Sie sind auf Seite 1von 11

PSA-CLASS IX -

QUANTITATIVE APTITUDE.

ARITHMETIC
1.
2.

3.

4.
5.
6.

7.

The value of x in 197*x + 162 = 2620 is


a) 22
b) 12
If a x b = 1 , then the value of 1 x 1 is
a+b
3
a) 7
b) 5
12
12
If p * q = 1 , then value of 1 * 1
pq
2 3
a) 6
b) 1
6
The value of 0.17 + 0.19 is
a) 0.36
b) 0.36

d) 16

c) 12
7

d) 12
5

c) -6

d) -6
5

c) 0.35

d) 0.36

0.017 is equal to
a) 17
b) 17
c) 17
1000
990
999
If x = y and a < b then the true statement is
a) x a > y b
b) x + a > y + b
c) x a < y b
d) a y > b x
x2 + x2 equals
16 25
a) 4x
5

8.

c) 14

b) 5x

c) 25x

If 3m = 3x and 3n = 27x, then m equals


a) n 2
b) n + 1

d) 17 .
9900

d) 41x

16

20

c) n + 2

d) 2n - 5

9.

If - means multiplied by, x means plus, + means divided by and / means minus, then (18 + 10 x 20)
8 / 6 is
a) 92
b) 35
c) 26
d) 19
10. If - means multiplied by, x means plus, + means divided by and / means minus, then 14 10 x 4 / 16
+ 8 is
a) 142
b) 134
c) 6
d) 5
11. The value of the expression
34 242 x (4 + 32) is
a) -2
b) 2

c) 3

d) 4

12. How many pairs of natural numbers are there if the difference of their squares is 60
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
13. The greatest numbers among 22 , 33 , 88 and 99 is
1

a) 99
b) 88
14. Units digit in the number (12357)655 is
a) 1
b) 3

c) 33

d) 22

c) 7

d) 9

15. The value of


(-18) + (-6) x 2 [(-4) x (-3) 6 {3 (7 9)}] is
a) 2
b) -62
c) -12
d) -120
Data Interpretation
Year wise and discipline wise number of candidates(in hundreds) selected in an industry are given below. Study
and answer Q. 16 20

Year
Company

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Science

16

20

25

15

14

16

Commerce

12

12

11

15

13

Arts

80.5

10

11

13

Agriculture
Engineering

1
0.5

3
1

3
1

2.5
1

1
0.5

2
0.5

Others

0.5

00.5

0.5

0.5

0.5

Total

30

45

50

40

42

45

16. The number of selected candidates of which of the following discipline is increasing every year?
a) Science
b) Engineering c) Arts
d) Commerce
17. Approximately what per cent of candidates of Science discipline were selected for the given period?
a) 38
b) 42
c) 48
d) 45
18. In which of the following years is the percentage of Agriculture discipline candidates highest?
a) 2002
b) 2003
c) 2004
d) 2005
19. In which of the following years did the Arts discipline candidates constitute more than 25% of the selected
candidates for the first time?
a) 2002
b) 2003
c) 2004
d) 2005
20. If all pass class graduate were eligible to apply, which of the following inferences is probabily true?
a) Among the applicants, the number of Science discipline candidates is the largest.
b) If written test was given for selection, then the test was biased towards Science discipline.
c) The industry requires more Science discipline graduates.
d) All of the above
The financial result for the years 2005 06 and 2006 07 are shown below answer questions 21 25 on the basis of
this information
2005 06
(Rs in lakhs)

2006 07
(Rs in lakhs)

1. Net sales

7200

6450

2. Other income

480

410

3. Materials cost

2500

2000

4. Wages

1380

1260

5. Gross profit

(1 + 2) (3 + 4)

6. Taxes

12% of Gross profit

7. Net profit

(5 6)

10% of Gross profit

21. Which of the items 1 to 4 has maximum percentage of increase in 2006 07 over 2005 06?
a) -2
b) 2
c) 3
d) 4
22. The net profit in 2006 07 increased by nearly what percent to that in 2005 06?
a) 1.25
b) 2.6
c) 3.75
d) 5.55
23. Material cost in 2005 06 and in 2006 07 is approximately what percent of the total sales during two years
taken together?
a) 31%
b) 32.9%
c) 33.34%
d) 34.43%

24. The gross profit for two years is approximately what percent of the total material cost for two years?
a) 164%
b) 64%
c) 97%
d) 102%
25. The total tax paid for two years is (in Rs lakhs)
a) 875
b) 739
c) 835

d) 1454

Study the following pie-chart and table carefully and answer that follow: questions 26-30
5
4

1
3

Department
1. Production
2. H.R.
3. I.T.
4. Marketing
5. Accounts

No. of Males

Percentage

245
12
74
165
93

35%
5%
20%
24%
16%

26. The number of males working in marketing Deptt. is what percent of the total employees(approx.) in that
department?
a) 70
b) 78
c) 63
d) 86
27. What is the respective ratio between the number of female working in HR and the total number of employees
in that department?
a) 7 : 10
b) 5 : 7
c) 8 : 17
d) 12 : 19
28. Number of males working in the Production Department of the organization forms what percent of the total
number of employees working in the department?
a) 76.5
b) 72.5
c) 61.5
d) 87.5
29. The number of females working in I.T Deptt. forms what percent of the total employees in departments?
a) 10.75
b) 15.25
c) 11.5
d) 13.75
30. What is the respective ratio of the number of males working in the Marketing Deptt. to the number of females
in that Deptt.?
a) 63 : 8
b) 55 : 9
c) 64 : 7
d) 56 : 3
Answer Key
1.b)

2.c)

3.a)

4.b)

5.c)

6.a)

7.d)

8.a)

9.a)

10.d)

11.a)

12.b)

13.d)

14.c)

15.c)

16.c)

17.b)

18.c)

19.d)

20.c)

21.b)

22.b)

23.b)

24.a)

25.c)

26.d)

27.a)

28.d)

29.a)

30.b)

HCF and LCM, Average, Problems on Ages and Partnership


1. Three numbers are in the ratio 1:2:3 and their HCF is 12. The numbers are:
a. 4, 8, 12

b. 5, 10, 15

c. 10, 20, 30

d. 12, 24, 36

2. A, B & C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252
seconds, B in 308 seconds and C in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they meet again
at the starting point?

a. 26 min 18 sec b. 42 min 36 sec c. 45 min

d. 46 min 12 sec

3. The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively is :
a. 254

b.127

c.128

d.256

4. Find the least number which when divided by 6, 7, 8, 9 and 12 leaves the same remainder 1 in each case.
a. 504

b. 1008

c. 505

d. 1009

5. The LCM of two numbers is 45 times their HCF. If one of the numbers is 125 and the sum of HCF & LCM is 1150,
the other number is:
a. 215

b.220

c.225

d.235

6. The average of first 40 natural numbers is:


a. 20

b.21

c. 20.5

d.21.5

7. The average of four consecutive even numbers is 27. The largest of these numbers are:
a. 30

b.32

c.34

d.28

8. Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is
44, find the largest number.
a. 24

b. 36

c.72

d. 108

9. The average of 25 numbers is 18. The average of first twelve of them is 14 and that of last twelve is 17. The
thirteenth number is:
a. 78

b.72

c.70

d.74

10. The average weight of A, B and C is 45kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg,
the weight of B is:
a. 30

b.31

c. 32

d.33

11. The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included then the average
increases by 3 months. The age of the teacher is:
a. 30

b. 35

c.20

d.25

12. A, B & C started a business by investing Rs 1,20,000, Rs 1,35,000 & Rs 1,50,000 respectively. Find the share of C,
out of an annual profit of
Rs 56,700.
a. 16800

b.18900

c. 21000

d. 21200

13. A started a business investing Rs 45,000. After 3 months, B joined him with a capital of Rs 60,000. After another 6
months, C joined them with a capital of Rs 90,000. At the end of the year, they made a profit of Rs 16,500. Find the
share of B:
a. 6000

b. 6600

c.3300

d. 9000

14. Rajeevs age after 15 years will be 5 times his age 5 years back. The present age of Rajeev is :
a. 10

b.15

c.20

d.25

15. The ages of two persons differ by 16 years. If 6 years ago, the elder one be 3 times as old as the younger one,
their present ages are:
a. 15 & 31

b. 16 & 32

c. 18 & 34

d. 14 & 30

16. The product of the ages of A & B is 240. If twice the age of B is more than As age by 4 years, the age of B is:

a. 10

b.12

c.14

d.16

17. The HCF of 0.54, 1.8 and 7.2is:


a. 1.8

b.0.18

c.0.018

d.18

18. The LCM of 3, 2.7 and 0.09 is:


a. 2.7

b. 0.27

c. 0.027

d27

19. The average of all odd numbers upto 100 is:


a. 49

b. 49.5

c. 50

d. 51

20. If the mean of a, b and c is M and ab + bc + ca = 0, then the mean of a 2, b2 and c2 is :


a. M2

b. 3M2

c. 6M2

d. 9M2

ANSWER KEY FOR HCF AND LCM,AVERAGE, PARTNERSHIP AND AGES


1. d 2. D 3. B 4. C 5. C 6. C 7. A 8. C 9. A 10. B 11. D 12. C 13. B 14. A 15. D 16. B 17. B 18. D 19. C 20. b

Questions based on inserting the missing numbers


Find the missing numbers in the following series:
1. 8,80,880,?,137280
a. 8800

b.9680

c.10560

d.1820

2. 10,22,27,?,44,56,61,73
a. 32

b.39

c.40

14

3.

d.42

10
40

12

84
a.80

16
?

60

b.64

c.112

d.48

4. 2,?,42,132,402,1212
a. 12
5.

b.10

c.8

d.20

5,27,7,?,9,343,11,729

a.216

b.64

c.25

d.125

6.
9

12

10

11

11

a. 13
7.

b.9

c.11

d.12

96,54,20,?

a.12

b.8

c.4

d.0

8. 4,1,-8,?,-20,29,-32,43
a.15

b.16

9.

96

c.17

d.18

48
32

24
?

54
a.16

b.8

c.-8

d.none of these

10. 10,70,?,5040,50400
a.240
11.

b.560

c.680

d.none of these

121,169,289,361,529,?

a.961

b.625

c.576

d.841

12. 40,29,20,13,?
a.3

b.4

c.8

d.7

13. 5,7,9,13,13,?,17,25
a.15

b.17

c.19

d.21

14.

a. 1

b.3

13

c.2

d.4

15. 6,13,28,59,?
a. 111

b.122

c.113

d.114

16. 42,48,60,66,?,93,105
a.72
17.

b.78

d.82

2160,360,72,?,6,3

a.54
18.

c.79

b.36

c.18

d.16

2,10,60,420,3360,?

a. 30240

b.27840

c.25140

19. 16,12,64,16,?,20,256,24

d.22240

a.18

b.144

c.20

d.196

20. 3,14,47,?,443,1334
a.89

b.119

c.133

d.146

ANSWER KEY FOR INSERTING MISSING NUMBERS


1. c 2. B 3. C 4. A 5. D 6. 7. D 8. A 9. B 10. B 11. D 12. C 13. C 14. A 15. B 16. C 17. C 18. A 19. B 20. d
MENSURATION
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

A right triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated the side of 3 cm to form a cone. The volume of the cone
so formed is:
A

12

cm3

15

cm3

16

cm3

20

cm3

In a shower, 5 cm of rain falls. The volume of water that falls on 1.5 hectares of ground is:
A

75 cu. m

750 cu. m

7500 cu. m

75000 cu. m

A hall is 15 m long and 12 m broad. If the sum of the areas of the floor and the ceiling is equal to the sum of the
areas of four walls, the volume of the hall is:
A

720

900

1200

1800

66 cubic centimetres of silver is drawn into a wire 1 mm in diameter. The length of the wire in metres will be:
A

84

90

168

336

A hollow iron pipe is 21 cm long and its external diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron
weighs 8 g/cm3, then the weight of the pipe is:
A

3.6 kg

3.696 kg

36 kg

36.9 kg

A boat having a length 3 m and breadth 2 m is floating on a lake. The boat sinks by 1 cm when a man gets on it.
The mass of the man is:
A

12 kg

60 kg

72 kg

96 kg

50 men took a dip in a water tank 40 m long and 20 m broad on a religious day. If the average displacement of
water by a man is 4 m3, then the rise in the water level in the tank will be:
A

20 cm

25 cm

35 cm

50 cm

The slant height of a right circular cone is 10 m and its height is 8 m. Find the area of its curved surface.
A

30

m2

40

m2

60

m2

80

m2

A cistern 6m long and 4 m wide contains water up to a depth of 1 m 25 cm. The total area of the wet surface is:

49 m2

50 m2

53.5 m2

55 m2

10. A metallic sheet is of rectangular shape with dimensions 48 m x 36 m. From each of its corners, a square is cut
off so as to make an open box. If the length of the square is 8 m, the volume of the box (in m 3) is:
A

4830

5120

6420

8960

11. The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924 m3. Find the ratio of its diameter to
its height.
A

3:7

7:3

6:7

7:6

12. A cistern of capacity 8000 litres measures externally 3.3 m by 2.6 m by 1.1 m and its walls are 5 cm thick. The
thickness of the bottom is:
A

90 cm

1 dm

1m

1.1 cm

13. What is the total surface area of a right circular cone of height 14 cm and base radius 7 cm?
A

344.35 cm2

462 cm2

498.35 cm2

None of these

14. A large cube is formed from the material obtained by melting three smaller cubes of 3, 4 and 5 cm side. What is
the ratio of the total surface areas of the smaller cubes and the large cube?
A

2:1

3:2

25 : 18

27 : 20

15. How many bricks, each measuring 25 cm x 11.25 cm x 6 cm, will be needed to build a wall of 8 m x 6 m x 22.5 cm?
A

5600

6000

6400

7200

ANSWERS: 1 a

2. b

3. c

4.a

5.b

6b

7b

8c

9a

10 b

11 b 12 b

13 c

14 c

15. c

TIME, DISTANCE, TRAINS AND PIPES


1.

A and B can do a piece of work in 12 days, B and C in 15 days and C and A in 20 days. They all together will
finish the work in
a) 10 days
b) 9 days
c) 8 days
d) none of these

2.

If 4 men or 6 boys can finish a piece of work in 20 days, in how many days can 6 men and 11 boys finish it?
a) 8
b) 6
c) 7
d) 9
3. At what distance from Delhi will a train, which leaves Delhi for Amritsar at 2:45 p.m. at 50km/h meet a train
which leaves Amritsar for Delhi at 1.30 p.m. at 60km/h, the distance between the two trains being 510km?

a) 150 km

b) 170 km

c) 200 km

d) 210 km

4. A man crosses a street 600m long in 5 minutes. His speed in km/h is


a) 7.2

b) 5/36

c) 3.6

d) 10

5. Two pipes A and B can fill a tank in 30 minutes and 18 minutes respectively. If both the pipes are opened
simultaneously, how much time will be taken to fill the tank?
a)22.5 minutes

b)11.25 minutes

c)45/7 minutes

d) 45/8 minutes

6. Two trains 100 m and 90 m long are running on parallel lines in the same direction with speeds of 35 km/h and 50
km/h respectively. In what time will they pass each other ?
a) 144 seconds

b) 140 seconds

c) 134 seconds d) 154 seconds

7. Two taps A and B can fill a cistern in 12 minutes and 15 minutes respectively. Both are
opened together but after 3 minutes, tap A is turned off. After how much further time will the cistern be filled ?
a)

7 2/3 minutes

b) 8 minutes

c) 10 minutes

d) 8 minutes

8. The speed of a boat in still water is 10 km/h. It can travel 26 km downstream and 14 km
upstream in the same time. The speed of the stream is
a) 4 km/h

b) 4.5 km/h

c) 5 km/h

d) 3 km/h

9 . How long will a train 60 m long travelling at 40 km an hour, take to pass through a station whose platform is
90 m long?
a) 14 seconds

b) 13.5 seconds

c) 14.5 seconds

d) none of these

10.Two men P and Q start from a place P walking at 4 km/h and 5 km/h respectively. How many kilometers will they
be apart at the end of 4 hours, if they walk in the same direction ?
a) 7km

b) 8 km

c)

6 km

d)

14 km

11. At the rate of m metres per s seconds, how many metres does a cyclist travel in x minutes ?
a)

m
b) 60 mx
c) 60 m
d) 60 ms
sx
s
s
x
12. In a hostel, ration for 30 residents was enough for 4 days. If 10 more residents join the hostel, for many days will
the ration last?
a) 3 1/3
b) 5 1/3
c) 3
d) 5
13. A, B and C can complete a work in 6, 8 and 12 days respectively. A and B start the work together but B drops
out after 2 days and C replaces him. How many days in whole will they take to finish the job ?
a) 10/3

b) 3 2/3

c) 3

d) 4 1/3

14. Narayan covers a fixed distance at a speed of 80 km/h and returns at a speed of 20 km/h at the same place. His
average speed during the whole journey is
a) 35 km/h

b) 32 km/h

c) 50 km/h

d) 40 km/h

15. A 240m long train crosses a tunnel 160 m long in 40 seconds. Find the time taken by the train to cross a man
standing on a platform 260 m long.
a) 12 seconds

b) 18 seconds

c) 24 seconds

d) 30 seconds

ANSWER KEY
1.

2. b 3. c

4. a

CUBES AND CUBOIDS.

5. b

6. a

7. d

8. d

9. b

10. d

11. b 12. b 13. b 14 b 15. C

COMMERCIAL MATHS

ANSWERS:
CUBES AND CUBOIDS: a
COMMERCIALMATHS: a

2. b 3. c
2. b 3. c

4. a
4. a

5. b
5. b

6. a
6. a

7. d
7. d

8. d
8. d

9. b
9. b

10. d
10. d