Sie sind auf Seite 1von 26

Chapter 3 Databases and Data Warehouses

True/False Questions
T F 1. Business intelligence is knowledge about your customers, your competitors, your partners, your competitive environment, and your own internal operations. Answer: True Level: Easy Page: 96

F 2. Business intelligence comes from information. Answer: True Level: Easy Page: 96

F 3. Operational databases are databases that support OLAP. Answer: False Level: Easy Page: 96

4. Online analytical processing (OLAP) is the gathering of input information, processing that information, and updating existing information to reflect the gathered and processed information. Answer: False Level: Easy Page: 96

5. Online analytical processing (OLAP) is the manipulation of information to support decision making. Answer: True Level: Easy Page: 96

F 6. Data warehouses support only OLTP. Answer: False Level: Medium Page: 96

7. A database is a collection of information that you organize and access according to the logical structure of that information. Answer: True Level: Easy Page: 98

8. A relational database model uses a series of physically related two-dimensional tables or files to store information in the form of a database. Answer: False Level: Easy Page: 98

9. The term relation often describes each two-dimensional table or file in the relational model. Answer: True Level: Easy Page: 98

44

Test Bank, Chapter 3

F 10. When you create a database, you first create the primary keys. Answer: False Level: Easy Page: 100

F 11. A primary key is a field (or group of fields) that uniquely describes each record in the database. Answer: True Level: Easy Page: 100

F 12. Integrity constraints are rules that help ensure the quantity of the information. Answer: False Level: Easy Page: 101

F 13. A database management system (DBMS) allows you to specify the logical organization for a database and access and use the information within a database. Answer: True Level: Easy Page: 102

F 14. The logical view of information focuses on how you arrange and access information to meet the needs of the business. Answer: True Level: Easy Page: 102

F 15. There can be duplicate primary keys in the same file in a database. Answer: False Level: Easy Page: 100

F 16. A data mart is a subset of a data warehouse in which only a focused portion of the data warehouse information is kept. Answer: True Level: Easy Page: 115

F 17. A data manipulation subsystem helps you add, change, and delete information in a database and mine it for valuable information. Answer: True Level: Easy Page: 104

F 18. Report generators help you quickly define formats of reports and what information you want to see in a report. Answer: True Level: Easy Page: 106

F 19. Query-by-example (QBE) tools help you graphically design the answer to a question. Answer: True Level: Easy Page: 107

F 20. Structured query language (SQL) is a standardized third-generation query language found in most DBMSs. Answer: False Level: Medium Page: 108

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

45

F 21. QBE allows you to query by pointing, clicking, and dragging, unlike SQL. Answer: True Level: Hard Page: 108

F 22. Security management facilities take queries from users and restructure them to minimize response times. Answer: False Level: Easy Page: 109

F 23. A data warehouse is a logical collection of information gathered from many different operational databases used to create business intelligence that supports business analysis activities and decision-making tasks. Answer: True Level: Medium Page: 112

F 24. Data-mining tools are similar to QBE tools, SQL, and report generators in the typical database environment. Answer: False Level: Easy Page: 114

F 25. Multidimensional analysis (MDA) tools are slice-and-dice techniques that allow you to view multidimensional information from different perspectives. Answer: True Level: Easy Page: 114

F 26. The CIO is responsible for overseeing an organization's information resource. Answer: True Level: Easy Page: 118

F 27. A database actually consists of three parts: information, the logical structure of that information, and tables. Answer: False Level: Medium Page: 98

F 28. A data dictionary, or relation, is a two-dimensional table used to store data within a relational database. Answer: False Level: Medium Page: 98

F 29. A primary key must consist of one and only one field. Answer: False Level: Medium Page: 100

F 30. Foreign keys uniquely identify records. Answer: False Level: Easy Page: 100

F 31. Foreign keys are not necessary in relational databases. Answer: False Level: Easy Page: 100

46

Test Bank, Chapter 3

F 32. If a salesperson attempts to order merchandise for a customer not in the customer service database, the database will typically generate an error message. This message indicates that an integrity constraint has been violated. Answer: True Level: Hard Page: 101

F 33. A DBMS, or Database Marketing System, is a database designed to support the marketing function within a business. Answer: False Level: Medium Page: 102

F 34. A physical view represents how the users view the data. Answer: False Level: Medium Page: 102

F 35. A database may have numerous physical views. Answer: False Level: Medium Page: 102

F 36. If you need to add a new field to a database, you would use the data manipulation system. Answer: False Level: Hard Page: 103

F 37. Report generators have one major handicapthey do not permit you to save a report format for later use. Answer: False Level: Medium Page: 106

F 38. The data administration subsystem is used to create the data dictionary. Answer: False Level: Easy Page: 108

F 39. Backup and recovery facilities are included in the data administration subsystem. Answer: True Level: Easy Page: 108

F 40. The data definition subsystem includes security management facilities. Answer: False Level: Easy Page: 108

F 41. The data dictionary includes query optimization facilities. Answer: False Level: Easy Page: 109

F 42. Query optimization facilities are used to create backups just in case the database is damaged or lost. Answer: False Level: Easy Page: 109

F 43. Database security and network security are the same thing. Answer: False Level: Easy Page: 111

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

47

F 44. There is no way to examine the impact of proposed changes on an existing database. Answer: False Level: Hard Page: 111

F 45. Data warehouses always uses 2D tables to store data. Answer: False Level: Medium Page: 112

F 46. A hypercube is a two-dimensional representation of information. Answer: False Level: Medium Page: 112

F 47. Data warehouses support transaction processing. Answer: False Level: Easy Page: 113

F 48. Data warehouses support online analytical processing. Answer: True Level: Easy Page: 113

F 49. Data-mining tools permit the user to query information in a data warehouse. Answer: True Level: Easy Page: 113

F 50. An intelligent agent utilizes artificial intelligence to "discover" information in data warehouses. Answer: True Level: Hard Page: 114

F 51. Intelligent agents are used in OLAP and in online searching. Answer: True Level: Medium Page: 114

F 52. Data marts focus on the entire organization, while data warehouses focus on specific needs. Answer: False Level: Medium Page: 115

F 53. Data administration is the function in an organization that is responsible for the more technical and operational aspects of managing the information contained in organizational information repositories. Answer: False Level: Easy Page: 118

F 54. In large organizations, data administration and database administration are usually handled by a single individual rather than by a steering committee. Answer: False Level: Easy Page: 118

48

Test Bank, Chapter 3

Multiple Choice Questions


55. Where does business intelligence come from? A) Information technology B) Information C) Customer knowledge D) Competitor knowledge Answer: B Level: Medium Page: 96

56. What is business intelligence knowledge about? A) Customers B) Competitors C) Partners D) All of the above Answer: D Level: Easy Page: 96

57. Which of the following tools is used to help an organization build and use business intelligence? A) Data warehouse B) Data-mining tools C) Database management systems D) All of the above Answer: D Level: Medium Page: 96

58. What are databases that support OLTP? A) OLAP B) OLTP C) A database D) An operational database Answer: D Level: Easy Page: 96

59. What is the manipulation of information to support decision making? A) OLAP B) OLTP C) A database D) An operational database Answer: A Level: Easy Page: 96

60. What is the gathering of input information, processing that information, and updating existing information to reflect the gathered and processed information? A) OLAP B) OLTP C) A database D) An operational database Answer: B Level: Easy Page: 96

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

49

61. What do databases and DBMSs directly support? A) OLDP B) OLTP C) Databases D) Operational databases Answer: B Level: Easy Page: 96

62. What do data warehouses support? A) OLAP B) OLTP C) OLAP and OLTP D) Operational databases Answer: A Level: Medium Page: 96

63. Which of the following is inaccurate in reference to a database? A) A collection of information B) Organized by logical structure C) Accessed by physical structure D) None of the above Answer: C Level: Medium Page: 98

64. Which data administration function periodically backs up information contained in a database? A) Concurrency control facilities B) Reorganization facilities C) Backup and recovery facilities D) Security management facilities Answer: C Level: Medium Page: 108

65. Which of the following uses a series of logically related two-dimensional tables or files to store information in the form of a database? A) Database B) Relational database C) Data warehouse D) Database management system Answer: B Level: Medium Page: 98

66. Which term describes each two-dimensional table or file in the relational model? A) Database B) Relational database C) Data warehouse D) None of the above Answer: D Level: Medium Page: 98

50

Test Bank, Chapter 3

67. All of the following terms are used interchangeable, except: A) Tables B) Files C) Information D) Relations Answer: C Level: Medium Page: 98

68. Which of the following do you create first when creating a database? A) Primary keys B) Foreign keys C) Data dictionary D) All of the above Answer: C Level: Medium Page: 98

69. What does a data dictionary contain? A) Physical structure for the information B) Logical structure for the information C) Physical properties for the information D) All of the above Answer: B Level: Medium Page: 98

70. A data dictionary identifies all of the following, except: A) Field names B) Field types C) Field formats D) Field values Answer: D Level: Medium Page: 98

71. Which of the following is an invalid value for a primary key field? A) Blank B) 134689 C) JoeSmith44 D) All of the above Answer: A Level: Hard Page: 100

72. What is a field that uniquely describes each record? A) Foreign key B) Primary key C) Composite key D) None of the above Answer: B Level: Easy Page: 100

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

51

73. What is a primary key of one file that appears in another file? A) Foreign key B) Primary key C) Composite key D) None of the above Answer: A Level: Easy Page: 100

74. Which of the following can not be created without foreign keys? A) Logical ties among various files B) Physical ties among various files C) Logical ties among various fields D) Physical ties among various fields Answer: A Level: Medium Page: 100

75. What do integrity constraint rules help you ensure? A) Quantity of the information B) Quantity of the data C) Quality of the information D) All of the above Answer: C Level: Medium Page: 101

76. What does a database management system help you specify? A) Logical organization for a database B) Physical organization for a database C) Logical structure for the data dictionary D) Physical structure for the data dictionary Answer: A Level: Easy Page: 102

77. All of the following are part of a DBMS, except: A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data dictionary subsystem D) Data manipulation subsystem Answer: C Level: Easy Page: 102

78. Which component is part of a DBMS? A) Data dictionary subsystem B) Data generation subsystem C) Application manipulation subsystem D) Application generation subsystem Answer: D Level: Medium Page: 108

52

Test Bank, Chapter 3

79. What is the most important component in a DBMS? A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data manipulation subsystem D) Data administration subsystem Answer: A Level: Easy Page: 102

80. Which DBMS component helps you create and maintain the data dictionary? A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data manipulation subsystem D) Data administration subsystem Answer: B Level: Easy Page: 103

81. Which DBMS component helps you add, change, and delete information in a database and mine it for valuable information? A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data manipulation subsystem D) Data administration subsystem Answer: C Level: Easy Page: 104

82. Which DBMS component contains facilities to help you develop transaction-intensive applications? A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data manipulation subsystem D) None of the above Answer: D Level: Medium Page: 108

83. Which DBMS component helps you manage the overall database environment by providing facilities for backup and recovery, security management, query optimization, concurrency control, and change management? A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data manipulation subsystem D) Data administration subsystem Answer: D Level: Easy Page: 108

84. Which of the following statements represents a DBMS engine? A) It is the most important component of a DBMS B) Accepts logical requests from other DBMS subsystems C) Accesses databases and data dictionaries D) All of the above Answer: D Level: Hard Page: 102

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

53

85. Which view of information deals with how the information is physically arranged, stored, and accessed? A) Physical view B) Logical view C) Information view D) None of the above Answer: A Level: Easy Page: 102

86. Which view of information focuses on how you need to arrange and access information to meet the needs of the business? A) Physical view B) Logical view C) Information view D) None of the above Answer: B Level: Easy Page: 102

87. The DBMS engine can perform all of the following tasks, except: A) Process any logical information view B) Accept logical requests from other DBMS subsystems C) Access databases and data dictionaries D) Process only a few logical information views Answer: D Level: Medium Page: 102

88. What does the data definition subsystem help you do? A) Process any logical information view B) Accept logical requests form other DBMS subsystems C) Create and maintain the data dictionary D) Access databases and data dictionaries Answer: C Level: Medium Page: 103

89. A data manipulation subsystem can be used for all of the following, except: A) Adding information B) Storing information C) Changing information D) Deleting information Answer: B Level: Easy Page: 104

90. Which of the following is a data manipulation tool? A) Report generator B) Query-by-example tool C) Structure query language D) All of the above Answer: D Level: Easy Page: 105

54

Test Bank, Chapter 3

91. What does a view allow you to do? A) See the contents of a database file B) Make changes to a database file C) Sort a database file D) All of the above Answer: D Level: Medium Page: 105

92. What performs the same functions as SQL? A) DBMS B) QBE C) Report generator D) All of the above Answer: B Level: Medium Page: 107

93. What can you do with a report after you create it with a report generator? A) Print the report B) View the report C) Print and view the report D) None of the above Answer: C Level: Easy Page: 106

94. Which data manipulation tool allows you to define report formats? A) Report generator B) Query-by-example tool C) Structured query language D) None of the above Answer: A Level: Easy Page: 106

95. Which data manipulation tool allows you to see, change, sort, and query the contents of a database file? A) Report generator B) Statistical tool C) All of the above D) None of the above Answer: D Level: Easy Page: 105

96. Which data manipulation tool allows you to graphically design the answer to a question? A) Report generator B) Query-by-example tool C) Structured query language D) None of the above Answer: B Level: Easy Page: 107

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

55

97. Which data manipulation tool is a standardized fourth-generation query language found in most DBMSs? A) Report generator B) Query-by-example tool C) Structured query language D) None of the above Answer: C Level: Easy Page: 108

98. Which tools are included in an application generation subsystem facility? A) Creating visually appealing data entry screens B) Interfaces to commonly used programming languages C) Creating easy-to-use data entry screens D) All of the above Answer: D Level: Medium Page: 108

99. What does the data administration subsystem help you do? A) Manage the overall database environment B) Perform backups and recoveries C) Perform security management D) Perform all of the above Answer: D Level: Medium Page: 108

100. What data administration facility controls who has access to what information and what type of access those people have? A) Concurrency control facilities B) Reorganization facilities C) Query optimization facilities D) Security management facilities Answer: D Level: Medium Page: 108

101. What data administration facility takes queries from users and restructures them to minimize response times? A) Concurrency control facilities B) Reorganization facilities C) Query optimization facilities D) Security management facilities Answer: C Level: Medium Page: 109

102. What data administration facility ensures the validity of database updates when multiple users attempt to access and change the same information? A) Concurrency control facilities B) Reorganization facilities C) Query optimization facilities D) Security management facilities Answer: A Level: Medium Page: 110

56

Test Bank, Chapter 3

103. What data administration facility continually maintains statistics concerning how the DBMS engine physically accesses information? A) Concurrency control facilities B) Reorganization facilities C) Query optimization facilities D) Security management facilities Answer: B Level: Medium Page: 110

104. What data administration facility recovers a database and its information in case of a failure? A) Concurrency control facilities B) Reorganization facilities C) Query optimization facilities D) None of the above Answer: D Level: Easy Page: 109

105. What DBMS subsystem manages the overall database environment? A) Concurrency control facilities B) Reorganization facilities C) Query optimization facilities D) None of the above Answer: D Level: Medium Page: 108

106. Which of the following describes a data warehouse? A) Collection of information B) Information gathered from many different knowledge workers C) Used to support transactional processing D) All of the above Answer: A Level: Medium Page: 112

107. Which of the following is not supported by a data warehouse? A) OLTP B) OLAP C) Dimensional views D) Any of the above Answer: A Level: Medium Page: 113

108. Which of the following are included in data-mining tools? A) Query-and-reporting tools B) Intelligent agents C) Multidimensional analysis tools D) All of the above Answer: D Level: Easy Page: 113

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

57

109. Which data-mining tool uses various artificial intelligence tools to form the basis of information discovery and building business intelligence in OLAP? A) Intelligent agents B) Query-and-reporting tools C) Multidimensional analysis tools D) None of the above Answer: A Level: Easy Page: 114

110. Which data-mining tool helps you apply various mathematical models to the information stored in a data warehouse to discover new information? A) Intelligent agents B) Query-and-reporting tools C) Multidimensional analysis tools D) None of the above Answer: D Level: Medium Page: 115

111. Which data-mining tool uses slice-and-dice techniques that allow you to view multidimensional information from different perspectives? A) Statistical tools B) Query-and-reporting tools C) Multidimensional analysis tools D) None of the above Answer: C Level: Easy Page: 114

112. Which data-mining tool is similar to QBE tools, SQL, and report generators in the typical database environment? A) Intelligent agents B) Query-and-reporting tools C) Multidimensional analysis tools D) None of the above Answer: B Level: Easy Page: 114

113. What is a subset of a data warehouse in which only a focused portion of the data warehouse information is kept? A) Data mining tool B) Data mart C) Data warehouse D) None of the above Answer: B Level: Easy Page: 115

114. Who is the person responsible for overseeing an organization's information resource? A) Chief information officer B) Data administrator C) Database administrator D) None of the above Answer: A Level: Hard Page: 118

58

Test Bank, Chapter 3

115. Who is the person responsible for planning for, overseeing the development of, and monitoring the information resource? A) Chief information officer B) Data administrator C) Database administrator D) None of the above Answer: B Level: Easy Page: 118

116. Who is the person responsible for the more technical and operational aspects of managing the information contained in organizational databases? A) Chief information officer B) Data administrator C) Database administrator D) None of the above Answer: C Level: Easy Page: 118

117. Who most often uses the data administration subsystem? A) CIO B) Database administrator C) Intelligent agent D) All of the above Answer: B Level: Easy Page: 108

118. Which of the following are the CIO's responsibilities? A) Approving new development activities for data warehouses B) Approving new development activities for data marts C) Approving new development activities for databases D) All of the above Answer: D Level: Medium Page: 118

119. The data administration function performs all of the following, except: A) Plans for information resources B) Oversees the development of information resources C) Defining and organizing database structures D) Monitors information resources Answer: C Level: Easy Page: 118

120. The database administration function performs all of the following, except: A) Defining database structures B) Monitors information resources C) Develops security procedures D) Develops database documentation Answer: B Level: Easy Page: 118

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

59

121. Which function is performed by the database administrator? A) Plans for information resources B) Oversees the development of information resources C) Defines the database structures D) Monitors information resources Answer: C Level: Easy Page: 118

122. Which function is performed by the data administrator? A) Defining database structures B) Monitors information resources C) Develops security procedures D) Develops database documentation Answer: B Level: Easy Page: 118

123. Which of the following does a relational database model use? A) Logically related two-dimensional tables B) Logically related three-dimensional tables C) Physically related two-dimensional tables D) Physically related three-dimensional tables Answer: A Level: Easy Page: 98

124. What are the two parts that compose a relational database model? A) Information and physical structure of information B) Inventory and physical structure of information C) Information and logical structure of information D) Inventory and physical structure of information Answer: C Level: Easy Page: 98

125. Which of the following are potential field names? A) Part number B) Part name C) Bin number D) All of the above Answer: D Level: Easy Page: 100

126. Which of the following data-mining tools applies various mathematical models to information within a data warehouse to discover new information? A) Query-and-reporting tools B) Intelligent agents C) Multidimensional analysis tools D) Statistical tools Answer: D Level: Medium Page: 115

60

Test Bank, Chapter 3

127. Which technology tools are normally used to support online transaction processing? A) Databases B) Decision support systems C) Word processing programs D) Spreadsheets Answer: A Level: Easy Page: 96

128. A database that supports OLTP is often called a(n) _____ database. A) OLTP B) Operational C) Production D) Working Answer: B Level: Easy Page: 96

129. _____ is the manipulation of information to support decision making. A) Online transaction processing B) Operational database C) Online data warehouse D) Online analytical processing Answer: D Level: Easy Page: 96

130. Which of the following is supported by an operational database? A) Online transaction processing B) Online analytical processing C) Online checking D) Online research processing Answer: A Level: Easy Page: 96

131. A database actually consists of what two parts? A) information and tables B) tables and structure C) information and logical structure of information D) physical structure of information and tables Answer: C Level: Medium Page: 98

132. Integrity constraints prevent which of the following? A) poor database design B) lack of database security C) poor data quality D) database integrity Answer: C Level: Medium Page: 101

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

61

133. The DBMS focuses on physical tasks so that the user can focus on what? A) logical information needs B) logical tasks C) physical thought D) all of the above Answer: A Level: Medium Page: 102

134. Typically, a database consists of one ____________ but can support multiple ____________. A) table, queries B) information, data C) physical view, logical view D) information view, data view. Answer: C Level: Hard Page: 102

135. Which portion of the DBMS deals with logical information requirements? A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data dictionary subsystem D) Data manipulation subsystem Answer: D Level: Hard Page: 104

136. Which portion of the DBMS contains views, report generators, and query-by-example tools? A) DBMS engine B) Data definition subsystem C) Data dictionary subsystem D) Data manipulation subsystem Answer: D Level: Hard Page: 104

137. Which tool permits the user to extract data meeting specific criteria from the database? A) Query-by-example B) Report generator C) Data dictionary D) Data extraction Answer: A Level: Easy Page: 107

138. Which of the following tools extracts data meeting specific criteria from the database using a point-and-click interface? A) Query-by-example B) Structured query language C) Data dictionary D) Data extraction Answer: A Level: Medium Page: 107

62

Test Bank, Chapter 3

139. Which of the following tools extracts data meeting specific criteria from the database using textual statements? A) Query-by-example B) Structured query language C) Data dictionary D) Data extraction Answer: B Level: Medium Page: 108

140. The basic structure of which statement takes the form SELECT . . . FROM . . . WHERE: A) QBE B) Query by design C) Data extraction statement D) SQL Answer: D Level: Hard Page: 108

141. Which portion of the database management system is used to develop user interfaces? A) data definition subsystem B) data manipulation subsystem C) data warehouse D) application generation subsystem Answer: D Level: Easy Page: 108

142. Which of the following maintain quality data when multiple users attempt to access and modify the same data at the same time? A) data quality subsystem B) concurrency control facilities C) reorganization facilities D) none of the above Answer: B Level: Hard Page: 110

143. Which of the following permit users to examine the impact of structural changes to a database? A) data definition subsystem B) data manipulation subsystem C) change management facilities D) application generation subsystem Answer: C Level: Easy Page: 111

144. The software you use to specify the logical organization for a database and to access the database is called the: A) database management system B) data security subsystem C) data administration subsystem D) data manipulation subsystem Answer: A Level: Easy Page: 102

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

63

145. The logical structure of information in a database is contained in the: A) data manipulation system B) data administration subsystem C) data definition subsystem D) data dictionary Answer: D Level: Easy Page: 98

146. Which of the following is a reason that businesses create data warehouses? A) the necessary information may be located in operational databases but organized in a way not conducive to answering business reports B) querying operational databases for the information needed by business reports may slow the databases down drastically C) all of the above D) none of the above Answer: C Level: Medium Page: 112

147. A logical collection of information gathered from many different operational databases and used to create business intelligence is a: A) database B) mistake C) data warehouse D) PDA Answer: C Level: Easy Page: 112

148. A multidimensional representation of information is referred to as a: A) database B) hypercube warehouse C) hypercube D) multidimensional data storage unit Answer: C Level: Medium Page: 112

149. Which of the following is supported by data warehouse? A) Online transaction processing B) Online analytical processing C) Online checking D) Online research processing Answer: B Level: Easy Page: 113

Fill in the Blank Questions


150. _________________ is knowledge about your customers, your competitors, your partners, your competitive environment, and your own internal operations. Answer: Business intelligence Level: Easy Page: 96

64

Test Bank, Chapter 3

151. The ___________ is responsible for overseeing an organization's information resource. Answer: Chief information officer (CIO) Level: Easy Page: 118

152. __________ is responsible for the more technical and operational aspects of managing the information contained in organizational databases. Answer: Database administration Level: Easy Page: 118

153. _____________ are software tools used to query information in a data warehouse. Answer: Data-mining tools Level: Easy Page: 113

154. _______________ are databases that support OLTP. Answer: Operational databases Level: Easy Page: 96

155. ____________________ is the manipulation of information to support decision making. Answer: Online analytical processing (OLAP) Level: Easy Page: 96

156. ______________ is the gathering of input information, processing that information, and updating existing information to reflect the gathered and processed information. Answer: Online transaction processing (OLTP) Level: Easy Page: 96

157. The term relation often describes each ____________ table or file in the relational model. Answer: Two-dimensional Level: Medium Page: 98

158. The _____________ uses a series of logically related two-dimensional tables or files to store information in the form of a database. Answer: Relational database model Level: Easy Page: 98

159. A(n) ______________ is a collection of information that you organize and access according to the logical structure of that information. Answer: Database Level: Easy Page: 98

160. A(n) __________ contains the logical structure for the information. Answer: Data dictionary Level: Easy Page: 98

161. A primary key field cannot be _______. Answer: Blank Level: Hard Page: 100

162. Databases work with information _________. Answer: Logically Level: Medium Page: 98

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

65

163. A(n) __________________ allows you to specify the logical organization for a database and access and use the information within a database. Answer: Database management system (DBMS) Level: Easy Page: 102

164. The ________ of information focuses on how you arrange and access information to meet the needs of the business. Answer: Logical view Level: Easy Page: 102

165. The _____________ helps you add, change, and delete information in a database and mine it for valuable information. Answer: Data manipulation subsystem Level: Easy Page: 104

166. A(n) ________ allows you to see the contents of a database file, make whatever changes you want, perform simple sorting, and query to find the location of specific information. Answer: View Level: Easy Page: 105

167. A(n) __________ defines formats of reports and what information you want to see in a report. Answer: Report generator Level: Easy Page: 106

168. A(n) _________ graphically designs the answer to a question. Answer: Query-by-example (QBE) tool Level: Easy Page: 107

169. __________ is a standardized fourth-generation query language found in most DBMSs. Answer: Structured query language (SQL) Level: Easy Page: 108

170. ____________ allows you to query by pointing, clicking, and dragging. Answer: QBE Level: Easy Page: 107

171. A(n) ___________ contains facilities to help you develop transaction-intensive applications. Answer: Application generation subsystem Level: Easy Page: 108

172. _________ ensure the validity of database updates when multiple users attempt to access and change the same information. Answer: Concurrency control facilities Level: Hard Page: 110

173. A database consists of ____________ and a(n) ____________. Answer: Information, Logical structure of that information Level: Medium Page: 98

174. A(n) ____________ uniquely identifies each record. Answer: Primary key Level: Easy Page: 100

66

Test Bank, Chapter 3

175. A(n) ____________ is a primary key from one table placed within a second table to establish a relationship between the two tables. Answer: Foreign key Level: Medium Page: 100

176. If a salesperson attempts to order merchandise for a customer not in the customer service database, the database will typically generate an error message. This message indicates that a(n) ____________ has been violated. Answer: Integrity constraint Level: Medium Page: 101

177. A database management system helps you specify the ____________ organization of data within a database. Answer: Logical Level: Medium Page: 102

178. Microsoft Access is an example of a(n) ____________. Answer: Database management system Level: Hard Page: 102

179. A(n)____________ represents how data is physically stored on a storage device. Answer: Physical view Level: Medium Page: 102

180. A(n)____________ represents how knowledge users see information. Answer: Logical view Level: Medium Page: 102

181. A(n)____________ is used to create and maintain the data dictionary. Answer: Data definition subsystem Level: Medium Page: 103

182. Views are located within the ____________ of the DBMS. Answer: Data manipulation subsystem Level: Hard Page: 105

183. Report generators are contained within the ____________ of the DBMS. Answer: Data manipulation subsystem Level: Hard Page: 106

184. A(n) ____________ permits you to see the contents of a database file, change the contents, and sort the file. Answer: View Level: Medium Page: 105

185. Query-by-example tools rely heavily upon the ____________ within a database to find information. Answer: Logical relationships Level: Medium Page: 107

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

67

186. ____________ and ____________ both extract data meeting specific criteria from a database, but have different user interfaces. Answer: Query by example, Structured query language Level: Hard Page: 108

187. A(n) ____________ permits the user to develop applications. Answer: Application generation subsystem Level: Easy Page: 108

188. A(n) ____________ is used to manage the overall database environment. Answer: Data administration subsystem Level: Easy Page: 108

189. A(n) ____________ contains facilities for backing up the database. Answer: Data administration subsystem Level: Easy Page: 108

190. A(n) ____________ contains facilities for establishing database security. Answer: Data administration subsystem Level: Easy Page: 108

191. A(n) ____________ contains facilities for optimizing queries. Answer: Data administration subsystem Level: Easy Page: 108

192. A(n) ____________ contains facilities for concurrency control. Answer: Data administration subsystem Level: Medium Page: 108

193. A(n) ____________ contains facilities for change management. Answer: Data administration subsystem Level: Medium Page: 108

194. A(n) ____________ maintains statistics regarding how the DBMS engine physically accesses information. Answer: Reorganization facility Level: Hard Page: 110

195. A(n) ____________ maintains the validity of database updates when multiple users access or attempt to change the same information. Answer: Concurrency control facility Level: Hard Page: 110

196. A(n) ____________ permits users to examine the impact of proposed structural changes on a database. Answer: Change management facility Level: Medium Page: 111

197. A(n) ____________ is a multidimensional method of storing data. Answer: Data warehouse Level: Medium Page: 112

68

Test Bank, Chapter 3

198. A(n) ____________ is a multidimensional representation of information. Answer: Hypercube or data warehouse Level: Medium Page: 112

199. Because data warehouses are not transaction-oriented, they only support ____________. Answer: Online analytical processing Level: Easy Page: 113

200. A(n) ____________ uses artificial intelligence to build business intelligence. Answer: Intelligent agent Level: Medium Page: 114

201. ____________ help users apply various mathematical models to information stored in a data warehouse to discover new information. Answer: Statistical tools Level: Medium Page: 115

202. A(n) ____________ contains a subset of a data warehouse. Answer: Data mart Level: Easy Page: 115

203. In an organization, ____________ plans for, oversees the development of, and monitors the information resource. Answer: Data administration Level: Medium Page: 118

204. In an organization, ____________ is responsible for the more technical and operational aspects of managing the information contained in organizational information repositories. Answer: Database administration Level: Medium Page: 118

205. A(n) __________ is a logical collection of information gathered from many different operational databases used to create business intelligence that supports business analysis activities and decision-making tasks. Answer: Data warehouse Level: Easy Page: 112

206. ____________ are slice-and-dice techniques that allow you to view multidimensional information from different perspectives. Answer: Multidimensional analysis (MDA) tools Level: Medium Page: 114

Haag/Cummings, Information Systems Essentials

69