Sie sind auf Seite 1von 8

CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)

Section A

Q1. If 1 is a root of the equations ay
2
+ ay + 3 = 0 and y
2
+ y + b = 0 then ab equals:

(A) 3

(B)
7
2


(C) 6

(D) 3

Solution:
The given equations are
2
3 0 ay ay + + = and
2
0 y y b + + = .
Given, 1 is the root of both the equations.
y = 1 will satisfy both these equations.
Putting y = 1 in
2
3 0 ay ay + + = , we get
( )
( )
2
1 1 3 0
3 0
2 3 0
2 3
3
... 1
2
a a
a a
a
a
a
+ + =
+ + =
+ =
=
=

Putting y = 1 in
2
0 y y b + + = , we get
( )
( )
( ) ( ) ( )
2
1 1 0
1 1 0
2 0
2 ... 2
3
2 3 Using 1 & 2
2
b
b
b
b
ab
+ + =
+ + =
+ =
=
( = =


Thus, the value of ab is 3.

Hence, the correct answer is A.


Q2. The sum of first 20 odd natural numbers is:

(A) 100

(B) 210
CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)


(C) 400

(D) 420

Solution:
Odd natural numbers are in the pattern 1, 3, 5, 7, 9,.
These numbers form an A.P. where a = 1, d = 3 1 = 2
We know that, S [2 ( 1) ]
2
n
n
a n d = +

20
20
S [2 1 (20 1) 2]
2
20
[2 19 2]
2
10[2 38]
10 40
400
= +
= +
= +
=
=


Thus, the sum of first 20 odd natural numbers is 400.

Hence, the correct answer is C.


Q3. In Fig. 1, the sides AB, BC and CA of a triangle ABC, touch a circle at P, Q and R
respectively. If PA = 4 cm, BP = 3 cm and AC = 11 cm, then the length of BC (in cm) is:


(A) 11

(B) 10

(C) 14

(D) 15

Solution:
Given, AP = 4 cm, BP = 3 cm and AC = 11 cm.
CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)

The lengths of tangents drawn from an external point to the circle are equal.
AP = AR, BP = BQ, CQ = CR .. (1)
AC = 11 cm
AR + RC = 11 cm
AP + CQ = 11 cm [From equation (1) ]
4 cm + CQ = 11 cm
CQ = (11 4) cm
CQ = 7 cm
BP = BQ = 3 cm
Now, BC = BQ + QC
BC = (3 + 7) cm
BC = 10 cm

Hence, the correct option is B.

Q4. In Fig 2, a circle touches the side DF of EDF at H and touches ED and EF produced at
K and M respectively. If EK = 9 cm, then the perimeter of EDF (in cm) is:


(A) 18

(B) 13.5

(C) 12

(D) 9

Solution:
EK = 9 cm
As length of tangents drawn from an external point to the circle are equal.
EK = EM = 9 cm
Also, DH = DK and FH = FM (i)
EK = EM = 9 cm
ED + DK = 9 cm and EF + FM = 9 cm
ED + DH = 9 cm and EF + HF = 9 cm [From equation (i)] (ii)
Perimeter of AEDF = ED + DF + EF
= ED + DH + HF + EF
CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)

= (9 + 9) cm [From equation (ii)]
= 18 cm

Hence, the correct option is A.


Q5. If the radius of the base of a right circular cylinder is halved, keeping the height the same,
then the ratio of the volume of the cylinder thus obtained to the volume of original
cylinder is:

(A) 1 : 2

(B) 2 : 1

(C) 1 : 4

(D) 4 : 1

Solution:
Let the radius and height of the original cylinder be r and h respectively.
Volume of the original cylinder = r
2
h
According to the question, radius of the new cylinder is halved keeping the height same.
Radius of the new cylinder =
2
r

Also, height of the new cylinder = h
2
2
2
2

Volume of the new cylinder


2 4

4 Volume of the new cylinder 1


1: 4
Volume of original cylinder 4
r r h
h
r h
r h
| |
= =
|
\ .
| |
|
\ .
= = =


Hence, the correct answer is C.


Q6. If the area of a circle is equal to sum of the areas of two circles of diameters 10 cm and
24 cm, then the diameter of the larger circle (in cm) is:

(A) 34

(B) 26

(C) 17

(D) 14
CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)


Solution:
Let r
1
and r
2
be the radii of the two given circles.
Given, 2r
1
= 10 cm
r
1
= 5 cm
Also, 2r
2
= 24 cm
r
2
= 12 cm

Let R be the radius of the larger circle.
Given, area of larger circle = Sum of areas of two given circles
( ) ( )
2 2 2
1 2
2 2 2
1 2
2 2
2
2 2 2
2 2
R
R
R 5 cm 12 cm
R 25 cm 144 cm
R 169 cm
R 169 cm
R 13 cm
r r
r r
t t t = +
= +
= +
= +
=
=
=


Thus, the diameter of the larger circle is (2 13) cm = 26 cm

Hence, the correct answer is B.


Q7. The length of shadow of a tower on the plane ground is 3 times the height of the tower.
The angle of elevation of sun is:

(A) 45

(B) 30

(C) 60

(D) 90

Solution:
Let AB be the tower and BC be the length of the shadow of the tower.
CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)



Here, u is the angle of elevation of the sun.
Given, length of shadow of tower = 3 Height of the tower
BC = 3AB ... (1)
In right AABC,
( )
AB Opposite side
tan tan
BC Adjacent side
AB
tan [Using 1 ]
3AB
1
tan
3
1
tan tan30 tan30
3
30
u u
u
u
u
u
| |
= =
|
\ .
=
=
| |
= =
|
\ .
=


Thus, the angle of elevation of the sun is 30.

Hence, the correct answer is B.


Q8. If the coordinates of one end of a diameter of a circle are (2, 3) and the coordinates of its
centre are (2, 5), then the coordinates of the other end of the diameter are:

(A) (6, 7)

(B) (6, 7)

(C) (6, 7)

(D) (6, 7)
CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)


Solution:
Let AB be the diameter and O be the centre of the circle.
We are given co-ordinates of one end point of circle and co-ordinates of its centre.
So, co-ordinates of A are (2, 3) and centre O are (2, 5).
Let co-ordinates of point B be (x, y).
We know that centre of a circle is the midpoint of the diameter.
By midpoint formula,
2 3
2 and5
2 2
4 2 and10 3
6and 7
x y
x y
x y
+ +
= =
= + = +
= =


So, other end of the diameter is (6, 7).

Hence, the correct answer is A.


Q9. The coordinates of the point P dividing the line segment joining the points A (1, 3) and B
(4, 6) in the ratio 2 : 1 are:

(A) (2, 4)

(B) (3, 5)

(C) (4, 2)

(D) (5, 3)

Solution:
Let P(x, y) divides line segment joining A (1, 3) and B (4, 6) in the ratio 2 : 1.
We know that, the coordinates of a point (x, y) dividing the line segment joining the points
(x
1
, y
1
) and (x
2
, y
2
) in the ratio m
1
: m
2
are given by
( ) ( ) ( ) ( )
1 2 2 1 1 2 2 1
1 2 1 2
and
2 4 1 1 2 6 1 3
Here and
2 1 2 1
9 15
and
3 3
3 and 5
m x m x m y m y
x y
m m m m
x y
x y
x y
+ +
= =
+ +
+ +
= =
+ +
= =
= =


Thus, (3, 5) divides the line segment AB in the ratio 2 : 1.

CBSE X Mathematics 2012 Solution (SET 1)

Hence, the correct answer is B.


Q10. Two dice are thrown together. The probability of getting the same number on both dice
is:

(A)
1
2


(B)
1
3


(C)
1
6


(D)
1
12


Solution:
Elementary events associated with random experiment of the given two dice are:
(1, 1) (1, 2) (1, 3) (1, 4) (1, 5) (1, 6)
(2, 1) (2, 2) (2, 3) (2, 4) (2, 5) (2, 6)
(3, 1) (3, 2) (3, 3) (3, 4) (3, 5) (3, 6)
(4, 1) (4, 2) (4, 3) (4, 4) (4, 5) (4, 6)
(5, 1) (5, 2) (5, 3) (5, 4) (5, 5) (5, 6)
(6, 1) (6, 2) (6, 3) (6, 4) (6, 5) (6, 6)
Total number of outcomes = 36
Let A be the event of getting same number on both dice.
Elementary events favourable to event A are (1, 1), (2, 2), (3, 3), (4, 4), (5, 5) and (6, 6).
Favourable number of outcomes = 6
( )
6 1
P A
36 6
1
So, required probability is .
6
= =


Hence, the correct answer is C.