You are on page 1of 4

HPCL Mechanical engg questions with answers,HPCL previous years free solved samp le placement papers,HPCL aptitude,reasoning and

all written test questions with answers,HPCL aptitude,technical civil,ece,eee,ele,mech...engineering questions w ith answers.... HPCL Mechanical engineering questions with answers 1. Two identical containers hold two different ideal gases, X andY at the same t emperature. The number of moles of each gas is the same. The molecular mass of g as X is twice that of gas Y .The ratio of the pressure of X to that of Y is (A) 12 (B) 1 (C)v 2 (D) 2 (E) 4 Ans:B

2. The temperature of an ideal gas is directly proportional to which of the foll owing? (A) Average (B) Average (C) Average (D) Average (E) None of Ans:A translational kinetic energy of the molecules velocity of the molecules potential energy of the molecules momentum of the molecules the above

3 . 4.

5. Materials which can store electrical energy are called (A) magnetic materials. (B) semi conductors. (C) dielectric materials. (D) super conductors. Ans: C

6. ACSR (Aluminium Conductor Steel Reinforced) are used as (A) over head transmission lines. (B) super conductors. (C) fuse (D) underground cables. Ans: A

7. A brittle material has: (A) (B) (C) (D) Large plastic zone No plastic zone No elastic zone Very little elastic zone.

Answer: (B)

8. The maximum shear strain occurs on: (A) 90 with principal planes (B) 45 with principal planes (C) Principal planes (D) Independent of the principal planes. Answer: (B)

9. With rise in gas temperature, dynamic viscosity of most of the gases, (A) Increases (B) Decreases (C) Does not change significantly. (D) None of the above Answer: (A)

10.

11.

12. If the liquid fuel is highly viscous, the action required for proper burning in boiler is: (A).Pre-heating (B). Cooling (C). Mixing (D). Freezing Ans:A

13. Moisture, ash content, volatile matter and fixed carbon are measured for coa l as part of: (A). (B). (C). (D). Ans:A Proximate analysis Ultimate analysis Proximate and utlimate analysis None of the above

14. What are the dimensions of kinematic viscosity of a fluid? (A) LT-2 (B) L2T-1 (C) ML-1T-1 (D)ML-2T-2 Ans:B

15. For a Newtonian fluid (A) Shear stress is proportional to shear strain (B) Rate of shear stress is proportional to shear strain (C) Shear stress is proportional to rate of shear strain (D) Rate of shear stress is proportional to rate of shear strain Ans:C

16. Forecasts used for new product planning, capital expenditures, facility loca tion or expansion, and R&D typically utilize a (A). short-range time horizon (B). medium-range time horizon (C). long-range time horizon (D). naive method, because there is no data history (E). all of the above Ans:C

17. If two variables were perfectly correlated, the correlation coefficient r wo uld equal (A). 0 (B). less than 1 (C). exactly 1 (D). -1 or +1 (E). greater than 1 Ans:D

18. The specific speed of a hydro turbine depends on (A).Actual speed (B).Head of operation (C).Output power (D).Actual speed ,head of operation & output power Ans:D 19. Governor is used with the steam turbine to regulate (A).Steam temperature (B).Steam pressure (C).Power output (D).Speed

Ans:D

20. Increasing the number of periods in a moving average will accomplish greater smoothing, but at the expense of (A). (B). (C). (D). Ans:D manager understanding accuracy stability responsiveness to changes