Sie sind auf Seite 1von 9

FACULTATEA DE PROTECIA MEDIULUI

NITRITUL DE POTASIU (E 249) I NITRITUL DE SODIU (E 250)

STUDENI: Cernu Iust n M!rt"n F#!r n PROFIL: T$P$P$A AN: II

20%% NITRITUL DE POTASIU ( E 249 )

Este o sare cu formula chimic K N O 2.

Ca i alte nitritul de sruri, cum ar fi nitritul de sodiu , nitrit de potasiu este toxic dac este nghiit, i testele de la orator sugerea!a ca acesta poate fi mutagene sau teratogene. "nui i ochelari de protecie sunt de o icei folosite n timpul manipulrii nitrit de potasiu. "asa molara# $%.&'()* g + mol ,spect# al sau usor gal en -ensitate # &.*&.*$/ c + cm ( 0unct de topire# ..'.'2 1 C 2decomp3 0unct de fier ere # 2$& g+&'' ml 2' 1 C3 .&( g+&'' ml 2&'' 1 C3 4olu ilitate # solu il in alcool si amoniac

0ul ere al folosit ca i conser5ant mpotri5a lui Clostridium botulinum 2o acterie care poate cau!a otulismul3 din produsele din carne.

E249 s"u n tr t &e '!t"s u este un conser5ant artificial. ,cesta se utili!ea!a in industria preparatelor de carne, peste, dand aspectul atragator de proaspat.

Ca si conser5ant acesta are rolul de a impiedica de!5oltarea acteriilor Clostridium otulinum, Clostridium perfringens, Clostridium sporogenes, precum si 6acillus cereus, 7elico acter p8lori si 9isteria monoc8togenes. acesta produce alergii, urticarie, hipertensiune, afectiuni ale glandei tiroide. Nu se recomanda consumul frec5ent. E249( N tr t &e '!t"s u este folosit ca C!nser)"nt n"tur"# * s"re( C!nser)"nt "rt + , "# Or - ne E249 "ineral natural. 4e poate extrage din min sau se poate produce pe cale chimic din a!otatul de potasiu. D!." /"0 / . #n ,$$$ -o!a maxim !ilnic pentru E249 (N tr t &e '!t"s u) este de '.& mg+:g.
(

E+e,te se,un&"re Nitriii sunt precursori ai nitro!aminelor 2su stane posi il cancerigene3, care se formea!a in stomac din nitrii i proteine. ;n concentraie mare poate reaciona cu hemoglo ina. Nu este permis n produsele destinate alimentaiei copiilor su & an. Copiii mici au un tip diferit de hemoglo ina care este mult mai reacti5a cu nitriii faa de hemoglo ina normala. Efectele ad5erse ale E<urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care o isnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. 0rintre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e<urilor =periculoase= se numara# tumorile si cancerul. Restr ,1 & etet ,e Nu se cunosc < nitriii i nitraii pot fi consumai de toate grupurile religioase, 5egani i 5egetarieni. E249 se -se2te 3n$$$ 0roduse din carne i pete.

NITRATUL DE SODIU ( E 250 )

N tr tu# &e s!& u 2 E 2%'3 are formula chimic NaNO2, el fiind sarea acidului a!otic 7NO2.

"asa molara # /$,** g>mol? 4tare de agregare # solid 0unct de topire # 2)& 1C

0unct de fier ere # peste (2' 1C 2se descompune3 4olu ilitate # un n ap r 2$2' g>l?& la 2' 1C3

In& ,"t &e 're,"ut e

In+#"/"4 # Pr!'r et

T!0 ,

P!#u"nt

Nitritul de sodiu se pre!int su form de cristale incolore, care se di!ol5 n ap cu a so ie de cldur, soluia re!ultat are o reacie alcalin. 0unctul de topire al nitritului de sodiu este de (2' 1C, temperatur la care se i descompune. 9a temperaturi nalte este inflama il i se com in energic cu aluminiuul mai ales c@nd acesta este su forma de pul ere. El este folosit ca su stan reductant n aer de5ine cu timpul nitrat de sodiu NaNO(. Nitritul de sodiu este su stan toxic 2do! letal fiind .g pentru o persoana de /' :g3, n com inaie cu unele amine 2nitroamine3 este cancerigen. Adentificarea nitritului se face cu sufatul de fier 2Be4O. > ) 72O3 care n pre!ena nitritului de5ine run. ,cesta este, de asemenea, utili!at n fa ricarea dia!o coloranilor , compuilor nitro!o , compui organici i altele n 5opsirea si imprimarea materialelor textile i fi re de al ire, n fotografie , ca un la orator reacti5 i un inhi itor de coro!iune , n acoperiri metalice pentru fosfatare i detinning, i n fa ricarea de cauciuc produse chimice. ,cesta poate fi, de asemenea, utili!at ca un electrolit n procesele de fa ricaie ale slefuililor electrochimice, de o icei diluat la &'C concentraie aproximati5 n ap. Nitritul de sodiu, de asemenea, a fost folosit n medicina uman i 5eterinar ca un 5asodilatator , un ronhodilatator , i un antidot pentru intoxicaiei cu cianur . ;ncl!ite la mari temperaturi , se descompune, furni!area de oxid de sodiu , oxid de a!ot i oxigen.

R"s'5n& re ;n natur nitriii apar ntr<o etap a ciclului a!otului prin procesele nirtificare sau denitrificare. -in punct de 5edere tehnic nitritul se o ine prin com inaia oxi!ilor de a!ot cu hidroxidul de sodiu 2NaO73. Ut # ."re Este folosit n anumite condiii ca i conser5ant E 2%' al crnii n industria alimentar n concentraie de ',. < ',% C n amestec cu sare de uctrie. 0rin saramurare s formea! nitrosom mioglo in, care mpiedic de!5oltarea n carne a acteriilor. ;n farmacologie i chimie ser5ete la sinte!a su stanelor colorante pe a! de a!ot, sau n tehnologia de gal5ani!are a metalelor i pentru prepararea materialelor anticoro!i5e. -in cau!a unor intoxicaii cu nitrit de natriu, din anul &*$' D&Eeste admis procentul maxim de ',%C n saramurarea crnurilor. Frec@nd peste grsimile animale existente n compo!iia me!elurilor 2implicate n apariia aterosclero!ei i a olilor de inim3, trec@nd peste cantitatea destul de mare de sare din compo!iie 2implicat n agra5area hipertensiunii arteriale3, trec@nd peste faptul c sunt scumpe 2comparati5 cu carnea de porc, 5it3, aGungem la nitritul de sodiu. , solut toate me!elurile din maga!ine conin nitrit de sodiu, iar acest aditi5 este responsa il de efectele ad5erse pe termen lung, dup cum au artat multiple studii.

Nitritul de sodiu este folosit n industria alimentar pentru c, pe de o parte, alterea! culoarea alimentelor conser5ate, iar pe de alt parte, pre5ine creterea acteriei ce cau!ea! otulismul. Este codificat cu E 2%'. 2E 2.* este re!er5at nitritului de potasiu.3 Nitritul de sodiu mrete timpul de 5ala ilitate al produsului, sta ili!ea! culoarea roie a crnurilor procesate, confer produselor o arom specific, destul de plcut.

;n mediul acid din stomac nitritul de sodiu din me!eluri reacionea! cu aminoaci!i i duce la formarea de N<nitro!amine. ;ncl!irea la temperatur nalt a me!elurilor duce i ea la formarea de N<nitro!amine 2clasicele ou prGite cu unc3. N<nitro!aminele sunt cancerigene i repre!int, pro a il, unul dintre moti5ele pentru care me!elurile sunt implicate n apariia di5erselor tipuri de cancer. ,stfel, multiple studii recente au artat c un consum relati5 mic de me!eluri 2%'<&'' de grame de me!eluri pe !i, timp de $ ani3 crete riscul de cancer gastric de &,% ori, cancer pe colon cu %' la sut, cancer pulmonar cu &/ la sut, cancer pancreatic cu /$ la sut, cancer mamar cu /. la sut. Consumul de me!eluri n timpul sarcinii crete cu /$ la sut riscul de tumor pe creier a copilului, n primii ani de 5ia. ;n timp ce aceast su stan chimic 5a pre5eni de!5oltarea acteriilor, ea poate fi toxice in cantitati mari pentru animale, inclusi5 a omului. Nitritul de sodiu lui 9- %' la o olan este de &$' mg + :g, iar sale umane 9- 9o este de )& mg + :g, ceea ce nseamn un :ilogram persoan /% ar tre ui pro a il s consume cel puin ../&% g duce la toxicitate. 0entru a pre5eni toxicitatea, nitrit de sodiu 2amestecat cu sare3, 5@ndute ca aditi5 alimentar este 5opsit luminoase de culoare ro! pentru a e5ita confundandu<l simplu pentru sare sau !ahr.

Concluzie: evitai mezelurile i v facei bine n numeroase moduri. Pe de o parte, din punctul de vedere al sntii, iar pe de alt parte, chiar din punct de vedere financiar.

6A69AOHI,BAE# JJJ.Ji:ipedia.org JJJ.aditi5ialimentari.org JJJ.medicalxxl.com