Sie sind auf Seite 1von 20

I n g r i d A g u i l a r

Architecture Portfolio
College of Architecture & Design Escuela Tcnica Superior de Arquitectura de Madrid NJIT UPM 2008-2013 2012

I n g r i d A g u i l a r

Content:
Masonry Build Competition: Adaptive Community
ARCH 264: Architecture Studio II Spring 2010

Lafayette Elementary School, Newark NJ


ARCH 363: Architecture Studio III Fall 2010

Newark Town House


ARCH 364: Architecture Studio IV Spring 2011

Newark Housing Project: Master Plan


ARCH 364: Architecture Studio IV Spring 2011

Alcosa Park, Alfafar Valencia: Urban Recycling


Universidad Politecnica de Madrid : Architecture Studio IX Fall 2012

Herdade de Esporao Winery, Alentejo Portugal


ARCH 564: Architecture Studio X Spring 2013

I n g r i d A g u i l a r

Masonry Build Competition: Adaptive Community


ARCH 264: Architecture Studio II Spring 2010

The Masonry Contractors of New Jersey sponsored the 2010 Masonry Build Competition to design a new Boys and Girls Club at an undeveloped site at Jersey City. The abandoned buildings on the site reveal the negative effects of the industrial era. Our proposal attempts to bring a renaissance to the neighborhood and to create awareness of preservation and history of the site by reusing and renovating the forgotten structures.

RE-USE OF EXHISTING BUILDINGS ON SITE


A. GARFIELD AVE. AUTO SHOP B. WOODWARD STREET WAREHOUSE

1. entry space 2. classroom 3. bathrooms 4. staff office 5. office room 6. staff lounge 7. staff office 8. staff kitchen 9. mentoring 10.gymnasium 11.changing rooms 12.warming up area 13.entry courtyard 14.private courtyard

A
14

CLASSROOM
2 2

6 7 8

CLASSROOM
2 3 2 12 9 1

11

CLASSROOM

CLASSROOM

B
10 13

GROUND FLOOR PLAN


KEY
Hybrid Wall new brick+old Existing Wall Re-used Gabion Wall
brick

THE MOCK UP
gab
hyb rid

io n
l

w a ll
ex is tin g

wa

ll n

wal

r m ba lu re co

The build mockup is a section of the building where the existing (CMU blocks) and the new (hybrid wall) meet. The re-bar is the element that interconnects the two different natures of the building.
USE OF REBAR

RE-USE OF MATERIALS
REUSE

re-used wood

re-used bricks

EXHISTING MOCK-UP

HYBRID WALL TEXTURE

GABION WALL BANDS

WRAPPING

HYBRID CLASS ROOMS WALL

STITCHING

BRACING

GYMNASIUM REBAR COLUMN

COURYARD GABION WALL

I n g r i d A g u i l a r

Lafayette Elementary School, Newark NJ


ARCH 364: Architecture Studio VI Spring 2011

SITE ORGANIZATION & DESIGN

CLASSROOM ORGANIZATION & DESIGN

The project requires the design of an entry canopy for the eastern entrance of the School of architecture at NJIT that must be secured on the wall. The proposed design is inspired by the vine, a plant that finds support on other objects. The canopy consists of strips of recycled tire rubber held together in tension by folding the material multiple times.

6o-8o GRADES
WALKWAY WITH APERTURES

K. - 2o GRADES 3o- 5o GRADES


VIEWS OUT PLAY AREA

BUILT SPACE FOR PERSONAL STORAGE

LEARNING SPACE

A B

SECTION C 1=1/16

FE

FE R R Y ST

R R Y ST

30

1. classrooms 2. auditorium 3. bathrooms 4. instrumental 5. music choral 6. art studio 7. principal office 8. media center 9. office/workroom 10.computer lab 11.guidance office 12.vice-principal 13.classrooms 14.K classrooms 15.PK classrooms 16.kitchen 17.servery 18.atrium/cafeteria 19.nurse/clinic 20.gymnasium 21.PE office 22.locker rooms 23.science lab 24.writing lab 25.teachers work-r 26.health classroom 27.science room 28.teachers work-r 29.small group instr 30.outdoor gardens 31.indoor garden

1 1 1 2 1 1 1

ST

ST

EN

ER

BR

10

6 7

24 25

23

DN

H
14 14 14

14 14

33

34
29 15

DN

UP

11

14 12 14
UP

UP

RT

23

RT

BR

ER

EN

31

ST

ST

32
UP

13 13 13 13

14
UP

15 15 13

13
DN

29 13 14
DN

14 15
DN

15

13

13 13 29 23 26

15

LA

17
UP

UN

22

FA

YE

20

LA

TT

19

FA

YE

DN

TT

ST

28

ST

GROUND FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

SHORT SECTION

LONG SECTION

INTERIOR PATIO

UN

16

IO

IO

21

18 22

ST

ST

15

15

I n g r i d A g u i l a r

Newark Town House


ARCH 364: Architecture Studio VI Spring 2011

The town house is designed to be a single-family residence with an auxiliary medical office. The building's facade challenges the common order of solids and voids by facing the street with a translucent skin that partially reveals the solid programmatic spaces. The rooms are organized and shaped as independent stacked boxes to allow for an open ground plan dedicated for gardening.

I n g r i d A g u i l a r

Newark Housing Project: Master Plan


ARCH 364: Architecture Studio VI Spring 2011

MA

RKE

TS T.

3
DS T.

OA

6
EDIS ON

BR

2 4
YS T.
PL.

1
MAR KET

MU LB

ERR

ST

McC

ART

ER H WY.

FE RR Y ST .

1 2 3 4 5 6 7 8

PENN STATION WALL OF FAME CHAMPIONS PLAZA CADENA DE CEREZOS PRUDENTIAL ARENA RESIDENTIAL PROJECT NEW ARENA ENTRANCE PASEO PEATONAL NEW PEDESTRIAN STREET
0 100 200

DS T.

FE RR

OA

BR

. ST

PEDESTRIAN CONNECTION WALL OF FAME

MICRO SCALE DIAGRAM

EDISO
7

N PL .
3

MUL BERR

Y ST .

McCA

RTER

HWY.

CHERRY TREE CHAIN

MACRO SCALE DIAGRAM

El diseo del plan maestro en la ciudad de Newark es la primera fase del proyecto de vivienda. La propuesta intenta revitalizar el centro de la ciudad que se encuentra actualmente ocupado con aparcamientos reemplazndolos con los edificios hbridos de tamao medio. La vida peatonal se promueve con una nueva conexin entre las dos calles mas importantes: Broad y Ferry. La propuesta tambien incluye la plantacin de cerezos, caractersticos de Newark, en una cadena que conecte los principales parques de la ciudad con el nuevo plan maestro.

I n g r i d A g u i l a r

Alcosa Park, Alfafar Valencia: Urban Recycling


Universidad Politecnica de Madrid: Architecture Studio IX Fall 2012

LOCATION & GEOGRAPHIC INFLUENCE

INITIAL URBAN STRATEGY

Research
Valencia

Agriculture Production & Sale

Alcosa Park is a marginal district in state of decay in Alfafar, Valencia, Spain. This neighborhood was born in the 60s and currently has disturbing sociological indicators. The semester-long project aims for interventions in Alcosa Park within the field of urban recycling, that would ultimately reactivate the community into a new cycle. The agricultural characteristics of the site and its surroundings help define the proposed intervention in Alcosa Park. The proposal includes a plan for reactivating the economy of the neighborhood. New methods of agriculture agriculture, research and commerce based on ORGANIC FARMING are introduced in the neighborhood reusing the existing structures.

Points of public concentration Retail space in main streets and in the perimeter of relevant public spaces Parking spaces limited to only main streets and new parking decks Crops boulevard and public spaces

URBAN REORGANIZATION Proposed program Existing conditions


Buildings as barriers to surroundings. Communal space for residents.

Proposed strategy

Points of public concentration

Retail zone

Significant difference in urban scale Ineffective circulation

New connecting Block grouping

Block amenities RESIDENTIAL BLOCKS DESIGN


Playgrounds

Hanged balconies for vertical farming and outdoor living

Cleared unused units for gardening

Shade decks

Existing conditions

Proposed strategy

Opened facades at interior zones within blocks

Bicycle parking

Utilized exterior areas within blocks

Elevated Sitting

Visual expansion through bigger aligned windows

Communal Seating

Re-utilized parking space with above ground terrace

Sale stands

Orange orchards. Oranges balcony picked

Water Playgrounds

Communal zones

Pools

RESIDENTIAL UNIT DESIGN Existing conditions Proposed floor plan

RESIDENTIAL UNITS TYPOLOGIES


Shared unit: common living, dinning and kitchen

1-2-3 Rooms unit

1 Room

RESIDENTIAL BLOCK CIRCULATION

Flexible space are created within the residential unit by almost entirely removing internal corridors and moving partitions for spaces that can be easily arranged by the resident according to his/her needs while maintaining he load bearing walls and partitions that define effective spaces. Three different types of residential units can house most types of residents.

Existing conditions

Proposed floor plan

Wider hall for resident personal use

HANGED BALCONIES

Existing vertical circulation

Central hall New entrance

Modules sliding panels

The project is a winery and visitors center on the edge of the historic Esporao complex of white-washed buildings and geometric gardens. The proposed winery avoides taking a distinguashable objects shape and limits its

The project is a winery and visitors center on the edge of the historic Esporao complex of white-washed buildings and geometric gardens. The proposed winery avoides taking a distinguashable objects shape and limits its scale to protect the iconic image of the exisiting buildings. The winery adopts the form of a landscape building, having its production and storage underground in a continous space constructed with reinforced concrete and with the presence of above-ground white film glass boxes scattered throughout the edge of the historic site to accommodate tall machinery and let filtered light in.

I beams truss supported over bearing walls .1 supporting steel rods .2 balconys supporting beams .3 steel deck .4 modular wall panels .5 existing load bearing walls .6 existing concrete slab .7 hardwood flooring .8 new floor-to-ceiling windows .9 railings .10

4 3 5

8 7

10

EXT E R I O R W A LL SEC TION

I n g r i d A g u i l a r

Herdade de Esporao Winery, Alentejo Portugal


ARCH 565: Architecture Studio X Spring 2013

SOUTH ELEVATION

The project is a winery and visitors center on the edge of the historic Esporao complex of white-washed buildings and geometric gardens. The proposed winery avoids taking a distinguishable objects shape and limits its scale to protect the iconic image of the existing buildings. The winery adopts the form of a landscape building, having its production and storage underground in a continuous space constructed with reinforced concrete and with the presence of above-ground white film glass boxes scattered throughout the edge of the historic site to accommodate tall machinery and let filtered light in.

SITE PLAN

-12.00

-12.00

-12.00

1 2 3 4 5 6 7 8

ENTRANCE STAIRS ELEVATOR MEETING PLAZA ADMINISTRATION CONFERENCE ROOM GROVE OF TREES WINE TASTING ROOF RESTAURANTS BAR

1 7 8

0.00 -12.00

-12.00

GROUND FLOOR PLAN

10

B
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ENTRANCE LOBBY DELIVERY RAMP PICKING+CRUSHING FERMENTATION AGING EMPLOYEES LOUNGE LO U N G E S C O U R T YA R D MEP LABORATORY MIXING BOTTELING STORAGE DISTRIBUTION RAMP SALES S A L E S C O U R T YA R D ENOTECA RESTAURANT RESTAURANTS TERRACE KITCHEN STORAGE

11

15

22

13

14

-12.00

18

21 19

16

17

20

UNDERGROUND FLOOR PLAN

+21.00 +16.00 +11.00

+04.00 00.00

-12.00

SECTION B

WALL DETAIL B

A . TYPICAL CURTAIN WALL DETAIL


1 2

B. TYPICAL WALL SECTION

C. WALL SECTION AT AGING ROOM

3 4

1 6

2 5

1 3 4

7 2 8

8 9

6 7 3 8 5 4 9 14

10

11

1. 1/8 white folded steel plate 2. 1/16 white painted steel cap 3 . 1 3 x 5 r e c t a n g u l a r -s t e e l g i r d e r , white fireproofing painted 4. extruded aluminum section, white painted 5. double glass construction of 1/4 white polyvinyl film glass and 1 g a s c a v i t y. 6. 8x8 square steel column, white fireproofing painted 7. 2 1/2x2 1/2 horizontal steel tube, white fireproof ing painted 8. white steel plate + white silicone sealant 9. aluminum section at window perimeter 10. swing window of double glass construction composed by 1/4 clear glass and 1 gas cavity 11. 5x5 base steel section bolted to load bearing con crete wall 12. steel angle bolted to load bearing concrete wall

13

10

11

12 15

10 12 13 11

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
14

9. 10. 11. 12. 13. 14.

12

15

+40.00
16 19 18 17

15. 16. 17. 18.

2 gravel layer water proof roof membrane extruded polystyrene insulation corrugated metal deck 8x6 rectangular steel beam, white fireproofing painted 13x5 rectangular steel girder, white fireproofing painted double glass construction assembly 8x8 square steel column, white fireproofing painted swing window of double glass assembly 5x5 base steel section bolted to load bearing con crete wall precast bright concrete pavers 14 bi-directional reinforced concrete slab 12 load beating reinforced concrete wall exposed linear recesses and tie holes on concrete walls 8 concrete slab on grade extruded polystyrene insulation + waterproofing gravel bed concrete footing

16

17

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

18

19 20 22 21 23

19. 20. 21. 22. 23.

1/2 folded steel sheet superior gravel layer 4.5 earth layer drainage gravel layer 10 precast concrete roof 1/4 glass guardrailing precast light concrete pavers steel edge waterproof membrane suporting bolt connection aluminum perimeter flasing, whited painted steel edge 14concrete slab panel drainage water pipe anchorinng conection reinforced concrete column 1/2 double layer glass, slightly tintented steel channel gravel perimeter flashing + anchor bolts 8 concrete slab on grade extruded polystyrene insulation + waterproofing

+21.00 +16.00 +11.00

+04.00 00.00

SECTION A

-12.00

WALL DETAIL C