspunsul corect: 1. Comunitatea reprezint: a) ansamblul unei populaii de pe un teritoriu geografic determinat; b) ansamblul unei populaii legate prin interese i valori comune; c) membrii comunitii au interrelaii sociale i economice. 2. Nursingul comunitar are drept scop: a) tratarea numai a mbolnvirilor; b) menine i stimuleaz sntatea populaiei; c) asigur continuitatea ngrijirii. 3. ngrijirea comunitar este orientat: a) spre individ; b) spre familie sau un grup social; c) ambele. 4. Asistenta care lucreaz n comunitate are ca sarcini de ngrijire:

a) numai ngrijirea persoanelor bolnave; b) prevenirea mbolnvirilor i educarea populaiei pentru a -i menine sntatea; c) observarea individului mpreun cu mediul su social, afectiv i fizic. 5. ntr-o familie tradiional asistenta din comunitate acord ngrijiri: a) prinilor i copiilor; b) bunicilor (persoane vrstnice); c) numai adulilor. 6. ngrijirile primare de sntate ca ngrijiri de sntate comunitar presupun: a) acordarea ngrijirilor de meninere a sntii de ctre personalul medical; b) asigurarea responsabilitii indivizilor, familiei sau grupului social pentru a -i menine propria sntate; c) ambele. 7. Nivelurile de intervenii de ngrijiri primare de sntate sunt: a) ngrijiri de prevenire primar i secundar; b) ngrijiri teriare; c) ngrijiri de prevenire primar, secundar, teriar i cuaternar. 8. ngrijirile de prevenire primar constau n: a) ngrijiri pentru meninerea i promovarea sntii; b) ngrijiri de prevenire specific (vaccinri); c) educaia populaiei. 9. ngrijirile de prevenire secundar urmresc: a) recuperarea pacientului; b) tratamentul bolilor pentru prevenirea complicaiilor; c) susinerea familiei n fazele terminale ale pacientului. 10. Pentru eficiena ngrijirilor n comunitate - satisfacerea nevoilor de sntate ale familiei i individului, asistenta va aplica procesul de ngrijire astfel: a) formuleaz problemele de sntate ale individului, familiei sau grupului social; b) stabilete obiectivele ngrijirii i interveniei prin care sunt atinse obiectivele; c) evalueaz periodic. 90 11. Problemele de sntate ale familiei sunt n relaie cu: a) stadiul de dezvoltare n care se afl familia; b) trecerea de la o faz la alta a dezvoltrii; c) ambele. 12. Educaia pentru sntate n familie privind sntatea copiilor se refer la: a) alimentaia echilibrat, n funcie de vrst; b) prevenirea cariilor dentare; c) clirea organismului prin aer, ap, soare. 13. Asistenta nva mama unui sugar: a) cum s-l alpteze sau s-i prepare alimentaia artificial, dac este cazul;

b) cum s-i menin igiena corporal i s-l fereasc de mbolnviri; c) cum s-l nvee s comunice. 14. Pentru prevenirea oboselii colarului se recomand: a) respectarea normelor igienice de scris, citit; b) organizarea unui program suplimentar de pregtire colar la domiciliu; c) program raional, odihn - activitate colar. 15. Adolescentul, tnrul este educat pentru pstrarea sntii: a) s nu consume droguri, alcool, s nu fumeze; b) s nu ntrein relaii sexuale neprotejate i ntmpltoare; c) s-i nceap viaa sexual ct mai devreme. 16. Pentru o bun dinamic familial se recomand tinerilor: a) s-i ntemeieze o familie dup vrsta de 25 ani; b) s se cunoasc bine naintea ntemeierii familiei; c) s cunoasc metodele de planning familial. 17. Pentru a evita situaiile de criz n familie, tinerii cstorii vor cunoate: a) rolul fiecruia n familie; b) c trebuie s-i asume n egal msur calitatea de printe, cnd familia are copii; c) cum s stabileasc relaii armonioase i s aplaneze conflictele familiale. 18. n familia tradiional (prini, copii, bunici), scopul interveniilor de nursing este: a) s stabileasc un nou echilibru atunci cnd apar probleme; b) s rezolve problemele de sntate; c) nu sunt necesare intervenii de nursing. 19. Pentru rezolvarea problemelor care tulbur echilibrul familiei, asistenta trebuie s priveasc familia ca pe un sistem, astfel: a) cunoate relaiile reciproce n familie; b) atrage n activitatea ei pe acei membrii ai familiei care au influen considerabil n problema respectiv; c) nu se implic. 20. Vrstnicul (bunicul, bunica) pentru a se simi utili vor fi implicai n ngrijirea nepoilor, pentru prevenirea unor incidente vor fi nvai: a) cum se prepar alimentele pentru un sugar; b) cum i ct s ajute nepoii la lecii; c) s fie foarte tolerani fat de greelile nepoilor. 21. ngrijirile la domiciliu ca ngrijiri comunitare au ca avantaje: a) beneficiarii acestor servicii i pot desfura activitile cotidiene; b) recuperarea beneficiarilor este mai rapid; c) sunt decongestionate serviciile spitaliceti. 91 22. ngrijirile comunitare la domiciliu se adreseaz: a) persoanelor sntoase;

b) vrstnicilor dependeni i persoanelor n perioada de convalescen; c) pacienilor n stadiile terminale. 23. Pentru realizarea ngrijirilor comunitare la domiciliu, asistenta colaboreaz cu: a) asisteni sociali; b) personal neinstruit n acest domeniu; c) medici, kinetoterapeui; d) familia. 24. ngrijirile comunitare la domiciliu adresate convalescenilor se refer la: a) convalesceni dup intervenii chirurgicale mari; b) convalesceni cu pareze i paralizii; c) convalesceni dup boli infecioase acute. 25. ngrijirea persoanelor cu handicap fizic n comunitate prezint ca avantaje: a) alternativa la instituionalizare; b) pstrarea tonusului psihic al persoanei; c) cost social diminuat. 22. ngrijirile comunitare la domiciliu se adreseaz: a) persoanelor sntoase b) vrstnicilor dependeni i persoanelor n perioada de convalescen c) pacienilor n stadiile terminale. 23. Pentru realizarea ngrijirilor comunitare la domiciliu, asistenta colaboreaz cu: a) asisteni sociali; b) personal neinstruit n acest domeniu c) medici, kinetoterapeui d) familia. 24. ngrijirile comunitare la domiciliu adresate convalescenilor se refer la: a) convalesceni dup intervenii chirurgicale mari b) convalesceni cu pareze i paralizii c) convalesceni dup boli infecioase acute. 25. ngrijirea persoanelor cu handicap fizic n comunitate prezint ca avantaje: a) alternativa la instituionalizare b) pstrarea tonusului psihic al persoanei c) cost social diminuat. 26. La prima consultaie prenatal a gravidei asistenta medical va consemna: a) datele despre starea de sntate a femeii b) datele despre cuplu c) datele privitoare la starea economic, cultural a gravidei. 27. La prima consultaie prenatal a gravidei asistenta medical va evalua cunotinele gravidei despre: a) sarcin; b) alimentaia n timpul sarcinii

c) regimul de via i regimul de stres. 28. Pentru rectigarea formei fizice dup natere asistenta medical recomand luzei n prima sptmn: a) s fac exerciii pentru ntrirea musculaturii perineului i abdomenul ui b) s execute exerciii de ghemuire c) s execute nclinri laterale. 29. Camera nou-nscutului ofer condiiile urmtoare: a) luminozitate, temperatur optim 24-25C 92 b) este locuit de toi membrii de familie c) are un mobilier specific ngrijirii. 30. La vizitele la domiciliul sugarului asistenta medical evalueaz: a) dezvoltarea neuropsihic a sugarului b) dezvoltarea ponderal, fizic c) dezvoltarea vocabularului. 31. Aprecierea strii de sntate a precolarului se realizeaz prin examenele medicale de bilan obligatoriu: a) la vrsta de 3 ani b) la vrsta de 5, 7 ani c) anual. 32. Problemele poteniale ale unui colar care nu are un program adecvat de odihn, activitate, pot fi: a) oboseala b) surmenajul c) tulburri de comportament. 33. Pentru asigurarea ngrijirilor paliative la domiciliu asistenta medical va evalua: a) nevoile pacientului b) reacia familiei c) existena unor servicii specializate pentru ngrijiri. 34. Terapia simptomelor unui pacient ngrijit la domiciliu presupune din part ea medicului i a asistentei medicale: a) cunoaterea etiologiei fiecrui simptom b) administrarea unui tratament specific i evaluarea eficienei lui c) ambele. 35. Munca de ngrijire a unui pacient n fazele terminale la domiciliu este munca n echip i cuprinde: a) medicul i asistenta medical b) medicul i familia pacientului c) medicul, asistenta medical, aparintorii.

Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai-le cu A sau F: 1. Asistenta care lucreaz la nivelul dispensarului medical ngrijete numai copilul mic i adultul.

2. Gravida, ca persoan sntoas, trebuie luat n evidena dispensarului medical din luna a IV -a de sarcin. 3. Dup externarea din maternitate asistenta din dispensar supravegheaz att nou -nscutul, ct i mama. 4. Vizita asistentei medicale la domiciliul mamei care alpteaz are drept scop nvarea mamei cum s alpteze nou-nscutul. 5. La prima vizit la domiciliul nou-nscutului asistenta medical urmrete numai starea de nutriie i de igien a nou-nscutului. 6. n cazul n care prinii refuz vaccinarea copilului, asistenta medical se supune acestei situaii. 7. Cu prilejul vizitelor la domiciliu asistenta medical din dispensar evalueaz starea copilului, adultului, vrstnicului. 8. n cadrul comunitii asistenta medical i poate desfura activitatea n cre, coal, ntreprinderi, instituii. 9. n apariia unui focar de boal infecioas ntr-o coal asistenta medical va supraveghea ntreaga colectivitate colar pe toat durata de incubaie a bolii. 10. Asistenta medical din coal are obligaia de a face educaie pentru sntate copiilor de diferite vrste. 93

REZOLVAREA TESTELOR. CAPITOLUL I


1.1. Conceptul de ngrijire holistic. 1. a, b,c 4. a, b 7. c 10. b 2. a, b, c 5. a, b 8. a, b 3. c 6. a, b, c 9. a, b 1.2. Nevoile fundamentale umane. 1. b 23. b 41. a 63. b 85. a 2. a 24. b 42. c 64. c 86. a, b, c 3. b . 25. a = 1,5,9 43. c 65. a 87. a, b 4. a b = 3, 4, 7, 44. b 66. b 88. b, c 5. a 11, 12 45. b 67. c 89. a, b, c 6. b c = 2, 6, 8, 46. a 68. a, b 90. a, c 7. a, d, e, b, c 10 47. b 69. a, b, c 8. a 26. c 48. a, b 70. a 9. b 27. c 49. c 71. c 10. c 28. a 50. c 72. a, b 11. a 29. b 51. c 73. a 12. b 30. a 52. a 74. a, b, c 13 a 31. a, b 53. a 75. a, c 14. c 32. a 54. a, c 76. b, c 15. a 33. b 55. c 77. c

16. a 34. b 56. c 78. b 17. c 35. a 57. c 79. a, b, c 18. b 36. a, b, c 58. c 80. c 19. c 37. a, c 59. c 81. c 20. a 38. b, c 60. a, c 82. c 21. c 39. a 61. a, b 83. c 22. b 40. b, c 62. c 84. a 1.3. Procesul de nursing. Testul A 1. c 5. c 9. b 13. a 17. a,c,b,e,d 2. a, c, d 6. b 10. a 14. a, c 18. a,b,c 3. c, b 7. c 11. b 15. c 19. a,b,c 4. c 8. c 12. b 16. a 20. a 94 Testul B 1. - F 4. - A 7. - F 10. - F 2. - A 5. - A 8. - A 3. - A 6. - A 9. - A 1.4. Administraie i conducere n nursing 1. c 5. c 9. b 13. a,b 2. a,b,c 6. a,b 10. a,c 14. a,b,c 3. a,b 7. a,b,c 11. a,b 15. a,b,c 4. a,c 8. a,b 12. a,b,c 1.5. Etica n nursing Testul A 1. a,b,c 8. a,b,c 15. a,b,c 22. c 2. a,b,c 9. b 16. a,b,c 23. 2,1,4,3 3. c 10. a,b,c 17. a,b,c 24. a 4. a,b,c 11. c 18. a,b,c 25. b 5. c 12. a,b,c 19. a,b,c 6. c 13. c 20. a,b,c 7. c 14. c 21. a,b,c Testul B 1 - A 5 - A 9 - A 13 - A 2 - A 6 - A 10 - A 14 - F 3 - A 7 - A 11 - A 15 - A 4 - A 8 - F 12 - F 1.6.1. Metode de prevenire a infeciei. Testul A 1. a 7. a, c, 13. b 19. a, c

2. b 8. a 14. d, b, a, c, e,f 20. b 3. a 9. a, c 15. b 21. a 4. c 10. a 16. a 22. c 5. a 11. a 17. a 23. a,b 6. a. 1, b. 3, c. 2 12. c 18. a, b 24. a,b 25. a,b,c Testul B 1. - A 4. - F 7. A 10. - F 2. - A 5. - A 8. A 3. - A 6. - A 9. A 95 1.6.2. Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenta medical. 1.a, b 21. a, b, c 41. a, c 61. a, b 2. a, b, c 22. a, b 42. c 62. c 3. c 23. a, b 43. b, c 63. a, b 4. a, b 24. a, b, c 44. a, b 64. c 5. a, b 25. a, c 45. b 65. c 6. c 26. b, c 46. b 66. a, b, c 7. a,b 27. a, b, c 47. b, c 67. c 8. a 28. a 48. c 68. a, b, c 9. a, b 29. a, b, c 49. a, b 69. a, b, c 10. a 30. a, c 50. b 70. a, b 11. a, b 31. a, b 51. c 71. a, b, c 12. c 32. a, b 52. a 72. a, b, c 13. a, b 33. c 53. a, b 73. c 14. a, b 34. a, c 54. a, b, 74. c 15. a, b 35. c 55. c 75. a, b, c 16. a, b 36. c 56. a, b 76. c 17. a, b, c 37. a 57. b 77 a, b 18. b 38. a 58. a 78. a, b 19. b 39. a, c 59. a, b 79. a, b,c 20. a, b, c 40. a 60. a, b 80. a,b,c 81. a, b, c 89. a, b, c 97. a 105. b 82. a, b, c 90. c 98. a 106. b, c 83. a, b, c 91. a, b, c 99. a 107. c 84. c 92. b, a (dac e stngaci) 100.b 108. a,b,c 85. a, b, c 93. a, b, c 101. c 109. a,b 86. a, b, c 94. c 102 a 110.c 87. c 95. 103. c 88. c 96. 104. b 96

1.6.3. Pregtirea preoperatorie i ngrijirile postoperatorii. 1. a, b, c 8. a, b, c 15. a, b, c 22. b 2. c 9. a, b, c 16. c 23. a 3. a, b, c 10. a, b, c 17. a, b, c 24. a 4. a, b 11. a, b, c 18. a, b, c 25. b 5. c 12. a 19. c 6. a, b, c 13. a, b 20. a 7. a, b, c 14. a, b 21. b, c

CAPITOLUL II
2.1.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni ale aparatului locomotor. 1.a, d, e 8. a 14. a, b 20. c 2.b, c 9. a, c 15. c 21. a, b 3. b 10. b 16. a 22. b, c 4. b 11.b 17. c 23. a, b, c 5. a, b, d 12. a 18. b 24. a - 4; b - 5; c - 2; d - 1; e - 3. 6. c, d 13. a, b 19. a 25. a, b 7. a 2.1.2. ngrijirea pacienilor cu afeciuni reumatismale. Testul A 1. a, c 5. a. 2,4; b. 1; c. 3 9. a, b 13. a 2. b 6. a. 1, 2, 3 b. 3, 4 ; c. 3, 4 10. a, c 14. c 3. a 7. a, c 11. b 15. b 4. c 8. b 12. b Testul B 1. - F 4. - A 7. - A 2. - A 5. - A 8. - F 10. - A 3. - F 6. - F 9. - A 97 2.2.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni respiratorii. Testul A 1. a, b 2. c, b 3. a 4. a, b 5. b,c 6. c 7. b, c 8. b

9. a,b, c 10. a 11. b, c, e 12. a 13. b,c 14. c 15. a 16. a, c 17 a. 2, 5, 4, 6,9; b. 1,3,7 c. 8, 10 18. a, b 19. c 20. a Testul B 1. - A 2. - F 3. - F 4. - A 5. - F 6. - A 7. - F 8. - F 9. - A 10. - A 2.2.2. ngrijirea pacienilor cu afeciuni cardiovasculare. Testul A 1. b, c 2. a. 2, b. 1, c. 3 3. b 4. a, c 5. a 6. b, c 7. b, c 8. a, b 9. a, b 10. a, b, d 11. a 12. b

13. b 14. a,b 15. b 16. a, b 17. b,c 18. b, c 19. a 20. b, c 21. a, c 22. c 23. a,b,c 24. a,b 25. c Testul B 1. - A 2. -F 3. - A 4. - F 5. - F 6. - A 7. - F 8. - A 9. - A 10. - A 2.2.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni hematologice 1. a 6. a 11. a, c 2. a, b 7. a 12. b 3. b 8. b 13. a 4. a. 1, 2, 3, 5, 9 b. 1, 6, 7, 10 c. 1, 3, 4, 8 9. b 14. a, c 5. b,c 10. c 15. a, d 2.3.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni digestive i glandelor an exe. 1. a, b 9. 1. a, e, g 16. a, b 24. a 2. a 2. c, d; 17. a, b 25. a, b, c 3. c 3. b, f 18. a, b, c 26. c 4. b 10. a, c 19. a, b 27. b, c 5. c 11. a, c 20. b 28. c

6. b 12. b,c 21. a 29. a, b, c 7. c 13. c 22. b 30. c 8. a 14. a 23: a. 2, b. 3, 15. a c. 1 98 Testul B 1. - A 4. - A 7. - A 10. - F 2. - F 5. - F 8. - A 3. - F 6. - F 9. - A 2.3.2. ngrijirea pacienilor cu tulburri hidroelectrolitice 1. a, b 6. a 11. c 16. c 2. b 7. b, c 12. a 17. c 3. b, c 8. a, b 13. a, c 18. b, c, d 4. b 9. a 14. a, c 19. c 5. b, c 10. b, c 15. a, c 20. c 2.3.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni de nutriie i metabolism 1. a 5. a 9. a 13. b 2. c 6. a 10. b 14. a 3. b 7. b, e, f 11. a, d 15. a 4. c 8. b 12. a 2. 3. 4. ngrijirea pacienilor cu afeciuni endocrine. 1. a 7. a 10. a 16. a 2. a, b 8. a,b 11. b 17. b,c 3. b, c 9. a. 3, b. 4, 12. a 18. c 4. a c. 2, d. 5, 13. a,b,c 19. c 5. a e. 1 14. a 20. b, c 6. a 15. a, c 2.4.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni renale. Testul A 1. a 6. a 11. a, b, c 16. b, c 2. c 7. b 12. b, c 17. a, c 3. a 8. b, c 13. b 18. b 4. c 9. c 14. b 19. b 5. b 10. a 15. a, c 20. a Testul B 1. - F 4. - F 7. - F 10. - F 2. - F 5. - A 8. - A 3. - A 6. - A 9. - F 2.5.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni infecto-contagioase. Testul A

1.b 11. c, d 21. c 31. a, b, c 2. c 12. a, c 22. a, b 32. c 3. b 13. b, c, e 23. a, e 33. c 4. a,b,d 14. a, c 24. a 34. c 5. b 15. b 25. c 35. c 6. c 16. b 26. b, c 36. a, b 7. c 17. a 27. c 37. a, b, c 8. a, b, c 18. c 28. a 38. c 9. c, d 19. c 29. a 39. a, b 10. b, c, d 20. c 30. a, b, c 40. a, b, c 99 Testul B 1. - A 4. - A 7. - A 10. - A 2. - F 5. - F 8. - F 3. - F 6. - F 9. - A 2.5.2. ngrijirea pacienilor cu HIV/SIDA. 1. a, b 6. a, b, c 11. c 16. b, c 2. a, b, c 7. c 12. c 17. a, b, c 3. a, b, c 8. d 13. a, b, c, d 18. a, c 4. a 9. a 14. a, b 19. a, b 5. e, f 10. b, d 15. a, b, c 20. b, c 2.5.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni dermatologice. 1. c 5. a, c 9. a, b, c 13. c 2. a, b 6. c 10. a 14. a, b 3. a 7. a, b 11. a, b 15. a 4. a, b 8. a 12. a, c 2.6.1. ngrijiri acordate n obstetric Testul A 1. c 10. a, b, c 15. c 24. a, b 2. a 11. c - 32 cm; 16. a 25. a 3. a, c d - 20cm 17. a, c 26. b 4. c a - 24 cm; 18. a, b 27. b, c 5. a, c b - 28cm 19. a, b 28. c 6. a, b 12. b, c 20. c 29. a 7. a 13. a 21. a, c 30. 1 = c; 8. a, b, c 14.30 dec. 2000 22. a 2 = b; 9. a 23. a 3 = a Testul B 1. - A 4. - A 7. - A 10. - F 2. - A 5. - F 8. - A 11. - A

3. - A 6. - A 9. - F 2.6.2. ngrijirea ginecopatei. Testul A 1.a 5. 1=c;2 = a; 10. b 16. b, c 2. b 3 = b 11. a, b 17. b, d 3. b 6. a 12. a, b 18. a, b 4. b 7. b, c 13. a 19. a, c 8. c 14. c 20. b, c Testul B 1. - A 2. - A 3. - A 4. - F 5. - A 6. - F 7. - A 8. - F 9. - F 10. - A 100 2 7.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni neurologice. 1. a 8. b 15. a 22. a 2. b 9.a,d 16. b, d 23. b, c 3. a 10. a, c 17. b 24. b, c 4. b, c 11. a 18. b, c 25. b, c, d, a, e 5. b 12. a, b 19. b 26. c 6. b 13. b 20. b, c 27. c 29. a,b 7. a 14. c 21. a, b 28. c 30. a,b,c 2.7.2. ngrijirea pacienilor cu afeciuni/deficiene psihice. 1.a, b, c 8. a, b, c 15. c 22. a, b, c 2. c 9. c 16. a 23. a, b, c 3. a, b 10. a,b,c 17. c 24. a 4. c 11.a,b,c 18. a, b, c 25. a, b, c 5. a, b, c 12. a,b,c 19. a, b, c 6. a, b, c 13. a,b,c 20. a, b, c 7. a, b, c 14. c 21. a 2.7.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni ORL 1. a, c 4. a, c 7. c 10. a, c 2. b, c 5. a, b 8. b 3. a, c 6. a, b 9. a, c

2.7.4. ngrijirea pacienilor cu afeciuni oftalmologice 1. a 4. a, b 7. a, c 10. b 2. a, c 5. b 8. a 3. b 6. b 9. b, d 2.8.1. ngrijirea nou-nscutului, sugarului, copilului mic, colarului, adolescentului. Testul A 1. c 2. d 3. c 4. a, c, d 5. b 6. c 7. a=3; b=1; c=2;d=6; e=5; f=4 8. b 9. a, e 10. b 11. a = 1, 2, 5, 8; b = 1, 3, 4, 5, 6, 7 12. a = 2, 3, 4; b= 1,3, 6 13. b 14. b 15. a 16. a 17. b 18. a, c 19. c 20. a 21. a. 22. a, c 23. b 24. a, b

25. b, c 26. c 27. a = 2 excepional 1; b = 4; c = 4; d = 5 28. a = 2; b = 1; c = 3 29. b 30. c 31. b 32. a 33. c, d, e 34. a, d 35. a, b, e 36. c 37. b 38. a = 4; b = 2; c = 1: d = 3 39. a = 3, 4, 7 b = 1, 5, 7, 8; c = 2, 6, 7, 8 40. a, b 41. b, e 42. b 43. b 44. d 45. b 46. a, b 47. b 48. a, b 49. b 50. b, e 51. b, c 52. b 53. a 54. b, c 55. b, c 56. a

57. b, c 58. c 59. a 60. b 61. c 62. a, c 63. c 64. a, b, c 65. b 66. c 67. d, e 68. c 69. b 70. a 71. b 72. b, d 73. c 74. c 75. a 76. b, d, e 77. a 78. a 79. a 80. b, d 81. b, c 82. a 83. b 84. c 85. a 101 Testul B 1. - F 5. - A 9. - A 13. - F 2. - F 6. - F 10. - A 14. - A 3. - A 7. - F 11. - A 15. - F 4. - A 8. - A 12. - F 2.8.2. Nursing geriatric. Testul A 1. a, b, c 2. a, b, c 3. a, c

4. a, b, c 5. a, b, c 6. a, b, c 7. a, b, c 8. b 9. c 10. a, b, c 11. a, b, c 12. a, b, c 13. b, c 14. a, b 15. c 15. a, b 17. c 18. a, b 19. b, c 20. a, b 21. b, c 22. 1. negare; 2. furie - mnie; 3. negociere; 4. depresie; 5. acceptare 23. a, b, c 24. c 25. a, b Testul B 1. - A 2. - A 3. - F 4. - A 5. - A

6. - F 7. - A 8. - F 9. - A 10. - A

CAPITOLUL III
ngrijirea pacienilor cu urgene medico-chirurgicale. Testul A 1. a 2.a, b, c 3.b 4.a,b 5.a, b 6.b 7. a.4, b. 1, c. 2, d. 3 8. I - a, b, d, f, II - c. e, g, h 9. a, c 10. c 11. b, c 12. c 13. a, b 14. c 15. b 16. a, b 17. b 18. c 19. b 20. a 21. a, c 22. b, c, e 23. c 24. a,b 25. b 26. f, b, a, d, e, c 27. c 28. a, c 29. b 30. a, c 31. b, c

32 4,5 x 2 = 9 faa 4,5 x 2x 3 = 27 mna i antebra 18x3 = 54 torace IP = 90% 33. c 34. c 35. b 36. a, c, d 37. c 38. c 39. a, c 40. b, c 41. c 42. a -2, b -1 c -3, d -4, e -5 42. a,c,d,e 43. a,b 44. a,b 45. b,c 46. c 47. a,b 48. b,c,d 50. a,b,d 102 Testul B 1. - F 5. - F 9. - A 13. - F 2. - A 6. - A 10. - F 14. - A 3. - F 7. - F 11. - A 15. - F 4. - A 8. - A 12. - A

CAPITOLUL IV
ngrijirea pacienilor n stare grav. Testul A 1. c, a, d, b, e, f 2. c 3. a 4. b, c 5. b 6. a, c 7. b 8. a

9. b 10. c, d 11. a,b 12. a 13. a, b 14. a = 4, 7; b = 2, 5; c = 1,6, 8; d=3 15. a 16. a 17. a, b 18. a, b, c 19. c 20. c 21. a, b,c 22. a,b,c,d 23. a,b,c,d,e 24. d 25. e 26. a,b,c 27. c 28. a,b,c 29. a,b,d 30. a,b,c 31. a,b 32. a,c 33. b,c 34. c 35. a,b Testul B 1. - F 2. - F 3. - F 4. - F 5. - A 6. - F 7. - A 8. - A 9. - F

10. - A

CAPITOLUL V
Nursing comunitar. 1. a, b, c 2. b, c 3. c 4. b, c 5. a, b 6. c 7. c 8. a, b, c 9. b 10. a, b, c 11. c 12. a, b, c 13. a, b 14. a, c 15. a, b 16. b, c 17. a, b, c 18. a, b 19. a, b 20. a, b 21. a, b, c 22. b, c 23. a, c, d 24. a, b 25. a, b, c 26. a,b,c 27. a,b,c 28. a 29. a,c 30. a,b,c 31. b 32. a,b 33. a,b,c 34. c 35. c Testul B 1F2F3A

103 4A 5F 6F 7A 8A 9-A 10 - A 104

BIBLIOGRAFIE
1. Dan Enchescu - Sntate public i management sanitar- Editura ALL, 1995 2. Mriuca Ivan - Administraie i conducere n nursing - Editura Viaa Medical Romneasc, 1997 3. Georgeta Balt - ngrijirea bolnavului - tehnici generale - Editura Didactic i Pedagogic, 1991 4. Georgeta Balt - ngrijirea bolnavului - tehnici speciale - Editura Didactic i Pedagogic, 1991 5. Nursing comunitar - note de curs - Atelier nursing, 1995 6. Lucreia Titirc - Urgene medico-chirurgicale - Editura Medical, 1998 7. Lucreia Titirc - Breviar de explorri funcionale i ngrijiri speciale - Editura Viaa Medical Romneasc, 1998 8. Sub redacia L. Titirc - Ghid de nursing - Editura Viaa Medical Romneasc 1996 9. Sub redacia L. Titirc - Tehnici de evaluare i ngrijire acordate de asistentii medicali - Editura Viaa Medical Romneasc, 1997 10. Sub redacia L. Titirc - ngrijiri speciale acordate de asistenii medicali - Editura Viaa Medical Romneasc, 1998 11. Florin Ghiru - Ghid practic de neurologie - Editura Cison, Bucureti, 1996 12. A. Fran de Brug - Manual de nursing psihiatric - Ermelo Olanda, 1996 13. Constantin Bogdan, erban Stoianovici - Ghid de nursing geriatrie - Editura Zecasim, 1997 14. Baylor University Medical Center - Program de continuare a educaiei - Dallas Texas, 1992 15. Grupul naional de etic n nursing - Cod de etic pentru asistenii medicali, 1998 16. Grupul naional de etic n nursing - Glosar de etic pentru asistenii medical 1998 17. Dicionarul Bailfiere de nursing Weller- Wells, 1999 18. Ruth Craven Constance Hionle - Study Guide to Accompany of Nursing, 1992 19. Dr. M.l. Geormneanu - Pediatrie de urgen- Editura Medical - ediie revizuit de dr. Sabina Roianu, 1981 20. Dr. erban Creu - Copilul sntos i bolnav- Editura Scrisul romnesc, 1982 21. Micheline Ribaut - Le DE dans la poche - Sujets et corriges 1992 - Editions Lamarre 22. Grupu naional de etic n nursing - Ghid de etic n nursing pentru asistent medicali -1999 23. Dr. erban Creu - Copilul sntos i bolnav - Ed. Scrisul romnesc - 1982. 24. Mircea Maiorescu - Tendine moderne n pediatrie - Ed. Medical, Bucure 1982.

CUPRINS

Capitolul I - Bazele conceptuale ale nursingului .................................................................... 1 1.1.Conceptul de ngrijire holistic 1.2.Nevoile fundamentale umane 1.3.Procesul de nursing 1.4.Administraie i conducere n nursing 1.5.Etica n nursing 1.6.Tehnici de nursing clinic 1.6.1.Metode de prevenire a infecie 1.6.2. Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenta medical 1.6.3. Pregtirea preoperatorie i ngrijirile postoperatorii Capitolul II - Funciile umane i ngrijirea pacienilor cu diferite afeciuni .......................... 27 2.1. Locomoia 2.1.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni ale aparatului locomotor 2.1.2 ngrijirea pacienilor cu afeciuni reumatismale 2.2. Circulaia i respiraia 2.2.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni respiratorii 2.2.2. ngrijirea pacienilor cu afeciuni cardiovasculare 2.2.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni 2.2.4. Nutriia i metabolismul 2.2.5. ngrijirea pacienilor cu afeciuni digestive i glandelor anexe 2 3 2 ngrijirea pacienilor cu tulburri hidroelectrolitice 2 3.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni de nutriie i metabolism 2 3.4. ngrijirea pacienilor cu afeciuni endocrine 2.4. Eliminarea 2.4.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni renale 25 Protecia i aprarea organismului mpotriva infeciilor 2.5.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni infecto -contagioase 2.5.2. ngrijirea pacienilor cu HIV/SIDA 2.5.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni dermatologice 2.6. Sexualitatea i reproducerea 2.6.1. ngrijiri acordate n obstetric 2.6.2. ngrijirea ginecopatei 2.7. Cunoaterea i percepia 2.7.1. ngrijirea pacienilor cu afeciuni neurologice 2.7.2. ngrijirea pacienilor cu afeciuni/deficiene psihice 2.7.3. ngrijirea pacienilor cu afeciuni ORL 2.7.4. ngrijirea pacienilor cu afeciuni oftalmologice 2.8. Creterea i dezvoltarea 2.8.1. ngrijirea nou-nscutului, sugarului, copilului mic, colarului, adolescentului 2.8.2. Nursing geriatrie

Capitolul III - ngrijirea pacienilor cu urgene medico-chirurgicale .................................... 77 Capitolul IV - ngrijirea pacienilor n stare grav ........................................................... ... 82 Capitolul V - Nursing comunitar ............................................................................................ 85 Rezolvarea testelor ..................................................................................................... .......... 88 Bibliografie ................................................................................................................ ........... 98 Cuprins ................................................................................................................................... 99